Hej eller bonjour ska jag kanske säga. Denna helg har jag varit på semester i paris med 4 av de bästa kvinnor jag vet. Vi hade två pandemi-50-åringar att fira och att vi känt varann i 25 år. Fira livet, fira framtid med nya minnen.
Jag kommer återkomma med massa från resan som var smockfullt av vintageshopping, goda restaurangbesök och mellanstopp med bubbel och ostbrickor. Allt uppblandat med cafe creme och croissanter.
Så med detta säger jag salut et bisous, nu ska jag läsa och svara på mejl och ta hand om kaoset i köket där (äntligen) en golvläggare bankar fast nytt golv efter 8 månader av att gå på byggpapp.
Jag, mamma och dottern heter Ingrid i mellannamn och det är ju då helt klart en högtid för oss så det ska firas med buller och bång. Eller i alla fall firas.
För några år sedan åkte vi tre på en Ingrid-resa till London så jag tänkte att vi skulle fira denna gång med afternoon Tea men lillkillen här har fullkomligt ropat efter brunch så det blev en brunch-tea eller vad man ska kalla det.
Jag vet inte vad det är men jag verkligen älskar att bygga upp bufféer i köket. Det spelar ingen roll om det är ostar och vin på fredagen, tacobuffé på helgen eller en frukost. Det är något väldigt givande att liksom steg för steg bygga fram allt gott och sedan säga ”varsågoda!”.
Brunch ska innehålla vitabönor så sonen. Jag säger äggröra. maken säger bacon. Bra att vi kompletterar varann.
Det vi alla i alla fall kunde enas om var att amerikanska pannkakor är ett måste på en brunch. Älskar DESSA.
”Mamma jag tar bild spå dig!” Ja men tack.
Alltid något att visa.
Och så var det det där med afternoon tea. Då måste det finnas scones. Jag gör alltid DESSA.
Dotterns fina servettringar.
Presenter från mamma/mormor. ”Jag går alltid på etiketten. Vi behöver alla lite hope!” Sant ju!
Myset och tacksamheten.
Definitionen av solkatt.
Vad kan det vara???
Mamma hade spart en sten dottern hade gillat i somras och gjort ett smycke av. Så himla fint.
Ett måste: scones, salt lagrad ost och apelsinmarmelad.
Det är så sällan jag lämnar min stad för en kväll bara och det är ännu mer sällan jag träffar min kusin med familj norr om Stockholm så när hon föreslog en träff svarade jag snabbt ja.
Jag åkte väldigt ofta till Uppsala som barn då farfar, farmor och mina två farbröder med familjer bodde där. Men på senare år är det verkligen näst intill aldrig. Så detta skulle bli så kul på många sätt.
Sedan var det vidare till Uppsala och saluhallen som varje år på hösten har några få helger med skaldjursbuffé. Otroligt populär även den och bordsbokningarna går åt fort som sjuttsingen. Tur man har en snabb kusin som norpade ett bord.
Peppen syns tydligt här.
Hel övervåningen var som en stor matsal och långa bänkar fyllda med räkor, kräftor, krabba, musslor, lax, röror, ostar med mera. Bara att hugga in.
Att äta hur många ostron som helst – kan vara en av mina bästa stunder. Åh vad gott och härligt.
Obligatorisk toaselfie. Jag försökte få in den oändliga speglingen men det inge bra…
Kan aldrig tröttna på skaldjur. Det är en sak som är säker.
Kvällen gick alldeles för fort och vips var det dags att ta tåg hem men det här med tågtider är inte alltid det lättaste så det var skjuts till Knivsta för att ta pendeln. Ja allt funkar ju så klart.
Att tova ull enkelt kanske låter svårt men med detta knep är det faktiskt rasande enkelt att tova ull.
Jag har visat hur jag tovat tidigare men det var ju för sjuttsingen 2013 och tiden går, tekniker utvecklas och sedan så har mitt fotograferande verkligen utvecklats ha ha. Så med det sagt kommer här en uppfräschad metod med tillhörande inlägg.
Tova ull enkelt till söta ekollon
Vad som behövs: Ekollonhattar 100% ull Tesil/tekula Såpa Hett vatten Limpistol
Gör så här:
1 Dra av en bit ull från nystanet och fyll en tesil/tekula.
2 Häll upp riktigt hett vatten från kranen i en kastrull eller bunke och doppa ner den fyllda tesilen där i. Rör runt så ullen blir genomblöt.
3 Ta upp silen, öppna upp den och se till att all ull är inne i silen, droppa några droppar såpa på ullen och sänk ner i det varma vattnet igen.
4 Skaka silen kraftigt i vattnet och sedan ta upp för att fortsätta skaka.Gärna i en diskho då det kommer skvätta. Vänd ullen i tesilen då och då.
5 Ta upp och öppna silen och se hur ullen bildats till en liten boll. Upprepa med lite såpa vatten och skakningar tills önskad storlek och densitet på ullkulan uppnåtts.
6 För att få en hård ullkula kan du doppa kulan i det varma vattnet och sedan rulla väldigt lätt mellan fingrarna för att sedan öka trycket successivt.
7 Ta den färdiga kulan mellan händerna och rulla den lite oval. Lägg åt sidan för att torka.
8 Klicka lim i ekollonhatten och fäst fast den lilla tovade ovala ullkulan. Redo att bindas upp, sys fast eller dekorera höstmodet med.
Jag och maken tog en lunchdejt spå fantastiska La Tour för ett tag sedan och det har jag ju helt glömt att visa. Då detta var en riktig höjdare – i dubbel bemärkelse, måste besöket in här på bloggen.
Ja det är alltså allra högst upp i den ikoniska DN-skrapan La Tour ligger. Hemligt på något sätt med en incheckningsdisk nere i lobbyn. Inget här som riktigt avslöjar det magiska som ligger på 23.e våningen.
Med hungrig mage blir hissresan väldigt kittlande för kistan kan jag säga.
Välkommen till myset, som sedan byts ut mot…
En oanad ljus, vid och enastående utsikt.
Vi hade helt klart tur med vädret men tror det är vackert i alla färger här.
Snygga klädnypor med text åker in på inspirationskontot.
Och det gör så mycket annat här också. Otroligt snyggt gjort. Allt rimmar väl med den lite James-Bond-iga stämningen som är här.
Ser ut som man lätt kan spendera mer än en lunch här. Kanske lägen för en LUS??? (”Lunch utan slut” har jag fått lära mig att det så trendig heter)
När man väl får chansen att dejta och göra det på detta sätt ska man passa på! Hummersallad på mina ära. Och dra mig baklänges vad gott.
En liten tur ut på balkongen för att ta in allt det vackra innan efterrätten.
Ja du ser rätt – det är en prsinsesstårtepralin. Aldrig sett sötare.
Mycket glad Helena.
La Tour har flera olika rum, matsalen där vi satt men även chambre separee för de som önskar det. Vilket gör att restaurangen än mer är så där hemlig med sina korridorer och dörrar.
Och så detta härliga rum med långbord och kök i ett. Kan man ha matlagning tillsammans här kanske? Hur härligt hade inte det varit?
Stockholm är bra härligt och vackert. Och så många spännande ställen det finns att upptäcka, högt upp och vid vatten.
Jag fick inbjudan till pressvisningen för utställningen Kraftverk på Sven Harrys konstmuseum och det tog mig inte många rader på den inbjudan för att förstå att det var helt up my alley så att säga.
Jag blev helt tagen och tänkte för mig själv det som väldigt många sedan också sa: hit måste jag gå tillbaka och då med mina barn. Precis så kände jag. Detta är helt fantastiskt för alla åldrar.
Så här kan man läsa på hemsidan:
Sprakande färger hos floristen, hos yxmakaren doftar det av trä och metall och hos tatueraren hörs nålens surr. Under hösten slår det gnistor om Sven-Harrys konstmuseum när hantverkare från 10 olika yrken bokstavligen flyttar in med utställningen Kraftverk – hantverk i en ny tid. Besökarna välkomnas in i deras (tillfälliga) verkstäder på museet för att få uppleva kraften och känslan i modernt svenskt hantverk. Ett hantverk som för vidare traditioner men som samtidigt är fast förankrat i sin samtid.
Utställningen belyser hantverkets historiska betydelse, dess känsla och alla de hantverkare som fortsätter hålla gamla traditioner vid liv och om ett unikt yrkeskunnande. Besökaren kommer att få se, känna, lukta, lyssna och smaka när de dyker in i hantverkarnas olika världar.
I utställningen presenteras yxmakare, tatuerare, florist, skräddare, tapetmakare, illustratör, papperskreatör, muralmålare, skomakare och dockmakare – alla hantverkare som på olika sätt för traditionen vidare.
Men det som inte nämns är hur otroligt fint, kreativt och inbjudande hela utställningen är uppbygd och presenterad. Den måste upplevas.
Blev lite rädd när de satt under en himmel av vassa yxor men det ska vara ok…
Så nu har yxmakare Julia Kalthoff lagt sin verkstad hit fram till januari. Så kom förbi och kolla.
Bea Szenfeldt från Stockholms Hantverksförening som ligger bakom utställningen ihop med Sven Harrys konstmuseum.
Skomakare: Matilda Sandström, Younés Othman
Skräddare: Remake, Marie Teike, Andreas Mehrstedt
Muralmålare: Sthlm Murals
Dockmakare: Arne Högsander
Tatuerare: Sofie Needles
Florist: Atelier Fleur, Jill Windahl, Johanna Larsson samt Papperskreatör: Sofia Vusir Jansson
Efter presentationen bjöds vi på en smyg-smygpremiär av nygamla Bistro Guld. Och oj vad gott det var. Detta kommer bli en favoritkrog i Vasastan.
Ja som sagt, jag ska tillbaka och då ta med barnen. Det kommer bli toppen.
Men hallå vilken höst va? Vädret är helt fantastiskt, dessa dagar har bjudit på klara blå himlar och färgfyrverkeri i träden.
Jag mår verkligen så bra denna tid. Temperaturen gör att jag tänker bra och luften är så klar så kroppen fylls. Ja jag kan hålla på i evigheter men det är en annan sak som jag gillar: gå barbent, eller strumplöst i alla fall.
Min mamma sa en sak jag gillar: Man behöver inte värma benen med strumpor så här års för där finns inga organ att värma. Så alltså gå barbent. För det är ju rätt snyggt med ben som fortfarande har lite sommarfärg med kjol och sedan en varm mysig stor tröja. Det är något som inte funkar på våren så nu är det strumplöst. I nån vecka till i alla fall.
Solig till tusen. Och rött läppstift har åkt på. Kanske för att stanna i höst.Inte helt säker men det piggar upp.
Och något som verkligen piggar upp verkligen är naturen som sagt. Färgerna! Åh vad de ger energi.
Om man inte har natur nära så är blomsterhandlarna så generösa med att bjuda på färg utanför sina butiker. Det är alltid uppskattat.
Ja, det var lite glad höstenergi från mig i all hast.
Ja nu kanske du tröttnat på mina pauser här i bloggandet men nu är tiden så otroligt snålt tilltagen så då är det släcka eldar som gäller. Jag är verkligen ledsen för det. Nu ska jag försöka komma i kapp lite med vad jag sett, gjort och mött.
Jag ska börja med att dela med mig av den Trendrapport som pr-byrån Food & Friends med fokus på mat, tagit fram för mattrenderna 2023. vad kommer vi se på restaurangerna, hur kommer vi äta hemma, vad kommer vi köpa, vad kommer vi sluta med, hur hanterar vi höjda matpriser…? Ja listan kan göras lång. Läs hela rapporten HÄR.
Presentationen var på Södra teatern vid Mosebacke och det var full sittning. Kanske det är ett äntligen efter pandemin som gjorde att alla ville komma och de som svarade försent fick snällt ställa sig i väntkön. Men kanske främst att det är så galna tider nu så alla vill få hjälp att sikta rätt inför 2023. Vart blåser trenderna?
Ja det skulle ju vara en omstart efter pandemin men så slår en kris till istället. Matpriser som går i taket ser vi redan nu och jag har väl aldrig sett så många som gjort storkok och gör matlådor för frysen i mina flöden som nu. Nya värld, nya regler. Verkligen.
Mingel med massa spännande folk inom mat- och restaurangvärlden.
Mycket bra föreläsning och mycket vettigt som jag nu fått ta del av. Kolla in rapporten och ta dig en funderare. Hur ska du förhålla dig till framtidens mattrender?
Ja men jag vet inte vad jag ska säga? Kanske att det absolut godaste lilla snackset har sett dagens ljus här i mitt kök? Ett mellanting mellan salt och sött. Eller kanske både sött och salt snarare.
Det är nu många chipsproducenter som skapat chokladdoppade ostbågar, sombreros å annat. Men gör dem hemma då med salta kex med TUC eller annat märke. Bred på nutella eller annat märke och sedan hackade jordnötter på.
Tre ingredienser och fredagsmyset är klart.
Jag hade smakerna på känn men ville göra ett test på barnen. Bredde tre kex och gav dem varsitt utan att jag så något. ”Vad är det här???” sa lillkillen. ”Är det nutella?” sa storebror med vetskapen om att jag skulle ju ha kunnat ha typ marmite på bara för att luras ha ha. ”Får jag fler?” sa dottern.
På min empiriska undersökning så blev det alltså högsta betyg. Och som part i målet kanske jag inte ska uttala mig men – hallå i min lilla låda vad gott!
Förslag på fler enkla snacks som detta? Absolut – kolla in:
Ha nu en fantastisk fredag och helg. För det ska jag. Jag tänkte åka till Uppsala, äta skaldjur, fira namnsdag med Afternoon Tea och sova en massa. Samt fotografera julmat…
Idag har jag haft fotografering av en massa underbart (om jag får säga det själv) julgodis samt vackra naturbilder. Så en dag i min hemmastudio så att säga och sedan två timmar i skogen. En mycket varierad arbetsdag måste jag säga.
Hemma på torsdagseftermiddagar och -kvällar är det svängdörr på hela familjen. Alla tre barnen har massa aktiviteter på helt olika tider så jag har kommit fram till en middag som funkar för alla och alla udda tider. Det är en stor kastrull med pasta som står klar 16.45 och sedan äter barnen från den vid en massa olika tillfällen. Lite före och efter träning för annars så funkar inte denna kväll. Ingen är hemma samtidigt så det är helt hejkonbejkon alltså.
Hur som helst. Det var julgodis och höst för mig idag. Som så många dagar i mitt jobb så hoppar jag mellan årstider och säsonger. Ska redigera påskbilder i morgon till exempel.
Jag postade denna behind the scenes på Instagram Stories vid fotograferingen av godiset och fick två olika responderingar:
1) Åh vad jag längtar till jul!
2) Var kommer mattan, stolarna, lamporna från och vad är det för klätterväxt?
Så då tar vi detta en sak i taget:
• Ja men det kan du fatta att jag också gör!
• Mattan köpte vi på IKEA och är en matta som är menad även för utomhusbruk. Det tyckte vi var bra för en familj med små yvingar.