Julaftonen 2023 – ett bildregn

God fortsättning på julen! Jag hoppas du fick en fin julafton på det sätt du önskade. Och nu fortsätter det, fler dagar av julmys – men utan min julstämningskalender. Vad tyckte du om den? Tar gärna emot dina tankar.

Vaknar upp idag rätt mörbultad. Så blir det väl när man förberett för stor fest som ska pågå 20 timmar, och dessutom vara med i det hela själv. Men oj vad mörbulteriet i kroppen idag ändå känns rätt, så värt.

Var beredd nu för en lång dag ger ett långt inlägg.

Julafton 2023

Klockan var ställd på 07 men så klart vaknade jag tidigare än så och tassade ner för att förbereda frukosten (Vi har 5 människor och en katt som övernattar så det är lite av ett läger med madrasser att trippa över för att komma fram.) När linserna var i såg jag den vackraste morgonhimlen och den tidiga timman var värd det. 

Frukost dukas upp; vörtbröd, vitt bröd, julknäcke, ostar, julskinka, smör, lussebullar, varm choklad och vispgrädde samt kaffe. Endast levande ljus och julbelysning i granen och slingor. 

Familjen väcks av Juloratoriet och sedan äter vi tillsammans medan vi öppnar strumporna som fyllts under natten.

När allt är uppätet och undandukat var det ett lugnt fixande av olika saker.

Då vi skulle bli 16 pers till kvällen körde vi 10 i huset egen paketutdelning redan innan lunchtid. 

”Vid två kom hela släkten. Min moster, min faster och hennes man med andedräkten” Typ så. Om du mina texten till Just Ds jullåt.

Glögg och kramar för att sedan se Kalle. 

Jag och maken smet ut för att ställa i ordning en av julaftonens bästa del: buljong i trädgården.

Marschaller visade vägen ut ur huset fram till eldfat med brasa, mustig värmande buljong och goda polska piroger mättade.

Jag älskar vår tradition med vår variant på dopparedagen – istället för dopp i grytan är det varm buljong i kopp utomhus.

Vidare in i huset igen för att styra upp middagen. Knytkalas och alla hjälpte till. Bordet dukades upp och årstallrikar visade vägen till sin plats. 

Många vändor av den goda maten. Vad julbordet bestod av kan du läsa HÄR.

Dryck och sång. Det blir alltid härligt med sång runt bordet. 

Kvällen fortsatte med att, nä men, Tomten knackade på, Karl Bertil Jonsson gav tår på kinden, maraton-paketutdelning, livlig paketlek och gräddig juldessert. 

Allt inramat av lätt uppluckrade händer av disk, 10 tusen steg och trappträning samt värk i ryggslutet av allt plock men det ingår i paketet. 

Och ja – det var stor attack av godisbordet så klart!

Jag behöver nog inte säga att jag somnade snabbt kl 02. Med söner småsnarkande på madrasser på golvet bredvid och skratt och samtal från vardagsrummet under mig var hjärtat fyllt. Det blev en välsignad jul!

Lucka nr 24 i Julstämningskalendern

När fjärde ljuset brinner, vi hämtar julegran
och alla barnen räknar dan före dan före dopparedan

Dagens juliga göra

GOD JUL! Nu är det bara njuta och låta dagen komma.

Jag önskar dig den bästa av dagar och jag hoppas att du fått en resa fram till idag fylls med julstämning i min kalender. Men idag är denna resa slut och vi är äntligen framme.

Från mig till dig: GOD JUL!

Lucka nr 23 i Julstämningskalendern

Äntligen! Nu är det da’n före dopparedan. Hoppas du får en fin lördag och här kommer lite julstämning för dagen. Alla luckor finner du HÄR.

Dagens juliga göra

Köp röda anemoner och griljera skinka. Uppesittarkväll med rimstuga. Ställ fram pepparkaka och mjölk till tomten vid julstrumpor.

Dagens julpyssel

Sista minuten för pynt? Leta fram toarullarna från pappersåtervinningen och gör kransar.

Dagens juliga smak av sött

Chokladfudge hör julen till. Eller ja, den passar alltid i och för sig men extra mycket nu.

Dagens juliga smak av salt

En mustig grönkålssoppa till middag da’n före doppareda’n är verkligen att rekommendera. Så man förbereder för nästkommande dags alla härligheter.

Dagens juliga titta

Som sagt: Dan före Dan! Kolla HÄR.

Dagens juldukning

Jag må inspirera till olika dukningar till jul men när det väl gäller är det alltid samma dukning. Förlåt?

Dagens paketinslagning

En given sak varje uppesittarkväll är att lacka paket och här får du mina bästa tips.

Dagens julberättelse

Da’n före da’n! Så här är vår uppesittarkväll om jag får bestämma.

Potpurri sprider juldofter i hela hemmet

För att få den där totala julstämningen så gäller det att ge varje sinne en dos. Ja, du har hört mig säga detta så många gånger, både här på bloggen och i mina böcker, men jag kan inte nog betona att det är mer än det ögat ser som gör julen. Musiken, smakerna och framför allt dofterna är det som gör helheten.

Du vet att det är doften som kan få dig att minnas på en millisekund. Som när du känner doften av syren så lär du färdas till något klassrum på lågstadiets skolavslutning. Så med julen försöker jag skapa doftminnen. Några är givna och självkörande som hyacint, julgran, pepparkaksbak men man kan behöva hjälpa lite för att få det än mer maxat.

Jag har länge vurmat för ett gammalt, lite utskrattat, sätt att sätta doft – potpurri!

Det finns potpurri och det finns potpurri ska sägas. De där torkade blombladen och kvistar som ligger i skålar år efter år och mest ser dammiga ut är då inte grejen. Utan att så här vid jul skapa skålar med sådant som doftar gott och dessutom ser juligt ut är det jag far efter.

Jag gjorde ett förra året med en olja som doftade gran men nej, den var god men det var inte alls ”min” grandoft. Den var nog lite för parfymig och internationellt ”pine” om du förstår vad jag menar.

Nu när jag var i London i november och frossade i den brittiska julen hittade jag THE doftolja. Bara att den heter The essens of Christmas lovar ju mycket. Nu doftar min jul även rödkål så det är inte jul överlag den doftar men det är en varm, kryddig apelsindoft.

Fyllde en stor maffig glasskål med lite av det jag hade hemma som kan gå för potpurri; kottar, torkade apelsinskivor, kanelstänger, stjärnanis och torkade hela limefrukter. Och sedan några droppar över detta.

Det är nästan lite läskigt att denna olja doftar som den hudkräm jag pratade om HÄR. Kanske det var meningen att jag skulle hitta det jag sökte efter…?

Och att det sedan är väldigt vackert – se det som en bonus för ögat.

Dukning till jul i neutrala toner av det du har hemma

Snabba enkla dukningstips till jul? Här är ett.

Man behöver absolut inte köpa nytt och ha speciella juldetaljer för att det ska bli en maffig juldukning. »Man tager vad man haver« är en alldeles underbar devis i alla lägen. Med några få detaljer skapas stämningen och det kan dessutom ge en härligt lantlig, rustik juldukning.

Dukning till jul i neutrala toner av det du har hemma

Ta din favoritduk eller ett lakan för den delen. Det gör inget om det är skrynkligt, det är ju trendigt. Om du inte har några julblommor, använd små, gröna krukväxter och ställ längs bordet. Har du inga ljusstakar, ta krukor eller burkar och fyll med marmorkross, sand eller liknande och stoppa ner ljusen. För att få in lite rött, lägg röda äpplen, julkulor eller annat i hemmet som är julrött bland det gröna. Lägg till trä från skärbrädor, brickor och grytunderlägg för att få en varm känsla. Använd kökshanddukar i stället för pappers- eller linneservetter. Det viktiga är att få till en ombonad dukning som är annorlunda än den vardagliga.

Små bakformar, för mandelmusslor till exempel, kan lätt bankas ut med hammare och bli till små namnskyltar. Använd permanent tuschpenna eller sådan som är till griffeltavlor och går att tvätta bort så att metallplattan kan användas igen. Skriv gästens namn eller initialer.

Lucka nr 22 i Julstämningskalendern

Dan före dan före dopparedan. Igår blev jag klar med alla klappar och nu redo för all julstämning. Här kommer en ny lucka som jag hoppas du ska gilla. Tidigare luckor finns HÄR.

Dagens juliga göra

Lägg in sill och rulla köttbullar. Skicka digital julhälsning till de som inte fick julkort. Tala om att du nu tar jullov.

Dagens julpyssel

Tåg under granen har blivit en trend och de finns att köpa, eller så snor du barnens…

Får amaryllis vara korta? En låg bukett är ibland nödvändigt.

Dagens juliga smak av sött

Pepparkaksdegen kvar i kylen och hinner inte baka? Det kanske inte syns men dessa pepparkakor görs apsnabbt.

Dagens juliga smak av salt

En grön julsallad som är god och dessutom väldigt vacker.

Dagens juliga lyssna

Nu ärmar vi oss jul och kanske du upplever julstress. Välj då att lyssna på något vackert. Jazzig jul vid ett piano – det kan man behöva innan allt drar igång.

Dagens juliga titta

Ja, vad ska man säga? Mr Bean är ju bara bäst!

Dagens paketinslagning

Minimalisten i mig gillar enfärgade paket.

Återbrukaren i mig älskar även paket med toarulle.

Dagens julberättelse

Slå in paket och slå knut på sig själv. Ja lite så var det. Skrattar idag men inte då…

Julafton 2023 – så blir vår dag & meny

Nu är vår julafton och hela menyn satt och kanske du är i sista rycket och vill ha inspiration? Då har jag fått ner hela fadderuttan här. Vi blir 15 personer i år oh nu är det inga småbarn längre så många hungriga julfirare blir det. Underbart!

Julplaneringen 2023

Några har sovit över (oh haft vår traditionella julmorgon) men alla kommer vara på plats hos oss kl 14. Vi börjar med glögg tillsammans med pepparkakor, fruktkaka, praliner och clementiner.

Bryter för Kalle Anka kl 15.00 och det lär mumsas pepparkakor i massor

Sedan möts alla i trädgården där ett eldfat brinner och en stor kastrull med mustig buljong rykande. Den serveras i muggar med varma polska piroger till. Och kanske ett glas sherry. Vem vet, kanske tomten dyker upp här…

Vidare in i stugvärmen där vi lagar det sista på maten och dukar fram tillsammans.

Julbordet i år blir väldigt klassiskt. Det har tidigare år varit brittiskt med kalkon eller endast mat från havet. Men i år föll vi tillbaka på det klassiska. Och julbordet är helt klart format utifrån de sju vändorna, turerna jag alltid tjatar om. Utöver vändorna nedan så finns så klart potatis, ostar (damer, västerbottensost, cheddarost) och bröd (Jörlandavört, vörtbröd, julknäcke) alltid tillgängligt.

Julbordet 2023

Tur 1: Sill & Strömming
Sillar: matjessill, currysill, röd kryddsill
Krispig sillsallad
Gräddfil, finhackade lökar och dill
Gubbröra

Tur 2: Lax & övrig fisk
Lax gravad, Gravlaxsås
Lax kallrökt
Laxpaté, Romsås
Fyllda ägghalvor
Västerbottenspaj

Tur 3: Det kallskurna
Hemgjord leverpastej
Kalla korvar: Onsalakorv, Läckö, Ystadskorv, Forbondekorv
Makens slarvsylta
Skinka
Krispig julsallad

Tur 4: Det småvarma
Mammas rödkål
Finsk kållåda
Halländsk långkål
Prinskorvar
Hemlagade köttbullar
Bruna bönor

Tur 5: Ostbricka
Stilton, cheddar, västerbottensost, krämig ädelost
Mammas egna fikonmarmelad
Kex: Digestive, rågkex, Breton

Tur 6: Dessert
Mandelmusslor med lättvispad grädde och hjortronsylt

Tur 7: Julgodis
Chokladask, choklakola, knäck, polkagrisar, rocky road, ischoklad, marmeladkulor, mintkyssar, after eight, marsipangris, skumtomtar, blandat smågodis.

Ja det där kommer väl gå till historien som en jul som innehöll exakt allt man vill. Eller vad tycker du saknas på min lista?

Tips till röd juldukning – enkel namnlapp

Till jul är dukningen röd. Och här kommer ett enkelt tips på att piffa till juldukningen med en enkel namnlapp.

När det är julafton är det ALLTID den röda juldukningen som jag skrivit om HÄR. Ja kan vid olika middagar och jobb skapa olika sorters dukning för jul men när det väl gäller, på självaste dopparedagen då måste det vara denna dukning. Den rödaste av dem alla och fylld med minnen. Ovärderliga för mig, vatten värt för andra. Men så är det med väldigt mycket julpynt.

Men namnlappar – där gör jag gärna olika år från år. Och den här varianten blir julig tack vare sin röda väg men funkar ju året om med andra färger och stilar så klart.

Tips till röd juldukning – enkel namnlapp

Vad som behövs:
A4-papper, gärna färgade
Penna
Grillpinne

Gör så här: Vik ett vanligt A4 i sex remsor, 21 × 4,95 cm.

Skriv namn på mitten, rulla upp en ände i taget tajt på en grillpinne och släpp. Rulla så att en snurr går uppåt och den andra neråt.

Dra försiktigt i de snurrade delarna så att pappret blir till ett stort S och lägg på tallriken.

Snabbt gjort, snyggt i sin enkelhet och precis lagom.

Vill du ha förslag på andra juldukningar? Då kan du kolla in DET HÄR inlägget som är fullsmockat med förslag.

Mandelmusslor, klassiker med gammalt recept i steg-för-steg

Mandelmusslor är en sann klassiker och jag har ett gammalt recept jag använder mig av så det blir perfekt resultat. För när man gör dessa så är det lite av en ritual och man vill inte göra fel så beprövade metoder är att föredra.

Mandelmusslor fungerar hela året, underbart sommarfika tex, men det är nog på julens söta bord många tänker att de främst hör hemma.

Mandelmusslor, klassiker med gammalt recept

Ingredienser:
2 msk smält smör

2 dl sötmandel
2 bittermandlar
200 g smör
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Gör så här: Skålla sötmandeln och lägg tillsammans med bittermandel, socker, vaniljsocker i hushållsmaskin som hackar, maler. Kör tills allt är som ett fint mjöl. (Alternativt använder du en mandelkvarn och blandar sedan med övriga ingredienser) Blanda nu med rumsvarmt smör, ägg och mjöl till en deg och forma till en klump. Klä in i plast och lägg i kylskåpet minst en timma.

Sätt ugnen på 200° och pensla mandelmusselformar med svalt smält smör. Dela degen i delar och tryck ut i formarna. Försök att få så jämna ”väggar” som möjligt och hela vägen upp till kanten. Skär kanten jämn och rak med kniv. 

Ställ formarna på plåt och grädda mitt ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna så passa att du kan hålla i formen. Vänd på formen och knacka försiktigt ut mandelmusslorna med en träslev. Sitter de hårt kan du försiktigt klämma på formen så släpper de lättare.

Förvara torrt i rumstemperatur och servera mandelmusslorna med vispad grädde och sylt eller färska bär. 

Jag var 20 år och hade mitt första riktiga jobb efter gymnasiet, som fotoassistent till en reklamfotograf. Det blev december och tillsammans med andra skulle vi gå på vackra Hasselbacken och deras stora julbord. Jag tror detta var det första julbord jag åt utanför hemmet. Det var den 13.e december så lokalen släcktes ner och ett luciatåg kom in. Allt kändes så stort, vackert och överväldigande så det liksom klumpades i halsen på mig. 

På detta julbord fanns saker jag aldrig tidigare sett på julmenyn. Mandelmusslor var en av dem. Jag fick se hur de andra gjorde och tog efter. Jag tog en mandelmussla med grädde och sylt var på den snabbt följdes av två till som försvann ner där det tidigare var klumpar.  

Knäcken blev Rudolf med röda mulen!

Vanlig knäck blev genast mycket roligare. Knäcken blev nämligen till söta (!) renar! Alla blev faktiskt Rudolf med röda mulen.

Om du kommer ihåg (vilket jag verkligen inte förväntar mig att du gör) så gjorde jag knäck HÄR och då blev de nästan renar men nu hela 7 år senare blev det av på riktigt. Ja jisses vad tiden flyger va?!

Knäck-renar

Ingredienser:
2 dl socker
2 dl grädde
2 dl sirap

Pretzelskringlor
Röda chokladlinser
Mörk bakchoklad

Gör så här: Häll alla ingredienser i en tjockbottnadkastrull. Rör ihop och koka upp. Låt sjuda tills knäcken nått till 125°-127° eller det klarar ett kulprov i kallt vatten. Rör om då och då.

Placera ut 40-50 formar på en plåt. Bryt pretzelskringlor på mitten, till halvor, som 9.or. Häll försiktigt upp knäcken i formarna. Tänk på att det är jättevarmt. Placera en röd chokladlins strax under mitten och de två pretzels bitarna ovanför. Tryck ner dem lite så ändarna göms i knäcken. Låt stelna.

Smält bakchokladen och doppa något tunt spetsigt, tex en grillpinne, i chokladen och ”rita” ögon mellan chokladlinsen och pretzelsbitarna.