Använder du duktyngder? Jag gör det inte av den enkla anledning att jag inte har hittat några som jag tycker är snygga. Men så bra då att man kan göra egna, eller hur?! Några supervackra i härligt glas eller kristall.
Superenkla att göra om du letar på loppis där det ofta ligger överblivna karafftoppar i de där lådorna med lite allmänt bortglömt krafs.
Ihop med snöre eller band och kraftiga pappersklämmor så har du gjort egna duktyngder på ett kick.
Fint med olika modeller också. Och som du ser så äger jag endast tre i skrivande stund så denna sommar ska jag helt klart leta efter överblivna, övergivna karafftoppar.
Och när jag ändå är i farten: överblivna lock från kaffekannor är också bra loppistips. De använder jag nämligen som lock på glasburkar för förvaring av torrvaror. Se det inlägget HÄR. Så med andra ord: leta efter de där överblivna och övergivna bitarna – de kan bli något helt annat.
Nu ligger sommarduken fint i den härliga sommarvinden. Och en annan sak som är fint; det blir vackra optiska konstverk i kristalltopparna.
Har du testat piadina? Det hade inte jag ens hört talas om men så fick jag möjlighet att testa och det visade sig vara helt i min smak. Jag är verkligen förtjust i mat som lagas eller serveras i bröd vilket jag vet att jag inte är ensam om.
Det är så kul att få komma i kontakt med något som för mig är helt nytt medan det är i andra delar av världen något riktigt traditionellt och självklart.
Goda italienska varma mackor
Ja man kan nog enklast beskriva det som varma mackor men samtidigt inte. Och det är inte heller en ihopvikt pizza. Det är inte heller en italiensk version av quesadilla för brödet har en egen karaktär.
Brödet som finns att köpa i butiken (i kyldisken vid den färska pastan visade det sig) steks med olivolja för att sedan toppas precis med vad man vill. Gärna med ost så det liksom göttar ihop sig så där härligt.
Det fina här är att alla kan få göra sin egna då tillagningen går snabbt och de ska gärna ätas så fort de lagats. Samla hela familjen vid spisen och börja steka din egna piadina!
Vem blir inte suktad av alla dessa härliga råvaror? Det är verkligen här man suktas rejält. Tur de går snabbt att tillaga.
Piadina med champinjonkräm, portobello & bresaola
Vi testade en massa olika varianter. Barnen var rörande överens om att mozzarella, skivad tomat och två olika sorters skinka samtidigt var bäst – vanlig kokt skinka och parmaskinka. Jag fick dock en helt annan favorit. Och jag skojar inte – den var helt amazing!
Gör så här: hetta upp en stekpanna rejält och ringla i olivolja. Skiva portobellosvamp och lök, dela mozzarella i bitar och riv parmesan. Ha allt redo vid spisen.
Bred på champinjonkräm på ett piadinabröd och lägg i stekpannan. Stek på medeltemperatur 1 minut och lägg sedan på svamp, lök, bresaola och ostar. Stek till svampen mjuknat och osten smält.
Vänd över ena hälften över den andra så det blir en halvmåne. Pressa ihop något med stekspaden så den plattas till lite. Servera genast gärna ihop med tomatsallad och grönsallad.
Bresaola är verkligen en favorit märker jag då min bästa picknickamacka som jag har recept på HÄR är ju också en med bresaola.
Jag tyckte kidsen skulle äta med kniv och gaffel men det tyckte inte de. Att äta mat i bröd liksom lockar fram det där med att äta med händerna så klart. Och visst gick det bra – typiskt mig att vara så där vuxen.
Observera lillebrors skrubbsårsknän! Det är verkligen sommar det. Och sedan den där sittstilen – hans nya grej att ha knäna upp. Ser så obekvämt ut men han älskar det.
Det blev verkligen uppskattat av barnen så detta ska vi göra fler gånger. perfekt lunchmat skulle jag säga.
God morgon! Frukost i det gröna – det är ju något man verkligen vill göra hela sommaren. Nu när många jobbar hemifrån kan jag gissa att det är många som unnar sig en somrig start på arbetsdagen. Jag försöker göra det dagar det är lite generösare med tid.
Men helgerna – det är då jag verkligen frossar i frukost. Både i vad jag äter och i tid. En sommarfrukost ska få ta lång tid.
Och det är så härligt att kliva ut i trädgården med min frukost på den måste jag erkänna. Det är som det jag talade om HÄRomdagen – att göra Vanliga Villan till Sommarparadiset. Det blir ju mer sommar när frukosten får flyttas ut på en bricka.
Du som följt mig vet att jag är så svag för den grekiska frukosten med yoghurt, frukt, bär, nötter och honung. Blir full pott varje gång.
Vill du ha tips på härliga frukostar att njuta av i sommaren? Kolla då in mitt frukostarkiv. Det börjar fyllas på rejält nu! Hoppas på ännu mer i sommar. Några tips jag inte får missa? Var sugen på den där frukostomeletten med kardemumma någon läsare så snällt tipsade om.
Och ser man på, min väggtallrik fick jobba på riktigt som fat.
Drink till midsommar – vad har man då? Lite så gick tankarna som gjorde att jag och maken testade oss fram till en riktig midsommardrink.
Så klart ska det vara jordgubbar, något lätt som svalt vitt vin och sedan friskhet från mynta och citrus. Vi tycker vi fick till det riktigt riktigt bra faktiskt. Som en belini men med jordgubbar fast mer sommar. Ja, du får testa och smaka och själv känna all midsommar det är i ett glas.
Gör så här: Passera jordgubbar i trådsil eller mixa i en bunke. Häll i jordgubbspuré, triple sec och vitt vin i en shaker med isbitar och skaka samman. Häll upp och sila bort isen i ett högt champagneglas. Fyll på med kall Schweppes Mojito. Servera.
Gjorde söta små jordgubbar med myntakvistar för att sätta på kanten av glaset.
Skär av toppen, det gröna, på jordgubben och stick ner den översta biten på en myntakvist. Skär en skåra undertill och trä på glaset.
Vi kallade denna lite skojigt för MidsommarDagens då den vanliga vittvin/frukstoda ju heter Dagens. Och sedan på midsommardagen kan det finnas lite rester så som jordgubbar så vi tänkte att denna drink kan Vaara en restfest också.
Det var många som dels fick egna nostalgiska vibbar av överkasten jag visade HÄRomdagen och på instagram fick jag önskan om bättre och närmare bild på mönstret. Det var lätt gjort men så klart inte helt enkelt att följa från en film som är 10 sekunder snabb.
Tror ni inte min kära mor då går till sitt arkiv och kolla igenom gamla tidningaroch hittar mönstret!!!! Helt fantastiskt.
Jag fick tidningarna idag, imorse, när jag hjälpte mamma handla. En Husmodern från 1969 (och jag blir ju nyfiken på Christina Schollins handarbete…) Plåtar av sidorna här och förhoppningsvis får de som ville ha mönstret hjälp på vägen. För mig är beskrivningen rena grekiskan. Så imponerande hantverk detta.
Kladdkaka med rabarberpaj ovanpå, varför då? Jo så här; jag har varit klassförälder i yngste sonens klass detta läsår och vi skulle baka kladdkakor till klassens avslutning. Nu var det längesedan jag bakade en och det var inte lätt att skilja sig från den där ljuvligt chokladdoftande godbiten. Enligt sonen fick den alla tummar upp av klasskompisarna. Jag måste bara baka en till!
Samtidigt hade jag lovat dottern att på avslutningskvällen skulle vi njuta av en rabarberpaj med skörd från trädgården. Hon sa att vi kanske till och med kunde göra det till en tradition varje avslutningskväll.
Så här stod jag med ett galet sug efter kladdkaka och ett löfte om rabarberpaj! Kanske jag kan slå ihop de båda??? Klart jag kan!
Inte världens största skörd av rabarber detta år men duger alldeles utmärkt.
Kladdkaka med rabarberpaj ovanpå
Ingredienser kladdkaka
100 g smör
110 g mörk choklad
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl 1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
0,5 tsk salt
Ingredienser rabarberfyllning
260 g rabarber
0,5 dl socker
2 msk vatten
Gör så här: Värm ugnen till 200°. Lägg choklad i vattenbad för att smälta och smält smör långsamt och länge i en kastrull på mellanvärme så den bryns. Smöra och bröa en form med löstagbar kant, 22 cm diameter.
Vispa ägg och socker rejält pösigt med elvisp. Blanda mjöl, vaniljsocker, kakao och salt i en skål och vänd ner det i äggsmeten med en slickepott. Fortsätt sedan med det smälta smöret och chokladen. Vänd samman tills allt det smälta gått in och gjort det till en jämn smet. Häll över i formen och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
Nu till rabarberpajen – Dra av det yttersta på rabarbern och skär i 1-2 cm stora bitar. Lägg i kastrull ihop med vatten och socker och koka upp under omrörning på medeltemperatur. Rabarbern ska ”smälta” och bli kompottig.
Gör smuldeg genom att nypa ihop smör, socker, havregryn och mjöl till en deg.
När kladdkakan är klar tas den ut ur ugnen och stannar kvar i sin form, bred på rabarbern jämnt över ytan och fördela sedan smuldegen över i bitar. Grädda ytterligare 15-20 minuter eller tills smuldegen fått gylleneyta.
Ta ut, låt svalna för att sedan försiktigt lossa kanten på formen. Servera med vaniljglass.
Ställde formen på ett serveringsfat på fot och med ett stort rabarberblad under. Blev ju världens finaste tårtpapper! Jag la också på de där vackra rabarbertrådarna som blev över som dekoration. Härligt sommartrassel.
Jag måste säga att detta blev bland det godaste jag bakat och lär bli en repris både en och fem gånger om jag får bestämma.
Har du varit och tittat på hus eller lägenhet någon gång vet du hur det är. Du har ca 30-45 minuter på dig att avgöra om huset/lägenheten kan bli ditt framtida hem, bli ditt största köp i livet och kanske göra dig skuldsatt över öronen. Så många tankar som måste sorteras och behandlas; ekonomin i bostadsföreningen, är huset dränerat, vilket ljusinsläpp är det, behöver kök/badrum renoveras, var ska julgranen stå… Och sedan om du är i familj, alla ska vilja ha samma hus/lägenhet. ett obegripligt att det säljs så mycket hem ändå då man kan få beslutsångest för mindre egentligen.
När vi tittade på detta hus november 2012 kom jag och maken vid olika tidpunkter. Han lämnade barnen hos mina föräldrar och jag kom springande från jobbet. Jag klev in och slogs av hur svår dörren var att få upp. ”Inget bra hus detta” vet jag att jag tänkte. Ändrade mig snabbt när jag klev in i köket. Det hade allt jag och vi drömt om. Ringde maken och han visade sig vara i huset, i källaren. Han hade hittat matkällaren. Tror vi där och då blev helt förälskade i huset. Här kan vi leva och kalla för hem.
Det var som sagt grå november och jag tänkte att jag måste ju se på trädgården. Inget är vackert i november så det var svårt att förstå hur den i vanliga fall skulle se ut. Rätt stökig tomt med mycket buskage och stenhällar. Ingen trädgård att spela kubb eller krocket på.
Efter en helt osannolik budgivning vann vi. Hade aldrig vågat drömma om det utan var helt hundra på att vi inte kunde hänga med i budgivningen.
Ett halvår senare fick vi nycklarna och klev in. Har inlägg från det första mötet HÄR. Då fanns det en lite lillebror i magen så allt var nytt och spännande. Det var snö överallt så inget fokus lades på trädgården.
Senare på våren så förstod vi att vi hade en riktig syrenberså. Och att trädgården var en plats vi skulle bli kära i. Inte en plats för massa odlingar eller projekt utan en plats att få vara i, leka på och samla vänner i. Det är sådant som det inte stod något om i prospektet eller något vi kunde ana när vi var på visning. Jag skrev HÄRomdagen om den nya plats vi hittade i trädgården.
Ser fram emot att få upptäcka och uppleva vårt hem framöver. Kommer garanterat ändras med hur vi som familj kommer ändras. Barnen blir äldre och så skåning om flyttar ut, vi kommer säkerligen få nya hobbies som kanske tar plats i hemmet och vi kanske kommer ändra stil? Glad att få långa vår vackra 80-åring några år för att sedan överlåta till annan familj.
Det blev ingen vanlig skolavslutning igår. Inga ”Den blomstertid nu kommer” från scenen i den stora ljushallen med skarpt solljus från takfönstren som gör att de uppspelta föräldrarna än mer svettiga. Inga stora tårar kunde trilla på mina kinder som de gör varje år och barnen tycker jag är ”världens pinigste mamma”.
Det blev en annan avslutning där vi inte fick närvara och för oss är det absolut inga stora sorger mer än att dottern som lämnar lågstadiet och säger farväl till sin lärare för nya tag i 4.an och mellanstadiet inte fick ta det där stora avslutet. Känner så för alla familjer som inte får fira sin student på rätt sätt. Fylla hem och trädgård med alla släktingar men kanske det kan göras annan gång eller på annat sätt?
Vi klädde våra barn skolavslutningsfina ändå, firade dem här hemma sen och jublade över att de klarat ett långt och väldigt knasigt läsår och framförallt känna att nu är det SOMMARLOV.
Barnen har varit tappra det här året måste jag säga. Äldste sonen har inte haft en smidig start på mellanstadiet med orimligt många lärarbyten, stängd gympasal och hantering av coronan. Sommarlovet är efterlängtat.
De är i starten av sin skolgång och jag börjar tänka på min egna. Kanske det ligger nära till hands då jag faktiskt gick i samma skola ju. Vi har flyttat tillbaka till det område jag är uppvuxen så för mig är det bokstavligen mammas bakgata.
Mycket är annorlunda så klart. Främst att det är tre parallellklasser, när jag gick där var det ont om barn så vi var endast en klass per årskurs och vi bytte aldrig så det var samma klass i 9 år. Det var endast en kosthållning i matsalen (möjligtvis vegetarisk kost för några få), läsk och godis såldes på caféet, vi spelade kula och gjorde konster med våra coca-cola- eller fanta-jojos, satt med freestyle på bänkarna och suckade över snyggingen George Michael, sjöng psalm på morgonen till tramporgel i lågstadiet, uppställning i stränga led och ringklockan ljöd över skolgården. Nu är det högtalarsystem med peppiga röster som ropar: ”okej alla tvåor, nu är det dags att knata in”. Ursäkta min nostalgiska tripp i tiden…
Det är inte bara skolavslutning för barnen som får mig att tänka bakåt, det är även min studentdag idag 10/6. Fast för 27 år sedan. HUR KAN DET HA GÅTT 27 ÅR??? Visst det är så länge sedan då jag vet att jag inte alls är samma person som jag var då vilket jag är glad för men att jag skulle vara så mycket äldre än de där med vit mössa fattar jag inte.
Var tvungen att öppna mina gamla fotoalbum för att se. Hur var det då?
Tänk om jag kunde resa i tiden och bara få viska i örat på den där osäkra Helena och säga att allt kommer bli bra. Det kommer finnas personer som kallar dig för vän, du kommer vara en uppskattad kollega och det du gör kommer göra dig glad. Men om jag kunde resa i tiden och säga det där – då kanske jag inte skulle ha kämpat så hårt sen? Alla verkliga resor måste göras.
Min studenttid var fin. Kanske inte så där toppen som jag drömde om när jag klev in i första ring. Att jag aldrig hade någon studentfest för jag hade inga vänner att ha den ihop med är fortfarande något som faktiskt smärtar. Minns så väl hur min älskade supersnälla pappa bokade en festlokal ”bara utifall att det ändrar sig”. Det gjorde så ont att be honom boka av den. Kanske därför jag älskar att ha fest idag? Om man ska vara hobbypsykolog.
Min studentpresent: Min första riktiga kamera. Observera att pappa lägger en filmrulle på lådan. Som sagt… 27 år sedan!
Sedan hade jag en dröm om att få gå på en fotoutbildning och jag lyckades ta mig till intervju vilken var lagd till tidigt den 11/6 så att vara ute och rulla studenthatt på själva studentdagen kvällen innan fanns inte riktigt med i planen. Men mottagning i trädgården det hade jag för jag har världens goaste familj som hade fixat så fantastiskt fint. Släkt och vänner från förr fyllde tomten. Något jag är så glad över att ha som fint minne.
Jag kommer följa barnens resa nu genom skolåren på nära håll men låta dem få följa sina drivkrafter. Stötta när det behövs, kämpa när det krävs och låta de få testa sina egna vingar. Svåra men viktiga år. Yngste sonen börjar ettan, dottern kliver upp i mellanstadiet och äldste sonen i femman. En spännande resa att få vara med på. Men först ett långt sommarlov.
ps. jag nailade intervjun och kom in på fotoutbildningen.
Somrigt & pastell i min trädgård är ett inlägg med adlinks
Jag skrev HÄRomdagen om min lätt euforiska glädje över den nya matplatsen i trädgården. Sedan flytten av bordet har det blivit frukostar, luncher, fikor och middagar där. Så glad är jag!
För att liksom ge min nya plats än mer kärlek har jag klätt stolar och bord i vackra somriga textiler och färger. Sköna randiga dynor och en sött somrig rutig duk i akrulatbehandlat tyg så den går lätt att torka av.
Dynorna hittar du HÄR och duken köps på löpmeter HÄR.
Det bästa var att just dessa dessutom var på rea. Och för att göra dig som också vill uppdatera din uteplats har jag i samarbete med Jotex fått en kod att ge mina läsare som ger 20% rabatt på en hel order. Uppge koden HELENAJUNE20 så får du rabatt. Klicka HÄR för att komma till butiken.
Passar på att lägga in lite fler saker som kan passa en uteplats och spå sommarbordet nu på hemestern. Många till rabatterade priser dessutom.
Att vi blir hemma mer än vanligt under sommaren är ett faktum. Vi har inget eget sommarhus eller landställe utan har den stora lyxen att ha familj och släkt med hus på Gotland, i Skåne och på västkusten som vi brukar besöka så dosen sommarhus brukar fyllas. Osäkert hur det blir med besök då det finns 70+ nära så vi laddar i alla för mer hemmamys än vanligt.
En sak som kan göra hemmet mer somrigt och liksom få sig en makeover är att lägga till och byta ut det vardagliga mot sådant som andas sommarlov och sommarstuga.
Jag har lagt på virkade överkast i vårt sovrum och med ens får jag sommarlovsvibbar.
Virkade överkast med historia
De här överkasten har min farmor virkat. Nu gick hon bort när jag var 3-4 år så jag har inga riktiga minnen av henne men mina äldre bröder och så klart mina föräldrarna har berättat om henne. En sak min mamma sa var att farmor alltid hade med sig sin Palmgrensväska med sin virkning i. Så roligt att hon hade en sådan väska då det också är min favoritväska – skrivit om den HÄR.
Farmor virkade konstant på dessa överkast och producerade minst 6 stycken – 2 stycken till varje son då pappa hade 2 bröder. Måste ju ha varit en helt enorm laddning i den där lilla väskan. Sånt man gjorde innan Netflix, ha ha.
Vita, virkade mjuka överkast ihop med ett fång väldoftande syrener från trädgården får mig att känna att rummet fullkomligt osar sommarstuga.
Mamma gav mig dessa för ett år sedan och jag blev så glad. Ska vårda dem ömt och skänka farmor tacksamma tankar.