”Mamma, varför luktar det eld? Brinner det???” frågar den 8-årige sonen. Han fattar inte tjusningen i den svindyra rökelsen jag köpt, det är helt klart. Jag däremot njuter av att köket, eller ja hela nedervåningen, vaggas in i ett härligt coolness. Jag, via doften, färdas till nån läcker hotellobby där jag liksom sippar på en avancerad drink. Ja, dofter kan få mig att resa.
Samma sak med musik, vilket jag skrev om tidigare. Musik kan verkligen få mig att komma i stämning på massa sätt. Jag har min powerwalk-lista som kan få mig att gå hur långt som helst för varje låt tar mig längre. Sedan har jag min Lördagslounge-lista som får mig att komma in i en sådan där snygg-vuxen-känsla. Att jag inte alls står vid diskbänken med intorkade frukostflingor på faten utan snarare då i ovan nämnda lobby.
Och där har vi mig just nu denna lördag. Jag har gått promenad för att hämta paket och grannen som mötte mig undrade om jag sprungit för jag vara alldeles rosig om kinderna. Fortsatte sedan med att kratta i trädgården så min outfit som jag just nu bär är inte fashion om man så säger. Men strax ska jag svida om till fest. Och då åker musiklistan på, rökelsen tänds (sonen får stå ut!) och jag lämnar den där Helena med barr i strumporna till Cool-Helena. I alla fall i mitt huvud, ha ha.
Jag öskar dig en fortsatt fin lördag. Höj nu volymen och dröm dig bort.
Hej! Åh då var det fredag och min telefon dog precis, jag har filmat så mycket med den så batterierna tog slut. Så nu kan jag sätta mig här vid datorn, vid bloggen igen. Du som läser min blogg regelbundet kan se att jag inte riktigt varit aktiv här senaste dagarna. Jag ska erkänna att jag haft lite dålig energi så jag har försökt fokusera på några få saker. Denna vecka blev det att bloggen fått vila.
Helgen som kommer kommer bli mest lugn men med en fest på gatan. Men mest ser jag fram emot att tassa runt i sköna kläder och pyssla och fixa hemma. Lite av det jag funderar på blir då min inspiration till fredagslådan nu. Kanske det kan vara något som inspirerar även dig?
En mini-makeover i barnrum
Som jag skrev sist så har vi satt igång en förändring i de tre barnens rum och den kommer fortsätta även denna helg. Kanske det kan inspirera någon att förändra. Här nedan gjorde jag en stor förändring med liten ansträngning. Klart på en dag.
Inga basket eller vattenpolomatcher tidigt på morgnarna denna helg för barnen så med det kan jag se fram emot hela två mornar med radio, tidning och gott att äta. Kanske banne mig ska sätta en kalljäst deg till frukostbröd? HÄR har du receptet på dessa godingar.
Trädgårdsmässan smittar
Jag ska inte alls påstå att jag har gröna fingrar men så här års så fylls ju mina sociala medeflöden med folk som odlar, sätter lökar och beställer fröer. Sådant jag inte göra men jag avundas dem. Nu när det är trädgårdsmässa ute i Älvsjö så märker man vilken tid vi är i.
Förra året försådde jag krasseblommor som sedan flyttades ut. Det gick ganska bra. Det enda var väl att rådjuren tyckte det var mumsmums så det var inte många blommor jag fick se. Kanske läge att börja se över detta ändå.
Rensa garderoben, ta fram vårkläder
Nja, ännu har inte vintern släppt oss ur sitt grepp. Medan jag nu sitter här och skriver så singlar det ner små snöflingor utanför fönstret. Men visst vill man ta bort raggsockor, bullsiga tröjor och de grova skorna. Kan man inte få smygrensa lite i garderoben ändå?
Sen så har jag så sakteliga plockat fram påskpyntet. Det är alltid lika roligt att öppna lådan med påsksakerna. Fullt av färg och vår vilket gör mig glad. Så u står några färgglada kycklingar på spisen, ett påskris som jag hoppas ska slå ut och sedan en mäktig bukett påskliljor. Kanske inte behövs så mycket mer än så?
Här är de i en bild från förra året. De jag fick ta över från mamma. Många fina minnen med dessa sötisar.
Så här ser det ut på mitt matbord nu. Som starka solar!
För två år sedan gjorde jag dessa. Om du också vill göra sådana här påskliljor av papper ska du titta HÄR.
Så nu önskar jag dig en fin fredag så hoppas jag vi ses snart igen. Lämna gärna kommentar så jag vet om dessa typer av inlägg gillas och jag ska fortsätta.
Vad bör man inte göra en lönehelg? Åka till IKEA! Men det gjorde vi ändå. För nu kan ingen av oss vänta längre. Det måste sättas igång nu – denna uppgradering av barnens rum.
Jag har gjort om dotterns rum, storebrors rum och sedan en mini-makover i lillebrors rum men det är ju några år sedan. Mycket kan hända på en ändå ganska kort tid när man är mellan 5-12 år. Det väx så in i bomben mycket samt att intressen både väcks och släcks. Och då bör ju ens rum få följa med.
Storebror smet iväg precis när vi skulle åka så vi var ”bara” fyra som tog oss iväg.
Så klart börjar man med att äta för annars tar batterierna slut fortare än innan man hinner säga Billy.
Det som behövdes var ett skrivbord – till mig. För storebror får mitt, lillebror får storbrorsans men jag ser inte att IKEA är mn leverantör här. Jag går hellre då till auktionerna skulle jag säga. Men stolar – det behövde alla barn.
Och nästa grej som var viktigt var gardiner. Jag har märkt hur ljuskänsliga de är och sömn är något de behöver. Persiennerna räcker inte.
Och som alltid så är det bara några grejer till… en ny ugnsform, glödlampor, väckarklocka, matlådor osv och vips var vagnen full. Men jag måste ändå ge oss det att vi nog aldrig någonsin varit så fokuserade vid en vända dit. Känslan av att ”vi redan har allt” dök upp väldigt ofta. Skön känsla ändå.
jag och min Mini-me! Jag får så ofta höra att vi är lika men det är sånt som jag inte alls kan se. Säkert samma för många föräldrar.
Det är inte jättekul att vara med å handla så tråkiga saker som gardinstänger men om man får köra och åka kundvagn blir det roligare.
Och parkera lillebror under hyllorna var allra roligast. Tyckte någon.
Nu är vi hemma igen och jag sitter här vid mitt skrivbord som då alltså ska bli sonens. Tar djupt andetag för nu kommer det jobbiga. Fyra rum måste rensas för att det ju ska ske en rockad mellan samtliga rum. Det pallar jag inte riktigt nu. Men dottern är igång och packar upp sin byrå till sitt skrivbord. Hon har energin och den smittar. Men det får bli imorgon vi gör rycket ändå. Att borra upp gardinstänger, tömma alla skrivbord och montera ihop sänggavel och skrivbordsstol pallar jag inte.
En sak per dag kan jag tycka.
Ikväll så ska vi kolla på American Song Contest. I abstinens efter mello och i väntan på Eurovision får man ta det man kan. Ska bli spännande att se om amerikanerna (med svenskar vid rodret) lyckas skapa en egen musiktävling likt vår Eurovision. Hoppas på det.
Hej fredag och hej våffeldagen! Jag har ännu inte ätit någon våffla men jag har lovat både mig själv och barnen en hejdundrandes våffelfest ikväll.
Arbetsveckans sista dag blev en stor fotografering i köket. Och denna gång var det inte jag själv som plåtade utan proffset Wolfgang Kleinschmidt som ja kom på varit här förut. Ja, för 8 år sedan och fotograferade en käftskiva, kolla HÄR och HÄR. Vad små barnen var då…
Vad vi fotade? Det ska jag visa senare men jag kan visa hur det sett ut i mitt kök tidigare…
… och exakt hur det ser ut nu. Resterna hamnade fint på köksbordet.
Fredagslådan med gott & blandat för helgen
Förra veckan startade jag något jag kallade för fredagslådan och ni var några som hörde av er och tyckte det var en kul grej. Så det måste jag fortsätta med. Kul att leta sig ner i arkivet och se vad som ligger och gömmer sig där som fortfarande kan inspirera,
Fluffiga äggmoln
Jag börjar med fluffiga ägg. Detta var något som helt plötsligt från ingenstans blev poppis igen. Jag kunde se på min statistik att folk hittade till detta inlägg.
Så roligt. Och om du inte testat så bör du för det tar ägg till en helt ny nivå. Kolla HÄR.
Zero waste – gör chips av potatisskal
Något jag gjorde nu till den där fotograferingen idag var chips av potatisskal vilket jag visat tidigare HÄR.
Inte bara att det är jättegott – det är ju fantastiskt att använda skalen också. Något till fredagsmyset kanske?
Brodera på det du har
Om det önskas ett lite projekt till helgen som inte är svårt, kräver massa material eller tar lång tid så vill jag tipsa om att brodera på något med väv.
Se HÄR hur jag gjorde en förvaringskorg i dotterns rum till hennes, bokstavligen.
Magnolians tid är nu. Eller snart.
Jag var på stan för att leta rekvisita och var inne i blomsterbutiker. Utöver alla påskris så fanns även de första grenarna av magnolia. Dessa maffiga blommor som nu är i knoppar, så läckra så man vill bita i dem.
De är dyra men de är vackra och tåliga. Kan räcka med en för att kännas som en hel bukett. HÄR har jag dessutom en duk som heter magnolia, från Marimekko. Magnolia gånger två!
Hitta din gren i din butik eller fråga en granne som har lyxen att äga ett träd.
Gör egna äggvärmare
Så klart måste jag ha med påskpyssel då tiden närmar sig. Och med anknytning till ovan nämnda pysselgren så vill jag tipsa om att brodera söta äggvärmare, se HÄR.
Inte alls svåra och kul att göra för både stora och små.
Jag blev så förtjust i mina. I helgen ska de åka fram.
En tur i skogen & cykelpremiär – om vädret tillåter
Nu har vi haft veckor med strålande sol och väldigt sköna temperaturer. Ryktet går om att nu är det slut på detta och vintern kommer tillbaka. Men om det går – då vill jag ut i skogen med familjen.
Den HÄR dagen för nästan exakt 2 år sedan var kantad av pandemi men i övrigt var det en väldigt härlig vårdag.
Och då tog vi också fram cyklarna för året. Dessa dagar vi haft med torra gator och värmande solstrålar – då vill jag svischa fram på min cykel.
Oavsett vad du gör i helgen kanske detta gav dig lite inspiration till att fylla den med något. Jag önskar dig en fin fredag och helg.
Jag la upp receptet på min formidabla sås här om dagen och den hade jag på en sallad men jag sa inget om själva salladen då. Så det kommer här. Ett enkelt grepp som gör även den enklaste lilla sallad roligare, mer intressant. Allt ligger i presentationen.
Sallad i ett salladsblad som portionsservering
Det är alltså att man gör portikonsservering av salladen och gör salladen i salladsblad, i detta fall isbergssallad. Romansalladens raka långa blad är också härliga att använda, perfekt för tacomiddagen skulle jag säga.
Gör så här: Lossa försiktigt av hela blad av isbergssallad. Skölj, låt rinna av på hushållspapper och lägg sedan på tallrik. Fyll salladsbladet med ansad bladspenat, gurka i kuber, klippta sockerärtor, avokado i bitar, skivor kallrökt lax, finstrimlad salladslök och sedan min formidabla sås. Servera med en rostad/smörstekt skiva levainbröd.
Och detta var ju bara ett förslag på vad en sallad i ett salladsblad kan innehålla. Jag tänker genast på påsken med ljumma nykokta ägg och handpillade räkor direkt från Smögen med dillmajonnäs. Mums!
Också gott att göra hamburgare som vanligt men istället för bröd ha isbergssallad. Kräver dock ett gäng servetter kan jag säga.
Lite roligare, lite snyggare men lika gott som en ”vanlig” salladsservering.
Ja men då har jag fått vara gäst i en podd igen. Tredje gången för mig och denna gång i den härliga podden Retrorepan som skapas av Marie Kollberg och Annika Jansson som jag lärt känna på Instagram där vi delar samma kärlek till loppis, återbruk och att göra fint med det vi redan har hemma.
Jag fick frågan om att vara med och prata påskpyssel, bland annat färgade ägg och dukning. De behövde INTE fråga två gånger utan så klart ville jag det. Lyssna via länken här nedan.
Och det där med ägg och lökskal, du kan få all info om det HÄR.
Och lite mer av det vi pratade om – rutiga dukar, gult, blått, loppat porslin och servetter.
Vill du läsa och se mer av påskdukningar? Kolla då HÄR så får du en hel drös inlägg att plöja igenom. Men glöm inte att lyssna på podden nu!
Men hallå vilken helg det var. Av vad jag har kunnat se i mina flöden så verkar det som hela Sverige fick en vacker helg med sol. Vi här i Stockhomstrakten hade inte bara klarblå himmel utan även värme. Ja faktiskt riktig värme. Jag hade bara t-shirt när jag vårstädade trädgården. Men det kan också ha varit för att jag jobbade som ett djur å slet så jag svettades också, ha ha.
Två hela dagar behövdes för att vårstäda trädgården. Det stora kärlet som kommunen hämtar för kompost och trädgårdsavfall fyllde jag till bredden med kottar, barr och grenar och det som inte rymdes där i fick jag liksom gömma i trädgårdens hörnor. Tänker att det göms sedan bland alla syrenblad. Säg inget till grannarna…
Denna himmel!
Jag rensade, krattade, grävde, ansade, kapade. Jag slet. Vad gjorde katten? Det vete katten…
De vackraste små skönheter står och lyser i allt det bruna. Och du kan väl historien om snödroppen? Läs annars den HÄR. Och vintergäck – det kan du påskpyssla med så HÄR.
Små små första bladen till gullvivan. Vi ses i maj skulle jag tro.
Det tydligaste vårtecknet hos oss? Att köksdörren står öppen hela dagen.
Trasmattan är på plats och skor slängs av utanför. Som jag längtat efter detta.
En av säkert 22 korgar jag krattat ihop.
När är man som mest poppis som mamma? När man steker pannkakor skulle jag tro.
”Mamma, du ser ut som en påskkärring” sa vår yngste. Oh yes! And a proud one since 1974!
Så där ja!
Premiär för Birken, premiär för barfota. Mycket bra helg.
Det var härligt att träffa köksträdgården igen. Den som jag fixade förra året om du minns. Se den HÄR. Får se hur den lyckas komma igen nu snart.
Se där, här kommer rabarbern. Minns hur jag första våren i huset såg dessa röda knölar komma upp ur marken. Jag blev livrädd. Hade då ingen aning om att vi hade rabarber, ha ha.
Bordet vi köpte i somras väntar på oss tålmodigt. Det bord vi använde varje kväll, känns det som. Bästa köpet 2021 kanske.
Så där! Allt klart, stengången framtagen och gräsmattan fri från alla miljarders kottar. Nu är jag värd en vila.
Bara det att Birger på en gång tog min plats.
Men han kommer undan med allt den lille godingen.
Bläddrade lite drömskt i nya fina böcker jag återkommer med mer om.
Slappa. ”Äntligen” säger Birger.
Jag lyckade faktiskt somna i soffan och blev väck av ett gäng klor i magen och ett starkt Mjau i örat. Dags att gå in och göra middag.
Jag lyckades fint med brunsåsen till den milda grad för kommentarer ”Det här smakar som på IKEA!” är ju bland det finaste man kan få höra. du fattar barnens ribba när det kommer till köttbullar med brunsås va???!
Idag har jag gått å spejat ut i trädgården och känt mig så nöjd. Nu kommer jag bara kunna njuta av att vara i trädgården, inte behöva jobba alls i den. Så skönt. Och mitt mål med att ha en trädgård. Slappis – jajamen!
Här kommer en dos påskdukning till dig. Ja, jag kunde inte hålla mig att testa en idé jag haft så man kan väl säga att jag testkörde påsken här hemma.
Jag har länge velat göra en dukning där jag använt decoupage för att göra servettringar av toarullar och vad kan vara bättre än till en påskdukning. För det blev ju även äggkoppar. Man kan ju säga att det blev två för en.
Vad är decoupage? säger nu vissa. Jo det är en gammal teknik, faktiskt från 1700-talet, när man klistrar tunt mönstrat papper på något, och det kan vara porslin, glas metall eller som här på kartong. För att göra detta behövs decoupagelim, finns i exakt alla hobbyaffärer. Resultatet blir som om mönstret överförts från servetten till underlaget.
Toarulle har du garanterat hemma, en pappersservett har du ganska säkert men decoupagelim kan det vara svårare med. Men i övrigt är detta ett riktigt bra och enkelt pyssel.
Inte mycket som krävs men blir riktigt effektfullt.
Decoupage med servetter på toarullar
Dela en toarulle på mitten och separera bladen på en mönstrad/färgad servett. Klipp ut den servettbit som ska användas. Pensla på decoupagelim över hela rullens utsida och längs kanten på insidan. Lägg på servettbiten så plant som möjligt, klipp bort överlapp. Tryck till lite lätt och vik in på kanterna. Limma nu igen utanpå så servettens mönster trycks in mot papprullen, även på kantens insida. Låt torka.
När man målat/limmat klart så ser det inte så härligt ut. Bara kladdigt och klistrigt men när det sen torkat så är servetten som borttrollad. Endast mönstret är kvar på rullen.
Det vita på servetten blir som underlaget man limmat på. I detta fall papprulle.
Gör så här: Rör/vispa ihop alla ingredienser och klipp i dill. Förvara i burk med lock. Håller 2 månader i kylen.
En annan sås som passar till allt är senapssås . har du testat min? Kolla in den HÄR. Den är grym och till och med barnen älskar den.
Kanske doften av fantastisk dill känns genom skärmen?
Min första ”vuxna” tillställning
Såsen har som sagt funnits med i mina familj när jag var liten och när jag skulle ha min första egna fest hemma, det var nog nyåret när jag var 19 och gick i tredje ring på gymnasiet. Det var nyår, mina föräldrar skulle vara bortresta och jag fick tillåtelse att ha fest hemma. Glädjen visste inga gränser kan jag säga.
Jag bjöd in vitt och brett och jag ville ha lagad mat åt gästerna. Då vi skulle bli många så var det inte sittande middag utan snarare buffé. Jag tog mamma till hjälp i planeringen. Då jag var ensam om att fixa där på kvällen behövde det vara enkelt men gott. Det fick bli fransk potatissallad (vinägrett, kapris), kassler i skivor och så då den Formidabla såsen. Hur enkelt som helst. Desserten har jag glömt bort. Säkert glass på nåt sätt.
Jag fixade, lagade och dukade upp i köket och jag minns så väl hur jag kände mig vuxen. På riktigt vuxen. Att ställa fram högar med tallrikar, bestick och glas. Lägga upp mat på fat och i skålar. Detta var så härligt, minns verkligen allt från då.
Jag vill också minnas att all mat försvann, det kom fler gäster än vad det var tänkt, natten blev lång och alldeles alldeles underbar. Kanske inte att någon ringde dagen efter och sa att det just var såsen som gjorde kvällen men för mig satte den helt klart tonen på att detta inte var en vanlig FF-fest.
Och det var väl startskottet på min karriär som hemma-fest-fixare. En never ending story kan jag hoppas.
Nu är det påsktider och detta är en sås som passar väl till påsk tack vare den friska smaken och dillen. Annan mat som passar till påsk är:
Jag tänkte att jag skulle starta en grej här på bloggen jag tror du som läst min blogg länge kan gilla. Jag hoppas det i alla fall. Du får gärna säga vad du tycker för detta är ju menat att vara för dig som önskar inspiration.
Jo så här: jag har bloggat nu allt som allt över tio år och det har blivit en hel del material, inlägg och innehåll. Det är pyssel, recept, resor, restauranger, butiker, högtider och vardag mm som blandats hej vilt. Du kanske är en sån som tittar in flera gånger i veckan, eller en som tittar in då och då för att läsa ikapp eller så har du googlat dig hit på ”kapa syrener”, ”kakdeg att äta” eller ”påskpyssel till barn” och liksom då råkar även läsa förstasidan, dvs detta.
Oavsett så vill jag ge dig mer men samtidigt så har jag redan så mycket. Jag brukar lyfta gamla inlägg/recept/pyssel på mitt instagramkonto och i min facebookgrupp. Men knasigt att liksom låta bra tips gömmas här på bloggen där jag allra helst vill vara.
Så med denna långa utläggning så tänkte jag då och då på fredagar, kanske varje fredag eller bara ibland, öppna en låda från arkivet med tips jag tor du skulle uppskatta JUST NU. Saker som kan vara passande för en ledig helg. Vad tror du om det???
Nu hinner du inte svara för nu sätter jag igång! Första fredagslådan kommer här!
Våffeldagen på fredag!
Ja men så klart! Vår nästa högtid (du vet hur mycket jag älskar högtider) är ju Vårfrudagen som då också kallas våffeldagen. Det är alltså på fredag det är nio månader kvar till jul… just sayin’!
Jag har en hel drös med bra tips på våfflor och då menar jag tillbehör. För det är ju det man vill åt.
Klicka HÄR så kommer du till inlägg med massa olika tips på pålägg, både söta och salta. Det är ju det som är så kul – att du kan ha våfflor genom en tre-rätters ju.
Älskat av alla! Och mitt tips är ju då att bygga upp en hel buffé av tillbehör så alla kan skapa just sin favorit. Mycket kul och bra.
Odla i köket
Våren står i alla fall utan för dörr och stampar. Men vill ju skynda på eller hur!!? Odla då några enkla saker på din köksbänk så får du se något spira som du dessutom kan skörda och njuta av.
Ärtskott är en vinnare varje gång. Enkelt att odla, växer supersnabbt och blir jättegott. Läs mer HÄR.
Krasse är en annan klassiker. Alltid rätt med lite krasse på maten. Läs mer HÄR.
Vitlöksklyftor blir till härliga kryddiga färska örter. Läs mer HÄR.
”Bygg” en kryddhylla
Ett lagom projekt för helgen kan vara att bygga en kryddhylla. Eller bygga å bygga, det är mer placera en hylla kanske? Oavsett har den jag gjorde gjort under för vårt kök.
Ser du den? Kolla HÄR så ser du före och efter och med det vilken skillnad det blev.
Påskpyssla är en härlig syssla
Nu är det mycket påsk på mitt instagram och jag får höra så många fina saker från följare om hur jag kan inspirera. Det gör mig så glad. Det må vara veckor bort till påsk men jag vet av erfarenhet att ni som läser vill ha tips i förväg så ni hinner göra saker. Jag har en hel kategori för påsk HÄR men jag plockar ut några som känns extra bra nu.
Att färga ägg med saker från köket är och förblir bland de bästa påskpysslen. Läs mer HÄR.
Detta mina damer och herrar är ett äkta återbruk. Ja men kolla HÄR så ser du. Finaste gamla ägget om jag själv får säga.
Det utan tvekan mest populära påskrivet är detta med påskliljor av papper jag gjorde för några år sedan. Blommor fina att ha lite överallt, så som i dukningen också. Kolla HÄR.
Träng ihop er runt bordet
Att trängas på helgen med nära och kära, visst var det det vi längtade efter under pandemin??? Nu när vi får göra detta – gör det då på riktigt! Ät och laga maten tillsammans, vid bordet.
Fondue, sukiyaki och taco – varianter på sharing-middagar. Se recept på smakrik buljong till köttfondue HÄR.
Om jag får slänga ur mig en spaning så måste jag säga att vi vill äta tillsammans på det här lite roliga, trängiga och rätt så spontana sätt. Inga vackra tallriksupplägg eller vackra uppläggningsfat utan råvaror rätt upp å ned och sedan lagar allihop var för sig men ändå tillsammans.