Jag har sagt det förr och säger det igen: det går inte snabbt i det Lythska hemmet! Saker ska kännas in, mönster anpassas och bytas, färger ska noga övervägas och sedan ska den rätta tiden komma.
Nu var det tydligen rätt tid och alla stjärnor stod i rätt position för nu fick jag baken ur och fick upp tavlor och tallrikar på väggen i sovrummet.
Och här har vi en samling av mina favoriter. Niki de Saint Phalle, Lisa Grue, Fornasetti och Keith Harring tycker jag passar ihop. Något lekfullt och grafiskt i allihop.
Och sedan min lille and av Ernst Billgren. ”Änder med händer” heter den. Älskar den lille anden!
Och jag fullkomligt älskar Niki de Saint Phalle också. Har du inte bekantat dig med henne bör du det. Underbar konstnär.
Lite gott å blandat som blir en fin helhet. Men väggen där bakom är en sorglig historia. Funderar på färg eller tapet. Nästa projekt…
Min och makens bröllops annons. Och tårtdekoration. Men visst ser man inte bröllopsannonser i tidningar längre? Synd fina ju!
Tänk hur kort tid det tog att fixa men så galet lång tid det tog att få ändan ur. Konstigt det där…
Du som följt mig vet att jag älskar mackor och kan snöa in på en sorts macka under ett tag. Senast var det knäcke med mesost men nu har jag en annan. Och jag kan inte sluta! Äter den till frukost, lunch och ett gäng på kvällen.
Det är helt och hållet makens fel. Han var och handlade och hade med sig torkat rågbröd med kummin hem. Det är alltså hårt som knäcke men annorlunda i både smaken och konsistens. Lite syrligt. Och sedan den där kumminsmaken – så galet god.
Testat många pålägg men det som landar helt magiskt bra är kaviar till det syrliga brödet och sedan den söta friska tomaten på.
Kan vara sommarens macka i det Lythska hemmet. Och sedan är det ju inte tråkigt att mackan är vacker också.
En annan sak jag frossar i nu är rädisor. Doppar dem lätt i flingsalt och äter rätt upp å ner. Så galet gott snacks och rätt peppriga i smaken så det sätter fart på kroppen.
Kommer packa ner ett gäng rågbröd när vi drar på semester. Kan inte vara utan känns det som nu. Ja, sämre beroenden kan man ju ha…
Att grillad gurka kunde vara så gott hade jag inte gissat. Inte heller att grillad gurka skulle visa sig vara ett så perfekt tillbehör till grillat. Verkligen en hit som jag rekommenderar varmt.
Ni vet att gurka är en ganska mild grönsak vilket ju gör att det passar perfekt att göra något med till det mesta.
Grillad gurka med fetaostfyllning
Ingredienser
1 gurka
150 g fetaost
1 dl svarta oliver
1 liten färsk gul lök
1 msk olivolja
salt & peppar
Gör så här: Skär gurkan på längden och gröp ur innandömet med en sked. Häll över salt på den skurna sidan och låt ligga så gurkan vattnas ur.
Bryt fetaosten i bitar och lägg i en skål. Finhacka löken och hacka oliverna i mindre bitar och häll över fetaosten. Ringla över olivolja och vänd ihop till en smet. Smaka av med salt och peppar.
Lägg gurkorna med den skurna sidan mot grillgallret och grilla några minuter. Så gurkan får en grillyta och svettas lite. Vänd med skalsidan mot gallret och fyll de två halvorna med fetaosten. Fördela jämnt.
Grilla några minuter tills oströran börjar smälta något. Servera grillad gurka till din sommarmiddag och njut.
Och det är något härligt att testa nyheter just på grillen. Oftast blir det ju lyckade resultat. Ja, för vad kan gå fel när grillen är tänd liksom!?
För alla oss som älskar grekisk sallad är ju detta den perfekta grillrätten. Vid första tuggan färdades jag direkt till Greklands övärld. Enklare, billigare semesterresa går väl inte att finna?!
Jag brukar lägga musik från mina spotifylistor till mina Stories i Instagram och det är så många som frågar vilken låt det är i just det och det inlägget. Så kul att kunna inspirera även med musik.
Då kom en följare med det otroligt smarta förslaget att jag skulle sätta samman en lista med de låtar jag använt. Men så klart!!! Att jag inte tänkt på det. Smarta följare jag har alltså!
Så! Här kommer en lista jag satt samman med några av mina favoriter och de som jag just använt i Instagram Stories. Hoppas de kan ackompanjera någon skön sommarkväll.
Så klicka HÄR så får du 79 låtar med väldigt mycket sommar i allihop.
Ska du på loppis i sommar? Då MÅSTE du bara leta efter en sådan här. Bland det smartaste jag sett och det var ju på loppis jag hittade den.
Ett handtag som är en tallrikshållare. Helt genialiskt ju!
Har du sett en sådan förut? Jag hade aldrig ens hört talas om den och undrar varför den inte är var mans hem?!
Ett lätt bändbart handtag i nysilver tror jag då den har en stämpel med krokar på ändarna som kan fästas runt en tallrikskant.
Och det allra bästa är ju att jag kan byta tallrik efter styling och behov. Romantiskt blommigt med loppisfyndade tallrikar eller mitt vardagsporslin. Då blir mitt fina serveringsfat olika men lika funktionellt.
Med bricka i nysilver blir den helt annorlunda än med porslinstallrik.
Så galet glad att jag hade ögonen med mig på den där loppisvändan i Sörmland för några veckor sedan.
Lemonad med lavendel – det var något jag fick i Grekland förra sommaren och det tog ju citronsaften till en ny nivå. Detta måste jag testa att göra hemma.
Jag har ett recept på lemonad, citronsaft, som jag älskar och ville testa få in lavendeln i det. Ja, göra det lätt för mig alltså.
Och sedan har jag lyckats hålla den lilla lavendeln vid vår kökstrappa vid liv och den blommar så fint, så det var ju bara att testa.
Vet du – det gick bra. Det blev en riktigt god lemonad med lavendel om jag får säga det själv.
Gör så här: Plocka lavendeln och knipsa av stjälken så endast blomman med stjäl är kvar. Häll upp socker i en skål och lägg i lavendeln. Nyp nu lavendeln med sockret, så att lavendelns smak och saft ur blommor smaksätter sockret. Sockret kan stå länge för att suga åt sig smaken men ge det minst 30 minuter i alla fall.
Tvätta citronerna ordentligt och skala dem, allt det gula ska bort och sparas. Försök att få med så lite av det vita, blir lätt bittert annars. Skalen läggs i en stor bunke eller kastrull och häll i lavendelsockret. koka upp vatten i en annan kastrull och häll över skal- och sockerblandningen. Rör om så att sockret löses upp. Låt stå tills det svalnat.
Under tiden pressar du saften från citronerna och saften hälls i bunken när resten har svalnat. Sila allt i finmaskig trådsil eller silduk.
Servera med mycket is och späd med vatten. Hur stark saft du önskar är en smaksak och hur stora och sura citroner du använt. För extra piff sätter du i en stjälk med lavendel som drinkpinne. Skål!
Och om du nu kunde skulle du mötas av helt magiska dofter. Fräsch citron och blommig lavendel. Så otroligt ljuvligt och välgörande.
Finns väl inget härligare på en varm sommardag än att just få släcka sin törst med egenskaper dryck. En annan perfekt sommardryck är iste. Om du inte gjort egen iste måste du kolla HÄR.
Hoppas nu sommaren blir så där härlig och solig så att det behövs många läskande glas av denna lemonad. Och du följer väl med mig i sommar på Instagram? Här finns jag: @helenalyth.se
Om nu detta kallas falska wienerbröd eller wienerkaka så är det inget som helst falskt med smakerna! My God vad gott alltså!
Falska wienerbröd, wienerkaka
Deg:
8 dl vetemjöl
50 g jäst
1 msk socker
2 dl mjölk
2 ägg
150 g rumsvarmt smör
Lager vaniljkräm:
2 påsar marsanpulver
4 dl mjölk
Fyllning snurrorna: 100 g rumsvarmt smör
2 dl socker
150 g mandelmassa
1 ägg till pensling
1 dl florsocker och vatten till garnering
Gör så här: smula jästen i en buke och lös upp den i mjölken. Knäck i äggen samt socker och rör ihop. Häll i hälften avmjölet och blanda. Skär smöret i bitar och ha i under omrörning så smöret fördelas. Häll i resten av mjölet och blanda knåda ihop till en deg. Låt stå under bakduk i 30 minuter.
Värm ugnen till 200°. Vispa ihop vaniljkrämen.
Lägg det rumsvarma smöret till fyllningen i en bunke och häll över socker. Klicka ner mandelmassan om den är mjuk annars riv ner den och blanda väl.
Dela degen i två delar och kavla ut den ena på bakplåtspapper och lägg i en bakform med lite högre kanter, min var 40X28, och bred på vaniljkrämen med en slickepott.
Kavla ut den andra deghalvan. Bred på smör- och mandelmassefyllningen över hela utan. Rulla ihop på längden och skär till 24 snurror. Lägg ut på den vaniljkrämstäckta degen. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
Vispa ihop ett ägg och pensla på bullarna. Grädda på galler mitt i ugnen ca 20 minuter tills bullarna fått gyllene färg samt att undre lagret blivit gräddat, testa med sticka.
Ta ut och låt svalna. Vispa ihop florsocker med några droppar vatten i taget och rör ihop med gaffel till en rätt så fast men ändå rivning smet. Ringla över bullarna med gaffeln och låt stelna. Skär sedan ut bullarna i rutor.
Så galet gott. Detta påminner ju om en butterkaka men ändå inte. Men gillar skarpt detta med att baka rubbet på en gång som i en kaka men ändå få singelbullar så att säga.
Om jag säger sallad med jordgubbar & avocado säger du då; är du galen!? Eller säger du; ja, sallad med jordgubbar & avocado är bland det godaste jag ätit och det är helt perfekt till grillat?
Om du tillhör grupp 1 så kan jag bara uppmana dig att våga testa något nytt. Vad är det värsta som kan hända? Att du har ett tillbehör på tallriken som blir kvarliggande? Men troligare är att du kommer ha ett tomt fat vid slutet av måltiden faktiskt.
Sallad med jordgubbar & avocado
Ingredienser
Avocado
Jordgubbar
Salladslök
Olivolja
Salt & peppar
Gör så här: Skär jordgubbar och avokado i delar. Skär salladslöken i strimlor och blanda. Ringla över olivolja och smaksätt med flingsalt och några drag med pepparkvarnen.
Blanda och servera till sommarens grillfester. Passar alla möjliga protein.
Jag fick avokado i fruktsallad för flera år sedan av en väninna som är från USA. För mig kändes det jättekonstigt med avokado bland frukosten innan jag satte gaffeln i det hela. Avokado passar så bra ihop med söta frukter och bär. Och som tillbehör till grillat är det toppen.
Jag har ett hus och det är sommar – då har jag väl ett sommarhus??!!
Hör ni hur det låter som när Pippi Långstrump säger att hon redan bor på ett barnhem för att hon är barn och huset är hennes hem? Så känner jag för vårt hus nu i sommartid; att det får bli vårt sommarhus.
Mina föräldrar har aldrig haft något sommarhus så jag är inte uppväxt med ett andra hus utan min mamma gjorde om vårt hus till en somrigare variant. Hon la trasmattor vid altandörren och mellan maj och augusti fick man gå in med skorna på vilket ju gjorde en stor skillnad. En annan sak var att uteplats och balkong blev våra självklara vardagsrum. Middagen skulle ätas ute!
Vi är i samma läge och jag skulle aldrig komma på idéen om att ha två hus samtidigt av den enkla anledningen att jag skulle ha så dåligt samvete för det hus jag för tillfället inte är i (och att det är ju dubbel kostnad men det låtsas vi inte om nu…). Att ha två trädgårdar, två kök osv att hålla reda på skulle göra mig tokig. Och pank!
Så jag gör som mor min och gör vårt väldigt oktoberkompatibla hus lite somrigare. Och flyttar ut.
Ett vardagsrum i trädgården och sedan ett matbord med stolar på vår altan. Tidigare hade vi två matplatser men det gav ju galen förvirring och slutade med att ingen användes.
Här blir plats för mys och enklare matstunder. Som en frukost för en med tidningen.
Och det slår aldrig fel…
Medan jag håller på i köket och kokar kaffe och skär bär bryr sig katten inte ett skvatt om mig men så fort jag ska sätta mig å äta; då ska han vara nära.
Somrigare än så här går det väl inte att få? Se där – jag har för noll kronor skaffat mig ett sommarhus!
Grekisk yoghurt, frukt å bär, blandade nötter och flytande honung. Pang tjong perfekt!
Det vackra, klara solljuset tog sig in i vardagsrummet när jag satt i köket. Tittade åt höger mot ljuset och vardagsrummet och blev lite nykär i min rottingvagn. Du vet, när man ser något varje dag utan att tänka på det och så helt plötsligt ser man det i nytt ljus och upptäcker det på nytt.
Och i samma veva så tänkte jag på all rotting som finns i mitt hus. Utan att ha tänk på det så finns det rotting lite överallt ju. Nytt ljus även där.
Och nu var det bokstavligen nytt ljus när solen flödade in.
Denna vackra rottingvagn fick jag av mina föräldrar när jag fyllde 40. Fick den där frågan man får när man fyller jämnt: ”vad önskar du dig?”. Nu önskade jag mig inget men jag hade älskat den där rottingvagnen som stått hemma i barndomshemmet så länge jag kunde minnas.
Finaste presenten någonsin!
Den står vid matbordet och agerar drinkvagn men mest är det servetter, stearinljus och kryddor som den används till. Kanske ska ge den lite tyngre arbetsuppgifter ändå.
Har aldrig använt den som vagn dock. Att rulla runt med den och servera från den. Det kanske jag ska testa? En afternoon tea på den och servera runt. Så coolt ju!
Sedan har vi då elementskydden jämnte som är bland de saker jag får flest frågor om på blogg och Instagram. Och varje gång så gör jag frågeställaren besviken när jag måste säga att elementskydden med den vävda rottingen är i original från när huset byggdes 1940.
När vi lånade ut huset till en filminspelning nyss gick gick ett sönder och mitt hjärta fick hicka. Det var som om någon skadat någon som står mig nära. Tur det finns hantverkare med historiska handlag så de gick att laga.
Och ett av mitt mest googlade inlägg är rottinghyllan som är omgjord till vedhylla.
Och en annan sak som många frågor om är våra stolar. De klassiska Bauhausstolarna. Köptes när vi bott in oss lite och inte ångrat dem en sekund på 6 år.
Jag tycker att jag var lite smart här; köpte 12 stolar men 6 st till matsalen, 4 till köket och sedan två med armstöd till min arbetsplats. Så när vi blir många (som vid jul tex) har jag ändå 12 stycken matchande stolar.
Älskar schvungen man får i dessa stolar. Och breda så man kan sitta länge, ha ha!
Och det ärvda gamla och vackra blombordet som jag hade tänkt måla mörkt. Men det var innan matsalens väggar blev mörka. Tur det fick förbli i sin originalfärg. Med alla sina skavanker och skönhet. Och den guldmålade rottingen är ljuvlig.
Och sen har jag ju rotting med mig varje dag…
Min älskade rottingväska som faktiskt är 22 år gammal.
Ja man kan väl säga att jag är omgiven av rotting, ha ha. Och jag ser ingen hejd på det, skulle inte banga för fler saker. Kanske spana på loppisarna i sommar tex.