Mina egna 12 favoritpyssel från 2015

Bläddrade igenom det gångna pysselåret i bloggen. Många härliga saker har det väl ändå blivit? Mycket pyssel som är kopplat till högtider så klart, det är ju då pyssel ligger på topp och många hittar till min lilla pysselhörna.

Tänkte här lägga upp några av mina favoritpyssel från 2015. Hoppar över julpyssel om ni säkert tröttnat på, påskpyssel för det blir så himlans många ägg och halloweenpyssel för det känns bara för läskigt. De tar vi en titt på sen när det är läge.
Okej, Hänger du med nu, för det blir mycket pyssel!

Hjärtgirland av vikta papper Detta är mitt mest gillade pyssel. Kanske för att det är så enkelt, billigt eller för att jag hamnade på bild? Nä, skoja bara!

Alfabetet av vikta papper Jag gjorde först min sons namn men efter påtryckningar blev det hela alfabetet. Blev så bra och så pedagogiskt! I inlägget finns full vikbeskrivning.

Ätbar konfetti Detta var verkligen både kul att göra och att bjuda på. Jätteroligt att göra ihop med barnen.

Ängvas med klöverplåt Lite knivigt att göra men jag är nöjd med resultatet. Hoppas få ha många ängar inomhus 2016

Väggdekoration (printar att skriva ut, gratis) Denna föll inte i så god jord hos er läsare. Fick inte så mycket respons men jag gillar verkligen väggen här hemma med detta mönster. Går att göra helt egna unika väggar i sina favoritfärger.

Våningsfat av korgar Detta är verkligen ett enkelt och bra återvinningspyssel. Står nu i dotterns rum fyllt med halsband och lego.

Ljusslinga med ketchupmuggar Den här lilla slingan blev mycket populär på mitt Instagram. Kanske för att ljusslingor överlag är populärt och att denna vara något annat, i liten skala så att säga.

Måla grafiska tavlor Detta kanske mer är ett tips än ett pyssel Eller nja, det är ju pyssligt att måla så jag ångrar mig. Målades i somras av mig och sonen och fortfarande pryder de väggarna.

Flaggspel med Star Wars Det här pysslet eller kalaspyntet har verkligen blivit ett internetfenomen. Jag har ca 1000 besökare varje vecka som laddar ner detta flaggspel. Allt från USA till Argentina. Roligt och härligt hur nära vi är varann och att pyssel är så universellt.

Vik papperslykta Dessa papperslyktor använder vi ofta här hemma. Och det är alltid så roligt när gäster frågar var jag köpt dem. ”Näe sörru, dem har jag gjort själv!”

Ljuslykta av gamla galgar Okej detta lades ju upp vid jul men jag tycker nog att det kan vara ett året-runt-pyssel ändå och det är en av mina favoriter

Pärlade spöken Ja, samma som ovan, detta var ju ett halloweenpyssel – de blev bara så söta så de kan ju få vara med mer än bara i månadsskiftet mellan oktober och november.

Där satt det! Ett produktivt år ändå. Och som sagt, då är inte påsk, midsommar, nationaldag, kräftskiva, halloween och jul med… Tänk vad kul vi ska ha 2016!! Du hänger väl på och pysslar??

______________________________________________
Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena

Och på Instagram heter jag @helenalyth

Mitt motto för 2016: Balans

Balans och Buljong – där har du mina två ord på B för 2016. Jag har alltid sett skiftet mellan sommar och sensommar som mitt nyår. Ni vet; skolan började med en årskurs upp, skaffade ny kalender, ny ryggsäck och nya förhoppningar. Men nu är det ju nyår på ”riktigt” och jag dras med i tankar om förändring. Kanske också för att mitt liv är i en gigantisk förändring. Det är nystart på riktigt.

Då jag nu ska stå på egna professionella ben så har jag ingen arbetsgrupp eller projektledare som kommer ta min hand och jobba tillsammans med. Nu är det jag som går åt eget håll. Då gäller det att försöka ha en tydlig delning mellan privat och professionell. När jag jobbar hemifrån – är det på jobbtid jag torkar diskbänken eller är det när jag är privat? Jag måste hitta balansen. (Tar tacksamt emot era erfarenheter helena.lyth[at]gmail.com)

Det gångna året har varit allt annat än balanserat. Jag har jobbat heltid och haft bloggen på fritid, dvs kvällar och helger, tre små barn, make, hus, vänner och egentid att försöka hålla jämnvikt på. Ja, ni hör ju – det har varit allt annat än balanserat. ”Hur hinner du??” är den vanligaste frågan jag fick 2015. ”Ja, genom att välja det roligaste och fimpa vissa saker så som träning, sömn och dessutom blivit en dålig vän”. Funkar ju inte!!

Nu har jag tagit bort den del som varit störst – mitt dagsjobb och ska låta det jag gjort på kvällar, nätter, tidiga mornar och helger få flytta till normal arbetstid. Med det tas även en bra och trygg inkomst bort så nu gäller det att skapa en balansekonomi. Shit, jag som är rädd för siffror! Men min energi, övertygelse och nyfikenhet tar över – jag ska klarat!

Balansen mellan sömn och vaken tid har varit helt galen. Som småbarnsförälder ligger du back redan som det är. Jag sitter upp till 01 och skriver, redigerar bilder, letar inspiration mm och drar mig mot sängen när jag inte kan hålla ögonen öppna längre. Vid 03 är det nåt av tre barn som är ledsen, har växtverk eller vill ha mamma nära. Jag blir klarvaken och kan inte somna om. Somnar vid 04.30 och rycks upp 06 av pigga hungriga barn. Eller så har jag satt klockan för att fotografera i dagsljus innan jag gick till jobbet. 2016 ska jag ta sömnen tillbaka!

Den fysiska balansen är något som kan bli sämre med åren och för att mota detta så är träning i pigg ålder ett måste. Ja, nu är det inte bara balansen jag ska träna utan hela kroppen. Jag ska inte träna för att gå ner i vikt utan för att få energi, kondition och riktigt stark och bra hållning.

Jag känner att jag mår lika bra i skogen som på 5th Avenue och den balansen önskar jag fortsatt kunna ha 2016. Det är jag dock inte så orolig över, har alltid hoppat från den ena världen till den andra. Hoppas på många olika utmaningar åt alla håll.

Sen så är världen som den är med oroligheter. Känner att det är viktigt att även här få balans. Jag lever i lyx och tänker fortsätta i den mån jag kan dela med mig till de som behöver. Min vågskål är här alldeles full när andra har det tomt.

Så, vad tror ni? Har jag balanserade mål eller kommer ena vågskålen väga över? Kanske att mitt nya professionella liv kommer fortsättningsvis vara lika tongivande. Men då gör jag i alla fall något jag älskar.

______________________________________________
Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena

Och på Instagram heter jag @helenalyth

Kul pyssel för barn. Telefon av pappmuggar

Jullovsledigt och många timmar som ska fyllas. För att det inte ska bara bli nöjda men rätt inaktiva barn bakom skärmar försöker jag hitta på en massa skoj för de små här hemma. I dag åkte jag och sönerna buss, tunnelbana, spårvagn, hiss och rulltrappa. Gick på månadskortet så utgiften var ju då redan betald och framförallt den minsta tyckte det var det roligaste som skett sedan jultomten gick (för det var inte lika kul när ”läski omte” kom nämligen).

Fast så klart är det roligaste att pyssla ihop något att leka med. Som den hederliga telefonen av pappmuggar. Känner mig så galet analog som det bara går när jag försöker förklara för barnen det där med fast telefoni och telefonlurar…

Det som behövs är två pappmuggar och ett bomullssnöre. Klipp till ett långt snöre, stick hål i botten av muggarna, trä igenom snörändarna och gör stora knutar i botten. Gå nu så långt ifrån varann det går och börja telefonera. Linan måste vara spänd för att fungera.

Vi tog så långt snöre vi bara vågade, och se – det funkade! (ber om ursäkt för tvättkorgen som råkade hamna på bild… jullov…)

Koka egen buljong verkar vara min grej

Nytt år och nya trender, kanske även nyårslöften. Jag har hört ordet buljong tillräckligt många gånger nu för att bli nyfiken. Dels för att buljong sägs vara det nya heta (i dubbel bemärkelse) och för att jag alltid älskat buljong. Och sen, vem vill inte vara så där urban som dom i NewYork och gå runt med en het mugg på stan.

När jag var i Norge för att åka längdskidor för en herrans massa år sedan så fick man göra sin egna lunchpicknick vid frukosten, sk olepack. Till smörgåsarna fick vi välja varma drycker att få med i termos. En dryck var buljong. Det var för mig något helt nytt att ha som dryck och värt att testa. Om jag gillade det? Jag älskade det. Djup, kraftig, energigivande och supergod oxbuljong var perfekt att dricka i det kalla längdspåret.

Men buljong är ju då inte bara gott utan ska även ha mängder av goda egenskaper, tex ge bättre sömn, starka ben med mjuka leder, mineralrikt och bra för matsmältningen i tarmen. Och då en dryck som kan drickas till flera måltider och som mellanmål.

Ska erkänna att jag aldrig kokat min egna buljong då jag tyckt färdiga tärningar och fonder varit fullt godkända. Nu var jag dock ruggigt taggad att starta upp mitt egna långkok. Att koka egen buljong ska då inte vara så krångligt om man bortser från att det tar sin lilla tid. Allt man behöver göra är i princip att koka upp vatten, lägga i ben, tex kalv, lamm eller nöt – med eller utan märg, tillsammans med grönsaker och valfria kryddor, smaksättningar. Hört att gurkmeja, vitlökspuré eller ingefära mm ska vara toppen. Tycke och smak alltså.

Tips är att hälla upp i plastbunkar och frysa. Märk på bunken hur mycket som är i så du har passande mängd redo till tex brunsåsen du ska laga eller drickbuljongen.

Recept på buljong, basrecept

Ingredienser:
ca 1 kg ben
ca 2 l vatten. Det ska vara vatten så det täcker benen i kastrullen
2-3 st morötter, beroende på storlek
1 gullök
15-20 cm av 1 purjolök
1 st lagerblad
10 st vitpepparkorn
1-3 msk flingsalt

Gör så här: Skölj benen i kallt vatten. Koka upp vatten i kastrullen, lägg i benen (fyll på med ev mer vatten). Häll bort vattnet och fyll på med nytt, lika mycket och salta efter smak och vattenmängd.(varför man byter vatten är för att buljongen då blir klarare, mindre grumlig.) Lägg i lagerblad och vitpepparkorn. Buljongen kan behövas skummas efter att den kokat upp, dvs ta bort skum på ytan med en hålslev.
Koka benen i ca 4-6 timmar. Skala och hacka grönsakerna i grova bitar och lägg sedan ner i buljongen tillsammans med benen för att koka ytterligare 1 timme. Sila sedan bort ben, grönsaker och kryddor och kvar finns din egna härlig buljong! Låt svalna innan den hälls upp i frysboxar.

Idag valde jag att dricka buljongen som frukost. Nytt år, nya vanor som sagt. Eller i alla fall prova på nya vanor.

Och ni som undrar var de tre små barnen är i denna bild kan jag säga att de fått tomtegröt, njuter av diverse skärmar och låter mamma få 12 minuter i lugn och ro…

______________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Gå-borts-fin med ny tatuering

Nytt år och en helt ny Helena? Nej, jag skulle aldrig kunna ha en tatuering. Jag är alldeles för ombytlig och kräsen för att välja en tatuering som jag ska leva med resten av mitt liv.

Den här snygga temporära tatueringen skickades med i julkortet från Sandberg tapeter. Perfekt att pigga upp en alldaglig outfit med när vi nu ska i väg till vänner på galej.

Den vackra illustrerade rosblomman kommer finns på tapetmönstret Rosenholm som jag även hade i årets paketkalender.

______________________________________________
Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena

Och på Instagram heter jag @helenalyth

 

Nyårsdagen är slappardagen med smarrig brunch

En tradition jag och karln min har haft sedan, ja 6-7 år att hela nyårsdagen ska vara extremt slapp. Helst ska man inte behöva byta om från pyjamas. Och nu är klockan 15.12 och här är jag i flanellen… Bra där!

Men kanske den viktigaste delen av dagen är att äta riktigt gott (och kolla Ivanhoe). Brunchen ska bestå av härligheter så som äggröra, amerikanska pannkakor och den självklara caesarsalladen.

Let the slapping continue!!

______________________________________________
Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena

Och på Instagram heter jag @helenalyth

Gott Nytt År. Vår nyårskväll i mobilen

Gott Nytt År kära läsare! Hoppas du har haft en fantastisk start på året med en pangkväll i går. Jag kunde inte ha önskat mig en bättre kväll (om man bortser från att vår förbokade taxi hem aldrig dök upp…)

Middag hos vänner med knytis för både stora och små. 10 vuxna och 12 barn, tre-rätters, tipsrunda, sprakande fyrverkerier, härliga samtal, skratt, nöjda barn och grym musik.

Jag och maken stod för förrätt och finns det något som är godare och mer passande för nyår än Kalixlöjrom med smetana, finhackad rödlök och stekt surdegsbröd? Tror banne mig inte det.

Oxfiléen grillades till perfektion och den där potatisrullen måste jag få receptet på. Magiskt gott och snyggt.

Marängsuisse till barnen och rabarbercheescake med sås och inkokta päron till de vuxna.

Pangkväll var ordet!

Hemma kl 02.30 och rejält trötta men superglada. Tack alla vänner för den perfekta kvällen. Speciellt C och M för det fina arrangemanget.

______________________________________________
Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena

Och på Instagram heter jag @helenalyth

Jag har sagt upp mig!

Jag har sagt upp mig! Jag startar nu ett nytt liv som egenföretagare!!!

Detta är förmodligen en information som betyder väldigt lite för dig men är det mest spännande steg jag tagit i mitt liv. Att gifta sig och skaffa barn är så klart helt galet spännande beslut men där har man en plan och en bild om hur saker kommer gå, det följer till viss del en given mall man slussas runt i. Att slänga mig ut och testa mina vingar utan att veta exakt hur vindarna kommer ta mig eller om det är hårda klippor eller mjukaste skogsmossan jag kommer landa på, det är spännande. Och skitläskigt!!

Jag har arbetat med reklam i hela mitt vuxna liv. Jag bestämde mig redan när jag var 14 att jag skulle bli Art Director och jobba på reklambyrå. Mycket målmedvetet gick jag på kvällskurser i oljemålning, skulptur, kroki och färglära för att lära mig allt om skapande och kreativitet. Gick på alla museum och massa teater. Dagen efter (!) studenten var jag på intervju för en ettårig fotoutbildning och efter det var jag fotoassistent i två år.  Sen var det reklambyråvärlden som gällde. Ett av mitt livs största bedrift är jag jag kom in på alla de största reklam- och designskolorna; Konstfack, Beckmans och Berghs. Jag valde Berghs, 1997-99.

Det blev 22 år i reklambranschen och 6 st olika byråer, arbetat med helt fantastiska varumärken så som Coca Cola, Karamellkungen, Philips, Marabou, Semper, Apoteket, Dansukker, mfl och blivit proffs på action marketing och trade marketing. Om jag ska göra något annat i livet så är det ju nu jag ska skifta inriktning, börja något nytt.

Att jag började blogga var resultatet efter en liten livskris. Det har jag skrivit om HÄR. Den krisen la sig för länge sen och frukten av den är att jag verkligen måste följa min inre önskan och faktiskt den tron på att jag kan mer. Det jag kan tacka åldern för är att det infinner sig en ny stark självkänsla. En trygg känsla som jag bara önskar att jag kunde få ge den 16-åriga Helena en liten bit av. Tänk vad livet då hade varit enklare.

Bloggen fortsätter så klart som vanligt, kanske att den kommer få mer kärlek, fler och bättre inlägg, men det andra benet av mitt yrkesliv ska jag nu ta tag i. Vissa planer finns och möten bokade men allt är väldigt öppet och spännande. Kanske att jag återvänder till reklambranschen, kanske det blir något helt annat men jag måste testa detta. Annars kommer jag för alltid banna mig själv och undra vad det skulle ha kunnat bli.

Tack till alla fina läsare som ger mig sådan energi, tack till alla kollegor och kunder genom åren som fått mig att växa, tack till min familj som stöttar mig, tack till alla bloggkollegor som inspirerar, tack till Sköna Hem som låter mig få ett litet hörn av internet här.

I morgon är det nyårsafton och jag får nästan feber av tanken på hur härligt 2016 kommer bli. Tänk att vara 41 och känna att det är NU livet börjar! Det är lyx.

Vår meny till julbordet 2015. Helt fritt från kött

Oj, jag lovade att återkomma med menyn, eller snarare innehållsförteckning, för vårt julbord 2015. Så här dan innan nyår blir det lite konstigt men bättre sent än aldrig tänker jag…

Förra året tog vi beslut om att välja ut favoriterna på julbordet och inte ha allt. Det vi då märkte var att det blev köttfritt. Ska inte säga att vi är en vegetarisk familj, nej tvärt om, men vi är allätare och väldigt förtjusta i fisk. Då är det just sillar, lax, janson, gubbröra, löjrom mm som passar så bra. Ihop då med grönsaker. Förra årets succé fortsatte i år fast med några nya rätter och inslag. Får se hur det blir nästa år.

Först lite julmys med Varm saft, Glögg, Pepparkakor, Clementiner

Julbordet
Sillsorter: Senapssill, Citronsill, Currysill, Pepparrottsill, Romsill, Mojitosill (!),
Matjes serverad med gräddfil och finhackad rödlök
Gubbröra
Sillsallad – klassisk och modern
Janson
Gravad lax med gravlaxsås
Gravad gös
Kallrökt lax
Skagenröra
Löjrom på små knäckebitar med gräddfil, lök
Omelett med svampstuvning
Grönskaspaté serverad med romsås och grönkålschips
Fänkålssallad med finskivat päron
Kokt och marinerad brysselkål
Varm grönkål
Kokt potatis
Cheddar, Stilton, Edamer, Krukost
Vörtbröd, Surdegsbröd, julknäcke, ostkex

Efterrätt: Mandelmusslor serverade med grädde och hjortronsylt

Godisbordet: Knäck, Chokladola, Fransk nougat med saffran, Mintkyssar, Choklad, Aprikoser med choklad, Marmeladkulor i choklad, Juleskum, Marsipangris, Nötter

Vinterpromenad med korvgrillning vid sjön

Så kom då äntligen snön! Klockan 16.07 i går kväll föll de första flingorna över oss. Vi var inne i stan och på väg hem efter fika hos vänner. I gatlyktans sken kunde vi se de första försiktiga små flingorna. Väl hemma så var det snarare ett rejält snöfall och världen blev vit, eller så vitt det kan bli i den mörka vinternatten. Och gissa lyckan hos barnen när snön låg kvar idag. Nu skulle vi ut!

Fast vår lille kille var inte alls pepp. Först och främst så kan han inte säga snö utan säger ”dö” och bara det känns ju så där… Men efter några steg i det där vita kalla så var han med på noterna. Ryggan laddad med clementin, varmkorv, grillkol och varm choklad började vi traska mot vår närliggande skog. Där finns en sjö med grillplats – perfekt tur för korta ben.

Inne i skogen låg dimman över ängen och skapade en magisk och sagolik stämning.

 

Årets första snöboll gjordes med vissa besvär. Men se där – nu har barnen lärt sig skillnaden på snö och kramsnö.

Sjön låg stilla och med ett tunt lager av is. Perfekt plats för lite korvgrillning.

Men det var enklare sagt än gjort att få fjutt på kolen. Men skam den som ger sig och som gammal scout SKA jag klara det. När maken sa att vi skulle ge upp och gå till kaféet vid tunnelbanan gav jag mig sjutton på att få igång elden. Och se! Det gick.

Detta var nog banne mig den godaste korven på hela 2015! Med kalla, sotiga men stolta händer. ”Mamma, du är ju alldeles svartrandig!” Mat man kämpat för smakar godare.

En kul och tuff grej för barn är att få göra en glödpinne. Man låter alltså en pinne ligga en stund i glöden för att sen blåsa på den och se pinnen lysa. Men det sker så klart endast med vuxen närvarande!

När all picknick var uppäten och -drucken plus att vissa tår var rätt frusna så vände vi hem igen. Nu hade dimman tjocknat och allt var ännu vackrare.

Avslutade med lite pulkaåkning. Men sen var naturupplevelsen fylld till bredden. Nog nu.