Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

15 maj, 2022

Helenas franska sallad

En fransk sallad? Vad är det??? Ja kanske någon skulle säga Sallad Niçoise eller kanske en klassisk musselsallad. Jag har ingen aning men jag vet att jag ville göra en då jag ju blivit en nyfrälst frankofil efter vår Frankrikeresa i påskas.

Barnen har alltid frågat: vilken är din favoriträtt? Om du bara får äta en rätt resten av ditt liv vad är det då? och mitt svar har alltid varit grekisk sallad. Varför? Jo för att den ju innehåller allt skulle jag säga. Det är en enkelhet i den men med så goda starka smaker som passar så bra ihop. Hur jag vill ha den kan du läsa HÄR.

Men om jag tar beståndsdelarna från den grekiska salladen och helt sonika byter ut delarna mot mer “franska” komponenter, hur blir det då? Så gick mina tankar när jag var i matbutiken och skulle köpa ingredienser och jag måste säga att jag är SUPERDUPERNÖJD. Det blev en jättegod sallad och i mitt tycke fransk men så klart är jag ju lite av en improvisatör här så bli inte arg om du är fransk i blodet.

Helenas franska sallad

Ja, och nu är ju då denna sallad lite så där på en höft och skapad för en på tallrik. Så några exakta mått har jag inte.

Ingredienser:
Endiv
Machesallad
Zuccini
Bladselleri
Fänkål
Grön sparris
Inlagd kronärtskocka
Rouqefort eller annan mögelost
Rädisor
Vårlök

Gör så här: Skölj, skala, ansa och skär alla grönsaker. Lägg ut 5 endiv blad över en tallrik. Strössla machesallad över. Lägg tunt skurna fänkåls skivor över, halvmåneformade zucchini skivor samt bitar av grön sparris. Skär kronärtskockshjärtan i klyftor och placera ut, likadant med hela rädisor. Skär osten i bitar och strössla över allt. Avsluta med tunna skivor vårlök.

Precis innan servering hälls fransk vinägrett över. Se recept HÄR.

Tror det kommer bli en och annan fransk sallad i sommar faktiskt.

Vill du ha fler tips på sallader?
Caprese med tomat, mozzarella och basilika
sallad med kallrökt lax och avokado serverad i blad
tomat- och halloumisallad – både varm och kall
sommarsallad till grillat med jordgubbar och avokado
• Äkta grekisk sallad – ja som sagt…
• Retro – räksallad
Brödsallad – bra restmat

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.