”Jösses vad långt hår du har!” är en mening jag fått höra på sista tiden. Kanske inte så konstigt då jag ju inte klippt mig på en evighet. Jag och typ alla andra detta pandemiår kanske? Dels så är ovannämnda mening sagd med anledningen av att vi ses ju inte så ofta och mycket nu så om nån klippt sig, fått längre hår, bytt hårfärg, musklat på sig, gått ner i vikt eller annat som gör att man ser annorlunda ut än vad man gjorde ett år sedan.
Sedan så tror jag många ser profilbilder på sociala medier av personer oftare än personerna i verkliga livet. En vän lägger upp roliga och bra inlägg på Facebook och det känns som om jag har regelbunden och tät kontakt med henne. Vi håller oss uppdaterade med varann alltså. Men jag ser ju henne inte. Det är hennes profilbild jag ser och den är ju flera år gammal. Så min profilbild med mig i kort, korrekt och fixad page är nog det många tänker på när de tänker på hur jag ser ut. Om man nu ens tänker på mitt utseende, ha ha.
Jag kom å tänka på det när jag hittade denna bild när jag letade i mitt arkiv. Det är Maria Soxbo (som bytt bloggnamn – dags för dig att uppdatera om du har blogglistor) som tog den när vi fick en rundtur bakom kulisserna på Nordiska Museet 2018. Då var håret som kortast.
Vad jag själv ser varje dag i spegeln är ju detta. Eller det är inte en sanning. Detta är på Nyhetsmorgon i december och jag hade sminkat mig och liksom fixat till mig. Vanligtvis får man ju smink och hår av tv-sminköserna men pga smittspridningsrisken fick man helt sonika fixa till sig själv. Lite naken kände jag mig allt i rutan…
Och här vid ett svagt tillfälle i höstas och jag fick feeling att ta en selfie. Och detta är ju et halvår sedan så gissa hur jag ser ut nu. Rufsig!
Ja detta är ju bara en av alla coronaeffekter vi har eller hur?! En helt okej effekt då jag inte riktigt lägger så mycket energi (bevisligen) på att klippa mig. Värre är det väl med träning och det det kulturella inslagen i mitt liv.
Det var ju ett tag sedan jag bestämde mig för att göra något åt den lilla hörnan i köket men allt stannade av. Som det ofta blir när jag är i farten tyvärr – stora idéer och mycket energi i början och så glad över att beslut har tagits för att sedan ”sova på saken” väldigt länge. Men men, nu är jag vaken och skiss är skickad till snickare.
Här hörnan fotad för nån vecka sedan. Helt klart en fungerande yta men det är ett himla ihopkok av delar som göra att det inte känns harmoniskt. Jag vill ha EN möbel.
Det var en coronaeffekt – lite för mycket tid hemma och det var rea på restaurangartiklar. Vi blev med vinkyl och jag sålde hyllvagnen som stod där innan.
Detta är bild från 2018. Snygg men väldans opraktisk vagnhylla, i alla fall för detta kök.
Bild från i somras där man ser in i köket och den plats där jag nu önskar ha en platsbyggd hylla.
Ja jag tänker mig något sånt här:
Det jag kom på var att mellan vinkylen och hyllorna vill jag ha ett ställ för stora brickor och skärbrädor. Det är sånt där som är bra när besluten inte tas för fort; man liksom hinner komma på saker.
Nu väntar jag med iver på offert från snickaren och framförallt hoppas jag på att han säger ”ja men då kör vi på en gång. Jag har en lucka i mitt vanligtvis väldigt bokade schema.” vad tror ni, inte en chans va? Blir glad om denna är på plats lagom till midsommar…
Låt det blomma med crepepapper. Så fantastiskt att skapa dessa små blommor av crepepapper och det är helt omöjligt att bara göra en. När man väl kommit igång gör man ett helt gäng av bara farten. Lovar!
De här blommorna kan du använda på massa sätt. Att ha som dekoration till bordsdukningen, göra till en krans, sätta paket, hänga i påskriset eller sätt på ett diadem och ha just blommor i ditt hår! Vad skulle du ha dem till?
Jag har tidigare visat hur du kan göra crepeblommor HÄR. och sedan vackra körsbärsblommor av kaffefilter HÄR.
Blommor av crepepapper
Gör så här: Klipp till remsa av crepeapper 20 x 5 cm där papprets randning går uppåt när remsans rektangel ligger. Vik pappret på mitten två gånger och klipp den ena öppna kanten till 3-4 spetsar. Veckla ut rektangeln och trä en sytråd på en nål.
Sy den raka kanten med ca 5 mm mellanrum mellan stygnen och låt en bit tråd löpa ut. Sy hela vägen och knyt ihop trådändarna hårt. Veckan försiktigt ut blomman och tryck till så den blir platt.
Det fina med ett sånt här pyssel att det kan varieras helt efter säsong och tillfälle. Gula till påsk, flera färger till midsommar, röda till jul tex.
Jag brukar berätta både här på bloggen och i verkligen livet om att vi har matintresserade barn och får frågan om hur det gick till. Visst, vår äldste är på riktigt matintresserad (det är nog både genetiskt och socialt arv) och vill testa allt. Tex på sin födelsedag senast serverade han friterade grodlår till kompisarna (med tveksamt mottagande från vissa) och året innan önskade han portvinsmarinerade kycklinghjärtan till middag men han är nog rätt unik. Då är nog dottern och lillkillen mer ”normala” dvs rätt tvekande till grytor, grönsaker och mat med svåruttalade namn.
Låt barnen ta över
Jag införde ett grepp förra året som har skapat en helt annan stämning runt middagsbordet och ett nytt intresse för nya smaker. Vi har haft matkasse i olika omgångar och med det så har både ingredienser och receptet bokstavligen landat i köket. De två stora barnen (födda -09 och -10) är helt kapabla till att laga själva så så fick det bli. De fick välja en dag i veckan de ansvarade för maten.
De får förståelse för hur maten lagas och med det så säger man inte ”usch vad äckligt” när någon serverar mat då de vet vad det krävs för att laga. Sedan vet de exakt vad som finns där på tallriken så inga konstigheter att oroa sig för. Och det är inte helt dumt att de får lära sig vad 1/4 dl är och hur man sätter på ugnen osv. Men det bästa – den stolthet de känner när de får ropa ”Maten är klar” till resten av familjen och sedan med ett leende ”Varsågoda” vid bordet. Den stoltheten är fantastisk att se.
Och sen kanske det bästa med detta upplägg jag inte säger högt till barnen: jag får ju middagen serverad åt mig två gånger i veckan. Sjukt lyxigt!
Matkassar fanns inte när jag var liten och jag var sjukt kräsen vad det gällde mat. Leverpastej och kycklinglår var det jag helst ville äta. Men min mamma var och är en kreativ trollkarl och lurade i mig mat. På det där sättet barn älskar – genom att göra det roligt. Jag vet hur hon serverade mat på snäckskal, lär mig äta med pinnar eller forma maten på olika sätta så det kändes kul. Så lockar jag vår minste med nu också. Han kommer nog snart över på vår sida kan jag tro.
Barnenes favoriträtter
Om man nu inte har, kan eller vill ha matkasse så kanske något av dessa recept kan locka dina små kockar där hemma. Dessa rätter är mina barns favoriter.
Sportlovskul hemma! Nu vankas det sportlov för oss i Stockholm, Dalarna, Gotland och många fler, se fördelningen HÄR, och det är helt klart ett annat sportlov detta år. Förra året visste vi att det fanns ett läskigt virus som drog fram över vissa delar av världen, men den kommer väl inte till oss här i Norden? Nej, här är vi så skyddade och har koll på läget… (Skrev om förra årets sportlov HÄR)
Hur som helst, det är lov och skolungdomarna är lediga och många föräldrar tar ledigt de med. Vad göra med dessa dagar då? Kanske snön inte ligger djup och vit där du är och alla idéer har tagit slut? Jag tänkte dela med mig av det jag har i mitt bloggarkiv som kanske kan ge inspiration.
Flytta ut & bjud på måltid
Sportlov är ju synonymt med att vara utomhus så vad kan då inte vara bättre än att ta måltider utomhus? Jag har ett inlägg med alla mina bästa tips för matstunder ute i naturen. Läs dem HÄR.
Låt inte kreativitet ta ledigt
Har du barn som fått nog av att vara ute kan det vara härligt att sätta sig inne och pyssla, skapa och göra något med händerna. Jag har samlat alla mina bästa tips för det HÄR.
Kreativt skapande som smakar gott
Vad är det bästa pysslet? Vad är det som alla älskar? Vad är det som ger det bästa resultatet? Att baka så klart! Läs HÄR och kolla vilka bak barnen klarar göra helt själva.
Jag hoppas du ska hitta något kul och att det kan vara till inspiration någon dag.
Dina bästa tips på bordsdukning och hur ska man tänka vid olika tillställningar och dukningar? Jag fick denna fråga från en tidning för ett tag sedan och jag satte ihop mina svar. Jag tänkte att det är även ett bra inlägg här på bloggen som kan inspirera er. Vet att ni är många här som också gillar att skapa fina bord för nära och kära. Och många är vi som längtar efter att just få samla dessa runt ett bord för goda måltider och trevliga samtal. Snart!
Det finns många saker att tänka på kring dukning – men hur/var börjar man?
Hur många blir vi runt bordet och vilken stämning hoppas vi på? Det är de första frågorna jag ställer mig och det som avgör om jag ska ha långbord eller om vi kan sitta trångt. Det i sin tur ger hur mycket utrymme själva dukningen får ta plats. Är det menat att vi ska bli sittande länge ska det finnas bra med utrymme för både armar och samtal samt mycket att lägga ögonen på. Är det en mer spontan och vardaglig middag ska det kännas enkelt, att tiden inte ska läggas på för många moment. Kan maten serveras på ett och samma fat och alla tar ifrån ger det både en smidighet och enkelhet.
För att nu inte detta ska kännas allt för övermäktigt så skulle jag säga att det enda man egentligen ska behöva göra är att addera något mer än den vanliga vardagsdukningen. Har du aldrig duk i vanliga fall gör ju det världens skillnad.
Vad behöver man för att få till en härlig dukning?
Alla gäster vill känna sig välkomnade så en dukning som är generös skapar alltid en bra start. Med generöst menar jag att det kan vara flera tallrikar i lager, även om det inte serveras förrätt. Minst tre glas för den där inbjudande känslan av att nu ska vi njuta av stunden länge. Duk och tygservetter ramar in och gör det mjukt och tillåtande.
Sedan är det ingen riktig dukning, om jag får vara så fräck, om det inte finns levande ljus på bordet. Spelar ingen roll om det är en bistroinspirerad dukning med endast ett stearinljus i en mässingsljusstake eller en hel skog – bara det finns med.
Får att visa gästerna att vi sett fram emot middagen och deras sällskap bör det finnas med någon typ av dekoration menat för just detta tillfälle. En stor bukett eller flertalet mindre av färska blommor, egengjorda papperdekorationer eller placeringskort eller någon detalj som visar på kvällens meny – serveras det skaldjur kan det ligga snäckor på bordet. Allt för att ge gästen en inbjudande kväll med omtanke.
Ett ord att då och då tänka på vid en dukning om man vill ge sig själ en inspiration är nivåer. Ha olika höga ljusstakar, något serveringsfat på fot, en bukett med höga blommor och två låga. Det skapar ett levande bord.
I reklam, social medier och reportage har vi sett dukar som ligger ”i vågor” på bordet, dvs inte utsträckt. Det ser fint ut på bild men hur galet opraktiskt är inte det när man som gäst ska sitta där? Får nästan panik över alla bilder på dukningar som känns orimliga i verkligheten. Det kanske är mitt funkishjärta som vill att det ska vara praktiskt och funktionellt, ha ha. Jag vill slå ett slag för den sträckta, ja manglade duken till och med!
Har du någon ”dukningsstil” du gillar extra mycket? Och varför?
Jag kan tjusas och inspireras av alla möjliga dukningar och testar många olika. Ibland färgglatt samt stordådigt och ibland väldigt avskalat men den stil jag alltid faller tillbaka på är den klassiska ”franska restaurangdukningen”. Vit duk eller ingen alls, vita strykta linneservetter med patinerade servettringar, vitt porslin med möjligt en antik assiett överst med målat mönster, många glas och i olika stilar, en eller två mässingsljusstakar och med endast grytunderlägg i mässing, saltkar och pepparkvarn som dekor. Väldigt rättframt men ändå med väl valda detaljer och material.
Vad kommer vi att se mer av framöver när det kommer till dukning och festligheter ?
Vi vill umgås! Vi har levt i en knasig tid där vi inte fått träffas så framöver, när vi får öppna upp våra hem igen, kommer det vara långbord, stora mingelfester och kom-som-du-är-fester. Att då samlas runt ett bord för samtal och äta ihop kommer vara jätteviktigt. För att det inte ska vara en tröskel att bjuda hem tror jag på en våg av matlag, grannmiddagar på vardagar, knytkalas och måltider där vi plockar maten. Antingen att man bygger upp mer buffetmåltider eller att det är plockmiddag mitt på bordet. En av anledningarna till att älskar tacokvällar är just det där sociala med att liksom sträcka sig efter salsan och guacamole och ”störa” bordsgrannen. Mer sådan mat på bordet som fondue tex. Det ger enklare dukningar för att lägga tid på samtalen och samvaron.
Dukningstips för olika tillfällen
1 – Dukning för två
Mitt absolut bästa tips för att få till en mysig stämning oavsett om det är vardag eller fest är att dimra ner belysningen och tända levande ljus. När det är en middag för två hemmavid så kan det vara det enda som behövs för här är samtalet den viktigaste ingrediensen för en trevlig och avslappnad kväll. Sätt levande ljus på bordet och överallt runt om på andra ytor också. Det ramar in bordet och mötet. Om man till vardags serverar ur kastruller och skålar är det vid sådana här tillfällen perfekt att ha tallriksservering. Smidigt när det bara är två tallrikar som behöver fixas men även att det blir fokus på varandra och inte alla grytor på bordet.
2 – Lång helgmiddag med vänner
Att få en kväll tillsammans med kära vänner är bland det bästa livet kan ge. Då vill man gärna duka fint och stort samtidigt som det ska kännas avslappnat. Jag skulle välja en dukning som ger värme. Duk och servetter i varma färger, flertalet mässingsljusstakar och ett avskalat porslin, kanske vardagsporslinet, för att balansera. Många glas, många bestick för att visa på en inbjudande kväll. Sedan ha servering på köksbänken så gästerna får röra på sig mellan varven. Det gör det alltid mer avslappnat och rör liksom kvällen framåt.
3 – Våriga festligheter
Med våren kommer grönskan, något vi längtat efter så länge så oavsett tillfälle eller antal gäster ska grönskan få vara i centrum för dukningen. Murgönerankor längs med bordet, flertalet små glasvaser med färska blommor i blandade glada färger i, någon blomma eller löv vid varje plats (bara att lägg något grönt på servetten räcker). Håll resten i en neutral färg som bas så grönskan får poppa fram och ta plats. Om det finns möjlighet att hänga grönt över bordet, tex ta bort taklampan och hänga en krans eller stor gren med gröna löv ger stor effekt.
Förra året hade vi ett galet sportlov nu när jag tänker på det. Vi åkte till Tallinn första halvan och sedan Sälen den andra halvan. Det blev så för att i november 2019 när vi skulle boka stuga för sportlovet -20 var det helt omöjligt att hitta en passande stuga för oss 5 så då sa vi: vi gör något annat – vi tar färjan till Tallinn en halv vecka. Det visade sig vara en helt fantastisk resa och jag är så glad att vi gjorde den. Se reseinläggen HÄR.
Jo, det är ett år sedan jag höll på att skära av mig fingret, om du minns DETTA)
Några veckor innan sportlovet så frågade våra vänner om vi inte ville komma till dem i Sälen andra halvan av sportlovet – de hade ju ett rum över i den stuga de hyrde. Men så klart vi ville så vi kom hem med Tallinnväskor och bytte till Sälenväskor. Tjoff och vi åkte vidare. Vi fick helt fantastiska dagar i Sälen, se HÄR, och det kändes overkligt att bara någon vecka senare förstå att världen inte längre skulle vara så öppen som vi upplevde den under vårt sportlov.
Att vi totalmaxade vår resa kanske var lite galet men vi kände oss väldigt utvilade och energin var påfylld till bredden så det var ändå rätt. Det var som om vi varit lediga i två veckor. Och sedan med tanke på att det blev vår sista utlandsresa så är jag samtidigt glad över att vi gjorde resan. Åh vad jag längtar efter att få tågluffa och båtluffa igen med barnen. Att äventyra som familj är den bästa saken att göra tillsammans.
Hur blir det i år då? Stuga är hyrd sedan länge och vi har varit och är beredda på att avboka om något skulle ske. Längdskidor är hyrda så ingen trängsel ska riskeras och matpackningen är planerad i minsta detalj så inga butiker ska besökas överhuvudtaget. Hus- och kattvakt är kirrad och alla friska. Det är planerat för en kul resa på allra bästa sätt. Det jag främst ser fram emot är miljöombyte. Jag kan nästan nöja mig att bara få steka köttbullar på en annan spis än min egna, byta tv-kanal med en annan fjärrkontroll eller duscha i ett annat badrum. Allt annat är bonus.
Barnen har varit helt fantastiska under detta pandemiår. De har fattat helt och fullt att vi inte gör några aktiviteter på helger, planerar spännande resor eller besöker efterlängtade kusiner. De kan säga; ”om vi får resa igen – då vill jag till Schinoussa eller Legoland eller Berlin.” Jag kan bara hålla med och samtidigt undra hur detta kommer bli som minne för dem? Själv är jag uppvuxen med att från typ september (mamma bokade alltid tidigt) drömma om den charterresa jag och föräldrarna alltid gjorde på sommarlovet. Att alltid ha något att se fram emot. Jag är idag väldigt tacksam över alla resor vi gjort med barnen trots att de är rätt små. Jag har absolut ingen dröm om Thailand, Sydafrika eller Mexico utan jag har alltid en längtan till Europa. Det finns så mycket här nära att se och jag längtar efter att få upptäcka mer. Jag har aldrig vandrat i Alperna eller sett Lapporten, tågluffat på Engelska landsbygden, åkt båt i en norsk fjord eller badat på Polens riviera till exempel. Sånt längtar jag efter. Snart, snart hoppas jag!
Alltså, ni är ju för underbara! Jag frågade om vad man kan göra med burkchampinjoner igår och det bara rasade in en massa ljuvliga tips på mitt Instagram! Och så fick jag recept skickade till mig så nu har jag massa gott att göra och tillfredsställa min burkchampinjon-craving.
Så här kommer det och kanske det kan inspirera någon mer. Och STORT tack för alla ljuvliga tips!
Tips på mat med burkchampinjoner
• Pizza! (så klart och så många som håller med mig btw)
• Blanda ner i stroganoff
• Fiskgratäng: Torskblock toppat med bechamellsås, med skivade champinjoner i och ströbröd. Serveras med kokt potatis och inlagd gurka
• Kycklingfilégryta; burksvamp, ädelost, dijonsenap, grädde serverat med ris
• Kantarellpasta med burkkantareller
• Burksvamp i köttfärssåsen som får puttra länge
• Färdiggrillad kyckling, burksvamp, lök i ugnen med chili och vitlöksås och ost över.
• Marinerade i vitlök och stekta
• Stuvade. på rostat bröd, toppa med riven ost, svartpeppar och persilja.
• Jägargryta (jag måste googla) • Kasslerrätt serverat med ris
• Ostsås med lök, skinka, burksmap till pasta • Lövbiffgryta med bambuskott och purjolök
• Kycklingpaj (ett helt recept jag fick skickat till mig (TACK) och det lät så gott och härligt 70-talsretro)
• Champinjonsås!
• Fläskfilé i ugn med en champinjonsås över samt massa ost
Och sedan det jag mest förvånades över: Så så så många som äter de rätt ur burken. Inte för att jag tycker att det skulle smaka fel utan bara greppet. Men visst, så fort jag lagar något med burksvamp tar jag 1-3 och mumsar innan de åker ner i maten jag lagar. Kanske något för charkbrickan då???
Kanske att jag kolhydratsladdar för sportlovet men jag blev väldigt sugen på svamppasta nu.
Jag visade min nya lampa i vardagsrummet i söndags och fick frågan var den är ifrån. Då har jag glädjen att meddela, utöver var den kommer ifrån också kan ge rabatt på 20% på ett helt köp hos Homeroom. Skriv koden FEB21HELENA i kassan i onlinebutiken för att nyttja koden, giltig tom 27/2.
Detta är lampan Cato från Belid som du finner HÄR. Så bra att ha, som jag nämnde, sladden under mattan så den kan stå mitt i rummet.
Svamplampan har fått en rejäl revival! Jag minns dem från förr och blir väldigt förtjust i de nya varianterna. Den mörka klarbruna HÄR och den mindre randigt vita frostade HÄR.
Taklampa som har två olika varianter, du väljer. Kolla mer HÄR.
En lampa som också fungerar som en skulptur, konstverk, läs mer HÄR.
Kan man få förmåga kuddar? Tror inte det, uppdatera för våren. Se mer HÄR.
Och förvaring samma sak, kan man inte få nog av. Vacker korg som gör dig fint i rummet, kolla HÄR.
Nu ska våren spira, dags att planera om. Vacker kruka i flertalet olika färger, se mer HÄR.
Glöm inte att nyttja rabattkoden FEB21HELENA. Koden gäller dock inte på rea, Jotex, Rowico, Kay Bojesen, Torkelsons, Philips, Kök & Hushåll, Grillar & Utekök, Pool& Spa, Trädgårdsredskap, Träningsmaskiner. Koden gäller tom 27/2
Det är mycket hemmaliv nu. Rutinerna upprepas dag efter dag nästan så jag blir tokig. Då livet nu är rätt begränsat och jag kan jobba hemma till 100% så blir jag här. Jag ska absolut inte klaga då jag först och främst har ett jobb, är frisk och bor med naturen nära men ändå känns det torftigt att inte kunna planera äventyr och skojigheter.
Dagens begivenhet är lunchen men samtidigt så läggs matlagningsenergin på middagen. Roligare då den ska delas med familjen så lunchen blir enkel. Väldigt enkel. Oftast rester från middagen innan.
Här om dagen fick jag ett sug efter burksvamp. Nästan så jag blev lite chockad. Får man gilla konservburksmat? Är inte det liksom höjden av matkatastrof?
Näe, så är det väl inte? Det handlar väl om vilken burkmat och hur du tillagar den tänker jag. Som en snabblunch med svampomelett är väl perfekt. Och om jag ska vara ärlig – jag tycker att burksvamp är godare på kvarterspizzan än färsk svamp. Får jag säga så?
Jag äter väldans mycket omelett, alltid gjort, men nu i dessa isolerade hemmaliv så har det blivit kanske lite för mycket omelett? Världens bästa fast food. Tror att mina potatis, paprika, tomat och lök omeletter behövde bytas ut och där kom svampsuget kanske?
Så, lång utläggning men jag vill ge burksvampen lite kärlek och kanske det kan inspirera någon annan, ha ha!