Midsommarafton 2024 satt som en smäck

Då har vi firat in sommarens höjdpunkt, årets ljusaste dag. Och vilken fest det blev. Vädret var med oss hela tiden, humöret på både stora och små likaså. Jag tror vi fick med allt vi vågade önska.

Här kommer ett bildregn. Jag lägger detta i minneslådan över värdefulladagar. Så tacksam att fick med oss detta.

Jag vaknade så klart tidigt och kl 06 gick jag ut i pyjamas för att klippa blommor till kransarna.

En till dottern och en till mig. Pojkar och karl önskade inga kransar detta år.

Sedan åkte vi till våra vänner som vi mötte upp i Wallenbergsparken i Saltsjöbaden. Ett klassiskt firande med dans, sång, stång, filtar med fika och barnskratt.

Världens vackraste dotter.

Två helt slutkörda pojkar Lyth

Vår väns mamma med sin legendaraiska midsommartårta. Den har vi fått njuta av många gånger och den är lika viktig som knäcken vid jul.

Jag fick så många kommentarer om min dräkt. Många ville veta var den kom ifrån och ta bild. Roligast var turister som inte har någon kunskap om våra dräkter. Så glad att kunna berätta om min Värendsdräkt som min mormor sydde och broderade 1951.

Den störste och den minste.

Efter dans kommer sillunch. Och med det bytte jag om hemma hos våra vänner. Men det roliga var att jag fortsatte ha mormors kreationer på mig. Denna vackra spetskreation är mormors egensydda bröllopsunderklänning.

Den har hängt i min garderob i säkert 15 år efter jag fick den av mamma. Inte vågat ha den men återigen, om jag aldrig bär den så blir allt detta vackra hantverk gjort i onödan.

Flaggstången behövde fällas för att få ordning på linan.

Och lagom till den var fixad kom solen tillbaka.

Vi gick tvärs över gatan för lunch hos grannarna där tre av vi fem familjer ordnat med lunch.

Förevigat min favoritmat. Den kallrökta laxröran måste jag pröva mig på att göra för den var himmelskt god.

Jag fullkomligt älskar snaps och akvavit. Smakerna är så goda, tillfällenas de dricks är alltid trevliga och sedan behövs drycken för den feta maten.

Men för att jag inte ska trilla under bordet så dricker jag alltid alkoholfritt till. En mycket bra lösning.

Och inte att glömma – alla sånger som kommer med drycken.

Skål och Glad midsommar.

Efter all mat så är det mycket bra med fysisk aktivitet. Och i detta gäng vi firade med finns en årlig tradition med brännbollstävling. Så nu gick vi till närliggande parken.

Två sällskap som firar midsommar några kvarter från varann tävlade mot varann. Då jag aldrig varit med i denna brännbollsmatch tidigare, tittat på med bäbisar eller prioriterat bad tidigare gånger, gav mig nu in med hull och hår.

Och gick inte vårt gäng och vann denna gång!!??! En bra dag blev ännu bättre.

Svettiga av sol och hårt tävlande gick vi mot badbryggorna.

Jag kan inte säga att det var varmt utan faktiskt iskallt men oj så ljuvligt.

 

Promenad hem igen till att ladda om för middag och vår tur att laga mat.

Maken hade marinerat kött ett dygn och gjort massa såser och toppings innan så det var väl förberett.

Arbeta i kvällsljus är att rekommendera.

Barnen tog sig an jobbet som servitörer och tog upp beställningar.

Äkta bubblor direkt från Frankrike från vår väninna dirket kommen från Paris.

Tunt tunt skuret fläsk i marinad toppad med mest och persilja.

Gafflad färskpotatis med romanescosås, rädisor, salladslök och parmesan.

Långbord som fick trilla ut på terassen.

Efter en lång dag med mycket intryck och mat visste vi att vi varken orkade fixa eller äta stor efterrätt så jag gjorde det enklaste enkla: Skurna jordgubbar (kvällen innan), en skopa vaniljglass och krossade chokladkakor. Genvängar du vet!

Sedan var det frågesport, musiktävlingar och mer sånger. Jag lade huvudet på kudden vid 01 medan de andra släkte lyset lagom till so

Jag önskar dig en Glad Midsommar!

Solen skiner på oss och väderapparna visar positiva besked. För om det är något vi INTE kan förbereda för midsommar så är det ju vädret.

Strax åker vi iväg till våra vänner för ett mycket klassiskt firande på andra sidan stan. Vi blir 21 personer och hela dagens måltider och rätter är uppdelad mellan oss, ett midsommarknytis. Vi har med oss till middagen och förberett så mycket det bara går. Mer tid över till att dansa grodor, sjunga sånger och umgås. Kanske det blir ett dopp i havet också?

Min vackraste skrud har jag på mig. Den Värendsdräkt min mormor sydde och broderade 1951 som jag fick ta över (se HÄR) av min mamma som använt den alla skolavslutningar och jular jag kan minnas.

Jag älskar den och värderar den som det mest dyrbara jag äger och har. Vilket gör att jag känner mig så otroligt begränsad i den. Den sitter jättebra men jag skulle gå i tusen bitar om den skadas. Det är med vördnad och lite oro jag bär den men tänker att om jag nu inte använder den, då är ju allt detta vackra hantverk gjort förgäves. Ja du fattar nog min känsla.

Jag slänger med några sista tips för midsommar:
Tips på tre olika sorters bindning för midsommarkransar.
Sånghäften med snapsvisor och sommarsånger att ladda ner.
Den ultimata Spotifylistan för midsommar.

Ha nu en härlig midsommarhelg och njut av all den vackra natur vi har, den goda maten och ditt sällskap.

Tjuvstartade midsommaren – ekologiskt

I veckan så fick jag mig en liten tjuvstart på midsommar hemma hos Valerie. Det var Arla Ko EKO som bjöd in (tidigare event HÄR) till ett samtal om deras EKO-arbete och hur vi kan hjälpa till med den biologiska mångfalden som hela vår värld är så beroende av. Allt detta vackert inramat i midsommarskrud.

Bilder tagna av Sasha Beetz

Ett picknickbord var uppdukat i trädgården. Jag som inte är 49 längre och rätt ovig tog tid på mig att slå mig ned ha ha.

Men det är väldigt mysigt att liksom ”komma ner”. Men att jag behöver jobba på min vighet är ett faktum.

Massa ärligheter dukades fram.

Och dagens huvudperson: Arla Ko Eko stod i centrum

Vi fick en liten föreläsning och sedan samtal om hur vi kan göra bättre val. Som så här: Om du odlar tomater i din trädgård/balkong – skulle du bespruta dem då? Det skulle inte kännas rätt att äta va? Och så kan du göra när du är i din butik också; att välja obesprutat och ekologiskt odlat.

Och sedan det här: avokadoodlarna i Californien har så dåligt med blommor i övrig natur så bina överlever inte där. Vid pollinering för avokados får alltså odlarna importera bin (tidigare från Ukraina) så att det kan bli frukt. Efter blomningen så dör bina av svält för det finns inga fler blommor i grannskapet. Jag är helt bedrövad. Det måste ske en stor ändring på detta!!!

Efter tunga samtal byttes tonläge det var tävling! Vem kan sortbestämma ostarna? Det kunde jag så jag vann! Tackar!!!!

Fina duktiga Emma aka Brinken bakar.

Allt gott man kan önska sig här års. Man vill bara frossa i allt som nu är i säsong och sedan goda sillar på det.

Helt klart uppövad nu för midsommar.

Kylbricka till midsommarmaten

Midsommarmaten ställs fram på ett bord och gästerna kommer plocka av den och kanske allt står framme ett tag. Då är det bra om maten hålls kall och det finns många bra lösningar på det, kylbrickor är en av dem.

De har funnit på restauranger och hotell sedan länge men nu finns de att köpa i flera butiker, även stora matbutiker och de jag har använder vi till frukost, skrev om det HÄR. Perfekt när vissa är morgonpigga och andra… mindre pigga så frukosten dras ut.

Men på midsommarbordet passar de jättebra då maten kan hamna i sommarvärme (om vi har tur). Nu är de inte så roliga i sin stil men det kan man lätt ändra på med en vacker duk eller kökshandduk.

Och har du inte en kylbricka gör du den enkelt själv av två ugnsplåtar med kylklampar mellan. Metallen sprider kylan.

Ett litet midsommarhack.

Det stora midsommaravsnittet

Det är midsommarveckan och så klart blir veckans poddavsnitt om midsommar. Vi pratar om midsommar förr och idag. Vad vi drömmer om och om vad som bara måste finnas med.

Hoppas du gillar avsnittet. Kom gärna med kommentarer och tankar – vi vill utvecklas och bli bättre.

Påminn mig vid 76 att ta fram rockringen

Att bli äldre är en lyx. Alltså att fylla år och få leva ett år till. Att bli äldre i den bemärkelsen att agera äldre, att kroppen åldras – det är en annan sak.

När jag nu i våras fyllde 50 pratade jag mycket om att jag känner att jag bara blir bättre och bättre. Som när du spelar TV-spel tex så levlar du upp för varje nivå du klarar. Så ser jag på födelsedagar.

Detta har jag fått höra mycket om av följare och vänner. Att de inte riktigt haft detta synsätt på att fylla år och att jag då kunnat inspirera till att ge en positiv känsla. Inget gör mig gladare. Samtidigt ledsen att de just inte mött varje level med bara glädje.

Hursomhelst. När jag och maken var på Rosendal Garden Party igen på söndagen (fredagen kan du läsa om HÄR) så fick jag mina tankar bekräftade. Samt att ribban höjdes rejält.

För hur cool är inte Grace Jones med sina 76 år kliver fram på scenen och visar exakt vart skåpet ska stå??? Få personer har ägt en scen som hon.

Och när hon sedan drar fram en lysande rockring och kör den nonstop en hel låt, alltså samtidigt som hon sjunger, är jag golvad.

When in doubt, be like Grace Jones är mitt nya motto.

Duka till midsommar. Mina tips för midsommardukning

Att duka till midsommar är något många planerar för nu. Det finns några saker som är extra mycket midsommar som man vill få till och det mesta sitter i detaljerna, midsommardekorationerna som ska sätta stämningen.

Men det är verkligen inte mycket som behövs för att duka till midsommar egentligen. Krävs inte några stora arrangemang eller dyra grejer alls. Jag har satt samman här mina tips för att enkelt duka till midsommar och jag hoppas det kan inspirera.

Och jag har ett Allt-Om-Midsommar-Inlägg också om du vill ha mat, lekar, musik och sånt utöver dukningstips menar jag…

Om vi börjar med den sak som är svårast: utomhus. Ja det kanske faktiskt är det svåraste. Inte alla som har möjlighet till trädgård, äng, brygga, slänt eller det man gärna tänker på för årets mest hypade naturupplevelse. Men om det är någonstans man ska duka för midsommar så är det just utomhus. Så låna nåns trädgård eller hitta en park nära om du kan, om du inte har egen plätt dvs.

Och sedan det som ligger till grund för hela fadderuttan: duken. Ett långbord kräver då en lång duk. Jag har köpt detta lintyg på löpmeter och ännu, efter snart 20 år, inte fållat det. Men det är väl lite somrigt över det… Om man inte har tid eller råd att köpa tyg kan två vita lakan överlappa på bordet/borden.

Blanda och ge. Vid sådana här trädgårdsfester så är det bara fint om det är olika stilar på det som ska dukas med. Olika sorters tallrikar av blåvitt porslin och udda glas sätter den somriga stämningen.

Från dukningen midsommaren 2020. Den som firades stort i en liten bubbla. Så längesen men nyss ju… Ursäkta utsvävningen.

Alla glasen är olika men i samma höjd.

Nu är inte detta ett egentligt snällt tips men för mig som är lite av en dukningsnörd med mycket saker i mina skåp så väljer jag gärna bestick som är annorlunda än de vi har till vardags. De här med bambuhandtag är lite somriga än de av rostfritt stål.

Allround glas. De här glasen fick min man vid en rensning på en gammal arbetsplats och det är egentligen ölglas men i sin lilla storlek så tycker jag de kan användas till vin också. För vid sådana här tillfällen med kanske plockmat från buffé, smörgåsbord, väljer gästerna olika dryck.

Inget midsommarbord utan midsommarblommor. Vilda, gärna plockade runt knuten och i många olika färger. Så ska det vara.

Och med låga buketter är det lätt att föra samtal över bordet. Och när måltiden är klar samlas alla små flaskor/vaser ihop och det blir en fin blomstergrupp.

Bordsplacering. Jag älskar att placera ut gäster för att jag själv tycker mest om att sätta mig vid ett bord där nån har tänkt till och placerat mig. Inte för att det måste var den bästa matchningen mellan personerna som hamnar bredvid varann utan bara att man inte behöver lägga en sekund på att tänka var ”man sitter bäst”.

Och sedan så kan namnlapparna vara så trevliga att göra också. En liten enkel sak som ger ett leende.

Att hänga saker ovanför bordet är alltid en bra idé. Dels så är det festligt värre med vimplar och flaggspel men även för att det skapar en rumskänsla.

Och sedan en påminnelse om varannan vatten. Massa karaffer med vatten till alla. Lång dag som kan bli varm

Något jag helst håller borta från min midsommardukning är maten. Om möjligt vill jag ha ett smörgåsbord, en buffé med all den goda maten att gå och plocka från på ett annat bord. Och där är tipset att tänka på att ställa saker i nivåer. Låga vida fat blandat med skålar, glasburkar för sill, tårtfat för pajer, skärbrädor för ost – ja det är bara kul och fint om det blandas mycket. Men för att det inte ska spreta för mycket är ett tips att hålla ihop det färgmässigt.

Och dryck är också toppen i olika stationer.

Ja det var lite tips för en midsommardukning från mig. Jag hoppas det kunde vara till stöd för den stundande högtiden.

Snyggt med gult & blått till midsommar

Du vet de där sidenbanden med gult och blått som just nu tar slut i varje butik pga student och nationaldag. De är ju superfina även till midsommar då det är väl vår egentliga midsommar… Men jag måste erkänna att de inte är så där estetiskt tilltalande ändå. Förlåt.

Men gult och blått kan man ju få till ändå tänkte jag.

Gula sidenband och blåklint kanske duger gott för att sätta våra färger?

På enklaste enkla sätt fick jag till Sveriges färger utan att det blev övertydligt.

Det är inget fel på att göra denna knytning med gulblå band så klart men det är inte lika ”piffigt” om man får säga så. Eller?

Väldigt mycket midsommar tycker jag ändå det blev. Och två sekunder att göra dessutom. Sånt gillar man ju!

Vill du ha fler tips för midsommar? Kolla då in DETTA inlägg.

Vackraste midsommarblommorna med fakir

Att ha midsommarblommor på bordet är lika självklart som ha gran vid jul. Egentligen krävs det väldigt lite för att sätta den rätta stämningen med blommor på midsommarbordet men jag är inte den som släpper en idé utan att testa den. Speciellt när den blir midsommar upphöjt till två om man säger så.

Jag tycker gammalt blåvitt porslin är det mest härliga för midsommar för det andas så mycket sommarlov. Ärvt och dyrt eller från loppis och nästan gratis – det spelar ingen roll, bara det är vitt porslin med blått på. Och om man kan få in blommor i det så får man till en dubbel midsommardetalj. Och jag fick en underbar såssnipa i födelsedagspresent och den ville jag använda.

Nu är ju den låg och då får man en mycket liten bukett om jag skulle fylla den rätt upp å ner men jag använder mig av en blomsterfakir och med ens kan jag skapa stora höga buketter. Eller inte buketter men blomsterarrangemang. Ja du fattar vad jag menar.

Min fakir stod stadigt i den här såssnipan men om den skulle behöva stabiliseras kan folie formas och läggas under.

På med vatten och sedan spetsa alla stora blommor. Jag klippte blommorna i olika höjd för att få en så levande bukett som möjligt. Det var kul att testa mig fram. Liksom se arrangemanget växa fram, blomma för blomma.

De små och lite mjuka blommorna satte jag i sist där det behövde fyllas ut. Och då utan att spetsa på fakiren, så de placerade jag, tryckte ner, där det passade.

Som en blomsteräng i såssnipan.

Mitt arrangemang skapade jag kvällen innan bilderna på bordet togs så jag vågar lova att det kan göras dagen innan så du inte behöver göra detta samtidigt som du skrubbar potatis och snoppar jordgubbar.

Då säger jag glad midsommar. Lite i förväg i och för sig…

Vill du ha fler tips på bordsdekorationer till midsommar? Då ska du se DENNA lilla midsommarstång av hushållspapperhållare och krans.

Rosendal Garden Party!

Just nu pågår Rosendal Garden Party ute på Djurgården i dagarna tre. I fredags var jag och maken där.

Den här festivalen har kört några år men det är första gången jag besökte den. Förra året var jag å barnen på Lollapaloza vilket var en helt fantastisk upplevelse. Och innan det var det alltså Hultsfred 1996… Är det nu jag går på festival igen???

Så fort man kliver in på området är det som ett gigantiskt scoutläger höll jag på att säga. Ja men lite så när det i skogen dyker upp butiker och events, längs med vägen mot festivalområdet.

Jag hade åkt direkt från jobbet och hade inte riktigt blivit klar innan jag behövde åka så jag var inte helt i festival-mood men nånstans här, omringad av glada personer, hög musik och ett himla håll-i-gång ställde kroppen om. Från jobb till ledig. Från reserverad till öppen.

Och att ha fått ett band med VIP på gjorde det hela inte sämre. Åh vad glad jag var att jag tog mig dit.

Området var fullt av aktivitet och massa olika företag inom mat och dryck hade små pop-uper. Om man inte vill gå dit för musiken så kan man lätt göra det för allt det goda.

Det var ju kaos och läskigt när sångaren från bandet Refused, som skulle spela på fredagen, fick en hjärtattack på torsdagen. Så bandet Les Big Byrd fick hoppa in och det gjorde de med den äran.

Mycket glad Helena. Och med öronproppar så klart. Jag har kraftig tinnitus sedan 1997 och är mycket rädd om min hörsel.

Typiskt festivalkäk. Dvs egentlign vad som helst serverat i bröd. Men som sagt, det fanns massa restaruanger och faktiskt sittande femrätters från restaurang Omaka om man ville ha sådant.

Sedan spelade YG Marley och här missade vi fatalt. Jag fnissade så att han bara spelade sin farfar Bobs och mamma Lauren Hills låtar. Det lät bra men vi hade barn att åka hem till så vi gick samtidigt som regnet kom. Efteråt fick vi hör att det inte bara var mammans låtar, det VAR Lauren Hill på scenen. Jag är så sjukt bitter över att jag inte kollade, stannade och lyssnade. Hon och hennes Fugees var ju mina husgudar på 90-talet. Åhhhhhh!

Snygg make I motljus. Sol i bakgrunden och regn över oss. Typisk festival.

Ikväll ska vi dit igen och se Cardigans och Grace Jones. Coolare 76 åring tror jag inte finns. Det ser jag fram emot. Alltså Grej, Cardignas är ju som jag, runt 50. Dvs ungdomar 😂