Barn bakar själva – massa recept & tips

”Får vi baka något?” är en fråga från barnen som jag märkt dyker upp väldans ofta här hemma på sista tiden. Jag vet inte om det är för att barnens värld har avgränsats med Coronan då aktiviteter avbokats eller om de har kommit upp i lagom ålder för att helt och hållet klara av bakningen på egen hand. Kanske en kombination?

Oavsett så är ju bakning helt perfekt syssla när man just inte har något att göra. Jag har skrivit om detta tidigare och det är fortfarande något jag avskyr – den här meningen ”Mamma jag har inget att göra!” för den är så galet dum. Klart det finns tusen och en saker att göra bara att man är för lat för att dels komma på vad man kan göra och att den där förbenade skärmen alltid lockar. Ja, jag låter som ett eko från 50-talet nånting men ”hitta på något!” är alltid mitt svar.

Då har svaret från dem varit: ”Får vi baka något?” och jag jublar! Perfekt skola i att ta sig an köket vilket de ska lära sig, det är bra övning i turordning, matematik och samarbete och sedan inte att förglömma: ett underbart resultat av aktiviteten. Jag har tidigare listat mina bästa tips på pyssel för barn HÄR och så klart ska jag sätta ihop en liknande för bakning, eller hur!!?

En favoritbild från ett julbak för några år sedan.Undrar om hur mycket deg som slank ner i magen på denne lille gynnare???

Barn bakar själva – massa recept

Och observera här! Det är recept som barnen faktiskt kan baka själva och inte med barn som så oftast tipsas om.

Månkakor – recept HÄR

Enkla muffins – recept HÄR

Geishakakor – recept HÄR

Snickerskakor – recept HÄR

Chokladbollar – recept HÄR

Glasspinne av banan – recept HÄR

Rischoklad – recept HÄR

Sushigodis – kolla in HÄR

Nötkakor – recept HÄR

Kärleksmums – recept HÄR

Vaniljdrömmar – recept HÄR

Att tänka på när barnen vill baka själva

• Det kommer spillas och bli sjukt stökigt men det är så de lär sig. Detta är något jag har fått lära mig att blunda för.
• Med tanke på punkten ovan så är förkläde och kökshanddukar något som gärna får finnas i överflöd. Better safe than sorry.
• Lär barnen hur måtten och vågen fungerar så det verkligen är lätt för dem att klara det själva.
• Ugn och spis är varma! Ha en stor genomgång av hur ugnen sätts på och vikten av att vara säker. Vattenbad ska hanteras med försiktighet och inget för de minsta barnen. Grytlapparna är till för att användas.
• Smaken är viktigare än skönheten. Många gånger har tårar trillat för att kakan sprack eller det inte blev jämnt – då är det viktigt att förstå att det är smaken som faktiskt är det viktigaste.

Den enorma stoltheten barnen känner när allt är klart är så fin och glädjande. När de får bjuda resten av familjen på något de skapat helt själva är så mysigt. Och sedan ska vi inte gå närmare på hur köket ser ut efteråt. Det är ett pris man får ta. Men steg två i ämnet hemkunskap är ju helt klart – diska!

Vispade & fluffiga stekta ägg. Roligare helt enkelt

Vispade och fluffiga stekta ägg är ju helt perfekt när det inte känns superspännande med ett hederligt vanligt stekt ägg rätt å slätt. Inga fler ingredienser, fortfarande bara ett ägg men blir ju något helt annat. Som sonen sa nu till lunch: det var väldigt mättande, känns som två ägg. Mycket intressant.

Och sedan måste jag säga att det äg ju väldigt vackert. Som stora fluffiga äggbakelser eller som moln. Och kanske man kan säga att det är en fusksufflé? Lite så tycker jag konsistensen blir på vitan i alla fall.

Sedan så är det en smaksak om man vill ha rinnande eller fast gula. Jag är i team lös

Vispade & fluffiga stekta ägg

Ingredienser:
ägg

Gör så här: värm ugnen till 120°. Knäck äggen och separera vitorna i en bunke, gärna en metallbunke då det ger fluffigare vita. Låt gulorna vara kvar i äggskalen. Vispa vitorna kraftigt till ett hårt skum med elvisp.

Lägg bakplåtspapper på en plåt och fördela i stora fluffiga klickar, lika många klickar som ägg som använts. Gör en liten hålighet för gulan och häll försiktigt över gulan på den fluffiga vitan utan att gulan ska spricka.

Sätt in i mitten av ugnen och grädda tills ägget är som du vill ha det. Mina var inne i 10 minuter och gulan var lös men vitan helt genomgräddad, fast fluffig.

När jag nu ser bilderna så ser de nästan ut som popcorn faktiskt.

Så vackra vispade och fluffiga ägg. Som äggmoln kanske?

Serverade med nypa flingsalt. Detta var verkligen kul att testa och något jag absolut vill göra igen. Jag tänker att det skulle vara både gott och vackert att toppa en pyttipanna med. Som en krona på verket kan man säga.

Påskafton ”hemma på vår gata i stan”

Fortsatt Glad Påsk vill jag önska dig. Hoppas innerligt att du fick en fin påskafton, fick vara frisk och kunnat träffa några nära och kära trots det rådande läget med social distansering och avståndsrekommendationer mot äldre.

Vi har inte något djupt rotad påskfirande med ”så här gör vi varje år” som vi nog skapat med våra jular. Ingen påsk har varit den andra lik någonsin. Så på det sättet blev vår påsk 2020 egentligen inte fel, utan väldigt bra, bara att det inte blev vår tänkta påsk då vi bokat resa till Prag och Berlin med vänner.

Nu tog vi en fin, härlig, vänlig, god och alldeles underbar knytispåsk med grannar på gatan som också var hemma. 6 vuxna och 9 barn.

Barn som springer över trädgårdarna och lunch ute i det fria. Det hade väl proffset Anders Tegnell & co gillat?! Det gjorde i alla fall jag!

Vår påskafton hemma

Trots att det har funnits mycket tid har det inte gjort det visade det sig för att köpa ett knippe påskliljor att ha på bordet hade jag tydligen inte hunnit. Fint då att 6 st påskliljor mer eller mindre hade slagit ut i trådgården. Vad kan jag göra med dem så det känns som mycket mer? tänkte jag. Får dela upp dem och ha lite mer växtlighet.

Då jag hade valt en blå/vit -duk och porslin så valde jag mina gamla medicinflaskor (faktiskt från min farfars tid som var läkare) för att få in varma färger på bordet. Och de där kopparäggkopparna jag sått krasse i äggskal i. Man liksom tager vad man haver, eller hur?!

Medan jag dukade både barn- och vuxenbord lagade maken mat i köket. Hans inkokta lax är to die for!

Så här blev dukningen. Väldigt vårfräscht tycker jag. Med den starka vårsolen blev det väldigt vackert på altanen.

Lite gammalt och nytt i en salig blandning.

Som sagt; vårsolen var ju perfekt. Vad hade vi gjort om det var snöblandat regn…?

Äggmålning

Det som är väldigt härligt när man firar med personer man inte firat med tidigare kommer det in nya inslag. Som makens äggjakt jag tidigare berättat om som nu är en självklarhet även för mig.

Vår grannar har en tradition av äggmålning på påskafton. Låter ju som en tradition jag på en gång också vill ha.

Massa ägg hårdkokades och sedan fram med penslar och färg. Och den välanvända vaxduken som underlag. Better safe than sorry.

Och WOW! Vilken produktion, vilken verkstad. När vi byggde upp vår påskbuffé i köket visade det sig att vi hade faktisk några kokta ägg över vilket ju var tur för här målades det ägg som värsta äggfarmen.

Medan det målades så byggde vi alla som sagt upp vår buffé i köket. Silluncher är ju bland det bästa som finns, eller hur?

Sedan slog vi oss ner i trädgårdssofforna med den given påskdrinken; Mimosa. Recept HÄR. Sol i ett glas.

Katten Birger iakttog med bister min. Som vanligt.

Vackraste äggen jag sett.

Påsklunch med påskbuffé

Det är inte bara att det är goda saker som dukas fram till påsk, det är vackert också. Mycket färg och väldigt fräsch mat. Och nu när jag tänker på det – helt köttfri.

Många sillar blev det. Och nej, jag la inte in någon egen denna påsk. Men, man kan inte hinna med allt. De sillar vi hade var ljuvliga: Skånsk senapssill, dansk kryddsill, glasmästarsill, skärgårdssill, matjes med tillbehör och en som hette drömsill. Den vill jag försöka göra för den var super med äpple, dill och chili.

Inkokt lax, matjestårta, västerbottenpaj, ägghalvor med räkor och grannens egengjorda mayo med egenodlad ramslök (närproducerat!) och gubbröra (recept HÄR).

Snabbstekt nyskördade sparris med rom och smetana! Och sedan makens fäbless: massor av lök! Ja jösses vad han älskar att hacka olika sorters lök. Silverlök, rödlök, gräslök, salladslök och sedan hackad picklade rödlök. Och sedan utanför bild supergod krispig sallad.

Inte att förglömma: ostbrickan. Den är liksom levande under hela dagen.

Favoritmaten, alla dagar i vecka, alla månader på året!

Och som sagt, vackert blir det också!

Om man nu tycker det är tjatigt med sill på alla högtider så är det ju verkligen komiskt med musten också. Men jag klagar inte. Gott ju!

Äggjakt

När barnen sagt: när blir det äggjakt? 23 gånger var det äntligen dags.

Då påskkärringar inte fick flyga som de ville i torsdagars så gjorde de ett återbesök även på påskafton.

Sitta i varma solen i mjuka studsmattan och äta allt påskgodis. Kan det bli bättre?

Ja, för sen kom påskkakan!

Grannfamiljens egengjorda marsipan och egendesignade påskkycklingar. Dör av sötheten! Alltså inte att kakan var för söt utan kycklingarna var gulliga, ha ha!

En fantastisk påsk trots att den inte alls var som vi hade tänkt. Prag och Berlin ligger kvar. Och dessa minnen av en superhärlig, god och mysig påsk kommer också ligga kvar länge. Det blir ju dubbel vinst i minnesbanken när jag summerar allt post Corona!

Ha nu en fortsatt fin påsk. Idag ska vi försöka ta oss ut i skogen med vänner men än så länge verkar vädret inte vara med oss helt. Får se.

Önskar dig en Glad Påsk!

Jag vill önska dig den Gladaste av Påskar! Hoppas du får en riktigt fin påskafton idag.

Här blir det kära grannar på knytispåsklunch. Jag ska duka utomhus med massa filtar och kuddar så vi ska hålla oss vänskapliga med folkhäslomyndigheten så att säga.

Påskriset av björk har vackert slagit ut perfekt till påskafton. Små musöron lyser vackert neongrönt i solljuset. Fint med de stora påskliljorna av papper jag gjort. Dessa kan du också göra med den HÄR beskrivningen.

Och känner du att du inte har pysslat färdigt denna påsk och vill ha tips, klicka då HÄR så kommer du till min fullmatade  påskpysselkategori.

Så glad i det fina påskvädret vi haft. Nu när vi inte får umgås inomhus med vänner så blir det ju så mycket enklare att umgås då vi kan vara ute. Jag sa igår att jag aldrig grillat korv så mycket som på senare tid. ”Vi ses på en grill” säger vi till alla vänner vi har runt oss.

Även om det inte blev vår tågluff till Prag och Berlin vi tänkt så har vi ändå en fin påsk. Friska och med vänner. Inte mycket att klaga på måste jag säga.

Hoppas du också får en fortsatt fin påsk som sagt. Och håll dig frisk!

Skärtorsdagen då de fick skära upp min mage

Jag sa tidigare att skärtorsdag var som barn min tredje bästa dag på året. Så kan det nog vara även nu i vuxen ålder. Fortfarande bra av tidigare nämnda anledningar men nu bättre för jag blev mamma för första gången på en skärtorsdag. I dag för exakt elva år sedan. Vår son fyller elva och jag har varit mamma i lika många år. Grattis till oss.

Fina lyckliga år som startade på ett otroligt dramatiskt sätt. Allt gick så fort – jag ville bara skrika ”vem är det som dör? Är det jag eller min bebis i magen?”

Världens bästa förälder ska man ju vara

Som förstagångsförälder är man som en svamp vad det gäller information, kunskap och alternativ. Vilka vitaminer ska man äta under graviditet och vilka fiskar ska man undvika att få i sig? Tygblöjor – är det något att satsa på? Gratis reklam- och startpaket att hämta ut på apotek och babybutiker, försäkringar för bebisen i magen och sen utanför. BB-väskans innehåll packas tungt för en bättre långsemester, musiklistorna för en peppig förlossning. Kurser i att bli en bra och förberedd förälder anordnat gratis på alla stadsdelar i stan att välfärds till. Vilken är den bästa profylaxkursen? Mammayoga är ett måste. Kurser i föräldrapenning hos Försäkringskassan. Målbilder att tänka på när förlossningen skulle bli som jobbigast. Välja BB med den mest inbjudande miljön. Det gäller att vara helt förberedd och bli den goda duktiga föräldern. 

Men om inget av detta hjälper när det väl gäller?

Jag fick uppseglande havandeskapsförgiftning så de där förlossningsavdelningarna med ”vacker inredning och värmeljus” uteslöts. Inget jag egentligen hade velat ha men ändå. 

Efter långt och utdraget värkarbete fick vi komma in till förlossningen men allt avtog. Den uppseglande havandeskapsförgiftningen gjorde att det var bra kontroll av oss. ”Vi kör på lite till, det är så nära nu” sa förlossningsläkaren. 

15 minuter senare kommer barnmorskan inrusande och sätter min säng i rullning. Vi ska till operationssalen mitt emot i korridoren.

I farten hinner jag svara på vad mitt personnummer var och om jag var allergisk. Mer än så hann vi inte. Men jag vill bara skrika: vem är det som dör?

Efteråt, minns att jag var så trött. Jag ville bara sova. Varför försöker de väcka mig? Någon pratar med mig men jag vill bara sova. Då märker jag att det ligger något varmt, mjukt och gosigt på mitt bröst. En liten parvel i blöja och mössa. Bebisen ammar. Jag ammar ett barn. Är det mitt barn? Det var väldigt förvirrade minuter innan jag förstod att jag hade blivit mamma. Mamma till en fullt frisk bebis. En son.

Han hade legat med ansiktet vänt fram vilket kallas vidöppen ansiktsbjudning. Det  kan bli ett enormt tryck över ögonen på bebisen vilket sänker hjärtljuden och -frekvensen. Då är det bara ett urakut snitt som är utvägen. På mindre än 5 minuter efter ”de tryckt på knappen” var han ute.

Det var inget jag fick veta på alla dessa kurser och föredrag jag ränt på över hela stan. Eller hade jag det och inte velat lyssna på det örat? Kan det vara så att man bara vill höra det rosa fluffiga och positiva?

Jag var inte en stark person efter. Snittet läkte bra men amningen var tuff. Och mitt huvud var inte med mig. Fick ett enormt bra stöd av mvc till den grad att jag till slut sa: ”nu orkar jag inte prata om det här mer”. Då var jag på banan igen! Och amningen fick jag nitroglycerin för. Kändes absurt att ha sprängmedel i skötväskan…

Men det som hjälpte mest var världens gladaste bebis. Åt, sov och bajsade som ett proffs. En sådan frisk lite gladmört!

Att denna lilla parvel idag har storlek 43 i skor, är som ett uppslagsverk om all världens djur och lagar mat åt hela familjen. Hur gick det till?

Tack för att jag får vara din mamma och tack för att du var en sådan kämpe och klarade den dramatiska entrén.

Massa tips på äggrätter. Tipsen från er läsare!

Jag bad om era tips på äggrätter här om dagen på Instagram och jösses vilken respons jag fick. Det bara rasslade till med massa förslag. Nu skulle jag ju behöva en lång påskhelg på 14 dagar minst för att hinna allt.

tips på äggrätter

Nu har jag satt samman era tips på äggrätter här i en lista så de är samlade och kan ge fler chansen att göra goda äggrätter.

Era tips på äggrätter:

• Kokta ägg med räkor och mayo. Alltid en bra idé! Alla årets månader

• Hemmagjord pasta. Ja så gott. HÄR kan du se recept och när jag och barnen gjorde egen pasta

• Eggs Benedict. Brunchens drottning ju! Så fantastiska smakkombinationer.

• Äggröra. Detta är verkligen fast food på bästa sätt.

• Äggröra med tryffel och parmesan. Nu snackar vi lyx!

• Stekta aubergineskivor med knäckta ägg över. Serveras med bröd och tomat. Detta blev jag så sugen på.

• Frukostomelett med kardemumma, pepparkakskryddor och grädde. Serveras med bär och nötter. Detta måste göras omedelebums!

• Äggmuffins med spenat och parmaskinka. Aldrig hört ordet äggmuffins men det åker upp på listan helt klart över saker jag vill göra.

• Shaksuka – Google it!

• Bohuslänsk äggost. Hört namnet men inte testat. Verkar ju vara riktigt häftigt.

• Grönkålsomelett serverat på macka med lagrad ost. Så många saker här på en gång som får alla poäng.

• ”Äggpizza” plan omelett med ingredienser i toppat med tomat och persilja. Kan se framför mig hur vackert det är. Och gott!

• Eggs and soldiers – löskokt ägg med brödstavar att doppa med. En favorit hos barnen, som jag skrivit tidigare om.

• Mackor med skivat kokt ägg och hemmagjord tonfiskröra. Men mums!

• Omelett med stekta strimlade rotgrönsaker toppat med gräslök. Låter så gott och mättande. Perfekt lunchtips!

Slänger in bonusar från mitt arkiv:
Skotska ägg – inbakade ägg, se bild nedan
Äggtoddy – godaste, krämigaste påskgottat.
Stekt ris – med ägg blir middagsresterna som nya.
Pannkaksbuffé – så klart!
Egg a la café Einstein – ägg på snyggt sätt.
Torsk med äggsås – en vardagsklassiker

Jag sa ju det! Ni är fantastiska!!! Tusen tack för alla tips. Och du som inte hann lämna förslag – lägg till i kommentarerna.

tips på äggrättertips på äggrätter

Och glöm inte att äggskalen också kan användas 😉

En vanlig vardag i ovanliga Coronatider

Det är så knasiga tider nu och den påverkar oss alla. Det måste man ge det här viruset – den är demokratisk och ger oss alla en släng oavsett vi blir sjuka eller inte.

Nordiska museet har bett folk om att skicka in bevis eller vittnesmål snarare om hur livet i Coronatider ser ut. Det är verkligen  något för eftervärlden att se sen. Antingen säger framtiden att vi gjorde alla rätt eller alla fel.

Oavsett så lever vi här och nu och får ta de beslut vi kan. Jag har redan tidigare berättat om att mina uppdrag lagts på is och den vanliga inströmningen av förfrågningar ekar nu tomt. Mina dagar är sjukt långsamma och inget jag önskar. Men likt Nordiska tog jag lite snabba bilder med mobilen under dagen för att minnas. Helt ofiltrerat.

En vanlig vardag i ovanliga Coronatider

Börjar som vanligt, här är det absolut ingen skillnad, med att jaga upp barnen som ska till skolan. För dem har inget ändrats mer än att det är streck på golvet i matsalen så de ska hålla avstånd och att det är färre barn i klassen pga sjukdom.

Jag tar min ljudbok i lurarna, plöjer deckarserien av Hjort Rosenfeldt nu, och går min promenad längs vattnet. Kan ju bara tacka vädergudarna som gett oss vackert väder dessa dagar så vi kunnat vara ute så mycket trots allt.

Denna promenad är verkligen en lisa för både kropp och själ.

Vänder efter 30 minuter och får solen värmande i ryggen.

I backen upp till oss finns dessa ljuvliga små porslinshyacinter. De var min farfars favoritblommor. Nu när jag saknar pappa varje dag så blir synen av dessa lite smärtsamma men även fina. Minns det vackra. Och är så tacksam över att inte ha pappa på åldersboende nu. Ryser av tanken.

Att inte kunna träffa honom för att se med Egan ögon hur han har det, vara rädd för att han skulle gå bort och vi inte skulle kunna få ett farväl på det sätt vi önskat. Usch! Lider med er som har era äldre på avstånd.

Väl hemma och klockan är inte ens 09 och jag tar min andra frukost. Maken hade köpt bröd via Karma dagen innan och, som den fina person han är, köpt en chokladcroissant till mig. Det är kärlek det 😉

Jag har alltid läst tidningen då det ligger så djupt rotat i mig med en papperstidning på morgonen men aldrig har jag väl lusläst varje spaltmeter som nu. Och jag lyssnar på radio, läser på nätet. Liksom suger åt mig varje rapportering och nyhet.

Maken jobbar också hemifrån nu men vi liksom bort ifrån varann och jobbar på olika våningsplan. Det är som om vi säger ”ha en bra dag på jobbet” efter frukost och försvinner bort i vårt egna.

Två bistra katter står utanför köksdörren och vill in. De har en kattlucka men är så bekväma så de vill bli insläppta.

Går upp till mitt arbetsbord och sätter igång dagen. Tar med mig en kaka till. Jösses vad jag nu unnar mig.

Svarar på mejl, skickar jobbförfrågningar, redigerar bilder, svarar på kommentarer på bloggen, facebook och instagram. Bästa med mitt jobb nu är all fin kontakt med er som läser och följer. Det ger alltid energi och fint att få veta vilka ni är bakom statistiken.

Påbörjar mitt påskliljepyssel. Det som visade sig bli en riktig succé och uppskattat. Så glad för det.

Ris från gårdagen, rivna morötter och vitkål med ägg. Snabba lunchen!

Maken satt i telefonkonferens så det blev lunch för en.

Fortsatte mitt projekt med påskliljorna.

Sedan var det hämtning av barn på skolan. Alla barn har olika aktiviteter men många av de fysiska som judo är nu pausade för viruset. Men kurserna på Kulturskolan sker via datorn.

Jag blev alldeles rörd över den fina saxofonlektionen som skedde i mitt arbetsrum. Vilket tålamod den fantastiska läraren hade med alla elever som droppade in och ut, föräldrar som loggade in mitt i allt och undrade om det var rätt lektion osv. Det var väl inte den mest produktiva lektionen kan jag tro men jag fick njuta vacker musik och skickar ett enormt tack till alla fantastiska läsare på Kulturskolan. De var underbara innan men nu visar ni att ni verkligen älskar att lära ut och se barn utvecklas.

Dottern har dans på datorn också. Det är så fantastiskt hur kriser skapar nya idéer och lösningar.

Ja sen var det som vilken vanlig dag som helst. Syskonbråk medan jag lagar matkasse-middag. ”Va, är det bara svamp och linser i grytan” kom det från yngste sonen. Japp, idag är det det.

”Det var ju jättegott” kom det sen.

Lägger barnen och hamnar sedan i tv-soffan. Det är alla nyheter som går att se vi väljer att se. Avslutar med någon serie som få bort alla tankar på den verklighet vi lever i. Somnar så klart i soffan och förbannar mig själv att jag inte borstade tänderna och tvättade ansiktet innan soffdegandet. Blir halvdan kvällstoalett i dag igen. Lovar mig själv (igen) att ta tandtråd i morgon.

Ja, det var en vanlig dag i ovanliga tider. Allt hade varit som en riktig drömdag om det var så att jobbtimmarna hade kunnat fyllas med, ja – betalande jobb. Tror många känner samma som jag och det är stärkande. Men också läskigt.

Hoppas du har både hälsa och verksamheten med dig.

Påskpyssel med färg – gör fjäderpinnar till påskriset

Låt ditt påskris fyllas med massa färg. Som med pappersfjädrar. Eller som fjäderpinnar snarare.

När en idé på ett pyssel kommer måste jag bara göra ut det på en gång så det inte glöms bort. Speciellt när det är ett pyssel som är kopplat till en högtid. Om jag inte gör det nu så går det ett helt år till nästa gång ju!

påskpyssel

Det är som små skinkpinnar eller väldigt korta drinkpinnar om man så vill. Samma teknik och gamla tekniker älskar jag att göra med nya användningsområden.

fjäderpinnar av silkespapper

Gör så här: Klipp till en remsa med måtten 15 X 5 cm av silkespapper och vik på längden. Limma med stift längst ut på en långsida och limma ihop. Vik lite lätt ca 1 cm från kanten för att få en linje att klippa mot. Klipp rätt så tätt från ryggen så det blir ”fransar” i öglor.

Limma längs med den oklippta och limmade kanten. Lägg en tandpetare lite snett, se bild, över limmet. Vik in pappret och vrid nu pinnen över silkespappret så pappret limmas fast i spiral. Avsluta med lite extra lim så änden sitter ordentligt.

Använd som du önskar. Kanske fästa i påskriset med ståltråd runt både kvist och fjäderpinne.

fjäderpinnar

Ett väldigt snabbt och enkelt pyssel som passar både stora och små. Blanda många färger eller ha massa i en och samma färg.

fjäderpinnar

Blir så glad av dessa härliga färger. Det är verkligen en av de saker som är så ljuvligt med påskpyssel – att man får sig en rejäl vitaminkick och färgterapi på samma gång som det skapas fram något vackert att påskpynta sitt hem med.

fjäderpinnar

Hoppas du blev inspirerad till att skapa nu. Om inte just detta föll dig i smaken så har jag en massa olika pyssel i olika svårhetsgrad i min Påskpyssel-kategori. Den kan du hitta HÄR. Där borde du finna något. Och du följer väl mig på Instagram (@helenalyth.se)? Där lägger jag också upp en massa inspiration. Välkomna även dit.

Påskkärringar av papper – härligt påskpyssel

Jag är så barnsligt förtjust i påskkärringar. Det är en sådan roliga symbol för påsken men som fått stryka på foten lite för den pigga påskharen. Jag vill få in de flygande kärringarna igen för de är ju så roliga. Tidigare har jag visat ett kort med påskkärring, se det HÄR.

Ser du framför dig detta – som en kvällshimmel på skärtorsdagen som fylls av en massa flygande påskkärringar.

Påskkärringar – härligt påskpyssel

Ladda ner mall för delarna HÄR och för över till kraftigt papper.

Påskkärring av papper

Gör så här: Klipp ut delarna från mallarna på färgat och mönstrat papper. Vrid ihop halvcirkeln och limma på överlappet så det blir som en kon.
Markera ca 3 cm upp på överlappet och skär lite med vass kniv/skalpell och stick in en grillpinne.
Limma spetsarna på hucklet, gärna med limpistol för snabbare fästning och fäst på motsatta sidor och spetsen på konen med luft mellan hucklet och spetsen.
Klipp till en avlång bit och vik på mitten. Lägg på mallen för katten med tassarna ner mot viket och klipp ut så det blir en ihopvikt katt. Limma på en av katternas baksida och limma runt grillpinnen bakom påskkärringen.
Klipp fransar på kvastborstet och limma på mittenremsan. Fäst runt grillpinnen och rulla tätt ihop runt sig själv.
Trä tråd på en synål och fäst genom påskkäringens huckle högst upp.
knyt ihop tråden och häng upp.

Nu är det bara att göra ett helt gäng så himlen fylls av påskkärringar som flyger mot blåkulla på skärtorsdagen.

Katten är mycket viktig! Ingen äkta påskkärring utan katt tycker jag.

Påskliljor av papper. Vackert påskpyssel

Påskliljor av papper som du kan njuta av hela påsken. Och alla påskar framöver. Ett härligt påskpyssel som jag nog även skulle säga är ett vårpyssel då det kan få leva några månader, eller hur?!

Påskliljor av papper

Dessa och mycket annat har jag fyllt på i #påskmedhelena på mitt instagram (@helenalyth.se). Du följer väl mig där???

Påskliljor av papper

Påskliljor av papper

Gör så här: Vik ett A4-papper två gånger på mitten så det blir 8 stycken rutor på arket. Klipp ut dem och vik en liten ruta två gånger på mitten.
Klipp från mitten av den öppna långsidan upp mot den högra kanten, mot ”ryggen” och veckla upp.
Lägg den nu avlånga 6-hörningen mot dig och vik långsidorna mot mitten, se bild nedan.
Vik nu den lilla pappersbiten till smala pinnar, ta hjälp av vecken för att få jämna vik.

Sätt på limpistolen och värm uppdäm. Vik de vikta pinnarna på mitten och limma ihop till breda V. Gör nu 4 stycken och limma ihop dem till en blomma.

Skär eller klipp av topparna på de inre piggarna inne i en äggkartong och klipp öppningen på dessa små skålar taggig.
Måla dessa i önskad färg och låt torka. Limma sedan fast dessa på blombladen med den stor klick i centrum av blomman. Låt svalna och torka. Klart!

Påskliljor av papper

Om du vill ha runda blomblad kan du använda den HÄR beskrivningen.

Påskliljor av papper

Dessa blommor går ju att göra i vilket papper som helst för att göra blommor till alla säsonger och inte bara påsk. Kanske fina röda till jul tex. Det vill jag återkomma med om några månader.

Påskliljor av papper

Äggkartongstopparna i sig ser ju faktiskt ut som små tulpaner så de kan ju vara fina ensamma också som det.

Helena Lyth

Hej från mig! Hoppas du blev inspirerad att sätta påsken i blom. Annars så är jag ganska övertygad om att du kan finna inspiration HÄR. Det är min påskpysselkategor där allt jag gjort genom mina bloggar ligger samlade. Det är både enkla pyssel att bara fylla i med färg och andra som kräver lite fingerfärdighet. Kör på nu!

Påskliljor av papper

Påskliljor av papper