Gör ett champagnetorn för ett festligare nyår

Att göra ett champagnetorn kanske är det festligaste du kan göra till nyår. Det är liksom lite dekadent och glamouröst med det där höga tornet av champagneglas.

Ett champagnetorn är ju helt klart ett väldigt osmidigt sätt att servera champagne då det blir överfyllda glas och väldigt rinnigt men ack så härligt. Då nyårsafton faktiskt bara är en gång per år kanske det just kan få vara så där härligt dekadent för en kväll?

Göra ett champagnetorn

Till att börja med måste du ha kupade champagneglas för att kunna göra ett stadigt torn. kupade champagneglas tycker jag är så härliga att hålla i och ger en sådan där Hollywoddkänsla men egentligen helt värdelösa för bubbliga drycker då bubblorna snabbt försvinner. Där är de höga, smala champagneglasen så klart bättre men de är ju livsfarliga att  försöka stapla.

Ett champagnetorn kan göras hur stort som helst men ett minimum är 10 glas för at få någon höjd på det.

Ställ 6 stycken glas som i en triangel i botten. 3 glas ställs ovanpå i triangel de med och balanserar stadigt över flera glas. Toppa med det sista, tionde glaset högst upp.

Tanken är att du ska hälla din skumpa eller Champis i det översta glaset så det rinner över och de undre glasen fylls på. Om du önskar göra detta så är det bra att ha en bricka underst för att samla upp spillet på.

champagnetorn

Vill du fler tips till nyår?
Gör festliga raketer av tomtebloss och toarullar
Duka med guldkant
Placeringskort form av brev till framtiden
Piffa till champagenglaset för nyår

En mellandag med mycket dag

Vad fyller man mellandagarna med? Jo massor.

Vi bestämde oss igår för att maxa dagen och starta tidigt med en hotellfrukost inne i stan. Är man ledig på en vardag så är man!

Vi tog oss til Hotel Mariott vid Rålambshovsparken. Stort hotell men ligger lite hemligt så det är lugnt i matsalen. Här har vi varit förut och ätit frukost vilket barnen efter ett tag kom på.

Men även allt kul blir efter ett tag tråkigt, ”Kan vi gå nu???”

En promenad på Kungsholmen i vintersolen. Jag har alltid haft Norr Mälarstrand som ett av mina favoritställen i Stockholm. Saknar denna vy massor.

Bara ett stenkast från vattnet bodde jag förr, på denna gata lite längre bort där. Ett annat liv, ensam i en underbar tvåa under snedtaket med Stockholms vackraste golv bl. a. Fina minnen!

Mellandagsshoppa lite saker på Scandinavian Photo. Kanske inte det roligaste kidsen vet men de gillade utställningen och den varma mjölken från kaffemaskinen i alla fall.

Sedan for vi hem för vi hade vänner på ingång för en mysig middag. 4 vuxna och 6 barn. barnen är alltid i majoritet numer…

Äldste sonen hade fått en experimentlåda av sin lillebror i julklapp och nu skulle den invigas, medan maten lagades. Så klart att det är passande med ett vulkanutbrott i köket då…

Tänk vad lite vinäger kan ställa till med på bikarbonat. Så kul ju!!!

Middagen skulle bli en dansk julmiddag var tanken. Här är dansk fläsktek. Ser inte supergod ut i detta läge men sedan är köttet supermört och med en krispig yta på.

Köpte den där stjärnan nu innan jul och den har inte funkat men jag vill inte ta ned den. Gillar ju den där klassiska stjärnan. Får hitta en på loppis som jag vet funkar för denna nya moderna jag köpte på Coop gör det INTE!

Ungefär samma dukning som på julafton fast med annan duk och lite färre levande ljus.

Så där ja, så ska det se ut! GOTT!!!

Serveras med sås från steken, dansk rödkål, kokta morötter och potatis och gärna äppelmos tycker jag.

Dotterns bästa julklapp, dockan Miss Minime fick också sitta med.

Efterrätt blev den danska julefterrätten som jag inte får kläm på vad den heter. Hört många namn; drottningens gröt, ris a la mand, julegröt… Men det är en kraftigare variant på ris a la Malta men med en massa hackade mandlar i samt serverat med körsbärsås. Om man inte är mätt innan blir man det nu, ha ha!

Jag lät kidsen få smasha pepparkakshuset. Det är ju så kul!

Det var inte mycket som blev kvar!

Tack gänget för en supertrevlig kväll!

Annandagen med isig promenad & annan julmat

Jösses vad dagarna går fort nu. Helt plötsligt var då de riktiga juldagarna över och vi kliver över i den spännande tiden mellandagarna. Du vet de där dagarna alla fråga vad man ska göra med; ”ja ha, så vad gör ni i mellandagarna då?”, ja typ så. När de vanliga frågorna om jul och nyår är avklarade brukar denna fråga dyka upp, ha ha.

Men vad ska vi göra då, i mellandagarna? Hänga med släkt och vänner. Lite här och lite där. en tur till Skåne är tanken. Vi får se. Tar det lite så där mittemellan…

Hur som helst. Gårdagen bjöd på vackert vinterväder vilket då bjöd upp till långpromenad. För middagen spenderade jag här vid tangenterna då jag öppnade datorn för första gången på flera dagar. Det var skönt att släppa alla intryck utifrån och bara vara i vår julbubbla.

Men nu skulle vi ut för jag å maken hade en överraskning till kidsen; vi skulle på bio och det hade vi inte avslöjat utan sa tt vi skulle på långpromenad med okänt slutmål. Att locka barn med okänd morot är inte det smartaste det kan jag erkänna. Det är lätt att locka med något så som glass, lek eller träffa någon men hemliga mål drar inte. Det är en note to self…

Men vi fick en fin promenad om än halkig som tusan. Jösses vad det var isigt. Och så tillslut kom vi till bion och såg Mary Poppins. En söt film men ingen jag tänker se om i första taget.

Sedan hem och äta middag. Och nu vill jag att du ska lyssna noga för detta är ingen dum idé. Speciellt för dig som känner att det där med julmat kanske är lite mycket.

Vad sägs om att dela upp julmaten på flera dagar? Känn på den!

Jo, alltså! Jag älskar den svenska julmaten. Tycker om det mesta på julbordet faktiskt. Kalvsylta, revbensspjäll, sill, dopp i grytan, Jansson, lax på alla de sätt och ostar. Men att blanda allt detta kan liksom förta det goda med varje rätt.

Vi hade buljong till förrätt och kalkon med tillbehör som huvudrätt på julafton. Ingen av dem är  kanske de mest typiska julrätterna men om vi bortser från det så är det fokus på en rätt i taget. Buljongen är som en modern dopp i grytan och kalkonen då julskinkan kan tänkas serverat med kanske röd-, grön, brunkål tex. Vad jag försöker säga är att nu i julveckan kan man ta en av de klassiska rätterna vid varje måltid.

Och igår på annandagen hade vi då den första tallriken av julbordet, nämligen med sill och lax. Bara det är ju en riktig måltid och borde räcka så kan tyckas.

Vi har matglada barn och alla tre älskar ”kladdlax” dvs kallrökt och gravad lax. Äldste sonen är dessutom mycket glad i sill så det var inte svårt att få med dem på detta. Så annandagen fick ge annan julmat.

Och ikväll kommer vänner på middag och då kör vi dansk middag med flæskesteg, fläskstek. Inte riktigt revbensspjäll men vi säger det för sakens skull. Ska servera dansk julgröt som är typ som ris a la malta men med körsbärssås. Ja, ni fattar – vi delar upp det. Får se hur länge vi håller på, till påska kanske. Det är ju många rätter på ett julbord…

Bildbonanza från vår jul 2018

God fortsättning på julen kära du! Hoppas du haft fina dagar fyllda med precis det du önskat och med de du ville ha nära.

Här har vi haft sköna dagar och jag har låtit mina skärmar ligga och verkligen varit här och nu. Igår var det en pulkabacksdag tillsammans med en av mina bröder med familj och äta alla rester från julafton. Men vi kanske ska fokuset just på den stora dagen, ha ha. En dag vi längtat efter och planerat för så länge. Mycket blev precis så som vi hoppats och andra saker hanns inte med – men vet du? Det kommer fler jular och då kanske de sakerna få komma till liv.

Julafton 2018

Jag är ju som ett barn på sin födelsedag och kan ju inte sova. Vill upp och fira dagen så fort det bara går. Är så glad i min mans tradition på julaftonsmorgonen, den innebär nämligen att man ska upp i ottan och julaftonen startar innan solen gått upp.

Jag tassade upp innan familjen vaknat för att tända alla levande ljus och duka upp frukosten. Kvällen innan hade barnen lagt fram sina julstrumpor och där hade minsann tomten fyllt under natten. (Så galet att han först kommer på natten och fyller strumpor och sedan kommer tillbaka på kvällen med en stor säck. Stressigt…?!)

Levande ljus, gran, hyacinter och julstjärna i fönstret. Det är så mycket som behövs.

Bernhard var mitt mysiga sällskap. Han vaktar skatten.

Hade tänkt ha något riktigt härligt vackert julstilleben här på det blå skåp men det blev ”bara” ljusstakar och en helt vild bukett av cypressgrenar. Funkar ju det med.

Det som inte syns här är att familjen ska väckas till tonerna av Juloriatoriet på extremt hög volym. Alla ska bli väckta och kallas till matbordet. Detta är en tradition jag är så glad att maken lärt mig och vi tar vidare.

Sekunderna innan familjen rusade ner från trappan.

Julskinka, cheddarost, edamer, pepparkakor, saffransbröd, surdegsbröd och varm choklad med vispgrädde. Där har ni vår julfrukost.

Saffransbröden tolvhålakaka som jag gjorde tidigare i december och la i frysen. Nu efter någon minut i ugnen är de som nybakade.

Med de bästa jag vet.

Strumpöppning! Små godisar inslagna i silkespapper samt de obligatoriska delarna; tidning, clementin och trisslott.

De här ljusstakarna är bland det käraste jag har. De är från min farmors mormor dvs från 1860. Himlastormande tanke att de är lika vackra idag om än lite rangliga och spruckna men en sådan självklar del av min familjs jular.

Barnens tidningar innehöll små LEGO-byggen vilket är toppen att sysselsätta sig med när dagen är så lång fram till kvällen.

God jul till grannarna

Som barn skickade föräldrarna ut mig och mina tre bröder på en promenad till alla grannar för att önska god jul. Vi gick till de äldsta och de som satt ensamma. Jag minns de stunderna med värme. Vi 4 fick kliva in hos dessa damer, ja för ensamma gubbar fanns inte, och blev bjudna på konstigt godis, hjälpa till med att sätta stjärnan i toppen på deras granar och samtala för en stund.

Jag har alltid velat att göra något sådant med mina barn så kvällen innan jul gjorde jag påsar med julkolor som vi nu skulle ge bort. Maken slet med kalkonmiddagen i köket och jag tog med barnen ut på en turné. De små var lite tveksamma i början men sedan sprang de från dörr till dör och sa ”nu vill jag ge”. Kanske att denna promenad blev ett av julens finaste minne.

Juldukningen 2018

Sedan var det förberedelser inför att släkten skulle komma. Vi skulle i år bli 18 personer så ett långbord var ett måste. Vi lånade ett fällbord av snälla grannar.

Jag har numer alltid samma juldukning med samma duk, ljusstakar och porslin. Är väl en nostalgiker som vill skapa en jultradition. Men blommor, placeringskort och pynt kan ändras år från år.

Förra året hade jag små järnekar i mina Kiwilyktor för att förstärka den engelska julen vi då hade. Nu hade vi engelsk jul i år också men inte riktigt lika mycket fokus på den engelska utan bara i maten. Jag hade för några år sedan vita julstjärnor i nyårsdukningen, nu blev det röda i juldukning.

Rött, mässing, makens ärvda porslin, linneservetter, julstjärnor på min älskade julduk från Marimekko. Den köpte jag för, ja säkert 6 år sedan, och är så glad att jag gjorde det trots att den var så pass dyr. Det är en investering tänker jag, att leva år från år.

Höga ljusstakar varvat med låga blommor.

Paketöppning

Sedan gick det inte att hålla barnen från paketen längre. Då vi blir så många på kvällen har vi sedan något år bestämt att paketutlämningen sker hemma hos var och en för att en långdragen paketutdelning tycker jag är det tråkigaste som finns på julafton. Blir sällan så kul när det är nästan 20 pers.

Jag och maken har slutat ge varann julklappar sedan några år, vi reser på en julig weekend istället. I år var vi i Wien vilket jag inser att jag inte bloggat om!!!

Vi har kapat rejält på klapparna för barnen. De har fått skriva önskelistor och det blev några få klappar men alla var riktiga fullträffar. Och från släkten blev det många upplevelsepaket. Känns bra att ha fokus mer på stämningen, umgås med släkten och njuta av en härlig middag.

Pappersprassel på högsta nivå.

Gottabordet – min stolthet

En sak jag verkligen nördat ner mig i är gottabordet. Godisbordet med bara julgodis.

Hade ambitioner om att göra mer eget godis men det går inte att hinna allt. Det blev julkola (så klart), marmeladkonfekt på apelsin och knäck på tre sätt – med hel mandel, röd chokladlins och neutral,

I övrigt hade jag After Eight, gröna marlemaldkulor, wienernougat, praliner, marsipanbröd, skumtomtar, polkagrisar fyllda med choklad, mozartkulor och andra chokladpraliner vi köpte i Wien samt lakrits i choklad.

 

Jag är så löjligt glad i de blå jultallrikarna/årstallrikarna från Royal Copenhagen jag köpte på loppis i somras. 10 kr styck och nu har jag en hel drös så alla släktingar kan ta. Användes till glöggfikat, gottabordet samt efterrätten. Vill ha fler, kan nog inte ha för många.

Pling plong på dörren

Sedan kom släkten. Huset fylls av kramar, skratt och samtal. Detta är lyx för mig.

Samling runt glögg, pepparkakor, clementiner och nötter.

Släkten hade innan jul planerat vår dag på mejlen. Jag hade i sann diktatoranda fördelat allt mellan familjerna för att göra hela julen till ett knytis. Svägerskan hade bakat den ljuvligaste mjuka pepparkakan. Den måste jag få receptet på.

Gissa vad alla kidsen gick igång på först och mest? Godisgranen så klart!!! Det var fritt fram på granens godis för gottabordet skulle vi hålla till kvällen. Granen stod pall faktiskt och polkakäpparna försvann först.

Ut i trädgården

Sedan var det Kalle Anka på TV. Jag gick då ut och förberedde i trädgården för förrätten. Förra årets succé med buljong utomhus skulle absolut göras om.

Jag tände brasa i eldfaten, satt fram marschaller och tände ljus i lyktor. Så glad att vi fick en vit, krispig jul.

Kökets fönster immade igen där maken skapade den godaste buljongen. Grönsaksbuljong med shiitakesvamp.

Söta lyktor ger det mysigaste ljuset.

Sedan när Kalle Anka var slut tog sig alla ut i den kalla vinterkvällen. Krispigt kallt och att få stå runt en levande brasa är bland det mysigaste och värmande.

Buljongen serverades i muggar och till det fick man oststänger av smördeg, sherry och julmust.

Något som blev väldans poppis var att grilla marshmallows.

Hade hittat extra långa grillspett så det gick extra bra.

Låt julaftonskvällen börja!

Sedan klev vi in och husets alla rum fylldes. I köket byggdes den goda middagen upp, runt granen var det samtal och på övervåningen var det kurragömma fast med en hel del skrik. Vet inte vad kidsen höll på med.

Och plötsligt kom den gamle gubben med skägg och luva.

Känner igen känslan som dottern här visar; skräckblandad förtjusning. Man vet att tomten är nån av morbröderna, att han inte finns på riktigt, masken är superläskig men han håller en klapp och julstämningen är på topp. Barn och brorsbarn mellan 20 och 5 fick paket.

Kalkonmiddag

Och plötsligt var middagen klar. Hatten av till maken och brorsorna som fixat så fint i köket!

Kalkon, rostad potatis, stuffing, pigs in blankets, brysselkål, såser, tranbärsås. Allt gott!!!

Japp, hugg in!

En parantes i det hela: En sak som är bra med denna typ av julmiddag är, utöver att den är supergod, att den nästan länsas från faten. Med ett klassiskt julbord får man tampas med julrester långt in på nya året. Nu är all kalkon slut, endast lite tuffing och några såser finns kvar. Känns bra på flera sätt.

 

Nu är det nära!

När tiden inte finns och det där med bordsplaceringen inte hanns med att göras – låt då gästerna göra den. Ett samarbete mellan svägerska, brorsdotter och dotter. Finast!

Efter kalkonmiddagen serverades en maffig ostbricka och ÄNTLIGEN fick man gå loss på gottabordet. Mandelmusslor med grädde och hjortronsylt serverades långt senare.

Sedan var det en rafflande och galet rolig paketlek. Så kul att göra och blir alltid tusen resor bättre en långdragen paketutdelning.

Vi kom i säng vid halv två, glada som barn på julafton kan man säga.

Detta är den finaste bilden jag kan tänka mig; alla var friska och här. Mycket krasslighet har kantat denna höst och november och början av december har varit bland de mest sjuka i bokstavlig bemärkelse. Hur mycket paket, pynt och piff jag än håller på med så var det bästa med hela julen ändå att vi kunde ses och ha hälsan.

Och en annan sak; ni som minns så kom flourtanten förra året men i år blev det något annat. Nämligen självaste Karl Bertil med sin far Tyko Johnsson. Maken och äldste sonen gjorde det bästa skådespelarinslaget ever. Gissa om alla blev överraskade och mitt hjärta svämmade över. Det blev en välsignad jul säger den ömma modern.

Någon tomte förbereder sig i badrummet…

GOD JUL!!! Hoppas du har en fin julaftonsmorgon och nu ser fram emot en härlig dag fylld med dem och det du önskar.

Skickar här en hälsning från tomten som gör sig redo i mitt minibadrum, ha ha!

Minns du mitt dockskåp jag för flera år sedan gjorde om till mitt dröm-julhus? Du kan läsa mer om det i kategorin Dockskåp men jag passar på att lägga upp bilder från förr här:

Tapetseraed om dockskåpet i mörkare färger och inredde med lite maffiga möbler. Allt för att få till den där ombonade julstämningen.

Jösses vad kul det var att tapetsera om. Satt uppe långt in på natten fast jag då hade riktigt små barn.

Att få skapa i miniformat är ju bara så kul!

Jag älskar mitt funkishus men det är något med de där gamla knarriga Madickenhusen som jag skulle vilja bo i under december. Nu går ju inte det men man kan få dröm och kanske skapa sig en miniatyr i alla fall. Det var just det jag gjorde.

Och nu har då huset fått sig ett funkisbadrum också. Har planer på att göra golvet svart/vit-rutigt som sig bör men det får bli en annan dag…

Dottern hängde upp strumpa i det lilla sovrummet. Så klart!

Men nu så tar vi tag i det stora huset och skapar vår dröm jul här med tjocka släkten. Hoppas ha sinnesnärvaro och ta bilder som jag kan återkomma med sen när jag kommer ur julkola-/pepparkas-/knäck-/julmustkoman!

En julgran med bara ätbart julpynt i vår hall

Jag kan ha fått min julklapp redan nu faktiskt. Min dröm om en julgran med endast ätbart julpynt har gått i uppfyllelse!!! Ja, det kanske är en lite enkel dröm men den har legat så länge i mitt bakhuvud och att ha två granar har alltid känts lite övermäktigt men i år… Då smällde jag till. Kanske för att vi har skurit ner rejält på klappar och jag har faktiskt inte köpt ett enda nytt julpynt i år. Eller jo, den där stjärnlampan som hänger i taket här på bilden nedan men i övrigt har jag och vi hållt igen rejält. Endast en bukett amaryllis faktiskt. Då tyckte jag att jag kunde få lägga tid, pengar och energi på en dröm. Min godisgran!

Lite sne men ack så ljuvlig. Och en rödgran ger ju ändå den juligaste doften!

Jag å maken tog en weekend till Wien för ett tag sedan för att kickstarta julen. Ja, det är vår jultradition sedan många år och den julklapp vi ger varann. Hursomhelst – det var där jag bestämde mig för att verkligen göra min godisgran för i de många, många härliga choklad- och godisbutikerna som finns där hittade jag en massa vackra godispynt. De ihop med girlanger av popcorn och vinteräpplen blir granen riktigt festlig.

Och nu är det de helt klart meningen att hela tjocka släkten ska äta av granen. Ja, det blir en julgransplundring redan på julafton tänker jag.

Barnen hjälpte mig igår att göra girlangerna. De var superpepp och satte snabbt igång. Ca 25 cm in på girlangen: ”mamma, du kanske kan fortsätta…?” Inte mig emot, sämre julsyssla kan man ju ha!

Tanken från början var att ha en bordsgran att ställa bredvid det riktiga gottabordet men de små granarna var slut. Men om jag ska vara ärlig ville jag hellre ha just en stor för att verkligen leva ut min dröm. Så, nu står den här och suktar så galet mycket.

Och kommer nu på att jag inte visat vår ”riktiga” gran. Får plåta den imorgon i all sin glans på självaste dopparedagen.

Den fjärde adventsmorgonen i mitt kök

Godmorgon! Tittar in lite snabbt här nu med bilder från kameran jag drog fram för denna morgon vill jag minnas. En morgon av lugn och lyx. För hur många lediga dagar har man dan före dopparedagen egentligen?

Nu är det fjärde ljuset tänt och vi har ett lugn här hemma då vi verkar ha det mesta under kontroll. Kalkonen ligger i sin lag, kolan är kokad, granarna (ja det blev två, ska visa dem snart) är pyntade och klapparna inslagna. När hade vi sådan koll dagen innan jul??? Som sagt detta bör dokumenteras för det lär väl aldrig hända igen, ha ha!

Nu är kaffet kokat och min käre make tar fram frukosten medan jag sitter här vid datorn i köket och knappar på tangenterna. teamwork!

Kidsen myser medan skärmtiden är tillåten. Snart ska de få slå in sina egna klappar som de köpt till varann. Deras klappar de noga utvalt till varann är faktiskt de jag ser mest fram emot att få se dem öppna.

De vackraste julpynten är de levande! Julblommor och stearinljus. Behövs inget mer egentligen.

Och med en sådan här kompis utanför fönstret går det ju inte att ta miste på vilken stämning som nu råder.

Önskar dig en fin fjärde advent och da’n före dopparedan.

Hållbara julkalendern lucka 22: Fina glasljusstaken kan bli din!

Välkomna till lucka nr 22 i den Hållbara Julkalendern som jag här med öppnar.

Detta är min andra lucka i denna eminenta kalender. 12 kreativa, inspirerande influencer-kollegor (se hela listan längst ner här i inlägget) som auktionerar ut saker på Tradera varje dag nu fram till jul till förmån för Naturskyddsföreningen som får oavkortat hela vinsten. Fina vackra ting som älskats av oss men nu kan få ett bättre liv hos någon annan.

Jag har en fin ljusstak, ett ljusfat i glas med läderhandtag från Holmegaard som legat i min källare i flertalet år. Inte alls rättvist mot en sådan fin ljusstake tycker jag så nu hoppas jag att någon vill buda på den och ge den ett ljusare liv så att säga. Välkommen in i min auktionslucka HÄR.

Blir du sugen på att bli nästa ägare av den? Gå då genast in på Tradera för att se min annons HÄR och lägga bud.

Deltagare hållbara julkalendern 2018

1 dec Husligheter
2 dec Emma Sundh
3 dec Studioelwa
4 dec Malin Persson
5 dec Mokkasin
6 dec Fair living
7 dec Living by W
8 dec Volang
9 dec Helena Lyth
10 dec Dnilva
11 dec Whatdecoratesmyday
12 dec Hemmafixbloggen
13 dec  Studioelwa
14 dec Malin Persson
15 dec Emma Sundh
16 dec Living by W
17 dec Mokkasin
18 dec Whatdecoratesmyday
19 dec Volang
20 dec Dnilva
21 dec Fair living
22 dec Helena Lyth
23 dec Hemmafixbloggen
24 dec Husligheter

Hoppas du har möjlighet att vara med å vinna en auktion och med det ge pengar till Naturskyddsföreningen.

Göra smällkarameller – flera varianter med papper & tyg

Göra smällkarameller – flera varianter är ett annonsinlägg tillsammans med Panduro

Att göra smällkarameller i jultid är väl en riktig klassiker så säg? Men kanske dags att uppdatera sig och se på fler varianter?

Det jag älskar med att göra smällkarameller är att varje blir unik och ingen kan bli fel. Alla kan göra och det är väl därför det är ett sådant älskat julpyssel av många. Det intressanta är att en smällkaramell kan se väldigt olika ut från vilken tid den är gjord och från olika länder. Vår klassiska variant är den med toarulle och frasiga kanter medan den som finns kvar från min mammas barndomshem är spetsig, platt och superkrullig och de från England, Christmas crackers, är helt cylinderformade och med smällare i.

Göra smällkarameller – flera varianter med papper & tyg

Tillsammans med Panduro har jag fått titta på hur man kan göra olika varianter med olika material så som papper, presentpapper, tyg, snören och dekorationer. Panduro har ju precis allt i pysselväg så det var svårt att begränsa mig men jag valde material i en vacker blå-grön-vit färgskala.

Så, ska vi kolla hur det kan bli? Men börjar med klassikern så att alla är med på tåget.

Smällkaramell av silkespapper

göra smällkarameller

För att få till det där fraset behövs minst två lager av silkespapper. Lägg en pappersrulle mitt på en liggande rektangel och markera med gem strax vid sidan av rullen. Vik sedan kortsidorna fram till gemet i dragspelsvikning och använd gärna ett gem eller klämma för att hålla ihop vikningen. Dra hårt med falsben eller baksidan av en kniv för att få skarpa vik.
Klipp sedan det vikta silkespappret i remsor. Brett eller smalt bestämmer du, beroende på önskad frasighet så att säga.
Lägg sedan rullen mellan de klippta sidorna för att rulla och tejpa ihop. Vifta med smällkaramellen så alla fransar dras ut något. Knyt bad mellan fransarna och rullen.

Blått silkespapper, Silkespapper med stjärnor, Mix av presentbandSax,

göra smällkarameller

 

Spetsig & ensidig smällkaramell av silkespapper

Denna variant finns i mitt barndomshem och min mormor gjorde dem. Hon klippte fransarna så enormt smala så det är som små konstverk. Och sedan är de dessutom samlar i ”kroppen” men jag lät dessa få bredden av de fina julgransbokmärkena jag hittade hos Panduro.

Vi ett eller två silkepapper på mitten och vik långsidan i dragpselsvikning till önskad längd av ”kroppen”. Klipp fransar som i beskrivningen ovan.
Vik och tejpa ihop. Vifta lös alla fransar så de dras ut något.
Limma på bokmärke eller annan dekor med limstift och vik till toppen på smällkaramellen så den blir spetsig. Om du önskar hänga upp den – trä genom sytråd med nål och knyt till stor ögla.

Blått silkespapper, Grönt silkespapperGran-bokmärken

 

Smällkaramell av tyg

Vad är en smällkaramell? Jo det är väl att det är en rund, festligare förpackning med synliga ändar lite enkelt förklarat? Att då göra fina glada smällkarameller av tyg är inte bara enkelt utan även väldigt fint. Blir väldigt söta presentinslagningar om man inte vill ha dem i granen eller varför inte som en liten gåva vid bordsdukningen?

Panduro har väldigt fina buntar av olika tyger så det blir smällkarameller i olika mönster.

Klippte tygbit på 27 X 17 cm och rullade in pappreullen. Tejpade ihop men den biten tas bort när band knutits runt ändarna. Mina band är 40 cm långa. Det du ska tänka på när du knyter änden är att dra lite i tyget medans du knyter så änden blir rak och i mitten av rullens ände.

Tygbitar i olika mönster, Satinband

 

Christmas crackers

Du har sett dem i engelska julfilmer och säkerligen på Pinterest om du letat efter julpyssel – de där långa med helt runda ändar på smällkaramellerna. Jag tycker de är så fina och försökt ge mig på att göra dem men förstått att man helst ska skär i papper så att ändarna går att trycka ihop men det är ju supermeckigt så jag ville testa en enklare lösning som gör att de går fort att göra och går att göra en massa till hela släkten vid jul till dukningen t.ex.

Du behöver ett rätt tunt papper så det går att knyta ihop tajt för att få fram karamelländarna. Och sedan behöver du tre pappersrullar; en för karamellen och två för formningen av ändarna.

Lägg tre rullar på rad på ett A4-papper. Tejpa kanten på mittenrullenoch rulla ihop hela för att sedan fästa med tejp.

Dra ut de två rullarna något och knyt ett starkt bomullssnöre mellan mitten rullen och ändrullen. För att det ska bli en rak karamell och att ”midjan” ska hamna i mitten får du knyta lite runt om. Börja med en knut där du drar åt, flytta sedan och knyt på nytt ställe så pappret dras åt ordentligt från alla håll. Knyt sedan hårt med snöret på riktigt så det fästs.

OBS. om du har ett tunnare papper som inslagningspapper räcker det med att du vrider mitten rullen och kantrullen som ett skruvlock så får du till midjan, fäst med snöre.

Ta ut ändrullarna och dekorera din Christmas cracker.

80g papper, Presentpappersrullar, Rulle med stickersMix av presentband, Klistermärken, Bomullssnöre

Utöver att smällkaramellerna är roliga att göra och blir fina tycker jag de faktiskt passar både till jul och nyår. Ett pyssel som kan bli dekoration till båda högtiderna i december. Beror väldigt på vilka färger och stilar.

Vill du ha mer tips på julpyssel?
Gör egna bivaxljus
Vik klassiska julstjärnor av pappersremsor
Dekorativa julljus med vax från julosten
Liten delikat julkrans av cypress

Duka med kanderade äpplen till jul

Kanderade äpplen är verkligen en sådan där julgrej tycker jag. Min äldsta son älskar dem och vill så gärna ha när vi är på marknader där de ofta säljs. Rolig grej egentligen – krispigt friskt äpple totalt omslutet av ett hårt knastrigt skal av socker. Två gottiga saker på en gång.

Men de är ju så fina att titta på också och roliga. Kanske de kan få vara med i juldukningen som dekoration? Äpplet serveras på lång pinne så det kan ju få bli till en liten flagga med namnet på på middagsgästen. Och så var ju efterrätten också serverad, ha ha!

kanderade äpplen

Kanderade äpplen

Ingredienser
8-10 äpplen
8-10 st långa pinnar
3 dl socker
1,5 dl vatten
2 msk glykos
1 tsk hushållsfärg

Gör så här: Torka av alla äpplen ordentligt med kökshandduk eller hushållspapper. Vrid och dra bort skaftet och stick sedan ner en lång pinne i äpplet. Lägg och vänta bredvid spisen på bakplåtspapper.
Häll socker, vatten och glykos i en kastrull och koka upp tills allt socker löst sig och det blivit en genomskinlig vätska. Låt koka på medelhög temperatur till sockerblandningen nått 120°C. Använd gärna sockertermometer men om det inte finns går det bra att göra kultestet; droppa lite sockerblandning i en kopp iskallt vatten – om det stelnar helt och snabbt är det klart. Häll då försiktigt i hushållsfärgen och rör sakta ihop.
Sänk ner spisplattan till svag temperatur och doppa ner ett äpple genom att hålla i pinnen. Luta kastrullen något så stora delar av äpplet som möjligt täcks av sockersmeten. Lyft upp och snurra lite så överflödig sockersmet rinner av. Ställ sedan rakt upp på bakplåtspappret för att stelna och svalna. Upprepa med samtliga päron.

Vill du ha fler tips på juldukningar?
Mini-julkransar som placeringskort
Duka med namnetiketter av pepparkaka
Servettring med lackat sigill