Att dadlar och julen hör ihop är en sanning. Jag minns så tydligt hur det lilla soffbordet i barndomens vardagsrum (det som var mer vuxet inrett än det vid tv.n) vid jul hade sådana där saker som barn inte ville ha: clementiner, nötter, torkade fikon och dadlar. Det var mest pappa som åt av det bordet, jag kunde knäcka lite nötter men de torkade frukterna höll jag mig från. Men, om de inte skulle vara med så haltade julen. Alla beståndsdelar måste vara med även om jag inte ville ha dem ha ha.
Nu i vuxen ålder så har jag givetvis dadlar med i min jul. De måste var med för de är ju så otroligt goda. Speciellt när man gör något med dem. Här har jag tre förslag på dadlar till jul. Goda till glöggen eller bara som de är, som julgodis.
3 goda snittar med dadlar till glögg & jul
Ädelostfyllda dadlar
Dadlar
Gräddädelost (eller den ädelost du gillar)
Valnötter
Gör så här: Skär längs med mjuka dadlar och plocka ut den lilla kärnan. Skär en gräddädelost i mindre bitar, gärna som små stavar.
Tryck försiktigt ner ädelosten i dadeln och toppa med en bit valnöt. Redo att servera.
Baconinlindade dadlar
Baconskivor
Dadlar
Gör så här: Värm ugnen till 200° och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Om de färska dadlarna har kärnor skärs en skåra över dadeln och kärnan pillas ut. Separera baconskivorna och rulla in dadlarna, en per skiva. Lägg på plåten med bakplåtspapper med skarven nedåt. Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter. Lägg över på fat och servera med tandpetare.
Marsipanfyllda dadlar
Färska dadlar
Mandelmassa
Mörk fin choklad
Flingsalt
Gör så här: Om de färska dadlarna har kärnor skärs en skåra över dadeln och kärnan pillas ut. Ta 1-2 tsk mandelmassa och lägg i dadeln, tryck ihop lite lätt. Lägg alla fyllda dalar på en plåt eller bricka med bakplåtspapper. Smält den mörka chokladen i vattenbad och ringla över dadlarna med en sked. Smula, strössla flingsalt över och låt stelna.
Årets adventsljusstake blev en ny variant här hos mig. Ja, det kan tyckas att jag ligger lite efter då första advent var igår och det är sant. Jag ligger galet bakom med det mesta då det är lite av högtryck på mig just nu… Undrar varför… Men adventsljusstaken tändes igår så det är bara digitalt jag ligger efter med den så att säga.
Hur som helst, det blev en adventsljusstake av en bred kruka, denna är den stora varianten av den klassiska Waldemarsuddekrukan, 4 stora röda julstjärnor (alltså växten – så förvirrande det där), 4 bruna ölflaskor utan etikett, 4 ljushållare för flaskor och så klart 4 ljus. Häpp.
Väldigt enkelt fixat och bara att montera ihop kan man väl säga. Tur att när jag har mycket att göra så är mina pyssel ändå snabbfixade 😂
Ja, det var det. Och vårt fina firande av första advent ska jag återkomma med för det blev en heldag.
Det finns vissa smaker som är så förknippade med julen så det är svårt att äta dem på andra stunder på året. För mig är knäck och polkagris två av dem. Så om man gör en riktig gräddig kola med polkagris – ja då får man väl det perfekta julgodiset? Skulle våga mig på att svara ja på den faktiskt.
Polkagriskola – två av julens goda i ett
Ingredienser 3 dl strösocker 0,5 dl sirap 0,5 dl glykos 100 g smör 2 del grädde 1 krm salt 1 dl polkagrisar
Gör så här: Lägg samtliga ingredienser utom polkagrisar i en tjockbottnad kastrull och koka upp till 125-127° under omrörning. Hacka polkagrisar.
Häll kolan i en form med bakplåtspapper eller i knäckformar. Fördela den hackade polkagrisen jämnt. Låt svalna och eventuellt skär sedan i rutor, klä in i papper – om du då inte använt knäckformar. Förvaras i kylskåp.
Ser du mer julgodis du vill ha recept på? Klicka då på dessa:
Jag får ofta frågan om varför jag gillar julen så mycket. Det svar jag landar i är att alla sinnen får sig en fest under denna ljuvliga tid på året. Julmusik sprider stämning överallt, även i en kö i matbutiken, ljusslingor lyser upp den mörkaste tiden på året, ljusstakar och pappstjärnor glimrar fint i alla fönster. Nostalgiska smaker som man längtat efter hela året ger minnen vid första sippen av bubblig kall julmust. Varma kläder och mycket textilier i hemmet sveper in oss i julstämning.
Det som på en millisekund får mig att färdas bakåt i tiden, att hamna i föräldrahemmets funkiskök på 80-talet och som får hela mig att känna att »nu är det julafton« är doften av puttrande varm rödkål på spisen. Skalad clementin, söt glögg och nybakade pepparkakor i all ära men inget slår rödkålen, för det är bara på julafton den fyller hela köket med väldoft.
För mig är julen en magisk fest i två akter. Vi har december med en nedräkning och uppladdning där jag försöker att låta varje dag innehålla något extra. Pynta hemmet i glitter och ljus, pepparkaksbak på en tisdag efter skolan, adventsmys med vänner och kollegor, paketinslagning ensam i köket – allt detta är en del av den fest som julen bjuder på.
Akt två är själva julafton. Det viktigaste då är att vara tillsammans, få träffa nära och kära som det kanske har gått månader sedan jag såg sist. Som barn var det mina utflyttade äldre bröder som kom hem och fyllde huset. Då spelade det ingen roll hur mycket mat som stod på bordet eller hur pyntat det var – vi var tillsammans.
Julens magi, vad är det egentligen? Det finns det nog lika många svar på som det finns julgranskulor. Men det fina är att magin inte går att köpa eller ta på, det är en ovärderlig känsla som kan spridas av oss alla. En stund att ge. Oavsett om man är religiös eller ej är det en högtidlig tid att dela med andra.
Texten är tagen från min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri.
Något gott till glögg? Ja det kan jag absolut inspirera till. Goda enkla snittar till glöggen och hela julen som också ger ett litet leende – det är väl vad de här som ostgranarna ger?
Och snabbt går de också att få fram. Krävs ingen ugn eller ens spis. Bara att montera ihop och om det är något man önskar i december och jultider så är det helt klart snabba enkla tips som också blir gott och varför inte lite roligt också.
De här ostgranarna var något jag kom på när jag vaknade någon gång i vargtimman och kunde inte somna om. ”Jaha, när jag ändå ligger här och är vaken kan jag väl försöka komma på något att servera till glöggen vi ska ha!?” sa jag till mig själv i huvudet. Och jag kan inte riktigt återge hur tankegången gick men jag kunde för mitt liv inte somna om när jag väl kommit på det hela. Jag vr ju tvungen att rusa till butiken och inhandla allt. Och sedan kan jag säga att det blev succé. Jag hoppas du också gillar det och att det både ger en rolig pysselstund och goda snittar.
Ostgranar som snittar till jul & glögg
Ingredienser:
Mjuk ost i trekantsform, som Le vache qui rit
Gräslök
Salta pinnar
Salta kex, som TUC
Gör så här: Finhacka gräslöken och lägg på ett fat. Halvera de salta pinnarna.
Ta av folie från ostarna och lägg en på en halv salt pinne från botten på trekanten, upp till några cm in. Tryck ner pinnen något så du kan hålla i granen med pinnen.
Tryck ner osten med pinnen i gräslökshacket så det fäster ett litet grönt täcke på den sidan pinnen inte är.
Vrid på osten och lägg ner hela ”granen” på ett salt kex. Lägg på ett serveringsfat och servera omgående.
Jag har fler snittar som kan passa till glögg och de hittar du här:
Gör egen Wienernougat för det godaste julgodisbordet! Man älskar ju klassikerna och speciellt i jultid. Wienernougat är verkligen en sådan. En ask med små rektangulära silverpaket innehållande nougat och fint skuren mandel är verkligen julgodis för mig. Jo, men jag tror faktiskt inte att jag äter Wienernougat någon annan gång på året. Jo, nu ljuger jag – Wienernougatglass tar jag gärna om jag finner det i glasskiosken.
Men tillbaka nu till julen och julgodiset. För hur mysigt det än är med den där lådan så är ju den egengjorda lite härligare eller hur? Även om man nu inte står å tillvekar sinnena nougat ska erkännas. Ja men du fattar – det är mysigt och fixet som är den extra kryddan.
Wienernougat – recept på klassiskt julgodis
Ingredienser:
100 g flagad mandel
125 g mörk choklad
250 g nougat
Skållade mandlar
Gör så här: Klä en form 15 X 20 cm med bakplåtspapper. Rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna, låt svalna. Skålla hel mandel och lägg på hushållspapper för att torka.
Bryt chokladen i bitar och smält tillsammans med nougaten i vattenbad. Blanda ordentligt och vänd ner den flagade mandeln.
Häll smeten i formen. Lägg ut mandlar i rader och låt stelna. Skär ut rutor med de hela mandlarna på. Förvaras i kylskåp.
Ser du mer julgodis du vill ha recept på? Klicka då på dessa:
Imorgon är det första december och med det öppnas första luckan i min julstämningskalender. Jag hoppas att du ska få en dos av julmys varje dag och för en liten stund få inspiration för december.
Jag berättar redan nu att jag tänker tävla ut min bok Julprassel & decembermys i en mycket enkel tävling. Kanske det blir en tidig julklapp till dig eller nån kär om du redan har boken 😂
Väl mött imorgon. Nu gör vi denna december till den mysigaste någonsin!
”Du är så kreativ, var får du all inspiration från?” är en fråga jag får väldigt ofta och det blir alltid samma svar och samtidigt lika stor frustration hos frågeställaren när denne hör svaret. ”Allt jag ser!” svarar ja.
Men det som ska tilläggas är att jag som oftast är i rörelse när jag ser detta ”allt”. För det är vid resor, restaurangbesök, möten med nya människor, upplevelser med smaker och dofter, att få känna och klämma på saker och material som kreativiteten sätter in. Det är inte hemma vid datorn och scrollande på Pinterest som inspirationen infinner sig. Det är när jag upplever med alla sinnen som min kreativitet går igång.
Jag har flertalet gånger besökt mässan i Frankfurt där det är precis allt av det jag ovan nämner. I enorma mässhallar är montrar efter montrar sprängfyllda med inspiration att ta med mig.
På mässan Creativeworld International Trade Fair, Arts and Creativity samlas exakt alla som producerar och säljer de produkter som du och jag senare finner i våra hobbybutiker här hemma. För de/er som arbetar som inköpare är detta guldgruvan, eller källan snarare, om man letar produkter till sin butik eller verksamhet.
Det är här jag insuper exakt allt och inspireras i varje cell av min kropp. Nya tekniker, färgkombinationer, material och trender. Här är allt och sedan så maler jag allt för att skapa i min värld. Som när en italiensk papperstillverkare visar sina material via olika kreationer de skapat så får jag lägga det hela i min degbunke och baka något som passar i den svenska vardagen så att säga. Det är som en massa fantastiska råvaror och du får välja om du vill göra italiensk pesto eller svensk kroppkaka om man leker med metaforerna.
Det bästa med mässan? Att man får testa exakt allt. Varje monter, mer eller mindre, erbjuder att man får testa tekniken, materialet, nyheten…
Om de inte har att man själv får testa så finns det någon som visar så man går där ifrån med kunskap och inspiration som sagt.
Jobbar du kreativt, är inköpare, behöver inspiration eller bedriver verksamhet med skapande så är det till denna mässa du ska. Du kommer inte gå därifrån utan en drös nya idéer på fickan. Läs mer om Creativeworld HÄR och boka din biljett.
Det som också är mycket uppskattat är de stora workshops där 20-30 stycken får testa att skapa utifrån ett schema så det kan vara akvarell kl 12.00 och lufttorkad lera kl 13.00 osv.
Och något man definitivt inte får missa så är det trendutställningen där de nya trender och tendenser som syns samlats så vi som besökare kan få en snabbspolad version av alla de enorma mässhallarna.
Samtidigt som Creativeworld går av stapeln i Frankfurt så fylls även mässan av Christmasworld och Ambiente. Så är du intresserad av allt inom julen och inredning också, så – ja då vet du vart du ska.
Jag ska dit nu i januari och jag längtar så otroligt mycket. Dagar av bara intag och insupa allt. Kan vara bästa sättet att starta året med faktiskt.
Årets julkalender blev 24 st små påsar jag gjorde av oblekt papper. Det började med att jag köpte den mäktiga nypongrenen med de små små nyponen. Den vackra bågen fick mig att tänka på hur läckert det skulle vara att hänga julgransdekorationer i den men sedan räknade jag grenarna. Det var ju över 24 stycken och då var inte steget långt till att tänka julkalender…
För att inte bryta grenen och göra vikten för tung så behövde det vara lätta förpackningar och små pappåsar väger ju inget. Och då jag slutat med paketkalender så fylls påsarna med godis och aktivitetsuppdragen jag har gjort. Och med både tänka av färskhet och vikt så är de första 6 ”luckorna”, påsarna fyllda med skumtomtar och skumsockerbitar.
Nu väntar 24 dagar av gott och sött, barnen får ta en påse var tredje dag så det blir ju alldeles lagom mycket kan den ömma modern tycka… 🤣
Vik 24 st små papperspåsar till en julkalender
Vik och riv ett A4 i fyra lika delar, så varje ruta blir 148 x 105 mm. Vik en pappersruta nästan på mitten, en liten kant ska sticka ut.
Limma på den kanten och vik över så pappret blir en ”platt tunnel”.
Mät 25 mm från kanten med skarven och rita streck, både på kortsida och långsidan
Öppna upp lite grann och gör ett ”nyp” vid markeringen vid nederkanten, se bild. Lägg nu pappret på bordsyta med denna markering bort från dig och dra med nagel eller kniv så du får en ny skarp kant. Platta till och dra på motsatt sida. Nu har du fått en låda utan lock.
Vänd så du har den andra markeringen mot dig, håll pappret platt och vik ned, bakåt vid maskeringen. Öppna upp.
Nu ska botten göras klipp upp hörnen till markeringslinjen.
Vik in kortändorna ochvsedan en långsida. Den sista limmas och fästs.
Tryck försiktigt in kortsidorna så toppen, öppningen går ihop. Gör hål upptill genom båda långkanterna.
Fyll med önskat innehåll och förslut med snöre genom hålen. Häng upp eller lägg i korg.
Antingen ritar/klistrar du siffror på påsen innan den fylls eller har du en etikett att hänga på efter.
Att jag älskar att göra frukost till alla i huset kanske inte gått dig förbi som följt genom åren. Det är väl en kombination av saker som gör detta. Först och främst så är jag morgonpigg så det liksom faller sig naturligt att jag är uppe före alla andra som verkar ha ärvt sin fars lite mer kvällspigga gener.
Sedan så är jag hungrig som en varg på morgonen så jag vill äta. Och äta extra mycket på helgerna då lunchen tenderar att försvinna bort i någon sorts eftermiddagsfika snarare.
Och sedan det tredje att jag har ett förflutet som frukostvärdinna på hotell. Efter att ha sett hur proffsen gör och förstått skillnad på upplägg och upplägg så är detta inte bara en måltid – det är en hobby.
Jag nästan förutsätter att du som läser min blogg delar alla mina intressen och gör samma sak men varför inte gå igenom de saker jag gör för att liksom få frukosten som allra mysigast. Jag har ju ändå korats till mästare i mys 🤣.
Hur frukosten kan bli som mysigast
Steg ett i detta morgonpigga hungriga nörderi är att inte snåla på krutet. Det ska bullas upp rejält. Kanske inte alla som kommer komma till ditt bord vill ha saltgurka och leverpastej men om du har det i kylen – fram med det. Det är den där buffékänsla som gör det.
Använd också många olika fat, skärbrädor och skålar för det ger också den där jobbade, ombonade känslan. Och gärna i olika material som trä, glas, porslin.
Det kanske goes without saying men så klart ska det vara levande ljus. Helst att rummet bara lyses upp av stearinljus. Hos oss i vårt funkishus med ”ljus från alla håll” som byggmotto går det ju bra men kanske inte andra.
Olika typer av ljusstakar och höjder ger en mer bindande känsla, att det inte är för mycket raka led på ljusen.
Och värme från en tekanna är något alldeles speciellt. Nu i november så är det mer te än kaffe på helgmornar. Intressant hur det skiljer sig på årstid av vilken sorts koffein jag önskar.
Ta ut ur förpackningar. Skinkskivor, ostar, korvar – allt ser mer lockande ut utanför sin förpackning.
Grönsaker i massor. Har du barn som inte är pigga på grönsaker? Lägg fram ändå och vips så åkte det på en gurkskiva av bara farten nån gång. En smörgås med minsta lilla grönsak på ser absolut härligare ut och barn gör ju som vuxna gör och inte vad de säger, som det bekant heter.
Färskt. Allt som är färskt ger absolut en mysigare upplevelse. Att pressa sin egna juice är väl bland det härligaste?
Jag jobbade med ett företag som producerade drickor när jag var AD på reklambyrå och de önskade förflytta svenska folkets beteende från juice till bärsaft i sin frukostrutin. Det verkar inte ha hänt än… Och faktum är att vi helst äter olika middagar hela tiden men frukosten ska vara identisk månad efter månad. Intressant va?
Att plocka ut skinka och ost ur sina förpackningar är inte räckt science men att även skopa ut smörgåsfett och sylt till nya skålar/burkar gör stor skillnad. Ja, jag vet – detta är nörderi men det var ju det vi skulle prata om!
Brödkorg och toastställ. Ingen stor grej men gör stor skillnad. På studs har brödet blivit mer inbjudande och mysigt.
Tillhör du också gruppen som gillar frukostägg? Det är något väldigt ritualmässigt med att koka ägget, knäcka och äta. Det måste med på mysigare-frukost-listan.
Drottningen av fruksotmyset måsta vara det nybakade brödet. Och här vill jag slänga fram min metod jag använde väldigt frekvent när barnen var mindre: minsta möjliga motstånd. Det vill säga att man inte måste gå av på mitten av ansträngning för att få genom saker. Vill man ha nybakat kanske man inte måste börja med att mala mjölet utan det finns genvägar som bekant. Men dessa gifflar går inte av för hacken om man så säger.
Och som du vet gillar jag att prata om att alla sinnen ska få sig en dos och något vi har kvar är hörsel. På helgerna är det P4 på lördagar och P1 på söndagar. Lite mysigt med radio och det är verkligen lite betingat. ”Den där melodin är barndom!” sa 14-årige sonen när han hörde jingeln till Godmorgon välden från P1. Kan inte annat än att känna att jag skapat bra starter för helgdagarna om det har satt sig så.
Ja, det var ett långt inlägg om en frukost men s är det när man är nörd…