Grodda frön & linser i köket samt grönkålskvast!

Nu händer det grejer i köket. Det gros, groddas och är allmänt grönt precis just nu. Så roligt hur liksom allt har sin tid. Innan sommaren sådde jag ärtor för att få ärtskott, sen kom sommaren och allt skedde utomhus och nu flyttar vi in igen så då odlas det i köket på nytt.

Att grodda alfalfagroddar och linser är inte krångligt och resultatet är så ljuvligt så jag förstår inte varför vi gör det så sällan här hemma. Men, nu lär det bli mer av den varan.

Men vad är det för grön kvast som står där i hörnet kanske du undrar? Jo men det ser du är en helt makalös grönkålsstjälk. Så vacker, så häftig och direkt från svärfars odlingar på Gotlands som han hade med hem till oss. Som en bukett och matig gåva i ett. Kanske blir soppa eller varför inte grönkålschips.

Två groddningar är på gång här och två olika sätt. I den stora burken är det linser som groddas och i den mindre alfalfafrön.

Den lilla burken med svart lock hade jag som hemlig present i den senaste paketleken på julafton. Jag hade tur för jag vann min egen gåva. Bra för jag ville ju själv ha den, ha ha. Det är en låda specifikt framtagen för att grodda fröer i. Men, det går exakt lika bra att göra som i den stora burken med ett bomullstyg över fastspänt med gummiband.

Grodda frön & linser

Lägg ca 2-3 msk frön i ett glas eller en vanlig syltburk och fyll på med vatten. Låt stå över natten i kylen. Ta ut, häll bort vattnet och skölj fröna flera gånger för att sedan lägga dem i en större ren burk, nu utan vatten. Lägg på en bit bomullstyg, eller silduk, fastsatt med gummiband runt.

Burken ska nu stå mörkt i 2-3 dagar i ett skåp eller under en tät kökshandduk och sköljas 2 gånger per dag genom tyget/silduken. Ställ burken på sidan eller upp och ned så att vattnet kan rinna ut genom duken varje gång. Sedan fortsätta så i 2-3 dagar fast burken får stå ljust, framme i köket.

Så krispigt och gott med groddar. Och faktiskt väldigt vackert på maten.

En enkel knäckemacka blir ju både godare och vackrare med en frisyr av alfalfagroddar på.

Sen är det ju så klart himla nyttigt också så det är ju bara bra saker. Ska nog ha mig en låda alaflagroddar ständigt på gång här hemma.

Fredagsmys fast med lördagsgodis

Om du följt mig så vet du har jag älskar att bygga upp charkbrickor på fredagarna. Bästa fredagsmyset med plock som älskas av både stora och små. På lördagarna är det ju lördagsgodis som gäller. det är en mycket tydlig uppdelning och det är inget som kan rubba detta schema.

Men om jag slår ihop de två? Hur blir det då? En godisbricka så klart!

Ja men självklart eller hur?

På exakt samma sätt som jag bygger upp mina charkbrickor gjorde jag denna godisbricka. Kan ni gissa storleken på barnens ögon när jag ropade in dem i köket? Kan har blivit utnämnd till Årets Mama där och då faktiskt!

(Och nej, du ska inte tro att jag förväntar mig att barnen ska äta upp allt. Jag hade ett plåtningsjobb så detta var en extrem lyx denna gång)

Sött, surt, salt och saftigt, så kan man väl säga? Och så lite (mycket) choklad.

Men om jag får bara välja en smak blir det lakrits. Alla dagar i veckan. Kan inte få nog av de salta, starka och salmiaksmakande godbitarna. Hårda, mjuka eller sega – det spelar ingen roll. Lakrits är min svaga punkt. Och jag vet, man ska inte äta för mycket lakrits men jag har inga andra laster så låt mig ha denna, okej!??!

Vilken är din favorit? Sega gelégodisar? Surisar? Choklad för hela slanten?

Höstmiddag med rosabrun höstdukning

Jag älskar att göra en höstdukning för då får jag verkligen gå loss med färger. Och färger som kanske inte är det vanliga större delar av året i övrigt. Mustiga färger, varma färger och gärna i färgsprakande kombinationer. Just nu är det rosa och brunt jag helt snöat in på. Eller snöat och snöat, kan man säga hötslövat in på istället?

höstdukning

För ett tag sedan hade vi kära vänner på middag och jag har ju helt glömt att visa den höstdukning jag gjorde då så här kommer den.

Höstmiddag med rosabrun höstdukning

Rosa duk, bruna gamla medicinflaskor, ljuslyktor i brända varma färger, mässing, några få små buketter blev detaljerna som satte färg. Vårt vita vardags- och festporslin med blandade glas och vita linneservetter blev som ljuspunkter i det färgade.

höstdukning

De här medicinflaskorna har jag med mig från föräldrahemmet. De stod i ett skåp i vardagsrummet och jag tyckte de var liksom spännande. Som om det var gift i dem fast de var tomma.

Lyktorna är mina sedan evigheter. Jag har många i olika färger och de är verkligen de bästa. De funkar jämnt.

Fint i dagsljus men det är ju när det mörknar och ljusen tänds som dukningen är menad för. Och med fina vänner runt också. Ska få plats med armar, karotter och fat. Det är så klart inte oviktigt.

Tidigare höstdukningar kan du se HÄR, HÄR och HÄR.

höstdukning

Och här är den! Den lille katten med vas svans. Den fann jag på loppis i somras och jag frågade på mitt instagram om jag skulle köpa den. Förvånad över svaret…

höstdukning

Det var nämligen hel 74% som sa nej! VA!!??? Tur jag följde min magkänsla och slog till. underbar katt ju!

höstdukning

Här är dukningen med alla komponenter.

höstdukning

Har jag sagt att jag älskar detta hörn? Om inte så har jag i alla fall visat det många gånger men jag är så förtjust i dessa stora funkisfönster.

höstdukning

Gästerna har kommit, maken har briljerat i köket och gjort ratatouille och lammlägg. Det var en perfekt höstmeny!

Lammlägg som fått gå länge länge och är så möra att köttet bara faller av benet.

Kan vara så att ratatouille är en av mina favoriträtter. Jag förstår den snipiga recensenten i filmen Råttatouille, alla blir goda av en välsmakande ratatouille . Ska klämma ur receptet ur maken för jag vill också göra hans då den är av modell perfektion!

Vänner! Sådana som det gått evigheter sedan man träffade men det är som om samtalet tas upp senast vi sågs. trots att det gått år mellan. Det är sådant jag värderar högst här i livet.

Jag bakade en pumpapaj till efterrätt. Den slank ner på ett föredömligt sätt. Återkommer med receptet på den.

 

Julstök i mitt kök. Äntligen!

Jajamensan! Nu är det fullt fokus på en massa jul. Jag är så glad över roliga och kreativa juljobb som just nu fyller mina dagar.

Idag har jag bakat och lagat gott till adventsfika för ett roligt jobb. I morgon ska det stylas upp för just en adventsfika som jag hoppas ska inspirera. Kommer komma i en tidning nära dig snart. Så spännande att få göra.

Jag hade laddat med allt gott som jag skulle baka och laga så dofterna av jul skulle fylla hela huset. Men för den perfekta julstämningen måste det ju även vara julmusik, så är det bara. Nu jobbar ju maken hemma och han har telefon-/videokonferenser typ non stop så att ha hög julmusik skulle ju inte gå. Hans kollegor hade väl undrat om frugan blivit galen, ha ha.

Men lurar kan man ju ha. Så perfekt. Har flertalet olika jullistor som jag skapat, bland annat DENNA som gick varm idag.

Köket före jag satte igång. Bara att trycka på start med allt gött!

Skållade bland annat mandlar till förbannelse! Men rätt meditativt ändå.

Och så här såg det ut mitt i allt julstök. Ett härligt kreativt kaos som sig bör. Ja, det var dagen det och imorgon ska det som sagts plåtas snyggt. Hoppas jag i alla fall. Tur man gillar julen så mycket så det är härligt med jul redan i september, ha ha.

Det är höst på min öppna spis. Så vackert

Det är ju inte annat än att man anar hösten när det till och med faller höstlöv inomhus. Ja för så är det precis just nu på den öppna spisen i vardagsrummet.

Minns du fredagsbuketten jag visade nyss HÄR? Nu har den tagit en ny skepnad och kanske blivit ännu vackrare? Det är något i den här vissnande festen jag älskar.

Fortfarande helt kär i de spretiga grenarna. Det är verkligen det som gör buketten.

Jag kallar dett ett konstverk, en ”studie i höst”, och med det låter allt vara. Sedan kanske den äkta anledningen till att det få ligga så här är ju så klart lathet, ha ha.

Det är brunchens dag idag!

Jajamensan – idag är det brunchens dag och det firar i alla fall den här brunchälskaren. Så här såg det ut hos oss senast och det var mycket av de gamla klassikerna som fick vara med. Att unna sig en bagel tex, det sker bara när det är brunchdax. Helst med färskost och kallrökt lax. Mums.

Jag har en hel drös av bra recept, tips och inspiration till brunchen så klicka HÄR och sen så kan du bara välja och vraka bland de som faller dig i smaken.

Nu ska jag ta mig en stark kopp kaffe och värma de vita bönorna i tomatsås – för det vill barnen ha. Such a curlingmorsa…

Om jag hade en ledig lördag i Gamla Stan

Glad lördag och fin helg till dig! Ja, det må vara helg men det är ändå schemalagda saker som fotboll, basket, judo, till återvinningen, kratta trädgården mm härligheter. Och ta hand om allt jag inte städat upp efter den rätt intensiva jobbveckan. Det är lite av ett bombnedslag här. Men…

Om jag hade en ledig lördag i Gamla Stan

Men om jag hade haft en helt blank dag hade jag ringt och bokat brunch på Mr French. Kan vara den godaste brunchen staden kan erbjuda. Kanske att jag tycker så för att det även finns skaldjursbuffé. Ja, nu snackar vi plocka-på-sig-så-mycket-skaldjur-(även ostron)-jag-kommer-äta.

Sitta utomhus på den luftiga uteserveringen (väl markerat med avstånd och massa handsprit)  på Skeppsbron och få septembersol på nosen, beställa ett glas bubbel, unna mig minst två våfflor från efterrätssbuffén och samtala med min familj.

Sedan hade jag dragit med mig min lilla trupp och klivit upp i Gamla stan för att siktat på slottet. Jag hade visat upp den fantastiska konstnären, företagaren och legendaren Märta Måås-Fjätterströms underbara livsverk för barnen innan utställningen stänger för evigt. En både kulturell och historisk upplevelse för de små.

Jag kommer säkerligen stå och prata mig blå för barnen om detta fantastiska hantverk. De kanske håller med, eller sucka. Det får vi nog aldrig veta.

Övertygad om att Märtas liv i alla fall ställer frågor och ger diskussioner. Att en kvinna kunde skapa allt detta i en tid när kvinnor inte riktigt alls kunde vara yrkesarbetande kanske de små inte förstår. Men nu så, nu har de fått en dos historie- och kulturlektion.

Fortfarande rätt mätt från brunchen så blir det en lättare måltid vid Strömmingsvagnen. Till och med de svårt fiskskeptiska blir helt galna i de här brickorna.

(Påminner mig själv om att göra stekt strömming hemma snart)

Dags att åka hem igen men jag väljer så klart en promenad. Speciellt om nu septembersolen bjuder på sin skönhet. Vi går mot Mälartorget och Gamla Stans t-banestation och leker med den stora statyn där: Familjen.

Statyn består av två vuxna och ett barn och alla är fastsatta i rännor så de går att flytta. Ibland är familjen tillsammans med barnet i mitten, som här, och ibland är kanske mamman i ett eget hörn för lite egentid… Det är de som passerar, och vet att man kan flytta dem, som bestämmer hur familjen har det.

Vi lämnar familjen och går ner, genom t-banans undergång till Riddarholmen och går runt hela holmen. Njuter av en lite okänd del av Stockholm med några av de vackraste husen, den vackra vyn över Riddarfjärden och Stadshuset och knatar över bron till Tegelbacken.

Beroende på hur mycket energi benen har på de små och stora får vi se hur mycket mer promenad vi pallar. Men i mitt drömscenario så går vi på mitt favoritställe i min stad; Norr Mälarstrand. Vi går med vattnet på vänster sida om oss hela vägen till Fridhemsplan där vi tar t-banan hem.

Ja det var väl en dag som hette duga??!! Om jag nu hade haft en blank dag det vill säga. Men kanske det fick dig att bl inspirerad. Annars har du andra tips på hur du spenderar en ledig dag i Stockholm HÄR.

(Tyckte du om detta inlägg? Berätta gärna)

Fredagsblommor & fredagsmys på 32 minuter

Hej fredag! Jag är fortfarande helt slut efter dukningsjobbet jag gjorde på Årets kock i går så här blir det en väldigt stillsam kväll. Och helg faktiskt. Solen värmde riktigt mycket idag, var det den där värmen som skulle ha kommit i måndags som nu kom? Hoppas det i alla fall håller i sig över helgen.

Ja, då var det som sagt fredag och med det ska det mysas. Jag måste visa hur min bukett såg ut förra fredagen och det rekordsnabba fredagsmyset jag slog till med då. Denna vecka tar vi det som sagt lite mer piano, kanske öppnar en chipspåse eller två på sin höjd. Så kan det vara.

Men tillbaka till förra veckan! En bukett jag gjorde till en plåtning fick stå kvar och den är så ljuvlig.

Jag älskar sådana här stora, yviga buketter som liksom slänger ut sig åt alla håll. Jag är på intet sätt en florist men jag gillar att bygga upp buketter på det här sättet. Dvs att det finns en fram och baksida. Jag har skrivit vidare om hur jag gör mina buketter HÄR.

Denna bukett gjorde jag av diverse blomfång köpte på torget samt grenar av nypon från min trädgård.

Och bakom den magiska höstbuketten kan man ana två söner. Detta är ett annat fint fredagsfenomen: skärmtid. Vi har skärmdagar och jag tror jag är ganska sträng med tid men på fredagar är det skärmtid när barnen kommer hem från skolan så de myser ner sig helt och hållet. De svarar helst inte på tilltal.

Dottern är mer inne på dans och gör TikToks så hon har skärmtid ihop med träning kan man säga.

Och medan barnen njuter av sitt lugn går jag loss i köket och bygger upp mina charkbrickor. Jag och maken hänger i köket själva på fredagar innan middag och får tid för samtal vilket i sig är ett härligt fredagsmys.

Denna fredag var jag inte så inne på att göra det för tjusigt utan ville ha resultat snabbt. Hur lång tid tar det att bygga upp en charkbricka egentligen?

Här hade jag slängt fram allt gott vi hade i kylen jag vill ha på min charkbricka. Klockan var 17.36 vilket jag kunde se på mobilbildens info. Okej, nu kör jag!

18.04! Där var jag klar. 32 minuter tar det alltså att bygga upp en duktig fredagstallrik, en charkbricka. Och då fick jag ändå springa ner i källaren och leta fram ostkex och gröpa ur en melon. Jag skulle faktiskt vilja säga att jag gjorde det bra! Hur jag tänker och gör mina charkbrickor kan du läsa HÄR.

Men som sagt, så där blir det inte idag. Det blir hämtmat, chipspåse framför Idols kvalfinal och sen är det nog over and out för den här kvinnan. Blir det hemmamys för dig med?

Vi tar nya tag imorgon så vi hörs då!

Julen hos Søstrarna Grene – ännu mera mys!

Ja nu får du tåla att det kommer täta rapporter om julen trots att vi ligger så långt bort från december som egentligen är lagligt för att prata om julen men jag kan ju inte låta bli att visa det jag får i min mejlbox. Vissa av er suckar och tar er för pannan men jag tror nog de flesta ändå småmyser när de får julrapporter redan nu. Inte som en press och stress utan bara som teaser på vad som komma skall. Det är så jag tänkte i alla fall när jag fick pressmeddelandet från Søstrarna Grene.

Julen hos Søstrarna Grene

Så ska vi titta på vad de danska systrarna har för sig julen 2020 då? Jag har plockat ut de bilder jag kände mest för.

Det kan ju inte undgå någon att julen 2020 går i mysighetens tecken. Aldrig har väl julen presenterats från alla varumärken jag hittills har fått se på ett mer klassiskt, tryggt och ombonat sätt. Ingen har idag lust att göra några utsvävningar med galna upptåg med osäkra tider i vår omvärld. Tidigare har jag fått se Rustas och IKEAs jul.

Søstrarna Grene gör verkligen en mysig jul, en skandinavisk jul detta år. Inget får mig att hoppa av överraskning vad det gäller sortimentet men bildernas ton, känslan får mig varm och längtansfull.

Som den här ljusstaken tex. Nu äger jag ingen sådan men hade mycket väl kunnat göra då den känns som en klassiker. Många kanske nu går ner i sina förråd och kollar eller ringer föräldrar och frågar efter deras gamla. Eller så slår man till på denna och vet att man har en beständig klassiker at ta fram år efter år.

Kransarna däremot blev jag verkligen nyfiken på. Man kan aldrig ha för många kransar, så är det. Hade tre på väggen förra julen…

Förra året slog jag ett slag för halmdekorationernas återkomst. Kanske jag var ett år tidig? Här är de och de är ju bara så ljuvliga.

Hänga i granen, ha på bordet som en del av dukningen, sätta på paket eller hänga i fönstret. Finns alltid något för dessa skönheter att få vara med på.

Danskarna har alltid gillat de här trummorna. Är det Nötknäpparen som spökar konstant i deras jul? Hursomhelst, jag gjorde trummor av toarullar för några år sedan vilka jag älskar. Här är det mjuka gosiga virkade trummor. Inte lika ljudliga kanske?

Fint med olika pappstjärnor och dekorationer tillsammans. Som en dekoration för fönstret att både njuta av inne i rummet men även att se på utifrån. Inte helt oviktigt det också!

Det som slår mig är att inga av pressbilderna visar det dukade bordet. Det är dekorationer, pynt, paketinslagning och bakning. Lite intressant ändå.

Och bakning, det ser vi ju stort hos IKEA nyss och även där var det sådan här mätmatta för degar på bilden ovanför och pepparkakor med tryckta mönster. Men återigen, jag vill se en gräddad kaka! Hur ser de ut när de stämplats i den råa degen är en sak, men slutresultat – det vill jag ju se!

Det jag garanterat kommer vilja ha är kolaformarna i silikon. Dessa vill jag testa.

Något jag alltid finner hos Systrarna Grene är vackra band, papper och detaljer till paketinslagning. Något jag verkligen brinner för som du vet, se HÄR.

Sammetsband eller vitrandiga bomullsnören är alltid rätt.

Så vackert med grönt med senapsgult. En inspiration jag tar med mig.

Den söta stjärngossen tyckte jag var så himla söt. Skulle själv vilja har en sådan där pyjamas som han har, ha ha. Men det får mig att undra – jag trodde Sverige var det enda landet som hade stjärngossar – finns de även i Danmark? Eller är det en svensk produkt? Oavsett gillar jag lille Peter.

Personligen tycker jag att bilderna är vackra men vill inte kliva in i dem som jag kanske kände med IKEAs. Det är vackert men kyligt. Lite väl tillrättalagt men det är kanske att jag nu är bortskämd med så många inbjudande bilder vi ser i alla personliga instagramflöden.

Ser så fram emot anat se mer jul och hoppas på många stora miljöer och dukningar från fler företag. Vill mysa in mig ordentligt med inspiration känner jag. Nån mer???

Jag dukar VIP-bord på Årets Kock som avgörs idag

Halloj! Ni vet de där dagarna när man har en extra bra dag på jobbet?! Igår var en sådan och jag är övertygad om att det blir en repris på braigheter även idag.

För några veckor sedan fick jag frågan om jag kunde vara ansvarig för dukningen för ett bord i samband med Årets kock-tävlingen. Ett bord för utvalda gäster som ska få smaka de tävlandes rätter utöver juryn. Så klart jag ville! Jag har ju dukningar som en av mina favoritgrejer. Att nu få göra ett bord för ett sådant speciellt tillfälle, för några få utvalda och sedan gå loss helt och hållet i kreativitet. Ingen kunde vara gladare än jag.

Mitt uppdrag var att göra ett corona-säkert bord och som var i linje med tävlingens tema och ämnen samt göra ett bord som ramar in rätterna på bästa sätt. Och så klart till en begränsad budget. Inga problem! Här ska skapas.

Årets tävling ska utföras i olika rätter med några givna ingredienser så som kronärtskocka, blåmusslor, kanin och bröd. Jag tog fasta på kronärtskocka och bröd till dukningen. Samt att jag ville jobba med det hållbara, närodlade i säsong. En dukning med mycket grönt från åkern just nu, råg som det första till brödet och sedan dekor av nypon från min egna trädgård. I övrigt valde jag kraftigt lin i duken, rätt så grova kökshanddukar som servett och kraftiga bordstabletter. En rustik dukning men med finess.

Alla gäster sitter väl utspritt, varannan plats borttagen samt att under varje servett ligger en handspritsflaska. Corona-chic om man nu kan vara det…

Årets kock 2020

Häng med nu på min dag, en riktigt roliga arbetsdag.

Jag hade laddat mina lådor med all packning och så packade jag taxin för att åka till Annexet. Glas, bestick och tallrikar finns redan på plats.

Så sjukt peppig Helena, ha ha!

Så här såg det ut när jag kom. En stor byggnadsplats och jag tänkte: hur sjutton ska de få ihop detta???!

Mitt bord jag ska jobba med i steg ett; på med duken. Och jag ”stryker” den på mitt bästa sätt.

Och här är min ateljé. Lite rörigt men kreativt kanske?

Steg två: Placera ut stolar och platser och lägga på den gröna basen för dekorationerna. Murgröna i mina gamla Höganäskrus samt en mässingskruka. Dekorationen valde jag att ha lite vågig, svängande så varje plats skulle ramas in.

Och där kom de tävlande kockarna. Alla har sin vagn med ingredienser och säkerligen sina egna knivar mm. Stämningen blev himla häftig. Ett tv-team gick runt och filmade för tävlingen idag kommer sändas i TV4 Play och sedan en live-sändning ikväll på 4.an kl 19.

Så där ja, nu är det nära, jag börjar bli klar. Och jösses vad jag höll på med morötterna. Men jag fick inte till det – de fick inte vara med. Så kan det gå.

Ska vi titta lite närmre på bordet då? Och ja, det är mobilbilder med världens mest charmiga arenaljus.

Ett böljande frodigt bord. Så hoppas jag det ska kännas.

Många glas men ingen tallrik. Det är för att tallrikarna kommer direkt från köket och tävlingen. Därför valde jag att ha en bordstablett så det inte skulle kännas naket där utan tallrik när gästerna ska slå sig ned.

Utöver grönsaker, råg och nypon har jag mässing och brunt glas i dukningen.

Hade riktigt bra trädgårdshandskar när jag gjorde de små buketterna. Jösses vad vassa taggarna är på nyponrosor.

Har inget vatten i flaskorna för jag vill nästan att bladen på nyponen ska torka lite. ge än mer höstkänsla. Får se hur de ser ut i eftermiddag när bordet ska intas.

Och sen då placeringskorten. Marsipanrosen på tårtan så att säga. Skrev med vit penna spå eklöv som jag la i press. Enkelt och billigt.

Minutrarna innan alla kök var klara tog jag denna bild. Sedan var det full fart i alla tävlandes kök. Observera blandningen här mellan bygghjälm och kockmössa, ha ha.

Det som inte blev klart innan jag gick var den specialbeställda belysningen jag bokat. Hela lokalen ska släckas ned och alla strålkastare ska sättas på de tävlande. Det gör att gästerna här inte kommer kunna se maten så jag beställde en ramp med riktat ljus hit. Och shit vilka proffs ljussättarna är här. De har satt ljus på alla möjliga arenatillställningar så de fattade exakt vad jag var ute efter och bara ”ja men då tar vi den, hissar upp den och riggar upp den”. Låter bra, jag litar på er!

Och bordet här i förgrunden är för två andra gäster, det har nämligen auktionerats ut två platser och de får ett eget bord med bästa utsikten över scenen.

Så här såg det ut när jag gick vid 17. Där uppe till vänster är ”mitt” bord. Och dit ska jag alltså i eftermiddag och få vara en del av gästerna. Det är så kul så jag smäller av.

Häng med mi på mitt Instagram där jag lägger upp så får du se hur kockarna jobbar fram mat i världsklass.