Jag har mitt arbetsrum i det som förr var den sk övre hallen. inte ett rum utan snarare ett utrymme man passerar för att komma åt 4 olika håll. Inte helt optimalt för att försöka skapa sig ett lugnt och ordnat kontor kan tyckas men nu så här i juletid har jag ju den mysigaste arbetsplatsen. Där finns ju även denna lilla öppna spis!
Att sitta och göra adminjobb med en sprakande brasa i ryggen är inte fy skam kan jag meddela.
Men nu var det ju inte riktigt det jag ville säga egentligen utan att den lilla julgruppen jag gjorde för ett tag sedan har slagit ut.
Och fått sig en ny plats här i mitt arbetsrum.
Hoppas du får en fin arbetsdag. Om du vill mig något så sitter jag precis här och redigerar bilder. Det är dagens uppdrag.
Idag är det första december och vi kan äntligen kliva in i månaden som vi så länge längtat efter. Efter en höst som varit minst sagt annorlunda ser jag så fram emot en december med mys och lugn. Vi började här hemma imorse med att ta första smällkaramellen och med det få den första julaktiviteten. Det blev fixa fint på trappan som aktivitet. Kanske inte att barnen jublade av lycka men de fattade grejen. De får ju ta skumtomte också i den ”vanliga” kalender så det går ingen nöd på dem, ha ha. Sen när det står att vi ska se på julfilm lär det bli glada tillrop. Varje dag en överraskning i form av julaktiviet.
Du kan läsa vad det är för aktiviteter inne i karamellerna och skriva ut egna HÄR.
November blev en rekordmånad!
Vi har alla, ja alla, tvingats till att ställa om våra liv när pandemin drog över vårt land och sköta mycket av våra liv hemifrån, via våra digitala hjälpmedel. Att skärmtiden ökat på samtliga är nog ingen överdrift. Och jag kan se att trafiken till min blogg har ökat drastiskt. Under november var det hela och svindlande 95 484 personer inne på min blogg. Ja, det är alltså unika konton som trillat in.
Alltså fatta det??!! Några av er kommer in via google då ni kanske sökt på ”världens godaste chokladkola” och inte riktigt brytt er om var ni hamnat bara att det är ett himla bra recept. Andra följer mig via olika RSS-flöden eller vad det kallas. Alltså appar och andra läsare med bloggar och hemsidor man prenumerera på och får upp nya inlägg. Som Bloglovin tex. Och sedan andra som kommer hit när jag berättar om nya inlägg på Facebook eller Instagram. Spelar ingen roll hur du kommer hit, min dörr är öppen för alla.
Det hade jag väl aldrig ens vågat drömma om när jag den där dagen i juli 2011 i ren desperation startade en blogg för att få ha en plats att få ut mina kreativa tankar och idéer. Du kan läsa om det HÄR. Tänk så saker kan bli.
Den här granen kommer ju bli naken när vi väl är framme på julafton och då tänker jag göra om granen till en godisgran som jag gjort tidigare 2018 och 2019. Multifunktion! Sånt gillar jag.
Så med detta lite spretiga inlägg vill jag säga TACK för att du lägger din tid på min lilla hörna av internet. Hoppas fortsätta inspirera och dela med mig av det jag sysslar och pysslar med.
Hoppas ni fick en fin helg och första advent igår. Jag som ALLTID (skrivit om det HÄR) vill besöka en kyrka och njuta av vacker julmusik med adventskonsert kom sent på att det var ju något jag helt missat. Jag tänkte ju skapa min egna konsert via Spotify. Det få jag nog göra om och göra rätt snart.
Annars var det väl lite mer som en vanlig söndag än en advent, just av ovan nämnda anledning. Ingen snö mer än några söta flingor i luften och inget glöggmingel som kunde rama in det första ljuset. Men vi fick en fin dag ändå. Här kommer den:
Promenad & skogslekar
Jag hade med mig min make och barn när vi mötte min mamma vid vår skog. En stärkande promenad i friska luften för att sedan gå hem och ta en utomhusfika. Som den gamla lärare mamma är hade hon förberett skogslekar. Finns alltid plats för lite pedagogisk utbildning!
Mamma/läraren berättar hur övningen går till.
I varje kuvert finns ett ord. Det ord vi drog fick vi inte avslöja utan leta efter saker som passar varje bokstav och lägga på ett papper. Sedan ska övriga ”läsa” vad det står. Ja, jag sa ju det – mamma är lärare!
Snabbt som sjutton spreds alla deltagare ut i skogen. ”Hm… K för kotte, T för tagg…”
Kluriga barn kommer snabbt på kluriga lösningar. Jag hade tydligen seg hjärna för jag löste mitt ord sent.
Mamma hade med sig lite hemkörd saffransdoftande bensin.
Alla klara, alla ord på var sitt papper.
Min krystade lösning fick knappt godkänt av fröken och jumboplats. Tagg för T, rund kastanj för O, mossa för M, taggig kotte för T, eklöv för E, fågelbajs för F, asplöv för A och korvRest för R.
Okej, inte det mest solklara men kreativ lösning, eller hur???
Sedan var det promenad runt sjön för att komma hem.
Ett vackert vitt snötäcke och klarblå himmel är vad jag hade velat ha här.
Men vackert ändå!
Lajvade lite Carl Larsson-gården.
Med den vackraste tösen jag vet. Från insidan ut.
Adventsfika utomhus
Vi börjar få vana nu på det här med att fika utomhus. Fram med sittdynor, plädar, filtar och infravärme.
Och sedan bulla upp bordet med godsaker. Gärna värmande sådana.
Karusellkakorna fanns det kvar av och nybakade lussebullar. Men först riktig lunch. Kan ju inte gå direkt på det söta. Det är ju typ olagligt!
Inte mycket som klår en gulaschsoppa när man är kall och hungrig.
Och det är en av de där rätterna alla åldrar gillar. Vinst varje gång.
Och sen var det varsågoda på det söta.
Min favoritglögg – ekologisk alkoholfri glögg. Den jag nu dricker dagligen. Perfekt kvällsfika måste jag säga.
Alltid minst tre saker ska det bjudas på. Då blir det liksom härligare.
Komplimangkalender
Jag visade igår den fina komplimangkalendern dottern gjorde. Jag stod redo med kameran när den skulle överlämnas. Visste att det skulle bli fina bilder.
Och det mottagande idéen fick igår på instagram och facebook värmer. Så innerligt glad om det kan inspirera fler att göra denna fina sak och glädja dem som kanske behöver det bäst.
Efter duktiga timmar utomhus var fingrar och tår rätt kyliga men hjärtat varmt. En kram i luften till mormor och vi tog tag i söndagen inomhus. Två av tre barn lekte med kompis, jag pysslade lite adventsfix och maken stökade mysigt i köket. Till middagen tändes första ljuset. En fin första advent trots allt. Men konserten – den får jag ta idag. I mina hörlurar. Gärna med denna:
Den allra finaste julkalendern i världshistorien har sett sitt ljus i dotterns rum. Hon kom och frågade om diverse olika pysselgrejer och om det är något jag har så är det ju det, host host. Det var silvriga siffror, silverpennor, guldstjärnor och kuvert och allt möjligt.
”Det ska bli en komplimangkalender till mormor, så hon kan läsa något fint varje morgon” sa hon. Jag tror att jag smälte och exploderade inombords på samma gång men höll mig lugn. ”Det var det finaste jag någonsin hört” svarade jag och har nog aldrig varit mer ärlig.
Hon gjorde allt från start till mål helt själv. Jag är så stolt över hennes initiativ.
Hon kände att det var lite tufft att skriva 24 stycken själv så jag drog in hennes brorosor i det hela. 8 lappar var med någon liten hälsning, rolig historia, gåta eller teckning ligger nu där i lådan. Öppna och dra en lapp varje dag, huller om buller.
”Jag hatar corona men jag älskar dig för du är positiv och alltid glad.” Ja, vad kan jag säga? Hon är en sådan varm och omtänksam lite tös.
Visst är det den finaste idéen? Och det har väl aldrig varit en bättre tid än i detta skitår som en morförälder kan motta en sådan låda.
Om du nu blev inspirerad men känner att tiden är kort till tisdag kan ju samma sak göras via mejl, sms eller mms. Ja det finns ju massa digitala lösningar.
Skumtomtefudge, Juleskumfudge eller tomtefudge? Ja vad skulle du döpa dem till? Kanske att ”kärt barn har många namn” är just vad det handlar om? Här har vi två klassiska julgodisar som blir till ett. Att skumtomtar aka juleskum och fudge ska finnas på gottabordet är en självklarhet och för att spara plats, kan man säga, så slås de smidigt ihop här till ett, ha ha.
Sedan kan man verkligen inte klaga på skönheten i den här färgen eller hur??! Har du testat? Om inte kommer receptet här!
Skumtomtefudge
Ingredienser: 200 g skumtomtar (2 påsar)
100 g smör
4 dl strösocker 2 dl vispgrädde 200 g vit choklad
Gör så här: Klä en form, ca 25 X 20 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan. Ställ en tjockbottnad kastrull på spisen och klipp ner skumtomtar i bitar. Lägg även i smör, socker, grädde och värm upp till medelvärme. Rör runt långsamt till allt smält samman. Fortsätt koka på medelvärme, så det sjuder, i 10 minuter.
Bryt chokladen i bitar, ta bort kastrullen från spisen och blanda ned chokladbitarna i smeten. Rör så all choklad smälter och smeten blir blank.
Häll över smeten i den bakplåtsklädda formen med hjälp av slickepott. Fördela jämnt och låt svalna och stelna. Skär sedan i bitar, kuber.
Juleskumsfudge förvaras i lufttät burk i kyl eller frys.
Tänk att 5 ingredienser kan bli så härligt tillsammans?! Jag blir ju rätt sugen på att testa ännu mer i fudgeväg.
Fudgen stelnar riktigt snabbt så det går fort att få fram sitt julgodis. Riktigt bra att veta när man liksom inte kan vänta.
Den rosa färgen är ju helt makalöst vacker. Verkligen härlig färgklick på julens gottabord. Ett väldigt gott och vackert julegotter som jag nu lärt mig att julgodis också kan heta.
Receptet är nu så klart med i min julbok: Julprassel & decembermys ihop med alla andra julgodisklasser.
Återbruk & upcycle är ett annonssamarbete med Ryobi
Det finns många projekt man vill dra igång med i hemmet men det faller ofta på att man känner att det blir för stor apparat. Det krävs mycket prylar, kunskap och utrymmen. Känner du igen dig?
Jag har många idéer på att göra om saker jag redan har men av ovanstående anledningar blir det just bara idéer och stannar där. Men nu fick jag en riktigt spännande fråga från Ryobi att testa några av deras verktyg. Verktyg som är behändiga, anpassade för hemmaprojekt och smidiga. Nu skulle jag få testa.
Gravera/rista/etsa i metall & trä
Mina råvaror presenterade så att säga. Saker jag hade hemma och haft idéer till men inte kommit till skott.
Det smidiga med Ryobi är att alla apparater är sladdlösa och med ett riktigt kraftigt batteri i stället. Serien ONE+ består av 100 verktyg och ett batteri passar samtliga dessa. Batteriet laddas snabbt och kan lätt klickas på och av på alla Ryobis verktyg i serien ONE+. Varje verktyg kan då hållas i smidigt format och lättviktigt.
Här har vi då ett mirakelvertyg som jag helst vill kalla det men det heter multiverktyg. Ett verktyg med multifunktion genom de olika påsatserna. Slipa, borra, fräsa, etsa, rista mm.
Om du, eller någon kreativ person i din närhet, varit snäll i år så ska tomten komma med den här tycker jag.
Jag har länge velat rista (eller etsa kanske man kan kalla det också?) mönster i olika material. Då jag är helt novis och aldrig använt en roterande maskin före detta valde jag ett mycket enkelt mönster, som dessutom ligger lite rätt i tiden; en grankvist.
Mycket enkelt tänker jag; raka små streck, när jag skissar på tennkannan och träskivan.
Alla Ryobis verktyg i serien ONE+ har som sagt samma batteri som du kan skifta från maskin till maskin med bara ett litet klick. Det gör att varje verktyg inte väger så mycket när de är utan batteri. Så smidigt att kunna vara sladdlös och rörlig när jag skapar. Batteriet är väldigt kraftigt så jag behövde aldrig ladda mitt i projektet utan allt var supersmidigt.
Ska erkänna att det kändes rätt så skrajset när jag skulle starta. Liksom så definitivt att rista in i något. Skissa med blyerts är ju en helt annan sak. Nu var det på riktigt.
Men jag behövde verkligen inte vara rädd. Med pennfattningen var det som att rita och med reglaget för hastigheten kunde jag snabbt göra mig bekant med verktyget och tekniken.
Det var så himla lätt och framförallt skoj. Så roligt att få fram mönster på detta sätt.
Så här blev min lilla tennkanna. Mönstret på blev riktigt fint och jag slogs av hur snabbt och enkelt det var att få fram på ytan.
Älskar hur ljuset träffar olika i strecken.
Samma verktyg, samma teknik, annat material och ett helt annat uttryck.
För att vara första gången är jag verkligen nöjd. Och framför allt så sugen på att göra mer och fler. Blodad tand är väl bara förnamnet.
Gör pall & förvaring av äppelåda
I källaren, vid vår grovingång står äppellåda fylld med tygkassar att ta med när vi går till affären. Den där lådan har jag velat gör om till en multifunktionell sak. Både förvaring och sittplats. Två saker man alltid behöver i en hall.
En stuvbit, två lager skum och en spillbit från ett tidigare hyllbygge skulle få pryda den gamla äppellådan.
Limmade ihop lagren skum samt fäste med några klickar lim på skivan och jag slogs snabbt av hur smidigt det var med en sladdlös limpistol. Jag har limistol som ett vardagsvertyg då jag använt min gamla titt som tätt. Men denna från Ryobi utan sladd var ju i en helt annan liga. Nu vet jag hur det skulle kännas att åka Rolls Roys. Detta kommer bli mitt absoluta favoritverktyg.
Skum och skiva sitter ihop, då var det dags för tyg och häftpistol.
Batteriet är kraftigt och motorn är som en racerbils. Jag tryckte av några extra häftstift bara för skojs skull för det var så häftigt (!). Ja jösses vilken motor som slängde iväg stiften ner genom tyget och träskivan. Tjoff, tjoff och den stadiga puffsitsen/lådlocket var klart.
Bara att lägga på lådan och ha som sittdyna och lock.
Snabbare remake får man nästan leta efter. Men så hade jag ju bra verktyg till min hjälp också.
Våningsfat av gamla tallrikar
”When loppis gives you jultallrikar you make kakfat”. Jag har länge velat testa att borra hål i porslinsfat och göra eget våningsfat men, av samma anledning som ovan, det har inte blivit av.
Jag har väldans många loppisfyndade jultallrikar och de har en glasering av guds nåde så för att borra sig genom behövs det en riktigt bra borr. Här visste jag att Ryobi skulle fixa det med denna kombinerad borr- och skruvdragere. Med kakelspets satte jag igång.
Bra att sätta maskeringstejp där man borrar så några sprickor inte kan uppkomma i borrandet.
En sådan smart sak som att en lampa, som en lite strålkastare, vid foten på borren lyser på ytan där du borrar. Det var guld i och med att jag stod och borrade i vår lilla källarskrubb.
Med perfekt resultat om jag får säga det själv.
När borren börjat sticka ut på undersidan bytte jag sida och borrade från baksidan istället.
Så så så glad i detta lilla kakfat. Med en kraftig borr blev loppisfyndet en riktigt fin detalj till julens dukningar.
Ja hoppas du blev inspirerad till att göra något med dina gamla saker. Med rätt verktyg och idéer så går många ting vackrare öde till möte.
Kolla in Ryobis sida och börja göra verklighet av dina idéer!
Phu, nu är den aktivitetskalender jag funderat på hur länge som helst äntligen klar. Det är lite så för mig – skomakarns barn går med trasiga skor och jag pysslar typ i sista minuten till mina egna barn. Kunderna går före, ha ha.
Jag är barnsligt förtjust i smällkarameller som du såg igåroch ville göra en julkalender till barnen med 24 stycken smällkarameller. Det har jag gjort en gång tidigare, då i silkespapper, men ville göra en ny variant, lite renare kan man säga. Jag ser på Wikipediaatt de även kallas julgranskaramell. Det ordet vill jag använda.
Barnen får en skumtomte i den antika kalendern jag har fått med mig från barndomshemmet så mer godis behöver de och små leksaker vill jag inte ge då de gånger jag letat fram 24 stycken småpryttlar eller delat upp lego mm så har det liksom bara blivit kul för en liten stund och typ bara en axelryckning från barnen. Nej, nu var det dags att göra något annat. En aktivitetskalender ville jag göra, inte uppdrag som att krama någon osv utan aktiviteter kopplat till vår jul. Varje morgon får barnen, 3 barn tar alltså en lucka/smällkaramell var tredje dag, öppna och läsa vad för juligt som kommer ske den dagen eller kvällen. Sånt som vi ändå skulle göra.
Aktivitetskalender att ladda ner!
Jag har gjort en variant till dig som du kan ladda ner HÄR och spara på ditt skrivbord för att sedan skriva ut.
Den är gratis men om du gillar det jag gör och vill bidra till min verksamhet får du gärna sponsra valfritt belopp (allt från en tjuga är verkligen uppskattat) till mitt företags-swish 123 140 26 50 som registreras enligt SKV’s alla regler.
Som små mysiga påminnelser om att det är julen vi laddar upp för. Och vilken tura att jag får vara med på dessa också! Kanske en kalender åt mig mest, ha ha!
Ja, som du ser så gjorde jag smällakarmeller av kräppapper och inte med de där långa fransarna som annars är på smällkarameller. Jag har en steg-för-steg på dessa karameller om du vill se HÄR.
Att göra smällkarameller till jul är väl en av de där givna julpysslen!? Slår vad om att alla som gått i den svenska skolan någon gång fått göra sig både en och tre smällkarameller under sin skolgång.
Jag har tidigare visat flera olika varianter men nu ville jag göra några i kräppapper. För att de blir lite mer moderna känner jag. Och får bättre plats om man vill ha dem på en bordsdukning tex, än de med långa fransar av silkespapper.
Så gör du smällkaramell av kräppapper
Klipp till en bit kräppapper, 25 X 12 cm, och lägg en papprulle på längden mitt över pappret. Stryk med limstift på mitten av en långkant och fäst på papprullen. Gör likadant med den andra sidan. Nu har en lång pappcylinder skapats.
Klipp till ett band och knyt strax ovanför papprullens kant. Dra ut kräppapret så mycket som du önskar för att få till en karamellform. Gör likadant på andra änden.
Men innan du knyter den andra sidan – fyll rullen med det du vill ge bort eller ha som överraskning.
Madeleinekakor med saffran är ett inlägg med en adlink
Madeleinekakor med saffran är ett måste denna jul! Om du har en vana att scrolla på instagram så har du nog sett både en och sjutton madeleinekakor svischa förbi senaste året. Jag tycker helt klart att denna lilla fina, saftiga munsbit har fått ett uppsving. En kaka med lång historia, läs mer HÄR.
Kakan i sin vanliga form med citron är super men den år att variera och så klart ville jag göra en julig variant. Madeleinekakor med saffran, doppade i choklad och hackade pistagenötter på gör denna goding helt perfekt till första bästa glöggmys.
Och sen så är ju kakan så vansinnigt vacker tack vare sin unika form den ska bakas i. Den här formen köpte jag HÄR men de finns ofta för en bråkdel på loppis och second hand så kolla där om du inte har en form.
Juliga Madeleinekakor med saffran
Ingredienser: 140 g rumsvarmt smör
1 g saffran
0,5 tsk salt
0,5 tsk bakpulver 1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
2 ägg
150 g mörk bakchoklad
1 dl hackade pistagenötter
Gör så här:
Sätt på ugnen till 200°C. Smöra och pudra försiktigt en madeleineform med vetemjöl.
Lägg det rumsvarma smöret i en bunke och häll i saffran och 0,5 dl socker för att vispa ihop rejält med elvisp. Diska eller byt vispar på elvispen. Knäck ägg i en annan bunke och vispa med 1 dl socker ordentligt i 5minuter med elvispen så det blir ordentligt fluffigt.
Blanda socker- och äggfluffet i smörblandningen och sikta i de torra ingredienserna i blandningen och vänd ihop till en jämn smet.
Klicka i smeten i plåten/madeleineformarna med hjälp av två skedar, fyll inte hela hformarna då smeten sväller.
Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Ta ut plåten och vänta en minut innan kakorna försiktigt lossas från sina formar. Lägg dem på ett galler med bakplåtspapper under.
Smält chokladen i ett vattenbad och hacka pistagenötterna. Ta en madeleinekaka i taget och doppa försiktigt änden i chokladen och lägg på gallret. Strössla över de hackade pistagenötterna. Servera.
Låt kakan svalna något och använd en smal vass kniv för att testa att lyfta i kakans kant.
När man tänker på julmys och träffar i december så är det nog glögg man tänker på som dryck men det måste det väl inte vara? Det blir riktigt juligt, mysigt och stämningsfullt även med mousserande vin. Helt klart festligare i alla fall för bubbel känns alltid högtidsfullt på något sätt. Och högtidernas högtid är ju julen.
Det var så jag tänkte när jag tillsammans med KWV Cuvée Rosé skulle skapa ett stämningsfullt, välsmakande och inspirerande bord för jul.
Ett bord uppdukat för några nära och kära med mingelmat och mousserande vin inramat med några juliga detaljer sätter snabbt stämningen. Plockmat som inte ska ta lång tid att göra så det finns mer tid för samtal och skratt.
Flaskan inspirerade mig till dukningen. Det vackert gråa och neutrala ihop med det rosa fick vara basen och sedan så klart det juligt röda.
Och med detaljer som gör dina vanliga favoriter till passande juliga snittar. Som här är det små tunnbrödsrullar fyllda med färskost, kallröktlax och färsk bladspenat. Vill du så kan du alltid krydda upp färskosten med pepparrot tex. Men det som gör denna lilla rulle julig är ju den lilla skinkpinnen, som en miniatyr. Hur du gör sådana kan du se HÄR.
Så klart ska vinet serveras riktigt kallt och här skapar du lätt en underbar ”ishink” av isblock. Denna ”hink” gör du lätt i din egna frys. Se HÄR för steg-för-steg.
Utöver en mycket vacker flaska att duka fint med så är KWV Cuvée Rosé är ett fruktigt och något sötare mousserande vin. Passar bra till de salta snittarna vid detta plockbord. KWV Cuvée Rosé är ett vin med låg alkoholhalt som gör sig mycket bra vid ett sådant här tillfälle.
För den där lilla extra piffet och göra ditt mousserande rosévin lite juligt så lägger du några lingon i varje glas. Blir som små söta rubiner i glasen.
Förslag på snittar till julmingel
En julig plockltallrik med små munsbitar riktigt goda till det mousserande rosévinet:
• Minipajer av smördeg fyllda med spenat
• Crustader fyllda med skagenröra, toppad med färska räkor och dillkvist
• Hårt tunnbröd med chèvre, hjortronsylt och rostade pinjenötter
• Rullar av tunnbröd fyllda med färskost, kallröktlax och färsk bladspenat
• Ugnsgratinerad brie på knäcke toppad med hasselnötter och färskt fikon
Som jag skrev så är dessa snittar snabbt fixade och så klart går det att göra mer avancerade om du gör egen skagenröra men snabbast blir det med den färdiggjorda från fiskdisken. Men med en extra färsk och skalad räka på blir det extra fixat och matigt.
Denna snitt med chèvre och hjortronsylt är min personliga favorit och den gick riktigt bra ihop med det mousserande rosévinet.
Ett tips på att skapa julstämning i ett kick är att lägga smällkarameller på bordet. Antingen så är de tomma och bara som dekoration eller så fyller du dem med godsaker som efterrätt. Alla blir glada av julgodis i en smällkaramell, det vill jag lova!
Smält brie måste vara bland det godaste som finns? Skiva bitar av brie och lägg på små tunna knäckebitar och strössla hackade hasselnötter över. Lägg allt på en plåt och när gästerna kommer ställs plåten in i den 200° varma ugnen för att gratineras i ca 10 minuter. Skiva färskt fikon på och sedan servera.
Små minipajer, eller piroger av smördeg är alltid en hit. Dessa har jag med spenatfyllning. Du kan läsa utförligt recept HÄR.
En bra mix av snittar, en blandning av krispigt och mumsigt.
Det är alltid en bra idé att ha fat eller skål med färsk frukt. Och vackert på bordet blir det ju dessutom!
Hoppas detta fick dig att bli inspirerad att bjuda på ett bubbligt julmingel.