En läcker godisbuffé till Halloween

Godis och halloween – två saker som hänger ihop på samma sätt som bullar  och mjölk. Om du ska ha ett halloweenkalas eller ett halloweenparty, dvs är det barn eller vuxna, så måste du ju ha en godisbuffé. Det är alltid en god idé att ha smågodis/lösgodis/plockgodis på fester. Ja, det är oavsett om det är vuxna eller barn för alla blir glada av godis.

Är du intresserad av pyssel och dekorationer till Halloween? Då ska du kolla HÄR för en massa tips.

En läcker godisbuffé till Halloween

Och något som gör alla som barn är just att bygga upp en godisbuffé. Den effekt som blir av att få plocka i en godisbutik slår aldrig fel – det är en sådan lyxig och härlig känsla.

Jag har tidigare visat en godisbuffé till halloween HÄR som drar åt den lite mer kalasiga stilen. Här vill jag visa enkla tips för att skapa en läcker, lite vuxnare godisbuffé.

Jag designar en hel julservis – dröm går i uppfyllelse

Jag har så länge jag kan minnas velat designa en hel servis och så klart (du känner väl mig vid det här laget) allra helst ett helt julporslin. Jag som är lite av en besatt nörd när det kommer till porslin (jo, maken kan intyga att jag nog köper lite får många tallrikar…) för det finns så många vackra serier och mönster. Det är ju lite som med mat – att man vill variera sig och använda säsongstallrikar med sommarporslin och höstmysiga talltikar. Jo som sagt jag är verkligen en älskare av porslin.

I mina vildaste fantasier har jag fått möjligheten att designa en hel servis och nog sett det som just en ouppnåelig dröm. Speciellt en julservis. Något mer greppbart har varit att samla på en julservis. Att under många års samlande och letande fånga delar som tillslut, kanske lagom till pensionen, ha en full servis med alla delar. För en hel julservis ska jag bara ha!

Jag designar en hel julservis

När jag såg hur mycket delarna i min drömjulservis kostade så insåg jag att detta samlande skulle ta evigheter. Skulle ju bli att köpa max 3 delar om året typ. Nu fick jag tänka om.

Kanske jag skulle kunna skapa en julservis själv på något sätt ändå? Det var då jag började tänka på att på loppis, second hand och Blocket, Tradera mm leta porslinsdelar som på något sätt hängde ihop och kunde bli en hel servis. Som att jag samlar på vitt porslin med blåa mönster tex. Delarna är olika, stilen kan variera men så länge det är blått och vitt hänger de ju ihop. Men hur kan jag göra för att det ska bli en julservis? Rödvita mönster? Jo, kanske men då ska ju gärna motiven inte vara blomsterängar direkt…

Kan jag rita rött på dem? Där kom tanken! Om jag har vita tallrikar, skålar, karaffer, uppläggningsfat och sedan med en röd detalj, samma på samtliga delar, så hänger de ju ihop. Jag blev nästan febrig av tanken. Jag bestämde mig för att leta och samla på vitt porslin med en liten vågor kant och på den kanten måla rött.

Det tog mig inte lång tid att finna denna lilla samling. En vända vid välgörenhetsaffärerna och second hand-butikerna vid Fridhemsplan gav allt detta för en liten peng.

Tallrikar för 10 kronor som billigast och karott med lock för 135 kronor som dyrast. Lite skillnad va?

Här började jag tveka – ska jag verkligen måla på dem? De är ju fantastiskt fina tillsammans även om de kommer från helt olika producenter och länder.

Jo, det SKA BLI EN JULSERVIS! Det ska vara något som ger en känsla av säsong.

Med en porslinspenna från hobbybutiken drog jag sträck runt kanterna. Nä det blev inte perfekta sträck men det ska ju vara handmålat så det är väl bara fint att man ser att jag målat?

Och nu har jag mig en hel servis till bråkdelen av pengarna jag trodde jag skulle behöva hosta upp. Och mer värt då de ju är handmade by Helena Lyth. Detta är en servis i upplagan 1 av 1.

Men det bästa är ju är att du också kan skapa dig en hel servis helt själv. Leta second hand efter delar som på nätt sätt hänger ihop och addera på något. Kanske dina initialer eller en lite jultomte på samtliga så blir det en hel servis.

Jag hoppas du blev inspirerad till att skapa nu. Och låt det vara en lång jakt på delarna. Jag kom på detta till min julbok i maj och letat sedan dess. Servisen uppdateras regelbundet i långsam takt. Berätta gärna vad du tycker i kommentarsfältet.

Lycka till!

Ginopizza! En efterrättspizza på bästa sätt

Minns du Gino? Efterrätten som alla åt som galningar i slutet på 90-talet. Banan, kiwi och jordgubbar gratinerades i ugn under ett täcke av riven vit choklad. Serverades varm med vaniljglass. En sådan dunderhit och den dyker upp då och då på restauranger (stående på menyn på PA & Co där den skapades f.ö.) och hemma hos vänner. Men inte lika poppis.

Vad sägs då om att ta den in i 2020-talet på en pizza? En ginopzza, en efterrättspizza då menar jag.

Ginopizza! En efterrättspizza på bästa sätt

Jag var tvungen att testa idéen med minipizzor och det blev en fantastisk efterrätt. På den varma pizzan blir det som små portionspajer nästan. En fruktpaj med härlig smält choklad. Och när en kula vaniljglas läggs på den nybakade pizzan och smälter ner lite grann – ja då är i alla fall jag hemma så att säga.

Ingredienser:
Pizzadeg, färdig från butiken eller egengjord
Banan
Jordgubbar
Kiwi
Vit choklad
Vaniljglass

Gör så här: Värm ugnen till 200°. Skär all frukt i skivor och lägg jordgubbar och kiwi på hushållspapper för att dra ut lite av vätskan. Riv vit choklad på den grova sidan.

Dela upp pizzadegen i mindre bitar, ca 40-45 g styck, och kavla ut till 3 mm tjocklek. Lägg på plåt med bakplåtspapper.

Fördela frukten på pizzorna men inte för tjockt så pizzadegen inte kan gräddas. ca 3 skivor av varje frukt, se bild. Täck varje minipizza med lager av vitchoklad, ca 3/4 dl choklad per pizza. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Ta ut och servera genast med en kula vaniljglass.

ginopizza ginopizza ginopizza ginopizza ginopizza

Ugnsbakad Mont D’Or är hälsokost för själen

Ugnsbakad Mont D’Or  – nu är det äntligen dags för denna ljuvliga ost. Det är så spännande med Mont D’Or som är en vit kittost och faktiskt en säsongsost. Allt som just är säsongsvaror längtar man lite extra efter, eller hur?! Första semlan, första färskpotatisen, första kräftan, första lussebullen osv. Att längta är något vi fortfarande mår bra av i vår snabba värld där allt annars är så lättillgängligt. Ett sidospår men ändå tankar som dyker upp…

Hur som helst! Nu från oktober och några månader till är det då äntligen säsong för de vita kittostarna som finns i välsorterade ostbutiker och ostdiskar. De är helt underbara att ugnsbaka och smaksättas och de smaksätter du med bäst vitlök och vitt vin. Vilket vin ska man välja? Ta det vin du tänker servera till osten för då binder du samman mat och dryck på allra bästa sätt. Ett litet tips på vägen.

Ugnsbakad Mont D'Or

Som du kanske kan ana så ser jag ju hur denna ost med fördel kan serveras på något adventsmys eller glöggmingel. Varm smält salt ost att ha bland dadlar och pepparkakor – hur bra???

Ugnsbakad Mont D’Or  – gratinerad vit kittost

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader och skär en vitlöksklyfta till 8-10 små klyftor. Ta fram osten och låt den vara kvar i sin träform, ta bort all plast som finnas över och runt formen. Skär  8-10 skåror i osten och tryck ner en liten klyfta i varje skär. Klä in botten på ostformen i folie och ställ på ugnsfast form. Toppa osten med 3/4 dl vitt vin och låt dra i 10-15 minuter så att vinet kommer ner ordentligt i osten. Ställ sedan formen på galler mitt i ugnen och gratinera i 15-20 minuter. Rosta under tiden bröd och skär i stavar.

Ta ut den nu vingratinerade och vitlöksdoftande osten från ugnen, ställ på värmetåligt underlägg och servera genast med bröd. Bli inte förvånad om det ekar tomt i träformen sedan. Slurp och allt försvinner snabbt.

Ugnsbakad Mont D'Or

Viktigt att all plast runt träformen tas bort.

Ugnsbakad Mont D'Or

Älskar du vitlök tar du fler klyftor. Tänk bara på att löken inte hinner bakas mjuk och blir till bitar i den smälta osten sen.

Ugnsbakad Mont D'Or

Ställ träformen på folie och tryck lätt ihop runt kanterna. Det är OM osten skulle sippra ut.

Häll på vin och låt dra.

Du kan med fördel med en tex potatissticka vidga skårorna vid vitlöken så vinet kommer ner ordentligt.

Ugnsbakad Mont D'Or

Färdiggräddad, varm och väldoftande.

Om du tror dig gilla detta så är du helt klart rätt person även för ugnsbakad brie med frukt, nötter och honung. Se recept och hur du gör HÄR. Eller kanske smördegsinbakad camembert som dessutom är rasande vacker att servera, se det inlägget HÄR. Mums!

Ha nu en härlig och välsmakande kväll!

Det var hallowennpumpan som startade & förändrade allt

Det var den 20.e oktober 2013 och jag hade gått på mammaledighet från jobbet som Art Director på reklambyrån och vår minsting skulle födas när som helst. Ett halvår tidigare hade vi flyttat till huset i Bromma men de två stora barnen gick fortfarande på förskolan i stan i väntan på plats i grannskapet.

Jag hade tagit mig in till stan, skulle strax hämta barnen och satt med en latte (för man är väl en sann latte-mamma!) på Espresso House på Dalagatan i Vasastan innan. Det som hade varit mitt vardagsrum när jag tidigare var mammaledig med de två små.

Samtidigt som jag jobbade heltid som AD på byrå hade jag bloggen parallellt. Jag bloggade då för Amelia och jag hade stora drömmar om att kanske, kanske en dag inte vara anställd utan just kunna vara frilans och bloggen bli ett av benen i mitt företagande. Det var något jag helt klart lagt på hyllan just då när jag precis skulle kliva in i min tredje föräldraledighet och leva lite knapert och ha exakt noll tid över. Tre barn är ju tre barn och alla med barn vet att dygnets 24 timmar är ytterst snålt. Men sen, när jag kommer ut på andra sidan då ska jag satsa.

Min telefon ringer när jag sippar på min latte. ”Hej jag heter Lousie och jag ringer från P4 Extra, är det du som pysslar?” Jag hade aldrig varit i närheten av att vara med i nån radiokanal eller tv-kanal heller för den delen. Jag var övertygad om att hon ringt fel. ”Ja jo, jag bloggar en del om pyssel” svarade jag. ”Vad bra, för jag skulle vilja ha ett inslag med halloweenpumpor och när jag googlade på pumpor kom du upp. Kan du tänka dig att komma och prata om halloweenpumpor i radion?”

Jag har lärt mig att jag lider av flyktbeteende. När något obehagligt dyker upp så vill jag bara resa mig upp och gå. Så var det nu. ”Nej men alltså nej! Jag ska få barn om en vecka, jag har scenskräck och jag har väl inget vettigt att säga” tänkte jag. Jag svarade att jag måste tänka på saken men ville bara säga att hon helt klart hittat fel pysseltant för detta.

Min puls hade stigit rejält och då jag de tidigare graviditeterna haft uppseglande havandeskapsförgiftning försökte jag andas mig tillbaka till normaltillstånd. Vad var det som nyss hände? Jag ringde min man och berättade det knasiga som hänt. Att Sveriges största radiokanal ringt och frågat om jag kunde vara med i direktsändning. ”Ja men det är väl världens chans Helena!” svarade han. Jag hade önskat att han sa något med att jag skulle ta det lugnt eller så med tanke på den stora magen jag hade.

Every day do something that scares you var ett motto som i detta nu for genom mitt huvud. Kanske jag aldrig mer får den här chansen? Jag ringde tillbaka och frågade mer om inslaget. Jag skulle komma till studion några dagar innan halloween, som bekant är den 31/10. Nu var det ju bara det att jag hade en tickande bomb i magen… Det skulle mycket väl vara så att jag kunde behöva dra till förlossningen när som helst. ”Jag ska se om vi kan göra en förinspelad intervju istället, och få det att låta som om det är direktsändning sen” sa P4-Louise.

Och så blev det. Jag fick en tid i studion med Lotta Bromé den 22/10. Att det inte var direktsändning och med vetskapen om att det skulle kunnas tas om eller klippas ihop gjorde mig mindre nervös. HÄR är inlägget från 2013. Jag med pumpor och stor mage gjorde tydligen bra ifrån oss för jag fick komma tillbaka och bli regelbunden gäst. Det passade väldigt bra för jag var mammaledig med världens gladaste bebis som njöt av att vara i loungen medan jag pysslade loss i radiostudion. Jo, det kan man – så lärde jag mig att vara tydlig och målande med ord.

Det är 8 år sedan och mycket har hänt. Både med mig som person, företagare och mina kanaler. Och social medier i stort kan man säga. Om du googlar hallweenpumpa idag tror jag inte att det bara är mig man hittar. Det finns ett annat uttryck jag efter detta tog fasta på; be the one to ask. Alltså vara den man vill fråga i ett visst ämne. Om man frågar vänner eller grannar om de känner en grym takläggare då vill man ju som takläggare att de alla ska svara just dig. Jag fattade här att jag hade blivit the one to ask när det kom till halloween för att jag varit online, gjort bra inlägg som google ville lyfta.

Då hade jag gjort fyra inlägg om pumpor, det räckte alltså för att framstå som proffs, ha ha. Det har blivit en hel drös med inlägg om pumpa efter det. Se alla pumpor HÄR. Och ett gäng framträdanden till med pumpor, som i Nyhetsmorgon tex, HÄR.

Tänk om jag hade kunnat ana detta när jag där 2013 höll på med mina små pumpor? Att de skulle bli min biljett till en ny bana i mitt liv. Himlastormande eller hur?

Äntligen har jag fått håll i min julbok!

Igår hände det – den dagen jag längtat efter i 10 år! Dagen då jag fick hålla i min julbok. Efter en intensiv och påskyndad bokproduktion på 6 månader blev min 10-åriga dröm sann. Här var nu boken.

Jag åkte till förlaget och fick kliva in i ett rum fyllt med lådor i staplar efter staplar. Det var de böcker som förbeställts med signering.

Efter att ha fått bläddra i boken, känna doften av 240 nytryckta sidor och hålla i denna pjäs på 980 gram så var det bara att greppa pennan och börja skriva små hälsningar.

Det var svårt att börja. Hur skriver man till någon som köpt och längtar efter denna bok som jag själv längtat efter i 10 år? Men det var som att dra av plåstret eller bara hoppa i sjön – bara att göra. Och jag insåg snabbt hur viktigt detta var. Varje hälsning ville jag skriva fint och ge känsla. Alla som köpt ska få sin hälsning och känna något för.

520 stycken små hälsningar blev det. 520 hem ”jag” kommer få vara med och prassla och mysa i jul i. Men sedan är det då ytterligare flera tusen som boken kommer hamna i också. Det är så himlastormande att tänka på.

Åh denna bok som jag kämpade med i sommarvärmen, i huset som var under renovering med igenbommade fönster mm. Tänk att det gick!!!

Som den här bilde tex. En del av alla julmatsbilder jag tog. Inte helt givet att den togs vid midsommar eller mitt i en renovering va?! Kameran är bra på att trolla.

Vad innehåller Julprassel & decembermys?

Det är en av de vanligaste frågorna jag får nu innan boken har rullats ut. Och kanske lite kort och gott kan jag säga att det är allt som rör julen nästan. Julmaten, julgodiset, goda lussebullar och annat bak, massor av julpyssel med både gamla klassiker och återbruk av modernare snitt, listor som är meningen att kopiera för att använda så som checklista för julbordet och julsånger, tips och trix för enklare firande och glöggmingel samt berättelser från mina jular förr och nyss.

Det jag hoppas på är att du ska göra är att bläddra i den många gånger, visa en kompis saker ni ska göra ihop, bläddra igen, Silla lite grädde och lim på den när du är igång och bakar och skapar, kopierar sidor som ska fyllas i eller användas som sånger. Ja jag hoppas boken ska användas många gånger och i många år.

Många av mina favoriter från arkivet kommer vara med men mesta dels är det nytt. recept och pyssel som jag så länge velat göra men inte fått till. Nu med boken fick jag liksom tillfälle att göra dem. Samt fylla hål där jag saknade saker på bloggen. Mycket av de alla goda julrätterna. Nu är boken här och jag är så lycklig.

Jag hoppas också du ska gill den. Kolla in mer om boken HÄR från Bokus.

Klippet från Nyhetsmorgon med höstdukningar

Godmorgon! Efter en dag igår med promenad, vaniljmunksfika och makens goda Biff Rydberg med ett gott glas rött stöp jag i säng rätt tidigt. När jag går upp i ottan och har haft en sådan intensiv morgon som en direktsändning är rullar jag rätt snabbt ner rullgardinen.

Men nu har jag klippet här för dig som inte såg i går.

Om du vill ha mina tips lite lugnare i textform finns de HÄR och sedan listan med sakerna jag visar HÄR. Hoppas du blev inspirerad.

Detaljerna gör höstdukningen – listan på det jag visade i Nyhetsmorgon

Detaljerna gör höstdukningen är ett inlägg med adlinks

Då var det färdigt i rutan denna gång där jag inspirerade till mysiga dukningar för efterlängtade höstmiddagar. Alla tipsen skrev jag ner i ett inlägg igår som du kan se HÄR för mer inspo.

Jag fick på en gång en massa frågor på var sakerna kommer från. Lite av saknar har jag lånat men det mesta är privat och loppis. Men de saker som är lånade ska jag lista här så ni kan kolla vidare för mer inspiration om ni önskar.

Den höga ljusstaken Myst Tree Candelholder ger härlig effekt med sina grenlika ljusarmar.

Höga, stilrena och klassiska mässingsljusstakar från Skultuna passar alla årstider men extra fint nu på hösten.

Stora ljuslyktor i härliga färger och mönster kan användas både som lyktor och vaser.

Färgade stearinljus eller bivaxljus sätter snabbt den mysiga stämningen. På Designtorget finns vackert röda och grå tex.

Färgade ljuslyktor ger så mysigt sken. De små Kivilyktorna i alla möjliga färger är lätta att duka med.

Tallriksunderlägg ger en vacker inramning till din tallrik. Flertalet olika så som rotting, quiltat tyg eller linne med spets.

Precis som i ljuslyktorna är färgat glas poppis. Ha loppisfyndade gamla remmare med grön fot och små gröna vattenglas för vackra detaljer.

Kökshanddukar som servetter ger mysig känsla. Tygservetter i varma olika färger är riktigt bra för stämningen.

Att addera trä som i skärbrädor som uppläggningsfat eller grytunderlägg ger omband detalj det med.

Jag ska se om jag kan få loss klippet och visa här sen på bloggen så det blir lite mer inspo för höstdukningen i rörlig form också.

1,5 miljoner räddade kaffekoppar

1,5 miljoner räddade kaffekoppar är ett reklaminlägg för Circle K

Visste du att det är stora mängder svinn av kaffe i produktionen? Det finns många anledningar till att ett kaffe hamnar vid sidan av det vanliga flödet i produktionen och därmed inte kan säljas. Ibland är streckkoden eller förpackningen skadad, ibland är rostnings- eller malningsgraden inte exakt som det var tänkt. Det är ju på intet sätt något fel på kaffet och här gick då Löfbergs återigen ihop med  Circle K för att skapa #räddatkaffe att sälja på Circle K över hela Sverige. Och hur mycket är det då vi pratar om? Jo det är hela 1,5 MILJONER kaffekoppar som blivit räddade! Det är ju himlastormande mängder.

Jag med en av alla dessa 1,5 miljoner koppar kaffe som räddats.

#RäddatKaffe av Circle K & Löfbergs

Förra veckan fick jag träffa Löfbergs och Circle K och höra om deras fantastiska projekt. Detta var verkligen nyheter för mig och en rejäl ögonöppnare.

Vi välkomnandes med en kaffebellini. Det var en verkligen höjdare. Kolla in recept HÄR.

En kopp espresso består av 64 bönor. Och varje böna är handplockad, kärleksfullt odlad och att då veta att hela 1,5 miljoner sådana här koppar riskerar att bli svinn gör ju ont i själen.

80–90 % av kaffets klimatpåverkan sker i odlarland, och därför är det extra värdefullt att minimera svinnet av färdig produkt. 

Kaffebönans olika stadier.

Helt unik blandning – varje gång!

Men hur tar man svinnet och gör till en lyckad blandning? I projektet använder Löfbergs kaffeexperter olika sorters kaffe och kombinerar dessa till en unik blandning, utifrån tillgång. Det betyder att samma kaffe aldrig kan kopieras, varje batch har en helt unik smakbild. Denna gång är resultatet ett mörkrostat, välbalanserat och fylligt kaffe, med toner av kakao och torkad frukt.

Gillar du också statistik? Då ska du kolla in dessa siffror. Miljövinster med det räddade kaffet:

• satsningen säkerställer en besparing på ca 60 ton CO2 under första året
• användningen av bekämpningsmedel minskar med 140 kg
• en yta motsvarande 24 fotbollsplaner ställs om till hållbar produktion

Utöver att det är ett räddat kaffe som gör gott för klimatet är det också ett fantastiskt GOTT kaffe. Jag som gärna har mjölk i mitt kaffe blev överraskad över att det var supergott utan.

Så om du nu är på vägarna så ska du till Circle K för en riktigt god och räddad kopp. Kaffe som är gott och gör gott!

Inspiration till höstdukning – vackert, enkelt & mysigt

Inspiration till höstdukning är precis det jag ska bjuda på imorgon i Nyhetsmorgon kl 09.40 men jag måste ju såklart även samla ihop dem här.

Hösten innebär att vi kan och vill samlas inne igen. Sommarens härlig långbord i trädgården är det inget fel på men efter några månader längtar vi in. In i en mer tillåtande värld. Vi kan dimma ner och tända ljus vilket alltid är det bästa tipset för att städa, ha ha. Maten kan serveras i stora grytor som alla kan ta av och plockbrickor är det bästa att både göra, servera och som gäst få njuta av.

Att duka fint och lägga ner energi på att skapa ett härligt bord att bjuda in sina gäster till ska inte ses som något svårt eller kravfullt. Tvärtom skulle jag säga för det finns nu tid att göra härliga bord. Och jag vill ge några av mina bästa tips så det inte ska ta lång tid, kännas svårt eller kosta mycket.

Varför göra dukningar? Jo för hur känner du dig när du blir bjuden hem till någon som dukat fint? Visst känner du dig extra välkommen. Precis som maten kan ha planerats i dagar tycker jag dukningen kan få sin kärlek. De som möter ditt bord kommer känna att du verkligen vill ha dem där.

Inspiration till höstdukning – vackert, enkelt & mysigt

Innan vi börjar vill jag starta i kvällens kronologiska ordning med det första du möter gästen med: fördrink och förplock.

Inget känns mer avslappnat som att samlas runt en skärbräda av alla goda grejer man tänka sig.

Om vi sedan tänker på vad en höstdukning i sin komprimerade form är så skulle jag säga att det ska vara ombonat.

Ombonat kan betyda att man egentligen bara adderat på något från sin vardagsdukning. Om du aldrig använder duk – lägg på en och du känner redan att det blir skillnad.

Ta ner rummets elbelysning och ha mest levande ljus och det blir genast något annat. Om du har mässingsljusstakar eller färgade ljuslyktor så blir det värme och ombonat på en gång.

Inte jättemycket detaljer på bilden ovan men med mycket tyg så som duk och servett samt varma färger på detaljerna. Sen när ljusen tänts och mörkret sänkts…

Blir det en stor värme.

Mönstrade dukar ger sådan härlig känsla. Ett tips är att då ha enfärgat porslin så det inte blir för mycket som möter ögat. Håll gärna en färgskala men blanda massa stilar. Antikt, loppis och nytt. Det funkar jättebra att blanda så länge en färgskala hålls.

Att ha tallrikar i nivåer, flera tallrikar så som mattallrik, förrättstallrik och någon typ av liten assiett ger bara det känslan av matigt. Att här kommer vi njuta av godsaker länge. Om alla  sedan inte används tycker jag inte spelar någon roll. Kanske lilla skalet ovan används men inte den mindre tallriken – plocka då ut båda när den rätten är klar.

Tallriksunderlägget har fått sig ett uppsving igen. Och gärna på en duk. Tallriksunderlägget blev poppis nån gång på 80-talet när duken försvann. Och sen för ca 10-15 år sedan klev duken in på riktigt och tallriskunderlägget försvann. Nu är de tillbaka tillsammans med duken. Nu snackar vi ombonat.

Det är också en mycket bra sak för att visa vägen till bordet. Är det tallriksservering, också det är hett nu med inspiration från restaurangerna, så är det fint med underlägg så det inte är helt tomt på ens plats.

Och just med att visa vägen: det är så trevligt med bordsplacering. Tar ingen tid att göra och gästerna SKA ju faktiskt sätta sig så varför inte hjälpa till med det? En papperslapp med ett namn räcker men är det höst – varför inte använda det som hösten bjuder på som höstlöv…

eller kastanjer. Är du duktig kan hela namn skrivas annars duger initial.

Är det ett långbord med gäster runt hela bordet bör dekorationerna hållas låga och ljusstakarna vara höga. Då är det lättare att samtala rätt över bordet.

Är det färre gäster kan en rejält maffig bukett ställas i den ända av bordet där ingen sak sitta.

 

Dekorera med det ätbara

Men man måste inte ha blommor. Något väldigt vackert just nu är alla fantastiska grönsaker, rotgrönsaker, pumpor, nypon och äppelgrenar som nu är i säsong.

Säg dem på rätt på bordet, lägg på stora fat som stilleben eller vid varje plats. Och det bästa är ju att dessa dekorationer kan nästa dag bli till en god middag. Pumpasoppa, gratinerad pumpa eller pumpapaj är bara några förslag. Vackert och funktionellt.

Ge energi till den långa middagen

Sedan så har vi det där med att det ska vara trevligt också. Hur snyggt du än har dukat, hur god mat du än lagat så ska det ju vara härligt att umgås. Jag tycker att en kväll med middag alltid mår bra av att gästerna får upp å sträcka på benen mellan varven. Kanske att efterrätten serveras i annat rum? Om du har kök och matrum separerat är det enkelt gjort men om du har öppen planlösning så duka upp efterrätten på köksbänken och låt gästerna ta där. Blir sådan energipåfyllnad av att få röra på sig.

Annars är ett tips o ni är många att låta varannan gäst hoppa två steg så alla får nya personer bredvid sig. Nya samtal och helt ny energi på en gång!

Det var ett gäng tips från mig och jag hoppas det var något av dem som gav dig inspiration. Och slå på TV4 imorgon 09.40 så ses vi.