Frukosthacks på sommaren

Nu är det sommarlov och vårt schema blir ett annat. Senare mornar, längre frukostar och mer tid. Eller ja, för barnen i alla fall. För mig är det snarare högre tempo än annars för allt ska ”vara klart innan sommaren” som exakt alla säger nu.

Men sköna frukost kan vi ta, helgmornar flera dagar i veckan kan man säga. Och då kom jag på att det är några saker som gör att dessa mornar har ett gäng saker som gör dem mer lediga och mysiga. Låt oss kolla på dem.

Kylbrickan. En metallbricka med kylklampar i som man ställer saker på som behöver hålla kylan. Vanliga på hotellfrukostar och finns nu att köpa i vanliga butiker. Så bra för långfrukostar å sommaren hemma i köket.

Ostkupan är perfekt för grönsaker som ska hållas fräscha. Denna köpte jag på loppis. Ett kap!

Ett annat fynd är mitt utdragbara toastställ. Rostat bröd hör absolut till långfrukostar och att ställa dem i toastställ gör det ännu härligare. Och bättre för det håller rostningen bättre.

Jag dricker en äggkopp ingefärsshot varje morgon. Och jag har köpt en kopp på Tradera i min serie jag samlar på. Det är några sekunders lyx varje morgon.

Papperstidning. Jag är en av dem som aldrig kommer vilja läsa morgontidningen i mobilen. Det ska prasslas och bläddras. Då är det ledig dag, det hör till.

En bricka av salt, peppar, tandpetare mm är så bra at flytta från bord till bord, måltid till måltid. Och kokt ägg ska vara med nu varje morgon.

Ja det var lite grann av detaljerna som förhöjer.

Bonden & Bönorna på Gotland tjuvstartade semestern

Jag har tjuvstartat semestern! Jo men så kändes det när jag var på en blixtvisit till Gotland för ett dygn. Det krävdes inte mer än att jag tagit sju att steg på ön för att känna att det gav en bekant känsla, den där av att lediga dagar ligger framför mig med fokus på närvaro, umgänge, vila, god mat och dryck samt fantastiska vyer.

Det var den relativt nyöppnade restaurangen Bonden & Bönorna i Slite på norra Gotland som bjudit in ett gäng foodies, matkreatörer, influencers att ta del av detta paradis. För ja det var som en helt egen liten värld som Stephanie Henning med familj skapat här.

Bella, Agnes, Sofia, Jenny, Jessica, Domino och Amanda.

Vi som kom på besök checkades in i fantastiska glampingtält. Jag har så himla länge velat testa ett och nu blev det av. Och läget går det ju inte att säga något dåligt om…

Sedan efter vi installerat oss i tälten var vi bjudna till lunch. Och det började på allra bästa sätt. Bella Porcile aka Mixed by Bella som är barchef bjöd på fantastiska drinkar.

Och med dem satte ribban på det som genomsyrade hela resan: att det så långt det är möjligt var allt närproducerat och lokalt skapat. Och då inte bara innehållet i glasen och på faten utan även själva glasen och faten!

Servera drink i terracotakruka (utan hål) med odlingspinne och blomma. Bara Bella som kan komma på en sådan sak.

Maten serverades av Stefanie som är ägare och kökschef. Hennes föräldrar driver campingen och brorsan strandbaren så man kan säga att man här hamnade i den bästa familjen.

Exakt allt var gott. Exakt allt var vackert.

Och sedan toppas det hela med en rabarber- och jordgubbskaka.

Med mycket goda magar och fyllda energidepåer blev vi ombedda att följa med på promenad. Med ett uppdrag i mitt slag.

Vi fick varsitt papper att rita en vas på. Sedan en liten sticka att göra hål med. Sedan skulle vi leta ätliga blommor längs vägen och ”sätta i vasen”. Bella gör ju drinkar med det hon finner i naturen, där av boken Vilda drinkar.

Jag ska erkänna att jag inte hade full koll på det där med ätligt utan gick på skönheten…

Baksidan. Mindre skön.

Sedan kom vi fram till en grillplats där vi fick träffa Truls som driver Boge Bränneri och överraskades av Stephanie som serverade råa ostron med vinägrett och…

… grillade ostron. Om det är något jag vill testa i sommar så är det detta. Kanske blir blåmusslor för budgetvariant.

Och här måste jag presentera Bruno som nog är den gulligaste hund jag träffat. Så social och så otroligt väluppfostrad som bara på ”varsågod” smakade.

Vidare promenad genom Slite tillbaka till Bonden & Bönorna för fri lek  vissa badade medan andra, undertecknad, tog en liten tupplur.

Sedan var det masterclass i drinkar. Med Bella som lärare var det liksom mer än bara blanda drinkar. Sockerlag med vresros, inlagda grankottar, pulver av rosenblad och bipollen. Jag gjorde mig en rosig äppelakvavitsdrink med vresros och svarta vinbär. Helt ok men jag jag hade tänkt att den skulle bli skummig av äggvitan. Jag skakade för mycket så den blev till maräng i blendern, den kom inte ut ha ha.

Så lärorikt och spännande att få veta mer om denna vetenskap som det är att blanda drinkar.

Min rosa kreation. Vi döper den till Vresiga damen.

Bordet dukades upp med en avsmakningsmeny signerad Stephanie. Och håll i hatten vad gott. Varje rätt serverades med passande dryck av Bella med akvavit. Och det är inte starka drinkar utan mer smaksatta av akvavit. Det var så läckert att matcha maten så.

Kvällen avslutades med brasa i mörkret ihop med Truls igen som tog oss genom akvavit- och brännvinshistorien. Som att lyssna på en mysig god nattsaga. Och en god varm kaffedrink så klart.

Sedan sov jag som en prinsessa och vaknade utsövd och väldigt pigg. Med det väder och den utsikten utanför tältet jag möttes av går det väl inte att bli annat.

Frukost i det gröna med alla fina nya vänner avslutade detta dygn.

På färjan hem kändes det mycket fel att lämna Gotland. Det var som att lämna förtidigt från semestern. Som att jag åkte bort från sommaren. Men påminde mig själv om att jag ju är tillbaka om bara några veckor. Det kändes tryggt. Då ska jag ta med familjen till Stephanie och Bruno!

Osköna maj & sommaravslutningar i podden

När det är årets vackraste tid är det samtidigt den tuffaste. Exakt allt ska göras, avslutas, påbörjas och så får man känslan av att man missar att se det runt oss. Kommer vi stupa vid målsnöret när semestern börjar? Ett avsnitt där vi avhandlar var vi är, här och nu. 

Kanske du upplevt samma?

Stanna tiden, snälla. Jag hinner inte med!

Saftig sockerkaka som jordgubbstårta

Det blev en sockerkaka som jordgubbstårta idag. Jag har en enorm önskan om att skapa en tradition vid avslutningsdagen, att det ska firas med tårta. Som den jag gjorde HÄR. Idag är avslutningsdag och jag var bortrest, kom hem vid middagstid och tänkte att jag ville göra något fort. Sockerkaka är bland det snabbaste så varför inte göra en sockerkaka som jordgubbstårta? Värt att testa i alla fall.

Blev som en gigantisk bakelse kan jag tycka. Och så klart blev den god för vad kan gå fel med sockerkaka, grädde och jordgubbar liksom.

Och med ätbara blommor blir det verkligen sommar. Ger mig själv godkänt och jag hoppas du blir sugen att testa en snabb sockerkaka som jordgubbstårta.

Saftig sockerkaka som jordgubbstårta

Ingredienser:
150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl vatten

Gör så här: Sätt på ugnen till 180°, smöra och bröa en kakform, 1,5 liter.

Vispa smör med socker fluffigt med elvisp. Knäck i ett ägg i taget och vispa samman. Blanda i vaniljsocker.

Blanda bakpulver med mjöl och vänd ner i smeten med slickepott. Avsluta med att vända i vatten.

Häll över i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Testa med potatissticka

Vänd upp på galler och och låt svalna lite. Skär sockerkakan i två lager och skär jordgubbar i små bitar. Vispa 1 dl grädde och vänd ner jordgubbarna. Lägg på det undre lagret på kakan. Lägg på andra delen. Vispa 2 dl grädde med en knivsudd bakpulver. Spritsa på kakan, dekorera med jordgubbar och ätbara blommor.

Fler förslag på tårtor om du är i tårttankar:

1. Jordgubbstårta med vaniljkräm & rabarberkompott
2. Jordgubbstårta med lemon curd
3. Pinoccihotårta
4. Knäckig rabarberpaj med toscatäcke
5. Små marängbottnar till pavlova-bakelser 
6. Smördegsbakelse med sommarbär och vaniljkräm
7. Havreflarnsbakelse med hallon, glass och grädde
8. Genvägstårta som Pavlova

Perfekt placerad katt måste jag säga. Sommarlovet kan börja!

Vild bukett på väg hem från vallokalen

Nu sitter jag i soffan vid valvakan på TV och det är så klart spännande att ta del av.

Det var som alltid trevligt vid vallokalen i vår skola och många grannar stannade för att samtala om allt och inget. Dotterns klass hade fikaförsäljning och det piggade upp så klart. Köpte mig en otroligt saftig bit kärleksmums och kände mitt i allt hur viktigt det är med demokratiska val. Att rösta är en självklarhet tycker jag och så lätt att ta för givet i ett land som har så lång historia av fred och demokrati.

På vägen hem fick jag med mig en dikesbukett av bättre slag. Så maffig bukett av… ja vaddå? Vet inte vad denna heter. Har du koll? Måste googla.

Femtioårspresent med kryss, brunch samt rensning

Igår var jag och maken bjudna på något helt underbart. Jag fick i femtiårspresent en brunch med tillhörande Melodikryss i högtalarna. En present jag kände träffade mig så rätt. Otroligt tacksam över den på massa sätt. Så mycket jag, ett minne för livet och tid att umgås. Sådant som är ovärderligt.

09.30 samlades vi hemma hos våra vänner för att de tre familjernas barn skulle få en egne brunch hemma hos dem och ”barnvakt” varann. Sedan till Kelp för oss 6 vuxna.

Melodikryss och pennor utlagda och världens gulligaste serpentiner och ballonger.

Löpande kom olika rätter och i högtalaren spelades då Melodikrysset. Vi delade in oss i 3 lag och löste under yttersta hemlighet men sedan hjälpte vi varann. För vi vill ju ha större chans att vinna ha ha.

Efter brunchen så mötte vi upp barnen igen och fikade i trädgården. Sådan lyx på alla sätt.

Sedan förlöpte dagen med att åka till Myrorna i flera vändor med allt jag rensat ut. För varje låda och kasse kände jag mig lättare. Jag pratade om detta i senaste poddavsnittet, lyssna HÄR, att jag kommit på att jag dödstädar. Och för dig som inte är bevandrad med uttrycket ska inte skrämmas av ordet för det handlar egentligen om att rensa så man gjort sig av med allt onödigt. Ja som det anhöriga ska slippa hantera om man skulle gå bort. Fast man inte tänker lämna jordelivet på många decennier!!! Man rensar alltså för sig själv. Finns massa böcker om detta och det har blivit en svensk succé världen över.

Nu är denna rensning helt klart även av en annan anledning: vi har bott i huset i 11 år och om man som jag tidigare flyttat var 4-6 år har jag då naturligt gjort utrensningar när jag packat ner bohaget. Nu har ju detta inte skett sedan 2013 så med tre växande barn med allt vad det innebär har förråden fyllts till bredden. De där barnböckerna som jag inte kommer läsa högt igen och de skulle aldrig komma på idéen att lägga tid på.

Idag är det söndag och jag sitter här och skriver vid en skön söndagsfrukost. Dottern har lämnat nybakade kakor till hennes klass fikaförsäljning vid skolan där det är vallokal. Dit ska vi och rösta idag, sedan kanske göra något vettigt i trädgården eller bara slappa. Fördelen med att rensa i sina skåp och förråd att jag får mycket tid över nu. Inga dåliga samveten kvar. Bara tid att slappa. Typ.

Tips på tårta till skolavslutning

Det är skolavslutningstider och med det sker ofta en gemensam fika med tårtor. Jag har ett gäng tårtor i arkivet så varför inte sätta samman några och det kanske kan ge inspiration till sommarlovets första tårtfika?!

Tips på tårta till skolavslutning

Jag börjar med de enklaste tårtorna jag har, de som jag kallar genvägstårtor för det kan ju vara så att dessa tider också är rätt stressiga.

En genvägstårta med med färdiga tårtbottnar med utkavlad färdig kladdkaka som chokladfyllning. Se mer HÄR.

Och här har vi en till genvägstårta. Se mer HÄR hur en somrig Pavlova kan göras av färdiga marängbottnar.

Köp en färdig kladdkaka och pimpa den. Ibland kan det räcka med det. Kolla in HÄR.

HÄR har du min variant av Brittatårta, Pinocchiotårta, Herggårdståra – kärt barn har många namn. Perfekt tårta att enkelt baka i långpanna och sedan dekorera. En mycket älskad tårta som sagt.

Min favorittårta! Denna krämiga citrontårta är min favorit för den är så perfekt. Krämigt och gräddig men med sin fräscha syrlighet från citronen är den ändå lätt. Kolla in receptet HÄR.

Och citron är det även i DENNA fantastiska jordgubbstårta. Så otroligt somrig och alldeles perfekt att starta sommarlovet med.

Har du fler bra tips på skolavslutningsbakverk? Skriv gärna en kommentar.

Det blev gulblått & sött

”Kommer du baka dina muffins till nationaldagen igen?” frågade yngste sonen inför högtiden. ”Nej det kommer jag inte hinna!” svarade jag utan att förstå att frågan var så stor. Det blev jag varse när han med sina ledsnaste ögon visade stor besvikelse. Han som är tio år tyckte det var en given sak på nationaldagen och blivit en tradition.

Jag och dottern hade en natt på hotell i stan så jag skulle inte vara hemma och hinna baka men med de där ledsna ögonen brinnande på mig så bad jag maken att köpa en färdig rulltårta, grädde och godis i gult och blått. När jag kom hem från stan skulle jag snabbt kunna svänga ihop nån variant i alla fall. En genvägsbakelse!

Och så fick det bli.

Sedan åkte vi till våra vänner där det var bak-knytis med massa godsaker för stora och små.

Bubbel för att fira vårt vackra Sverige och sedan gick timmarna och det blev hämtpizza till middag för ingen ville gå hem.

Så kan man fira nationaldagen. Alldeles alldeles underbart!

 

Så vet du att det är Sveriges nationaldag

Hur vet du att det är Sveriges nationaldag? Du svarar NEJ på:

Äter du fisk från burk?
Äter du skinka?
Bakar specifikt bakverk?
Tradition snodd från USA?
Kommer du bli bakfull?
Har det något med Jesus att göra?
Dansande grodor runt fallossymbol?
Är det något som brinner?

Se där – då du redo att fira Sverige. Men hur ska man då fira….?

Ja du, det är ju det som är det fina! Det är en högtid och ledig dag du själv kan få forma. Är det denna dag du och dina familj eller vänner skapar en turnering, ett gigantiskt knytis, världens bästa tårtbuffé eller mega-grillfest? Dagen och datumet är ditt att ta! Så vill jag se det i alla fall.

Här kommer lite blågula saker att inspireras av. Och KLICKA PÅ DENNA LÄNK så kommer du till samtliga inlägg som kan ge vidare inspiration.

Om du sätter ett rött band med rosett i mitt hår så kan jag ju gå som Snövit…

 

Sminkning, dödstädning & häckklippning

Välkommen till ett nytt poddavsnitt om sminkning, dödstädning & häckklippning

Ett avsnitt om vad som sker just nu. Det är dödstädning, trädgårdsfunderingar, nya sminkrutiner och hur mycket mer koll man har när man är ensam med barnen… och lite spännande avbrott av inbrottstjuv…?