Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

29 april, 2022

Fredagslådan är fylld av valborg

Det är den sista fredagen i april och jag tar fram en fredagslåda till. Blivit några nu – tycker du om dem? Är det ett bra sätt att ge inspiration för där vi är på året just nu? Ska jag fortsätta?

Oavsett vad du tycker kommer det en här, ha ha. Imorgon är det valborgsmässoafton och efter två års frånvaro av klassiskt Valborgsfirande är vi nu äntligen på banan igen, läs HÄR hur vårt firande brukar vara i vårt grannskap.

Personligen så har jag levt med valborg 2022 väldigt länge då vår dotter går i femman och här i vårt område är det femmorna som håller i firandets försäljning (kaffe, bakverk, popcorn, lotteri, grill, läsk mm) samt ansvarar för hela brasan faktiskt. Så det har varit planering med allt från “hur mycket godis ska vi ha till fiskdammen?” till “hur fixar vi fram pinnar och grenar så det faktiskt blir en brasa?” väldigt länge. Men nu är allt från grillar, lampor och el till fiskdammsskynken och swishnummer klara. Och både barn och vuxna är pepp. Stort tack till alla klassföräldrar som dragit stort lass!

Tillbaka till fredagslådan: Så klart vill jag komma med inspiration för din valborg med lite allt möjligt, något för både stora och små. Hoppas du hittar något som inspirerar.

Skapa egen majbrasa på köksbordet

Kom i stämning med de små. Nu när det varit två års frånvaro kanske de minsta inte riktigt minns eller förstår vad valborg eller en majbrasa är? Så skapa en tillsammans redan innan.

Minns du pysslet från skolan? Att först rita med vaxkritor och sedan med mörkare oljekrita för att sedan rispa fram? Annars kan du läsa mer HÄR.

Kanske den eldigaste brasan leverades förra året av dottern. Älskar detta konstverk.

 

Om du inte har en stor brasa

Kanske du inte har som jag ett stort firande nära dig så kan man skapa en egen om man har en trädgård. Kolla bara att det inte är eldningsförbud där du bor.

Oavsett storlek på brasa kan man ge sig den där rensande känslan av att nu slänger vi in all skit från vintern och eldar upp det, alltså bildligt. Att vi nu går mot ljusare tider och glömmer allt det tråkiga som varit.

 

Pinnbröd

Och om du nu ändå har en eld igång så ska du nyttja den genom att grilla godsaker tycker jag.

Pinnbröd! Uppskattat av alla mellan 2 och 102. Recept på två olika degar finns HÄR.

Och HÄR har jag kavlat bröd och brett med smör, socker och kanel. När de grillas blir det som varma nygräddade kanelbullar.

Det måste du testa!

Och kolla HÄR hur jag gjorde “croissanter” av smördeg på pinne. Och vad är en brasa utan marshmallows? Ingen brasa!

 

Vårmusik med körsång

Något som alltid ska finnas vid en majbrasa är en kör som sjunger alla de klassiska hälsa-våren-välkommen-låtarna. Jag är inte en sångare men jag uppskattar musik, både digital och live, oerhört mycket. Jag tycker, som du kanske märkt om du läst mig, att alla sinnen ska få sitt för att verkligen sätta stämningen. Och musik för örat är superduperviktigt. Klicka HÄR och du får en förfest för våren och lär komma i stämning redan nu! Kläm i nu: Vintern rasat ut bland våra fjällar

 

Kunglig födelsedag

Det är inte bara valborg – det är ju Kungens födelsedag också! När jag var liten åkte jag och pappa varje Valborg till slottet för att vinka till kungen. Skrivit om det HÄR. Så grattis Kungen!

 

Fira valborg med vårens mat

Vad äter man på Valborg? Ja då måste man väl se vad som är i säsong och det som nu finns i butikerna och i alla fall är i antågande i marken i södra Sverige är ju sparris. Mums!

Gröns sparris är så gott med salta tillbehör så som kallrökt lax eller kallrökt skinka som prosciutto. Vit sparris är himmelriket på en tallrik med hollandais.

 

Engelsk frukost på arbetarnas dag

Nu infaller ju 1.a maj på en söndag och vi blir av med en annars ledig dag på året. Men njut då extra av den med sovmorgon och något extra gott. Kanske du ska ut och demonstrera eller ej men oavsett så är du värd en god och stadig frulle. Jag tycker du ska ta en Engelsk Frukost. Då står du dig för hela arbetsveckan sen! Läs mer HÄR.

engelsk_frukost

Hoppas du nu fick lite inspiration och framförallt får en härlig helg och valborg.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.