Är detta ens ett påskris?

Du har fått se mitt lilla ris med blomklockorna och riset fyllt med godis. Då kanske man skulle tro att jag stannade där men nej. Jag har gjort ett ris till. Eller nja… det är ju inte så mycket ris egentligen. Snarare en bukett pyntad med ägg. Eller vad ska man kalla det?

Så här var det. Jag hade kvar den gren med mininypon jag köpte i november och även om den har torkat så är den vacker så den ville jag göra något med nu till påsk. Den gjorde jag till en julkalender om du minns, annars se HÄR.

Den är ju perfekt att hänga saker på så då kunde de ägg jag har kvar från DETTA påskris ungas upp. Kanske att de rosa banden inte är helt lyckade men orka byta…

Jag tänkte att grenen skulle få sällskap av en härlig bukett med färska blommor. Bären är röda så något rött men sedan då friskt vårgrönt och något gult för att få in påsken.

Och ja, då blev det så här.

Men kan man kalla det påskris? Något risigt i vas pyntat med något påskigt…? Ja då blir det påskris men enligt regelboken så är det nog någon form av hybrid.

Men maffig och i ögonfallande blev den och det behöver den där stora platsen på öppna spisen.

Får se om jag nöjer mig med tre ris…

Räddar pärlhyacinten & ser den på nytt

Vi är många som njuter av de söta vårlökarna och vårblommorna vi nu kan köpa i blomsterdiskarna. De vackra blå pärlhyacinterna är något utöver det vanliga. Den blå färgen är den ovanligaste i naturen för pollinatörer kan tydligen inte se den. Otur för blåsippa och blåklocka…

Jag köpte två krukor helt outslagna pärlhyacinter och på bara någon dag var de så vackra, i full blom. Det dröjde inte länge innan de växte sig långa och gängliga. De liksom vältrade sig ut över bordet från den ena krukan.

Snipp snipp och jag klippte av dem för att sätta i en liten vas.

Då slog det mig att jag aldrig sett så många ihoptryckta så här. För att de är så små så ser man inte riktigt skönheten.

Det fick mig att hämta kameran och fånga dem. Jag tycker de förtjänar det! Så nu vet du det – klipp dem när de inte längre kan stå och du får du söta små buketter i stället.

Påskris pyntat med påskgodis

Det finns tre saker en påsk inte kan vara utan: påskgodis, påskris och påskpyssel. Så vad sägs om att kombinera dessa tre? Med ett påskris fyllt med påskgodis pysslade i små söta ”fjäderpåsar”.

Jag har nu detta ris i hallen så om/när det ringer på dörren av små söta påskkärringar får de helt enkelt välja en påse från riset.

Och sedan är det ju väldigt vackert så i väntan på barnen står det och sprider påskstämning. Flerfunktion! Sånt gillar jag.

Påskpyssel: påskgodis i påskriset

Vad som behövs:
Påskgodis
Silkespapper
Tygband/sidenband
Nål och tråd

Gör så här: Klipp till 17-20 cm stora kvadrater av silkespapper. Lägg några godisar i mitten och dra ihop pappret så det blir en liten säck. Vrid lite så pappret låser sig.

Bind ett band runt i rosett. Trä en kraftig tråd på nål och för in bakom bandet på baksidan av godisknytet. Knyt ihop tråden och häng upp den lille godispåsen i påskriset.

Nu valde jag att ha en och samma sorts godis i påsarna men det hade kanske varit bättre att ha en blandning så man inte riskerar att få ”fel” godis när man väljer… Äsch, man får ta flera istället 😅

Vårvackert kvällsljus både ute & inne

Mina påskpynt detta år är inte jättetydliga påskpynt. Eller jag vet inte om de någonsin varit det egentligen. Lite mer av de där säsongs- och årstidstypsika så som mycket påskliljor, vårblommor och sedan massa ägg. Det mest tydliga tydliga påskpyntet är väl att ha många ris och grenar för att gärna hänga saker i.

Och sedan då färgvalen. Att det nu blir mycket gult och pastell, gärna rosa.

Och så blev det i min favoritljusstake från Pols Potts. Honungsfärgade ljus med både tygband och sammetsband i rosa rosetter.

Och just rosetter i denna ljusstake har jag visat även på halloween och jul. Hur blir det till midsommar? 😂

Lite mustigare gul ihop med gammelrosa får mig alltid att tänka på Pippis Annika. I filmerna från 60-talet så har hon alltid rosa byxor och gul t-shirt. Den kombon sitter som berget ihop med henne. Någon mer som har den som minne?

De pappägg vi har när vi på påskafton har äggjakt la jag i en korgskål. Blev som ett pynt i väntan på kalaset.

Ett vackert soligt kvällsljus, både inne och ute. Det är verkligen märkbart nu hur mycket ljusare det är och hur mycket längre dagarna är. Nästan så jag får påminna mig själv om att hinna njuta. Det går så fort och tiderna där man mest drömmer om nästa fas är också värda att njuta.

Så med det önskar jag godkväll.

Snabba lax- & räksalladen med romsås. En tårtsallad!

Jag brukar kalla det för en tårtsallad. När jag liksom bygger upp en sallad på ett stort plant fat i olika våningar. Istället för att blanda allt i en bunke eller skål läggs salladen alltså ut på fat med ingrediens för ingrediens.

Som den lunch jag hade i veckan och när jag gjorde en lax- och räksallad. Enklaste enkla och snabbt fixat men ack så god och dessutom så vacker. Den förtjänar helt klart ett eget blogginlägg.

Snabba lax- & räksalladen. En tårtsallad!

Ingredienser:
Salladsblad av önskad sort, här hade jag romansallad och salladskål (kinakål)
Gurka
Rädisor
Sugarsnaps
Gul paprika
Salladslök
Selleri
Avocado
Varmrökt lax
Räkor
Ärtskott

Romsås:
1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
3-4 msk forellrom (för lite större korn)
1/2 dl hackad gräslök
ev citron
Svartpeppar, salt

Gör så här: Skär sallad i strimlor och lägg i en stor bunke. Dela gurka på längden, gröp ut innandömet och skär i kvartar. Skiva rädisor, salladslök, selleri, sugarsnaps och lägg i bunken. Skär paprika i smala stavar och blanda i. ringa över lite olja och vänd ner en nypa flingsalt. Lägg ut denna salladsbas på ett stort fat.

Gröp ur avokado och lägg ovanpå. Dela varmrökt lax i bitar och lägg som ett lager ovanpå. Fortsätt med räkor. Avsluta med ärtskott.

Romsås: blanda samman och smaka av med peppar, salt och citron.

Så enkelt, så snabbt och så himla gott. Och det är ju oändligt vad salladen kan varieras. Denna serverades med både förrätt och kaka till kaffet efter men annars är en bit nybakad baguett eller surdegsbröd perfekt till.

Vill du ha förslag på andra sallader? Bra för här kommer det ett gäng:

• Helenas franska sallad
Caprese med tomat, mozzarella och basilika
sallad med kallrökt lax och avokado serverad i blad
tomat- och halloumisallad – både varm och kall
sommarsallad till grillat med jordgubbar och avokado
• Äkta grekisk sallad – ja som sagt…
• Retro – räksallad
Brödsallad – bra restmat

Smördegssnurra med krämig räkfyllning & ägg till påsk

Puffig smördeg, krämig räkfyllning och ett perfekt kokt ägg, det låter väl som en mycket bra liten förrätt till påsk? Det var i alla fall det jag tyckte och testade när jag hade lunch för kollegor här om dagen.

Det jag ville göra var små vackra snurror av smördeg för det är ju bland det godaste som finns. Jag funderade länge på vad jag skulle fylla dem med och då mindes jag Prins Bertils crêpes som serverades ofta i barndomshemmet. Dvs krämig räkfyllning i crêpen, eller pannkakor om man ska vara ärlig. Sådan skulle det vara och för att göra smördegssnurrorna så där påskigt fint, ett perfekt kokt ägg (enligt mig) ovanpå.

Smördegssnurra med krämig räkfyllning & ägg till påsk

Ingredienser:
Färdiga smördegsplattor
220 g färdig hollandaisesås
220 g skalade räkor
1 knippe dill
100 g riven ost, gärna vällagrad
1 ägg till pensling
ägg, en halva per portion
ev ärtskott

Gör så här: Ta ut smördegsplattorna från frysen och låt ligga i rumstemperatur i 15 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Koka ägg ca 7 minuter, de får gärna ha krämigt lös gula. Skala, låt svalan och skär i halvor.

Blanda räkor och hollandaisesås med repad dill i en bunke. Riv ost och lägg i egen skål.

Skär en smördegsplatta på mitten till två kvadrater och gör nu en i taget (se steg-för-steg nedan). Vänd smördegsplattan till en romb/diamant och vik lätt ihop till en triangel. Smördegsplattan får inte klibba ihop.

Skär skåror längs med de sneda sidorna, lite mindre än en cm in. Skär från nederkant och mot toppen men inte hela vägen, lämna toppen hel. Veckla ut.

Ta nu en av de skurna flikarna och vik över till den andra och samma sak med den andra fliken. Den blir en kvart på högkant med en topp och botten.

Slå ihop ett ägg i en skål och pensla på allt utom ytan inuti. Gärna pensla under flikarna så de liksom ”klistras” fast.

Fyll försiktigt med räkröra, beroende på räkorna storlek ca 3-4 st. Toppa med en nypa riven ost.

Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i ugn i ca 20 minuter, tills frasiga och gyllene.

När plåten tas ut är fyllningen hög men den sjunker snabbt och ger en liten ”grop” som nu kan fyllas med tex ärtskott och en ägghalva. Servera.

Alltså, är bara inte allt med smördeg gott?

Kanske den enklaste räkröran, räkfyllningen någonsin? Ja i alla fall om man ha färdig hollandais. Ja men du vet ju hur jag gillar genvägar…

Bli inte förvånad när plåten tas ut och räkorna ser ut att vilja simma iväg ur smördegen. Fyllningen sväller i värmen men sjunker snabbt. Peta räkorna rätt om de har kommit utanför sin lilla grop.

Om jag får säga det själv så tycker jag de blev himla fina. Och så kart goda!

En liten rätt att starta påsken med? Eller bara som en snitt till buffén?

Vårlunch hemma med kollegor

När man är ensamföretagare så får man hitta personer att prata med, skapa sina egna kollegor. När man arbetar med sociala medier så är det bara de som också jobbar med det som förstår, kan hjälpa och vara den där som får en ur sina snurriga tankar. Det är något jag verkligen vill uppmuntra alla som vill bli eller är ensamföretagare – att omge sig med personer som får en att stå stadigt och växa. Inte det enklaste att hitta, det vet jag, men värt tiden att nätverka för ensam är inte stark.

När man är hela tiden i mobilen som vi som jobbar med sociala medier har man kontakt med hur många människor som helst dagarna i ända men det är vid fysiska möten man kan verkligen prata ordentligt. Så då tog jag och bjöd in två kollegor jag egentligen inte känner men känt att jag vill veta mer om, Annelie och Marianne.

Och jag passade också på att testa en rätt på dem. Man får ju passa på när bordet dukas upp och jag får chansen att servera, förhoppningsvis, gott.

Jag bjöd på en smördegsknyte med räkfyllning (återkommer med recept), lax- och räksallad samt sockerkaka till kaffet. Snabbt fixad lunch som kunde förberedas så det fanns tid att prata.

Och det gjorde vi. 3,5 timmar försvann i ett nafs. Det roliga var att Annelie och Marianne aldrig träffat varann och det vet an ju aldrig om det ska klicka men som så oftast när jag drar ihop folk; om jag gillar dem borde de gilla varann.

Jag gjorde två olika sockerkakor, bara för att jag blev så osäker på första receptet. Då kom jag på att det kunde ju vara bra att göra ett sockerkaks-test.; ”med eller utan salt?” Den med salt vann i min bok men kanske inte alla höll med.

Jag tyckte detta var så kul så kanske jag får göra detta fler gånger, att bjuda in personer jag inte känner för att just lära känna. Man kan väl aldrig få för många kollegor?

Ett utslaget påskris pyntat med fyndade blomklockor

Det ris jag plockade, se HÄR, har börjat slå ut. Det är en vecka kvar till påsk så jag hoppas på än mer spirande små ljusgröna blad. Björkris är så sött med sina små musöron som min mamma lärde mig att de små bladen heter i början. Nästan självlysande. Jag inser nu att jag verkligen ska tacka vår lycka att ingen i familjen är allergisk så vi kan ha utslaget ris. Inte alla som kan det.

Men något alla kan är att pynta sig ett ris. Jag har detta fina fynd i riset nu. Om inte riset kan blomma kan ju dekorationerna göra det.

Jag vargtimme-surfade som vanligt och landade på Tradera. Där dök flera annonser med små blomklockor med hängen upp. Alltså det var massa annonser faktiskt. Alla sa att det var gamla klockor men jag vet inte jag…

De ser helt klart vintage ut i stilen och skulle mycket väl vara något från 50-talet men hur mycket plastförpackning var det då? Någon som vet.

Jag har sett helt nyproducerade i butikerna nu men de ser inte riktigt ut som dessa. Ja ja, hursomhelst – jag vann två budgivningar och 11 stycken små blomklockor med plingande kläppar är nu i min ägo.

Jag ska vårda dem ömt oavsett hur gamla de är och jag ser fram att plocka fram dem år efter år. Kanske det blir fler och hela riset tyngs ner av ett stort klockspel?

Med på bordet får nu äggkoppen vi fått av svärmor. Hon gav alla i familjen varsin äggkopp med olika djur. Väldigt kul present för alla har ju sitt kraftdjur. Nu är äggkoppen ett påskigt saltkar istället.

Jaghar så mycket nu i min bildmapp och i utkast här så jag ska sätta igång och få ner allt. Jag hoppas på många inspirerande blogginlägg framöver.

Tills dess:

Nytt poddavsnitt – det stora påskavsnittet

Äntligen fick vi prata fullt ut om påsken i ett poddasvitt. Så länge vi tassat runt detta i tidigare avsnitt. Men det börjar lite annorlunda. Minst sagt. Det blev nämligen inspelning i Hannas säng… Lyssna så förstår du.

Hoppas du får en rolig lyssning och kanske till och med inspirerad.

Påskmaten, vårens solstrålar, umgås många eller få, billigt vin med nunnor, kärringminnen – ja en salig, kacklig röra. Precis som sig bör.

Stort tack till er som var med och svarade på hur er drömpåsk ser ut. Så fina värmande drömmar där de tre finaste sakerna fanns med: naturen, maten och umgänget. Jag håller med! ❤️

Ansjovisrullen, se recept HÄR.

Påskkärring i gröna byxor från 2023

Påskkärring i underklänning och Marimekko från 1984

Så får du krasse till påskaftons bordsdukning

Jag visade ett påskbord från förr på Instagram och fick frågor om hur man kan tajma krasse i äggskal till påskafton. Då kommer tidsplanen här, bara att följa:

21/3 Lägg bomull i rena äggskal, häll på vatten så det blir genomblött men inte badar, strö över krassefrön. Täck med plastfolie och ställ ljust.

22/3 Lyft på folie, häll på vatten försiktigt så inte fröna far runt. Täck igen med folie.

23/4 Fröna har börjat goa in sig i vätska. Håll fuktiga under folie.

24/4 De börjar grodda sig. Håll fuktiga under folie.

25-29/3 Håll fuktiga. Ta bort plasten när det är bra med gröna blad och de får höjd.

30/3 Glad påsk. Ställ fram i dukningen ihop med liten sax.