Husmanskostens dag 26/2. Det ska vi fira

Jag var på pressträff där årets godaste dag presenterades; nu lanseras husmanskostens dag för första gången och det är idag. När vi är vana vid att typ alla olika sorters bakverk och maträtter har sina unika dagar i kalendern så är det väl självklart att vår allas favoritmat, husmans, ska få sin dag också. Och när jag sitter där så slår det mig att jag nog trott att det faktiskt redan skulle finnas en sådan dag. På tiden med andra ord.

Jag hoppad direkt in i mitt bloggarkiv för att titta på alla husmansrätter jag hade där och blev otroligt förvånad, och besviken på mig själv. Det var ju alldeles för få rätter för att stämma överens med vad jag och vi här hemma äter. Jag kan tolka det så här: husmans drar inte ner några laviner av likes och blir virala så när jag lagat och ätit en rätt många redan kan och vet om så plåtar jag inte det, skriver inte ner recepten jag har för jag tänker; det här kan väl alla…? Det måste jag ändra på för varför denna dag nu behövs enligt initiativtagarna är just för att husman inte är så vanligt som man kan tro.

Husmanskostens dag 26/2. Recept att laga

Mina favoriter som fått plats på bloggen. Än så länge. Hoppas det ska smaka och inspirera. Och för mig då som ska fylla på mitt arkiv; vad bör jag ha med???? Skriv i kommentarerna vilka du älskar.

Saftig fläskytterfilé i gräddsås med bästa knepet
Kroppkakor med svamp- & baconfyllning för en ny take på klassikern
Extra milt rotmos för det är inte alla som gillar den gamla hederliga
Senapssås gott till så mycket
Kålpudding, variera med vegetarisk färs.
Fläskpannkaka hela familjens favorit
Torsk med äggsås känns som en av hörnpelarna i husman
Korv stroganoff är väl en modern husman?
• Spaghetti bolognese åker in under samma som ovan.

Världens fösta husmanskostens dag

Det var kul att få detta presenterat för sig då det är premiär och ingen visste riktigt vad som skulle väntas. Pressträffen var lämpligt lagt i Restaurangakademiens lokaler i Slakthusområdet.

Blandning av traditionell media och influensers men kanske främst ”gammelmedia” vilket jag skulle rekommendera till att vikta om. Önskar man öka kunskapen och inspirationen till att laga husman ska man nog hitta en ny publik. Många ung tex kan laga mexikansk taco, vietnamesiska vårrullar men inte hur man gör laxpudding… ett tips bara från mig….

Den godaste blodpudding jag ätit i hela mitt liv. Och förmodligen den rätt jag aldrig kommer laga själv då blod är inget jag spontanköper…

Det är ett gäng olika personer som ligger bakom initiativet till denna nya temadag. Som kocken och entreprenören Pontus Frithiof. Hans härliga restaurang La Tour besökte jag HÄR.

Även legendarerna Carl Jan Grankvist och Carsten Thurfjell från Gastronomiska Akademin som jag hade lyckan att få ta emot pris utav när jag vann pris i Årets Svenska Matlitteratur 2023, se HÄR.

På det privata planet var jag mest glad över att få träffa Nina som jag haft kontakt med via våra kanaler i massa år men aldrig träffat i det verkliga livet. men nu så. Och om jag får bestämma var det INTE sista gången.

Så, fram med kastruller och stekpannor – börja laga den godaste och tryggaste maten på en gång. Se så, sätt igång och fira Husmanskostens Dag!

Serumet som vrider tillbaka tiden

Inlägget innehåller reklamlänkar för Eucerin

Jag har verkligen inte varit något proffs på skönhet och hudvård men har alltid varit noga med att tvätta ansiktet och återfukta varje kväll. Jag har kört på med det som funnits hemma i skåpet och väl varit ok med det. Känt att huden behövt fukt och att de linjer som dykt upp får hamna där, inte haft problem med det alls. Men när jag fick testa Eucerins serum så blev jag varse att jag ju kan vårda min hud och faktiskt dra tillbaka tiden.

Här sitter jag och har blivit fattigare. Som sagt, jag älskar att bli åldersrik, att få bli bättre för varje år och ta ålderstecken med ro. Men om jag investerar i min hy blir jag fattigare kan man säga 🤣 Jag blir liksom av med några år i min rikedom.

Om jag släpper på metaforerna så ska jag berätta hur jag nu efter 6 månaders användning av Eucerin Epigenetic Serum fått tillbaka mycket av den spänst och lyster jag trodde jag hade förlorat. Det är som om klockan dragits tillbaka. Och detta är alltså under årets gråaste månader, hur kommer det då bli till sommaren??!!
 
Eucerin är med sin hudspecifika Age Clock Technology, en algoritm som hjälper till att mäta skillnaden mellan biologisk och kronologisk hudåldring, vilket har lett fram till utvecklingen av formulan med den aktiva ingrediensen Epicelline. Svårt namn men du behöver bara veta att det är enkelt att använda. Sedan det att det säljs på apotek får mig, utöver egna upplevelser, att känna mig väldigt trygg med produkterna. Och så nöjd att jag lätt visar upp mig här helt osminkad!

Just nu är det 25% på DOZ Apotek så passa på HÄR!

Gör så här: Applicera serumet morgon och kväll som ett första steg i din hudvårdsrutin efter rengöring. En sådan liten sak som gör så stor skillnad.

Just nu är det 25% på DOZ Apotek så passa på HÄR! Din hud kommer tacka dig.

Hjärtligt tack med leftovers

Jag har fått motta mycket värme på sistone. Dels så blev min reel på Instagram viral och många nya följare på Instagram vilket jag inte är så van vid, det har snarare varit kräftgång där men så är det när man inte själv kan styra. Då blir jag så glad över att få lite medvind på det jag gör. Ja, så att jag överhuvudtaget kan fortsätta.

Och sedan har jag fått så mycket fint stöd i samband med att jag ska ta körkort. Jag som är lite (eller mycket) osäker för detta helt nya och att göra det vid 50 är inte helt enkelt. Att då få stöd, höra historier om andra som också tagit körkort sent och få höra att ”detta klarar du” är helt otroligt stärkande. Ni ska veta att en kommentar och hälsning betyder massor för alla oss som jobbar med att dela med oss av det vi gör, skapa gratisinspiration på olika plattformar. Att få pepp betyder allt om jag ska kortfattat beskriva det.

Jag får då skicka en hjärtlig bukett här och det kanske är lite avigt då buketten är resterna från den alla hjärtans dags-bukett jag gav familjen. Men den lever ett andra liv nu när några blommor och kvistar vissnat helt medans andra fortfarande står starkt. Lite så kan det väl kännas ibland, att man fortsätter köra på fortsätter. Vi tar den metaforen och stannar där.

Tack för att du hejar på och tittar in. TACK!

Snygga till städskåpet med kantlister

När jag var liten hade vi vackra kantlister på skåpshyllorna. Som en sorts dekorationstejp på kanterna som mötte en när skåpet öppnades. Det är inget man ser så mycket längre vilket är synd för det gör något med känslan ändå. När jag nyss skulle göra ett fotojobb med städprodukter och jag öppnade vårt städskåp i köket så förstod jag hur denna lilla del av hemmet fått exakt noll kärlek trots det är ett skåp och hyllor som öppnas och används varje dag. Hemmablind kan det kallas va?

Började med att plocka ut allt och tvätta hyllplanen rena då jag märkte hur de olika flaskornas innehåll ibland runnit ut och gett en redigt kladdig yta. Att städskåpet skulle vara den smutsigaste platsen i huset är ju rätt ironiskt.

Vissa fläckar satt så hårt så de inte gick bort helt, det blev rent men färgen satt fast. Det var färg från vätskorna som lämnade märken. Himla typiskt men men, inte mycket att göra åt.

När jag då fått alla hyllplan rena (men lite fläckiga) kom jag å tänka på de där hyllremsorna. Jag mindes att jag köpte en rulle med nåt blåbärsmönster för minst 16 år sedan och kunde i mitt minne faktiskt komma på var den rullen var. Hade sett den när jag letade efter krokar till tavlor för ett tag sedan.

Men när de där blåbären kom fram i dagens ljus kände jag att det inte längre var min stil. Hade jag något annat? Kanske ett tygband? Jo det har jag men vänta nu, varför inte en spets? Tur man har massa lådor med material att leta i.

Kanske jag inte är en spetskvinna men det där blåbärsmönstret var lite för mycket retro för mig idag. Då, 2008 kändes det mer som jag. Kul hur det kan ändras.

Föredömligt av mig att även ha häftstift hemma. Lätt att fästa spetsen på kanten med dem.

En mycket liten sak som absolut ingen ser eller bryr sig om men för mig otroligt välgörande. Framförallt skönt att nu få ordning på grejerna. Som sagt, ett skåp jag använder varje dag men lagt exakt noll energi på.

En klassik före och efter. Det blev så mycket bättre med korgen. Att ta ut hela den är faktiskt enklare än att leta där bland alla flaskor och grejer.

Ja, det var en liten inblick i ett utrymme ingen tidigare sett.

Spaghetti vongole & blåmusslor

Spaghetti vongole och blåmusslor blev vår alla hjärtans dag-middag och då vongole kallas hjärtmusslor på svenska vet jag inte om det kunde bli bättre?! Och innan du kliver på receptet kommer jag med ett budgettips: vongole är inte jättebilligt och man måste ju ha ett rejält gäng musslor för att bli mätt så jag köpte både vongole och blåmusslor för att dryga ut. Då de tillagas på samma sätt (tycker iaf jag) så gick det ju hur bra som helst. Men så klart kan du välja om du vill bara ha det ena eller båda. Ha bara samma musselmängd.

Spaghetti vongole & blåmusslor

Ingredienser, 6 pers
700 g spaghetti
1 kg blåmusslor
500 g vongole
2 gula lökar
4-6 klyftor vitlök
1/2-1 röd chili
4 msk olivolja
1 tsk flingsalt
4 dl torrt vitt vin
knippe färsk bladpersilja

Gör så här: Lägg vongole i bunke med 1 liter vatten och 1/2 dl salt i 30 minuter. Det är för att musslorna ska spotta ut ev sand som finns i dem. Häll av och skölj.

Koka upp vatten och salt i en stor kastrull och koka spaghetti enligt förpackningen.

Skölj blåmusslor och dra/skär bort ”skägget” på dem. Släng blåmusslor och vongole som har trasigt skal. 

Finhacka lök, vitlök och chili samt bladpersilja vilken läggs i en liten skål till senare.

Häll olivolja i en stor kastrull med lock. Fräs lök, vitlök och chili något och följ efter med salt och vitt vin. Låt koka några minuter, rör om.

Lägg i musslorna och koka under lock i 5 minuter. Ruska om kastrullen så musslorna blandas, håll gärna locket på under hela tiden. Gå igenom musslorna och släng de som inte öppnat sig.

Häll över spaghettin i stor serveringsskål och följ efter med att vända ner musslorna samt häll över all vätska. Toppa med persiljan. Servera.

Kanske ska skaffa större kastrull…

Och till matlagningen är det alltid bra med en riktigt god charkbricka. Och den hjärtliga dagen till ära, en hjärtformad ost!

Dukade med mina bästa pastatallrikar och då det skulle serveras vitt valde jag remmare med grön glasfot. Med hyllväggen så blir det verkligen att jag dukar mer varierat vilket jag är så glad för.

Det var när jag var i Frankfurt jag ringde mannen och sa att vi borde laga mer pasta och han sa att han hade tänkt samma och just musselpasta på alla hjärtans dag. Tänk hur lika vi tänkte. Himla tur det där 😅

Älskar man pasta och skaldjur – ja då har man sin favorit right here!

Tips på fler pastarätter? Jajamen, här kommer de:
Pasta aglio e olio
• Snabba pastasåsen med salsiccia
• Currydoftande pasta med räkor
• Bolognese, 50/50
• Sås med tomat, oliver & spenat
• Vegetarisk lasagne

Favoriter till det dukade bordet, nu med rabatt

Inlägget innehåller reklamlänkar till Nordic Nest

Jag vågar nog tro att du som följer mig vet att jag älskar att bjuda in till dukad bord och det kan vara både stora fester eller en familjemiddag och jag söker alltid ny inspiration. Samtidigt som jag vill använda det jag har så klart. Och nu så såg jag att det är kampanjpriser hos Nordic Nest och ville tips om mina favoriter. Kanske du hittar något nytt. Eller bara blir inspirerad.

”Allt börjar med en duk!” brukar jag säga. Jag har många fina men när jag såg denna rutiga skönhet så var jag snabb att klicka hem en. Väntar med spänning på mitt paket. Och speciellt när den nu var till så bra pris.

Ska du ha en afternoon tea så är min favoritkanna så vacker att duka fram med. Den vi har här hemma är inne på sitt 27.e år! Pris per användning är väl nu på noll ha ha.

Dessa klassiska soppskålar måste bara finnas i varje hem. Så klart servera soppa i men även att ha som dippskålar eller till servering. Passar till allt tycker jag. Och just nu är det 40% rabatt.

Snyggaste besticken kommer från Frankrike och de är nu på rea. Jag hoppas de kommer in i olivgrönt som är den färg jag har här hemma.

Den kallas för dessertskål men jag använder dem till allt möjligt, som förrätter eller lägga lite olika chark och ost i för portionsservering. Eller bara massa härligt lösgodis. Nu med hela 115 kr rabatt!

Jag har genom åren köpt de här glaskuporna, de säljs två och två och nu kan jag ha mingel för 10. Precis som dessertskålen ovan kan de användas till mer än bara dryck men jag bara älskar att dricka bubbel från kupor. Blir genast än mer festligt. Nu 116 kr billigare.

Drinkglas, saftglas, mjölkglas… Ett glas med många användningsområden. Fullkomligt älskar de här höga kraftiga glasen. Så bra pris nu.

Jag passade på att klicka även hem 2-pack av dessa klassiska vinglas för att komplettera de fyra jag redan har när det nu var rabatt.

Tallrikar är bland det mest underbara jag vet och jag samlar på flertalet olika serier. Här kommer några förslag på varianter som alla är på kampanjpris nu.
Vackert blått klassiskt porslin som passar hela året, hela livet.
Modern men tidlös tallrik med liten vågig kant, 105 kr rabatt!
Att samla på; det handmålade klassiska som alltid är rätt och med 239 kr bättre pris nu.

Hoppas du blev inspirerad till att duka och njuta av trevliga middagar tillsammans med dina nära och kära.

Svenskt Tenn-hack. Bordstablett istället för duk

vad sägs om ett lifehack för Svenskt Tenn? Du har säkert sett en massa IKEA-hack och om du kollar hashtag på Instagram lär du få hundratusentals träffar men hur är det med Svenskt Tenn-hack? Kanske inte man vill förändra något som kostar en peng, enklare med IKEA där lågt pris bjuder in till att man kan förändra. Hur som helst, jag vill i alla fall tipsa om en sak jag nu njuter av här hemma, som ett Svenskt Tenn-hack…

Jag är inte ensam om att sukta efter Josef Fransk vackra mönster på tygerna hos Svenskt tenn men då meterpriset är lite högre än vad min plånbok tillåter blir en 3,5 meter lång duk lite saftigt. Men vad skådar mitt öga vid senaste besöket…

Stuvbitar som ändå hade lite längd. Om jag nu inte kan skaffa mig en hel duk kanske jag kan göra bordstabletter? Värt att testa och en liten stuvbit följde med mig hem.

Som jag tidigare skrivit så saknar jag en symaskin och då tar jag till ett knep, för stunden i alla fall. Att repa tyget så det blir fransigt.

Då denna bit var i kraftigt möbeltyg så var det enkelt fixat, bara att repa bort de yttersta trådarna.

Jag försökte få till bästa möjliga mått för en bordstablett som ju bör få plats för tallrik, bestick och glas men där blev det svårt. Jag var tvungen att bestämma mig för att glaset eller glasen får stå utanför och att tabletten fick vara lite bredare än standard.

Men det visade sig bli jättebra tycker jag. Tyget och mönstret får synas under tallriken och man kan då få lägga sina händer på tyget under måltiden. Faktiskt en mycket skön storlek visade det sig.

Jag har nu ytterligare anledning att köpa symaskin. Kanske mina tabletter i slutändan blir dyrare än om jag köpt en duk ha ha.

Det lite roliga i det här är att jag nog inte hade haft just detta mönster och verkligen inte i den färgställningen, på min radar så att köpa stuvbit kan också vara en bra idé att liksom känns sig för om mönster och färger.

Hur som helst, jag är mycket nöjd med mitt lilla hack och jag hoppas att jag kanske har sått ett litet frö till inspiration hos dig.

Nystart, omtag på podden

Det är nu vi tar ett omtag och vågar sikta framåt den nya terminen och våren . Efter lång paus så är jag och Hanna tillbaka med podden på riktigt igen. Ett avsnitt som kanske inte går allt för mycket i dur utan lite i moll. Kanske vi behövde kasta ut allt som är jobbigt för att sedan gå vidare mot ljusare tider.

Det är väl lite som det kända citatet Astrid Lindgren alltid startade sina telefonsamtal med en väninna: Döden döden. Och sedan var det jobbiga avklarat så man kunde gå in på det lite lättare. För vi kan väl hoppas på en ljusare framtid…?

Min senaste promenad bjöd på vårvinter eller vad man ska kalla det. Både vackert och fult på något sätt. Ett limbo. Snabbspolar gärna fram en bit om jag fick. Äsch, nu ska vi sluta negga, upp med hakan – här och nu har alltid något fint att bjuda på. Som längre dagar, fågelsång som kommer tillbaka och semlor. Så, där har vi det.

Semla på burk! Ja men så klart

En vanlig saftig god semla men serverad i burk. Vad tror du om det? Inget speciellt med semlans bullrecept eller mandelmassan utan som sagt samma goda semla fast serverad på ett annat sätt. Bara för att det blir lite roligare. Speciellt om man som jag äter ett gäng semlor så här års – då är det ju kul att variera sig. Och då inte bara med pistagesemla, chokladsemla, semmelbuffé eller med korv

Jag serverade dessa till familjen i går och jag valde att faktiskt hälla i varm mjölk i min för jag fullkomligt älskar hetvägg. Och det blev ju så bra med burken då. Men åt sedan en till (för är de små får man ta två) utan mjölk och den fick också godkänt.

Semla på burk! Samma goda semla, serverat på nytt sätt.

Jag gillar, som du vet, att servera på roligare sätt och nu föll mina tankar på semlan. Hur kan jag baka en bulle så den får plats i en burk, som de gamla syltburkar jag har hemma. Efter lite test och funderingar valde jag att göra egna bakformar i muffinsplåt. Det gick ju jättebra. Här följer recept och beskrivningar av baket och monteringen.

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
1,5 dl socker
0,75 tsk salt
1 msk kardemummakärnor
900 g vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
ägg till pensling

Gör så här: Börja med att ta ut smöret så det blir rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (gärna i hushållsmaskin) och värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av den varma mjölken över jästen och rör så jästen börjar lösas upp. Häll på resten av mjölken. Vispa/rör tills jästen är helt upplöst.

Stöt kardemumman ordentligt i en mortel och häll i den ihop med socker, salt och rör samman. Häll i lite mjöl, ungefär 1/3 av mängden, och blanda. Klicka i smöret och blanda. Fortsätt med mjölet tills de blivit en fin, glansig, smidig deg.
Täck över degbunken med plastfolie och kökshandduk. Låt jäsa i 1 timma.

Klipp/riv bakplåtspapper till rektanglar och ställ som rullar/cylindrar i en muffinsplåt. Olja ev botten i formarna.

Häll ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda ihop degen lite snabbt. Dela degen i mindre delar, valde 60 g deg till varje bulle för att få jämna bullar. Ta varje del och rulla mot bakbordet. Tryck samtidigt som du rullar så blir bullen helt rund. Lägg i formarna spå muffinsplåten och trä bakplåtscylinder över. Lägg försiktigt en kökshandduk över och jäs ytterligare 30 minuter.

Sätt på ugnen på 200°. Vispa/blanda ihop ett ägg med gaffel och ha en tsk kallt vatten i ägget. (Det är för att behålla jäsningen på bullen när det penslas) Pensla med varsam hand över hela bullen inne i pappret. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ta av bakplåtspappret och låt svalna på galler.

Vispa grädde och ev häll över i spritspåse. Banda mandelmassa med lite ovispad grädde i en liten skål så den blir lätt att breda på.

Skär den lilla semmelbullen i tre delar och bred på mandelmassa på de två stora bitarna.

Lägg bottenbiten i en ren glasburk och spritsa på grädde. Upprepa med mittenbiten. Avsluta med locket och pudra över florsocker. En vanlig semla serverad i glas!

Jag körde i 60 km/h

Jag har varit lite dålig på att uppdatera bloggen senaste dagarna då allt har gått i ett men har en hel drös inlägg på gång, samt att jag varit än mer usel på att berätta om min väg mot körkort. Skrev tidigare om det HÄR.

Jag tittar in som hastigast här för att jag inte vill glömma denna milstolpe som skedde idag. Få in det i min bloggdagbok.

Jag övningskör med min man i vår bil men där har vi inte kommit igång så mycket utan det är med körskollärare jag kört mest och jag sa under den timmans färd jag var på idag att det var så mycket som hände att jag nu måste hem och vila 😂

Först så fick vi tuta. Bilen framför mig stod still och jag sa högt ”ska du inte köra snart” var på körskolläraren tutade. Så med andra ord har jag inte kommit till den punkten att jag har självförtroende nog att tuta men det var kul att hamna i det hela.

Vidare så var det cirkulationsövningar. Dvs åka i det som jag trodde hette rondell. Inte lätt. Jag glömde blinka ut från cirkulationsplatsen (bra ord) och nästan hamnade på refugen…

Sedan det största. Jag fick köra på en 60-väg. Jag var så rädd och svettig så det var hemskt. ”Glöm inte att andas” sa läraren och det var tur det. Jag var helt stel.

Så hej från mig och kanske… heja mig?