Snabbaste tårtan! Genvägstårtan på 10 minuter

Igår var de skolavslutning och det firades med tårta i trädgården. Tänk ändå vad ett år gått fort. Samtidigt som just detta år gått extremt långsamt. Hemmajobb, hemmaliv och hemma-oliv eller vad man ska säga. Ett isolerat liv är inget jag önskar få tillbaka. Med en spruta i armen och en värld som vaccinerar sig så ska det nog bli fler träffar med kära vänner och främlingar framöver.

Hur som helst, skolavslutningen skulle firas och det med tårta i trädgården ihop med mormor. Nu är jag inne i min julbok och även andra ”vanliga” jobb så jag har inte direkt en massa fritid över till att baka så då tog jag till min genvägstårta. ja du vet, den där genvägen man tar med halvfabrikat. Jag är absolut inte främmande för halvfabrikat så länge det är av bra kvalitet och faktiskt hjälper mig i vardagen. Och detta är en.

Färdig marängbotten, färdig lemoncurd i burk och grädde. Allt du behöver. Och okej då, lite härliga frukter och bär på toppen.

Genvägstårtan

Vispar 5 dl grädde i en bunke. I en annan bunke klickar jag i en burk lemoncurd och blandar den samman med 1 dl fluffig vispad grädde. Lägger ett lager köpemaräng på ett tårtfat och brer på ett generöst lager grädd-lemoncurd på samt ett täcke av grädde. Två lika lager till avslutar med massa grädde på topp. Sedan huller om buller av jordgubbar, bigarråer och aprikoser för det var det som fanns i bitiken. Klart att servera.

Jag har fler genvägstårtor om du minns. Denna är en riktig vinnare i alla lägen också.

Det viktiga här är att just frukten och bären hamnar huller om buller. Ska vara så där slarvigt och generöst man vill ha det.

Sugen på att baka ”riktiga” bakverk för sommaren?

1. Jordgubbstårta med vaniljkräm & rabarberkompott
2. Jordgubbstårta med lemon curd
3. Pinoccihotårta
4. Knäckig rabarberpaj med toscatäcke
5. Små marängbottnar till pavlova-bakelser 
6. Smördegsbakelse med sommarbär och vaniljkräm
7. Havreflarnsbakelse med hallon, glass och grädde

Ha nu en fin lördag. Här hemma ska det göras sillsallader och matjessilltallrikar för fotograferingar för julboken. Galet i juni men så är det. Kan ju också tänka att det är midsommar, ha ha. Underbart!

Efterrättsmackan! Ett måste på helgen

Kör du också efterrättsmacka på helgen? Det är något jag alltid gjort och förmodligen omedvetet uppfostrats med och vi fört över även på våra barn men nu har vi satt ett ord på det. Ja men du vet – den där goda söta smörgåsen man unnar sig på helgen. Den där sista mackan vid frukostbordet som känns så där extra lyxig och nästan lite olagligt god.

Vad det är för macka, smörgås är nog verkligen från person till person. Och även från helg till helg. Vissa helger kan det vara ännu en macka av det där goda brödet med den goda osten fast jag egentligen är mätt men som oftast är det en ren och skär efterrättsmacka. En söt smörgås som liksom bäddar för resten av dagen, den lediga dagen.

När jag var liten hälsade jag ofta ensam på och sov över hos min jämnåriga kusin på deras landställe och mitt starkaste minne där ifrån var just den där sista mackan vid frukostbordet. En rostad smörgås med smör och honung som man fick DOPPA i teet. Alltså fatta lyxen!!! Sånt fick jag absolut inte hemma än mindre göra.

Kan vara så att det där satt sina spår för jag är mån om att helgens frukost absolut ska innehålla både sött och salt. Jag vet i alla fall att jag absolut försöker mitt bästa för att barnen ska få lugna sköna helgmornar så de får känna skillnad på vardag och helg. Jag bullar mer än gärna upp en buffé i köket och det är dessutom en arbetsskada då jag jobbat som frukostvärdinna på hotell.

Min bästa efterrättsmacka

Honung på rostat surdegsbröd med en stor kopp te kan fortfarande ge mig sådana där välbehagkänslor som det gjorde då när det begav sig men jag har idag ett annat pålägg som dyker upp när jag ska unna mig. Och här är det helt klart ett arv från min kära mor, detta är mackan jag såg henne göra som jag då aldrig fattade men nu anammat. Rostat surdegsbröd med smör, salt grynig ost och sedan ett lager av apelsinmarmelad. Alltså, där har vi den ultimata efterrättsmackan.

När jag ätit min ostmacka med gul paprika samt knäcke med skinka och tomat ska denna ost-marmelad-macka avsluta min frukost. Om jag får bestämma. Och det får jag ju i och med att jag är myndig.

Jag kan inte vara ensam om detta beteende? Har några fler en annan macka eller samma?

Från den ena kusten till den andra i all hast

Hej! Jag vill hoppa in och säga just HEJ! Jag har nu fullt upp med min julbok som tar exakt all tid men som alla vet måste man också jobba för att få in lön så utöver boken gör jag fotojobb och samarbeten. Och sedan ovanpå det finns det något som heter liv vilket just nu är lite klämt.

Men vissa saker måste man bara få in som att fira en mycket älskad brorson som tog studenten. Bara det att min bror med familj har den härliga placeringen på västkusten så det blev en dagstur fram och tillbaka, kust till kust.

Underbarare dag, fina människor och gladare student får man leta efter. Det blev en maxad blixtvisit men ack så fantastisk.

De bor på en ö så vid färjan blev den glade studenten hämtad med studentflak. Eller flakmoppe då så klart.

Sedan var det utspritt i trädgården och tallrikservering. Allt för att hålla det smittsäkert. Så duktigt och bra jobbat.Och gott. Så god mat och trevligt.

Färjan tillbaka till fastlandet gav den vackraste vyn någonsin. Vilken solnedgång. Vi fick en minisemester på 24 timmar.

Nu sitter jag här hemma igen och skriver julrecept, plåtar julpyssel och skapar julstämning i det igenbommade huset med fönsterrenvoring. Inget ska vara enkelt här i livet! Det känns verkligen som om jag värker fram denna bebis. Precis som det ska vara kan jag tro.

Nu måste jag suta, ska förbereda en fotografering och filminspelning. Ska bli sommardukning, sommarmat och sommarbubbel med kära kollegor och vänner både framför och bakom kameran.

Ta hand om er och njut av sommaren åt mig.

Mamma!

Mamma! ♥️ Det är din dag idag. Efter 1,5 år av uppförsbacke tycker jag nu vi susar ner för backen på våra cyklar med fötterna ut och håret fladdrande.

Bara månader innan pandemin förlorade vi pappa. Din kärlek och bäste vän i 62 år. Att sedan ovanpå det leva isolerat har varit som en mardröm. Speciellt för dig som är den mest aktiva 84-åringen norr om Berlin. (Som pappa sa: du är världens äldste tonåring) Det har inte varit lätt men nu är det och ljusare tider.

Idag ska vi kramas! ♥️

Bukett från trädgården ska du få. Och en massa kakor samt en kladdkaka min äldste bakat till dig.

Skapar sommar på min tallrik i kaoset – äkta grekisk sallad

Men jösses vad det vräker ner där ute. Jag hörde att det ska regna lika mycket detta dygn som det gjort under hela maj hittills. Och då vi fått lite för mycket regn denna månad så låter det ju overkligt. Men med tanke på hur det ser ut så verkar det stämma.

Jag har nu en sådan sjukt galen produktionsperiod där det skapas julpyssel och julrecept på löpande band så jag tror det är december. Hemmet är i kaos redan vad det gäller fönsterrenovering och sedan ligger mina saker av julrekvisita överallt. Det ligger saffranskakor i köket och konstgjord amaryllis i vaser. Allt är helt klart upp och ner. Sagt det förut och säger det igen – förlåt för att jag inte är så jätteaktiv här just nu men det är så ont om tid.

äta måste jag ju så jag gör då det bästa jag vet – grekisk sallad. Jo men så är det. När barnen för femtielfte gången under deras livstid frågar mig om vilken min maträtt jag skulle kunna leva på för resten av mitt liv så är alltid svaret grekisk sallad. Den har ju allt ju!

Och enklaste grejen också: grovt skurna bitar av rumsvarm tomat, krispig gurka och grön parprika. Fint skuren rödlök och stora bitar av riktigt god feta samt svarta oliver. Ringlad olivolja, några skvättar rödvinsvinäger och strössla över lite oregano. Klart.

Observera att absolut ingen majs eller isbergssallad ska vara med. Och för guds skull ingen pasta. Det enda som ska vara till är gott bröd doppat i olivolja. Så, där är jag sjukt petig. Så ska min grekiska sallad serveras!

Det må vara typ oktober utomhus och januarimörker inomhus men på mitt köksbord är det juli och medelhavsvärme.

Svårt att se ett regn kanske men i pölarna i trädgården syns det. Jag ska ju i alla fall inte ha dåligt samvete över bevattningen av trädgården… Kommer frodas på bra nu. Men mina små erasseblommor jag planterat mår nog inte bra. Lär ju drunkna nu.

Och så här mörkt är det här hemma. Det skydd som ska vara för lilla toafönstret har rasat vilket gav ett ljusinsläpp. Inte bra att fönstret är oskyddat i regnet men glädjande med ljus. Så jag fotar alltså på golvet vid toaletten. hur galet är inte det. Men pysslet är fint så jag hoppas det ska bli fint ändå. Ja, u hör ju – jag är rätt uppgiven nu och glad för det lilla.

10.40 tipsar jag utomhuskalas i Nyhetsmorgon

God morgon. Nu ska jag strax iväg till Gärdet för att vara med i Nyhetsmorgon och ge tips för utomhuskalas. Hur ska man tänka, vad kan enkelt pynta med så det blir fest?

Det är verkligen många som vill ha fest nu. Det är som alltid denna tid på året en massa tillställningar med examen, student, bröllop, födelsedagar, nationaldag, midsommar och sedan alla trädgårdsfester. Men i år är som allt annat inget som vanligt. Samtidigt som vi alla fullkomligt skriker efter att få träffas. Då är i alla fall små kalas utomhus genomförbart.

Foton från Plantagen-fotograferingen förra året. Av Ida Borg.

Du kan se alla mina samlade tips för utomhuskalas och trädgårdsfester HÄR. Eller så slår du då på Nyhetsmorgon 10.40. Vi ses!

Rabarber! Massa recept & tips

Recept på rabarber! Det är nu den första skörden tas och i butikerna finns härliga vackra rabarber som lockar. Men vad ska man baka? Vad kan man göra med rabarber?

Jo hörru, jag har ett gäng härliga recept här på bloggen, i arkivet. Jag hoppas du blir sugen och inspirerad för nu kör vi.

Massa recept & tips på rabarber

Nu lägger vi rabarber på rabarbern! Klicka på länkarna nedan.

Kladdkaka med rabarberpaj på Ja, för varför välja? Här får du två favoriter på en och samma gång

rabarberpaj med toscatäcke

Knäckig rabarberpaj med extra tjockt lager toscatäcke Utan att tveka kan jag säga att detta är världens godaste rabarberpaj. Så där knackig som man vill ha den samt ett mycket generöst lager tosca på.

Enkla snabba rabarberpajen med smördeg Ibland ska det bara gå fort och då är genvägen via smördeg din bäste vän.

Rabarberkräm med lime och kanel Sommar i en tallrik. Kan inte beskrivas bättre än så faktiskt.

Minipajer med rabarber och smuldeg Ska du ha mingelkalas är små portionspajer både fint, smidigt och gott.

frysa in rabarber

Så fryser du in rabarber bäst Om du mot förmodan får rabarber över.

Något jag har på min lista över saker att göra med rabarber är det Rabarber-Gimlet. En drink vi fick på midsommar senast och den var helt magisk. Så den ska jag minsann försöka få till. Du får hålla utkik här på bloggen för den.

TACK från hjärtat, mitt i kaoset

Wow, vilken våg av kärlek jag fick igår i samband med att jag berättade om att jag ska släppa en bok i höst. Jag är evinnerligt tacksam för alla hälsningar och värmande ord.

Jag önskar att jag kunde bjuda på något vackert som tack men här hemma är det kaos och en vacker men sliten bukett pioner från makens firande i helgen är allt jag kan uppbringa just nu.

Vackert som sjuttsingen ändå måste jag säga.

Som jag sa så är det snålt om tid att göra boken nu så varje vaken minut går åt att göra sida efter sida. Inget konstigt med det, jag har haft många tajta deadlines men just nu så är det fönsterrenovering där ungefär 90% av alla fönster är täckta av presenning. Som här:

Ljuset du ser är från ytterdörren jag öppnade. Annars är det som om det var sent i oktober fast det är maj mitt på dan.

Nu är fönsterrenoverarna inne i slipa- och-måla -asen så det låter högt som bara den och det doftar starkt av någon kemikalie. Inte julstämning alls. Men med hörlurar så stänger jag ute allt. Det gör jag jämnt när jag jobbar intensivt. Inget kan stoppa mig.

Men hur som helst: Återigen stort tack för alla fina värmande peppande ord!

JAG SKA GÖRA EN JULBOK!!!!

Jag är så lycklig så jag kan gråta! Min största dröm är nu sann – i höst kommer min julbok. Du som följt mig genom åren vet att jag började min bloggbana med att just försöka ge mig på att göra en julbok och det är EXAKT tio år sedan. Då jag satt där med två blöjbarn så det var inte det lättaste så då förflyttade jag mitt fokus till att göra en julblogg istället. Du kan läsa om hela min start HÄR.

Efter det har allt rullat på galet fort måste jag säga – jag har bloggat för olika magasin, vunnit priser, är en återkommande gäst i Nyhetsmorgon och gör reportage i tidningar, sagt upp mig efter 22 år i reklambranschen för att starta först enskild firma och nu aktiebolag. Men hela tiden så har den där julboken legat som en dröm. Som att det är först när den är gjord jag verkligen nått någon typ av mål. Att den där livskrisen en gång för alla är avklarad.

Och nu är jag helt klart i mål, med glädjetårar på kinden, fast jag känner att jag gärna fortsätter vidare. Och att det blir som ett 10-årsjubileum känns så himla underbart.

Jag är så evinnerligt lycklig över att förlaget Roos & Tegner, som byter namn till Polaris, trott på mig och mitt material samt velat satsa. Vi kommer göra en helt underbar bok tillsammans.

Julprassel och decembermys ska den heta och det är exakt så jag vill att det ska kännas när man bläddrar i den. Som den där speciella känslan man har vid jul oavsett vilken ålder man än har, den man känner igen.

Så fantastiskt mäktigt att se sig själv i en katalog med tillsammans med en massa stora kända och erkända författare. Lite svårt att nu ta in.

Och allt har gått så fort så just nu sitter jag och ska fylla 240 sidor, fotografera en herrans massa julmat, julgodis och julpyssel samtidigt som husets alla fönster är igenstängda för renovering och det slipas så det dånar i hela hemmet. Men som vanligt så är inget helt enkelt, allt ska göras under lite kaos om jag ser på hur jag startade allt.

Vill passa på att säga TACK till er alla som genom åren funnits vid min sida, stöttat och peppat. Ni som gillat det jag gjort. Jag vet exakt vilka ni är. Jag hoppas jag kan ge tillbaka i en bok för er att hålla i handen under årets mysigaste tid.

Så nu måste jag gå tillbaka till mitt manus (wow, nyp mig i armen – jag skriver på ett manus!!!) för att om 11 dagar ska boken vara klar. OH MY GOD!

Myntan som tog sig i köket & nu växer ute

Hej i kvällen. En dag i köket där jag haft matplåtning så det fullkomligt stänkt om det. Är faktiskt rätt slut om jag ska vara ärlig men det går över med lite vila. Som det alltid gör, tänk vad bra människan är på att ladda sig varje natt.

Jag vill bara visa vad som hänt i den lilla köksträdgården jag skapade här om veckan och jag då visad lite av.

Det knippa mynta jag köpte på vårt torg och satt i vatten på köksbänken mådde väldigt bra tydligen. Den slängde iväg ett gäng rötter faktiskt. Då tog jag med dem ut i köksträdgården och satte i en zinkbalja. Jag vet ju att mynta kan bli helt galen och nästan ta över helt om man sätter den i jorden, i trädgården, så det är bra att begränsa med en balja tänkte jag.

Nu har det gått lite tid och det har varit både frost och 23 grader varmt. Allt klarar den tydligen och frodas väl.

Jag är mer av en funktionell odlare än skönhetsodlare då jag enkom planterar saker som jag också kan skörda för att äta. Jag ser det som nytta med nöje typ. Det är vackra rabatter, krukor och lådor med sånt som växer och sedan kan jag skörda, att nyttja. En typsik funktionell odlare alltså.

Allt har att göra med att jag bestämt att trädgården ska vara en plats att vara i, inte hålla på så mycket i. Skrev om det HÄR. Men måste ju ändå kritisera mig själv; för att säga att jag inte ska hålla på så mycket så göra jag ju det…

Nu ska jag gå ner i källaren och heja på Tusse. Hoppas han går vidare till final.