Lifehack: lär ditt barn laga fläskpannkaka

Sommarlovslediga dagar och barn som först säger Jag har inget att göra! och sedan Vad blir det för mat? Jag vill verkligen rekommendera dig att vid dessa situationer svara: laga en fläskpannkaka.

Inte bara har det rådlösa sommarlovslediga barnet något att göra utan blir även mättad efter. Kanske det bästa lifehacket någonsin?

När vi hade en sådan där dag när inget hände men jag jobbade stenhårt i trädgården behövde de få fart på sig och då gjorde jag det: lärde vår 11-åring göra fläsckpannkaka och vad bra det blev.

Hur stolt var han inte när han fick servera sin egna rätt dessutom.

Så nu ser jag fram emot många ugnspannkakor framöver. Visst, tunna pannkakor i stekpanna är godare men det kräver lite mer jobb. Dottern är en hejare på dem så jag får väl säga att mitt jobb är gjort vad det gäller pannkakssvängen här i huset????

Blommiga bullar, somrig spritz & Stockholmsbarn

En gott och blandat-påse av sommartips kommer här. Jag plockar fram saker från arkivet som jag tror kan passa för både lata sommardagar i solen och även sommarregniga lediga dagar. Tips på mat, bak, pyssel och saker att göra. Jag hoppas du kan hitta något som kan inspirera. Klicka på de understrukna orden i texterna under bilderna, länkarna, för att läsa mer.

Man önskar äta lätt i värmen och dessutom släng ihop något snabbt. Får jag då föreslå mina franska sallad?


På lediga dagar blir det lätt att man står i köket hela dagen, speciellt med barn med i bilden. Kanske snabba pastan kan passa?

Att avsluta dagen och påbörja kvällen med en sval drink hör verkligen lediga dagar till. Denna somrig spritz är lätt och fräsch.

Sommarens somrigaste bakning? Måste vara blommande bullar.

Gäster på ingång om fem minuter? Inga probelm med genvägstårta med kladdkakefyllning.

Svalka dig med vackra iskuber. Kul och enkelt pyssel.

Jag har samma kläder och skor för sommaren år efter år. På resa och ”landet” behövs inga tjusigheter utan beprövade favoriter. Då gäller det att reparera dem tycker jag om de fortfarande kan användas.

Ska du till eller stanna i vår huvudstad? Här har du mina stockholmstips  för barn

Önskar dig en fortsatt fin somrig dag.

En spontanare till Grönan

Under vår oväntade hotellvistelse när huset hyrdes ut till filminspelning så behövde vi aktivera oss och när det blev ett litet överraskande tillskott i sommarbudgeten efter uthyrningen föreslog jag Gröna Lund. Inget jag alls hade tänkt denna sommar men nu när peng och tid fanns så var det ju som ett tecken. Och att det faktiskt blev soligt just denna kväll efter bara regn.

För att maxa upplevelsen ska man med fördel ta Djurgårdsfärjan till Gröna Lund tycker jag. En lugn vacker stund innan alla sinnen får sig ett hejdundrande kalas.

Biljetter och åkband köpta, ryggsäck inlämnad i skåp, drick- och kisspaus avklarat – nu ska det bli åka av. Bokstavligen.

Vi började med en tur i nyheten Pumpen. Alldeles lagom magkittlande.

Vid det där ståndet med hjulet jobbade jag tre somrar när jag var 16, 17 och 18 år. Mycket roliga, vilda och galna somrar kan jag säga. Ett helt underbart sommarjobb för en tonåring och så kul att möta alla typer av människor och nationaliteter. En mycket bra skola för livet. Men att det gått lite tid kan märkas genom att det var Katten Gustav och LP-skivor jag stod och lottade ut.

Så klart kryddar man besöket med en femkamp.

Jag är lite ledsen över matutbudet på Sveriges nöjesparker, vilket jag har skrivit massor om vid våra besök på Skansen. Vi har massa stjärnkrogar med stjärnkockar i Sverige och ett matarv men när man går på sådana här ställen är det hamburgare, tacos, pizza, langos och pasta som dominerar. Den restaurang som tar för sig här är tysk-profilerad. Jag älskar all denna mat så det är inte det som är problemet utan det är att vi liksom verkar inte tro att köttbullar, pyttipanna, raggmunk, räkmacka, smörgåstårta och allt möjligt skulle funka.

Då är ju Astrid Lindgrens Värld något att titta på som för flera år sedan slängde ut allt vad pommes frites, hamburgare och pizza heter och serverar just det jag skriver ovan. Kom igen nu Grönan. Gör det enklare att få mer intressant mat. Lite av det som belystes i Husmanskostens dag om du minns.

När magen är fylld är det inte bra att åka något snabbt och upp-och-ned så en liten tur i Lustiga huset kändes rätt.

Lika kul då som nu. En klassiker lika mycket barndomssommar som Piggelin.

Och sedan fick magen sig en rejäl snurr i Popexpressen.

Vilken fantastisk kväll. Vi kunde inte haft bättre tur.

Vackra vyer omringar och ger skönhet till den rätt bullriga nöjesparken.

En sann klassiker den med – Blå tåget. Lite uppdaterad med nya skrämselmoment.

Det roliga med Grönan är att man kan få en konsert på köpet så att säga.

Vi lyssnade tillräckligt mycket för att känna att vi fick valuta för pengarna men fokuserade mer på åkattraktioner.

De två äldsta sprang mellan alla olika uppskjut, banor och magkill medan lillebror tog det lite mer lugnt. Jag åkte med på sånt som inte skulle skrämma livet ur mig.

Dessert.

Grönan stängde 22:00 och kl 21:58 vann vår basketspelande kille det enda han ville vinna på hela nöjesparken. Det enda vinsthjul/lotteri vi valde att lägga pengar på faktiskt. ”En sån vill jag verkligen vinna!” sa han när vi gick in på Grönan vid 17. Tänk att det var så det blev och vilken fantastisk avslutning på vår spontana kväll.

Tack för att vi fick tiden och pengen att faktiskt göra detta. En överraskande kväll som blev ett fantastiskt sommarlovsminne. Nu är vi redo för mer sommar och lov med den här kickstarten.

Grilltillbehör, somriga hus & Sverigeresor

En gott och blandat-påse av sommartips kommer här. Jag plockar fram saker från arkivet som jag tror kan passa för både lata sommardagar i solen och även sköna sommarregniga lediga dagar. Tips på mat, bak, pyssel och saker att göra. Jag hoppas du kan hitta något som kan inspirera. Klicka på de understrukna orden i texterna under bilderna, länkarna, för att läsa mer.

Sommar betyder väldigt ofta grillkvällar och till det du önskar grilla oavsett om det är kött, fisk eller typ halloumi så finns det vissa tillbehör som passar det mesta. Som denna nekatrinsalsa. Hoppas det ska smaka.

Och om du nu får feeling att grilla och vill testa något nytt så har jag deet här: marinera kyckling med lime och ingefära.

något av det mest somriga man kan smaka är rabarber och här får du alla mina rabarbertips. Massa gott och förhoppningsvis nytt.

midsommartårtor

Har du inte fyllt kvoten av sommartårtor än har jag ett gäng redo för dig.

Att göra sommarhus av sitt hem är så viktigt för att få ge sig själv den där sommarlovslediga känslan.

Alla mina bästa tips på färskpotatis. Denna lilla knöl som nu är det godaste som finns, det billigaste i butiken och det vi drömmer om hela mörka året. Kör, bara kör!

Semestern bjuder på somriga Sverigeresor och de ger minnen för livet. Hittar du något nära dig?

Önskar dig en fin somrig dag.

J@vla rådjur!

Jag har gett mitt godkännande på att man får svära i vårt hus vid två olika tillfällen. Man får säga jävla rådjur och man får säga kottjävlar. Och det var precis det jag sa högt, hårt och mycket aggressivt när vi kom hem efter att vi hade hyrt ut huset för filminspelning.

Vi kom hem närmare halv tolv på kvällen så det var bums i säng och vid frukosten i köket så tyckte jag mig se genom köksfönstret att något hänt i odlingslådorna. ”Hade det regnat så hårt så all min sallad har slagit sig, lagt sig?” funderade jag. Tassade ut barfota och ser att det inte alls var regnet som tryckt ner salladen. Det var de jävla rådjuren som ätit upp alla toppar på min fina sallad.

Skrek högt och förbannade mig själv att jag inte la över skyddet innan vi lämnade huset. Jag har var och varannan kväll sprejat med sådan sprej som rådjuren inte gillar och inte haft ett enda besök. Men tydligen räckte inte sprejen för denna natt. För bövelen.

Nu har jag klippt bort allt Bambi gnagt på och räddat de hela blad som fanns kvar. Det blir sallad varje dag kan jag säga.

Jag hoppas och tror att salladen ska kämpa sigg tillbaka för stammen och innerkärnan är intakta. Låter skyddet ligga kvar 24/7 nu!

Om du följt min blogg vet du att det är ett duktigt gäng tallar vi har på tomten och så blåsigt som det har varit så faller det kottar. Vissa år är det mer kottar än andra och hej – 2025 gör ingen kottälskare besviken. Men jag ropar istället kottjävlar och går dubbelvikt som en fällkniv och plockar kottar till förbannelse.

På två dagar föll det en hel spann full på vår 500 kvm stora tomt. Det är ganska mycket tycker jag. Kanske jag ska börja sälja kottar? Vad får man för en kotte nu för tiden???

Ikväll äter vi bläckfisk & kollar på Squid game

Barnen har laddat i månader, haft stenkoll på när sista delarna, säsongen, av Squid game släpps. de har pratat om att på fredag blir det tv-kväll och krävt ett hejdundrande fredagsmys. Jag är inte den som säger emot utan låter snarare tankarna gå vidare till hur vi nu kan göra något kul av det hela. Och så klart dök bläckfisk upp i mitt huvud.

”Men ska vi inte äta bläckfisk till middag då? Vad sägs om att vi gör calamares?” frågade jag och fick ett kraftigt JA tillbaka. Och då scrollar jag bakåt i mitt arkiv och hittar inlägg från april 2013 där jag la upp receptet. Förstå att jag bloggat så länge!!! Och jag vågar tro att mina bilder har blivit bättre…?

Bilder här ovan från våra Greklandsresor. Får mig att längta galet mycket men det blir ett annat år.

”Kanske vi kan testa det nya takoyaki-järnet vi köpte i Japan också?” sa äldste sonen. Det hade jag inte ens tänkt på. De där gudagåva degbollarna ska det ju vara en bit bläckfisk i enligt alla regler. Som en liten rund ugnspannkaka med bit bläckfisk, som man dippar i såser. Beroendeframkallande gott.

Här är en hel stekbänk som tokoyaki-järn. Vårt är som en liten stekpanna bara. Förvirrande likt en dansk panna för æpleskiver. Tänkte att det järnet faktiskt kunde få jobba för både japan och Danmark så att säga.

Ja det blir till att äta gott ikväll och med spänning se på sista delarna av Squid game. Kanske du också längtat till detta serie-släpp?

Jag sitter med julen 2025 på mitt bord

Jag har i hela mitt vuxna liv jobbat med marknadsföring och kommunikation så jag är van vid att vara i fel säsong. Det jag jobbat med ska ju vara klart när det är dags att möta mottagaren, som att jag fått uppdrag att påskpyssla, göra höstfint och recept för julmat. Det ska vara klart för läsaren/tittaren så då behövs det göras innan vilket beroende på medie kan ha olika lång tid för produktion.

Det du läser just nu, bloggen, skriver jag med noll fördröjning så om jag postar ett recept jag gjorde igår så är det då ”rätt” i tiden men för andra produktioner som tidningar så är det halvår innan. Och det är där jag är nu.

Sitter i mitt kök och skriver julreportage till tidning medans dotter med vänner solar i trädgårdens 25°-värme och hoppar i den vattenspridare jag nyss hjälpte dem med. Kontrasterna kunde inte vara större!

Och extra knas när jag ser bilder från samma vinkel från där jag sitter. Köket med sommarblommor idag och med juldagsmiddag och julporslin på skärmen.

Jag är lite splittrad minst sagt. Stora projekt som ligger för hösten samtidigt som jag har uppdrag som är nu, nu, nu. När man jobbar som jag med kommunikation på alla sätt, flera plattformar och medie gäller det att hålla tungan rätt i mun. Nu så har jag liksom både ska på svalkande citronsaft och värmande glögg 😂 Oavsett hoppas jag du hänger med, i alla väder och väderstreck så att säga.

Fransk vinkväll i varm lägenhet i Vasastan

Maria Thorén bjöd in till en fransk vinkväll i sin mysiga lägenhet. att det skulle bli en pangvarm kväll fick oss alla att snabbt ”resa” till Languedoc, i södra Frankrike, där Maria håller till när hon inte är i Stockholm. Att då få äta typisk regional mat samt vin från Gerard Bertrand som odlar allt vin just i Languedoc. Mycket smart sätt att resa för mig måste jag säga.

Maria har många strängar på sin lyra, bland annat uppdrag för Stadshuskällaren och därifrån plockade hon köksmästaren Magnus Santesson som för kvällen lagade franska godsaker.

För den med gott minne och är en trogen bloggläsare minns kanske att jag och Stefan hade med Maria som gäst i julpodden. Maria är utöver projektledare och allmänt fixig även sommelier.

Och nu var det inte bara att få allt serverat, nej då, utan här skulle vi inbjudna få jobba. För att äta ostron måste man först öppna dem själv.

Jag måste säga att den första jag öppnade var relativ enkel och förstod inte vad allt snack handlade om. Hur svårt sak det vara liksom, bara att sticka ner kniven och sedan öppna skalet.

Sen gick det åt helvete. Jag måste ha fått ett himla bra ostron först för det var som fördömt sedan. Då förstod jag hur mäktigt det är med de som öppnar flera på löpande band som om det var små skruvlock.

Efter försnacksen var det förrätt som även det var ostron. Nu gratinerade med hollandaiesås. Om man får ett riktigt stort gäng ostron och kan både äta dem råa, för det vill man ju, så kan de även tillagas.

Det är så otroligt intressant att få gå på vinprovning ihop med proffs. Så mycket mer jag känner, smakar och doftar när jag har någon som vägleder.

Perfekt tillagad kalv med somrig sallad – det kom Magnus in med.

Kalv är något jag inte själv vågar mig på. Det känns liksom stort och svårt att få till. Men blev nu sugen på att testa. Alltid bra att utmana sig i köket.

Det finns inga mjölkkor i Languedoc så den ost som kommer därifrån är alltid getost. Och så klart serverades en fantastisk hård getost.

Ett dessertvin serverat på allra snyggaste sätt. Och till det kom en…

Konditorn behövde gå innan servering och han skrev ner desserten och det var ju väldigt fint att få det helt beskrivet.

Så här snyggt ser det ut. Jisses vilken skönhet.

Och där inne i skönheten gömdes den krämiga chokladen. Jösses, detta ska jag inte ge mig på. Den känns ännu tuffare än kalv väl?

Även om det var härligt att njuta av Frankrike och Languedoc så här vi fat och glas så blev jag ju galet sugen på att resa dit IRL. När kan jag få in det i kalendern?

Så vispar du grädden bäst, som proffsen

Vem vill inte vispa den bästa grädden? Sånt måste man ju lära sig. Vissa dm´s är roligare än andra. Jag fick meddelande från Camilla Hamid där hon och hennes samarbetspartner Arla Ko bjöd in till en liten intim gräddtårsbakning med just grädden i fokus. Camilla skulle ge sina bästa tips för den perfekta grädden och när proffsen lär ut lyssnar man.

Alla vi inbjudna fick varsin liten tårtbotten och sedan så skulle vi få göra en riktigt god gräddtårta. Jag passade på att ta steg-för-steg och snappa upp Camillas tips så ta upp anteckningspapper och penna och ta del av detta.

Camilla Hamid som vi är vana vid att se henne, fokuserad, kunnig och generös med tips.

Men hennes roliga bubbliga sida kanske också är känd? Så underbart att få hänga i hennes studiokök och få se allt.

Så vispar du grädden bäst, som proffsen

Men tillbaka till grädden och den perfekta uppvisningen. För hur vispar man grädde bäst? Jo så här:

Se till att det är 40% fett i grädden. Inte 35 eller nåt sånt. Måste vara riktig vispgärdde.

Börja med att kyla grädden. Kan med fördel läggas i frysen ett tag innan den ska vispas

Bäst blir grädden om den vispas långsamt, allra helst med handvisp. Det blir då små och många luftbubblor vilket ger det rätta fluffet. Om du inte kan vispa för hand kan du ta elvispen men vispa på lägsta nivå.

Vispa tills det blir vågor i grädden när du lyfter vispen. Ska hellre vara för lös än för hård för att…

… den kommer bli arbetad med när den ska bredas på tårtan. Vid den hanteringen så blir den fastare så hade du vispat mer innan hade den blivit för hård på tårtan.

De sista varven för grädden görs med fördel för hand om du använt elvisp.

Är skadan skedd och grädden blev för hård kan lite ovispad grädde vändas ner så blir den lös igen.

När det är dags att breda på grädde så gäller det att lassa på mycket. Det går åt mer än vad man tror skulle jag säga.

Bred ut över locket först och låt grädden rinna ner över kanterna för att sedan breda ut det.

Ska du spritsa grädde? Ett populärt tips är att ha en knivsudd bakpulver i grädden vilket ger snygga skarpa spritskanter.

Gör ett test med spritsen först i bunken så du inte börjar direkt på tårtan.

Spritsa inte för nära lockkanten om du vill ha en ring runt, det ruiner lätt ner över kanten.

Ska det spritsas på kanten behövs grädden vara lite hårdare så det inte bara rinner av.

Jag slänger in min favorit vad det gäller tårtbotten, recept HÄR. Blir saftig och hög.

Jag var i full koncentration hela vägen. Detta skojar man inte bort!

Sedan var det att dekorera tårtan. Och här fanns det alla möjliga möjligheter. Blommor, bär och annat.

Jag blev helt nollställd och visste inte riktigt vad jag skulle göra men spritsade runt locket och sedan skar jag tunna remsor/klyftor av jordgubbar för att placera ut. Kanske inte det snyggaste jag gjort så jag försökte rädda med blomblad.

Äsch, det där måste jag öva på.

Så många fina tårtor av alla mina fina vänner/klasskompisar.

Tack Camilla och Arla för härligt gräddig dag. Och tack till Albin Hag som tagit några av bilderna här i inlägget.

Hemlös den här veckan

Vi är utkastade ur vårt hus. Kanske inte direkt utkastade utan det är ju ytterst med vilje men det är lite speciellt att vara utan sitt hem. Vi hyr ut vårt hus till reklamfilmsinspelning och den pågår i tre dagar. Då allt vårt bohag med det flyttas bort så kan vi inte bo där efter kamerorna stängts av för natten så vi får bo på hotell.

Vi har gjort det här några gånger tidigare men några år sedan nu. Förra gången kändes det inte bra, teamet var rätt nonchalanta mot oss och verkade inte riktigt försåt att et faktiskt var vårt HEM de lånade inte bara en lokal att spela in film i. Så vi sa nej till massa frågor men nu så kändes det rätt.

Så här sitter jag i hotellrummets säng, kollar på BBC och försöker jobba. Maken är på jobb i Almedalen, dotter med vänner, äldste son med fickvän och yngste på golfläger så… här är jag. Kunnat stryka en massa dåliga samveten på min to do-lista när inget i huset lockar på mig, som att tvätta, rensa eller fixa som det ju alltid finns massor av i ett hem, stort som litet.

Tur i oturen att maken är bortrest för det här med hotellrum för fem verkar vara helt omöjligt. Men när det är jag och de tre barnen går det mycket lättare att få rum.

Tvärs över gatan från hotellet så läxade vi med burgarmiddag. Inga klagomål från barnen.

Älskar att mina barn gör exakt det jag alltid gjorde som barn och något jag vil göra varje gång jag kommer till en sådan här lång korridor: springer allt man kan.

När barnen var mindre spelade vi alltid sagor åt dem i hötalarna i deras rum. Då de är sammankopplade så spelade vi samma saga åt alla barnen samtidigt. Först läsa saga, sjunga och sedan saga på högtalaren. Den tiden är över men igår gjorde jag det på vårt rum, inte läsa saga utan spela saga på min telefon. Tog en favorit: Alla vi barn i Bullerbyn. Oj vad nostalgiskt och mysigt. Och somrigt.

Väckte barnen på samma vis i morse med Pippi på rymmen. En annan favorit. Jag kunde märka att barnen gillade greppet, de brukar själva säga ” åh, det här är barndom” om något de ser, hör, doftar eller smakar. De har kommit till åldern att de kan se bakåt och se på det med distans och faktiskt förstå att det är minnen.

Funderar på att ta Emil i Lönneberga i natt, eller Dunderklumpen, eller Pelle Svanslös, eller Barbapappa. Så många sagor vi lyssnat på, så många fina minnen.

Verkade vara en busslast med tyska turister för det talades mer tyska än något annat språk vid frukosten. Som att vara utomlands men bara några t-banestationer från hemmet.

Så, en natt till i denna lilla för-semester-bubbla. Mysig försmak på sommaren som sagt. Och jag ska räkna de olika sängar vi sover i under sommarlovet och vi är uppe i två stycken nu. Kommer bli många fler…