Klipp till fina kort till Alla Hjärtans Dag

Nu är det inte långt kvar till alla hjärtans dag och då kan det väl vara passande med ett enkelt tips på pyssel till denna hjärtliga dag? Som ett alla hjärtans dagskort.

Ja för om det är något som faktiskt är det viktigaste man kan skapa till alla hjärtans dag är det väl ett kort att skriva en kärlekshälsning på? Eller kanske ha som namnskylt på en bordsdukning? Eller sätta i en blombukett?

Och enklare än detta är väl svårt att hitta som ändå är lite fixad och piffig? Ett papper, en penna och sax är det enda som behövs.

Klipp till fina kort till Alla Hjärtans Dag

Vik ett papper på mitten och rita en hjärthalva mot den vikta sidan. Rita sedan ett lite mindre hjärta inuti. Rita små hjärtan i mellanrummet där spetsen på dessa hjärtan är lite bredare för nu ska dessa hjärtan klippas ut. En bred bas på hjärtan gör att de blir lite stadigare och mer hållbara.

Vik upp och skriv inne i kortet eller montera på annat kort.

Jag gör kanthjärtan lite olika stora i storlekarna för att få lite dynamik i kortet och för att det inte ska vara så perfekt. Om nån blir lite sämre än de andra syns det dessutom mindre när de inte är helt lika.

Sedan är det bara att klippa ut.

Klipper i de båda pappersbladen samtidigt så det hela blir två spegelvända sidor.

Blir nästan som ett tårtpapper kan jag tycka.

Jag tycker det är fint när de små hjärtanen inte är helt perfekta men är du ambitiös kan du klippa mer noga.

Fint att göra flera i olika färger. Det skulle jag göra och massa av och lägga ut på ett bord om jag skulle göra en hjärtlig dukning för alla hjärtans dag.

Vill du ha fler tips på pyssel till alla hjärtans dag?
Hoppas dessa kan vara intressanta:

• Vikta pappershjärtan som girlang
• Syltkakor med hjärta
• Enkla hjärtstämplar
• Egen kexchoklad som hjärtan

Pepparkaksvåfflor med lingongrädde

Pepparkaksvåfflor med lingongrädde! Alltså – nu om någonsin skulle jag önska att det fanns ett doftfilter för det går inte att beskriva den fantastiska doften! Nygräddade våfflor doftar gott och nygräddade pepparkakor vet du ju är en helt magisk doft så du börjar kanske ana?

Pepparkaksvåfflor

Vi såg pepparkaksvåfflor med lingongrädde på Zetas julmarknad och det var ju klart att vi var tvungna att testa hemma för där på plats hade magen redan fyllts. Stort tack för inspirationen Åsa!

Pepparkaksvåfflor – Våffelsmet med pepparkakskryddor

Ingredienser
100 g smör
3,5 dl mjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
2-3 msk pepparkakskryddor, mix

Smör till gräddning

3 dl vispgrädde
3 msk lingonsylt

Gör så här: Smält smöret och sätt i gång våffeljärnet. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Vispa ner lite mjölk i taget och vispa till en jämn smet. Fortsätt vispa ner pepparkakskryddorna. Avsluta med det smälta smöret. Smeten blir mörkt brun till skillnad från en naturell smet.

Klicka på lite smör i laggen och pensla ut när det smälts med en bakpensel. Häll sedan  drygt 1 dl smet i det varma våffeljärnet. Grädda i ca 2 minuter. Då smeten är mörk synsätt inte lika lätt när våfflan är färdiggräddad.

Vispa grädden och avsluta med att även vispa försiktigt i lingonsylten. Klart att servera.

Och återigen: kan inte beskriva den enorma, fantastiska doften. Bara för den måste du prova!!!

Kan tänka mig att de även är goda med hjortronsylt, det lite syrliga är perfekt.

Jag bara älskar våfflor och det märks i mitt arkiv då jag har många våffeltips. Vad sägs om:

8 tips på våffeltillbehör. Båda salta & söta
Bästa brunchvåfflan med äggröra, bacon och lönnsirap
Glutenfri våffelsmet med bovete
Rosa våffelhjärtan till Alla Hjärtans Dag kanske?

Slurp sa det och tre barn samt en öm moder hade trollat bort alla våfflorna. Så kan det gå…

När slutar tulpanen vara vacker? Kan den det?

Buketten från tulpanens dag var vissen och det var dags att säga tack och låta den gå till de sälla jaktmarkerna.

Skulle precis slänga hela bunten i sophinken när jag såg att de nästan utblommade tulpanerna som gömde sig där i var supervackra. På vippen att vara helvissna men helt klart fortfarande fulla av skönhet.

Plockade ut de tre som fortfarande hade liv och satte i smal vas.

Kanske att tulpanen aldrig har varit vackrare än just så här, strax innan den tappar alla sina blad? Det är en annan skönhet, en skönhet som är lite mer fragil. Petar du på mig, går jag sönder. Så kan man känna sig ibland…

Jag har startat uttrycket surdegsbukett där jag menar att en del av en vissen bukett kan få nytt liv ihop nya fräscha blommor. Som med surdegar som lever i kylskåpet och man tar lite av för att göra bröddeg. Här hade jag inga andra färska blommor att sätta ihop med dessa sköna tulpaner. Annars hade det varit så fint att kombinera gamla och nya i samma bukett kan jag tycka. Får bli nästa gång.

String firar 70 år & lanserar en utomhushylla

Imorse var jag på pressvisning där String visade upp sina nyheter. Och det är något härligt med en gammal trotjänare på hela 70 år som fortsätter leverera nyheter.

På hemsidan går det att läsa: 1949 insåg det ledande svenska förlaget Bonniers att människor troligen skulle köpa fler böcker om de hade någonstans att ställa dem. Med det i åtanke startade Bonniers en tävling för att hitta en hyllösning som var både prisvärd och lätt att frakta, montera och installera. Och resten är historia som det heter. Stort grattis på 70-årsdagen!

Under våren 2019 lanseras String Outdoor, den ikoniska designen i galvaniserad metall – perfekt att ha utomhus. Den ska stå emot väta, köld och rost. De randiga gavlarna är i klassisk Stringdesign medans de perforerade hyllplanen är i design av formgivarna Anna von Schewen och Björn Dahlström.

Bara jag som längtar efter trädgårdsliv? Inte för att jag är en odlare av rang med de grönaste fingrarna men de kliar i dem i alla fall. Pressbild och från event. 

Lägg märke till hur ljuset letar sign ner i hålen och ger en prickig skugga. Så läckert.

Och jag som inte direkt har en husfasad där en sådan här vägg skulle funka tänker att det kanske kan gå att sätta upp på ett plank eller pergola?

Nu lanseras även den lilla hyllan Pocket i nya färgen Blush. Ja, årets färg 2019 är helt klart korall.

Jag har tre faser i mitt liv med String nu när jag tänker efter. Först då hyllan i barndomshemmet som var då från när den var helt ny. Inget märkvärdigt utan en smart hylla i ett funkishus. Sedan fas två när jag ränner på loppisar med kompisar som skulle skapa hela hyllsystem med retroklassikern. Och då fas tre när jag känner att jag själv skulle vilja ha en smidig, smart och funktionell hylla. Får se vad det blir av det.

Mjukstartar dagen med ”mammamysgröt”

Då är vi i den där fasen av året då jag vill ha varm frukost. Så är det alltid – vinter ger gröt och sommar ger yoghurt om jag hårddrar det hela lite. Och just nu är det mannagrynsgröt som gör jobbet.

mannagrynsgröt

Mannagrynsgröt är verkligen balsam för själen och går att variera efter eget tycke och serveras med mjölk. Antingen att man kokar med det man gillar eller toppar sedan vid servering. Jag gör det senare.

Klassikern är socker och kanel som på risgrynsgröt men det känns inte som den bästa starten på en arbetsdag. Hackade nötter och torkad frukt  är toppen att toppa med.

Mannagrynsgröt

Ingredienser, 2 port
4 dl mjölk
4 msk mannagryn
1 krm salt

Gör så här: Koka upp mjölk i en kastrull. Häll mannagryn och salt i en kopp eller skål och ha redo. Sänk temperaturen på plattan när mjölken börjar koka och vispa i gryn å salt. Låt småputtra i några minuter och rör om då och då. Bränns lätt fast i botten så ha rätt låg temperatur och låt den koka längre i stället om du har en ivrig spis.
Servera med kanel, socker och mjölk.

Men vad är ”mammamysgröt” då som dt står i rubriken? Jo det är vad äldste sonen kallade gröten när han var riktigt liten. Bara älskar det namnet så nu får gröten helt enkelt heta det. Och kanske det är ett bättre namn då jag kan tycka att mamman blir lite mysigare när hon fått sig en varm, len och snäll gröt i magen, ha ha!

Önskar du fler tips på gröt?

Aprikosgröt gjord på grahamsmjöl
Blåbärsgröt gjord på havregryn

En lördag i januari med symaskin, skridskor & fuldans

En av de roligaste sakerna med att ha en blogg är att jag får ner lite av dagboksblad emellanåt. Min blogg är lite hit och dit i ämnen men så är ju jag också, ha ha. Och det jag kan tycka är viktigt med en blogg är att den visar lite av den som har den så det inte blir för mycket redaktionellt. Vet inte vad du tycker men jag gillar ju mest de bloggar som ger matnyttiga tips inom kanske specifika ämnen men även visar personlighet så man får en känsla för just den bloggaren. Ja ja, det kanske är ett ämne för ett helt eget blogginlägg… Hur som helst; jag är nu inne i en period jag gärna fångar min dag i kameran och då vill jag minnas den.

Lördagen var en sådan. En helt vanlig men ändå ovanlig lördag. Maken åkte iväg för helgen så jag och de tre små trollen skulle göra det bästa av dagen och ändå få in de aktiviteter vi har.

Vaknade som brukligt efter en hela-havet-stormar-natt där det inte var många som vaknade i den säng de gick och lade sig i. Äldste sonen fyller nu 10 år i vår så det är snart 11 år jag inte sovit en hel natt för den graviditeten för himlans torktumlig. Förstår att det dyker upp fler och fler rynkor i ansiktet, ha ha.

Världen var som ett levande konstverk när solen letade sig upp! Helt vindstilla och vitt. Det var också som om någon sänkt volymen för tystnaden var total.

Innan vi skulle ge oss iväg ville sonen sy. Kors i taket, plötsligt händer det. Inombords firades det av tusen raketer men jag var stilla och bara plockade fram det som behövdes. Det är som ett vilt djur man lockats komma nära, man vill inte göra några hastiga rörelser för att skrämma bort det…

Vi åkte till vårt närmsta centrum Vällingby för aktiviteterna är där och för att jag inte har körkort (än) så det får bli att åka till centrum med t-bana.

Nu drar skridskosäsongen igång i skolan och då det är nästan ett år sedan de åkte var det bra att dels uppdatera utrustningen och köra en testomgång. På torget finns en liten bana med gratis uthyrning. Så fint att se så många första-gångs-åkare ta sina Bambi-steg ut på isen.

Och mina små var de första 4 minutrarna skeptiska och lite skraja. Sedan var de fast. Fick ju dra dem därifrån efter 1,5 timmar när jag hade noll känsla kvar i fingrarna.Har du varit i Vällingby? Denna förorten längs med gröna linjen som var världens modernaste stadsdel när den byggdes och arkitekter från hela världen kom och inspekterade denna ABC-förort (Arbete, Bostad, Centrum). Som den funkpisfantast kan är älskar jag detta centrum. De byggnader som då byggdes är sådana pärlor. Inte alls förtjust i den renovering som skedde för, vad 15 år sedan?. Ett tak ca 15 meter upp skyddar från regn men ger en konstig känsla av att vara i en bubbla.

Men de hus i original får mig alltid så inspirerad. När jag sökte till Konsfack för tusen år sedan skull man i arbetsproven göra ”en redovisning av ett torg”. Ganska flummig uppgift men jag gjorde ett collage av arkitekturen i Vällingby. Jag kom in…

Hem till bastun. ja, vi har en sådan men då den agerat skräprum/förvaring senaste 3 åren har den inte använts. Lovade att städa där till nyår och klarade det med en dags marginal till godo. Nu har vi använt den hela 3 gånger. Men ska erkänna att jag inte skulle installera bastu själv utan det var förra ägarna av huset som gjorde det. Så förtjust är jag inte. Men bra torkrum är det…

När jag är ensam med kidsen jobbar jag med ”minsta möjliga motstånd”. Som att göra middag med något superenkelt och som jag vet att de kommer älska. Som hamburgare.

Slurp sa det och allt var borta. Varenda saltgurka och tomatskiva tom.

Vad är det bästa med lördagar? Jo att det är att det är lite kalasigare än de andra dagarna och bästa tricket för att få kalas? Musik så klart.

Nu ska jag ge dig det bästa tipset i musikväg för att bli glad, komma i kalas stämning och dansa. Ja det är omöjligt att inte åtminstone svänga med kroppen i stolen. Jo, Spotify’s fantastiska lista ”Träna till 90-talet”. Listan med alla de där låtarna jag dansade till, festade till och sjöng med i när jag var ”ung och lovande”. Så om du också är född på 70-talet har du en hel musikskatt på denna lista.

Jag ock kidsen körde fuldans i köket. Eller mest jag då. När jag fyllde diskmaskinen och diskade stekpannan. Så kan också en lördagskväll i förorten se ut.

Vintertips! Värm kläderna på golvet

Man har ju hört hur många av världens upptäckter är gjorda av misstag. Sötningsmedel ska ha uppkommit när en forskare råkade tappa två ämnen och av någon anledning smakar på blandningen (varför gör man det?) och Columbus skulle till Indien men hittade Amerika…

Ja, nu ska jag verkligen inte säga att min lilla upptäckt är av denna ovan nämnda dignitet men ändå.

Värm kläderna på golvet

För några år sedan var jag för trött för att likt Marie Kondo vika mina kläder i garderoben vid sänggående så jag lät mina kläder ligga på en stökig hög på badrumsgolvet. Nästa dag blev det bråttom på morgonen så jag tog helt sonika samma kläder som dagen innan. (En annars oskriven regel för mig att så får aldrig ske.) Detta var på vintern och vårt gamla funkishus drar rätt rejält så jag var kylen. Att då få dra på sig VARMA kläder var ju rent ut sagt magiskt. Golvvärmen i badrummet hade gjort mina kläder varma och supermysiga.

Så här års när det både drar kallt i huset och man är lite ”ömtålig” på morgonen är det helt underbart att få klä på sig en varm outfit. Kanske den bästa starten ändå?!

Har ett element i badrummet också så där får det också värmas plagg till nästa dag. Och har man inte golvvärme så är det element eller handdukstork minst lika bra så klart.

Speglarna blir som vintertavlor med den vackra vy som nu är utanför fönstret. Så vackert men så kallt. Perfekt då att vara varmt klädd, ha ha!

Fredagsblommor & önskan om ris (eller ros)

Nu är barnen hämtade från skola och förskola. Ett lugn infinner sig trots att det just nu är 4 barn här hemma.  På fredagar är det skärmtid och det är läskigt hur de sugs in i de där lysande sakerna. Men jag ska ju inte snacka… hur många timmar har jag framför skärm egentligen, host host.

Jag ska strax kliva på fredagen och det där efterlängtade fredagsmyset men ville bara skicka iväg en hälsning till dig som läser och önska trevlig helg: hoppas den blir så där skön och helgig som du önskar! Stort tack för att du just är här hos mig. Betyder massor att veta att jag kan inspirera. I veckan var det en underbar tjej som kom fram och tackade mig för ”en jättebra blogg”. Kan nog inte säga hur mycket det betydde. Så svårt ibland att veta om jag är rätt ute, har bra innehåll och vad som komma skall. Att då få höra att det gillas gör det lättare. Men jag tar gärna emot både ris och ros för att ha en blogg som håller nivå och inspirerar. En blogg som du vill återkomma till och lägga din värdefulla tid på. Så säga gärna till om et är något du saknar, tycker är knas eller vill se mer/mindre av. Jag blir glad oavsett om det är kritik eller komplimang. Lovar!!!

Hursomhelst, nu är det helg. Jag är ensam med kidsen denna helg och tänker att vi dagtid ska klä oss i täckbyxor och åka pulka medan kvällstid ha myskläder och göra så lite som möjligt. Bra plan va?!

En söt bukett med en av favoritblommorna ranunkel, och de rosa är rosor faktiskt, står i vardagsrummet. Den fick jag igår av maken när vi var ute och åt för att fira bröllopsdagen. Lyxen!

Som sagt, ha det toppen i helgen och kommentera gärna en ris/ros, kritik/komlimang, ha ha!

En torsdag med soluppgång, pressvisningar & bröllopsdag

Vissa dagar är ju bättre än andra eller hur? Min arbetsdag och privata kväll igår var något utöver det vanliga. Ett schema som inte riktigt stämmer med de andra dagarna jag brukar ha.

Det märks att det är möbelmässa på gång för nu duggar pressvisningarna tätt vill jag lova. Nu var det visningar i stan och jobb på Snickeriet på schemat så jag fick hoppa ur myskläderna och se ut som folk och ta mig till city.

Att se denna vy över Djurgården från Nybroviken måste göra även den mest stressade lugn och harmonisk. Vilket magiskt ljus.

Magisk var även den fina vasen Ratio av Mårten Medbo för Kosta Boda som visades på Svenskt tenn. Eller vas? kanske snarare konstverk då den är limiterad och säljs bara på Svenskt tenn.

Finfint sällskap av Johanna som jag nu har roliga jobb på gång med. Att vara frilans är lite ensamt och att då få möta likasinnade och slå sina påsar ihop är så kul och givande.

Mårten berättade om processen och om sin inspiration när Ratio kom till liv.

TrendStefan trendspanar.

Bilderna gör inte alls denna glasskönhet rätta. Blir så vackra speglingar och ljusspel som inte alls syns här.

Sedan hade jag några timmars arbete vid laptopen. Jag valde Wienercaféet till mitt kontor.

Så svag för den här bistrostilen. Trä, marmor, speglar och stoppade stolar.

Om jag någon gång har en rak trappa ska jag ha en liten köksbänk under. Fint ju!

Våningsfat med tallrikar så här, inte med pinne i mitten, ligger på önskelistan.

Betalde för kaffet och tog mig några kvarter till Sibyllegatan och Mobile box för visning.

En liten hälsning på mitt instagram från mig och Kenny från South Park. Följer du mig på Instagram? Där, speciellt i Stories lägger jag upp saker från det jag möter för stunden.

Nya stolar av Mia Cullin och jag hoppas innerligt att hennes superstora runda pall som blev så hyllad på mässan för några år sedan, ska komma i produktion. Älskar hela denna serie.

Mötte även denna lampa från Foscarini som fick mig att bli jätteglad. Sugen på att göra en själv – borde väl gå med lång sladd, lampsockel och gummibollar. Här är det då glaskulor men kidsens studsbollar kanske jag kan ta? Ja, leker med tanken i alla fall…

Styrde sedan kosan mot Söder och vårt frilanskontor Snickeriet. Där hade jag bästa sällskapet av Anna María. Vi pratade om att det är dags för nya avsnitt av Larsson & Lyth. Så pepp på det – och du prenumererar väl??

Hon tog en bild på mig och det känns lite konstigt att se sig själv i en sådan position, som att få en utomkroppslig upplevelse och se hur man ser ut. Som den alla andra ser en. Bör sträcka på mig…

Sedan fick arbetsdagen vara slut så tog jag på mig läppstift och mötte upp maken. Vi firar nämligen vår 9.e bröllopsdag. Hurra för oss och för kärleken!!!

Tog mig några få kvarter till Mariatorget och den mysiga vinbaren Dryck. Så förtjust i det där vitrinskåpet på väggen. Spegel bakom glasen och flaskorna och med ljusslinga. Skulle gärna ha ett sådant hemma.

Fortsatte sedan runt hörnet till nyöppnade Café Cuvée.

En underbar liten kvarterskrog med en meny helt i min smak. Smårätter som är perfekta att dela på.

Vi började med creme fraiche-dipp med löjrom och chips. Sedan delade vi på en charktallrik (allt i på våningsfat är bra!) och 4 rätter. Alltså!!! Kalvtartar på burrata är bland det godaste jag ätit. Rödbeta med blodapelsin visade sig vara en superkombo, det hade jag aldrig gissat och havskräftor med rotselleripuré… Så gott alltihop!

Jag vet att jag är lång med mina 180 cm och med höga klackar blir jag ju 185-187 men är inte denna spegel lite väl lågt placerad, ha ha!

Sedan var jag helt slut. En heldag med så många intryck på vingliga högklackar gjorde att jag kände att kl 21.30 var en helt klart lagom tid att tacka för mig.

Rischoklad, risbräck – enkelt, snabbt godis att göra hemma

Rischoklad ger mig sådana härliga barndomsminnen. När godissuget var så starkt när man kom hem efter skolan och en halv limpa Skogaholm med prickig korv och en hel liter O’boy tydligen inte räckte, ha ha. Då kunde jag och kompisarna ställa oss i köket för att göra alla världens kuckelimuck om jag minns det hela helt rätt. Det som alltid blev bra och med fullpott i betyg var rischoklad. Ja för det är inget som kan gå fel egentligen – god choklad med det lätta puffiga riset.

Nu är det jag som gör rischoklad ihop med kidsen. Inte långt kvar dock innan de nog fixar detta med vattenbad själva och svänger ihop det utan mig skulle jag tro.

rischoklad

Rischoklad, risbräck

Ingredienser:
5-6 dl puffat ris
ca 250 g choklad

Gör så här: bryt chokladen i bitar och lägg i en värmetålig skål. Koka upp vatten i en kastrull och ställ skålen där i. Obs! Skålen ska inte nudda vattnet i kastrullen utan ”hänga” på kastrullkanten samt att det inte får komma något vatten ner i chokladen. Rör runt så all choklad smälter. Om du hellre vill kan du smälta chokladen i micro i en microsäker form. Smält då i omgångar och rör om mellan varven.

Ställ ner skålen med den smälta chokladen på arbetsytan och häll i riset. Blanda runt så allt ris blir täckt av choklad.

Ställ bakformar på en bricka eller plåt och klicka i chokladriset med två skedar jämnt fördelat. Eller så kan chokladrissmeten smetas och bredas ut på bricka/plåt med bakplåtspapper.

Ställ i brickan/plåten i kylen för att svalna och stelna. Servera rischokladen i formarna eller skär rutor av den utbredda rischokladen.

Detta är ett basrecept och här kan du lätt addera apelsinzest för smaksätta chokladen eller bland riset med nötter och torkad frukt.

Vill du ha fler snabba och enkla godis att göra hemma? Då rekommenderar jag dessa:
Karamelliserade popcorn
Chokladbollar med olika smaker och fyllning
Gör egen kexchoklad
3 kakdegar att äta utan att grädda 
Chokladdoppade frusna bananer