Om jag hade en ledig dag i Stockholm, med barnen

Är du i Stockholm med barn och vill ha en dag fylld med upplevelser utan att göra några större utsvävningar? För ett tag sedan hade jag en riktigt kul dag på stan med de två stora barnen. Inga extravaganta saker men gav oss en riktigt kul dag med äventyr i det lilla.

Jag har förstått att de ”dag på stan”-inläggen (HÄR och HÄR) har uppskattats så här kommer en variant, nu med barnvänliga tips.

Under Stockholms broar

Tror vi är många som bor i Stockholm som inte nyttjar vattnet som omger oss hela tiden. Jag ville visa barnen staden från vattnet så jag bokade biljetter till en rundtur.

Vår båt och kapten.

Vi kom en kvart innan båten skulle gå och det visade sig att övrig passagerare hade varit där låååångt innan oss för kön var lång. Båten slukade alla och vi fick en egen rad i båten i alla fall.

Det är lätt att hänga med på turen med guidningen i hörlurarna.

Stockholm ser helt annorlunda ut från vattnet.

Och kul hade vi.

Det som blev barnens roligaste upplevelse med turen var slussningen. Hur båten stiger åt ena hållet och sjunker åt det andra mellan Mälaren och Saltsjön.

Även om jag bott i den här stan hela mitt liv så känns det som jag är i en annan stad när jag får se den så här.

Vi tackade sjön och gick i land.

Roligare toabesök & fönstershopping

Jag skulle kunna skriva en bok om var man kan gå på toaletten gratis och lättillgängligt i den här stan faktiskt. När det nu fanns ett springande behov av just ett sådant besök tog vi oss till Mood gallerian.

Här finns en av stans roligaste toaletter för barnfamiljer. I taket finns en upp och ner-värld och en minitoalett för de mindre besökarna.

Sånt här uppskattas alltid av barnen. Se där, ett toabesök som också blev ett litet äventyr.

När vi ändå var inne i gallerian tog vi en liten lov runt för fönstershopping.

Då vi alla är mat- och bakintresserade så vi drömde om härliga bakstunder hos Leila.

”Titta mamma, här är ju din butik.”

Jag är en riktig lakritsoman och saknar alltid lakrits när jag plockar i lösgodishyllan så en hel lakritsaffär är ju himmelrike.

Tvärs över gatan ligger ett annat himmelrike, en blomsterhimmel.

Att stick in huvudet för att fylla på klorofyllnivån och inspireras hos Floristkompaniet är alltid en bra idé.

Sedan var jag bara tvungen att ta en snabb vända för ännu mer inspiration hos HM Home nere på Stureplan.

Jag vet inte hur du är men jag kan dra runt en hel dag med bara fönstershopping för att inspireras. Mycket har jag redan hemma och inte sällan kan jag få inspiration till att använda det genom att kolla butiker. Motsägelsefullt men ändå.

Denna gång blev jag omåttligt förtjust i grönt porslin. Och så fördjupades min kärlek till rotting.

Nu gav barnen upp och det var dags för lunch.

En snabb resa till Asien

Barnen älskar sushi och hade inte testat poke bowl så jag tog dem till mitt favoritställe: Kimchistan. Ett hål-i-väggen-ställe vid Hötorget med magiskt goda skålar.

Barnen hade varit så fyllda av tålamod i mina butiker så nu var det dags för deras.

Runt hörnet finns en butik jag inte förstår ett skvatt av men de gillade det.

Lördagsgodis från USA

Längre bort på Sveavägen ligger en amerikansk matbutik som är fylld av helt galna godissorter

Gick ut därifrån med väldigt glada barn och tackade Stockholm för en kul dag på stan.

Äppelpaj bakad & serverad i gjutjärnspanna

Jag skrev i söndags om att baka äppelpaj och jag inspirerade mig själv totalt så jag var ju tvungen att göra en. Mitt mål var att göra en paj med våra egna äpplen men jag tyckte nog att äpplena inte var helt färdiga så de får sitta kvar en vecka till. Tur då att jag hade äpplen hemma att baka med. Inte lika söta men helt pajdugliga i alla fall.

Och det blev ett riktigt roligt pajbak för jag fick sällskap av äldste sonen. Han är redan en baddare i köket och är både med och lagar själv. Nu ville jag göra paj på nytt sätt och då vi har två små gjutjärnspannor tog vi varsin och satte igång.

Och jag har en sådan förkärlek till att servera och äta ur det inte helt brukliga så pannorna var inte bara för att baka i utan även att servera och äta ur. Familjen satte sig runt bordet och delade på dem med glassen på. ”Det är som Lady och Lufsen” sa sonen. Det var väl ett gott betyg???

Degen gjorde jag som sagt med receptet från i söndags som du kan läsa HÄR.

Degen kan antingen tryckas ut i formen men att först kavla ut den på bakplåtspapper och sedan föras över är riktigt smidigt.

Smörde pannorna med smör och funtade på om det skulle räcka eller om bakplåtspapper skulle vara bättre. Det visade sig vara helt perfekt. Lossande så lätt från pannan efter gräddningen.

Jag och sonen skapade pajerna helt och hållet under resans gång med en halv deg och ett äpple var. Så kul att laborera fram speciellt när det senare visade sig att slutresultat blev mer än bra!

Jag skar ett äpple per form i tunna klyftor och försökte få dem snyggt i formen. Strödde över 1 msk strösocker och 0,5 msk farinsocker. Tycker att farinsocker borde kliva in i mitt liv igen. Min mamma hade ofta farinsocker när jag var barn som jag minns det men det lite brända sockret har liksom försvunnit. Supergott ju! Och här ville jag ha den där lite djupare söta smaken så det var ju på sin plats med just farinsocker.

Sonen gick mer all in på kanel som är en av hans favoritkryddor. Och ja, vad är bättre till äpplen än kanel egentligen?

Och han är finurlig min 10-åring – han satte en gaffel runt kanten för att göra mönster. Först rakt ner och sedan på sidan så det blev ett rutigt mönster på pajkanten. Han vann i både smak och stil!!!

Sedan åkte de in på galler mitt i ugnen i 30 minuter. Pajskalet hade blivit perfekt gräddat och äpplena underbart bakade och mjuka. Men nästa gång ska jag skala äpplena. Samtidigt – kanske de då inte håller formen lika bra?

Två äpplen från trädgården som fick mumsas au naturell.

Det här med att göra delbar paj i form och servera med glass ovanpå – helt underbart. Känslan när man bara hugger in med skeden och gröper ur den härliga pajen och glassen smälter ner i pajen. Ljuvligt och så smarrigt.

Så galet gott, så kul att baka och härligt sätt att servera. Mer sådan här bak. Och visst blev hans mönster på kanten fint??!

Men, är du sugen på mer inspiration till bak av äppelpaj? Då måste du testa att baka en paj med mjukpepparkaksmix, läs HÄR. Du kommer älska det!

Jag har smakat årets smak Blossa glögg 2019 – hibiskus

Första julsignalen kom igår; Blossa 19. Igår kom ett pressprov med Blossa 19 medan jag var borta så när jag trillade hem efter föräldramöte sent på kvällen trött som sjutton steg ett pirr inom mig. Ja, du vet ju att jag är en sann jultoka så sådant här kan ju typ ge mig feber. Årets glögg från Blossa stod framför mig. Och idag testade jag.

Det hade hittats i några veckor och illustrationer på tropiska miljöer syntes. På en bild dök hibiskus upp så min gissning blev just det då jag tidigare druckit drinkar med hibiskus. Verkade var trendigt tänkte jag. På en annan bild syntes kokos men det tänkte jag nog var villospår för det känns inte glögg. Jag hade rätt och fel.

Smaken på Blossa 19 är nämligen en resa till Hawaii med hibiskus, passionsfrukt, kokos och även kaffe.

Men hur smakade den då? Och framför allt – hur smakar hibiskus??? Ja du, jag har ingen aning om hur hibiskus smakar men om den smakar som grapefrukt så smakar årets Blossa mycket hibiskus för det är just grapefrukt jag känner mest smak av. Kan ana lite passionsfrukt men inte mycket till kokos och kaffe alls skulle jag säga. Det är jag väldigt glad för då jag inte alls gillar kokos. Och kaffe vet jag inte hur jag skulle få in i matchen här. Ytterst personlig reflektion bara…

När jag öppnade flaskan så doftade det underbart juligt med mycket klassisk Blossa-doft men smaken var som sagt lättare och fruktigare än den vanliga om man ska jämföra. Ganska bitter tycker jag den var. Jag tyckte mer om den kall än varm för då kom smakerna fram bättre så jag skulle vilja säga att årets glögg från Blossa är mer en dessertdryck än en välkomstglögg.

Och vad var det för smaker på Blossa de senaste åren? Klicka på länkarna här för att kolla de jag recenserat 2012, 20132014, 2015, 2017 och 2018.

Ska vi ta och snacka lite om årets design? Nja, jag har verkligen älskat många av årgångsglöggarnas design men då vi nu är inne på det 19.e året kanske det bli lite torrt på inovationer? Rosa hibiskus med mönster som taget från en hawaii-skjorta. Denna är fin och sticker ut men är inte en som kommer köpas av den utomordentligt vackra flaskan. Eller vad säger du?

Förra året var jag helt till mig i det årets glögg, Blossa 18, med smak av limoncello. Jag gillar att varje år ger lite olika känslor. Precis så ska det vara.

Och som brukligt så kommer jag dricka ohemult mycket glögg varje kväll ända från oktober men då traditionell smak, ekologisk alkoholfri som jag bara älskar.

Koka kronärtskocka & servera med hollandaise inuti

Kokt kronärtskocka med hollandaise är bara så ljuvligt gott. Tidigare har jag bara ätit den kokta skockan med smörklickar på det varma ”köttet” men när jag testade med hollandaise förstod jag att jag missat något hela livet. Det är ju världens skillnad på smaker och upplevelse.

Sedan är ju kronärtskockan så härlig att äta med sina blad att ta utifrån och jobba sig in åt mot hjärtat. Men om man gör tvärt om?

Men hallå i lådan – nu snackar vi! Jag serverade kronärtskockan med hollandaise inuti så det blev en skål att dippa de matiga bladen i. Mat och servering i ett alltså. Då kronärtskockan har en sådan hög innetemperatur är det lätt och smidigt att göra detta och ändå servera skickat varm vilket är godast!

Koka kronärtskocka & servera med hollandaise inuti

Koka upp vatten i en stor kastrull och salta, 2 tsk/l vatten. Tillräckligt stor kastrull och med tillräckligt mycket vatten att skockorna täcks när de läggs ner.

Skär bort stjälken nära blomman. Gnid in stjälken med citron

Lägg försiktigt ner kronärtskockorna i vattnet med hålslev och låt koka i 25-45 minuter beroende på hur stora de är.

Kronärtskockor har en förmåga att vilja flyta så jag lägger ett tungt lock, snäppet mindre än kastrullen, så håller dig sig under ytan vilket hjälper till för en snabb och jämn kokning.

Då var det dags att skapa en skål av Kronärtskockan. Nyp om mittenbladen och lyft försiktigt bort (spara dessa då det är gott kött på dem). Klipp bort spetsarna på kronbladen närmast öppningen. Fortsätt ta bort alla kronblad  ända ner till botten och ”håret”. Här är bladen väldigt varma så ta det sakta och försiktigt.

Fortsätt sedan med ”håret”, lite i taget. Åh, detta är så hett så hett så var försiktig. Byta hand och ta pauser annars blir det brännskada på fingertopparna.

Och vid varje tova du nyper bort så se till att du fick med allt ”hår”. Bättre att ta allt medans än att resan efteråt.

Nu har du skapat en ”skål” av varm, väldoftande och suktande kronärtskocka.

Häll nu i din krämiga hollandaise inuti kronärtskockan. Jag tog genvägen med en färdigsås men har du en egen så ger det extrapoäng!

Färdig att servera och gärna med rostat bröd.

Dett är smaker som gifter så fantastiskt bra. Den köttiga, matiga kronärtskockan mot den syrliga såsen och sedan det crunchiga brödet.  Och sedan då man ätit kronblad för kronblad kommer man ner till hjärtat som är en delikatess på brödet med såsen.

Och en total bonus: Nu när alla små kronblad och allt sticksigt hår är borta så är det ju så mycket enklare att äta.

Hoppas du gillade detta lika mycket som jag. Försvinnande gott!

Smashed avocado! Riktigt smarrig avokadoröra

Nu har jag blivit besatt av smashed avocado, eller avokadoröra på svenska kan jag tro. En riktigt matig röra för frukostmackan eller en lättare lunch. Eller kanske en dippröra för snittar. Det handlar väl om vad man är sugen på och vilket tillfälle den ges.

smashed avocado

Smashed avocado, matig avokadoröra

Den är röran kan du ha på en smörgås eller som tillbehör till sallad. På rostat smörat surdegsbröd eller på knäcke eller gott rågbröd – allt funkar skulle jag säga.

Röran är matig då den innehåller hackat ägg och den är samtidigt lätt då jag kryddar den med färsk mynta. Men här är ju det bara den berömda fantasin som sätter stopp. Och visst är det en perfekt brunchrätt? Den måste läggas till mitt grymt välfyllda inlägg med massor av brunchrätter. Kolla in det HÄR.

Ingredienser
1 avokado
1 hårdkokt ägg
0,5 tomat
1 msk finhackad färsk mynta
salt & peppar
ev citron

Gör så här: Koka ägget och låt svalna. Gröp ur en avokado och lägg i en skål. Skär en halv tomat (eller hela om du vill ha mer tomat i) i mindre bitar, finhacka färsk mynta, skala och hacka ägget i mindre bitar och lägg allt ihop med avokadon. Blanda och mosa försiktigt ihop till en röra med gaffel. Smaka av med salt och peppar. Servera ev med färskpressad citron över.

smashed avocadosmashed avocado

Snabbt fixad lättare lunch blev det i mitt fall denna gång.

smashed avocado

I all sin enkelhet helt fulländad. Och på det grova rostade brödet blir det riktigt mättande och härligt. Jag gillar ju verkligen mackor och har en hel del här på bloggen; kaviar & tomat, varma mackor, bresaola & Västerbotten

Som sagt, jag är helt besatt nu av denna macka. Lär bli en hel del smashed avocado här hemma framöver.

När jag tolkar New Modern ute i det fria

När jag tolkar New Modern är ett samarbete med Bona

När jag ser mig om i mitt hem så slås jag av allt det trä som finns tydligt närvarande. Jag går på golven som lades när huset byggdes 1940, sitter på second hand-stolar som säkerligen fått husera hos flera familjer, en hel panelvägg i sovrummet och skär brödet på köksbänken i trä på en skärbräda i ytterligare ett träslag. Att omge sig med trä i hemmet är nog välgörande och värmande.

Styla dina golv

Bona bad mig att tänka fritt och skapa en miljö där jag fick tolka en av deras stilar med nya golvbehandlingar. Vilken superspännande uppgift. Bona kommer nu med fem nya stilgrupper med behandlingar för dina trägolv och den stil som jag kände mig helt besläktad med var New Modern. Lite tyngre färger i en stil som rimmar väl med min egna och även det hus jag bor i.

Har du tänkt på att du faktiskt kan styla ditt hem med golvet? Ditt trägolv kan slipas och täckas med Bonas golvbehandlingar vilket ger ditt rum en helt ny stämning.

New Modern – min tolkning

En av Bonas nya stilar för golvbehandling; New Modern handlar om väl genomtänkta beslut. Medvetna val till ditt hem med en ansvarsfull livsstil. Det är mer investeringar till ditt levande hem än konsumtion där tingen kommer bytas ut i en för snabb takt. ”Det som räknas är tanken som präglar ditt hem. Inte hur många saker du har.”

Tallar – jag har ett liv ihop med tallar då det är en del av byggplanen i mitt område. Mitt hus är ett K-märkt funkishus från 1940, hela området byggdes 1935-40 så vårt är i sista byggfasen. Det var viktigt att det var naturen som bestämde så inga träd fick tas ner eller berg sprängas bort under hela byggfasen så husen skulle liksom placeras där naturen gav medgivande. Vill du fälla ett träd på din tomt idag måste du faktiskt ansöka om bygglov!

Höga, mörka tallar i alla trädgårdar, utanför varje fönstret är synonymt med vårt liv här. Som furu är trät ljust men i levande livet är trädet mörkt. Mot de vita putsade funkishusfasaderna blir det en häftig kontrast med mörkt mot ljust. Lite så tänker jag även New Modern; mörkt ombonat trä som stylas med ljusa inredningsdetaljer så som silver, vit marmor och glas.

Min tolkning av New Modern blev en inbjudande dukning bland tallarna. Träbord och -stolar ger värme och sedan coola snygga moderna detaljer ger en fantastisk kontrast. Och kontraster lockar alltid.

Naturens generösa inspiration

Skogen är alltid en källa till inspiration. Dels av allt som växer där med dess former, färger, material och det lugn en promenad i natura kan ge. Men jag tänker även på hur naturen ständigt är i rörelse. Årstider som kommer och går, växter gror och dör för det är ett naturligt material som kommer att åldras vackert och formas efter ens förutsättningar.

Så vill jag se på livet hemma också innanför de fyra väggarna. Ett golv, en bordsskiva och en vägg kommer bli ärrad men är det i bra material visar det bara på ett liv och ett levande hem.

Med Bonas golvbehandlingar så kan även dina gamla golv tas om hand så de kan levas med länge.

Ett med naturen – är inte det det vi alla önskar få en dos av i våra liv. Både stora och små äventyr ger välmående. En lite picknick på en sten i en glänta eller en hel måltid på uppbyggd matplats ger båda stora upplevelser.

Den här kullen där jag satt upp min New Modern-dukning är mitt emot vårt hus. Så så här såg det alltså ut innan huset byggdes kan jag då tro. Så nära storstaden idag men då ”ute på landet” då det gick kor här och ingen t-bana låg 10 minuter bort. Fint att få känna sig liten ibland och gå med mossa under fötterna bara rätt över gatan.

Det är något så häftigt och vackert med hur ljuset kan ändras från varmt till kallt på bara några minuter. Och med det skapas också en helt annan stämning. Från en värmande kväll till…

… en sober snygg färgskala som jag bara älskar. Men visst blir det skilland? Och här pratar vi bara om några minuter

Renovera det, byt inte ut det!

Om man tänker på ordet New Modern vill jag tolka det lite så att även gamla ting kan bli moderna.

Som att istället för att köpa ett helt nytt golv kan du reparera ditt gamla. Till exempel en ekparkett som borstats och slipats och sedan lackats med New Modern Liquorice Black ger en helt ny upplevelse och känsla.

Golvbehandlingar från Bona i serien New Modern:

Modern Soul En varm, intensiv look för ditt golv, förseglat med ett skyddande skikt. Finish: matt.
Modern Pale För utseendet och känslan av slipat trä, med vit pigmentering som förstärker intrycket. Finish: extra matt.
Modern Liquorice Ett golv borstat och svartmålat där de naturliga träfibrerna träder fram på ett vackert sätt. Finish: sidenmatt.

Läs mer om Bona och de renoveringsmöjligheter som finns HÄR. Och kom ihåg att ta hand om det du har och gör medvetna nyval. Det mår både du och naturen bra av.

Söt pajdeg för äppelpaj med stil

September betyder äppelpaj skulle jag säga. Okej då, även vackra klarblå himlar med krispig luft och värmande sol. Kanske den vackraste månaden?

Här kommer ett recept på en söt pajdeg som kan användas som basrecept för många pajer så det är bara att fylla med det som finns i säsong eller i förrådet.

Söt pajdeg

Ingredienser
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk florsocker
1 nypa salt
2 äggulor

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Skär ner smöret i bitar i en hushållsmaskin och häll även i mjöl, florsocker och salt. Sätt på hushållsmaskinen på medelhastighet tills allt blandats grynigt. Knäck äggen och separera äggulorna som hälls i maskinen. Kör maskinen på medelhastighet tills ägget gått in i blandningen. Ta bort bunken från maskinen och nyp ihop, knåda till en degboll. Lägg i plast och låt vila i kylen i minst 30 minuter.

Kavla ut degen på bakplåtspapper med lite vetemjöl. För över papper med deg på en bakplåt.

Förbered din fyllning med frukt eller eller bär. Är det blöta bär tex kan de först röras tillsammans med någon tsk potatismjöl för att suga åt sig vätska. I denna paj nedan pudrades äppelklyftorna med lite kanel för extra smak.

Lägg frukt/bär så det blir naken deg runt om, detta viks över som en egen pajform.

Grädda mitt i ugnen i ca 25 min eller tills den fått gyllene färg. Servera gärna pajen med vaniljsås eller vaniljglass.

  

Pajer är så gott och dessutom väldigt kul att baka så det är inte konstigt att det finns tusen varianter. Om jag tittar i mitt arkiv så finns det en del. Kanske du också skulle gilla dessa:

Päronpaj med mandelmassefyllning
Key lime pie – bara bäst!
Dansk äppelkaka med pajlock
• Knäckig rabarberpaj med extra toscatäcke

Ugnsbakad brieost med nötter, frukt & honung

Om jag säger ugnsbakad brieost med nötter och honung – vad säger du då? Vissa säger ”men herre jösses vad gott det låter” och andra säger ”åh det gjorde alltid mina föräldrar”. Det verkar nämligen vara en sådan där härlig retrogrej som vissa är helt bekanta med och andra inte.

ugnsbakad brieost

Oavsett så är just ugnsbakad brietårta med nötter och honung en helt makalös rätt. Den kan vara perfekt till efterrätt då den kombinerar ostbrickan med det söta men rätten funkar alldeles utmärkt även som försnacks. Tex hade vi det på vår kräftskiva som en stående förrätt med annan plockmat.

Ugnsbakad brieost med nötter, frukt & honung

Ingredienser
1 brieost
0,5-1 dl 1orkad frukt, tex tranbär, fikon
1-2 dl blandade nötter, tex valnötter, hasselnötter
1 dl flytande honung
flingsalt & färsk rosmarin

Gör så här: Värm ugnen till 200°C. Placera hela brieosten på en plåt med bakplåtspapper. Hacka torkad frukt och nötter och lägg i en skål. Ringla över hälften av honungen och blanda. Toppa brieosten med den honungssötade frukt- och nötblandningen. Ringla sedan över resten av honungen och krossa lite flingsalt över toppingen. Om du har och gillar rosmarin är det gott att klippa lite färska blad över. Baka i mitten av ugnen i och ca 10 minuter. 

ugnsbakad brieost

Denna varma dessertost kan passa perfekt tillsammans med andra saker på en charkbricka (se mina favoriter HÄR) om du är sugen på mer. Hoppas detta ska smaka.

Sol & solrosor i köket

Hej fredag! Skickar iväg en lite snabb hälsning till dig som gör mig så glad genom att besöka mig här i min lilla hörna. Önskar dig en fin fredag och hoppas att du får en fin helg.

Nu tar jag helg och jag har förberett så mycket det går så helgen ska bli på gränsen till tråkig. Kylen är fylld så inte ens ett besök till butiken ska störa, all tvätt är klar och inga roliga aktiviteter är bokade utan det ska vara ledigt, ledigt, ledigt. Tror återhämtning är det nya svarta. Men först ska det bli ett fredagsmys så klart fast även det utan någon större pulshöjning. Ja ja, du fattar – jag ska slappa. Moving on! Ha det nu så härligt så hörs vi snart igen!

En trendspaning för hösten 2019

Vad är trenderna för hösten 2019? Har du fått svar på det efter Formex som var i augusti eller läst alla nyhetslanseringar? Jag har inte fått ner det jag såg under min dag på mässan så nu är det väl på tiden. Kanske det blir sånt du redan hört eller kanske jag kan bidra med något nytt. Vi får väl se.

Naturlig och nedtonad färgskala

Efter några timmars promenerande på mässan slog det mig: var är alla mörka blå och gröna väggar? För bara nåt år sedan hade varenda mässmonter mörka, riktigt mörka väggar. Det var mörkt blått, buteljgrönt och djupt vinrött precis överallt. Och även i allas våra hem, mitt inkluderat! Mysigt, ombonat och ett rejält avstånd från ”ljust och fräscht”. Men vad nu? Nu var det en helt annan färgskala med mer dammiga, milda färger i naturtoner. är den så utskrattade caffe latte-färgen tillbaka?

Mycket färg, målat överallt men inte alls i kraftiga färger.

Rosa och korall. Överallt!

Den färg som syns överallt men inte alltid på väggarna till skillnad från stycket ovan är rosa mot korall.

Rosa, aprikos, korall, congac, lila, vinrött. Allt i denna skala funkar. På allt!

Torkade växter verkar inte ta slut

Ja, vi har pratat om detta förut och jag var helt övertygad om att trenden med torkade blommor och grässtrån skulle vara över men icke! Tvärt om – det har helt exploderat!

Och det rosa dominerar i de torkade blommorna och stråna dessutom. Men det mest påtagliga var att det fanns knappt en monter som inte hade hängande torkade växter!!! Jag fattar att det är ju så smidigt för monterdesigners att kunna göra en monter de vet ser tipptopp ut från dag ett till slut då inga blombuketter måste tas om hand men hallå – hur mycket torkade blommor pallar vi med?

Jag är den första att erkänna att jag har ca 5 vaser fyllda med torkade växtligheter här hemma men nu börjar jag bara känna att de är dammiga. Eller ska jag hålla kvar? Trenden verkar i alla fall hålla i sig.

Levande enkla växter

Om man har valt torkade växter för att de är enkla och vackra kanske en lättskött men levande växt kan vara ett alternativ om man nu tycker att de torkade blir dammiga.

När vi var i Paris i våras så gick jag förbi (tyvärr stängd då) en butik helt och hållet fylld med växtterrarium. Det är ingen nyhet med växtterrarium men jag tycker att den är på återtåg. Enkelt, vackert och spännande men då helt och fullt levande. Bara att börja jorda ner fingrarna.

Skulpturala glasformer

Något som återkom gång efter annan var de slipade glasvaserna, glaslamporna, glasljusstakarna mm.

Och som du ser i den näst översta bilden här i inlägget så är det gärna glas i varma toner som gäller.

Funktionell formgivning

Jag har tidigare skrivit om att jag tror på de funktionella tingen. I bilden ovan är vas och ljusstake nästan även skulpturer.

Jag gjorde en trendrapport för Cervera i somras och då finns just detta med. Som den här svarta ljuslyktan ovan blir även en vas när en glascylinder stoppas ner i den. Mässingsskålen kan vara hållare för smycken, användas som nötskål eller bli ljuslykta med ett värmeljus i. När hållbarhet och diskussioner om mer medvetna köpval så är de funktionella tingen lättare att motivera för producent och till köp av kund. Som nu lanseras även en högtalare i kombination med lampa av IKEA och Sonos. Tror mer på detta.

Broderade showpieces

Om skulpturala former får ta plats i inredningen så får se-mig-kudden ta plats i soffan.

Kuddar har vi nog alla så vi kan bada i. Vi köper nya kuddfodral för att anpassa efter säsong och göra nystart i hemmet när ny årstid är på gång. Något jag tycker mig se är att man gärna ska ha en kudde där i mängden som på riktigt sticker ut. Som marsipanrosen på tårtan. Gärna arbetad och broderad. Skulle så gärna vilja ha den här läckra blå och guldiga till jul men kanske med en mistelkvist? Hade varit läckert eller hur???

Böcker. Funkar alltid

Något som slog mig på mässan var att det var flera montrar som var av bokleverantörer. Mässan är till för handlare att göra beställningar till sina butiker men att beställa in böcker som en del av sitt butikssortiment har jag inte sett på mässan i denna utsträckning.

Nu görs det böcker på löpande band i vårt land och e-handeln av böcker är ju superstor och stark. Att butiker också skulle ta in böcker säger en del. Jag tror att vi är många som känner att de ska dra ner på sin konsumtion och spontanköp men böcker kommer man väl undan med? Att ha böcker hemma säger något om oss; man vill visa att man är påläst och medveten. Det är dock roligt hur de där väldigt populära Chanelböckerna bara ligger på soffbordet och jag undrar om ägaren av soffbord och bok någonsin bläddrat ordentligt i snyggboken… Jag är exakt likadan. Älskar att ha snygga och medvetna val av böcker på soffbordet och jag ser nog att vi kommer se mer av detta. En bok är alltid rätt.

En mottrend ändå

Ja det var lite av den massa som mina ögon föll på lite extra. Det som dock var viktigast och störst var diskussionerna om att konsumtionen inte kan fortgå i den utsträckning vi har idag. Hur mycket vi än älskar trender och att omge oss av ting som skapar personliga hem, ombonade hem så kan det ändå inte motiveras i längden.

Jag är en fan av färre men värre som jag också nämnt tidigare. Satsa på kvalitet som man ska leva med länge, hålla över trender och tider. Det är en galet svår balans vi som på något sätt arbetar med inredning och inspiration. Vad tycker du, hur tänker du om detta? Ett laddat ämne men viktigt.