Ett felköp blev en fin ljusstake av grytgaller

Vintern 2018 kom trenden med snurrade ljus, spiralljusen, som nu fullkomligt blommat upp till en supertrend. Alla vi som är inne på DIY och pyssel har nog inte missat trenden med att snurra ljus själv. Problemet med det, som Weronica tog upp, är att det måste vara parafinljus vilket många varit duktiga på att tidigare påpeka är inte bra ur miljösynpunkt. 100% stearin är det vi ska köpa.

2018 blev jag superförtjust i de snurrade ljusen, som alla andra, och ville köpa men hittade inga. Jag var och är inte någon van online-shoppare vilket jag blev varse när min beställning kom hem efter att jag letat upp på nätet. Ljusen var ju i helt fel storlek. På tok för små för vanliga ljusstakar, till kronljus, men de var större än julgransljus och de ljusstakarna. Jaha, nähe – då blev det fel.

Nu, tre år senare kom jag ju på – jag får väl skapa en passande ljusstake då!

Ljusstake av grytgaller

Behövde något med håligheter som var lagom stora och stadiga. Kom på att jag gjorde en variant med kronljus redan 2013. Det kvadratiska grytunderlägget, grytgallret kunde kanske passa bättre till dessa smalare ljus? Att jag inte tänkt på det tidigare?!!

Och sedan något som gallret står på ifall det rinner stearin.  En loppisfyndad liten bricka passande ganska bra. Tillräckligt bra och var stadigt.

Fina ljus som legat och väntat i flera år. Kan de nu få användas? Jajamensan!

Tryckte i ljusen och de stod alldeles perfekt och stadigt. Med lite växter på gallret för dekoration sätter stämningen. Men så klart tas bort när ljusen brinner neråt.

När jag ser denna önskar jag att jag hade ett galler som var lite större, med större hål dvs så jag skulle kunna använda det som en stumpastake. Kanske jag kan designa en sådan? Vart tar jag patent???

Jag har gjort flera egna ljusstakar som du också kanske kan bli inspirerad av?
Egen stumpastake av fat & spikar
Egen stumpastake med glasburk
Adventsljusstake med spikar och silverbricka
Adventsljusstake av stumpastaken

Stilrent, enkelt och funktionellt. Ungefär så jag vill att allt jag gör ska vara.

Och så klart när ljusen tänds så blir det som vackrast.

Borsjtj – vegetarisk rödbetssoppa

Borsjtj – den vegetariska rödbetssoppan som sitter som en smäck så här i mörka kalla hösten. En soppa som är mer i säsong än borsjtj  är nog svår att hitta nu. Om du inte lagat borsjtj eller vill få en påminnelse så kommer receptet här. Smaklig spis!

Borsjtj

Borsjtj, rödbetssoppa

Ingredienser:
2 gula lökar
500 gram färska rödbetor
2 klyftor vitlök
2 morötter
3 potatisar
1 palsternacka
200 gram rotselleri
250 gram vitkål
3 msk olja
1,5 liter vatten
3 msk grönsaksfond
2 msk rödvinsvinäger
1 msk dragon
3 lagerblad
salt & svartpeppar
Smetana, saltgurka och persilja till servering

Gör så här: Skala rödbetor, potatis, morötter, palsternacka, rotselleri, lök och vitlök. Lökarna ska finhackas medan resten skärs i tärningar. Vitkålen strimlas. 

Värm olja i en stor kastrull och lägg i alla grönsaker. Fräs under omrörning i 5 minuter.

Häll i vatten, grönsaksfond, dragon, lagerblad, salt, peppar, vinäger och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda i 20-30 minuter. Smaka av med ytterligare salt, peppar och vinäger.

Servera den rykande och välsmakande rödbetssoppan med smetana, massa tärnad saltgurka och finhackad persilja.

Som sagt, verklingen en soppa som är i säsong.

En steg-för-steg där du ser hur alla de goda rotgrönsakerna släpper ifrån sig det godaste de har.

Borsjtj

En av de absolut första rätterna jag lagade var den rödbetssoppan Borsjtj. Jag bodde fortfarande hemma och som ”hyra” betalade och lagade jag middag två gånger i veckan. Jag kände mig väldigt vuxen när jag lagade den mörkt röda soppan. Det blev succé (nu var mina föräldrar iofs väldigt positiva till allt men jag vet att de var ärliga) och soppan blev en stående rätt på min repertoar.

Glöm inte för allt i världen saltgurkan. Sältan och krispigheten är så viktig för helheten. Samma sak gäller krämigheten och syran från smetenan. Soppen blir inte alls samma sak utan dessa två tillbehör.

Borsjtj

Vill du ha tips på fler höstiga soppor?
Pumpasoppa
• Fisk- & skaldjurssoppa
Krämig potatissoppa med tre sorters lök
Jordärtskockssoppa

Helg med kall avståndsdrink, kyrkogård, monster & nybliven 7-åring

Om nån frågar hur mycket man kan fylla en helg med så skulle jag svara: precis allt. Jösses vad denna helg fylldes. I min familj så är dessa veckor helt strösslade av födelsedagar och så lägger vi till halloween, alla Helgona och så lite fars dag på det också. Den som tycker att november är en tråkig månad kan få lite av mig.

I fredags skulle svärfar med fru komma på middag. Dem har vi inte sett sedan januari tror jag och barnen har verkligen saknat sin farfar och farmor-liksom. Men när maken visade upp framsidan på DN på fredagsmorgonen med den stora rubriken ”Ställ in alla middagar” så var det inte mer än att göra än just det. Nu var det ju middag för att vår yngste son och dotter fyller år så det var ju presenter som skulle ges. Kan vi ses en liten stund utomhus och på avstånd? Jo men det måste vi, bara för en liten stund.

Jag bestämde mig för att göra vad jag kunde för att göra altanen så varm, ombonad och mysig det går en skitkall och mörk oktoberkväll.

Med alla lyktor jag har som är stormsäkra åkte fram, plädar, filtar och stolsdynor likaså.

Och gasolkaminen vreds upp på högsta nivå. Markisen vi beställt och fått monterad nu, bättre sent än aldrig, användes för första gången. Inte som solskydd utan som värmeskydd. Ett försök att hålla värmen så gott det gick och skapa ett innerum ute så att säga.

Lite värme, mycket mys.

Middagen hade ju planerats och fixats med så de rätter vi tänkt till förrätt fick bli till plock och smårätter ute på altanen.

Trots den svinkalla vinden och mörkret blev det en mysig stund och de blivande födelsedagsbarnen kände sig firade.

Nästa dag var det allahelgona och halloween. Mycket märkligt när de infaller på samma datum. Barnen planerade monsterkläder och jag mötte upp bror och mor för att besöka kyrkogården och pappas grav.

Fint. Det blev fint.

Och till alla er som planerar en tuja vid graven – ha koll på den!

Sedan förlöpte lördagen med äldste sonen på litet halloweenkalas och dotter och yngste sonen med kompisar promenerade hem till vänner som förberett coronasäkert firande. Aldrig sett så mycket pappersinlagna karameller.

På kvällen såg vi sjätte filmen i Harry Potter-serien. Nu klämmer vi alla delar vecka för vecka. Så kul att faktiskt få dela detta med barnen och de hänger med – allihop. Jag somnade denna gång som en stock 1/3 in i filmen och vaknade precis innan eftertexterna. Typiskt!

Men det var nu snabbt i säng för dagen efter, på söndagen fyllde nämligen vår glada goa lillkille 7 år!

Han kom in till mig vid 06.30 och undrade om jag inte skulle gå upp snart. Minns känslan allt för väl från min egen barndom ”kommer ni inte snart????!!!” ropade jag ner till köket och den slamrande familjen.

Denna gång valde vi att inte ha frukost på sängen för sonen hade önskat sig en väldigt speciell frukost. Vi brukar vanligtvis ha vår numer klassiska frukosttårta men han ville ha något speciellt: amerikanska flingor.

Maken hade vallfärdat till amerikansk mataffär och köpt de som fanns. Fyra väldigt färgglada och sockerstinna flingor. Väldigt glad liten kille kan jag säga!

Jag kan bara konstatera att jag vet precis vad jag ska ha dessa flingor: på tårtor. Som söta stora strössel.

Den sort som faktiskt var helt dräglig var en med mini-churros. Blev liksom som en krispig risgrynsgröt typ. De övriga var bara för knasiga. Men roliga!

Paketutdelning så klart.

Sedan var det ett smärre slagfält på frukostbordet. Barn sprang iväg för att spela nya spel och…

Det lugn som infinner sig när det byggs lego är så mysigt. För att sedan bli till bråk då det blir olika åsikter om vem som ska få bygga vad. Det jämnar ut sig alltså.

En lugn dag fortlöpte och sonen valde sushi som födelsedagsmiddag. Något hela familjen blev glada för.

Han ville såklart ha en tårta och då han haft godisuppehåll ett helt år så var det inte svårt för honom att svara på frågan om vilken tårta han ville ha: ”En med mycket godis på!” Sedan är han i team-gräddhatare så det fick bli frosting ovanpå. Ja jisses!

Rolig att göra, inte helt enkel att äta. Jag skulle nog vilja ha grädde på och absolut inga godisar.

Men huvudpersonen var nöjd. Det var det viktigaste.

Imorgon fyller dottern år så då kliver vi på firartåget igen. Hon fyller 10 och att fylla tvåsiffrigt – det är viktigt det!

Torka apelsiner & gör en vacker krans

Jag ville torka apelsiner och göra något vackert och beständigt av dem. Det blev en krans. En superduper enkel krans som blev, enligt mig i alla fall, väldigt vacker och kommer få vara framme hela vägen till julgransplundringen. Jo, i dag är det faktiskt första november och då får man börja julpyssla. Nu kan jag ju tycka att det är skillnad på julpyssel och julpyssel. Att torka apelsiner tycker jag mer kan klassas som vinterpyssel.

Det finns två saker jag älskar  (jo, det är fler så klart men…) och det är jul och genvägar. Jag älskar allt med julen, vilket du nog vet om du följt mig länge, och julpyssel är bland de bästa sakerna. Sedan har vi då genvägar – för jag bara avskyr när saker är krångliga eller tar lång tid. Vem orkar hålla på och trixa egentligen, fort ska det gå!. Men för den sakens skull får det inte bli hafsigt eller alla på kvaliteten.

Jag tycker att den här julkransen där jag också fick torka apelsiner enkelt och smidigt fyllde kraven helt klart.

torka apelsiner

Vi var hos vänner på middag i våras och i välkomstdrinken hade de torkade apelsiner istället för skivad färsk apelsin. Jag hade liksom aldrig tänkt på att man ju faktiskt kan ANVÄNDA de torkade apelsinerna på riktigt faktiskt. För ig har de alltid varit kopplade till pynt i jultid. Det var supergoda drinkar med en väldigt fin smak av apelsin. Och snyggt blev det också.

Har du testat att torka apelsiner? Om inte kommer här en beskrivning samt steg-för-steg på min apelsinkrans.

Torka apelsiner & gör en vacker krans

Vad som behövs:
Apelsiner
Metallring el likn.
Limpistol
Sidenband

Gör så här: Värm upp ugnen till 90°C. Skär tunna skivor av apelsin och lägg på ugnsgaller.
ställ in i ugnen och låt torka i 4 timmar. Under den sista och 5.e timman öppnar du ugnsluckan och håller den på glänt. Jag använde en träslev som stopper.

Viktigt att apelsinskivorna torkar helt och inte är blöta och klibbiga men var vaksam på att de inte bränns och blir bruna. Tider kan skifta från ugn till ugn.

Låt skivorna svalna och sätt igång limpistolen. Lägg ut skivorna på metallringen så du vet hur många skivor som behövs. Måtta så det finns ett utrymme för sidenband längst upp. Limma en apelsinskiva i taget, på ringen och på den underliggande skivan.

Klipp till en bit sidenband och gör en rosett, knyt så den håller sig. Lägg det kvarvarande sidenbandet under den tomma utan och limma fast det och vik över bandet. Limma på rosetten. Knyt ihop de två ändarna av det långa sidenbandet och häng upp kransen.

torka apelsiner

Är du sugen på tips på fler kransar? Kanske någon av dessa:
Krans av en gammal pocketbok
Krans av gamla värmeljuskoppar
Delikat krans av cypress
Krans som ljuslykta med stålgalge & eukalyptus
Stilig krans av lingonris

Nu hänger den fina och färgglada kransen i matsalen och väntar på julen. Detta får mig att vilja pyssla mer med apelsiner och göra nejlikeapelsiner. Det var rätt längesedan.

Vilket skitår, men idag vill jag ha ljusa tankar

Happy Halloween och med önskan om en fin alla helgons dag. Ja, i år sammanfaller de på samma dag vilket inte tillhör det vanliga. Men sedan är ju det här året, 2020, inte ett vanligt år. Ett riktigt skitår om jag får säga det själv.

I onsdags var det min pappas födelsedag och det var den första jag inte fick krama honom och säga ”grattis pappa”. Det var smärtsamt så in i bängen. Och jag inser ju snabbt att de här dagarna kommer för evigt vara jobbiga. Pappas födelsedag i samma veva som allahelgona för att sedan följas i snabbtakt av fars dag samt dödsdag. Han var en väldigt stillsam figur men lämnar oss med mycket spår och uppståndelse framöver kan man säga.

2020 ett riktigt skitår!

Så för att tala lite om detta år så klev jag in i det med sorg och en tanke om att det ju inte kunde bli sämre än hur 2019 blev. Så fel jag hade. Ja, jag behöver inte gå in på det, du vet hur landet, och världen, ligger just nu. Nya restriktioner och stigande statistik världen över.

Om 2020 hade haft ett jobb hade det varit clown. Fruktansvärt opålitlig, gömd bakom en mask och galet knasig. Så tänkte jag och gjorde årets pumpa som en clown.

Den må se glad och snäll ut men clowner är nog de mest opålitliga figurerna som finns. Kan när som helst komma med en hink vatten eller en tuta att ge en tinnitus i öret med.

Om vi ska prata om pumpan så karvade jag som jag visat hur jag gör HÄR och sedan ”ritade” jag med en vass kniv och skalade bort det yttersta skalet med en riktigt vass kniv.

Stack in en tandpetare i en kastanj och sedan stack jag in den andra änden i pumpan. Så enkelt blev det en clownnäsa. Som hår hade jag lin och hatten en bit tapetpapper.

Till dig som har någon att tända ett ljus för idag vill jag ge min största kram. Och även en stor kram till dig som inte kan träffa dina nära och kära. Det är inte lätt nu det ska gudarna vet.

Längtan efter julmat börjar nu. Bokar julbord

Bokar julbord är ett annonssamarbete med Julbordsmäklarna

Hur blir vår jul i år? Det vet vi inte riktigt än men att det blir jul det kan inget ändra på. Det gäller bara att försöka forma sig efter rådande situation.

Det gäller oss alla och det gäller sannerligen alla restauranger som alltid har haft julborden som sin stora högtid. Att de måste anpassa sig helt till hur allt är nu är ett måste för dem.

Jag berättade i somras om mitt enormt roliga uppdrag att jag skulle få vara julbordsrecensent. Nu har borden bokats och jag är så imponerad över hur restaurangerna hanterar den stora omställningen de måste göra, läs utförligt om det HÄR. Avstånd mellan borden, hantering av bufféer osv.

Boka julbord i Stockholm

Tre bord har jag bokat och det är tre olika sorters ställen och profil så det ska bli väldigt kul att få en bredd på julmaten. Ser så fram emot att inspireras till tusen.

Hallwylska

Har du gått på Hamngatan mitt i stan och verkligen sett palatset som finns där? Kan vara stans mest hemliga storhet, Hallwylska palatset. En port från den högtrafikerade gatan är nästan som en tidsportal. Du kommer in på en stor gård som för tankarna till Italien. Här är det på somrarna en utomhusbar och nu vid jul blir utegården ett helt makalöst uterum under glastak. Sedan så är själva Hallwylska palatset underbart att gå in i färdas till en helt annan tid. Eller till Harry Potters Hogwarts som det känns som. Trappor, träpanelväggar, tavlor och så vackert. Det ger verkligen julstämning.

Ser så fram emot deras julbord som är ett traditionellt julbord med hemlagade delikatesser. Och ett stort utbud av vegetariska och vegnaska alternativ.

 

Mr French

Jag har Mr French som en av mina favoritrestauranger och att nu få gå dit på julbord är ju helt makalöst härligt. En stor uteservering med värme och en svårslagen vy över vattnet mot Skeppsholmen. Kan tänka mig att det blir som en vinterdröm.

Mr French för mig är en stark restaurang på fisk och skaldjur. Så även om de serverar ett klassiskt julbord med de traditionella rätterna så ser jag fram emot deras sillar, lax, skagenröra mm. Kanske jag faktiskt ska välja den speciellt framtagna skaldjursmenyn för julbordet? Det finns faktiskt möjlighet att välja den istället. Jo, men så får det nog bli!

 

Rökeriet Fjäderholmarna

De två restaurangerna ovan är cityrestauranger så det är väldigt kul att den tredje är ett som känns som en resa långt bort. Fast det är ju bara en liten båttur från staden. Rökeriet Fjäderholmarna ligger på Stockholms närmsta skärgårds ö, som det heter. Ser så fram emot en mysig båttur och kliva iland och in i det mysiga rökeriet. Här serveras ett klassiskt julbord med mycket influenser från det egna rökeriet. Här har jag tidigare ätit mitt livs godaste rökta makrill så detta ser jag så fram mot. De har ölprovning vilket jag som ölälskare väldigt gärna vill testa.

Jag kommer nog dra ut på kvällen och njuta till fullo av denna ”resa” och skärgårdsmyset innan jag kliver på båten igen och guppar hemåt.

 

Jag ska verkligen suga ut all julstämning jag kan vid dessa tillfällen. Känna att julen 2020 kan bli ett riktigt gott ett. Inte så många stora kalas eller resor men goda och säkra restaurangbesök. Titta på alla de julbord som finns hos Julbordsmäklarna. Vilket skulle du vilja ha?

Gör träd av smält choklad – perfekt till halloween

Vill du baka din favorittårta till halloween men känner att den kanske inte passar? Dekorera din bästa tårta så det blir den perfekta halloweentårtan. Här har jag gjort en hederlig pannkakstårta och satsat på dekorationer som sätter stämningen.

Träd av smält choklad

Vad som behövs
Choklad som är bra att smälta
Flaska med pip eller sprits
Bakplåtspapper
Låg vid skål med is och kallt vatten

Gör så här: Lägg is i en låg vid skål och fyll på med kallt vatten. Smält choklad i vattenbad och häll över i flaska med pip. Spritsa ett träd på isen. Börja med stammen några varav upp och ned. Viktigt att stammen blir lite extra lång då det är stammen som sedan sticks ner i tårtan. Fortsätt sedan med grenarna. För bästa effekt så håll stammen ren från grenar nertill, så att grenarna jobbar uppåt och utåt.

Chokladen stelnar omedelbart. Lyft försiktigt upp trädet och lägg på bakplåtspapper. Gör så många träd du önskar.

Jag brukar prata om pojkbandseffekten och vill påminna om den här. Du vet varför framgången runt pojkband är så stor va? Det är summan av skönhet. De skönsjungande killarna kanske inte är perfekta (vem är det egentligen?) var för sig men i grupp blir de oslagbara. Så är det ofta när man skapar något själv också. Var och ett av dessa träd är inte perfekta men flera tillsammans blir det jättebra.

Efter några träd gjorts hade isen smält lite där jag spritsat med den kokheta chokladen så det blev som en mall att bara spritsa vidare i.

Pannkakstårta

Ingredienser, 22 st lager:
12 dl mjölk
6 ägg
6 dl mjöl
1 tsk salt
Smör för stekning

Fyllning:
3 dl grädde
4 dl sylt
2 dl nutella

Gör så här: Blanda alla ingredienser, sikta gärna mjölet i omgångar. Värm stekpanna med en klick smör. Häll i 1 dl pannkakssmet och grädda tills den går att skaka loss i pannan och vänd. Klar när den går att skaka loss i pannan.

Lägg en pannkaka på ett uppläggningsfat och bred på sylt tunt över hela pannkakan. Varva sedan fyllning mellan de olika lagren. Avsluta med ett täcke av grädde. Dekorera med nedstoppade chokladträd.

Mina tips för bästa pannkakorna: alltid en klick smör i pannan, ha precis så hög värme att den nästan är för het – vilket så klart kräver total närvaro så lyssna på bra musik, glöm inte att vispa smeten mellan gräddningarna.

Bästa tipsen för pannkakstårta: ha inte för mycket fyllning mellan lagren så pannkakstårtan blir tät och fast men snåla inte ändå – ha alltid något smarrigt mellan lagren. Vid varje nytt lager; tryck till försiktigt på pannkakan där det lutar så tårtan hålls platt och plan upptill.

Pannkakor – måste väl vara en av de saker som precis alla älskar?

Det tar sin lilla tid att steka alla dessa 22 stycken så se till att ha bra musik eller en podd i högtalarna med det steks.

Slänger även in ett till pysseltips: att göra egna bivaxljus. Du ser beskrivning i steg-för-steg HÄR.

För extra halloweenstämning dök jag ner i barnens leksakslådor. Letade i ungefär 17 sekunder när jag såg det lilla skelettet. Det blir jättebra. Behövs ju absolut inget mer. Ganska tydligt vilken högtid jag tänkt på, eller hur?

När jag gör pannkakstårta vill jag ha den tät. Satsar hellre på många lager än att det ska vara mycket fyllning mellan så den blir hög och fluffig. Jag har tidigare gjort en som hamnat här på bloggen och den var till påsk, med kallrökt lax bl.a. Se den HÄR.

Bästa tipsen för ingredienser till ostbricka & tillbehör

Hur gör man en perfekt ostbricka? Jo, med ostens tre-enigheten! Kan du den heliga tre-enigheten när det kommer till ostbrickan? Det sägs ju att alla goda ting är tre och precis så är det i den perfekta ostbrickan. Kanske ett tips till långhelgen som kommer?

ostbricka

Bästa tipsen för ingredienser till ostbricka & tillbehör

Nu ska vi gå igenom hur en ostbricka byggs upp om tre. Ostbrickans heliga tre-enighet.

  • 3 olika sorters ostar ger den ultimata bredden på brickan. En hård ost så som gruyere eller fransk bondost, en mild krämig ost så som brie eller samt en mögelost som gorgonzola eller saint agur. Sedan kan man ju ha flera av varje del så klart.
  • 3 olika sorters färsk frukt och grönt. Något färskt som vindruvor eller päron, något krispigt så som selleri eller rädisor och sedan något riktigt sött som marmelad eller torkad frukt i bitar.
  • 3 olika sorters kex för den perfekta variationen. Ingen ostbricka utan salta kex så klart, ett grovt kex för extra brunch och sedan ett kex som är neutralt så osten kan komma fram som mest.

ostbricka

Vackert direkt från matkassen visst men snyggare kan vi servera vår ostbricka tycker jag.

Som du vet är jag en sådan fan av att bygga upp små bufféer (min charkbricka kan du se HÄR) och här kan väl också slängs in en 3.a tycker jag: Ha olika sorters underlag, olika nivåer och småskålar så blir det levande och inbjudande.

Jag plockade fram min gamla loppisfyndade ostkupa jag lagt i förrådet. Det var helt klart dags för den att dammas av och användas. Hoppas på många tillfällen nu.

ostbricka

Och att dela osten i sådana här grova bitar är också väldigt härligt att servera, att presentera.

ostbricka

Det blir något lite dekadent, eller hur?, när man bygger upp så här och delar frukterna. Påminner starkt om de holländska målningarna på 1500-talet kan jag tycka.

Alltid vackert och trevligt att dela kex som är stora.

ostbricka

Om min yngste son fick bestämma skulle han vilja ha en en ostbricka bara bestående av salta kex. Han är helt galen i dem. Men då han är släkt med oss övrig lär han snart såt och klicka på en bit brie på de där salta kexen, ha ha.

Vilka ostar måste vara med på din ostbricka? Någon annan än de jag nämner ovan?

Julen hos Lagerhaus & 15% rabatt just nu

Julen hos Lagerhaus är ett annonssamarbete med Lagerhaus

Jag har visat pressbilder för julen 2020 från några kedjor och varumärken tidigare här på bloggen och nu kommer julen från Lagerhaus. Och jag kan även ge dig en rabatt på 15%!

Uppge rabattkoden HELENA15 som gäller på alla ordinarie priser online hos Lagerhaus fram till 3/11.

Jag fick titta på sortimentet för julen 2020 och vill visa mina favoriter. Jag föll för de saker som jag vet kommer använda i många år framöver samt vackra detaljer för paketinslagningar. Papper och band jag använder mycket av.

Julen hos Lagerhaus

Om jag kunde så skulle jag vilja lägga på ett filter här så du känner dofterna. Doften av stearin, ljus som tänds är alltid så magiskt, varm glögg lägger ljuvlig doft i hela rummet och sedan pepparminten från de vackra karamellerna. Julpirr i hela kroppen!

Jag har alltid serverat glögg ur kastrull för jag inte haft ett alternativ men önskat en kanna dels för att det är enklare men också så mycket vackrare. Nu är det löst. Den här kannan för 1,5 liter i värmetåligt glas är perfekt.

Ställer den på den stilrena värmeställningen för värmeljus. Var lite undrande om det enda ljuset verkligen kunde hålla värmen och det gjorde det. Nu kan jag ha min alkoholfria glögg på värme hela kvällen – som jag dricker som värmande kvällste.

De små glasen, 9 cl som säljs i 6-pack är perfekta till glöggen. Eller äggtoddy.

Den precis lagom stora brickan som kan användas til exakt allt kommer jag använda massor. Som uppläggningsfat för glöggsnittar, bricka till ljusstakar eller samt målarfärger när vi pysslar här hemma. Allround-bricka.

Julgodis! Kan man fira jul utan julgodis? Tror inte det. Lagerhaus har många härliga godispåsar att välja på. Jag köpte julskum och polkakarameller.

Nu är jag en nörd, det vet jag men jag kan inte få nog av presentsnören och -band. Speciellt inte när det är så här vackra kvalitetssnören. Ett vackert snöre kan få till och med ett paket inslaget i gamla tidningspapper att bli fantastiskt vackert.

Klassikern med det rödvita bandet är så fint på naturfärgat papper. Sammetsband är väl höjden av lyx på ett paket? Älskar dem så mycket, speciellt vid jul. Det finns satinband i flera färger så det är fint att kombinera olika på samma paket.

Lagerhaus har många vackra papplådor som presentaskar. Smidigt om man vill slå in något med lite knepig form eller något som är ömtåligt och behöver skyddas med papper.

Papper går det alltid åt här hemma. Både till paketinslagningar men även pyssel. Lagerhaus har ängder av färger och mönster men jag är en fan av det klassiska så jag har köpt grönt, brunt och rött. Snyggt till de vackra banden sen.

Så en liten tidig julklapp får du 15% rabatt på alla ordinarie priser online hos Lagerhaus. Uppge rabattkoden HELENA15 i online-kassan.

Pressbild från Lagerhaus som visar en trend väldigt bra: färgade ljus. Om jag tvingas till att bara ha ett enda pynt vid jul så är det levande ljus. Kan inte tänka mig en jul utan levande ljus. Och i år kommer det bli färgade ljus precis överallt. Det råder det ingen tvekan om.

Vackert grå, gröna eller röda kanske? De gula bivaxjusen är jag helt kär i. De ska jag beställa hem.

Hoppas du blev julinspirerad och kan hitta fina saker som kan förgylla ditt julfirande.

Höstmiddag med dukning som nog Estrid Ericson hade gillat

En höstmiddag med några vänner hade planerats i evigheter. Jag och maken kände att vi inte träffat någon då livet liksom är lite isolerat. Ja, som de flesta av oss känner kan jag tro. Vi frågade några vänner om de ville ses på en middag. Att hitta ett datum är ju inte det lättaste fast ”igen är bokad” då det är aktiviteter för barn osv. När vi bokade var det flera veckor kvar. Det gav mig och maken  oceaner av tid att planera denna middag. Klart att vi då tar i.

Medan maken hade matfokus la jag min kraft på dukningen och upplägg. (Bra hur vi kompletterar alltså!) Dukningen skulle bli en hyllning till en av mina idoler: Estrid Ericson – Svenskt tenns grundare.

Ska inte säga att jag är ett proffs på Estrid men vet tillräckligt mycket för att känna att jag skulle kunna göra en dukning som nog gjort henne nöjd.

Hennes signum var att ”ta allt du gillar och sätt samman. Då det bara kommer bestå av favoriter kommer det bli en bra blandning”. Typ så.

Något jag länge velat ha var en rutig duk så jag gick till tygaffären och köpte ett med Gripsholmsrutor i grön/grå och röd kant. Det är ett tips att gå till tygaffärerna istället för att köpa färdiga dukar från kedjorna. Annars tog jag av det jag hade hemma. En blandning av vardagssaker, ärvda ting och loppisfynd.

Det skulle vara en höstmiddag så lite dova färger med värme från mässing. Och sedan allt skönt grönt jag har.

Jag kan inspireras av vackra dukningar som har helt enastående blomsterarrangemang men att sitta vid ett sådant bord är ju hopplöst. Blommorna är ju bara i vägen. Middagar ska ju uppmuntra till samtal, inte försvåra. Håller det enkelt med låga vaser och bara några kvistar eukalyptus men med höga ljusstakar med extra långa stearinljus.

En godispåse med den perfekta blandingen är ju så mycket härligare än en påse med endast en godissort. Samma sak vid dukning. Olika sorters glas skapar sådan känsla. Blanda gammalt och nytt, dyrt och billigt. Bara du älskar det.

Mammas gamla musselskal. Å som jag älskar dem. Jag sa till maken att ett krav för min dukning var att förrätten skulle vara nåt med skaldjur för jag ville duka med musselskalen.

Så här såg det ut på dagen innan gästerna kom och när middagen väl blev av bestämde vi att vi skulle ha tallriksservering av huvudrätten. Det gjorde att förrättstallriken blev så ensam så då la jag bordstabletter under. Det borde jag haft från början för det ger ju sådan bra bas.

Snyggt med bordstablett. Något jag faktiskt inte riktigt gillat så mycket. Måste använda dem mer bestämmer jag nu. Estrid hade nog hålla med mig.

Och att träffa fina vänner hoppas jag innerligt vi kan göra oftare också. Det gör gott för själen.