Kulturdag runt om i vår lilla ”by”

I lördags gick den årliga Kulturdagen av stapeln här i vår lilla by, Södra Ängby. Det är en kulturpromenad kan man kalla det där grannar får besöka alla de grannar som anmält sig. Där de visar upp någon form av kultur som de skapar eller vill dela med sig av.

Några utställare hade vernissage med fotografier, akvareller eller oljemålningar. En kvinna arbetar som professionell brodös och hade de mest fantastiska broderade konstverken. En kille har lärt sig läderhantverk och visade det hemma hos sig. Sedan var det entusiastiska grannar som arbetar inom arkitektur som höll föreläsningar om vår speciella byggstil – funktionalismen. Vårt område består av 512 (tror jag det är) funkishus, världsunika och skyddade som riksintresse.

Alla gator är namngivna av svenska konstnärer och en granne gjorde en grupp-promenad under kulturdagen och berättade om dem och med tillägget att det faktiskt bara (!) är manliga konstnärer representerade hos oss. Promenaden fick undertiteln ”var är brudarna?”.

Min mamma som bott här sedan 1937 med paus på endast typ 10 år höll tillsammans med en annan dam med samma funkis-cv en föreläsning om hur det var att bo här på 40-talet och under kriget.

Jag och min vän och granne Susanne Boll huserade i min källare där vi öppnade upp för alla grannar och bjöd på pyssel (från mig), sång (från Susanne) och försäljning av våra böcker. Samt så klart lite vin och salta pinnar. Det var ju kulturdag!

Susanne är inte bara författare till åtta böcker, hon sjunger i ett band också, lyssna HÄR, men i lördags var bandet bortrest så det blev live på sång men inspelat band.

Det var en strid ström av besökare mellan 13.02 och 17.17 och faktiskt bara 15 minuter det var tomt på besökare. Då kunde vi sitta en stund. Kultur tar på krafterna.

Jag hade förberett ett enkelt pyssel från min senaste bok, Vardagsvackert & festfyrverkeri.

Varför vågar inte vuxna skapa? Kan det vara hur vi är rädda att bli bedömda inför andra? Barnen gav sig hän och skapade så limtrådarna skapade nystan på bordet.

Så fina, så duktiga små kulturskapare.

Och sedan då en liten bokhandel i bokhyllan som vi har som skohylla i källaren vid entrén. Tror hyllan ar glad över att äntligen få husera böcker igen och inte svettiga fotbollskor eller leriga kängor.

Jag sålde riktigt bra och har endast 3 böcker kvar av Vardagsvackert & festfyrverkeri här hemma. Det var många som köpte den som julklapp och jag kan förstå dem – bästa klappen ju. Håller ett helt år! Boken Julprassel & decembermys har jag många av, kanske julen inte riktigt är i sinnet än…

”Snälla, kan du göra det här nästa år igen” sa en liten skapare medans hon limmade för glatta livet. Kan vara den finaste komplimangen ju. Och det ger också mig mod att våga ha workshops vilket jag inte haft så mycket. Skulle vara kul.

Men vi får se hur landet ligger nästa Kulturdag…

Sticka pulsvärmare, handledsvärmare & julklappstips

Min mamma har stickat en massa pulsvärmare, handledsvärmare på löpande band till nära och kära och jag bad henne om beskrivningen. För dessa är så sköna nu när temperaturen börjar sjunka och kanske det kan inspirera fler att sticka.

Min mamma gjorde stickbeskrivningar till tidningen Husmodern i var och varannat nummer. Det var inte en enda kväll hemma i huset som det inte lät om stickorna när mamma satt i soffan framför tv.n. Och på matbordet låg jämt fuktiga stickade tröjdelar mellan handdukar för att sträckas. Och så garn! Garn överallt. Var det detta som gjorde att jag aldrig själv tog till mig stickningen – att jag aldrig skulle kunna bli lika bra som min proffsiga mamma? Gott så, vi kompletterar så att säga, ha ha.

Jag tänker också på att detta kan vara ett tips för julklappen. Som mamma skrivit i sin beskrivning nedan. Och jag har ett inlägg med fleratlet förslag på julklappar att göra själv HÄR. Och när vi nu har gott om tid till dopparedagen så passar jag på att tipsa om dem.

Sticka pulsvärmare, handledsvärmare

Lika fina som praktiska är de sköna pulsvärmarna med dekorativt mönster. Sticka till dig själv eller ge bort till nära och kära – att skänka lite värma kan bara vara uppskattat.

Garnåtgång: 1 nystan 50g, tex Drops Karisma.
Stickor: strl 3 1/2

Lägg upp 39 maskor och sticka fem varv räta maskor. Fortsätt sedan sticka i alpstickning med ojämnt maskantal med två räta maskor och två aviga maskor, och avsluta alla varv med en avig maska.

Maska av efter 18 cm (eller önskad längd) och då ganska löst så att kanten inte stramar.

Skapa uddkant: Virka en fast maska med virknål 3 1/2 i varje stickad avmaskning. Två luftmaskor , en fast maska, hoppa över en maska. Virka fem stolpar i nästa maska. Fortsätt så varvet ut. Fäst garnet och sy ihop pulsvärmaren.

Och upprepa, för man behöver ju två…

Beskrivning av Christina Ekbom, ja dvs min kära mor!

Det garn mamma använt är ett sådant flerfärgat garn så det blir en naturlig randning. Mycket effektfullt tycker jag.

annons

Ett annat förslag till julklapp som är 1) garanterat uppskattat och 2) gratis om du plockar själv är torkad svamp. Och hur du torkar mycket svamp enkelt och smidigt hemma kan du se HÄR.

Hur torka svamp hemma? Här är supertipset

Hur torkar man svamp hemma på bästa sätt? Ja det finns olika tips och jag kommer här med ett lite ovanligt: en torkställning…

Att be någon avslöja var de har sitt bästa svampställe är som att be kungen om nycklarna till riksregalierna – det händer bara inte. Men tur då att allemansrätten finns och att vi har så mycket underbar skog att det verkar räcka till alla ändå.

De första åren vi var ute med barnen kom vi visserligen hem med en svampmängd som var lagom till en kvarts kantarelltoast och det uttrycktes tvivel på om det verkligen fanns svamp i skogen, se HÄR. Men sedan kom ett av dessa år när vi knappt kunde gå in i skogen utan att bokstavligen trilla över de gula skatterna, se HÄR. Då förstod äntligen barnen vad vi hade tjatat om och vi fick så mycket svamp att vi kunde spara så att det räckte för hela året. Tack vare torkningen. Under goda svampår gäller det verkligen att passa på att plocka och spara i ladorna.

Hur torka svamp hemma?

För bästa torkning behöver svampen få mycket luft – lägg ut dem på bomullslakan som spänns upp för att få riktig bra ytor med luft runt om. En mindre torkställning för tvätt blir enkelt en ställning för att torka svamp. Rensa svamparna ordentligt och vänd på dem på torkställningen varje dag. När svampen är riktigt kruttorr och nästan smular sönder är den klar. Lägg i glasburk med tättslutande lock och l.å stå mörkt så håller den sig i flera år. 

När svampen ska användas lägger du den i blöt i 1/2–1 timme och hanterar den sedan som om den var nyplockad.

 

Saftiga saffransbullar med mandelmassa & smörfyllning

Saffransbullar med mandelmassa- och smörfyllning är något jag länge velat göra och nu blev det av. Jag har tidigare gjort med hackade mandlar, se HÄR, men nu blev det mandelmassa som sagt. Och du – det gjorde saffransbullarna ännu saftigare!

saffransbullar med mandelmassa

Och för att toppa det hela så sockrade jag dem, en favorit sedan tidigare, se HÄR. Gott blev godare och blev godast.

Det blev saffransbullar med mandelmassa istället för kanelbullar! Ja det är kanelbullens dag idag och hela Sverige kommer äta kaneldoftande bakverk och säkerligen jag med men när jag skulle baka igår – då slant jag i kryddhyllan 😂. Jag ”råkade” ta saffran istället för kanel… Eller så är det så klart bara jag som inte kan hejda mig. Du känner väl mig vid det här laget???

saffransbullar med mandelmassa

Saftiga saffransbullar med mandelmassa & smörfyllning

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
1 g mald saffran
1,5 dl socker
0,5-0,75 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
900 g (1,4-1,5 l) vetemjöl
ägg till pensling

Fyllning:
200 g smör
200 g mandelmassa

Sockertäcke:
75 g smör
2 dl strösocker

Gör så här: Börja med att ta ut smöret så det blir rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (gärna i hushållsmaskin) och värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av den varma mjölken över jästen och rör så jästen börjar lösas upp. Häll på resten av mjölken. Vispa/rör tills jästen är helt upplöst.

Häll i saffran, socker, salt och rör samman. Häll i lite mjöl, ungefär 1/3 av mängden, och blanda. Klicka i smöret och blanda. Fortsätt med mjölet tills de blivit en fin, glansig, smidig deg.

Täck över degbunken med plastfolie och kökshandduk. Låt jäsa i 1 timma.

Gör mandelmasse- och smörfyllningen. Riv mandelmassa på rivjärn och lägg i en skål ihop med rumsvarmt smör. Rör ihop.

Sätt på ugnen på 220°.  Häll ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk och knåda ihop. Dela degen i 2 delar och kavla ut en del i taget. Bred ut hälften av mandelmasseblandningen över hela ytan och vik degen i tredjedelar, se bild. Kavla ut den vikta degen så all luft pressas ut och blir plan.

Skär remsor, ca 2-3 cm breda och rulla ihop ändarna till lussekatter, stora S. Lägg efterhand på plåt med bakpplåtspapaper. Blir 24-36 st. Låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.

Vispa/blanda ihop ett ägg med gaffel och ha en tsk kallt vatten i ägget. (Det är för att behålla jäsningen på bullen när det penslas) Pensla med varsam hand över hela bullen. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Smält smör och häll upp socker i en djup tallrik. Pensla smör på en bulle och doppa i sockret. Servera.

saffransbullar med mandelmassa

annons

saffransbullar med mandelmassa

Det ser verkligen ut som små katter, bara öron och svans som saknas på dessa gula S.

saffransbullar med mandelmassa

Kylskåpshelvete

Nu är vi ute ur detta och jag orkar lägga upp här. Det har varit jobbigt och osäkert i vårt kök ett tag så jag har duckat men sen var det ofrånkomligt, vi var tvungna att ta tag i det hela.

Om du minns så hade vi ett riktigt helvete med vårt golv, se HÄR, som fick en fuktskada och blev liksom en större grej då det blev en konflikt mellan försäkringsbolag och vi var utan diskmaskin och köksgolv i 13 (!) månader.

När vi nu upptäckte att det inte ens ett år gamla golvet har börjat bukta vid vårt gamla kylskåp också bävade vi för ännu en renovering.

En rensning av kylskåpet blev en intressant bieffekt av det hela.

annons

Vi drog ut skitkylskåpet som bara varit paj och strulat under lång tid (bland annat börjat pipa om nätterna och väckt hela familjen) och såg att det läckt (Märkets slogan är for a lifetime. Inte riktigt så va???). Det var fukt i golvet men vi tänkte inte dra upp detta golv ännu en gång. Så byggfläkt fick torka ut och vi kunde se att det var på en sådan pass begränsad yta så vår åtgärd fick stanna vid detta.

Nytt kylskåp köptes och levererades till trottoaren. Det var spännande att bära in det gamla och bära ut det gamla. Inget man liksom lyfter upp på höften och lätt springer runt med. Jisses vilken pärs men tur maken är stark som en björn och äldste sonen verkar ha fått sin fars gener.

Det stökiga är att det gamla kylskåpet, som var där när vi köpte huset, inte är i standardbredd var asdyrt, över 35 000 så det fanns inte på kartan att köpa ett likadant nytt. Så ett nytt kylskåp i standardmått för 10 000 fick bli lösningen och så får vi försöka sätta in täckskivor eller något där de 5 cm luft är nu, 2,5 på var sin sida. Det är helt klart bättre än 25 000 fattigare.

Nu står kylskåpet i köket och golvet har gått tillbaka till sin storlek men med en mörk fläck. Ja, det är spännande att bo i hus…

A show larger than life

Har du någon närstående som fyller år eller ska firas och du inte vet vad du ska ge för present? Då tycker jag du ska ge bort en show. En show som är större än livet. Ja, eller nästan…

Jag fick möjlighet att gå på premiären av A show larger than life och som en gammal boy band-fan så såg jag jättemycket fram emot det.

Jag och in väninna var typ först fram till Hamburger börs.

Men det fylldes på rätt snabbt. Och känslan av ”alla var där” infann sig.

Vi blev placerade på våra platser och jag måste ju säga att siffran var rätt intressant…

Kan ju bli spännande detta.

En middag av plockrätter och väldigt härlig stämning i väntan på showen.

Och sen var showen igång. Detta är alltså en musikalisk show med ett pärlband av alla klassiska boy band-låtar man kan texterna till. Vilket drag och så otroligt duktiga sångare.

Samt en stor eloge till ljussättarna då det var helt magiskt hela showen med olika ljus och stämning.

Med allsång och dans med armarna upp i luften i timmar var vi helt slut efteråt. Wow, vilken musikresa. Detta var verkligen så bra.

Efteråt var det mingel i dans i foajén. Men då det var en vardag tackade vi för oss och rörde oss bort från den pulserande festen.

Jag hamnade på topplistan. 2 gånger!

Det var med stor överraskning jag nyss såg att båda mina böcker har letat sig tillbaka till topplistorna. Ofta så är det vid lansering som de har möjlighet att hamna där, då många köper dem samtidigt och det blir ett tryck.

Jag är en mycket stolt två-boks-mamma kan jag säga.

Så kul att min Vardagsvackert & festfyrverkeri fortfarande hittar nya läsare. Då den ju är aktuell hela året så är det spännande att se hur den får nytt liv till varje ny säsong och högtid.

Den släpptes till påsk och fick ett enormt tryck i butikerna. Nu till hösten och stundande julen lever den på starkt.

Och att min nu tre år gamla Julprassel & decembermys verkar få ännu en säsong är ju helt makalöst. Och den är nu tryckt i sin tredje upplaga vilket är fantastiskt.

Den har omnämnts som en ”julbibel” med allt man behöver för julen och en modern klassiker och att den nu får leva på är helt klart ett betyg på det.

Stort tack till alla som gillar det jag gör, följer mig i alla möjliga kanaler och köper mina böcker. Värmer massa.

Det blev en genomgående dansk höstmiddag

Om det är något som jag och maken verkligen älskar så är det att bjuda över vänner på middag och planera för detta i veckor innan. Sätta tema, meny, dukning och musik. Det finns ju inget trevligare än att träffa vänner och då gärna ihop med god mat och dryck så klart. Men att även göra middagen lite mer, lite jobbad med mat som hänger ihop och med en dukning som knyter ihop alltet – ja det har vi verkligen gemensamt som favorithobby och lägger mycket tid på. Vissa par tränar ihop eller renoverar – vi leker restaurang, ha ha.

Och här hade vi då en sådan kväll igår. Där vi bjöd kära vänner på något av det bästa vi två vet: dansk mat. Och det gav så klart att jag ville använda allt mitt danska porslin.

Men nu var det ju även en höstmiddag vi tänkt så det fick synas i dukningen. Från trädgården plockade jag in lite av det som, mot alla odds, lyckats blomma. Blomsterkrasse, oxalis och höstanemoner.

Så med det danska porslinet ihop med trädgårdens blommor i varma färger blandade jag in varmt färgade ljuslyktor, höga mässingsljusstakar, servettringar i bärnsten och linduk.

En stillsam dukning.

Okej, ska vi då se vad det blev för mat på denna danska afton?

Vi tar det baklänges, för det var så vi lagade det hela, ha ha. Jag bakade en dansk äppelkaka, recept HÄR. Så otroligt god med sina kanel- och vaniljdoftande äpplen.

Och så klart blev det fläskstek till huvudrätt. Recept HÄR.

Blev riktigt fint med de stansade höstlöven på.

Och som förrätt gjorde vi små smörrebröd som snittar. Och små krasseblad samt blommor från oxalisen från det jag plockade innan fick vara dekor på dem.

Så här blev våra snittar/mini-smörrebröd:

• Currysill, krasse, små finhackade äppelbitar, cocktailkapris på rågbröd
• Dansk leverpastej på tunt skivat äpple, schalottenlök, cornichon och rostad lök
• Små rundlar av rostat bröd med majonnäs, handskalade räkor, hackad gräslök och citronzest

Och till det drack vi öl och en liten snaps. Mina älskade loppisfyndade snapsglas är inte större än en fingerborg.

Ljusen tändes och gästerna kom. Minns detta från barndomen då mamma och pappa hade gäster – det sista som skedde innan gästerna kom var att tända alla ljus.

Medans vi åt förrätten stående i köket blev huvudrätten klar: fläskstek, kokt skalad potatis, pressgurka, rödkålssallad, gräddsås och äppelmos.

Smaklig spis.

Stunder som denna. Ovärderligt.

Maken hade köpt en rejäl bit ost och här blev det parantes på det danska då en fransk ost tog plats.

Paus för hjärngympa.

Redo för efterrätt. Varm äppelkaka serverad med både vaniljsås och vaniljglass.

Och sedan min specialitet. Till kaffet kommer en burk med pappersinlaget godis in. Alltid succé.

Och sedan drog jag fram 3 av mina 4 discokulor och volymen höjdes till max.

Tack underbara vänner för en kväll att minnas länge länge. Ni är lyx!

Perfekt höstmarknad i sommarvärme

Det har helt klart blivit en tradition att vi går på Skansens höstmarknad och jag kan se här i mitt bloggarkiv att det är mer eller mindre varje år vi gjort det. Och kanske vi bör ta en paus för det är inte direkt så att det förändras år från år… Men vad jag lärt mig så älskar barn upprepningar och här får de precis det. ”Här satt vi förra året”, ”Jag brukar ta jag karamelliserat äpple, varför finns det inte nu???” och ”Vi brukar först äta, sedan kolla på alla grejer”.

Och något som också är med varje år – det underbara septembervädret. Är det alltid bra väder sista helgen i september eller är det så att vi inte gått hit de gånger det varit dåligt väder…? Det tåls att änkas på.

Så nu kommer här ett bildregn och för dig som inte ännu varit på denna marknad: boka in sista helgen i september nästa år för detta vill du inte missa.

Jag, mamma och de tre trallande trollen (barnen) gick med stadig steg mot entrén.

Innan vi gick till Skånegården där höstmarknaden alltid är gick vi i stadskvarteren. En helt underbar liten gata där varje hus innehåller så mycket information, inspiration och historia.

Som i denna trädgård där det odlas tobak. Vilket det typ var lag på att alla skulle göra back in the days om jag inte misstar mig. Orka googla…

Blir detta till cigarrer sen då?

Mamma som är hobbysmed inom silver ville in till just silver- och guldsmedens hus.

Som ett konstverk här inne. Och den vackra kvinnan är alltså verkligen, ha ha. Hon smider vackra smycken i guld här.

Jag ville in i handelsboden för det är få ställen som ger den där mysiga känslan, som att man går in i en film, eller reser tillbaka i tiden, som här.

Och att den sötaste lille handelsmannen dessutom jobbade där och bistod med massa historia gjorde det hela än mer underbart.

Depåstopp med nybakat bullar.

Sedan gick vi då över hela Skansen till Skånegården och höstmarknaden.

DJ’s a la 1910 och det fullkomligt öste…

… på dansgolvet. Skämt åsido – detta är en av de bästa sakerna med höstmarknaden på Skansen; alla underbara volontärer som visar upp sina kläder, agerar olika roller och skapar en sådan unik stämning.

Jag kan säga att mormor gav tillbaka dubbelt sen.

Ingen höstmarknad utan riktigt gott käk från öppna kök.

Om det var disco a la 1910 innan så är detta diskmaskin från samma tid.

Tack för i år. Vi ses säkerligen igen nästa år!

När jag inte vet var jag ska börja

Det är så underbart att ha jobb när man är ensamföretagare men när jobbet, dvs det man får betalt för, är ”i vägen” för det som man också ska hinna – administration tex, så är det rätt skakig mark jag går på. När tiden inte räcker till.

Jag vet inte hur det är för dig men när jag har mycket på både min agenda och i huvudet kan jag liksom bli stående på ett ställe. Det absolut sista jag borde göra då det knackar på överallt. Det är som jag har ett trassligt nystan och jag ger mig in i det och ska börja bena ur det men av någon anledning så slår jag bara fler knutar och gärna slänger in fler garnstumpar i det hela, för att fortsätta med metaforerna.

Jag har haft en stor produktion som varit både tidskrävande och fysiskt ansträngande så 15 timmars arbetsdagar har slutat med att jag totalt kraschat i sängen. Och det värsta är att tiden inte räckt till. Jag ligger efter med mycket och att jag missat både en tandläkartid för dottern och en fotbollsmatchtid för sonen är resultatet av det. Inte kul, inte bra.

Och sedan en obehaglig känsla av att ändå inte röra mig framåt. Att inte ha ett ordnat jobb med ”riktiga” projekt att äga. Jag har släppt två böcker inom loppet av 1,5 år och nu inser jag att jag senaste åren just haft böcker att producera som långt löpande projekt men just nu har jag inga nya böcker eller stora långt löpande uppdrag och det liksom skaver i mig. Som att jag inte gör nytta och det är inte en bra känsla.

I morse släppte jag allt och gav mig ut på min älskade promenad. Och vad gott det gör för både kropp och knopp. Många saker som jag grubblat på liksom löste sig där i de snabba stegen. Ett litet ”men äg stunden, skapa dig själv nu” ropade på mig inifrån.

Så med ett litet starkare Helena rör jag mig nu framåt efter det påfrestande uppdraget jag haft och siktar med försiktighet uppåt.

Vet inte vad du ska göra med denna text men jag behövde nog mest få ur mig det som snurrat så mycket. Kanske du också är vilse i ”vad du ska bli när du blir stor” och nu får veta att du inte är ensam. I så fall: Nu tar vi tag i detta, en dag i taget!