Sånt här älskar jag! Fransyskan Nathalie Croquet, som till vardags jobbar som stylist, har bytt plats med modellerna. Hon ville testa hur de vanliga modellannonserna skulle se ut med en lite äldre och lite vanligare kvinna framför kameran i liknande poser. Klicka HÄR för att se fler.
Är det bara jag som tycker att hennes bilder är bättre??
Snapsvisor till kräftskivan är en självklarhet för mig. Här kan du ladda ner ett häfte och skriva ut. En sensommarpresent till dig från mig.
Då det är rätt slabbigt och blött på kräftskivor så vill jag verkligen rekommendera att plasta in, laminera sångbladen. Dels så blir de då inte blöta och svårlästa, de håller dessutom år från år. Har man inte tillgång till en laminatmaskin så kan plastfickor som tejpas, klamras ihop fungera bra också.
Snapsvisor till kräftskivan
Ladda ner snapsvisorna HÄR så får du en pdf att skriva ut. Den är gratis men om du gillar det jag gör och vill bidra till min lilla verksamhet får du gärna sponsra valfritt belopp till mitt företags-swish 123 140 26 50 och det registreras enligt SKV’s alla regler. TACK!
Skriv ut på liggande A4-papper. Skriv antingen ut på båda sidor eller sätt ihop de två sidorna till en fram- och baksida.
Hoppas nu sångrösterna håller men hellre än bra, så är det väl…
(och vill du ha snapsvisor till midsommar? Klicka då HÄR! för ett somrigare sånghäfte)
När vi har haft kräftskiva har jag alltid lagt upp kräftorna på stora fat för alla gäster att ta ifrån. Blir så vackert och ser generöst ut. Ville nu prova en portionsservering i djupa skålar.
Ville ha en röd dukning och då är många röda servetter ett tips för att snabbt få till den röda färgen om man inte har rött porslin eller glas. Servetterna kan ligga som dekoration innan de ska användas.
Svart ihop med rött till det övriga vita tycker jag är snyggt och passande. Dukning blev i sin enkelhet en snygg dekoration till den lilla kräftskivan. Inte så mycket krusiduller eller fixi-fix men väldigt snyggt och festligt ändå tycker jag.
Sen så blir denna typ av dukning – där kräftorna ligger redo – som en dekoration i sig. Detta kommer jag göra fler gånger. Mycket demokratiskt också; att alla får lika.
Mer dukning och tips till kräftskivan? Klicka då HÄR
När jag var liten och var på kondis så var de där halvmåneformade, stora gifflarna något väldigt lyxigt. Supersaftiga och goda. Sådana gifflar fanns inte hemma så jag ville alltid ha sådan när tillfälle bjöds.
Nu förtiden tycker jag att jag inte ser dessa härliga gifflar längre. Kan ha att göra med att rena vetebröd inte är lika poppis som surdegsfrallorna. Tur då att jag kan baka mig några själv.
Degen innehåller ägg och mjölk så det är en deg som är riktigt saftig och i slutet av baket ska smält smör ner i degen vilket gör att brödet blir riktigt rikt. Jag valde att kalljäsa så det blev nybakade frallor till frukost men det går lika bra att baka på stuberten.
Ingredienser
15 g jäst
2 msk flytande honung
2,5 dl mjölk
500 g vetemjöl, ca 7,5 dl
1,5 tsk salt
1 ägg
50 g smör
1 ägg
vallmofrön
Gör så här: Smula jästen i en bunke och ringla över honung. Värm mjölken till fingervarmt, 37° och häll i bunken. Rör för att lösa upp jästen och honungen. Tillsätt, salt, mjöl och ägg och knåda till en deg. Smält smöret, häll över degen och knåda in smöret i degen.
Täck bunken med folie och låt degen jäsa i 40 minuter.
Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord och kvala degen till en stor cirkel, 40-50 cm i diameter. Skär rakt över ytan så trianglar bildas, som tårtbitar. Rulla ihop triangeln från basen mot mot toppen. Böj lite lätt och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Lägg på en duk och låt jäsa i 20 minuter eller i kylskåp över natten.
Sätt ugnen på 225°, varmluft. Vispa ihop ägget lite lätt, pensla gifflarna och strö över vallmofrön. (Har gifflarna kalljäst över natten får de stå i rumstemperatur i 30 minuter innan de åker in i ugnen.) Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter. Ska bli lätt gyllene och prova med sticka så de inte är fuktiga inne i. Låt svalna på galler.
Så gott till frukosten och frukostbuffén blir rasande snygg också.
Liten parvel ville ha sin giffel illa kvickt!
Här satt jag varje frukost i Skåne, de dagar det inte regnade dvs. Älskar att sitta på trappor i solen.
Nybakat bröd med goda pålägg, yoghurt med nektarin, kiwi, jordgubbar och valnötter, nybyggt kaffe och en tidning helt för sig själv för maken sover. Och barn som kollar på Sommarlovsmorgon. Det är lyx det. Kan man få det varje dag??? Snälla?
Klicka HÄR för fler kalljästa frallor och för goda scones med grahamsmjöl klicka HÄR.
Jag får väldigt ofta frågan: Var får du all inspiration ifrån? och svaret är tyvärr lite för ointressant – allt runt mig. Jag har begåvats med en starkt kreativ hjärnhalva och vakna ögon så jag vet att jag kan se saker som inte alla ser men jag tror att det är lätt att öva upp.
Som när jag var på grannens bondgård i Skåne förra veckan. Det var förmodligen en helt vanlig bondgård som var rätt skitig, som sig bör, och stökig. Men det var nåt där som jag sögs in i. Jag såg alla färgerna på väggarn, i tingen och maskinerna. Jag började se färgkoder och färgkombinationer som jag genast ville ta med mig.
Jag arbetar ju till vardags som art director och i det ingår det formgivning och ska hela tiden skapa attraktiva och säljande saker. Då kan ett sådant här bondgårdsbesök ge mig uppslag till hur färger kan mötas och ligga till grund för en lay out.
Samma sak kan man göra i inredningen i ett hem. Är man på en restaurang och det är nåt i färgerna där man gillar – ta med den känslan och se vilka färger som kan adderas i ditt hem. Eller ha en tavla eller affisch som bas i ett rum och jobba fram färger från den eller som kompletterar.
Här har jag tagit bilder från nämnda bondgård och plockat ut färgerna jag ser. Får en vacker färgskala som jag lätt kan ta ut i kuddar och pläd till en soffa till exempel. Jag använder verktyget pimpet i Photoshop, markerar färgytan jag vill ha och då plockar Photoshop upp den färgen. Jag får då en färgblandning som kan överföras till väggfärg tex.
Söker du tips till kräftskiva? Nu har vi klivit in i augusti och det är dags för kräftor och kräftskiva. Jag har här samlat några tips till kräftskiva med passande tillbehör och dekorationer från arkivet.
Jag håller på och laddar och klurar på några nya saker. Återkommer med dem men ni får nöja er med dessa så länge 😉 Den årliga familjeskivan är i planeringsfas just nu.
Tips till kräftskiva
Kräftskiva dekorationer & dukning
# Först så vill jag tipsa om att satsa på ljussättningen. Ja, kanske inte det första man tänker på men det är det som sedan blir det mysigaste med kräftskivan.
# Har du tillgång till el så är det bara att ta fram alla julljusslingor du har och hänger upp vart än det går.
# Sen så tar du fram alla gamla glasburkar du har och sätter ner värmeljus i. Ställ dem runtom i trädgården eller på uteplatsen. När mörkret faller så är det dessa ljus som skapar rummet. Magiskt!
# Eller så köper du så många papperslyktor du mäktar med. Ja, ta fram slingan till julgranen också. Jag har hittat ett gäng på loppisar och antikaffärer och de är så fina att kombinera de nyare från ICA och Coop med. Sätt dem på valfri ljuslinga och du skapar en underbar uteservering. Men jag hänger även upp papperslyktor utan att ha lampor i. Ju mer desto festligare.
# En festlig variant är att göra en ljusslinga med gamla små lampskärmar. Läs HÄR hur du gör en sådan.
# Ta ett par underlakan och lägg på bordet som duk. På kräftskivor kladdas och sörplas det och det är helt i sin ordning. Men jag tror inte detta är festen då den ärvda, manglade finduken åker fram. När sista kräftan surplats in så tar man lakanen och slänger i tvättmaskinen på hög temperatur.
# Precis som ovan nämnde surplande krävs det också många servetter. Jag har passat på att använda de pappersservetter som liksom ”blivit över”. Ni vet – man har ett packe om ca 16 servetter och endast tolv går åt. Det samlas några udda servetter med pirater, star wars, blommor och mönster på längst inne i skåpet.
# Det enklaste tipset för instant snygghetsfaktor är att lägga upp kräftorna på ett stort fat och dekorera med stora dillkronor.
# För en snygg dukning och för att slippa sträcka armarna åt alla håll över bordet är en portionsservering bra. I snygga skålar eller stora glasburkar blir effektfullt.
# Ta vilken balja eller hink som helst och lägg kylklampar i botten, fyll med kallt vatten och is och stoppa de kalla drycker som ska drickas under skivan. Ställ på ett närstående bord och låt gästerna hämta sin välfyllda dryck direkt från källan.
# Om det finns handtag/öron på ovannämnda balja så är det jättebra att knyta fast en flasköppnare där i. De där små öppnarna har ju en tendens att få fötter…
# Våga färg! Kräftorna är illans röda och det är roligt att våga ta i och fortsätta med kraftiga färger i dukningen. Jag har valt svart för att skapa dramatik. Och nedan en rosa och röd dukning.
# Ett tips är också att nyttja glas med smal fot. Sätt tejp runt foten och skriv namnet på. Smart också att hålla reda på vems glas som är vems!
# Och så en tråkig praktisk sak – plastpåsar. Ett viktigt tips till kräftskiva! De där kräftskalen är allt annat än väldoftande nästa morgon. Ha en stor säck tillgänglig och töm gästernas talrika ofta. Säckarna kan läcka så säkra med dubbla på en gång. Och lägg gärna gamla tidningar i botten som suger åt sig vätskan. Safety first.
# Ladda ner kräftmall gratis. Gör fina, enkla dekorationer med kräftor av filt eller papper.
# Alla gäster på kräftskivan bör ha kräfthatt! Vik en själv och ha som placeringskort. Se HÄR hur du viker ett papper till en hatt.
# Kräftmånen måste så klart lysa ner över festen. Gör en stilren version själv. Se mer HÄR.
# Vad har man för blommor på bordet på en kräftskiva? Krondill så klart. Luktar ljuvligt.
# Små skålar med vatten vid varje plats är bra så man kan tvätta tassarna.
Kräftskiva tillbehör
# Klart du ska ha ett bröd som passar kräftskivan! Inget är väl bättre än detta? Läs recept HÄR.
# Kan du gissa vad som passar kräftor? Ja, du ser rätt på bilden. Läs mer HÄR.
# Dill och kräftor hör ju ihop så då kan smöret till brödet piffas till och bli till dillsmör. Här har jag gjort dem till smörkulor med träspatlar. Klicka här för att komma till inlägget.
# Chips, creme fraiche och löjrom är finfina grejer. Dill och kräftor också. Så vad sägs om att ha dillchips med creme fraiche och löjrom som försnacks till kräftskivan? Bra va???!!!
# Önskas något gott till kräftorna? Det är ju inte alltid så att man blir helt mätt på att bara mumsa de små röda skaldjuren. Här är en grymt god och matig kräftpaj med dill
# Klassikern ostpaj är ju nästan bara ett måste. Klicka HÄR för recept.
# Och här en kantarellpaj. Om man vill bryta av med något som inte är från havet kan en fantastiskt god kantarellpaj vara passande.
# Snabbfixade snittar att ha som tillbehör eller till förrätt. Läs recept HÄR.
# Klassikern är vanligt hederligt rostebröd som tillbehör till kräftorna men nybakade frallor är alltid passande. DESSA är dessutom både nyttiga och enkla. Och goda så klart.
# Som dessert till kräftorna önskar jag ha något lätt och söt/syrligt – Granité. För att stå som kontrast till de salta kräftorna. Dessutom är det smidigt att ha en efterrätt som står relativt klar i frysen, snabb att servera.
Snapsvisor kräftskiva
# Klart att det ska sjungas snapsvisor till kräftorna! Klicka HÄR för att få sånghäften att skriva ut, gratis
Ja, det var några saker jag hade här med tips till kräftskiva. Som sagt – håller på å tänker på några nya grejer och hoppas återkomma inom kort.
I våras ringde maken, som är föräldraledig och på resa med barnen i Skåne, från ett ställe som heter Holy Smoke BBQ, läs mer om stället HÄR. Han och barnen var helt lyriska så när jag nu var i Skåne ville självklart även jag till detta ställe. I lördags åkte vi dit för äta riktig barbeque. Tydligen är Holy Smoke Sveriges enda BBQ-ställe.
Då, i våras, var det luftigt bland borden och ännu rätt okänt. Tre bilar hade stått på parkeringen. Nu var det knappt att vi fick plats då hundra bilar tog över en närliggande åker. Köerna ringlade långa och jag började tveka. Kön skulle nog ta en timma men den flöt snabbt. Trevlig stämning, bra musik, superservice, god öl, gratis marshmallow att grilla och strålande sol gjorde väntan helt okej. Och det var helt klart värt det.
Holy Smoke BBQ vad bra!!!
De grillar som används för at mätta alla gäster är gigantiska. Som hela små husvagnar. Här grillas det i timmar och enorma travar av ved går åt.
Restaurangen är alltså en uteservering med svarta containrar utställda så en stor fyrkant bildas i mitten. Det begränsar utrymmet för sittplatser så utanför bildas spontana picknickar. Inte dumt det heller.
De svarta cointainrarna i hop med råa träbord, terracottakrukor och kaktusar ger en superskön känsla. Sen så är servicen helt fantastisk. Så trevlig och familjär.
Baren/beställningsdisken är en öppen container och insidan är målat i rosa. Så läckert.
Man kan köpa burgare men jag vill verkligen rekommendera brickan med olika sorters revbensspjäll. Ser ni hur gott det är?? Och tillbehören, kålsalladerna och de inlagda grönsakerna, var verkligen magiskt goda.
Och apropå grönsaker; den närliggande grönsaksodlaren Chiligaraget har ett litet grönsaksstånd vid restaurangen. Specialiteten är så klart chili.
Det är ett riktigt bikerställe. Skulle gärna komma inåkande på en sån här, skulle liksom passa.
I dag är sista morgonen. I eftermiddag jag tar min väska och åker tillbaka till storstan och verkligheten. Jag lämnar make, barn samt en liten bit av mitt hjärta hos svärmor här i Skåne . Känns inte alls bra att semestern är slut och att jag ska återvända tillbaka i ekorrhjulet själv. Att det ska bli 27 grader här på tisdag och den där stranden som jag badat vid endast en gång har de redan planerat in en heldag på.
Tror inte jag är ensam om att tycka att sommaren 2015 gärna läggs i en koffert och skickas långt bort för att glömmas fortare än kvickt. Kan säga att planerna för sommaren 2016 redan är satta. Solgaranti och ledighet är a och o…
Men så klart finns det stunder från denna sommar jag kommer minnas och lägga nära hjärtat. Som den där blomplockningen i dikesrenen jag å dottern gjorde. Blåste så illa att våra sköra vallmoblommor tappade sina blomblad vilket gjorde vår blomjakt till en skattjakt. Men väl hemma blev det en bukett som fortfarande lyser rött som en kraftig eld.
Snart sitts jag på tåget och risken är att tårar kommer rulla i takt med tåget. Känns tungt men jag vet – så här är det varje år i övergången mellan sommar och – ja, inte sommar. När jobbet drar igång fast hösten ännu inte är här. Kallas för livet gång va??
Även om vår resa till Köpenhamn var kort så hann vi förbi min typ av souvenirshop – en mataffär. Jag köper gärna med mig saker som inte finns hemma för att få med mig goa smaker hem.
Först så är det den danska ketchupen. Lite risigare än den vanliga söta ketchupen. Så god.
Engelsmän och danskar har en del ihop – slottsvakter med höga björnmössor och picklade grönsaker. Gott till allt.
Ravigott är gott!
Dansk lakrits är så god. De kan det här med bolcher – hårda karameller och speciellt de salta.
På en trea fick jag körsbärsvin efter maten och blev helt tagen. Så himlans gott så det köps en sådan varje resa dit.
Och sen så finns den godaste snapsen i Danmark – Brøndums. Kommer bli perfekt till kräftorna nu i augusti.
Dag två i Köpenhamn tog vi oss till Den Blå Planet – ett museum om (nästan) allt som lever i vattnet. Vi hade fått lite olika åsikter om stället strax innan vi åkte på vår minisemester men innan det hade jag inte hört något alls. Visste inte alls vad vi hade att vänta.
På vårt hotell kunde vi förköpa biljetter vilket nog är bland det bästa vi gjort i hela våra liv. Dels så blev det billigare så en person gick gratis och sen när vi kom fram kunde vi gå förbi den hundratals meter långa kön. Slapp nog minst 45 minuters väntan. Ett hett tips!!
När jag gick förbi kön så började jag förstå att detta var ett ställe som var bra och poppis. Byggnaden var ju helt magiskt snygg och påminner om Guggenheim i Bilbao. Ligger precis vid havet och känns som en undervattensstation från en tidig James Bond-film.
För alla fotointresserade är detta ställe helt magiskt. Så mycket vackert och spännande ljussatt.
Det är en stor byggnad och har olika avdelningar för de olika sorters hav som finns på vår blåa planet. Mest häftigt är de tropiska vattnen med sina färgglada fiskar men som avdelning var djungeln häftigast. Dels för att det var regn inomhus med kraftig åska och sedan hur det var uppbyggt. Man gick i djungeln med olika vattendrag. Desa vattendrag kunde man se på underifrån också. Blev riktigt häftigt och snyggt ljus.
Som ni ser är stora delar av museet väldigt mörklagt. Det är så klart för att akvarierna ska ses bättre men det gör att det är upplagt för att tappa bort varann. Speciellt när det är mycket folk som det var för oss.
Alldeles för mycket folk. Och det blev vi verkligen varse när vi skulle äta. 45 minuter i kö för at beställa mat och sen ytterligare 15 för maten. Inte helt okej för tre små hungriga barn. Och toakön tog 30 minuter. Ett tips till Den Blå Planet: skaffa fler kassor in i museet, i restaurangen och bygg fler toaletter. 4 st toaletter för alla dessa tusen besökare är inte nog…
Men som kompensation var maten jättegod. Så här ser en fisch ’n’ chips ut a la Den Blå Planet. Supergod torsk med sjösparris.
Sen så finns det en utomhusdel med havsuttrar och krabbfiske.
Hade vi inte haft tre små barn som inte kunde vara still utan ville vidare, vidare så hade jag gärna läst på mer om varje hav och fisksort för vid varje akvarium fanns en interaktiv skärm som man kan läsa på. Mycket bra.
Sen vara vår 24 timmars minisemester i Köpenhamn slut. Tog oss till bron och åkte över havet tillbaka till Sverige och mina sista smesterdagar. Suck, hur fort har inte denna sommarsemester gått?? Måste ta vara på resterande sommardagar fast jag inte kommer ha semester. Lite helg är det kvar i alla fall.