Nu var min bordsplacering till jul klar även för i år. Jo, även i år fast det bara är jag, maken och barnen. Kanske det just är i år som man ska dra på med alla detaljer för att inte julen ska kännas kidnappad.
Det blev små kuvert med lackade sigill och namnet skrivet på baksidan. Och vad familjen inte vet (de läser ändå inte bloggen, ha ha…) är att det ligger trisslotter i de små kuverten.
Och du vet mitt knep för att få till det där riktigt snygga sigillet av lack va? Att man förlackar på bakplåtspapper och sedan limmar på dem. Du kan läsa mer om lackningen och mina tips HÄR.
Sedan ser du mer av dukningen som jag förberett men inte gjort för först sak det ju ätas frukost på matbordet. Det är makens ärvda finporslin som alltid är med på jul och sedan mina loppisfyndade jultallrikar.
Jag hade ju som idé att alla i familjen, alla 17 stycken, skulle ha som bordsplacering sitt egna födelseår på tallriken. Många tallrikar har jag nu i onödan så att säga. Men jag använder till oss i lilla familjen i alla fall.
Nu kliver kvällen på och det är matlagning till vår danska jul och mandelmusslor i köket som lagas i hop med julmusik och glögg. Senare så är det paketinslagning. Perfekt göra för en uppesittarkväll.
Önskar dig en fin da’n före doppareda’n! Och sedan en riktigt härlig julaftonsmorgon.
Vad vi äter i jul, jag lovade att återkomma med det. Kanske det kan inspirera men lite egoistiskt kul för mig att dokumentera. Det är en av de finaste sakerna med att ha en blogg – att jag har en dagbok att backa tillbaka i och se vad vi ätit, gjort och upplevt. Julen 2019 var den sorgligaste julen någonsin men i matväg den lyxigaste med direktimporterade skaldjur från västkusten. Både 2018 och 2017 hade vi engelsk jul med kalkonmiddag. Kanon! 2016 var det bara julmat från havet. Märker att det var längesedan vi hade ett fullt klassiskt julbord med andra ord.
Innan jag går in vad middagen består av så kanske du ska se hur vår hela julaftons schema är, skrev det HÄR. Så vi börjar med träff i trädgården vid lunchtid för varm svampbuljong med goda polska piroger. Sedan glögg, mjuk pepparkaka och massa annat gott. Detta ihop med min mamma och bror med familj.
När de lämnat så kliver vi in och så tar förberedelserna för vår middag vid. Vår lilla middag.
Julmaten 2020 – liten jul med tallriksuppläggning
När vi förstod att det bara blir vi fem så kom det två beslut: nu kan vi laga den danska julmaten för vi inte blir så många och att vi inte ska ha gående bord, vi gör på riktigt som i Danmark – att julrätterna serveras i omgångar på tallrik.
Vi har bläddrat i både kokböcker och i gamla bilder från våra lyckade matresor till Köpenhamn. Vilka rätter, smörrebröd, vill vi ha? Det finns ju så många och alla klassiker – kommer vi fixa att laga och äta allt? Blev till att prioritera.
Den danska julefrokosten a la Lyth
Första tallriken blir en silltallrik. Fyra sillar har vi och de tre inläggnibgarna gjordes i köket igår: Currysill, min favorit som toppar senapssillen måste jag säga. Glasmästarsill, eller inlagd sill heter den som oftast men det är ju ett tråkigare namn. Här missar många att äta de krispiga och inlagda morötterna och löken man får på köpet. Så gott!
Dronningen Margarethes sill. Den har jag aldrig testat, varken att äta eller göra, innan så detta blir spännande. Matjessill – så klart!
Alla dessa serveras med tillbehör så som makens egenbakade rågbröd i botten då sillen serveras som smörrebröd. Men även med potatis, lök av olika sort, friterad kapris, rostad lök.
Tallrik två är också med favoriter och klassiker, alla serverade på rågbröd.Hönsesallad som maken gör själv med recept från en av de fina gamla loppisfyndade kokböckerna. Mycket inlagda saker i salladen som champinjon och sparris
Kallrökt lax är barnens favoritmat, eller ”kladdlax” som de kallar den. Ingen dansk måltid utan panerad fiskfilé med remouladsås. Så är det!
Tallrik tre kanske man kan kalla huvudrätten. Älskar smörrebröd med ljummen grov leverpastej med knaperstekt bacon på. En riktigt krämig svampomelett
Sedan en mycket liten men naggande god brödbit med råbiff på.
Ost – alltid ost på jul!
En tallrik med små bitar ost måste vi få med. Några danska (starkt doftande) ostar och klassiker som chèvre, stilton och brie ska det vara. Och väldigt små bitar. Lyxigt!
Sedan tror jag en dans runt granen och paketutdelning behövs innan måltiden avslutas med min favoritjulefterrätt: mandelmusslor med lättvispad grädde och hjortronsylt.
Julen 2020 blir en jul med fokus på samtalen runt bordet. Vi ska ge oss själva en lång middag tillsammans. Inga skärmar, inga krav – bara vi! Inte den jul jag drömde eller hoppades på men det blir fint ändå. Och det kommer komma fler jular med massa kusiner och syskon. Kanske att vi drar till Göteborg nästa år. Allt är möjligt i framtiden. Så vill jag se det!
En mustig, varm grönkålssoppa med oststänger bakade med edamer – där har du mitt tips på vad du kan äta på uppesittarkvällen innan jul.Perfekt med soppa dagen innan jul när det kommer ätas en hel del men också attgrönskålssoppan är enkel och smidig att laga så det finns tid över Tilla alla annat mys som sig bör da’n före dopparda’n.
Det är maken som tagit med traditionen med grönkålssoppa som middagen på uppesittarkvällen. I min familj har vi inte haft någon speciell måltid eller tradition överhuvudtaget kvällen innan. Jo, en sådan – och den var stark. Jag och pappa slog ALLTID in paket kvällen innan i köket, lackade paketen och lyssnade på rimstugan i radio. Saknar rimstugan jättemycket – den finns inte längre. Saknar pappa också. Oändligt!
Detta var ett av receptet jag hade med i Coops medlemstidning Mer Smak jag visade HÄR.
Grönkålssoppa
Ingredienser: 1 gul lök
3 msk smör
1-2 vitlöksklyftor
500 g fryst hackad grönkål
2 msk vetemjöl
8 dl vatten
2 buljongtärningar
2 dl grädde
salt
vitpeppar
1-2 msk citronsaft
Gör så här: Hacka och stek den gula löken i en stor kastrull med smör så löken blir mjuk och lite genomskinlig. Pressa i vitlöken och stek under omrörning en minut. Häll i den hackade frusna grönkålen. Sänk temperaturen till medelvärme och stek så grönkålen tinar och delas upp något. Pudra över mjölet och rör ut. Häll över vatten och smula i buljongtärningar. Rör tills all grönkål tinats och buljongen smält i vattnet, koka under lock i 20 minuter.
Häll i grädde innan servering och rör runt. Smaka av med salt, vitpeppar och citronsaft.
Oststänger av smördeg
Ingredienser: 1 förp kyld smördeg, 265 g
200g edamer, eller annan salt ost
1 ägg
Gör så här: Ta ut förpackningen från kylen och låt ligga i rumstemperatur i 5 minuter. Grovriv edamerost. Lägg bakplåtspapper på två plåtar och sätt på ugnen till 200°C.
Rulla ut smördegen och låt den ligga kvar på sitt papper. Strö den rivna osten jämnt över ytan.
Skär 3-4 långa remsor från ena kortsidan. Blir 10-12 remsor. Vrid försiktigt på remsorna så hela vrids till en lång spiral. Lägg försiktigt över till plåten med bakplåtspapper. Tryck ihop den snurrade smördegen något och justera så den ligger helt rakt. Fortsätt med samtliga remsor och fördela på plåtarna.
Knäck ett ägg i en liten skål, vispa samman med en gaffel och pensla överoststängerna. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna något innan servering.
Hoppas det var inspirerande och att det ska smaka.
Julen 2020 – en svart jul. En jul där många lämnas ofrivilligt ensamma. Många kommer vara saknade och många kommer bli snuvade på den där äkta julkänslan.
En pandemi har kidnappat den finaste tiden på året. En tid där vi färdas långt för att få vara med dem som betyder mest. Inte i år – det är tvärtom. Sedan så hjälper det inte ett skvatt att det varit oktober utanför fönstret nu i 3 månader. Det är ständigt gyttja och beige som möter en så fort man öppnar dörren. Det är verkligen som ett långfinger från planeten rakt i ansiktet på mänskligheten. Svart är känslan.
Då kanske det inte är så konstigt att jag gör allt jag kan för att sätta färg på tillvaron? Något omedvetet har jag gjort för jag har aldrig dragits till denna mängd färg tidigare. Det är rött och rosa precis överallt. Och jag vill att du tror på mig när jag säger att det inte var något jag planerat.
Jag stod på vårt lilla torg för att köpa de sista julblommorna av vår snälle blom- och grönsakshandlare innan han stängde för säsongen. Jag plockade några amaryllis, hyacinter och tulpaner. Först väl hemma så såg jag att jag IGEN hade satsat på något rosa och rött.
Jag brast faktiskt i skratt och kände att ”okej då, då går jag väl all in på detta färgfyrverkeri!”
När allt är nattsvart – min jul är tydligen röd & rosa!
Om vi backar bandet på mina inlägg denna jul 2020 så ska vi se hur färgskalan smugit sig in.
Jag slog in en flaska åt en kunds räkning. Läs HÄR. Det blev rosa och rött.
Jag gjorde girlanger – i rött så klart. Och ställde röda amaryllis i en lila/vinröd vas. Läs mer HÄR.
Rött plus vitt blir rosa. Så röd/vit-randiga karamellpapper ger känslan av rosa. Se mer HÄR.
Den vinröda duken blev lilarosa i ljuset utomhus. Läs mer HÄR om min utomhusglögg.
Rosa amaryllis mot rött.
Mycket rött på bordet och rosa/röda amaryllis. Mycket färg, mycket lek. Läs mer HÄR om mitt spelbord.
Aktivitetskalendern blev rosa och röd. Tydligen redo för färg reda i november.
Snyggt mot granens gröna, eller hur?!
Och jag klädde mig rött och rosa! Se mer om mitt återbruk av jultallrikar HÄR.
För ett matjobb gjorde jag små skinkpinnar som snittpinnar. Se mer av glöggsnittarna HÄR.
Skumtomtefudge! I den perfekta rosa färgen. Läs receptet HÄR.
Ett pepparkakshus med rosa och röda godisar! Läs mer HÄR.
Gott och vackert!
Slog in paket i tyg. Mycket rosa och rött i denna bild trots det havregrynsfärgade tyget. Läs mer HÄR.
Tipsade om att köpa vackra band. Valde tydligen rosa, rött och grönt. Redan då.
jajamensan. Så är det. Är världen bajsbrun, stämningen nattsvart så får man göra det man kan. Och jag kan sprida färg!
Oavsett hur din jul blir – jag hoppas jag kan sprida lite färgglad inspiration här. Hoppas du kan känna det.
Att julen 2020 blir något annat än den vi brukar vet vi alla. För oss blir det verkligen en annan jul. Vi som alltid är närmare 20 personer på våra julaftnar får något helt annat med bara oss 5.
”Vilka kommer på jul i år?” frågade dottern. ”Inga, det blir bara vi.” svarade jag. ”VA? – bara vi???” blev den snabba responsen från henne. Hon som under sitt tioåriga liv alltid haft stora jular med massa släkt och lek med kusiner.
Jag själv hade inga stora jular som barn utan det var jag, mina tre bröder, föräldrarna och de första åren med morfar också. Inga kusiner, farbröder, ingifta eller bryllingar. ”Bara” vi. Och det var alldeles underbart. Speciellt för mig som sladdis att få hem brorsorna som flyttat.
Efter många vändor i mejltrådar har jag och mina bröder bestämt att vi inte firar ihop i år som vi brukar. Först blev jag sorgsen så klart men sedan lite upplyft av att det just ”bara” är vi. Jag och maken måste inte stå värd och hålla i så många trådar utan kan ju faktiskt vara lediga på julafton. Det kommer ta ner tempot och förväntningarna rejält. Eller barnens förväntningar kommer vara skyhöga för jag och maken måste ju stå som stand in för alla roliga kusiner, busiga morbröder och mysig mormor. Men ändå.
Vi pyntar vårt hem som om det skulle komma massa gäster, vi planerar stordådig måltid för det vill vi inte vara utan och vi räknar ner till jul för att det är ju fortfarande årets bästa dag.
Vår plan för julafton 2020
Hur gör man då när det inte behöver lagas mat till en hel släkt utan en mer mysig och intim julmiddag för en liten familj? Jo man prioriterar bara det godaste och det vi själva verkligen vill ha.
Vi kommer träffa en bror med familj och min mamma utomhus för en kopp buljong (vår förrättssuccé sedan några år) och en mugg glögg. En liten lunchträff med avstånd i trädgården. Dela ut julklappar till barnen och luftkramas i någon timma. Sedan åker de vidare och vi går in.
Gissar att det kommer tittas på Kalle Anka, byggas något julklappsbygge och ätas någon julkola medan jag och maken sippar på något bubbligt och lagar middag. Med en middagsmeny vi sedan länge pratat om och byggt upp: den danska julen!
Varför dansk jul? Jo, om du följt mig så vet du att jag och maken brukar åka på en julig weekend i slutet av november eller början av december för att få en mysig start på en hektisk tid, bara för oss och köpa klappar, njuta av god mat. Det har blivit vår julklapp till varandra, till oss. Oftast har vi åkt till Köpenhamn för att vi älskar Köpenhamn. Maten, stämningen, kulturen, arkitekturen och allt hygge som staden osar av under tiden innan jul.
Där njuter vi av riktiga julefrokost – dvs ett julbord serverat på fat i omgångar. Och med traditionella rätter. Mycket av den mat jag älskar; sill, rödspätta, leverpastej, fläskstek, svampomelett, rödkål – ja jag kan gå vidare i evigheter. Nu när det ”bara” blir vi fem så kan vi göra flera av dessa rätter. Mer hanterbart. När vi kom på detta så vart julen 2020 faktiskt något att se fram emot. Vi skapar något eget. Jag ska skriva lite tydligare vad det blir för meny. Återkommer med den.
Den här låten av Mauro Scocco har jag älskar sedan jag hörde den förstås gången. Att ta in på hotell på själva julafton känns både lockande och galet. I år blir det nästan så, vårt hem är vårt Grand Hotel. Lyssna och njut.
Dans, spel, paketlek och alldeles underbart
Vad sedan kvällen kommer ge får vi se. Vi har alla var för sig skaffat saker till ett värde av max 50 kr att lägga in i potten på paketleken så den kommer ske. Jag har en dotter som kräver dans runt granen, en son som vill se på film tillsammans och en annan som vill äta godis. Vi ska nog se till att allt detta ska tillgodoses.
Det här en slinga, girlang som jag gjorde kvällen innan jul förra året och sattes upp då. Tänkte ”att de skulle få vara med hela december nästa år”. Ibland har jag känt – varför ont och fixa – det är ju ändå ”bara” vi här. Kanske just därför ska man pynta?! För att inte låta julen försvinna. Så vill jag ändå känna.
Hur blir din jul? Hoppas innerligt att du får en jul som kan ge ljusa minnen trots allt.
Julsallad som egentligen kan passa närsomhelst ju kommer här. En riktigt god, krispig sallad med säsongsvaror så den är helt rätt av flera anledning.
Det fina med denna sallad är att den är perfekt att ha till vilken rätt du än vill laga. Till vilket protein du önskar menar. Jag hade tänkt att den skulle serveras till en bit kraftig vit fick som torsk eller marulk för att lyxa men det blev till kalkon då vi kom på att det just hade varit Thanksgiving och blev inspirerade.
Gör så här: Om du har hel grönkål, plocka den så stjälken avlägsnas. Lägg ut på ett serveringsfat. Snoppa brysselkålen så änden skärs bort. Plocka av de små bladen och lägg över grönkålen. (Kärnan som är svår att plocka kan antingen ångkokas eller fräsas i stekpanna) Skär ost i kuber, äpplet i bitar, dela pekannötter och fördela över kålbädden. Strösslaa över tranbär och pretzels. Blanda till dressing och ringla över den innan servering.
Jag har i ärlighetens namn aldrig tänkt på brysselkålen som små små isbergssalladshuvuden men så ser de ju ut. Och de är jättegoda råa. Annars är ju brysselkål något jag alltid ätit varm. Tänk vad man kan lära sig.
En sallad som går att variera i det oändliga tänker jag. Byt ut äpple och edamer mot päron och ädelost. Byt ut pretzels och pekannötter mot saltrostad valnötter. Vindrucor istället för tranbär osv. De två kålsorterna får vara basen, resten varieras.
Vill du ha tips på en till julsallad? DENNA är av det krämigare slaget och supergod. (Bilden är dock lite tveksam men det är ju 7 år sedan…)
Att duka till nyår är att planera för en fest som ska avsluta allt det gamla och påbörja det nya. En middag och kväll som både är ett avslut och en start. Kanske att just detta år är det skönaste och viktigaste att få avsluta?!
Och hur ska vi tänka när vi vill duka till nyår detta år? En storslagen fest för några få nära är det som många planerar för. När nu firandet begränsas så öppnar det helt klart upp för att lägga mycket energi på detaljerna. Att verkligen ge kärlek till kvällen som vi är många som ser fram emot. Att duka stort, festligt till det lilla sällskapet.
Jag ska här ihop med Cervera tipsa om hur du kan göra och tänka för att få till en riktigt festlig nyårsdukning.
Duka till nyår med blanding av vintage & nytt
Cervera lanserade under hösten sin Cervera Vintage som jag tidigare skrivit om HÄR och det bjuder in till att tänka nytt vad det gäller dukning. Fast alltså nytt på så sätt att man ska tänka gammalt, att leta bland vintagesortimentet när du önskar komplettera din servis. Eller att när du önskar köpa nya vinglas kompletterar med vintage dessertvinsglas.
Här har jag skapat en dukning från både det nya och det gamla i Cerveras onlinebutik. En riktig blandning med nya mattallrikar och vintage-assietter, nya vinglas och antika champagneglas, nya vaser och antika uppläggningsfat och ljusstakar.
En nyårsdukning i svart, vitt, silver
Jag känner alltid efter den mysiga röda julen att nyår ska vara något helt annat så min önskade nyårsdukning går i svart, vitt, silver
Ett personligt hem är den största trenden just nu inom heminredning och för att skapa det är det en unik blandning som är vägen att gå. Att blanda det ärvda, det fyndade och det nya och skapa just ditt hem.
Men hur kan det bli en bra blandning vid en dukning? Några tips att tänka på:
Att hålla sig till en eller två färger gör att det håller ihop även om det är många olika stilar. Antika porslinstallrikar med blåa mönster från olika årtionden blandat med vita och blåa tallrikar från idag fungerar fint ihop och ger en spännande mix. Komplettera med vaser och ljusstakar i klarglas och blått glas för en kreativ men ihopsamlade mix.
Olika material ger en inbjudande känsla och speciellt med naturmaterial. En kraftig linneduk med fina vintage-linneservetter, grovt stengods som mattallrikar och fina tunna vintageassietter som förrättstallrikar på, skärbräda i trä som bricka för salt- och pepparkar, mässingsljusstakar med höga vackra stearinljus. Det är som om hela dukningens kostcirkel ska få vara med på bordet.
Om du samlar många olika saker som du gillar brukar de faktiskt passa varann för att det är just dina kära ägodelar även om det är olika typer av design, mönster och tidsepoker de kommer från.
Avslutningsvis: Det viktigaste för dukningen är att gästerna får plats med sina armar och kan se varandra. Hur vackert det än är med stora blombuketter kanske det bara blir störande för samtalen. Ställ då buketten i inte i mitten utan på bordsänden.
Det fina med vintage och antika saker är att trenderna alltid pendlar så jag skulle inte självklart här säga vad som är nyproducerat och vintage, eller hur? Allting kommer igen.
Kombinera enfärgat med printade och formade mönster som på mattallriken underst går jättebra och hänger ihop fint när en färgskala hålls.
Jag älskar att duka med många glas. Kanske inte alla används men det ser så inbjudande ut och känslan av att ”här ska vi bli sittande länge” är alltid trevligt. Selterglas, Vinglas, Likörglas,
Och här ovan är ett nästan för bra för att vara sant-exempel på hur gammalt och nytt kan passa så bra ihop. Vinglasen är nya från medan champagneglasen är antika.
Det enda här på serveringsvagnen här som är nytt är ishinkarna. Den för en flaska och den stora champgnekylen för flera buteljer. Ishinken är en riktig sådan där signaturpjäs. vacker både när de används och när den får stå framme.
Och när vi pratar champagneglas så är dessa från Cerveras egna märke Table Top Sories perfekta att göra champagnetorn av. 10 champagnekupor behövs för denna pyramid.
Passande blommor är brudslöja och något vintergrönt så som eukalyptus. Det är blommor som håller sig fina fräscha så du kan förbereda dukningen långt i förväg.
Ett tips till din nyårsdukning är att tänka höga ljusstakar varvat med låga vaser och buketter. Det är något riktigt högtidligt med höga ljusstakar och höga ljus. Blir också så vackert ljus som på något sätt svävar ovanför gästerna. Här är det färgade ljus som finns i många olika färger
Tre passande saker till en nyårsdukning: tomtebloss, serpentiner och partytutor. Sätter stämningen på en gång.
På mitt drömnyår så startar vi kvällen med massa plockmat, snittar och munsbitar ihop med bubbel. Perfekt att starta stående med glas och snittar i händerna för att sedan slå sig ner vid det härligt, festliga bordet och dukningen. Bra upptrappning.
Nu är jag redo att tacka 2020 för visat intresse och välkomna ett friskt och starkt 2021.
Vill du ha tips på paketinslagningar? Vad bra, då har du kommit rätt. Jag har många kreativa paketinslagningar i arkivet och jag har satt samman några här. Imorgon ska jag visa upp dessa i Nyhetsmorgon (09.36, 10.22 och 10.41) och när jag ändå hade dem färdiga tänkte jag ge beskrivningarna så du kan se dem i lugn och ro.
Tips på kreativa paketinslagningar
Här följer några paketinslagningar där paketet blir något mer än bara inslaget.
Om du har ett papper som är två färgat eller har mönster på en sida är det fin att använda sig av det, som att skära ut mönster. Se mer HÄR.
En favorit är den med vävda band. Det som påminner om de vävda papphjärtan som blir som korgar att hänga i granen du vet. Se mer av paketet HÄR.
Istället för rosett: gör en gran av presentbandet. Se mer HÄR.
Ibland behövs inget mer än bara ett vackert lack och sigill på paketet. Se mina tips på ur du lackar som bäst HÄR.
Återbruk! En toarulle blir en vacker stjärna, blomma att sätta på paketet. Se mer HÄR.
Paketinslagning att använda igen och igen. Sy vackra presentpåsar. Se mer HÄR.
Om det är bråttom: Knyt bara ett vackert tyg runt om.
Jag hoppas du blev inspirerad att skapa vackra paket, att gåvan får kärlek på både insida och utsida.
”Ja jäklar i min lilla låda vad det ska hånglas i jul” svarade jag när maken storögt tittade på den mistel jag köpt på vårt lilla torg. ”Det måste ju vara världens största mistel!” tyckte han. Jag tänkte väl att nåt skoj ska man väl få ha denna tråkiga jul 2020…
Sedan har jag haft en dröm länge om at ha en megastor mistel just i matrummet. Hade en liten rackare för några år sedan, HÄR, och alltid velat ta det fullt ut.
Nu har jag blivit stammis på torget, hos grönsaks- och blomsterhandlarn så jag fick bra pris, men nu är de inte lika ovanliga som förr och med det gått ner i pris.
Den är känslig denna stora mistel och torkar snabbt så jag har den hängande i källaren, matkällaren. Den mår bra av kyla så jag låter den hänga där mellan varven så den ska vara pigg och fräsch på julafton när den verkligen ska få vara med. Sedan hänga kvar så länge det bara går.
Aktivitetskalendern har varit mycket uppskattad av oss alla. Barnen drar upp sina smällkarameller, en var tredje dag, och läser upp vad som ska ske just den dagen. Det har varit att se på olika julfilmer, när det var Nobeldagen åt vi finmiddag, bakat något gott mm.
Kalendern har sin fördel även för oss vuxna för då är det kalendern som bestämmer vad vi ska göra den dagen. Och barnen säger liksom inte emot.
Jag har försökt lägga aktiviteterna så de passar den dagen. Som att gå ut i skogen och dricka varmchoklad på en lördag till exempel. Då kalendern bestämde det blev det mindre ”nej, jag orkar inte” för det var ju någon annan, högre makt, som hade bestämt.
Vi har en skog, ett naturreservat precis bredvid vårt villaområde och det är allas vår lunga. Då jag själv är uppvuxen här har detta alltid varit min bakgård. Älskar skogen i alla årstider. Kan varenda stock, varenda sten. Kände mig som Ronja här.
Den lilla sjön låg helt spegelblank, totalt vindstilla. Och de populära grillplatserna runt om sjön – en av dem var ledig. Detta fick bli vår plats för julfikat.
Min mamma, som bor nära, hade bakat Smålandskringlor och delade med sig. Recept HÄR. De med smör på – grejer det!
Eld! Så fundamentalt och härligt. Gör något enkelt, vad som helst, och släng in en levande eld och allt blir toppen. Lite sura barn blir alltid fascinerade av elden och helt i gasen.
Något vi lärde oss när vi gick på Det-som-inte-hetr-Mulle-längre var att göra glödpinne. Något som är för barn men så klart lite större barn. Och helt i uppsyn av och i ansvar av vuxna.
Glödpinne: Stoppa ner en pinne i elden och låt den ta fyr under nån minut och blås sedan försiktigt ut. Se pinnen glöda och ryka. Som ett stort tomtebloss blandat med rökelsepinne. Håll pinnen rakt upp, bort från andra och stilla. Väldigt fascinerande för barn.
Inte kan man tro att det är december och bara några dagar kvar till jul inte. Kan inte låta bli att bli rejält sorgsen över att inte få den där juliga, vintriga stämningen. Hade det varit november eller säg mars hade jag tyckt det var väldigt vackert. Men nu, rätt deppigt.
Detta är alltså vår skridskosjö. En liten insjö som alltid snabbt bottenfryser och ger en perfekt skridskobana. Visat det HÄR.
Men oavsett om det är snö och is eller inte så fick vi alla fall denna dag en riktigt härlig utflykt med gofika. Hembakat och härligt
Det började skymma och då mörkret kommer fort insåg vi att vi måste lämna skogen snabbt. Ingen belysning i skogen och promenaden är rejält brant och fylld med rötter. Med mätta bullmagar, rökdoftande kläder och raska ben tog vi oss hem igen.
Under promenaden så konstaterade vi att detta blir det vi kommer ägna jullovet åt. Vi kommer inte resa någonstans, inga museum ska vi besöka och inga vänner ska besöka. Det får bli utflykter till olika platser med picknick. Om det bara kommer snö kommer det bli kul varje dag. Hoppas, hoppas, hoppas!