Jag vet, det är låååångt kvar till jul men då jag har mycket advent, jul och tom nyår på jobbet med fotograferingar och samarbeten just nu så är det lätt att komma i julstämning redan. Och vem är jag då då i jultid? Gissa två gånger, ha ha. Jag och kvinnan nedan skulle kunna starta klubb. Älskar henne!
Men hallå fredag! Här kommer jag med ett tips till dig: en hejdundrans god taco. Ja jag kan säga att det var bland de godaste jag både ätit och gjort själv. Och vacker så man smäller av blir den ju med om jag får säga det själv.
Det blev en vegetarisk taco igår (tjuvstartade lite…) med quornbitar men som så ofta när man äter taco; det är ju tillbehören som gör hela grejen. Tror jag fick in hela kostcirkeln i en och samma taco. I alla fall alla smaker på hela smakpaletten kan jag tycka.
Vegetarisk taco med quorn, ananassalsa & guacamole
Om vi då tar det hela från grunden, som jag byggde upp godsakerna.
Först är det så klart tacoskalet och trots att jag sedan kanske 1,5 år helst äter små mjuka tortillabröd ville jag ha hårda skal. Och det var bra med crunch.
Sedan då fyllningen. Jag brukar ha tunt skuren isbergssallad i botten men nu hade jag ingen hemma så det blev babyspenat. Hallå i lådan! Aldrig med isberg. Spenat var ju så mycket godare.
På med ett fett lager av guacamole. Hur jag gör den kan du läsa HÄR (obs, gammalt inlägg från 2013 så min fotograferingsnivå då…oj oj). Sedan på med smör- och vitlöksfrästa bitar av quorn. Mycket bra storlekar på bitarna så tacon inte spricker.
Nu har vi tre lager där salt och vitlök är dominerande så där ville jag ha något syrligt. Det blev annanassalsa och picklad rödlök. Jo, det var perfekt med båda två. Picklad rödlök hittar du recept på HÄR. Ananassalsan finns att läsa HÄR.
Toppa med färsk koriander och tunt skivad chili. Pang tjong, där satt den!
Ja med detta önskar jag dig en riktigt fin fredag och smaklig dito.
Hur ska jag karva pumpa till halloween nu igen? Är det svårt att karva pumpa? Absolut inte men det är bra att ha lite koll på det hela så blir det inte så kladdigt och slutresultatet blir strålande.
Pumpan är verkligen den tydligaste symbolen för halloween och pumpan är med i många av mina halloweenpyssel. Du kan se HÄR samtliga mina pyssel till Halloween.
Hur karva pumpa till Halloween
Varje pumpa ha en vacker och en mindre vacker sida då de stora pumporna växer på marken och får därmed en sida som legat mot marken. Se till att din önskade dekoration som skäras ut på pumpanvätter framåt. Vi kan kalla det kl 18, alltså rakt fram.
Ta en smal vass kniv och skär en stor cirkel runt stjälkstubben. Innan detta ”lock” lyfts upp ritar du ett streck med en penna rakt över den skurna snittet kl 12. Det är för att när du sen sätter på ”locket” igen vet du var den passar.
Lyft nu försiktig locket rakt upp, hjälp till med den vassa kniven där det behöver skäras mer i fruktköttet och för att kapa de trådar med kärnor som kommer komma med. Skär bort alla trådar och kärnor från locket med kniven. Skär bort lite mer av innandömet, det ljusa fruktköttet för att tunna ut väggen och öppna upp öppningen.
Ta nu en vanlig matsked och börja gräv ut alla kärnor och löst inne i pumpan. Om pumpans väggar är kraftiga kan du även karva bort fruktkött från väggarna.
Rita nu din önskade dekoration på pumpan som ska skäras bort för att bli en pumpalykta. Det mest klassiska är det grinande ansiktet med nästintill tandlös mun och trekanter till både ögon och näsa. Men varför inte skapa grafisk mönster, skriva bokstäver eller något annat? Skissa med blyertpenna på pumpan, kl 18, för att sedan med den smala vassa kniven följa linjerna.
Skär rakt in i pumpan och se till att alla hörn möt ordentligt så det bara är att plocka ut de utskurna bitarna. Ta bort allt utskuret och för att göra håligheterna riktigt stora så kan väggen tunnas ut innanför. Skär bort med tunn, vass kniv.
Sätt in ett levende ljus, batteridrivna ljus eller batteridriven ljusslinga och sätt på locket enligt markeringen.
Hoppas detta var hjälp på vägen. Här är det som sagt det klassiska Jack-O’-lantern men det är ju bara att göra exakt vad som helst. Kanske karva ut bokstäver, grafisk mönster, borra hål eller vad som.
Vi har alla drabbats. På smärtsamt nära håll eller på ändå kännbart avstånd. Cancern.
Jag har fått ärva min sorg. Min mormor gick bort i bröstcancer bara någon månad innan min äldste bror föddes. Kan inte föreställa mig det trauma som mamma måste fått genomgå. Att vara nyförlöst, rädd för det nya liv man ska ansvara för samtidigt sorgen och förlusten av sitt ankare i livet, den som ska ge alla svar.
Bröstcancern har funnit hos mig hela mitt liv fast aldrig på riktigt. Som den som kan ta bort den man älskar mest. När som helst. Något som också funnits hos mig är medvetandet om att vara vaksam på förändringar. Att undersöka sig regelbundet. Det är något vi bör påminna oss själva om och de kvinnor vi har i vår närhet. Av omtanke.
Jag är stolt över att få samarbeta med Ellos och Rosa bandet från Cancerfonden. Under oktober säljer Ellos det rosa bandet och skänker oavkortat alla intäkter till Cancerfonden för dem. Du finner det viktiga bandet HÄR. Alla bidrag till cancerforskningen hjälper oss närmare en möjligt cancerfri värld. Att ingen i framtiden ska drabbas. På allt för nära håll eller hos någon man älskar.
Knivmusslor – är det något du ätit? Kanske inte den vanligaste råvaran men jag vill verkligen tipsa om denna magiska mussla som mer känns som en mindre havskräfta i konsistensen än blåmussla tex.
Jag har helt och hållet fått en ny etta på listan när jag får frågan: vad är din favoriträtt? Det är helt klart skaldjur. Att jag älskar kräftor kanske inte undgått någon som följt mig men efter sommarens resa på västkusten har helt klart mina smaklökar dragit sig åt de salta vattnens skaldjur och musslor.
Nu var det dags för något nytt, riktigt nytt för mig nämligen knivmusslor.
Så vackra råvaror. Att bara lägga dem på diskbänken så här ser ju sjukt lyxigt ut. Det är inte bara gott, ser fantastiskt vackert ut utan det är också väldigt prisvärt skulle jag säga. Ett nät knivmusslor kostade 99 kr och ett nät blåmusslor kostade 49 kr.
Gott enkelt recept på knivmusslor
Knivmusslor lever i sand så lägg dem i en bunke vatten i kylen några timmar, gärna över natten. Musslorna spottar då ut den eventuella sanden som kan finnas inne i musslan.
Ingredienser:
1 nät knivmusslor
1-2 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
Olivolja
2 dl vitt vin
1 dl grädde
1 msk fiskfond/1 tärning fiskbuljong
Ett knippe bladpersilja
Hettande krydda så som Sambal olek, Old Bae, eller chili
Lime
Svartpeppar
Gör så här: Hacka schalottenlök och vitlök, fräs med olivolja i en kastrull. Finhacka bladpersiljan och behåll de nakna stjälkarna vid sidan. Häll i vin, grädde, fond i kastrullen och koka upp. Smaka av med hettande krydda. Lägg i knivmusslorna och persiljestjälkarna, koka under lock i max 10 minuter. De blir sega om de får överkoka. Rör runt halvvägs så alla musslor får koka i buljongen.
Ta upp musslorna och stjälkarna med hålslev och lägg i en stor skål, stjälkarna slängs. Buljongen ska nu kokas ytterligare i 5-7 minuter för att kokas ner. Smaka av med svartpeppar och lite limesaft. Lägg ner 2/3 av den hackade persiljan i buljongen, rör om och häll över musslorna. Toppa med den resterande hackade persiljan.
Servera med aioli, krispig grönsallad och gott färskt bröd.
Detta kommer vi göra mer av! Kanske ha som en plockrätt vid fredagsmys eller drinks? Måste ju inte vara som huvudrätt heller.
Genetiskt eller socialt arv? Det är frågan – men våra barn gillar också skaldjur och musslor. Faktiskt var det moules frites som var det första vår äldste son åt som inte var mosad barnmat. Det var när han var 1 år och vi tre hyrde ett hus i Bretagne. Vi satt på en restaurang och jag hade beställt en moules frites och det var den godaste jag ätit. Musslorna var stora, mjuka och saftiga. De liksom bara slank ner vilket gjorde det lätt för en liten nyfiken kille skulle få prova. Han smakade, åt, spärrade upp ögonen och sträckte hela kroppen efter mer. Det slutade med att jag var tvungen att beställa en tallrik till för han åt upp alla mina. Detta är en historia jag ofta berättar och han älskar att höra.
Dax för halloweenpyssel eller hur? Nu sätter jag igång med inspiration till halloween och börjar kungligt. Eller drottninglikt kanske jag ska säga. Jag och dottern gjorde en krona med en halloween-twist. Superenkel att göra men väldigt vacker trots sin läskighet, steg-för-steg längre ner.
Det vi snabbt kände var att med en sådan krona behövs ju nästan inga andra attribut.
De här piprensarna har glitter i sig vilket förhöjer det hela till ett smycke på ett bra sätt. Tror dock den blir minst lika effektfull även med vanliga piprensare.
Och piprensare har jag mer halloweenpyssel med. Sådana här söta små pumpor av piprensare och silkespapper har jag visat tidigare och du kan se en steg-för-steg på dem HÄR.
Det är alltid lika härligt att dra fram en massa material och bara låta kreativiteten flöda.
Vill du ha fler idéer till halloween och halloweenpyssel? Klicka då HÄR så får du allt jag har. och det är inte lite vid det här laget. Som ätbara skelettben, giftiga päron, spöken, levande tavlor och spindelnät mm.
Krona av piprensare med spindlar till halloween
Vad som behövs:
4 st piprensare
2-3 kraftigare piprensare
sax
spindlar
limpistol/lim
Gör så här: Sammanfoga, snurra ihop, de kraftigare till en längd, det som blir basen för kronan. Klipp de 4 tunnare piprensarna på mitten och vik 5 av de 8 delarna helt på mitten. 2 viks i tredejedelar; Som ett upp och nedvänt V med den tredje delen sedan rakt ut, se bild nedan. Den sista delen får vara rak.
Lägg bitarna som på bilden och vira ca 1 cm av ändarna runt varann, börja från mittendelen. Den raka biten, den som är mellan ”våningarna” är bra att vira runt mitten så den inte ligger löst, utanpå kronan.
Sätt igång limpistolen eller ha ditt lim redo, och fäst fast spindlar där du önskar. Låt stelna och gör en cirkel av bottenlängden och anpassa storleken efter kronbäraren.
Hoppas du blev inspirerad. Om du vill se alla mina halloweenpyssel klicka HÄR.
Vitrinskåp med skjutdörr äntligen hemma hos mig! Alla ni som någonsin lagt en bevakning på Blocket och Tradera eller knarkat Bukowsiks och Barnabys förstår min lycka. Varje dag i 8 månader hade jag ögat ner i mobilen: ”har rätt typ av vitrinskåp kommit ut?”.
Jag hade bestämt för vilket skåp jag ville ha och om det så skulle ta år så skulle jag bara ha det, inga substitut under tiden. Det tog ”bara” 8 månader. Det var väl himla lyckat??
Jo så här: ända sedan jag och maken var på en dejt (som finns beskriven HÄR faktiskt) har jag velat ha ett 50- eller 60-tals skåp med skjutdörrar i glas över våra buffé/byrå/skänk i matsalen. Skulle ju vara helt perfekt. Då jag inte hittade några nytillverkade var det ju bara att vända sig till den äkta varan, de från 50- och 60-talen och hoppas.
Jag la som sagt bevakningar. Förlorade en budgivning i våras vilket tog hårt på mig. Men men, kom det en måste det komma fler tänkte jag.
Så för någon vecka sedan var den bara där! MEN MY GOD, den var ju bättre än vad jag vågade hoppas på då jag sett framför mig en i lite ljusare trä. Jag skickade omedelbums ett mejl till Blockeförsäljaren med frågor om storlekar då det var otydligt i annonsen. Fick inget svar på en timma och började tro att jag var för sen på bollen. ”Äsch, i krig, kärlek och second hand-jakt är allt tillåtet – jag skickar sms!” Tror du inte att jag höll på att dö – det var en bekant till mig och en gammal kollega till maken som var säljaren!
Jag har sagt det förut och säger det igen: jag tror på ödet! Han hade själv letat efter denna typ av hylla fast som ett helt väggsystem som denna del tillhör. Han hade väntat flera år! Men en del fick inte plats och det var alltså detta magiskt vackra vitrinskåp – ett väggskåp med skjutdörrar i glas precis som jag önskade.
Det saknas ett hyllplan men det går ju att beställa ny hos glasmästaren.
Ja, jag framstår nog nu som världens materialist men jag är så lycklig!!! Det är det perfekta skåp i vår matsal.
En annan liten nykomling har fått plats i hörnet också. En Mona Lisa minsann. Visst är den söt?
Tror Strindberg kan berätta många historier för Mona Lisa om nätterna.
En ljuvlig höstbukett bara för att fira denna hörna extra mycket.
Så kul att ens idéer som ligger och gror i huvudet under en längre tid kan komma och bli till verklighet. Det är något jag verkligen försöker göra mycket – att låta saker få ta tid i hemmet. Här inreds ingenting i hast inte. ”Det går inte snabbt i det Lythska hemmet” har jag sagt. Dagens sanning!
Nu är en riktig funkispärla till salu här i Södra Ängby. Om du älskar funkis och letar hus utanför Stockholm så kan du bli min granne.
Det är 501 hus här i vår by, alla fyrkantiga vita sockerbitar med platta tak och alla ser likadana ut fast inget hus är egentligen det andra likt! När husen här byggdes på 30-talet byggde man ett hus i taget. Man kan liksom se hur funkisstilen växer och förändras gata för gata. Vår gata är den sista som byggdes och här finns det saker som kasettak, rundade glasfönster och lite större ytor. Jag har hört att det var för att denna gata byggdes 1940 och kriget gjorde det svårsålt – då la man på lite mer lullull. Enligt ryktet alltså.
Det hus som nu är till salu ska enligt mäklaren inte bytt ägare sedan 1964 vilket ju så klart ger många originaldetaljer kvar. Jag får ju svettningar av den vackra bardisken från köket till matsalen. Drömmen ju! Eller den platsbyggda bokhyllan. Sådant jag kan ligga och drömma om. Annat år kanske?
Tallar är en viktig del av Södra Ängby. De får inte fällas utan bygglov. De skyddades när husen byggdes så husen placerades alltså i förhållande till träden. Den tanken gillar jag. Fast jag fullkomligt hatar alla barr. Just nu fäller tallarna ENORMT mycket barr.
Funkisens ledord var ”Ljus från alla håll” och med de stora funkisfönstren är det lätt att förstå.
Gemensamt för alla hus är att det är stora öppna ytor på nedre plan med mycket plats för socialt liv. På övre våningen är det små och få sovrum. Vi är många som gjort om för att få plats med sovrum så alla barn ska få egna sovrum.
Jag vet inte om denna bardisk är i original, har inte sett hos någon annan, men den är ju helt magisk.
Klassisk sak för vårt område: fyrkantiga hus men med runda fönster.
Coolt att få se området från ovan.
Varför är jag så besatt av funkis? För att jag har det i blodet kan man säga. Jag har flyttat tillbaka hit, jag är uppvuxen här. Men det är mer än så – mina föräldrar tog över mammas barndomshus (som mamma bor i fortfarande) som morfar var med och bygga. Alltså han köpte marken. Då, 1938, var detta ”på landet”. Det var lantbruk med kohagar runt området. Inget hett område eller poppis när det begav sig. Husen ansågs lite för moderna, vilket jag kan förstå – är ju duktigt annorlunda än de trävillor från 20-talet en bit bort i Ålsten, Äppelviken och Nockeby.
Så mina barn är alltså 4.e generationen bybor här. Känns lite fint faktiskt. Såg du när jag var med i Vem bor här? – du kan se programmet HÄR. Lite mer från området där.
Jag ville göra en variant på den med nougat jag visat tidigare, en lite vuxnare chokladboll kan man säga. Med grova bitar av hasselnötter och den godaste likören jag vet; Frangelico. Den kan vara svår att hitta men om du finner den: ta den. Men du kan nog annars ta vilken likör du vill som du tror passar hasselnötter.
Och för att bollarna just ska bli lite vuxnare rullar jag dem i O’boy. Nä, okej – O’boy är väl bland det mest icke-vuxna man kan tänka sig men det gör att chokladbollarna faktiskt ser ut som små tryfflar, eller hur?
Chokladbollar med hasselnötter & hasselnötslikör
Ingredienser, 20 st
100 g smör
2,5 msk kakao
5 msk strösocker
4,5 dl havregryn
1 dl hela hasselnötter
2 msk frangelico, hasselnötslikör
O’boy
Gör så här: Hacka hasselnötterna grovt, nästan bara halvera eller kvarta. Blanda alla ingredienser i en stor bunke till en stor degboll. Dela upp i 20 stycken klimpar och rulla fint till chokladbollar. Häll ut 1-2 dl O’boy i en djup vid tallrik och rulla sedan bollarna i chokladpulvret. Lägg på fat, ställ i kylen i 30 minuter och servera.
Visst ser de lite så där tryffelaktiga ut? Blev väldigt vackra tycker jag.
Fina att servera, supergoda att äta. Och när de är så där små – då får man ta flera stycken. Det tycker jag är en fin regel.
Gott med de stora bitarna hasselnöt.
Ja med detta säger jag trevlig torsdags kväll till dig!
Att bjuda in till en lyxig afternoon tea är perfekt nu när hösten tar sitt grepp om oss. Ett mycket mysigt och trevligt sätt att umgås med några vänner. I Storbritannien, the motherland of afternoon tea, lyxar man till det med bubbel ovanpå snittarna, sconesen och teet. Det är så ett riktigt afternoon tea ska vara tycker jag.
Här ska jag ge mina bästa tips för en riktigt lyxig afternoon tea.
Lyxig afternoon tea med bubbel
Det finns en liten regel när det kommer till afternoon tea och det är att den ska ske i tre steg. För att visa detta har jag gjort det tydligt här på ett våningsfat:
Regeln att hålla i är att man ska börja salt och avsluta sött för att där emellan ha scones. En sann tre-stegs-raket.
I botten finns det salta och lite matiga snittar. För att få till den där riktiga engelska upplevelsen kan man med fördel göra trekantsmackor. Två klassiker är cucumbersandwich och lax med färskost. De kan du läsa mer om HÄR. På min lyxiga våningstallrik har jag även gjort snittar med små rosor av prosciutto som du kan se steg-för-steg på HÄR.
Scones! Ingen afternoon tea utan scones. Jag bakar dem med lite grahamsmjöl men det är en smaksak. Recept finner du HÄR.
Toppa med sött. Småkakor, småmuffins, minibakelser eller vad som helst som känns rätt, är rätt. Här har jag minimuffins med gräddig topping smaksatt med hallonsylt. Baka egna muffins eller ta genvägen med färdigbakade – allt ser bra ut med topping.
Pajer i portionsformar är perfekt för afternoon tea. Då det är höst och säsong för svamp så har jag här gjort kantarellpaj med bacon, brieost och hasselnötter. Recept ser du HÄR. Går att baka en stor också så klart och ge pajbitar.
Den här kanatrellpajen med bacon är mustig och salt så den passar alldeles utmärkt till KWV Cuvée Rosé som är ett fruktigt och något sötare mousserande vin. Passar bra som motpol till de salta och som kompis till det söta. KWV Cuvée Rosé är ett vin med låg alkoholhalt vilket verkligen passar på en eftermiddagstillställning.
Att dessutom flaskan är supersnygg och gör sig så bra på ett bord som detta är ju verkligen en bonus.
Till scones vill man ju ha sylt och det är härligt att ha flera sorter tex hallon och aprikos. Sedan kan man diskutera om det ska vara smör eller färskost på sconesen också men jag gör det enkelt, jag har båda!
Och smöret det rullar jag med smörkule-spatlar. Blir ju så mycket snyggare och det vill man ju helt klart åt när det ska vara en lyxig afternoon tea.
Med tanke på flaskans design – visst blev det passande med prosciutto-rosorna? De kommer garanterat göra succé på din tebjudning.
Vad dricker man för te på en tebjudning?
Om du är i tex London och får en meny får du en hel drös olika teer att välja på. Oftast, ska erkännas, så väljer jag något svart och ”vanligt” som Earl Grey för att det inte ska ta över allt det goda vi ska äta. Men så här på hösten där det är lite mustigt som jag önskar vill jag servera ett rökigt lapsang-te. Det går dessutom mycket bra ihop med det söta mousserande vinet.
Trekantsmackor är verkligen synonymt med engelsk tebjudning. När jag fått dem vid besök i London har jag saknat sältan i dem men med vårt vanliga bordssmör får man fram det fint i gurkmackan.
Scones är bland det första jag lärde mig baka på helt egen hand som barn. Det är liksom alltid rätt läge för scones kan jag tycka. Här på min tebjudning är de en given del.
Den bästa blandningen av sött och salt samt bubbligt.
Det slår aldrig fel – fast man ätit en massa och dessutom fått efterrätt är man alltid sugen på något mer sött. En liten skål chokladpraliner är precis det man vill ha. Och så vackert också eller hur?!
Då ett bord av det här slaget snabbt fylls med porslin, koppar, glas och serveringsfat så finns det knappt plats för dekorationer så som bordsbuketter. Jag väljer då att gå på en säger en riktigt rejäl bukett. Den får stå i änden av bordet där den inte är i vägen men syns som allra mest! Som en drottning.
Hoppas du blev inspirerad till att bjuda in till en mysig höstbjudning och lyxig afternoon tea.