Det stora semmelinlägget – alla mina förslag, tips & recept på semlor

Imorgon smäller det – fettisdagen är äntligen här. Eller semmeldagen som jag tycker jag hör många kalla det nu också.

I år infaller fettisdagen mitt i sportlovet för oss som bor i Mellansverige. Frågan är då hur många som bakar själva om de är på resande fot, kanske har begränsade kök i stugor eller hotellägenheter. Men tur det finns konditorier, butiker att handla i då.

Men om du nu är på bakhumör, kanske att du tvärt om har massa tid för att du just är på sportlov så tänkte jag sätta samman alla mina semlor i ett och samma inlägg. Ja för det har faktiskt blivit många inlägg med semlor. Kanske det kan ge någon inspiration i alla fall.

 

Det stora semmelinlägget – alla mina förslag, tips & recept på semlor

Ja men ska vi då börja med det viktigaste – bästa receptet på semlor! Inga semlor utan en saftig och kardemummadoftande vetebulle. Jag använder DETTA recept och det sviker mig aldrig.

 

Chokladsemla – flera varianter

chokladsemla med nutella

När jag började blogga var det inte en så stor grej med att göra varianter på semlor tillskillnad från nu när det liksom inte ens går att föreslå en ”vanlig semla” så när jag gjorde mitt inlägg med olika chokladsemlor blev det himla populärt. Det var chokladsemlor på många olika vis. Se det inlägget HÄR.

 

Semmelbuffé

Ett av mina bästa tips för en riktigt härlig fettisdag tillsammans med andra är att göra en semmelbuffé. Alltså en buffé med alla beståndsdelar för sig så alla kan göra sin egna, alldeles perfekta semla. Vissa vill ha mycket mandelmassa, andra väldigt lite, hetvägg, kanel osv. Se inlägget HÄR.

 

Pistagemassa

Varianterna är många på den älskade semlan och att byta ut något ur den klassiska semlan är enklaste sätt för att göra något nytt. HÄR har jag pistagemassa istället för mandelmassa. Supergott och väldigt vackert.

 

Semmelkrans

semmelkrans

Gör som vanligt men grädda bullarna i en ring nära varann och du får en krans. Kul att servera till flera gäster. Se mer HÄR.

 

Minisemlor

Kort och gott: när de är små får man ta två! Se mer HÄR.

 

Östersjösemla – en blandning av flera länders semlor

Att smaksätta med likör är enkelt och gott. Välj en likör med smak som du gillar; vanilj, hasselnöt, mansel osv. Du kan smaksätta grädden, fyllning, den varma mjölken eller varför inte ha smaksatt kristyr på? Se mer HÄR.

 

Den semlan är min!

När jag var liten och pappa kom hem från jobbet på sjukhuset i stan hade han väldigt ofta, om inte varje gång, med sig godsaker från konditoriet han passerade till tunnelbanan. Semlor var han väldigt förtjust i och då vi var 6 i familjen var vi snabba att fort som sjutton markera vems semla som var vems. Man slickade sitt pekfinger och sedan skrev sin initial i florsockret. Viktigt sånt där. Lite sötare med små flaggor kanske???

 

Korvla

korvla

Ja men vad är detta? Jo det är en Korvla! Se mer HÄR. Två bitar falukorv som fyllts, gratinerats och sedan ett lager potatismos. Kul ju!

 

Ja det var en del som sagt. Hoppas du fick lite inspiration. Kan räcka med att du skvätter lite likör i mjölken till den köpta semlans hetvägg och du gjort något eget. Ja, du vet det där med genvägar eller hur??!

Sportlovstips – något för alla

Ja men då startar sportlovet för oss här i Mellansverige imorgon. Det är många som drömt om att äntligen fått resa. Känner flera som bokat upp flera resor för att sedan få se om det blev till att avboka rubbet om restriktionerna hade varit kvar. Nu är det flera som drar till Norge och alperna av vad jag förstått. Men det är ändå svenska fjällen som verkar dra en hel drös.

Och så klart är det väldigt många som inte kommer röra sig ur fläcken för att de inte vill eller kan. Inte alla föräldrar som har möjlighet att ta en vecka ledigt när det är påsklov, sommarlov, höstlov och jullov som också ska matcha ens egna fem veckor semester.

Sportlovstips – något för alla

Nu kanske man behöver lite tips oavsett var man befinner sig. Kanske man vill baka i sin skidstuga, hitta på något pyssligt på sitt hotellrum eller liknande. Då kommer jag här med några tips jag hoppas kan locka.

 

Flytta ut & bjud på måltid

Sportlov är ju synonymt med att vara utomhus så vad kan då inte vara bättre än att ta måltider utomhus? Jag har ett inlägg med alla mina bästa tips för matstunder ute i naturen. Läs dem HÄR.

 

Låt inte kreativitet ta ledigt

Har du barn som fått nog av att vara ute kan det vara härligt att sätta sig inne och pyssla, skapa och göra något med händerna. Jag har samlat alla mina bästa tips för det HÄR.

 

Kreativt skapande som smakar gott

Vad är det bästa pysslet? Vad är det som alla älskar? Vad är det som ger det bästa resultatet? Att baka så klart! Läs HÄR och kolla vilka bak barnen klarar göra helt själva.

 

Besök ditt närområde

Om du då har sportlov denna vecka och är i trakterna av Stockholm har jag en drös inlägg på ställen och museum vi besökt som kan passa för en halv- eller heldagstur.

Här är min LÅNGA lista på tips för Stockholm med barn

Ta en tur till Bålsta och kliv in i Lasse Åbergs fantastiska och kreativa värld

Promenera och ta en fantastisk fika söder om Söder på Lyran

Vackert och gott i Vinterviken

Sportigt på vandringsleden på Adelsö. Ta med picknick för den vackraste utsikten

Ingen vår utan vårutställningen på Liljevalchs

Alltid inspirerande på Tekniska museet

Historielov med en tripp till Sveriges äldsta stad Sigtuna

Boka hotell i din egna stad – Staycation!

• Drottningholm bör alla besöka nån dag i livet. Så kul för barn Både vinter, vår och sommar

Njut av skärgårdsmiljö, shoppa lokalproducerat porslin och fynda vintage i Gustavsberg

Unna dig en kunglig gofika i Taxinge – kakslottet

• Skansen är och förblir ett favoritställe i Stockholm – alla dagar om året; Påsk, Valborg, SommarHöst

Hoppas detta kunde inspirera. Önskar er ett fint sportlov nu! Eller när du har det. Vad vi ska göra? Det återkommer jag med. Ledigt ska vi ha i alla fall.

Vår älskade funkiskåk är med i senaste Hus & Hem

Jag hade helt glömt bort det. Den stora fotografering som var här för ett år sedan. Det var Camilla Julner och Sofi Sykfont som var här för att göra ett hemma-hos-reportage för Hus & Hem. En solig dag fick vår 82-åring stå modell. En dag då funkiskåken visade upp sig från sin allra bästa sida.

Så om du vill se och läsa mer om vårt hus så är det löp å köp i butik eller spring till bibblan.

Det blev ett riktigt stort reportage. Mycket större än vad jag trodde, hela 13 sidor! Det känns så mäktigt att se.

Och något som slår mig är hur mycket färg och kreativitet vi fyllt hemmet med. Och plats för oss. Något varken jag eller maken gillar är hem som inte ger utrymme för att kunna röra sig enkelt. Att det är ömtåligt eller saker som mest ser bra ut mer än att de är sköna, bekväma.

Som du vet, den där klänningen man tycker är så snygg men när man har den på sig så kan man inte röra sig. Det går bort.

Tre uppslag av hela reportaget. Jag hoppas du blir inspirerad på något sätt. Och mitt hem, det samlar jag under kategorin ”Hemma hos mig” där du kan hitta en hel del också.

Ha en fin lördag nu!

Tänk om det ändå var FRED-dag idag

FRED-dag! Som jag önskar att det var det. Aldrig i min vildaste fantasi hade jag trott att jag skulle behöva möta frågan: ”mamma, kommer bomberna hit?” vid mitt köksbord.

Jag svarar så gott jag kan, förklarar och tröstar. Barnen lugnar sig och återgår till sitt men med en erfarenhet jag önskar de inte hade behövt.

Några mil bort svarar en annan mamma något helt annat. Hennes ord kan inte trösta, förklara och lugna.

Jag hade P1 på hela dagen igår. Lyssnade på allt, försökte greppa verkligheten. Men det brast fullkomligt för mig när jag såg på nyheterna en film med flygplan som fäller en bomb och ett barn skriker i panik, en man gråta från hjärtat när han är fast i bilköerna för att försöka komma till sina barn, en kropp under en slarvigt slängd filt i ett raserat bostadsområde. Familjer isär. I misär.

Hur det är att jobba ensam både bakom & framför kameran

Du som läser min blogg får se mina jobb, mina resor, en del av min vardag och lite annat som jag vill dela med mig av som jag hoppas du tycker kan vara inspirerande. Jag gissar att du vet att jag så klart inte visar upp allt jag möter och gör för det varken vill eller hinner jag med. Samt att det mest ändå är rätt trökigt. En vanlig tisdag händer det inte så jättemycket latjolajban även om man som jag kanske jobbar i en värld som är snabb, digital och ska ligga i framkant.

Du ser många influencers, instagrammare och bloggare visa vackra bilder från sitt hem och på sina outfits. Den absoluta majoriteten av dessa tar sina egna bilder. Det finns ett fåtal stora som har redaktioner bakom sig och kan ta in externa fotografer och med det bara behöver fokusera på vad de ska göra framför kameran. Men så finns det då vi andra som både ska vara fotograf och modell. Att vi måste springa fram och tillbaka och klä på oss olika jobbhattar någonstans där på vägen mellan.

När jag står bakom kameran ska jag titta på hur dispositionen av bilden är, hur ljuset blir som bäst och var modellen, dvs jag, ska stå eller sitta. Sen springer jag till positionen och tar en pose och ska agera fotomodell och framställa mig och den produkt jag ska visa på allra bästa sätt. Sen tillbaka till kameran och kolla om bilden blev bra, om modellen (jag) gjorde ett bra jobb.

Jag höll på så här rätt länge innan jag skaffade en fjärrkontroll. Så att jag i alla fall slapp springa mellan kameran och positionen inom 10 sekunder då kameran gick av med självutlösaren.

Jag ska visa och berätta om hur jag slet med ett jobb den 13.e juni 2019 i min trädgård. Jag har inte vågat visa upp detta men samtidigt är det ju roligt och nu har så lång tid gått så det är väl kul nu och inte bara pinsamt. Charlie Chaplin ska ha sagt: tragedi + tid = humor. Nu är det här långt ifrån tragedi men ni fattar…

Hur det är att jobba ensam både bakom & framför kameran

Jag hade ett jobb för en kund som jobbar med cirkulär handel och ville att jag skulle berätta om en sak jag köpt för länge sedan och fortfarande använder. En produkt i mitt hem som är hållbart. Jag valde min älskade handväska jag köpte 1997.

Tidsplanen var extremt kort och jag hade endast en dag att fotografera en bild och det var denna dag. Ett krav från kunden var att jag skulle vara med på bilden. Just då var det grått och jättemörkt trots att det var mitt i juni. Att hitta en plats inomhus där ljuset var bra var omöjligt. Det måste bli utomhus. Det vara bara det att det duggade och med tanke på de blyertsgrå molnen skulle det ganska snart vara spöregn och rapporten visade att det skulle vara ihållande hela dagen.

Ok, det är nu eller aldrig jag kan plåta bilden på mig med väskan. Ut med kameran på stativ, jag tar på mig några kläder jag tror kan passa, rouge på kinderna och handväskan i handen i trädgården.

I sociala medier är det stående bilder som gäller men en Helena på 180 cm blir liksom bara som en lång pinne om jag bara står rakt upp och ner – jag behöver sitta ner för att fylla ut bilden på bredden. Hängmattan får de bli!

Nu var det ju då en duggig dag efter en regnig natt och hängmattan var dyblöt så jag la dit några små dynor. En testbild måste tas allra först. Ställer in kamerans skärpa, 10 sekunders självutlösare och springer fram till hängmattan och intar den pose jag trodde på.

Nja, det där var ju inget bra. Dynorna syns, skorna ser ju ut som skit och jag liksom hänger. Måste ändra, och det fort för nu duggar det rejält, snart blir det regn.

Jag byter till snyggare skor med höga klackar men de kan jag inte springa med i det blöta gräset då de är av mocka. Det blir barfota och skorna bredvid istället. Nu går det fort med besluten i huvudet.

Gör om processen och det blir bättre. Men inte bra. Dynorna syns fortfarande, skorna krockar med väskan och jag måste ha mer luft undertill på bilden då Instagram har tajtare frame. Nu är det bråttom!

Jag flyttar kameran, ställer in skärpan, sätter 10 sekunder på självutlösaren, springer fram och…

… välter upp och ner med en rejäl smäll! Men va f*n!!! Nu är jag ju dyblöt i baken och det regnar rejält nu. Inte bara det att jag snart är blöt som en hund så får inte kameran vara i regnet.

Jag tar två bilder till på samma sätt med spring fram och tillbaka. Den allra sista bilden blir riktigt bra ser jag när jag slänger mig in i köket när himlen öppnar sig och regnet öser ner. Fasen vilken tur jag hade. Bilden satt och kameran klarade sig. Jag var däremot dyblöt i baken. och öm.

Jag hann allt som allt ta endast 12 bilder och jösses vad jag hade puls efter detta. Både av stressen och av att jag faktiskt blev himla nöjd med resultatet. Jag redigerade bilden snabbt, skrev mina texter till kund för godkännande. Hoppas innerligt att de godkänner för jag kommer inte kunna ta om bilderna med den tidsplanen. Det blev godkänt och jag kunde lägga ut enligt plan. Djup suck av lättnad.

Bilden redigerad och klar. Visst lyckades jag trolla bort det gråa regniga vädret?

Efter detta så köpte jag som sagt självutlösare och ett löfte om att inte jobba med korta deadlines. Det sista har jag inte lärt mig eller inte kunder heller för den delen. Men det är ju en del av charmen av detta jobb.

Så nu vet du lite mer om hur varje bild du ser är endast en av fler misslyckanden.

Stormlykta – en lycka att finna på loppis

Jag har fått flera frågor på instagram om mina lyktor jag har hemma som skymtats i mina bilder. De lyktor som står i lite kurviga glas.

Man kan se dem på loppis, välgörenhetsbutiker och second hand men då ofta utan sina glas vilket då ser bara ut som en låg och omotiverat bred mässingsljusstake. Kanske den tidigare ägaren haft sönder glaset och då tröttnat på sin ljusstake och skänkt den?

Men man kan ju köpa glasen och sätta över/runt vilken ljusstake som helst egentligen. Perfekt att ha på uteplatsen i sommar också när vinden kan blir stark.

Så mitt tips är att besöka lampaffärer och köpa lösa öppna glaskupor till sina vackra gamla ljusstakar. Jag har två stycken som jag köpt nya glas till. Letar vidare efter en tredje. Alltid tre!

Jag gillar att tipsa om saker man kan finna på loppis och du hittar fler här:

Klassiska lejonskålar till mer än bara soppa
Ostkupan som blev en grönsakskupa
Karafftoppar som duktyngder
Mjölsikt kan användas som matskydd
• Se mitt inslag i Nyhetsmorgon med loppistips HÄR.

Östersjösemla – Svensk semla med smaker av Danmark & Estland

Vi har alla ätit både en och sjutton semlor i våra liv men visste du att det inte bara är i Sverige man äter semlor? Semlan är ju en fastlagsbulle att äta vid fastan och det finns det fler länder som har.

När jag var på en snabb visit i Köpenhamn så var jag inte sena på att besöka närmsta konditori. Där fick jag en käftsmäll av deras fastelavnsboller. Semlor med extra allt kan man väl säga. Det är smaksatt grädde, det är massa olika varianter på fyllning och framförallt så är det ofta topping på deras variant av semla. Gärna kristyr.

I Estland så lärde jag mig att en semla absolut inte måste ha grädde för deras vastlakukkel (säg det snabbt 3 gånger om du kan) hade inte grädde utan vaniljkräm istället.

Östersjösemla – Svensk semla med smaker av Danmark & Estland också

För en kunds räkning skulle jag göra en semla och med dessa erfarenheter önskade jag göra en Östersjösemla kan man väl kalla det. Kunden gillade min idé och här är resultatet.

Jag bakar mina egna semmelbullar och mitt recept hittar du HÄR men som du vet älskar jag genvägar och med dessa tillbehör så tycker jag du kan unna dig att köpa färdiga semmelbullar. Att liksom ”bara” satsa på tillbehören är väl också att göra något hemlagat???

En semla med kristyr och hackad mandel, fyllningen är marinerad mandel i mandelmassan och sedan vaniljlikör i grädden. Så denna Östersjösemla är med vanilj men kan ges vilka olika smaker som helst. Ha blåbär i fyllningen och lite blåbärssaft i kristyr och grädde för en ljusblå-lila semla tex.

Tillbehör till 4 semlor

Fyllning: Lägg 0,5 dl mandlar i 3 msk smaksatt likör i minst 1 timma. Hacka & blanda ner i 100 g mandelmassa samt innankromet från semlorna & lite mjölk.

Grädde: Vänd ner 3 msk smaksatt likör i 3 dl vispad grädde med slickepott.

Kristyr: Blanda 2 dl florsocker med 3-4 msk smaksatt likör till kristyr. Häll över den färdigmonterad semlan, strössla hackad mandel och låt stelna.

Jag lät mandlar marineras i likör i någon timma så de skulle få lite smak.

Mandelmassa, innankromet från semlor, hackade marinerade mandlar och en skvätt mjölk för härlig fyllning.

Smaksätt grädden. En skvätt likör ihop med grädde är verkligen en hit. Söt sprit och fet grädde går så bra ihop.

Kristyr görs av vätska och florsocker. Välj en flytande smaksättning och byt ut då en del av vattnet till den.

Dags att montera!

Nu är vi nära!

Den klassiska svenska semlan har ju florsocker på sig. Det har ju denna också bara att det är lite mer florsocker. Som blandats med vätska, ha ha.

Solig söndag vid Vinterviken med mycket vinter i viken

Hej måndag och TACK till alla er som på olika sätt hörde av er och sa att dels att bloggen visst syns, att ni regelbundet tittar in och att ni gillar det jag gör, främst blandningen av vad jag förstått. Och det är något jag fått höra genom mina blogg-år och det känns fint att veta att bloggen fortfarande uppskattas. Och så kul att få höra att många använder arkivet och kategorierna för att hitta inspiration, pyssel och recept. Ja ja, nu blev detta lite långt men jag vill att du ska veta att jag blev jätteglad! TACK!

Jag tog en liten bloggpaus i helgen då jag var lite mör men nu är måndagen, veckan och allt igång igen.

Helgen var mysig med vänner över på middag på lördagen men också lite ovanlig då dottern för första gången rest bort själv så det var lite tomt.

Söndagen mötte vi upp farfar/svärfar för en promenad i Vinterviken. Och den levererade väldigt mycket av just de två sakerna: Vinter och vik.

Då yngste deltagaren i vår lilla utflykt både tränat fotboll och basket på förmiddagen behövdes det omgående fyllas på med energi om det skulle bli någon promenad alls.

Pampiga Winterviken ligger ju perfekt här. Och du som kollar på Sveriges Mästerkock känner igen fasaden så klart.

Äldste sonen och jag delade på en champinjonsoppa och lillkillen valde pasta köttfärsås. Äldste sonen väljer aldrig från barnmenyn för han gillar nya smaker men lillkillen är den som allra helst väljer de gamla vanliga rätterna som alltid finns på barnmenyn. Men också som alltid tyckte han att vår soppa var godare än hans rätt. Och igen, precis som alltid, säger jag att han nästa gång ska våga ta något från vuxenmenyn. Han håller med mig men det lär bli som vanligt nästa gång i alla fall. Men plötsligt sker det säkert.

Premiär för solglasögon. Hurra!

Jag vet inte om himlen någonsin varit blåare.

Längs med viken strandpromenad finns denna spännande installation, ”Bergskatedralen”. Riktigt läcker.

Vi valde att lämna strandpromenaden och klättra upp för berget.

Med mäktig utsikt och långt långt därborta i Västerort bor vi.

Sen skulle vi vända tillbaka och av nån anledning valde vi offpist så vi hamnade i riktig otillgänglig skog med branta kliv, ishalka och täta grenar. Men det är ju det som är så häftig; trots närheten till stan och det ordnade kan man hamna i att man måste klättra med hjälpa av att hålla sig fast i tallrötter nerför ett litet stup.

Det blev ett litet äventyr ändå. Och kanske en fräken på näsan också.

Fredag i lyxig enkelhet efter rätt deppig torsdag

Halloj i fredagen. Då kan vi säga att arbetsveckan är slut tycker jag. Har varit en väldigt intensiv vecka för mig med många leveranser av kampanjer till kunder samt att jag faktiskt 3 dagar av 5 möjliga har tagit power walks samt gjort lite styrketräning hemma. Är det nu jag kommer igång igen? Jag har varit helt stillasittande sen innan jul tror jag.

Jag blev alldeles nedslagen i går då min statistik rasade med 80% här på bloggen. Jag vet inte vad som hänt. Ser ni mina inlägg? Har bloggen försvunnit från Google? Är länkarna från Pinterest döda? Eller är min blogg bara ointressant kanske? Jag vet inte och när jag är helt ensam i detta har jag ingen att fråga. Men tänk om du har en butik och du vanligtvis har minst 100 kunder per dag och det bara dyker upp 20 så börjar du tänka på om du verkligen ska ha butik. Ja ja, det är vad det är och jag vill ju blogga mest för min egen skull så jag fortsätter så klart ändå.

Idag skulle jag ta min PW till butiken som ligger långt från oss för att köpa produkter till en jobbplåtning. Innan hade jag på Instagram frågat vad följarna tyckte var viktigast/bäst med fredagsmys. Det var svar med allt från att ”vara tillsammans” till massa goda recept. En sa ”räkor och bubbel” Det fick mig att när jag väl var i butiken köpa några färska räkor. Det blir perfekt plock medan vi lagar middag tillsammans.

Ja, detta blev ett litet inhoppshej-inlägg från mig. Jag vill passa på att önska dig en riktigt fin fredag. Hur vi fredagsmyset här hemma har jag skrivit långt inlägg om HÄR.

Rullade mackor att grilla – som kanelbullar & varmisar

Här kommer ett tips till sportlovet och er som ska och vill ut för picknick och utflykter. Lite roligare mackor som också kan grillas så blir de alldeles perfekta.

Vet inte om du minns mina rullade fattigariddare, se HÄR men jag tänkte på dem när jag fick ett uppdrag att skapa något inspirerande med mackor. De som jag rullade och stekte i stekpanna – det borde ju gå minst lika br, eller kanske till och med bättre över eld?

Ja men alltså JA! Oj vad bra det blev och så himla kul. Det fick mig att tänka på när vi stekte kladdkaka också, se HÄR.

En helt vanlig picknick fick eld i baken och blev så rolig.

Rullade mackor att grilla – som kanelbullar & varmisar

Färskt saftigt bröd i skivor kavlas hårt så de blir helt platta. Sedan är det bara att lägga på vilka pålägg man vill och önskar. ost som smälter bra ger då som rullade varmisar med smält ost och vem gillar inte det?

Två saker som man ska tänka på: kavla rejält tunt för det gör att det blir enklare att rulla och sedan rulla ihop dem hårt och tryck till så de håller sin rullade form.

Ok, nu har jag varit en duktig person och visat upp ost men det jag allra helst vill tipsa om är smör, socker och kanel! Det blir ju som en kanelbulle. När den sedan värms över elden, smöret och sockret smälter… Mmmm… Som nygräddad kanelbulle för sjuttsingen.

Hitta gärna pinnar som är som ett Y och spetsa till topparna så blir de rullade mackorna enkla att spetsa och grilla.

Dessa Y.n är förövrigt jättebra även till korv när barn ska grilla själva. De trillar inte av lika lätt som vid ett singelspett så att säga.

Barnen gav mig bästa betyg och alla tummar som fanns tillgängliga åkte upp.

Brödet jag använde, typ sirapslimpa, så det blev så där härligt sött och gött.

Detta var en reklamjobb jag gjorde och jag passade på att ta en bild på mig själv också. Hej hej från skogsmulle! Känner du doften av mossa och brasa?