”Ja jäklar i min lilla låda vad det ska hånglas i jul” svarade jag när maken storögt tittade på den mistel jag köpt på vårt lilla torg. ”Det måste ju vara världens största mistel!” tyckte han. Jag tänkte väl att nåt skoj ska man väl få ha denna tråkiga jul 2020…
Sedan har jag haft en dröm länge om at ha en megastor mistel just i matrummet. Hade en liten rackare för några år sedan, HÄR, och alltid velat ta det fullt ut.
Nu har jag blivit stammis på torget, hos grönsaks- och blomsterhandlarn så jag fick bra pris, men nu är de inte lika ovanliga som förr och med det gått ner i pris.
Den är känslig denna stora mistel och torkar snabbt så jag har den hängande i källaren, matkällaren. Den mår bra av kyla så jag låter den hänga där mellan varven så den ska vara pigg och fräsch på julafton när den verkligen ska få vara med. Sedan hänga kvar så länge det bara går.
Aktivitetskalendern har varit mycket uppskattad av oss alla. Barnen drar upp sina smällkarameller, en var tredje dag, och läser upp vad som ska ske just den dagen. Det har varit att se på olika julfilmer, när det var Nobeldagen åt vi finmiddag, bakat något gott mm.
Kalendern har sin fördel även för oss vuxna för då är det kalendern som bestämmer vad vi ska göra den dagen. Och barnen säger liksom inte emot.
Jag har försökt lägga aktiviteterna så de passar den dagen. Som att gå ut i skogen och dricka varmchoklad på en lördag till exempel. Då kalendern bestämde det blev det mindre ”nej, jag orkar inte” för det var ju någon annan, högre makt, som hade bestämt.
Vi har en skog, ett naturreservat precis bredvid vårt villaområde och det är allas vår lunga. Då jag själv är uppvuxen här har detta alltid varit min bakgård. Älskar skogen i alla årstider. Kan varenda stock, varenda sten. Kände mig som Ronja här.
Den lilla sjön låg helt spegelblank, totalt vindstilla. Och de populära grillplatserna runt om sjön – en av dem var ledig. Detta fick bli vår plats för julfikat.
Min mamma, som bor nära, hade bakat Smålandskringlor och delade med sig. Recept HÄR. De med smör på – grejer det!
Eld! Så fundamentalt och härligt. Gör något enkelt, vad som helst, och släng in en levande eld och allt blir toppen. Lite sura barn blir alltid fascinerade av elden och helt i gasen.
Något vi lärde oss när vi gick på Det-som-inte-hetr-Mulle-längre var att göra glödpinne. Något som är för barn men så klart lite större barn. Och helt i uppsyn av och i ansvar av vuxna.
Glödpinne: Stoppa ner en pinne i elden och låt den ta fyr under nån minut och blås sedan försiktigt ut. Se pinnen glöda och ryka. Som ett stort tomtebloss blandat med rökelsepinne. Håll pinnen rakt upp, bort från andra och stilla. Väldigt fascinerande för barn.
Inte kan man tro att det är december och bara några dagar kvar till jul inte. Kan inte låta bli att bli rejält sorgsen över att inte få den där juliga, vintriga stämningen. Hade det varit november eller säg mars hade jag tyckt det var väldigt vackert. Men nu, rätt deppigt.
Detta är alltså vår skridskosjö. En liten insjö som alltid snabbt bottenfryser och ger en perfekt skridskobana. Visat det HÄR.
Men oavsett om det är snö och is eller inte så fick vi alla fall denna dag en riktigt härlig utflykt med gofika. Hembakat och härligt
Det började skymma och då mörkret kommer fort insåg vi att vi måste lämna skogen snabbt. Ingen belysning i skogen och promenaden är rejält brant och fylld med rötter. Med mätta bullmagar, rökdoftande kläder och raska ben tog vi oss hem igen.
Under promenaden så konstaterade vi att detta blir det vi kommer ägna jullovet åt. Vi kommer inte resa någonstans, inga museum ska vi besöka och inga vänner ska besöka. Det får bli utflykter till olika platser med picknick. Om det bara kommer snö kommer det bli kul varje dag. Hoppas, hoppas, hoppas!
Att slå in paket är bland det härligaste jag vet och så här vid jul så är det ju en hel del av den varan. Jag har en hel drös av tips för paketinslagningar HÄR men nu ska jag tipsa om hur du slår in flaskor. Att stoppa flaskan i en långsmal flaskkasse är riktigt bra men så klart blir det lite roligare om själva flaskan får sin egna inslagning.
Och just det ska jag då första ge mig på.
Det knepiga med flaskor är två ganska självklara saker; de är runda och avlånga.
Att göra snygga ändar när det är en rund platt yta är något japanerna är proffs på faktiskt. En kompis drog med mig på en kvällskurs för en herrans massa år sedan där jag just fick lära mig japanska paketinslagning. Jag ska beskriva det tydligt längre ner.
Först kommer ett dundertips som gäller samtliga paket i jultid: smart lackning.
Jag har ett helt inlägg med mina bästa tips på hur du gör så där riktigt snygga lackade sigill. Det kan du läsa HÄR. Men det jag vill belysa mest här är att du ska inte lacka direkt på paketen för allra bästa resultat sett till det estetiska. Du lackar på bakplåtspapper och när de stelnat plockar du försiktigt bort dem och limmar på ditt paket. Helst med limpistol för snabbast och fastast resultat.
Att förlacka på bakplåtspapper och sedan limma på är perfekt för de där paketen som inte är så enkla att lacka på som flaskor tex.
Här har jag satt ett lackat sigill på knuten runt flaskan.
Japansk paketinslagning av runda paket
För bästa resultat så rekommenderas silkespapper. Det är ett papper som är följsamt och lättantändligt i detta fall då det ska vikas i små veck. Och sedan just vid flaskor är det bra då det ”bara” är att vrida runt pappret runt flaskhalsen och sedan avluta med ett fästande band runt.
Du ska börja med att lägga ditt runda paket på pappret så när du viker upp det ska pappret gå upp till mitten. Rulla sedan in ditt runda paket och limma med limstift eller dubbelhäftande tejp så pappret låses.
Ta tag i pappret på den ända där pappret sticker ut och liksom nyp pappret. Ta den lilla biten/nypet mot mitten och håll fast den mot mitten med vänster (om du är högerhänt). Den flik som blir bredvid, till höger nyper du och för som ett nytt veck mot mitten den med. Håll fast även den med vänster hands pekfinger.
Du ska fortsätta ”nypa” ner veck efter veck hela vägen runt. Tipset är att försöka göra så smala veck som möjligt för att få en tydlig plisserad inslagning. När du kommit hel vägen fram så fäster du med en klick lim för limpistol. Sedan ytterligare en klick för att fästa ett sigill av lack.
Det tar några gånger innan man får in den rätta knycken som Tjorven skulle sagt.
Och jag vill poängtera att detta är inget du gör när du har bråttom iväg till en fest och tar en flarra rödpang ur skafferiet för att ge bort. När, detta förtjänar nog ändå sin lilla mysiga pysselstund. Sånt som vi pysselglada älskar att göra, du vet?!
Har du sett trenden med chokladgömmor? En stor chokladkula fylld med chokladpulver och marshmallows som sedan smälter i varm mjölk för att blandas till den göttigaste varma chokladen.
Min 10-åriga dotter visade mig detta på Tik Tok, precis som hon lärde mig det där trendiga kaffet i somras. Himla bra med att ha kids som plockar upp trenderna så vi kan testa här hemma.
Bara ett problem – i de filmer hon visade så skapade en konditor stora skålar av choklad som sedan fylldes, sattes ihop till en hel kula- Vi har inga sådana formar ju! Tur då att dottern har en sådan klurig mamma att jag kom att tänka på de där ihåliga chokladtomtarna – de kan väl funka?
Jajamensan! De kunde de!!!
Varm choklad med chokladgömma av chokladtomte
Vad som behövs, per person:
1 chokladtomte
Några bitar mjölkchoklad
2 msk o’boy
3 msk mini marshmallows
Mjölk
Gör så här: Skär försiktigt av änden på chokladtomten. För in o’boy och minimarshmallows i håligheten i tomten. Smält mjölkchoklad i vattenbad eller micro, bred på änden av den skurna tomten och ”limma” fast kanten igen.
Ställ chokladtomten i den skål, stora kopp som den varma chokladen ska drickas ur. Värm mjölk ordentligt utan att koka den. Ställ skålen/koppen framför din gäst och häll över den heta mjölken. Tomten smälter och marshmallows ropar upp. Rör om så allt blandas och chokladtomten smälter helt. Njut!
Ett väldigt roligt pyssel om jag får säga det själv. Älskar ju att pyssla med saker som smakar gott. Kallar det för att pysselbaka.
Inte svårt att få med sig de små heller på detta, ha ha.
Och detta får ju mig att tänka på allt möjligt man kan fylla tomten med. De där små chokladflaskorna med sprit man var livrädd för som barn – kanske detta kan vara en partydrink med typ punch i eller nåt sånt?
Och så klart kan chokladtomten fyllas med vad som helst. Polkagrisar kanske? Skumtomtar?
Detta var den svåraste biten – att pussla ihop de två bitarna, ha ha.
Kanske inte den snyggaste skattningen men den sitter benhårt i alla fall!
Och om du undrar om tomten smälte fort? Ja, det tog bara nån sekund så var tomten ett minne blott och alla den härliga marshmallowen flöt upp till ytan.
Bara att sippa på den varma chokladen och doppa goda pepparkakor. Detta var en succé och måste göras fler gånger. Förstå överraskning på kalas eller utflykter! Så kul!
Har du också ett ovärderligt julpynt? Du vet, ett sånt som inga pengar i världen skulle kunna få dig att sälja det. Den här vägghängda julkalendern i tyg är min sådana.
Den fick jag med mig från föräldrarna när jag själv fick barn. Den julkalender jag och mina tre bröder längtade så efter, för den var det första pyntet och första tecknet på att det snart var jul. Och den grej som det busades med.
Vi fyra syskon fick var fjärde dag ta en skumtomte (alltid skumtomtar!) från kalendern och i sann enkelhetsprincip (nytt ord) så tog vi i åldersordning. Jag som yngst startade alltså den fjärde. Vilket också gav att jag fick julafton. Kan ses som en bonus men icke!
Dels så stelnar skumtomtar i luften men så gick mina lömska storebröder och småbet på godisarna. Så där osynligt bakom ”fickorna”. Minns VÄLDIGT klart hur jag, troligen 7-8 år, trippade ner i köket tidigt på julaftons morgon för den sista luckan och tomten. Det var ju bara luvan kvar!!! Den lilla bit som stack upp var bara det som fanns och den var dessutom stenhård.
Jag å brorsorna har talat ut om detta, lagt det bakom oss och kan gå vidare, ha ha. Jag har berättat detta för mina barn och jag tycker mig se något busigt i ögonen på lillebror. Han skulle mycket väl kunna göra något sådant. Den lille sockerråttan till busfrö.
Som sagt ovärderligt julpynt. Visst är det dem man längtar efter att få sätta och ta fram?
Hej och tack snälla för alla fina, värmande och glada hälsningar jag fått efter sändningen i Nyhetsmorgon igår. Jag blir alldeles lycklig av att få höra och se hur jag kunnat inspirera. Som ett meddelande från en mamma till en 7-åring som hade sett inslaget och sprungit till kylen för att ta av det röda vaxet på deras julost. Finns inget som gör mig gladare!
Här har du inslagen uppdelade på 3. Ja, du får hänga med nu för det var 7 stycken olika pyssel på mindre än 9 minuter vi hann med. Det går undan vill jag lova.
Om du tycker att det kanske går lite väl fort och önskar ha tydliga beskrivningar och steg-för-steg så kolla HÄR för alla pyssel.
Behind the scenes
Jag tog lite bilder så du kan få följa med bakom kulisserna så att säga.
Taxin kom kl 06.50 och vi åkte genom en väldigt vacker Lucia-stad. I rondellerna här i Bromma så hade någon varit uppe i ottan och tänt hundratals marschaller runt om hela på flera rondeller. Så vackert, så fridfullt.
Blev visad till kulisserna bakom där mitt bord jag skulle få använda fanns. Jag var klädd i mitt mest julröda jag hade.
Bara att börja styla bordet. Ska se julmysigt ut samtidigt som det ska kunna filmas från tre kameror på det. Och samtidigt kunna vara rörligt då bordet, eller två bord om jag ska vara ärlig, ska kunna rullas mellan tagningarna. Inte ha saker som lätt välter osv.
Medan jag riggade övade OD på de vackraste sångerna.
I green room förtändes ljusen på lucia.
I vanliga fall så är en av de lyxigaste sakerna med att vara med i TV sminkningen och håret man får. Med corona så är det slut på det. Jag får sminka och fixa själv. Jag har lärt mig att ”kameran äter färg” så jag tog mer av allt än vad jag brukar.
Bordet klart och nedräkning till sändning.
I köket stod konditorn Alexander Pelli och skapade de mest fantastiska bakverkan. Saffransdoften var gudomlig.
Studiomannen Johnny som klarade de mest nervpirrande situationerna: När det var dags för nyheter insåg nyhetsankaret att han inte hade mikrofonen på sig. Ljudkillen var borta. Vi pratar sekunder till nyheterna här. Jag och Jenny står och ”påar” nyheterna medan bakom kameran river konditorn Alexander av sig kockjackan, sliter av sig sin mick som kastas över till nyhetsbordet och i galen rask takt får nyhetskillen på sig den medan det klipps till den kameran. Tror vi alla kollapsade av stress men inget som märktes utåt. Det är det jag älskar med direktsändning.
Så nära ikonen Leif GW Persson jag nog kan komma.
Var tvungen att föreviga.
Och här blev det stressigt värre också. Tanken var att jag i mitt 3.e och sista block skulle stå i köket ihop med Alexander och göra bakplåtspappersstjärnor men tiden fanns inte att det skulle gå så jag får snabbt som ögat fixa tillbaka till ett eget bord och instruktionen om att ”du har 30 sekunder på dig i sändning att berätta om pysslet”. Det är därför jag är så galet snabb i min beskrivning. Tänk om jag fick hålla i ett helt eget program – måste starta YouTube kanske ändå?, då hade jag kunnat prata länge och väl, ha ha.
Sändningen avslutades lika vackert som den startade – med sång från OD.
Jag tänkte ge dig tips på gratis julpyssel av det du har hemma. Det finns många anledningar till att detta är en himla bra sak, att skapa egna julpynt av det du har hemma:
• Det är nästintill gratis
• Du kan sätta igång på en gång
• Du har gjort det på riktigt själv
• Varje sak blir unikt för dig, inget färdigt kit att bara limma ihop
• Det är klimatsmart att inte konsumera nytt
• Du behöver inte gå till butiken, något som just detta år är passande
Tips på gratis julpyssel av det du har hemma
Ska vi då ta och titta på vad jag har i mitt arkiv som kan passa?
Apelsiner och citrusfrukter överlag är det just nu säsong för så de finns nog i de flesta hem runt jul. Att torka apelsinskivor är enkelt och blir så vackert. Kan göras mycket med och HÄR ser du hur jag gjort en krans.
Tycker du också om den röda julosten, edamer? Toppen, då har du perfekt material för att göra vackra ljus med. Det vackra röda vaxet blir perfekt på ljusen. Läs mer HÄR.
Paketpapper finns nog i de flesta hem vid jul. Med de långa pappren går det enkelt att få fram riktigt vackra girlanger att pryda hemmet med. Se hur HÄR.
Gitlanger hör julen till och kan göras på massa olika sätt. Av gamla karamellpapper till exempel. Se HÄR när jag gjorde dessa polkarandiga rosetterna.
”Stöp” vackra ljus i gamla bakformar. Se HÄR hur galet enkelt och snabbt du får dina värmeljus att bli tusen resor mysigare.
Och av de gamla formarna skapar du vackert en fin krans eller annan dekoration. Se mer HÄR.
Små stjärnor gjorde jag av vass plockade vid stranden. häng i granen, på ljusstaken eller på paketet. Se mer HÄR.
Av gamla kemtvättsgalgar kan du skapa en rund ljusring, se HÄR, eller…
… ett diamantformat ljushänge. Se beskrivning HÄR.
Ett av mina absoluta favoritpyssel. En gammal pocketbok blev på timmar en maffig krans. Se steg-för-steg HÄR.
Hoppas du blev inspirerad och vill testa några pyssel.
Nu håller jag på och packa många lådor med en massa härligt. I morgon står jag i rutan, hos Nyhetsmorgon, och jag ska visa julpyssel med det du redan har hemma. Enkla pyssel som går fort men samtidigt är roliga att göra och blir vackra i ditt julhem.
Jag hoppas så klart att du vill haka på och titta. Så när Lucia sjungit färdigt och lussebullen är uppäten tycker jag du ska slå på TV.n. Jag är med vid 09.00, 10.00 och 11.,20. Det ska bli så kul och så klart nervöst. Direktsändning är himla häftigt men läskigt. Finns inga möjligheter till omtag eller nystart. har man gjort bort sig så har nån miljon människor sett det, ha ha!
Jag älskar girlanger! En sådan enkel sak som kan skapa stämning på nolltid. Jag har gjort många girlanger genom åren och några har hamnat här på bloggen. Men girlanger kan göras på alla möjliga sätt, som att klämma/limma fast något på ett snöre eller skapa hela girlanger av tex papper.
Jag har tagit upp en gammal klassiker till girlang och gjort den på mitt sätt, kanske i en lite moderna tappning. Jag ville nämligen ha riktigt långa girlanger, det går att skarva men jag önskade ha hela, i ett stycke. Och långa papper – det är ju paketpapper det! Och sånt har jag ju massor av här hemma nu till jul. (Eller året om ju för jag är en pysseltoka)
Med en bit på 60 sm fick jag ju en mer än dubbelt så lång girlang. Det är nästan som trolleri. Ja, så om någon ger dig en sådan där ”Bäst i test”-övning med att förlänga ett papper vet du nu hur du ska göra.
Visst ser de avancerade ut? Riktigt proffsiga om jag får säga det själv men de är rasande enkla att göra. Häng med nu så ska jag visa:
Långa & vackra pappersgirlanger av presentpapper
Vad som behövs
Presentpapper
Sax
Garn
Gör så här: Dra ut presentpappret som så långa du önskar ha girlangen, fast tänk å att den blir dubbelt så lång som pappret är oklippt. Vik och klipp till remsor, mina var 120 cm. Vik den smala remsan på längden.
Klipp ca 1,5 cm med saxen från ryggen ner på pappret till ca 2 cm från kanten. Klipp nästa snitt med 3-4 cm mellanrum. Fortsätt med 3-4 cm mellanrum hela pappersremsan.
Vänd nu på pappret så du har den öppna sidan mot dig och klipp på samma sätt fast mot ryggen, 2 cm, mellan de tidigare snitten.Fortsätt till hela pappret är snittat.
Öppna försiktigt upp pappret och vänd det så ryggen vätter uppåt. Dra försiktigt i ändarna och se hur pappret formar sig till en girlang. Se till att alla ”möten” i öglorna är vridna åt samma håll för snyggast girlang. om inte, vänd försiktigt på de som kommit åt fel håll.
Häng upp girlangen där det önskas. Om det blir hängande delar på kanterna behöver de tyngas ner för att bli snyggast. Jag gjorde små garntofsar och knöt fast. Hur du gör dem kan du se HÄR.
Jag använde mig av ett tvåfärgat presentpapper för jag gillar när girlangen har två olika liv, olika sidor, men det går ju lika bra med enfärgat. Och mönstrat!
Det jag gillar med denna girlang är dels hur enkel den är att göra men också att beroende på vilket papper du har så passar den till alla fester, alla högtider och säsonger. En gul till påsk kanske?
Gottabord till jul! Ja, julbord i alla ära men visst är det härligt med ett maffigt bord fyllt av julgodis också? Jag hade ett jobbuppdrag där jag fick skapa ett riktigt juligt godisbord och det var ju som en dröm som blev sann.
Nu tänkte jag prata, tipsa och visa om HUR du kan skapa ett härligt bord och buffé för godsibordet. Sen är det fritt fram för dig att fylla skålarna med vad du vill. Kanske världens godaste chokladkola, skumtomtefudge och knäck?
Om man börjar med definitionen av en buffé så är det att det ska vara flertalet saker att välja på och att man får blocka själv. Så steg ett är alltså att ta fram alla dina vackraste skålar och fat du har. Dock inte de där stora sallads- eller chipsskålarna. Det ska kännas lite exklusivt så gärna små skålar.
Om du tänker på detta bord som ett klassfoto så kanske du förstår vad jag menar när jag säger att det ska vara ett bord i olika nivåer. Det är då det blir som alla bäst. Både vid första anblick, att det ser riktigt inbjudande ut, men även för dig och dina gäster att enkelt kunna plocka från.
Utöver godis så är julens blommor och gröna fint att få med. Jag har en slinga av konstgjort granris. Ja jo jag har helt klart blivit en sån jag inte trodde – att tycka det är helt okej med konstgjorda växter vid jul. Men hyacinter och amaryllis – det vill jag ju ändå ha friska. Doften av hyacint vill jag inte vara utan!
För den där exklusiva känslan, även om det inte är de dyraste pralinerna, så är små tänger, eller skedar bra att ha när det inte är inslagna godisar.
Dessutom en mycket bra sak för hygienen, något vi detta år lärt oss allt om.
För att få nivåer i tre steg behövs det något som höjer bordsytan.
Längst fram står fat och låga skålar, sedan skålar på fot och längst bak skålar på fot men på en träbalk. Ja, jag lånade balken från den kryddhylla jag gjorde, se HÄR.
Och vid en buffé ska det finnas tallrikar redo för gästen att ta och fylla. Här vill jag ju slå ett slag för de loppisfyndade jultallrikarna. Ja, när jag tänker på det så är alla mina fat och skålar här på bilderna antingen loppisfynd eller ärvda från barndomshemmet.
Det är helt upp till dig med vad du fyller dina fat och skålar med men för att få den där allra härligaste känslan så skulle jag tipsa om att ha lite av allt, i olika smaker och strukturer. Ja, du vet ju hur man vill ha en riktigt god godispåse – lite av allt.
Och vad kan vara bättre dekoration vid ett godisbord om inte pynt av godis? Du ser hur jag gjort girlangrosetterna HÄR.