Japanskt i trädgården med konro grill

Då är uteplatsen invigd och även med en riktig grillkväll. Och med våra japanska minnen drömmer vi oss tillbaka (eller framåt?) med en japansk grillmiddag, med konro. Ett lite roligare sätt att grilla då man har grillen på bordet och med det kan grilla tillsammans och lite efter hand. Kan jag kalla det för den fondueaktig grillning?

En sådan där kväll jag gärna hade haft fler av. Tycker mycket om regn då trädgården är mer brun än grön men det är blygsamt med tillfällen för utemiddagar denna sommar. Än så länge. Vi håller tummarna, eller hur???

Odlingslådorna med sallad, kål, örter mm levererar på allra bästa sätt. Sallad har vi för hela sommaren kan jag säga. Och tur då att just denna kväll skulle vi äta grillat kött med olika toppings och såser i salladsblad var tanken.

Bra uppställning.

Mitt på bordet, på stenplattor, och med speciellt extra hårt, högtryckt kol, börjar vi grillfesten.

Jag har två sallader jag brukar göra när vi gör egen sushi och de tyckte jag passade även här. Och med olika picklade grönsaker som vi fick med hem från Japan.

Jajamen, när det är japansk afton så är det.

Sallad, ris, grillat kött, yuzusås, pickade grönsaker, sesammajjo. Bam!

Hoppas på en repris på detta fler gånger. Långa sommarkvällar vid långbord är verkligen hälsokost för själen.

Schackrutig sommarmat – största trenden

Jag läste nånstans att största trenden för sommarmaten var att servera den som ett schackbräde. Alltså schackrutig mat och om det ska vara sommarmat då måste det väl vara sill och potatis tänkte jag. Nja, de bilder jag sett är rutor av röd vattenmelon och gul honungsmelon eller rutor av feta ost och oliver/vattenmelon. Ja det är det vanligaste och gärna sådant som kopplas till Medelhavet förstod jag. Ja men då så; då kör jag svenskt schack kanske???

För som det heter: Lek med maten! Inte bara att det var kul att göra och blev vackert det var himla smidig servering också.

Spetsa först en potatis, sedan en sill för att vidare doppa i gräddfil/crème fraîche/smetana och avsluta med dippa i finhackad gräslök. Perfekt liten snitt att göra al dente.

Schackrutig sommarmat, sill och potatis på nytt sätt

Jag kokade färskpotatis och skar hela matjessillsfiléer i lika stora rutor. Det blev faktiskt inte mycket ”över” när jag skar dem. Sedan när potatisen svalnat så skar jag lika stora rutor som sillen.

Jag la ut alla sillbitar jag hade i rader och sedan plockade bort varannan för att där lägga potatisen. Det gjorde att brädet sedan blev större.

För att bryta av lite och göra det lite mer levande plockade jag bort några rutor och ersatte med rädisrosor.

Som sagt: samma gamla matjessill, potatis, gräddfil och gräslök men serverat på nytt sätt.

Så, se nu till att servera all din mat i rutor i sommar och känn dig uppdaterad med det senaste. Häpp!

Midsommarafton i Roslagen

Midsommarafton med alla bitar man kan önska. Hur lyxigt är det inte att få landa i Roslagens famn och känna sommar ihop med vänner och familj. Idag är det söndag och det är bara jag och äldste sonen vakna. Inte så konstigt egentligen då alla (utom jag) somnat efter 03 varje dag. Men då lugnt och skönt att gå igenom alla somriga bilder och återuppleva denna fina midsommar en gång till.

En kompis sa en gång för längesedan att om man ska skaffa sig en stuga så ska det vara tillräckligt långt bort så det är annat mejerimärke än det man har till vardags. Tycker fortfarande det är en bra definition och här har vi då en sådan. Lokala mejerier från gårdarna bredvid.

Midsommarblommor i naturen och i vasen. Och här följer ett bildregn av bästa sort för oj så många vackra bilder som spelades upp fram för mig denna dag. Sätt dig till rätta 😂

Efter lång skön frukost satte vi alla fart med olika bestyr för sillunchen. Den obligatoriska potatisskrubbningen.

Och för barnen blev det mobillåda. Sorgligt men så är det numer. De har absolut inga problem att sätta igång med lekar och grejer men OM det ligger en mobil i fickan finns det risk för att en lek stannar upp och sedan är det det kaninhålet som kan sluka en. Gäller både barn och vuxna ska tilläggas.

Hur spännande är det inte med luftgevär??? Ja, det är så klart lite si och så med vapen det där men nu är det ju prickskytte och det är ju otroligt spännande. Som på Gröna Lund fast i trädgården. Och ja, jag var grymt bra på det. Kändes bra att imponera på kidsen 😂

Obligatorisk midsommarövning nr 2.

Sedan binda krans och till det min midsommarlista

Årets krans. Åker in i samlingen.

Jag hade inte min folkdräkt denna midsommar men kunde konstatera att det fanns ändå en folkdräkt…

Och sedan var det då äntligen dags att njuta av allt gott alla tagit med sig och fixat tillsammans. Vilket fantastiskt teamwork och så bra val av vänner som är så bra på att laga mat måste jag säga 😂

Våra fina söner som är rätt olika till sättet och utseendet överraskade med att vara lika klädda de med.

Efter en lång lunch gör man rätt i att röra på sig och med badkläder och handduk gick vi ner till klipporna. Nej, jag hade inte med mig något av det för att bada var jag inte beredd på än denna sommar för…

… 11 grader är inte tillräckligt för mig.

7 modiga av 13 badade.

Omladdning och jag hade nu ett uppdrag: jag var lekledare för femkampen.

Jag ska inte säga att jag gjorde någon avancerad kamp utan hade mer mottot kul och lättsamt och framförallt blanda generationer och familjer. Så barn och vuxen men inte sin egna förälder – så blandade jag lagen. och lekarna var:
• Potatis-på-sked-stafett
• Kast med ärtpåse
• Irländsk julafton (mest för att det är roligast att titta på)
• Spotta längst slemmig grön groda
• Blåsa längst skumorm ur bomullspad

Efter skrattfest och väldigt jämn fajt kunde vi unna oss en Pimm’s och börja ladda om för folksporten sommargrill.

Och när satte vi oss för att äta middag? 22.30! Det tycker jag är det ultimata beviset för att man har fyllt dagen med firande. Speciellt när det inte varit en enda tom minut. Lyxigaste midsommaren!

Ännu en måltid med gemensamma bidrag.

Det fanns en fantastisk marängbotten som väntade i köket men när glassbilen (!!!) åkte förbi så togs det ett snabbt beslut om att ta tårtan som fika på midsommardagen och nu ”bara” jordgubbar med glass. Var ett bra drag då efterrätten serverades efter midnatt.

Jag sa godnatt vid 01 medan övriga var pigga och mötte morgonen som man ska. Men jag kan bara acceptera att jag inte är den som kan sitta till 03.30 och prata längre. Dansa, spela spel – det kan jag göra till småtimmarna men att bara sitta och prata funkar inte hur mysigt och hur härliga vännerna än är. Men när jag gick mot sängen fick jag se den vackraste månen så det var en gåva.

Sov som en stock ända till 09.30 vilket är en bedrift för mig som vanligtvis vaknar med tuppen. Höjden av ledighet och lugn nu alltså.

Midsommardagen var lite luriga i vädret med varierande sol, moln och regn så vi insåg vilken tur vi hade på själva midsommarafton. Men lite skönt att få lite regn ändå när det var så varmt och torrt.

Worth waiting for. Så precis innan vi åkte hem så drämdes det till med en helt fantastik Pavlova. Inte en smula var kvar efter 😂

Midsommarhälsningar från Roslagen

Glad midsommar. Soliga hälsningar från Roslagen där vi har lyckan att få fira midsommar med kära vänner. Att få vara här vid havet, lyssna på vågorna och känna naturens alla dofter är verkligen att fira sommaren. Jag sitter ensam vid köksbordet i det hus vi fick låna, det som är våra vänners grannhus för vi skulle inte få plats i deras hus då vi är 3 familjer som firar ihop. Att sitta här med naturen runt knuten och samtidigt höra susningar och snarkningar från rummen bredvid från sovande familj är nästan för bra för att vara sant. Ett sådant ögonblick jag måste dokumentera här så jag inte glömmer det.

Vi fem i familjen samlade ihop oss hemma; en från basketläger, en som spelat minigolf med mormor, en från sommarjobb, en från Nyhetsmorgon och en från stadsjobb. Sängkläder, simkläder och sill. Ungefär det packades ner och sedan kördes det norrut.

Vi var inte ensamma. Men vi kunde ändå njuta av det faktiskt. Ingen stress, ingen tid att passa och den spellista vi fem skapat tillsammans. Du kanske minns hur vi brukar göra en spellista ihop, alla lägger in alla de låtar de just nu gillar eller tycker är ”sommar”. Sedan trycker man på shuffle och det blir en härlig mix. Den går nu för fullt hos oss.

Sedan var det inte längre motorväg utan slingrig skogsväg. Axlarna sjönk ytterligare och allt blev ännu lugnare.

Framme och där packades bilen snabbt ut på allt gott vi ska äta dessa dagar. Började med den charkbricka vi skulle börja med på torsdagskvällen. En fantastisk mix av massa gott. Köttknytis som det numer kallas av oss.

Timmarna gick och mina ögonlock kunde inte längre hålla sig öppna. Nu var det dags att gå till grannstugan och bädda ner mig. Kändes ändå lite svårt då det aldrig blev mörkt. Men det är ju just detta som vi så länge längtat efter. Det vill man inte missa, men sen måste man ju få sin skönhetssömn 😅

Att gå in i ett hus för första gången när det är mörkt är intressant. Hur ser det ut egentligen…

Så här ser det ut. Min vy i exakt denna stund när jag skriver detta. Tror inte vädret kan bli bättre. Vilken lycka!

Familjen sover tungt, jag borde nog börja väcka dem. Det är ju ändå midsommarafton idag!!!

Jag önskar dig en härlig och glad midsommar. Hoppas den blir fylld av grönska, sång och god mat.

Klippet från Nyhetsmorgon – fullt med midsommarinspiration

Som utlovat kommer klippet från imorse här. Och i förra inlägget får du lite mer ingående bilder på alla delar och var allt kommer från.

Hoppas det gav inspiration till den stundande högtiden.

Klockan ställd på 05.30 och tidigt iväg. Kände mig fin i min klänning men såg fram emot att lämna in mig i sminket sen…

Före och efter. Förra gången vid nationaldagen hade jag mer fokus på pynt så jag tyckte bordet kändes rätt fattigt nu i jämförelse men det som var på tycker jag ändå höll mottet.

Sminkad och klar.

Mycket roligt att se sitt egna namn så där. Fick lite hissnade känsla i magen. Hur hamnade jag här liksom? Så otroligt roligt att få denna möjlighet. Tacksam till tusen.

Bordet inne på plats. Då kändes det lite bättre.

Och sedan var det kamera på och kör!

Nu är det jag som tar några dagar ledigt och ska djupdyka ner i sillen. Önskar dig en fin och glad midsommar.

4 midsommardukningar från Nyhetsmorgon

Inspiration till midsommardukningar kommer här. Jag hann fotografera de olika jag hade med mig till Nyhetsmorgon i morse så det blir lite mer ingående på de olika midsommardukningarna. Hoppas det kan vara något som inspirerar.

Min tanke för dagens inslag var att hylla blommorna. Midsommar är ju för att fira sommarsolståndet och vid alla årets vändningar (Valborg, Halloween tex) så sägs det att naturen är magisk, att det sker saker vi inte kan förstå eller rå på. Och vid midsommar så hamnar magin i alla de blommor som nu omger oss. Där av ska det alltså plockas blommor och sova på dem…

Men jag fokuserar som sagt på dukningen och är ville jag ha med så mycket blommor jag kunde. På och i dukningen. På och i maten. Och alla tips jag hade utöver dukningen finner du längst ner i inlägget. Ska vi ta och gå igenom de olika då?

4 midsommardukningar att inspireras av

Grön blomsterdukning

Gröna Floris från Rörstrand med motiv från klassiska Ostindia ligger till grund för denna dukning. Ovanpå loppisfyndade gröna bladtallriken. Bestick från Sabre.

På ett daggkåpeblad skrev jag namn med permanent vit penna. Enkelt fixat och passande för midsommar

Grönt glas ger härlig naturlig känsla. Enkla nyponrosor från trädgården kan räcka som blommor när tallriken är så blommig. Vattenglas Kähler, snapsglas Rejmyre.

Blå blomsterdukning

Vi är många som har gammalt, ärvt blåvitt porslin och det är ofta blomstermotiv på så här är det de blå blommorna som får vara midsommarblomster. Himmelsblått. Porslin från Royal Copenhagen, vattenglas Kähler, snapsglas Rejmyre.

Blått glas är tillbaka. Jag som minns 90-talets blåa vaser, ljushållare, vattenkaraffer och glas får en retrokänsla. Jag fullkomligt älskar det blåa glaset och att ha som undertallrik är så perfekt. Men även klarglas att ha som assiett ovanpå så de blå blommorna syns bra. Från Reijmyre

Enkel men raffinerad bordsplacering. Papperslapp som jag hålade och trädde blåklint genom.

Små glasflaskor med små blombuketter att sprida ut över bordet är bättre än en stor som skymmer. Ett blått snapsglas och bordet får så mycket färg. Vattenglas Kähler, snapsglas Rejmyre.

Blomstrande dukning

Om du har blommigt porslin behövs det inte mycket mer än så för att få till den blommiga midsommarkänslan. Tallrik från Kähler.

Jag gjorde en snabb namnlapp genom att knipsa en stor prästkrage precis under blomman så den kan ligga plant. Sedan skar jag ett skär över blommans gula mitt så ett litet papperskort kunde stickas ner. Så enkelt, så mycket midsommar.

Och som jag skrev om tidigare – lägg blommor på allt så blir det midsommar överallt.

För mig är den blandande buketten den mesta midsommarbuketten. Det ska vara som om man varit ute på ängen och plockat det man mötte. 7 sorter så klart!

Gul midsommardukning

Om porslinet är vitt, eller utan blommor så får det vara blommor runt om. Här är det liten kruka med magritter, glasunderlägg som en prästkrage (tror jag) samt tallriksunderlägg som blomma. Glasunderlägg Åhlens, tallriksunderlägg från Dixie, servett från Indsika, servettring från Table love.

Det som inte syns vid en bordsdukning eller bilder från middagen är hur det låter och här är sång något som absolut hör till midsommarens dukning och bord. Så skriv ut ditt häfte och duka fram för sång, skrål och skål.

Det är inte ofta man ser gula detaljer i glas men visst blir man glad? Soligt värre.

Och vad äter man på midsommar? Sill så klart och då är det ju fiskbesticken som ska fram tycker jag. Och de är ju lite roligare än de vanliga. Bestick från Gense.

Det är inte alltid man har plockade buketter eller snittblommor utan en liten kruka med somriga blommor är också en bra idé. Kan leva längre vilket inte är dumt.

Midsommartips:
Vacker, liten midsommarkrans till bordsdukningen
Blommande rädisor
Blommande morötter
Håll maten kall med kylbricka
Servera maten i nivåer
• Ha ett eget litet bord med all mat istället för på matbordet
• Ha små buketer på bordet och en stor vid maten alternativt på änden av matbordet
• Gör alltid namnlappar för det gör dukningen roligare

Som sagt, hoppas det inspirerade. Sak se om jag kan hitta klippet och lägga här så du får se det i rörligt material också.

Snyggare smörservering till midsommar

Behöver man snyggare smör till midsommar? Ja jag kanske är nördig och lägger för mycket tid på detaljer men nu är jag sådan här och det är ju så kul att just piffa till med detaljer. Det gör skillnad i det stora sedan. Och som oftast är det ju någon typ av smör, bordssmör, smörgåssmör man ställer fram och istället för att bara duka fram plast – eller pappförpackningen så kan man göra det lite roligare.

Först så är det att breda smör i någon typ av bytta, skål, krus eller annat istället för förpackningen som sagt. Bara det gör skillnad.

Och nu när det är midsommar så tycker jag smöret förtjänar lite blommor. Blommor som pensé, blåklint, rödklöver, tusensköna mfl är ätliga så de kan man lägga på smöret.

Jag tänker inte att man ska äta blommorna utan ha som dekoration. vad jag menar med ätliga är att de då inte är giftiga, så man kan dekorera mat med dem.

Som sagt; en liten sak som gör stor skillnad.

Midsommarkransar 2014 – 2024

Jag blir mer och mer nostalgisk ju äldre jag blir. Kanske det har att göra med att jag vet nu hur snabbt tiden går och hur kort tiden är medan barnen är små. För vips är de inte små. Och med mina bilder, denna blogg så blir det så tydligt för jag har nära till alla bilder, alla år. Och midsommaren i arkivet visar just detta. Som den årliga kransbilden till exempel.

Jag började fotografera kransarna jag gjorde 2016 och fortsatte. Inser att det är år av förändring. Så klart från barndom till tonår men även världen i stort. Fred och frihet var en självklarhet där i början men nu vet vi annat. Krig och pandemi sätter sin prägel på minnena.

Men sedan kommer en ny tanke. Hur länge är det jag som gör hennes krans? Hur många midsomrar har vi kvar tillsammans? När gör hon egna planer med sina vänner och det ska helst vara så långt borta som möjligt från föräldrarna? Precis som sig bör så klart men jag kan inte låta bli att få ett sting av sorg. Älskade sommarflicka. Jag njuter varje dag, varje år för snart är allt detta borta. Förvandlat till underbara, ovärderliga minnen.

Här är kransarna midsomrarna från de gångna åren. Och vill du ha tips på tre olika sätt att binda en krans så klickar du HÄR.

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

2023

2024

Glasmästarsill med morotsblommor – somrigaste sillen

Att vi äter glasmästarsill till midsommar är ingen nyhet men kanske du vill göra den just än mer midsommarpassande? För midsommar är verkligen lika med sill och blommor så då är steget inte långt att göra ”blommor” i sillen väl?

I en klassisk glasmästarsill så är morot en av ingredienserna och den är ju som gjord att göra blommor av. Gott och vackert i perfekt kombination.

Det här var det Stefan pratade om i vårt senaste poddavsnitt. Det var hans man Peter som inspirerats till sin glasmästarsill av Balbosté som gör mat till konstverk. Så tack till alla som inspirerat! Och nu är det din tur, låt sillen blomma.

Glasmästarsill med morotsblommor – somrigaste sillen

Lag 
1 dl ättiksprit, 12%
2 dl socker
3 dl vatten 

1 pkt 5-minuterssill
0.5 tsk vitpepparkorn
0.5 tsk kryddpepparkorn
2-3 st lagerblad
5 st kryddnejlikor
1 st rödlök
10 cm purjolök
1 st morot  

Gör så här: Koka lagen så sockrets smält och låt svalna i kylskåp.

Häll av sillen och skär den i 2 cm stora i bitar. Skiva även rödlök, purjolök, och morot enligt nedan beskrivning och bilder.

Varva nu sillen med rödlök, purjolök och kryddorna i en 1 liters glasburk. Morotsblommorna ställs längs med burkkanterna. Häll på lagen och låt stå i kylen över natten. Glöm inte att också att äta de goda nu picklade grönsakerna.

Morotsblommor

Skär en skalad morot i slantar. Med lite vass kniv skär du små snitt, som varje heltimma på klockan, hela vägen fram till kanten på mittenbiten.

Gör sedan ett litet skär till, bara 1 mm åt höger från det skäret.

Peta bort den lilla skurna biten så kronblad skapas. Om så önskas kan dessa blad formas för att än mer likna en blomma.

Önskar du fler sillrecept? Då kommer det hela 7 recept HÄR.

Midsommarpodd! Bästa uppladdningen

Välkommen till uppladdningen för midsommar du längtat efter. I del två av vårt nedslag i midsommaren går vi igenom våra måsten och hur det SKA vara. Samt olika kulturpoäng att plocka, hur bordet ska dukas och femkampens dilemma. Välkommen att njuta av sommarens mysigaste poddavsnitt.

Och jag vågar säga att det här avsnittet redan är en av mina favoritavsnitt av de vi gjort. Blir ju inspirerad själv ha ha. Säg gärna vad du tycker.

Önskar dig nu en fortsatt fin midsommarvecka.