God morgon och glad andra advent! En stilla morgon här i köket med levande ljus, ljuvligt doftande hyacinter och skön julmusik i högtalarna.
Som jag skrev förra veckan så glömde jag ju helt bort det här med adventskonsert till första advent som är superviktigt för mig i hela den här decemberritualen. Ett riktigt avstamp på hela december, julen och stämningen.
Då får man väl ta det i egna händer och skapa sin egna konsert här hemma. Ni som känner min make vet att han är en skönsångaren av rang men det är inte honom jag referera till utan den spellista jag skapat. En lista med sådan musik jag tycker kan passa på advent, att ackompanjera tända ljus i adventsljusstaken.
Listan har jag gjort offentlig och du kan lyssna på den HÄR.
Jag köpte redan i november hyacinter som både växt, slagit ut och dött men de gav inte alls ifrån sig någon det. Hyacntdoft som också är så viktigt för stämningen och känslan.
Då köpte jag mig ett fång snitthyacinter. De har nu slagit ut och doftar precis så där härligt som man vill.
Hos min torghandlare jag köpte snitthyacinterna tog jag även några grenar blå tistlar då jag tyckte de skulle bli så fina och blå tillsammans. Visade sig bli riktig bra tycker jag.
Ja, det var lite från köket nu och vi ska unna oss en lång frukost i pyjamas. I dagens lucka i kalendergranen stod det ”I dag tar vi med gulaschsoppa i termos och äter lunch/middag ute i naturen” så det blir planen. Himla bra att ha kalendern som kapten för dagen.
Det blev kristyrkyssar! Jo för det måste det väl bli om man blandar det klassiska julpysslet kristyränglar och den än mer klassiska julgodisen mintkyss. Lite så gick mina tankar för jag har alltid tyckt att kristyrängeln ser så god ut. ”Den med choklad på” typ.
De är helt klart besläktade och nu fick de slås ihop. För att det ska vara som kristyränglar ska de ju hängas upp i granen gör jag små hängen av snören också. Perfekt att ha i en godisgran.
Mintiga kristyrkyssar
4 dl florsocker
1 äggvita
pepparmintsolja
Chokladbitar eller små praliner
Gör så här: Vispa äggvitan hård med elvisp, sikta ned florsockret medans du fortsätter vispa. Droppa i pepparmintsolja och blanda. Smaka av för mängd.
Fyll en spritspåse och skapa cirklar på bakplåtspapper, lägg dit en snörbit som ett upp-och-bervänt U med ”benen” i kors, som bilden nedan. Bryt chokladbitar och lägg mitt på kristyren.
Låt stå i rumstemperatur över natten.
Jag är verkligen inte något proffs på att spritsa och jag skulle vilja göra fler för att öva upp mina skills.
Att baka pepparkakshus hör verkligen julen till och som du vet gillar jag julen men att baka pepparkakshus har aldrig varit min grej faktiskt. Kan vara att tålamodet inte räcker till helt enkelt. Men att dekorera och skapa stilleben med själva pepparkakshuset det har jag inga som helst problem med. Där kan jag ha massa tålamod. Förklara den ekvationen är du snäll, ha ha.
Pepparkakshus? Näe, ett godishus ju!
Så blev det i år. Med en färdig byggsats för pepparkakshus och sedan en laddning kristyr och färgglada godisar skulle jag skapa mitt alldeles egna hus. Snabbt bestämde jag mig för att gå all in på godiset. Det skulle bli mer godis än pepparkaka kan man säga.
Med facitet framför mig tycker jag nog att jag lyckades. Det är inte mycket pepparkaka jag ser. Bara skorstenen faktiskt – inte ens murstocken är pepparkaka. Det kan du se nedan.
Men nu kan jag ju inte bara köra random godis helt vilt utan jag måste ju ha något designat, lite uppstyrt så jag valde att färgkodade mitt hus. Rosa, rött, vitt och brunt.
För att säkerställa att jag skulle få till ett snyggt tak (min favorit är annars DETTA tak jag tidigare gjort) så skissade jag med bitarna. Det var himla kul att flytta runt och skapa.
För den bästa kristyren: 4 dl florsocker, 1 äggvita och 1 krm ättika. Gör små strutar av bakplåtspapper som jag häftar ihop.
Sen är det bara att ”limma” på godsakerna.
Kortsidorna ville jag mura med polkagrisar så då bredde jag på ett tjockt lager av kristyr.
Fyllde på i skarvarna med mer kristyr. Murstocken till skorstenen gjorde jag av pepparkaksfudge.
Montera ihop pepparkakshus
Att sätta ihop delarna är det verkligt svåra. Egentligen inte svårt bara att det är väldigt varmt och kräver att man är snabb och koncentrerad.
Smält 1 liter strösocker i en riktigt het stekpanna och när allt socker smält och fått en svagt bränd färg sätts plattan på lägsta temp. Så att sockret svalnar men inte stelnar.
Ändar på huset kan med fördel doppas i det smälta sockret och sättas ihop. Annars får man skopa det varma smälta sockret med sked dit det ska fästas. Det blir många sockertrådar och lite kladdigt. Ha bra med skydd om underlaget är omåttligt.
Sedan kommer the final touch med mer kristyr som ska täcka skarvar, bli till istappar mm.
För att få riktigt bra istappar är en kristyrstrut med riktigt smått hål att föredra. Klicka på och dra ut.
Sedan är det landskapet som huset ska få stå i. Vita godisar för snö och skumtomtar kommer på besök.
En tomte som välkomnar. Eller står han och vaktar tomteverkstan kanske?
Kan man göra en julig girlang själv som inte kostar något? Så klart du kan. Om du ändå ska smaska godis i jul så kan du spara de vackraste omslagspapperna och göra små rosetter av dem och sätta på tråd. Blir en fin girlang som kan hängas i granen, dekorera fötter eller skåp med. Eller kanske sätta på paket? Ja, det är fritt fram att göra vad du vill så klart.
Om du följt mig så vet du nog tre saker om mig: jag gillar att pyssla, jag gillar julen och jag gillar återbruk, dvs använda sånt du redan har eller kanske till och med skulle ha slängt. Kan det vara så att julig girlang checkar in på alla tre punkter? tror det va?
Det är ju också liksom win win här – du måste ju äta godis för att pyssla en julig girlang. Hur bra är inte det då?
En julig girlang av gammalt godispapper
Gör så här: Detta funkar bäst på vaxade papper, de godispapper som är helt av prasslig plast/folie funkar men inte lika bra. Sitter så klart fast när de knyts med band runt.
Sträck ut pappret och vecka ihop den på längden och tryck till så den blir smal samt får en midja. Vrid pappret hårt ett varv och pappret låses. Gör flera stycken, så mycket du har/kan äta upp. Ta sedan ett långt bomullsnöre och knyt fast papprena med jämna mellanrum. Dra sedan ut ändarna på de veckade papperna så det blir vackra rosetter.
Här har jag samma sorts karameller men det kan bli himla festligt med flera olika sorter karameller och färger. Det är bara att börja spara karamellpapper.
Här kommer några fler tips på enkla och nästan gratis julpyssel:
Sockriga saffransbullar – De saftigaste saffransbullarna är också de enklaste att göra. Bara rulla bullar, grädda och sedan sockra. Jaha, då var det inlägget slut, ha ha. Nej då här kommer nämligen en tidsresa via saffransbullar genom min blogg. Att baka saffransbullar och lussekatter är det lag på att göra varje december i min värld och det har hamnat en hel del på bloggen och tänkte visa dem – kanske några då kan inspirera om det är något som är nytt. Du har massa längre ner.
… så måste jag nog säga att mina kunskaper inom foto och styling utvecklats en hel del va? Skärpedjupet är det inget fel på och inte bullen heller men lite väl tajt bild va? Och lite miljö runt om hade ju inte skadat. Så kul hur min resa inom denna värld blir tydlig så här.
Ingredienser 50 g jäst 5 dl mjölk 1 g mald saffran 1,5 dl socker 0,5-0,75 tsk salt 150 g smör, rumsvarmt 900 g (1,4-1,5 l) vetemjöl ägg till pensling
50 g smör 2 dl strösocker
Gör så här: Börja med att ta ut smöret så det blir rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (gärna i hushållsmaskin) och värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av den varma mjölken över jästen och rör så jästen börjar lösas upp. Häll på resten av mjölken. Vispa/rör tills jästen är helt upplöst. Häll i saffran, socker, salt och rör samman. Häll i lite mjöl, ungefär 1/3 av mängden, och blanda. Klicka i smöret och blanda. Fortsätt med mjölet tills de blivit en fin, glansig, smidig deg. Täck över degbunken med plastfolie och kökshandduk. Låt jäsa i 1 timma. Häll ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda ihop degen.
Sätt på ugnen på 220°. Dela degen i 24 delar och rulla varje till en boll. Rundast blir de om de trycks medan du rullar. Lägg på plåt med bakpplåtspapaper. Lå jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter.
Vispa/blanda ihop ett ägg med gaffel och ha en tsk kallt vatten i ägget. (Det är för att behålla jäsningen på bullen när det penslas) Pensla med varsam hand över hela bullen. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
Smält smör och häll upp socker i en djup tallrik. Pensla smör på en bulle och doppa i sockret. Servera.
Olika sorters lussebullar
Här kommer det ett gäng olika varianter från arkivet.
Jag vill slå ett slag för tolvhålakakan. Eller bulle är det ju mera kanske, men så heter den i alla fall. Läs mer och se beskrivning HÄR.
Ett saftigt granbröd som nästan är för vackert att äta upp. Läs mer och se beskrivning HÄR.
Förra året gjorde jag en längd av klassiska lussekatter. Enkelt och fint. Se mer HÄR.
Baka i små gjutjärnspannor. Det blir suprsaftigt supervackert att servera i. Läs och se mer HÄR.
2014 klämde jag och gjorde ett luciatåg av lussebullar! Se mer HÄR. Visst var det skoj!??
Saffransbullar med nötfyllning. Det är grejer det. Läs receptet HÄR.
Och sen har vi så klart alla olika former som kan göras med saffransdeg. Gullvagnen är min favorit. Extra mycket bulle.
Jag har mitt arbetsrum i det som förr var den sk övre hallen. inte ett rum utan snarare ett utrymme man passerar för att komma åt 4 olika håll. Inte helt optimalt för att försöka skapa sig ett lugnt och ordnat kontor kan tyckas men nu så här i juletid har jag ju den mysigaste arbetsplatsen. Där finns ju även denna lilla öppna spis!
Att sitta och göra adminjobb med en sprakande brasa i ryggen är inte fy skam kan jag meddela.
Men nu var det ju inte riktigt det jag ville säga egentligen utan att den lilla julgruppen jag gjorde för ett tag sedan har slagit ut.
Och fått sig en ny plats här i mitt arbetsrum.
Hoppas du får en fin arbetsdag. Om du vill mig något så sitter jag precis här och redigerar bilder. Det är dagens uppdrag.
Idag är det första december och vi kan äntligen kliva in i månaden som vi så länge längtat efter. Efter en höst som varit minst sagt annorlunda ser jag så fram emot en december med mys och lugn. Vi började här hemma imorse med att ta första smällkaramellen och med det få den första julaktiviteten. Det blev fixa fint på trappan som aktivitet. Kanske inte att barnen jublade av lycka men de fattade grejen. De får ju ta skumtomte också i den ”vanliga” kalender så det går ingen nöd på dem, ha ha. Sen när det står att vi ska se på julfilm lär det bli glada tillrop. Varje dag en överraskning i form av julaktiviet.
Du kan läsa vad det är för aktiviteter inne i karamellerna och skriva ut egna HÄR.
November blev en rekordmånad!
Vi har alla, ja alla, tvingats till att ställa om våra liv när pandemin drog över vårt land och sköta mycket av våra liv hemifrån, via våra digitala hjälpmedel. Att skärmtiden ökat på samtliga är nog ingen överdrift. Och jag kan se att trafiken till min blogg har ökat drastiskt. Under november var det hela och svindlande 95 484 personer inne på min blogg. Ja, det är alltså unika konton som trillat in.
Alltså fatta det??!! Några av er kommer in via google då ni kanske sökt på ”världens godaste chokladkola” och inte riktigt brytt er om var ni hamnat bara att det är ett himla bra recept. Andra följer mig via olika RSS-flöden eller vad det kallas. Alltså appar och andra läsare med bloggar och hemsidor man prenumerera på och får upp nya inlägg. Som Bloglovin tex. Och sedan andra som kommer hit när jag berättar om nya inlägg på Facebook eller Instagram. Spelar ingen roll hur du kommer hit, min dörr är öppen för alla.
Det hade jag väl aldrig ens vågat drömma om när jag den där dagen i juli 2011 i ren desperation startade en blogg för att få ha en plats att få ut mina kreativa tankar och idéer. Du kan läsa om det HÄR. Tänk så saker kan bli.
Den här granen kommer ju bli naken när vi väl är framme på julafton och då tänker jag göra om granen till en godisgran som jag gjort tidigare 2018 och 2019. Multifunktion! Sånt gillar jag.
Så med detta lite spretiga inlägg vill jag säga TACK för att du lägger din tid på min lilla hörna av internet. Hoppas fortsätta inspirera och dela med mig av det jag sysslar och pysslar med.
Hoppas ni fick en fin helg och första advent igår. Jag som ALLTID (skrivit om det HÄR) vill besöka en kyrka och njuta av vacker julmusik med adventskonsert kom sent på att det var ju något jag helt missat. Jag tänkte ju skapa min egna konsert via Spotify. Det få jag nog göra om och göra rätt snart.
Annars var det väl lite mer som en vanlig söndag än en advent, just av ovan nämnda anledning. Ingen snö mer än några söta flingor i luften och inget glöggmingel som kunde rama in det första ljuset. Men vi fick en fin dag ändå. Här kommer den:
Promenad & skogslekar
Jag hade med mig min make och barn när vi mötte min mamma vid vår skog. En stärkande promenad i friska luften för att sedan gå hem och ta en utomhusfika. Som den gamla lärare mamma är hade hon förberett skogslekar. Finns alltid plats för lite pedagogisk utbildning!
Mamma/läraren berättar hur övningen går till.
I varje kuvert finns ett ord. Det ord vi drog fick vi inte avslöja utan leta efter saker som passar varje bokstav och lägga på ett papper. Sedan ska övriga ”läsa” vad det står. Ja, jag sa ju det – mamma är lärare!
Snabbt som sjutton spreds alla deltagare ut i skogen. ”Hm… K för kotte, T för tagg…”
Kluriga barn kommer snabbt på kluriga lösningar. Jag hade tydligen seg hjärna för jag löste mitt ord sent.
Mamma hade med sig lite hemkörd saffransdoftande bensin.
Alla klara, alla ord på var sitt papper.
Min krystade lösning fick knappt godkänt av fröken och jumboplats. Tagg för T, rund kastanj för O, mossa för M, taggig kotte för T, eklöv för E, fågelbajs för F, asplöv för A och korvRest för R.
Okej, inte det mest solklara men kreativ lösning, eller hur???
Sedan var det promenad runt sjön för att komma hem.
Ett vackert vitt snötäcke och klarblå himmel är vad jag hade velat ha här.
Men vackert ändå!
Lajvade lite Carl Larsson-gården.
Med den vackraste tösen jag vet. Från insidan ut.
Adventsfika utomhus
Vi börjar få vana nu på det här med att fika utomhus. Fram med sittdynor, plädar, filtar och infravärme.
Och sedan bulla upp bordet med godsaker. Gärna värmande sådana.
Karusellkakorna fanns det kvar av och nybakade lussebullar. Men först riktig lunch. Kan ju inte gå direkt på det söta. Det är ju typ olagligt!
Inte mycket som klår en gulaschsoppa när man är kall och hungrig.
Och det är en av de där rätterna alla åldrar gillar. Vinst varje gång.
Och sen var det varsågoda på det söta.
Min favoritglögg – ekologisk alkoholfri glögg. Den jag nu dricker dagligen. Perfekt kvällsfika måste jag säga.
Alltid minst tre saker ska det bjudas på. Då blir det liksom härligare.
Komplimangkalender
Jag visade igår den fina komplimangkalendern dottern gjorde. Jag stod redo med kameran när den skulle överlämnas. Visste att det skulle bli fina bilder.
Och det mottagande idéen fick igår på instagram och facebook värmer. Så innerligt glad om det kan inspirera fler att göra denna fina sak och glädja dem som kanske behöver det bäst.
Efter duktiga timmar utomhus var fingrar och tår rätt kyliga men hjärtat varmt. En kram i luften till mormor och vi tog tag i söndagen inomhus. Två av tre barn lekte med kompis, jag pysslade lite adventsfix och maken stökade mysigt i köket. Till middagen tändes första ljuset. En fin första advent trots allt. Men konserten – den får jag ta idag. I mina hörlurar. Gärna med denna:
Den allra finaste julkalendern i världshistorien har sett sitt ljus i dotterns rum. Hon kom och frågade om diverse olika pysselgrejer och om det är något jag har så är det ju det, host host. Det var silvriga siffror, silverpennor, guldstjärnor och kuvert och allt möjligt.
”Det ska bli en komplimangkalender till mormor, så hon kan läsa något fint varje morgon” sa hon. Jag tror att jag smälte och exploderade inombords på samma gång men höll mig lugn. ”Det var det finaste jag någonsin hört” svarade jag och har nog aldrig varit mer ärlig.
Hon gjorde allt från start till mål helt själv. Jag är så stolt över hennes initiativ.
Hon kände att det var lite tufft att skriva 24 stycken själv så jag drog in hennes brorosor i det hela. 8 lappar var med någon liten hälsning, rolig historia, gåta eller teckning ligger nu där i lådan. Öppna och dra en lapp varje dag, huller om buller.
”Jag hatar corona men jag älskar dig för du är positiv och alltid glad.” Ja, vad kan jag säga? Hon är en sådan varm och omtänksam lite tös.
Visst är det den finaste idéen? Och det har väl aldrig varit en bättre tid än i detta skitår som en morförälder kan motta en sådan låda.
Om du nu blev inspirerad men känner att tiden är kort till tisdag kan ju samma sak göras via mejl, sms eller mms. Ja det finns ju massa digitala lösningar.
Skumtomtefudge, Juleskumfudge eller tomtefudge? Ja vad skulle du döpa dem till? Kanske att ”kärt barn har många namn” är just vad det handlar om? Här har vi två klassiska julgodisar som blir till ett. Att skumtomtar aka juleskum och fudge ska finnas på gottabordet är en självklarhet och för att spara plats, kan man säga, så slås de smidigt ihop här till ett, ha ha.
Sedan kan man verkligen inte klaga på skönheten i den här färgen eller hur??! Har du testat? Om inte kommer receptet här!
Skumtomtefudge
Ingredienser: 200 g skumtomtar (2 påsar)
100 g smör
4 dl strösocker 2 dl vispgrädde 200 g vit choklad
Gör så här: Klä en form, ca 25 X 20 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan. Ställ en tjockbottnad kastrull på spisen och klipp ner skumtomtar i bitar. Lägg även i smör, socker, grädde och värm upp till medelvärme. Rör runt långsamt till allt smält samman. Fortsätt koka på medelvärme, så det sjuder, i 10 minuter.
Bryt chokladen i bitar, ta bort kastrullen från spisen och blanda ned chokladbitarna i smeten. Rör så all choklad smälter och smeten blir blank.
Häll över smeten i den bakplåtsklädda formen med hjälp av slickepott. Fördela jämnt och låt svalna och stelna. Skär sedan i bitar, kuber.
Juleskumsfudge förvaras i lufttät burk i kyl eller frys.
Tänk att 5 ingredienser kan bli så härligt tillsammans?! Jag blir ju rätt sugen på att testa ännu mer i fudgeväg.
Fudgen stelnar riktigt snabbt så det går fort att få fram sitt julgodis. Riktigt bra att veta när man liksom inte kan vänta.
Den rosa färgen är ju helt makalöst vacker. Verkligen härlig färgklick på julens gottabord. Ett väldigt gott och vackert julegotter som jag nu lärt mig att julgodis också kan heta.
Receptet är nu så klart med i min julbok: Julprassel & decembermys ihop med alla andra julgodisklasser.