Vardagsmat med kycklinglårfilé & franska örter. Och ris!

Efter en sommar på resa och med många och långa härliga middagar stod det klart vad första middagen tillbaka skulle innehålla. Ris!

Jag kan inte minnas att vi ätit ris alls under semestern. Jo, nu ljuger jag – vi åt sushi i Köpenhamn faktiskt.

Men annars är ris verkligen en vardagasbas i familjen Lyth. Med en riskokare och tre barn som älskar ris till typ allt så lagar jag det ofta. Win win liksom. Enkelt att tillaga och varje korn äts upp.

Okej, nu har jag sjungit risets lov, vad åt vi till?

Kycklinglårfilé med creme fraiche & franska örter

Tyvärr var det inte några guld i kock-VM jag lagade direkt men det blev jättegott, fick alla tummar upp av barnen (ok, lillkillen kanske inte jublade över broccolin direkt). Men för att minnas och kanske ta fram när jag får feeling kommer receptet här

Ingredienser:
750 g kycklinglårfilé
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 förp creme fraiche med franska örter
1 tärn kycklingbuljong
0,5 liter broccolibuketter
0,25 del zucchini
salt och vitpeppar

Gör så här: Finhacka löken och vitlöken. Stek i matolja tills löken är lite genomskinlig.
Skär kycklingen i mindre bitar och stek ihop med löken.
Häll över creme fraichen och smula i buljongtärning. Blanda och låt sjuda några minuter. Smaka av
Lägg i bitar av broccolibuketter och zucchini. Sjud ytterligare tills broccolin blivit lite mjuk.
Servera med ris och grönsallad.

Ja det var det hela. Sorry att jag tog en paus över helgen men det är en sådan enorm jobbhög som väntat på mig under sommaren som jag behövde ägna all tid åt. Jag får skylla mig själv egentligen men jag skyller mest på dåligt wifi. Enklare så.

Ja just det, jag måste ju visa hur härligt och mysigt vi fortfarande har det i köket. 10 månader utan diskmaskin. Men vem håller räkningen…

Fredagslåda med sånt för idag & i värmen

Hej fredag och verkligen hej vardag, uppropet igår gick bra för alla tre barnen. Och nu inser jag att jag för första gången har de tre barnen i tre olika stadierna i skolan. Yngst är äldst på lågstadiet, mellan är äldst på mellanstadiet och äldst är yngst på högstadiet. Jaha, så kan det alltså också vara! Stort för alla tre på något sätt.

Det som sker nu är just steget tillbaka till vardagen. Och denna värme. Vilken värmebölja. Samt att vi är i skördetider. Så jag tänkte att jag plockar upp lite från arkivet som stämmer in på dessa punkter och hoppas att det kan ge nygammal inspiration.

Lova att vara den där braiga föräldern. Igen!

Det är mycket nu som alla vet. Man ska väcka hjärnan och samtidigt är det fullfart fram med allt som ska in i huvudet med skolstart och annat. Detta är för mig perioden som är ett nyår. Men det ställer enorma krav. Som jag skrev igår har jag redan tabbat mig så nu kan det bara gå uppåt… I DETTA inlägg så fick jag ur mig mycket av det jag tänker. Både då och nu.

 

Den stora metarkvällen

Vi har under flera år tagit en metarkväll; 2015, 20162019, sista kvällen innan skolstart men då vi kom hem sent den dagen i år var det ingen som orkade. Kanske får bli en i helgen istället.

 

Period av nostalgi & oro

Som ett brev på posten (eller?) vid denna tid kommer också tankarna på den sommar som var. Eller den är ju i yttersta grad fortfarande här men semestern är över för de flesta och sommarlovet är det verkligen. Blev sommaren så bra som jag hoppades och önskade? Gav jag barnen ett sommarlov de kommer minnas med värme? Skulle jag varit mer avslappnad? Hann jag verkligen vara med dem? Och sen kommer den andra känslan… Se HÄR.

 

Tropisk hetta & varma kvällar gav karibiskmiddag

Det fina med blogg är att det är en dagbok också och för två år sedan var det samma värme som nu och då passade vi på att göra en Karibisk middag med vänner. Tropisk natt gav verkligen känslan av att vara utomlands i vår egna trädgård. Se recept och dekorationer HÄR.

 

Uppåt för plommonkaka

Det recept som nu, utöver allt med kräftskiva, är mitt mest populära är denna upp- och nedvända plommonkaka, recept HÄR. Jag gjorde den efter att jag fick så galet många tips på vad jag skulle göra med alla plommon jag hade i min trädgård. och jag kan verkligen rekommendera den. Så god och vacker!

Ja det blev en fredagslåda med både sött och salt, dur och moll. Lite som det känns nu faktiskt. Och det är helt okej tycker jag. Önskar dig en fin fredag och helg.

Back in biz med redan två bakslag

Tillbaka i vardagen med hull å hår. Eller nej, för jag känner mig inte riktigt närvarande. Jag har helt fel klockslag i kroppen mot vad urtavlan på armen visar. Min kropp vill lägga sig å läsa färdigt mina pocketböcker men hjärnan säger att det är vid datorskärmen jag ska vara.

Så då får jag väl lyda brain-bossen då.

Det tog inte ens en dag innan jag redan missat mig både som företagare och mamma. Det här med att vara sin egen, inte ha en chef eller kollega som påminner och styr upp en är inte alltid det lättaste för mig. När jag nu efter lång semester kommer hem så ligger ett brev från Skatteverket där och säger massa saker jag inte förstår. Men så mycket förstod jag att jag missat en sak. Tur jag har världens bäste redovisningskvinna som säger ”Inga problem, det fixar jag!” Andningen återgick till det normala. Det var inte så farligt som det verkade.

Och sedan skulle yngste killen ha med sig sitt papper med läsläxan första dagen i skolan. Tror du jag hittade det pappret då??? Tur vi hade löst det lite på eget sätt så han ändå gjort läxan. ”Inte rätt men på mitt sätt” som man kan säga.

Jaha, hur ska detta gå nu då? Sommaren skriker utanför fönstret, jobbet fullkomligt ropar sig hes från mejlen och jag står där med tankar om att klippa gräsmattan, sätta en deg och ta kidsen att meta vid bryggan. Och samtidigt vilja kicka some ass och göra allt jobb jag inte hunnit/kunnat. Men va fasen, sluta babbla – börja jobba för jag har ju världens roligaste jobb och denna höst blir väldigt kul dessutom. Det ska jag återkomma om.

Formex nästa vecka, det brukar alltid kicka igång min hjärna rejält. Det ser jag fram emot.

Så nu, tar vi tag i vardagen och unnar oss sköna pauser med gofika.

Vit chokladkaka med björnbär – en saftig blondie

Nu är vi hemma igen, skolan startar och vardagens rutiner är nu verklighet. Innan jag helt och hållet stänger lådan för vår sommarresa så vill jag dela det recept på vit chokladkaka med björnbär som vi hade på räkfesten.

Kanak blir nästan som en brownie fast vit då. En blondie. Och nu använde jag björnbär för det fanns mogna björnbär i mängder på ön men det kan bytas ut mot vad man önskar. Eller inget alls för den delen också

Vit chokladkaka med björnbär

Ingredienser
330 g vit choklad
160 g smör
3 1/4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
3 ägg, rumsvarma
1 dl socker
70 g chokladknappar eller hackad vit choklad
2 dl björnbär

Gör så här: Ugnen på 165° varmluft. Smöra kanterna på en bakplåt och lägg bakplåtspapper på botten.

Hacka den vita chokladen och lägg i vattenbad. Smält och lägg sedan i smöret och låt det smälta ihop med chokladen. Nu behövs två bunkar. Blanda mjöl, vaniljsocker och salt i ena bunken och vispa äggen rejält fluffigt i den andra. Häll socker i äggfluffet och häll sedan även i choklad- och smörblandningen. Blanda sedan i de torra ingredienserna och rör ordentligt samman.

Häll över smeten i plåten och sprid ut chokladknapparna eller hackad vit choklad och bären. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Kakan ska få lite färg men vara ganska blond, så att säga. Nästan så den hellre är lite ofärdig än för gräddad så man får den där krämiga, sega chokladkakan man ju älskar. Låt svalna och skär sedan i bitar.

Mums så gott. Denna kaka läggs i minneslådan över allt vi lagat, bakat, njutit av denna sommar. Jag är redo för höst!

Räkfest i hamnen på Tjörnekalv

När det är räkfest på ön så säger man inte nej. Våra vänner som har haft hus här i generationer går alltid på denna årliga fest och bokade platser även till oss. Så himla snällt.

Och vi kunde ju inte tänka oss ett bättre sätt att fira av vår sommarresa än med just detta. Så galet att vi nu varit ute på rull i en månad. Väskan har aldrig packats upp, har liksom aldrig behövts. Både fördel och nackdel med att vara på resande fot hela semestern.

Hur som helst  nu skulle det bli räkfrossa med räkor från hamnen runt hörnet. Aldrig nog varit i närheten av så färska räkor som dessa.

Festen är i hamnen runt udden men det går fortare att ta båten än att gå så vi fick skjuts av grannen.

Vilken färd! Vilken lyx!

Superglad Helena!

Där inne. Inne i boden. Där ligger de färskaste räkorna ihop med nybakat bröd, hemvispad majo och goda ostar. Resten så som dryck, tallrikar, glas, bestick, kaffe, kaka och ja till och med stolar får man stå för själv.

Så klart är det lotteri.

Kom igen nu grön 56! Dragning vid middagen

Är inte detta det gulligaste du sett?

Alla tog plats och välkomnades. Och sedan fördelades turordningen ut om vilket bord som fick ta räkor först. Yes, det blev vi!

Nu j**lar ska det käkas räkor!

Första tallriken, det blev tre…

Hög stämning, hög volym!

Så klart var det sång.

Han den där lille njutaren. Som han älskar skaldjur!

Aldrig har en liten hamn känns mer inbjudande.

När det inte längre gick att få i sig nån mer räka hur god den än var så var det dags för kaka. Jag hade plockat björnbär och gjort en vit chokladkaka med dem och sedan ”råa” vid sidan av. Våra vänners mamma hade kladdkaka. Det blev så gott ihop.

Jo det har den! NU är hamnen än mer inbjudande. Så sött med alla ljusen där inne.

Störst och minst. Som vi skapat minnen denna sommar. Tacksam till tusen!

Som synes, ha ha!

Med denna vackra sommarhimmel som fond tuffade båten tillbaka till vår hamn och vår sista natt i det söta huset. Den sista natten på vår sommarresa 2022. En månad i kappsäck med 8 olika övernattningsställen. Det kommer ta tid att smälta detta. Ska sätta ihop ett sammanfattningsinlägg så jag kan se allt det härliga i någon sorts kortversion. Att ta fram när november och februari känns allt annat än vågskvalp i solnedgången.

Men ser verkligen fram emot en ny termin nu. Vardagen tar vid och vi alla är faktiskt riktigt redo för det. Kanske att vi till och med längtar hem? Ett liv hemma med förhoppningsvis en fungerande diskmaskin och ett riktigt köksgolv…

Ha en fortsatt fin dag så hörs vi hemmavid igen.

Pater Noster! Sälar, solsken & sagolika vyer

”Idag är det en riktigt bra dag att åka till Pater Noster, ska ni med?” frågade våra vänner. En sådan fråga svarar man ju självklart ja på. Vilken lyx för oss att få haka på.

Här är en mycket tydlig illustration för hur vädret är: väldigt skiftande. Till höger är det jämnmodet och havet ser iskallt grått ut. På väster sida är det varmt, sol och havet ser verkligen inbjudande ut. Det skiftar så otroligt fort nu.

Tycker vi vänder blicken åt det somriga hållet.

Vår vän är som jag skrivit tidigare så snäll mot våra barn och låter dem köra båt. Vi äger ingen båt och det är väldigt sällan vi åker i en så när de nu får åka och dessutom lära sig köra är de gladare än gladast!

Som synes. Vill bara tillägga att det är dottern som har hastighetsrekordet. Brorsorna får jobba upp sig lite!

Och där har vi henne. Eller är det en han? Fartyg är kvinnor – vad är fyrar?

Så vacker fyr på Hamneskär. Fyrar är för mig något vackert då det är en hjälp på ett stort hav men det är också något ensamt över dem. Det är ju inte direkt fullsmockat av folk och liv här.

Eller det kanske det visst är??? Sonen kom trippande och visade till oss som satt längst bak. ”Det är sälar här, var tysta!”

Med kikare tittade vi på dessa godingar. Så söta, så fina låg de å sov i solen. Du får lita på mig när jag säger att de är ofantligt fina.

Mycket proffsig ”landning” i hamnen och vi var i land.

Fler sälar?

Alla plåtade vi den fina fyren. Jag kan inte så mycket om den eller andra så tro inte att jag kommer här med kunskap utan du får kolla HÄR istället.

Och nu är det inte bara en fyr och fyrvaktare här utan en jättebra restaurang, lyxigt hotell och jacuzzi ute på klippan med utsikt över havet. Så man kan unna sig något när man har tagit sig hit.

Som att sitta här med henne.

När fönster är som tavlor.

Kanske vi ska ta å äta i alla fall? Jo, men solen skiner och då sitter man ute. Trots att det blåser som. Man är väl präglad svensk. Alltid ute så länge det inte regnar, ha ha.

Trevligt sällskap!

Ja, vad ha jag sagt? Jag har ett musselår. Jösses vad jag har ätit moules senaste månaderna.

Tack Pater Noster för fin bekantskap. Kommer gärna igen. Men då tar jag ett dopp i jacuzzin tack.

Magritte på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn

Vädret är väl den aktör på semestern som kanske är den som mest sätter schemat? Är det fint väder blir det bad, är det mulet men uppehåll kan det bli sightseeing och är det regn blir dagen upptåg inomhus. Dagen började bra men det skulle bl regn. Det blir en tur till Akvarellmuseet i Skärhamn med utställningen av René Magritte.

Men först så klart frukost.

Andra batchen av de nattjästa frallorna. Det är verkligen semester när man kan baka till frukost.

Vackra sol som jag hann fånga den korta stund den tittade in.

Kvarten senare kom regnet. Frukost, högtalare bok, tvätt och vi for in i huset.

Jag hade hört talas om Akvarellmuseet i Skärhamn tidigare då många sagt att det varit så bra. Kul att få komma hit.

Magritte såg faktiskt barnen några verk av när vi var i Venedig på vår tågresa hösten -19. De mindes mest flygande äpplen. Inte så konstigt kanske.

Jag är lite svag för hans humor. När jag här på museet fick lära att han jobbat med reklam förstod jag honom bättre. Hans verk ska kommunicera.

Det är många verk som är just så där drömaktiga. Nästa snurriga. Men det som slog mig var att det ramarna på många tavlor i sig var riktigt fina och påkostade. Här en innerram i röd sammet.

Och sedan hade Akvarellmuseet hängt utställningen så fint. Och målat rummen inte minst. Riktigt läckert.

Flera exempel på hans reklamjobb. Mycket skiftande stilar minst sagt.

Fortfarande regn så det var skönt att båten vi fick åka med hade tak.

Syns inte så bra här men måste ju bara få visa upp Sveriges gladaste kyrka! Tydligen är detta något som bara sitter uppe på sommaren. Oklart om det är både näsa och mun som är ditsatta eller om det bara är munnen?

Kul med kultur, bra spenderad regnig dag trots allt.

Regnig västkustdag vänds till god italiensk middag

Det som började så bra med strålande sol när vi kom verkar nu ha lämnat oss med ett grått blött täcke. Kanske jag hade hoppats på att få bada på klippor men då varken temperatur eller solsken bjuder in till det får man hitta på annat.

Som att se sig om på ön.

En lekplats med boll brukar alltid vara en bra medicin mot ”jag har inget att göra” men även det blir man mätt på.

Men massa härlig natur tycker jag alltid är en bra idé att omge sig med. Speciellt när den är så skiftande som den är här. Detta är en liten insjö mitt på den lilla ön.

Tillbaka i huset och med beslutet om att vi lagar en härlig måltid tillsammans. Det är också en bra aktivitet som ju har det fantastiska avslutet med en måltid.

”Nej, ingen skärm!!! Var med å laga mat eller läs en bok!”

Wreck this journal är en mycket rolig bok om du har kreativa barn runt dig. Presenttips.

Jag skrev där i Värmland om att jag reser med kokböcker och denna dag var perfekt för att laga tillsammans ur den jag har med mig. Italienskt och härligt, tack Mimi Thorisson.

En auberginegratäng som kan användas som den är, till kött, till pasta – ja en allroundrätt. Den tar vi.

Jag förundras över hur kokboksförfattern Mimi alltid ser så galet stylish ut när hon lagar mat med ofarligt vackra klänningar och oklanderligt hår. Och så har helt bedårande barn som verkar vara mästerkockar fast de är små. Här kom min lille mästerkock och när jag frågade om han ville vara med sa ha ”Nja, det behövs inte”. Och nån härlig nystruket klänning eller tjock hårman hade jag inte heller. Det lånade förklädet var fint i alla fall, ha ha.

Oavsett modegraden på kokerska och barn så blev gratängen i alla fall helt fantastisk!

Det är något speciellt med att tända de första ljusen efter sommaren. Nä, jag säger inte att sommaren är öve men du fattar. Både mysigt och efterlängtat och lite så där ”jaha, var det allt?” liksom.

En dag som spenderades på ett fint sätt trots fult väder så att säga. Hoppas på bättre väder imorgon.

Snabbvisit på Marstrand

När man bor på en ö är alla inköp, ärenden och besök en stor grej kan jag tro för det kräver ju en färd med båt som startar med att lossa och lägga ut.

Vår kompis visade sig vara världens bäste kaptenlärare så han lärde alla våra barn att köra. Nu blev det helt plötsligt väldigt intressant att göra utflykter om det vankades körövning också.

Vi steg i land i ett mycket regnigt Marstrand och det blev mest en snabb lunch i hamnen och en kortare slängd blick upp mot de vackra husen.

Fish n chips bör absolut ätas på en kajkant.

Klart man måste testa.

Hoppas vi kan återvända en soligare dag för lite stros och sightseeing.

Obligatoriskt morgondopp & rundvandring

Jag vet inte när det bestämdes, kanske i bilen på vägen upp från Danmark, men det skapades en regel: ingen frukost innan man tagit ett morgondopp.

Kan ha varit så att jag tyckte det lät bra där inne i varma bilen men då jag är världens badkruka fattar jag inte vad jag tänkte på.

Min varme karl är van badare och tycker allt över 14 grader är skönt. För mig är det väl över 22 som är okej…

Vad har jag gett mig in på?

Jo då, med 19 grader så klarade jag det och det blev till och med några simtag.

och det var inte bara morgondopp som blev dagens härliga utan nybakade frukostfrallor med nattjäst deg. Den vi brukar göra, se HÄR.

Sen var det dags att se mer av ön.

Mina finaste.

Och jag leker havsgudinna eller nåt sånt.

Vi blev där medbjudna på en åktur över till Marstrand så vår tur blev kort.

Nu mot Marstrand. Ska bara hämta regnjackan, det börjar regna…