Coronaeffekter i mitt liv & hem

Det var med uppgivenhet jag lyssnade på pressträffen på radion idag om att det blir ytterligare restriktioner då smittspridningen av Covid-19 ökar. Helt förståligt tycker jag och kommer gör allt för att följa råden. Det blir ett torftigt liv framöver men så får det vara. Det gäller oss alla och förhoppningsvis bara för denna period av mitt och våra liv.

Tänker genast på pappas berättelser om sin barndoms jular när farfar blev indragen i det militära och julen fick ställas in. Pappa, född 1935, berättade med en viss av, inte stolthet, men med uppskattande ärlighet på något vis, om hur han han fick en träsnidad docka som enda julklapp ett krigsår. Farfar ska ha gjort den själv. När han berättade det tänkte jag ”det kommer ju aldrig hända mig. Jag kommer alltid få mina jular fyllda med allt jag önskar”. Inte så säker på det längre faktiskt.

Coronaeffekter i mitt liv & hem

Men det var inte det jag tänkte ta upp egentligen utan nu lät jag händerna fara över tangenterna. Det var en coronaeffekt som blivit väldigt tydlig här hemma:

Det har aldrig varit så här städat!

Jag jobbar hemifrån så tiden som jag vanligtvis lägger på transport till och från arbete kan läggas på annat. Inga stora åtaganden eller uppdrag utanför hemmet sker ju så tiden kan läggas på annat. Inga biobesök, träffar med kompisar, dejtnajts eller bortbjudningar sker så jag och vi är hemmakatter så det stänker om det. Vad läggs då tiden på? Jo de där sakerna som jag skjutit upp till ”sen”. Dvs det jag tänkt ”aldrig” men nu finns det ju tid.

Kökslådorna är dammsugna, sommarskor undanplockade (de brukar aldrig vara det), ljusslingorna är fint sorterade och redo för julen, urvuxna kläder är bortplockade. Tvätthögar hinner aldrig ens skapas, to-do-listan stryks i ett rasande tempo, bastun är en bastu och inte ett grovsoprum och det är faktiskt golvytor man kan stå på i källarens förråd.

Det var just källarförråden som fick mig att sätta igång med rensningen. Dottern hade kompisar över och de skulle leka kurragömma i källaren. Jag stod i köket och hörde dem: ”nä, här kan vi inte gömma oss för det var fullt. Inte här heller. Och här är det för mycket saker som ska slängas”. Det är bra med utrymme i källaren men alla förråd används på fel sätt. Förvaring av skit uppenbarligen.

Nu har jag lagt timmar på detta och jag kan liksom utan anledning gå ner i källaren, öppna ett förråd och bara njuta av att se golvet och att hyllorna fylls av ordning. Vikta dukar, saker i lådor och sorterat. Måste alltså tillägga att det är 7,5 års samlande i dessa små förråd som jag rensat så det var inte bara en kasse gamla tidningar. Just saying.

Bild från förra året iofs men den representerar min känsla. Luftigt och var sak på sin plats. Samt att källarförråd inte är varken det roligaste att se eller fota. Ja du fattar.

Sedan en annan sak med coronaeffekt: jag har nog aldrig varit så här långhårig. Och det är inte en bra sak då jag inte har en hårkvalitet som klarar långt hår. Ska faktiskt klippa mig i morgon. Snabbt, enkelt och bara toppa. Vågar inte mer även om frisören har coronasäkrat hela salongen. Får se om jag vågar visa upp mig sen…

Stöpa eller ”laga” egna värmeljus i stekpanna

Du vet hur jag älskar genvägar va? Saker ska vara enkla och om det då innebär att man tar halvfabrikat eller gör något nytt av något annat så är det guld tycker jag. Man känner sig stolt över sitt resultat fast man inte egentligen lagt ner så mycket jobb på det. Så får det faktiskt vara ibland!

Här nedan har vi två fantastiska genvägar. Vi börjar med den klassiska köpe-risgrynsgröten. Ja den ser ju ALLT ANNAT än god och rolig ut i sin plastkorv men ibland vill man att det ska gå fort och då är den helt okej. Bara man värmer den med en kanelstång och en liten nypa extra salt så blir det bra.

Den andra genvägen är mysigare värmeljus. Inget fel på värmeljus och det finns ju massa fina ljusstakar för dem men erkänn att de här i bakformar är liiiiite mysigare och juligare!??

Och enklare och bättre genväg till mys går väl inte än med detta julpyssel? Har du testat att förvandla vanliga värmeljus till sådana här? Om inte så har jag fotat här så du kan få inspiration.

Stöpa eller ”laga” egna värmeljus i stekpanna

Vad som behövs:
Värmeljus
Små formar som mandelmusselformar
Stekpanna

Gör så här: Tryck försiktigt ut ljusen ihop med vekarna ur sina metallskal. Placera de nakna ljusen i bakformarna och ställ i en stekpanna. Värm stekpannan på högsta och se hur stearinet börjar smälta. När det smält till hälften kan plattan stängas av och ljuset smälter på eftervärme. Ställ stekpannan åt sidan och låt svalna. När formarna är tillräckligt svala för att lyfta kan de ställas på skärbräda eller bricka på en sval plats, tex vid ett öppet fönster. Låt ljusen stelna helt. Klart att använda precis som vanliga värmeljus men med så mycket högre mysfaktor.

Och hej vad det går fort. Ljusen smälte på nolltid i min stekpanna.

Och samma sak var det, fast åt andra hållet, när jag öppnade fönstret. Ljusen stelnade superfort.

Gillar du att göra egna ljus? Har du provat att göra egna bivaxljus? Om inte ska du kolla beskrivningen HÄR.

Så snabbt fick jag riktigt fina ljus att ha till en mysigare dukning.

Och ska vi tala lite om dofterna här? Tända stearinljus – alltid jul! Samma sak med clementin. Kanelen är så mjuk å fin, riktig mysfaktor. Och sedan teet; det är ett glöggte så du kan ju ana hur fantastiska dofter här är.

Hoppas du blev inspirerad till att skapa. Om än via genvägen.

Årets 7-armade ljusstake är uppe

Det blir 5.e året jag har en 7-armad ljusstake. Vad är det med det då? Det är väl en VÄLDIGT vanlig sak vid jul, tänker du. Jo men jag gör den av 7 stycken vanliga ljusstakar så det är ljusstakar som får stå framme 52 veckor om året och inte bara 5-6 veckor som de där elljusstakarna man vanligen har. Du fattar?

Du kan se 2016 HÄR och 2019 HÄR.

Jag har fått med tre jultrender i årets bild. Ser du dem? Du får ingen betänketid för här kommer svaren:

* Torkade apelsinskivor, läs HÄR hur du gör dem.
* Nypon på naken gren
* Färgade ljus

Dock kommer du inte se några DIY-snurrade ljus hos mig trots årets megatrend. När jag blev varse att för att göra dem så ska man använda parafinljus. Det vill jag inte. I år har jag bivaxljus. Jag provade att snurra dem. Det gick inte! Don’t do it. Blev bara pannkaka!

Karusellkaka! Bakar mördegskakor som karuseller

Karusellkaka av mördeg! Mördegskaka är en fantastiska kaka som man så snabbt och enkelt får fram men även kan bli till små konstverk. En mördeg är så tacksam att forma och färga vilket så klart får mig att vilja pysselbaka som jag kallar det.

Vår värld och våra liv just nu är väldigt mycket hemma. Jag vet inte hur det är med dig men om jag har tid över så blir det att jag gärna bakar eller pysslar. Just nu är det mer baka. Förmodligen för att det både blir något lite terapeutiskt att göra och sedan något mysigt att bjuda familjen på.

Hur som helst – nu har jag bakat kakor som jag döpt till karusellkaka. Du vet hederliga schackrutor? Sådana fast runda och som cirkustält-tak tänkte jag. Och för att addera till cirkeln ville jag pressa kakorna som jag gjorde HÄR. Riktiga kalaskakor tycker jag.

Karusellkaka

Hade passat väldans bra på cirkuskalaset för några år sedan.

Karusellkaka! Mördegskakor som karuseller

Ingredienser
250 g smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker

Gör så här: Blanda mjöl och socker i en stor bunke och sen dela det rumsvarma smöret i mindre bitar och lägg i. Smula i hop degen och arbeta tills det blir en fast deg. Dela mitt i tu och färga den ena delen med hushållsfärg. Om du har mycket färg kan degen bli lite lös, addera då på någon msk vetemjöl.

Rulla de båda degarna till långa smala rundlar. Mät så de blir lika breda och långa. Rulla in i plastfolie och låt vila i kylen i minst 30 minuter.

Sätt ugnen på 180°. Ta ut mördegsrullarna och lägg på skärbräda. Skär längs med i maten till två halvor, så jämnt det bara går. Fortsätt och gör samma fast nu två gånger så det blir tre V-formade kilar av varje del. Varje rulle blir 6 kilar. Lägg nu samman med färgad och färgad deg varvat. Tryck försiktigt ihop delarna så de går ihop. Inga luftrum vill man ha.

Skär nu skivor, ca 5 mm, och lägg på bakplåtspapper. Mjöla ditt fasetterade glas lätt över mönsterytan du ska använda. Tryck till ordentligt så mönster stämplas men inte för hårt så kakan blir för tunn. Lyft försiktigt och var beredd med kniv ifall du behöver lossa på degen från glaset.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

Karusellkaka

Erkänn att mina skills att dela en deg EXAKT på mitten är världsklass! Okej, det var ren tur men alltså – det är talang ändå!

Karusellkaka

Så goda och så fina måste jag få säga själv. De är inte perfekta i linjerna men vad sjutton, de är ju hembakta. Bättre går ju aldrig att få!

Utomhusfika som blev våffelstuga på altanen

När födelsedagarna ligger tätt och man inte får samla släkten i stora grupper så måste vi sprida ut det och ta det utomhus. Förra fredagen var farfar och farmor-liksom här och nu var det mormors tur.

Vi skulle ta en eftermiddagsfika på altanen och jag tänkte att vi skulle äta något varmt så jag tänkte på varma mackor. Men, who am I kidding?, finns väl inget bättre än våfflor?

Ut med våffeljärnen (ja, jag har tre plattor), förlängningssladd, sylt, grädde mm. Här ska det bli våffelstuga!

Och filtar, massor av filtar.

Och här kommer mamma! Världens piggaste 84-åring!

Med en massa presenter. Min gamla Alice i Underlandet, ska bli kul att läsa den för barnen igen. Egenlagad fikonmarmelad till farsdagsfiraren.

Dottern fick Världshemligt av Barbro Lindgren. En i serien och mina gamla böcker som mest är min mammas gamla böcker. Det fina är att det är berättelser från Barbros barndom här i Södra Ängby. Mina mamma är också uppvuxen här och några år äldre än Barbro. Älskar dessa böcker och läsa om hur våra gator nämns och nästan känna att tiden stått still.

Jag har ett inlägg med massa bra tips på tillbehör till våfflor som du läsa HÄR.

”Kolla, jag är Wolverine!”

Frasigt, varmt och alldeles alldeles underbart.

Varför välja? Ta allt på en gång ju!

Vilken uteservering vi har ändå. Solen var vacker men inte så varm som den kan se ut. Fast det är ju november – det hade ju kunnat vara snöstorm.

10-årskalas med extra allt, i det lilla

Nu har vi en tvåsiffrig dotter! Att fylla 10 är stort och hon har sett fram emot det så enormt. Då hon och hennes kompisar ser varann i skolan varje dag, leker hemma hos varann och går på dans och basket ihop kändes helt säkert och naturligt att fira med dem och ha kalas.

Dottern har planerat och drömt om kalaset ända sedan i vintras, jo jag lovar. Det har skiftat ganska mycket i vad det skulle vara för tema, eller inget tema alls.

Hon bestämde sig till sist för pyjamasparty och inbjudan gick ut. Det kändes ju väldigt hanterligt för då var det liksom inte så att vi behövde göra om till cirkus som sist vi hade kalas hemma.

Men när det närmade sig så kom hon på att det absolut skulle vara disco och sedan dagen innan så ville hon ha höstdekorationer vid matbordet. Det blev alltså lite av allt kan man säga.

Nu är ju jag, som du vet, game på allt som heter kalas, dukningar och teman så det var ju bara att skynda på. Så här blev bordet:

Samlade ihop det som fanns i huset i rask takt och på det hela taget blev det ju väldigt festligt och kreativt.

Dottern hittade mallen till lönnlöv jag gjorde till mina tyglöv förra året och vi klippte löv i papper. Med brodyrnål och bommulsgarn var lövgirlangen klar på en kvart.

De här pappershjulen köpte jag i London för massa år sedan. Den som spar hon har. Så enkelt att med småspik få upp dem på väggen och med det en backdrop.

Och då jag spikat upp både det ena och andra på den där väggen är jag inte rädd för att spika i den. Det är ett tips för att pynta stort och ofta – våga spika i väggen.

Papperstassels – alltid kul och effektfullt. Också denna är en gammal festdekoration jag haft i förrådet.

Dessa vackra paappersfåglar fick jag av Mrs Mighetto i pressutskick nu och de var ju som sända med tanke på kalaset.

Mycket och mycket kul kan man säga.

Då dottern önskat taco till middag skulle barnen äta med händerna så inga bestick men servett behövdes.

Godispåsar till alla kompisar. Vi skulle ha lagtävlingar och bestämde att det lag som vann skulle få påsar först.

Nu var det ju pyjamasparty som var grundidéen så källaren gjordes om till myshörna. Madrass, kuddar, filtar och ljusslingor i det som är vårt tv-rum, spelrum, pianorum, träningsrum, läsrum och allmänt vårt mest tillåtande rum. Kanske också det rum jag visat minst. Förmodligen för att det inte inspirerar. Eller det kanske det just gör?

Redo för mys!

Och det där med disco då? Jo det fick bli disco i vår grovingång. Med mörkret utanför fönstret och 2 discolampor blev det ju som värsta nattklubben.

Kompisarna kom och samlades i källaren för drinks & snacks som dottern kallade det. Oj, vilket tempo och vilken energi. Som om det gått flera veckor sedan de sågs fast det var dagen innan de var i skolan och igårkväll hade basketträning. Men så är det väl med goda vänner!?

Chips och en egn burk läsk – allt man egentligen behöver.

Kalaset skulle ha tävlingar och olika aktiviteter och den första saken kan vara min bästa idé någonsin alltså.

Första uppgiften blev lite bakvänt för tjejerna då de skull få börja med att göra sin egna efterrätt. Med varsin muffins, glasyr, Nutella och sedan alla strössel och toppings jag hade hemma fick de designa sin egna muffins.

Vilken skaparlusta. Men att få laborera och pyssla med choklad och socker kan väl inte bli fel?

Så snälla mot varann där de turades om och peppade.

Har du sett vackrare muffins?

Samling innan middagen.

I köket dukades, på dotterns önskan, en tacobuffé upp. Det finns vegetarianer i gruppen så det var vegofärs för alla. Något ingen av dem ens ställde frågor om. Hade det skett när jag fyllt 10 1984 hade ingen ens vågat smaka. Det var ju ”konstigt” då. Vissa saker var inte bättre förr.

Sedan var det paketudelning och lagtävlingar i källaren. Jag ska återkomma med tävlingarna för de kan kanske ge tips. Och de kräver liksom ett eget inlägg. Mycket skratt, lite blod och några tårar men det var alla helt i sin ordning då blodet var från en lös tand och tårarna kom på ett födelsedagsbarn som nog var lite övertaggad. Varför är det så – alltid huvudpersonen som har svårast på kalaset?

De egndesignade muffinsarna på ett tårtfat och ljus gör ju att det hela ser ut som en tårta.

En rätt mör men galet glad festfixare.

Ja må hon leva. Grattis älskade dotter! Som vi tycker om och är stolta över dig!

Sedan sattes musik på på högsta volym i källaren. Och det här är så roligt: dottern hade gjort en spellista med sina favoriter nu. Mycket Tik Tok och dagens topplista. Jag tyckte inte att det blev någon vidare dans och vad gör man då? Jo man drar på floorfillers. När jag har fest för vuxna tar jag 90-talsrökare för alla födda på 70-talet älskar dem. Vad gillar då 10-åringar? Jo de låter de älskade ”förr”; Samir & Victor, Gagnam style, Max & Martinus, Rosa helikopter, Sean banan, Dansa Pausa osv. Jösses vad de studsade och sjöng/skrek!

Ja det var ett kalas det! Idag ska min mamma komma och vi ska utomhusfika för att fira våra två födelsedagsbarn vi haft. Och så ska väl pappan huset få sig ett firande av barnen. En fin söndag.

Pepparkakstaco fylld med kladdkaka & apelsin

Pepparkakstaco var något jag kom på när jag hörde att det var kladdkakans dag, som är idag. Jag är ju helt inne på julen när vi nu är i ”novent” (tiden i november där vi drömmer om julen) och kände att jag ville kombinera kladdkaka med pepparkaka. En mycket bra kombo tänkte jag men hur kan jag få ihop dem på ett både smart och snyggt sätt? Som tacos så klart!

Då både kladdkaka och pepparkaka är helt fullproppade med smaker av kryddor så behövs det verkligen något friskt till så filéer av apelsin och kärnor av granatäpple till balanserade upp det.

Pepparkakstaco

Och mina små pepparkakstaco skulle vara som små munsbitar för det är ju det allra härligaste, eller hur? Dessa vill jag absolut göra till nästa (om det blir något sådant detta år pga pandemi) glöggmingel. Älskar snittar och finger food. Eller så här – jag älskar mingel.

Pepparkakstaco

Pepparkakstaco fylld med kladdkaka & apelsin

Om du följt mig så älskar jag genvägar och hela denna lilla pepparkakstaco fylld med kladdkaka är rakt igenom genvägar. Men om tiden finns så är ju egen pepparkaksdeg och kladdkaka så klart det allra härligaste. Men som sagt; ibland vill man snabbt komma åt resultatet.

Ingredienser
1 förp pepparkaksdeg
1 kladdkaka
apelsin
granatäpple

Gör så här: Sätt ugnen på 200° och lägg bakplåtspapper på ett smalt papprör. Jag använde papprullen från en folierulle. Samt lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Kavla ut pepparkaksdegen till 3 mm. Stansa ut cirklar, lika många som får plats på ditt papprör, och lägg på plåten. Grädda mitt i ugnen lite kortare än vad förpackningen säger och för över snabbt från plåten till rullen. Viktigt att pepparkaka fortfarande är varm och mjuk när den förs över till rullen, så att den kan böjas. Ett tips är att lägga rullen på tex kökshandduk så den inte rullar iväg. Låt svalna och stelna på rullen.

Skär bitar av kladdkakan och lägg i varje pepparkakstaco. Filéa apelsiner och lägg på kladdkakan. Jag tycker fyllningen bör vara 1/4 apelsin då kladdkakan är så ”stark” för att få balans. Toppa med några kärnor granatäpple.

Pepparkakstaco 

Nu vill jag göra massor av pepparkakstaco och fylla med ädelost och päron. Visst låter det gott och passande?

Pepparkakstaco

Munsbitar eller varför inte mumsbitar?

Pepparkakstaco

Detta får mig att tänk på glöggmingel, kanske också dessa kan inspirera:
Snittar med kavring och Saint Agur
Tunnbröd, getost & hjortron

Julen på Svenskt tenn 2020 – en pigg & färgglad jul

Nu har Svenskt tenn öppnat sin julshop och visar upp en jul som går i glädjens tecken. En färgfest, massa kreativitet och glädje. Precis det vi behöver detta år. Efter månader av tyngd ska vi nu fira jul och så klart vill vi se fram emot det. Inte läge att tona ner eller hurra till det, fram med ljusa glada färger säger Svenskt tenn.

Butikens jul är nu öppen men jag och min vän och kollega Johanna Hulander fick en liten sena peak innan med en visning. Ja  du fattar min totala glädje va???

Årets julbutik är annorlunda för att kunna hantera Corona. Vanligtvis har hela julsortimentet vistats i detta rum, det mot gatan, men för att undvika trängsel så är det flera rum, eller hela butiken är julig.

Många vackra hängen och detaljer. Det jag gillar mycket är att dessa saker inte måste bara användas till jul. En modern tanke.

Väldigt roligt att se på julen med Johanna för förra året spelade vi in ett poddavsnitt till hennes podd; Inredningspodden med fokus på julen. Du kan lyssna på det avsnittet HÄR.

Hängen att hänga i granen. Eller var som helst. Kanske i en ljusring? Gillar saker som kan användas till mycket.

Dessa magiska pappblommor har skapats av Sofia-Mokkasin.

Tyget Mirakel har fått en ny bakgrundsfärg som passar in i julen men samtidigt passar alldeles utmärkt året runt tycker jag. Addera på en röd kudde och mässingsljusstake och det blir jul. Hade väl aldrig trott att korall skulle kännas jul.

Kanske att jag måste smälta denna gröna färg lite. Inte så det osar jul men amaryllis, hyacinter, citrusfrukter gör ju det. Allt handlar om hur man skapar sin jul.

En juldukning fylld med färg och olika material. En sådan dukning jag älskar.

Solen lös starkt och gav vackra skuggspel.

Jag, Estrid och Johanna. Och jag hade på mig min allra färggladaste outfit.

Som jag sa så är julsortimentet utspritt i butiken och i det rum på övervåningen som vanligtvis är tesalong är det nu också julbutik.

Julstrumpor! Jag har mina egna men dessa är verkligen vackra.

Sådana vackra glas! Färgat glas har verkligen fått ett uppsving och en dukning blir ju så mycket mer energi med dem.

Jag köpte två saker som kommer förgylla julen här hemma. Toppstjärnan jag missade förra året då den tog slut, inte glömt den så nu slog jag till samt en krans jag suktat efter i flera år. Två genomtänkta och efterlängtade köp.

Min samling av jultallrikar växer i takt med min besatthet

Jag har pratat om min samling av jultallrikar tidigare men nu har jag något att berätta: Jag har blivit besatt. Kanske är det så att jag tagit det hela liiiiite för långt?

Det började för några år sedan när jag ville ha en blå jul. När mina ögon föll på dessa små tallrikar från Royal Copenhagen på loppis och priset var 10 kr/st hade jag svårt för att att inte få med mig några hem. Jag minns hur jag stod med en hel flyttlåda fullkomligt fullproppad med dessa små danska tallrikarna. Jag plockade ut dem med sötast motiv, de med de mest juliga bilderna. Det blev ca 45 stycken efter några års samlande.

Men nu har det som sagt tagit lite galna nivåer. Jo, jag vågar prata om detta nu. Se det som en del av min terapi. Det startade nu under hösten för att jag fick en idé. En mysig idé men kanske knasig.

Vi har en stor familj på både min och makens sida. Vi ska, om nu allt går åt rätt håll i denna pandemi, fira med min familj och vi blir då 18 pers. Varje tallrik är ju från ett visst år med året tydligt skrivet på. Då kom jag på; skulle det inte vara kul om alla i familjen fick ”sin egna” tallrik? Det är bara 4 pers som delar år så det ger 14 olika tallrikar.

Jag har nu köpt tallrikar på Blocket och Tradera för att få tag på vissa år. Många säljare säljer dem i paket så om jag vill köpa en måste jag köpa flera stycken. Inga problem egentligen då de är billiga och de går åt vid, en fullt normalt, glöggmingel, men jag är nu upp i, håll i dig, 80 stycken! Ja jag vet det är ju galet. Har insett att jag har många av vissa år så jag ska nog sälja vidare dem jag med.

Varje år görs det ett nytt motiv och av vad jag förstått så är det en story som går igenom några år. man ser det här i 80 – 83 där julgranen är i fokus medan 85 – 87 är det två barns utomhuslekar i vintertid.

Här fångade jag min, då lilla, samling vid godisbordet på julafton. Så härligt att erbjuda familjen att ta sig en tallrik och fylla med godsaker. Samma sak vid sillbordt och ostbrickan – jultallrikarna var med överallt.

Jag är inte i mål än för det är tyvärr svårt att få tag i tallrikar från 200-talet. Mina barn och brorsbarn kanske blir utan tallrik och det går ju inte. Jakten går vidare.

Gröt på havrekross med kardemumma samt rivet äpple & kanel

Höst betyder grötfrukost och den jag gillar mest just nu är gröt gjort på havrekross, eller det lite coolare namnet steel cut, med färskmalen kardemumma. Det kan jag säga är en riktig mysstart på dagen. Eller som mellanmål som när jag tog dessa bilder.

Gröt på havrekross med kardemumma

Ingredienser, 1 port
1,5 dl havrekross, steel cut
3 dl vatten
0,5 krm salt
0,5 krm hela kardemummakärnor
1 äpple
kanel
mjölk

Gör så här: Koka upp havrekross, vatten och salt och låt sjuda. Riv ett helt äpple på rivjärn och krossa kardemummakärnor i mortel. Vänd ner halvan av det rivna äpplet och kardemumman.
Servera med resten av det rivna äpplet, kanel och mjölk.

Kardemumma tycker jag väldigt mycket om men inte haft i gröt tidigare. Blir faktiskt förvånad för det är ju en riktig superkombo. Har bara haft det i en mycket god overnight oats så nu tar jag den till värmen.

Jag har en del gröt på bloggen, kanske nån av dessa kan locka också?
Mannagrynsgröt
Aprikosgröt
Blåbärsgröt