Loppisvända på Österlen & italienskt i Kristianstad

Det är många loppisar, antikhandlare, second handbutiker i Skåne och om man har den årliga loppiskartan som är en hel broschyr kan man verkligen göra en turné över hela södra Sverige och fynda massa härligt. Nu hade vi bara några timmar och helst inte satt allt för länge i bilen så vi fokuserade på en bra vända och ja – det blev verkligen en bra vända.

Vi tog en lång biltur till Österlen och Simrishamn. Där finns en park med lång grusgång som har det lite speciella namnet Suckarnas gång men här var det allt annat än suckar för det är bakluckeloppis. Och fyndläge!

Sådana här lådor är som att hitta en ådra av trattkantareller i skogen. Man bara vet att det är godbitar i gömmorna.

Eller vad sägs om det här??? Ett knippe vimplar från olika städer, landskap. Jag ser framför mig hur jag skapar ett roligt flaggspel tillträdgården med dem.

Fina väninnor i fina Simrishamn.

Är man på Österlen så går det inte att undvika alla äppelodlingar med Kivik som nav. Så häftigt att vara på plats precis innan den totala blomningen.

Lunchdags och en googling gav oss Stjärnbryggeriet.

Och det var tur det. Vilket ställe!!!

Jag som gillar öl tycker det är så häftigt att se olika egna småbryggerier och testa nya smaker.

”Damerna i baren”. Det var vi det!

En alldeles perfekt fish ’n’ chips samt en god lager. Väl värt ett besök! Mätta åkte vi vidare på vår tur i östra Skåne.

Inte en loppis men en härlig butik att besöka: Makeriet.

Hade det bara varit klarblå himmel hade det varit den perfekta sommarbilden. Vackra vyer utanför bilfönstret.

Jag googlade lite loppisar och fick upp Svabesholm. En stor hästgård, kursgård med flertalet olika butiker, konstgallerier och café. Perfekt med något för alla.

Och vidare en liten vända till Södra Mellby Loppis för att sedan vända tillbaka till huset.

Efter lite bubbel och babbel samt lite läppstift var det dags att hoppa på bussen till Kristanstad.

Vår skånska väninna hade bokat bord på La bottega del gusto så det skulle bli en italiensk afton.

En mycket härlig dag lägger vi till handlingarna. Mycket trötta somnade vi snabbt. En dag kvar att göra livets loppisfynd på…

Kreativt bollplank – hur ser framtiden ut?

I fredags var jag inbjuden av Linum på en workshop där jag och andra olika kreativa personer skulle diskutera kommunikation, sociala medier, marknadsföring och allt det där som vi många jobbar med dagligen men inte sitter på makten att styra spelplanen. Vi alla jobbar på olika sätt med kommunikation och via olika plattformar som ständigt ändras, förstör, lyfter och utvecklas vilket gör att det är så svårt att hänga med. Och vara trygg i det man gör och kan för stunden i och med att det kan ändras nästa månad, Instagram inför nytt tillägg som gör att det sätt man jobbat inte funkar längre. Eller att det kan dyka upp en ny trend som man helt missat och då hamnar på läktaren. Det är inte en lugn stund.

Jag tycker att det är kul att varje dag är annorlunda, att jag måste hålla mig uppdaterad med det som sker och inte vara rädd för förändring. Men det gör också att man är så sårbar, att det jag gör idag, det som funkar för mig idag, kan imorgon vara ickefungerande. Vad är det man säger, att det inte växer mossa på rullande stenar och stenen Helena Lyth måste vara i rullning hela tiden, varje dag, för nu går det fort.

Jag kommer från reklambranschen och jobbat med bilder i hela mitt vuxna liv, med instagrams reels så var det inte längre stillbilder utan film som skulle produceras. Bara att lära sig. I början skulle personer bakom ett konto inte synas utan bara det hen skapade men sedan var det viktigt att personen syntes, blev en profil. Bara att lära sig älska kameran och ställa sig framför. Från att bara ha en plattform, bloggen, blev det Facebook, Pinterest Instagram, TikTok, nyhetsbrev, vara med i tidningar, tv och radio. Bara att lära sig en massa nya världar och vara proffs på samtliga.

Men hur länge kommer jag orka, kunna lära mig mer? Bemästra alla nya tekniker och medier? Stenen börjar rulla lite långsammare för det tar på krafterna.

Sedan har vi då elefanten i rummet! AI. Vi som jobbar med bilder ser kollegor skapa bilder utan att ens ta upp kameran, låta någon bot skriva texter och världen fylls av osanningar. Det här är en sak jag måste få mer info om för det är en verklighet vi står inför, kanske redan står i, och är man inte med på tåget så ska man nog se sig omkörd rätt snart. Men jag vill lära mig använda AI på rätt sätt, att det blir ett verktyg att ta hjälp av – inte låta ta över. För om det är något AI inte kan så är det kreativitet.

Ja många spännande tankar, frågeställningar och diskussioner studssade under vårt möte. Sedan blev det lunch och ledigt. Tack Linum för att jag fick komma och vara en del av detta.

En tågtripp till Skåne

Mina väninnor som jag nu känt i 28 år har en fin tradition av att åka iväg och ha helger tillsammans. Och dagarna fylls mest med massa prat men sedan enorma mängder loppisar och mat och denna resa var inget undantag.

Det började dock lite motigt då det var stopp i trafiken med en bro över Götakanal som fastnat. Då är det inte mycket som fungerar… Två timmar blev vi stående i Norrköping.

Men just en av de timmarna hade vi en bordsbokning i restaurangvagnen så det gick ju rätt bra ändå så att säga. På Snälltåget är det bordsservering och det är så poppis så man gör bäste genom att boka bord.

Härligt att se ett Sverige som vaknar till liv efter vintern svischa förbi.

Rätt möra och trötta kom vi äntligen fram till Hässleholm! Där mötte vi Stockholmare upp vår skånska väninna.

Väl hemma hos henne bullade vi upp en bättre kvällsmacka.

Och hennes underbara katter välkomnade oss.

Sedan var det läggdags för samtliga för nästa dag var det loppismaraton som gällde. Jag återkommer med den och förhoppningsvis ge tips om massa härliga loppisar i östra Skåne och Österlen. Hörs snart igen.

Väsktrenden att hålla koll på

Reklam för Richtmann Leather Goods
Hur säger man att man har varit i Japan utan att berätta det? Jo via sin väska. Om det är något nästintill alla har i Japan så är det små hängen på sina väskor. Både vuxna och barn, kvinnor och män hänger något på väskan som liksom visar vem de är. Förvånansvärt många vuxna kvinnor som hade pojkbandsmedlemmar som nyckelringar hängande på väskan ihop med andra söta små figurer. Eller karaktärer från filmer och spel, roliga och vackra saker eller bara allmänt gulliga ting. Jag pimpade så klart min väska jag med.

Och min väska vill jag visa upp för världen för om mina små hängen må komma från Japan så kommer väskan från Skellefteå. Den är handsydd av Markus Richtmann som jag mötte på Formex och jag föll pladask för hans hantverk, hans design och fantastiska tänk runt sin produkt. Som om han hade skapat den väska jag ville ha utan att vi mötts.

Alla Markus väskor designas och sys i hans egen designstudio i Skellefteå, där hållbarhet är en självklarhet. Han inspireras av asiatiska former, vilket i just detta fall var väldigt passande, och den svenska naturen. Hans design kännetecknas av lager-på-lager-teknik, där han framhäver sömmarna där de verkligen ska synas. Han använder svenskt, vegetabiliskt garvat läder, vilket ger en vacker patina över tid och är skonsamt för miljön. Väskorna är designade för att hålla – både i stil och funktion.

Och då det är han som syr allt och tar emot beställningar så kan du få just din önskade modell och ditt val av läder. Jag som älskar grönt och vill sticka ut lite grann valde det krokopräglade lädret. Jag fullkomligt älskar väskan som är perfekt både till vardags när jag handlar mjölk och när jag sitter i baren och sippar bubbel.

Gynna småskaliga svenska designers och få en väska för livet! Och att få följa ”födelsen” av min väska var verkligen så häftigt. hur många har en väska som man fått följa tillverkningen av? Det gör väskan än mer unik för mig.

Alla beslag är i massiv mässing, vilket ger en elegant och hållbar detalj som förhöjer både utseende och hållbarhet. Varje väska är unik, skapad med omsorg för långvarig funktionell användning och bär på en historia av kreativitet och hantverk. Kontakta Markus på markus@richtmann.se

Nytt i vardagsrummet, sideboard & musik

Reklam för Rowico Home
Jag har länge känt att vårt vardagsrum är det rum vi minst är i fast det just ska vara ett rum för vardagen. För att det ska bli ett rum att stanna i och inte bara passera i vardagen eller sitta i när det är gäster på besök behövs det ta ett omtag om det. Och det första steget är att placera ett sideboard, ett bänkskåp för att ge plats för fler saker som rummet behöver. Everett från Rowico Home har flyttat in!

När jag såg Everett i Rowico Homes showroom på BirgerJarlsgatan så såg jag svaret på det jag letade efter. Ett lågt skåp med breda hyllplan som rymmer mycket, stilren klassisk design som passar in och i massiv brunoljad 100% FSC®-certifierad ek skulle det bli ett hållbart val. En möbler att leva med länge, använda mycket.

En av de saker som jag så gärna viljat få in i vårt vardagsrum är makens gamla skivspelare som levt ett väldigt tillbakadraget liv. Om man inte kommer åt spelaren så används den inte så nu fick den komma fram och skivorna får plats i den platsbyggda hyllan i original vid fönstret.

Det blev en matchmade in heaven och med ens blev rummet inte bara snyggare med Everett utan även härligt ljudsatt.

Att göra ett hållbart val är för mig många flera olika saker. Dels att det är ett medvetet val – att köpet är genomtänkt och att jag vet att det är DEN möbeln vi ska leva med länge. Sedan att det är i material som är hållbara och miljömedvetna, gediget gjorda så möbeln tåls att användas mycket. Det känns bra att få samarbeta med Rowico Home som har just hållbarhet som ledord i sin design och produktion.

Att ha ett sideboard som nu rymmer alla de spel vi i familjen gärna spelar som nästan gömts i källaren gör också att rummet n blir mer levande, används mer. Och jag är lite nördigt lycklig över att ha en yta att få pynta, dekorera efter säsong.

Sideboardet är gediget gjort i massiv ek vilket gör att varje sideboard är unikt med olika ådring i trät och kvistar kan förekomma – det gör möbeln ännu vackrare. .

Innanför dörrarna sitter ett fast hyllplan och dörrarna har mjukstängande soft-close funktion.

Rowico skapar möbler i skandinavisk design. Skapar hållbara möbler för hemmet där vardagen pågår, familjen växer och vännerna stannar länge. De säger: where your life is och de var ju precis det jag önskade för vårt vardagsrum, ta tillbaka livet i det och nu är det så.

Titta in hos Rowico Home och se hur du kan skapa liv i ditt hem med vacker design att leva med länge.

Celeste, rosé, röda läppar & takåsar

Jag var bjuden till Celeste för att vara med lanseringen av årets släpp av rosévinet Ultimate Provance. Det är något med serveringar högt upp i skyn, takbarer och terrasser som blir som en egen värld, gömd för de som går på gatan nedanför.

Jag och maken har pratat länge om att boka bord på Celeste men inte kommit till skott. Så kul att få se denna omtalade restaurang med takbar. Och det var mycket mer intressant än vad jag nog sett framför mig. Låt mig förklara.

Att tråckla sig in från gatan i det stora huset, gå via gårdsplanen och hitta hissen som tar en 8 våningar upp gör att det känns lite hemligt. Som att man tillhör ett hemligt sällskap som ensamma vet om detta ställe. Och att sedan komma ut för att se den stora utsikten.

Och sedan kliva in i det glashus som ligger där på taket. Och då det som överraskade: rätt lilla lokalen. Fast alldeles lagom stor. Många takbarer har tagit över hela tak och det kan det göra här på sommaren, med balkongerna under bar himmel men det lilla glashuset var mer intimt ändå vad jag trodde det skulle vara. Vilket jag gillade.

Glatt sällskap av Jessica, Jessica och Lena.

Baren i glashuset med infravärme och filtar. Det behövdes, var är majsolen någonstans…?

Och innanför baren ligger matsalen som också är köket.

Och här är dagens värdinna: Ultimate Provance. Vi står på vippen till rosésäsongen och det här blev min premiär.

Jonas Lagerström hälsade oss välkomna. Jag och maken åt på hans andra restaurang, Michelinkrogen Etoile, på en bröllopsdag för längesedan. Att det skulle bli gott det visste vi för Jonas är en gammal Årets Kock-vinnare samt TV4-tävlingen Kockarnas kamp-vinnare. Och att hans Etolie då har en stjärna i Guide Michelin.

Bara sånt som Jonas kan: en minismörgåstårta som Jonas favoritglass som barn: Vienetta. Minns du den? Glasstårtan som var lite vågig. Du ser likheten va?

Den här rätten heter Sommar och ja, det var sommar på ett fat. Melon, jalapeno, gurka, lax och sval soppa.

Och sedan var det prov. Alla fick ett test på sina kunskaper om Rosé, Provance och allmänna vinkunskaper. Och nu blev det tyst och koncentration. Det låg nämligen en resa för två till Provance med besök på vingården som odlar, skördar och skapar Ultimate Provance. Skoja att alla ville vinna!!!!

Det var tre som hade alla rätt så det blev dragning. Jag hade endast två fel och det var helt klart slarvfel. Fasen!!!

Efterrätten ’jordgubbar med grädde’ låter enkel men det här är just jordgubbar med grädde fast till en helt ny nivå. När jordgubbarna blivit till nån sorts kompott/marmelad och glassen samt grädden är så där perfekt så man liksom blir religös. Wow!

Minglade vidare ut på terassen med min vän och kollega Emma, som för övrigt är ny bloggare på Elle. Vi matchade fint med våra röda lackaccessoarer och röda läppar.

Ta en bra bild. Skratta åt att man inte ser klok ut när man försöker. Så var det.

Tack Urban Wines och Gastro PR för en mycket härlig och god invigning av rosésäsongen.

7 takbarer i Stockholm – underbara takterasser

Det finns många takbarer i Stockholm och ljuvliga takterasser med milsvida vyer och utsikter nu mer. Det har verkligen hänt något i Stockholm på senare år där tidigare anonyma och gråa tak blivit till gröna parker och livliga mingelbarer. Helt fantastiskt säger jag!

Har du någon favorit bland alla takbarer i Stockholm? Jag har några och när jag kollar i mitt bildarkiv så ser jag att jag har ett helt gäng faktiskt. Vad kan väl då vara bättre än att jag sätter samman dem till en lista med tips på takbarer i Stockholm? och kanske det kan inspirera dig att ta hissen hela vägen upp.

7 takbarer i Stockholm – underbara takterasser

Freyja

Om du har vänner från utlandet på besök så är det hit till Freyja du tar dem för en drink i kvällssolen. utsikt över Stadshuset och du säger ”yes, it’s over there the Noble Prize dinner is”. En uteservering som liksom ringlar sig runt huset. inte jättestor vilket gör att det är lite lagom mycket folk. Om du äter på Freya så har du som middagsgäst möjlighet att vara på en egen del av uteserveringen. Bargästerna en annan del.

Från gatan kan du inte ana den magnifika utsikten då Freyja är beläget i Komun och s hus så entrén lovar inte mycket. Men det är liksom det som är charmen – du åker 8 våningar upp och överraskas.

Urban Deli

Mer urbant än så här blir det nog inte. Ovanför stimmiga Sveavägen finns Urban Delis Takpark, för park kan man nästan kalla det. Över taket går gångar och runt dem finns det träd och planeringar som du får runda som om du gick i en skog. En väldigt stor uteservering men ed sina gångar och små öppna ytor blir det intimt. En 360° utsikt ger soliga dagar en helt otrolig stark sol så ta med både solglasögon och solkräm för det bränner på! Platserna är hett eftertraktade så det blir till att nån står i kön för att handla och någon får leta bord. Men det brukar lösa sig och att mingal i någon av de flertalet olika barerna på taket är så klart bra det med.

Spesso

En lugn oas vid stadens mest trafikerade centrum, precis vid Sergelstorg, finns denna härliga takbar. Spesso är en modern italiensk restaurang högst upp i huset året om och på sommaren utökas ytan till mer än det dubbla med takterassen. Ett fantastiskt ställe att njuta med gänget vänner eller familj. Fungerar fint även vid lite sämre väder då de stora parasollerna blir som tak.

Pelago

Om du söker full fart, mycket folk, fantastisk utsikt, hög musik och grillos är Pelago stället för dig. Här är det inte stilla och tillbakadraget utan uteliv i dubbel bemärkelse. Takterassen ringlar över hela taket och följer huset så det är stora ytor blandat med smala gångar. Mat serveras till borden som har bordsnummer. Fokus på enkla men goda grillrätter. DjJ spelar hög musik och är det strålande sol är det inte svårt att känna att man är nånstans runt Medelhavet. Fast med vackrare utsikt!

Gondolen

Om du instället går av en nivå innan Pelago och vill ha en lite lägre nivå på musiken och tempot har du Gondolens utebar, Bar Zeppelin. Så härligt att sitta och sippa på något svalt och se ut över stan oc prata ikapp med goda vänner.

Scandic Continental

På stora bullriga Vasagatan har du Hotell Continental som gömmer den hemliga takbaren Capital. Perfekt plats för en AW ihop med vänner som är stan och sedan ska åt olika håll då centralen med alla sina kommunikationer är bokstavligen under huset. Men där uppe är det bra med plats att både stå och sitta. De bassänger som ramar in uteserveringen lockar till bad men det tror jag inte är tillåtet…? Kliv in i restaurangen för middag eller ta något från barmenyn.

Clarion

Men någon som faktiskt bjuder på bad är Clarion med Selma City Spa men det kräver bokning så det är inget för en spontanare. Men det är väl just det som är det härliga – att det är en plats för avkoppling, mitt i stan. Finns flertalet olika behandlingar att boka. Om du däremot vill vara spontan finns en trappa under Pool Club deras Garden Bar. Öppen för alla.

Har du någon bra takbar eller taktservering i Stockholm du tycker jag bör testa? Jag tar gärna emot dina tips och förslag.

Frukost i det gula, det börjar slå ut i trädgården

Ja visade hur trädgården fått sig ett uppryck med en uteplats men på de bilderna var det inte ett blad utslaget och jag lovade visa upp när det var lite mer utslaget. Nu, en månad senare, är det grönare och hela syrenbersån är på gång. Det gröna rum som blir med de täta gröna väggarna av syrenerna börjar komma till.

Syrenerna är 85 år gamla då de planterades samma år som huset bugades. Det vi för vi fick besök strax efter vi flyttade in av en kvinna som bodde och växte upp i huset som byggdes 1940. Det är mäktigt att veta att de har stått pall och mått bra här. Och att den fina syrenbersån ger oss så mycket glädje varje sommar.

Med syrenerna som fond så har jag adderat på krukor med blommor. Jag hade så många fina blommor och planer men där kom ett rådjur under natten och mumsade upp hälften. J**la rådjur!!! Jag hade sprejat sådan där bort-med-rådjurssprej på blommorna och det fick jag straff för. Några står kvar och det får jag väl vara glad för. Hoppas blommorna repar sig och att några knoppar kan komma upp i alla fall…

Det heter ju frukost i det gröna men då jag tycker så mycket om gult i kuddar, filtar och detaljer så känns det mer som frusot i det gula.

Skuggspel på parasollets tyg. Är inte det blend det vackraste man kan se nu? Det är en sådan där sak jag kan komma på efter den långa vintern och gråa våren ha längtat efter utan att vetat om det. Något man tar föregivet under sommaren. Som att ligga på en filt och titta på moln, det man liksom inte gör i februari men vill göra varje dag maj-septemer.

Jag skulle vilja säga att vår frukostplats är invigd och jag hoppas på lite mer värme för i solen är det varmt men kylan sitter där. Men den kommer. Och jag och mitt uterum är redo!

30 tips på snittar & plockmat till mingelfest

Det är många gånger på året man serverar snittar och plockmat. Speciellt vid olika tillställningar som födelsedagar, student, nyår eller trevliga trädgårdsmingel. Det är något speciellt med att servera härliga fat med olika små snittar och plockmat för det ser så härligt ut. Och allra helst ska snittarna vara enkla att göra och tänk, just sådana har jag massor av.

30 tips på snittar & plockmat till mingelfest

Här kommer ett gäng tips. Under bilderna finns länk till inlägg med recept. Hoppas det finns något som kan inspirera. Och söker du snittar till glöggmingel? Då ska du kolla HÄR för 26 st recept.

Tre snittar med smördeg Med smördeg kommer man långt och nästan allt blir gott och läckert med den frasiga varma degen.

Friterade röstibollar – i tesil. En imponerande liten munsbit.

Tre små spanska snittar. När du önskar ”resa” söder över.

Ostfyllda rädisor är både vackert och gott.

enkla snittar

En hel buffé av snittar. För det är ju bästa maten!

Gratinerade musslor Kan också serveras som en förrätt

Bruschetta med riven tomat Somrigare än detta går väl inte att finna.

Räkor med cocktailsauce Som på film. Servera på buffé eller portion.

Endiver fyllda med ädelost och nötter En krispig smakbomb

Snittar till nyår

Fem små snittar att förbereda:
• Ostpuffar med picklad rödlök
• Kex med ankleverpaté & päron
• Selleri med ädelostkräm & valnöt
• Ädelostboll med pekannötter och tranbär
• Mini-hasselbackspotatis med creme fraiche, rom, rödlök

Yoghurt, saltgurka och honung Den där kombinationen alla älskar.

Upp nedvänd tomatpaj

Små upp- och nedvänd tomatpajer Enklaste sättet att imponera på gästerna.

ugnsbakad brieost

Ugnsbakade brie med nötter, torkad frukt och honung För det är alltid det alla vill ha.

Färskost med sweetchili När du har noll tid men får det att se avancerat ut.

Små smördegspiroger med spenatfyllning Perfekt när det ska vara något som är lite matigare.

Pizza med plock till snittar. Perfekt för matigt mingel

Goda dippsåser och -röror:
Kronärtskocksröra
Yoghurt med feferoni
Hummus
Romröra
Sval jalapeño (med livets chips)

Sött till:
Ugnsbakade vindruvorna passar till det mesta
Melon med olivolja och pumpafrön att plocka med tandpetare
Vattenmelon med citron Som en helt annan frukt

Den 7.e maj körde jag i 100 km/tim!

Det här måste kommas ihåg som en stor dag i Helena Lyths liv. Jag körde för första gången i mitt 51-åriga liv på en motorväg. ”Idag tar vi hastighetsrekord!” sa min körlärare och jag blev alldeles stel när jag såg vart vi var på väg.

Jag trodde vi skulle svänga av mot höger där jag kört tidigare men vi tog vänster – mot motorvägen och jag liksom frös. Där och då fanns det inget att göra mer än att, bokstavligen, bara köra på.

”Kolla nu döda vinkeln, backspegeln och sidospegeln, att du har fritt till vänster om dig, blinka vänster, sakta kör ut i vänster körfält och öka hastigheten” sa han lugnt men inom mig var det cirkus av känslor. Jag var på motorvägen och hastigheten var 100 km/tim. Och jag gjorde det!!!

”Jag måste köpa en deo!” väste jag för svetten fullkomligt rann om mig. Jag vågade inte lyfta händerna från ratten för det var som sjöar i varje veck i händerna.

Det roliga var att när det sedan blev 80 och 60 km/tim så kändes det sååååå långsamt. Det som jag innan tyckt var alldeles omöjligt och för fort. Börjar jag bli kaxig nu?

Ja, status i min körkortsresa är alltså att jag nu åker på de stora vägarna. Men att åka ut från parkeringen när körskolelektionen börjar är fortfarande helt hopplöst, ha ha. Alltid helt ouppvärmd där på parkeringen. Den ska väl sätta sig också så småningom.