Sommardessert! Sorbet & mousserande vin

Jag måste bara få visa årets sommardessert! Jag sitter nu med alla bilder från midsommar och ska sätta ihop ett av de somrigaste inläggen i bloggens historia men jag vill först plocka ut och tipsa om världens bästa och enklaste  sommardessert: sorbet och mousserande vin.

sommardessert

Det var den desserten jag tänkte på när jag kanderade syrener. Att toppa desserten med. Aldrig testat förut och tänk, det blev full pott på första försöket. Precis som mitt midsommarbröd. Verkar ha tur nu, kanske köpa lott???

sommardessert

Sommardessert! Sorbet & mousserande vin

Ingredienser
Sorbet av önskad smak
Mousserande vin, champagne
Topping som bär, kanderade blommor, ett sprött kex

Gör så här: Skopa upp sorbetkulor i vida glas eller serveringsskålar och toppa med det du vill. (Har du hallonsorbet kan det vara fint med just hallon) Servera vid bordet och häll på champagne eller mousserande vin precis vid gästen.

sommardessert

Det bubblar och smälter på ett mycket föredömligt sätt. Kan nog inte ha en bättre sommardessert än denna när jag tänker efter.

sommardessert

Och den här bilden säger en hel del om hur vår midsommar var: alldeles härligt glad och lekfull. När barnen fick isglass, godis och springa fritt serverades den vuxna desserten. Det for nerf-skott i luften så man fick ducka och vara beredd, ha ha. Precis så där sommarlovsaktigt jag älskar.

Men nu ska jag koka mig mitt kaffe och redigera bilderna från vår midsommar. Svårt att tro att det är midsommar för det är inte en regnjacka eller gummistövel nånstans ju! Alltså wow vilken sommardag.

Focaccia som ett blomsterbröd med midsommarkrans

Med detta blomsterbröd vill jag önska dig GLAD MIDSOMMAR! Hoppas din dag blir precis så som du hoppas och att solens rikliga strålar når dig.

Vi håller på som bäst och förbereder vår dag som är uppdelad i 4 delar och varje del ska bli så kul. Jag återkommer med bilder från vår dag, det kan du lita på.

Middagen kommer serveras hemma hos oss och bland annat kommer detta blomsterbröd serveras. Tänkte att det på alla sätt var passande bröd till maten, eller vad säger du?

Lägger in recept och steg för steg om du är sugen på att göra ett du med. Det är ett enkelt bröd som passar till så mycket.

Blomsterbröd, focaccia som en midsommarkrans

Ingredienser:
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
0,5 dl olivolja
2 msk flytande honung
1 msk flingsalt
550 g vetemjöl special
Grönsaker till blommor så som körsbärstomater, färsk lök, paprika, rädisor, oliver, basilika, gräslök.

Gör så här: Smula jästen i en bunke och häll över fingervarmt vatten och vispa tills jästen lösts upp. Fortsätt med olivolja, honung och flingsalt.
Byt till slev och vänd ner mjölet. Knåda ihop med händerna till en deg och låt jäsa under duk i 30 minuter. Häll olivolja i en ugnsplåt och strö över flingsalt.

Ta ut degen på ett mjölat bord och knåda ihop degen. Tryck sedan ut degen något och för över den till plåten. Tryck nu ut den helt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under duk och sätt på ugnen på 220°.

Stick ner fingrarna i degen och nagga över hela ytan. Nu ska brödet bli till ett konstverk. Lek fram dina blommor. Jag gjorde så att jag gjorde blommorna först och avslutade med det gröna för att fylla utrymmen. Avslutat med att ringla över olivolja och grädda i neder delen av ugnen i ca 20 minuter, tills brödet fått fin färg.

Mycket färger är det bästa för det ljusa brödet. Bara att ösa på.

Så otroligt kul att ”måla” fram en blommande krans på brödet. Ska bli kul att få servera det idag.

Det är mycket blommor på maten nu. Detta påminner mycket om min morotskaka i långpanna, se HÄR. Vad blir nästa blomattack?

Det härliga är att allting är unikt. Inget bröd kan bli det andra likt. Sådant är härligt.

Så återigen – en riktigt glad midsommar önskar jag dig. 

Gick fel, kom hem med storbytet!

Är bara tvungen att lägga upp bilder på mitt byte. Jag trodde inte jag skulle hinna få fram vilda blommor till midsommar men grund av missförstånd vi absolut inte ska gå in på här så hamnade jag ute på Mälaröarna idag. Lite sur över att det var i oförättat ärende men på vägen tillbaka mot bussen ser jag ju att det är världens vackraste blommor i väggrenen. Och bakom busskuren är det prästkragshav. LYCKAN!

Bara turen att jag skulle handla på vägen hem så jag hade en tom väska med mig. Kände att den där onödiga turen jag hamnat på inte var så i onödan ändå.

Köpte mig dock ett knippe blåklint i affären så den får läggas till men annars är jag helt hemma! Så kul!

Alltså wow, ju mer jag tänker på det – så otroligt härligt ju!!!

Ha en fortsatt fin da’n-före-midsommar!

Kanderade syrener – eller ja, kanderade blommor överlag

Nu har jag kanderade syrener redo för midsommar. Jag har en plan på att dekorera efterrätten med dessa söta (i dubbel bemärkelse) kanderade syrener.

Men så klart kunde jag inte vänta till fredag när jag nu redan hade dem. Vad kan jag dekorera? Jo, jag har en halvfull kakburk med köpekakor – de kan jag piffa till!

Kanderade syrener

Hur bra blev det inte då med dessa söta lila sockrade syrenblommor på de där kakorna? Så mycket roligare att servera nu, eller hur?

Kanderade syrener

Ingredienser
Syrenblommor
Äggvita
Strösocker

Gör så här: Skölj syrenen i vatten och lår torka på papper nån minut. Plocka av blommorna från blomstjälken. Häll upp socker på ett fat och lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller skärbräda.
Knäck ett ägg och separera äggvitan i en bunke. Lägg i blommorna och se till att blommorna blir helt täckta.
Ta upp en blomma med pincett och doppa i sockret, häll över med en sked så det kommer socker runt hela. Plocka upp med pincett och skaka försiktigt så eventuella klumpar lossnar men inte så att det lossnar helt så klart. Lägg på bakplåtspappret, strö över lite mer socker så hela verkligen täcks och låt ligga minst ett dygn. Skaka lite försiktigt då och då så blommorna inte fastnar i pappet eller i varann. De kanderade syrenerna ska bli helt stela.

Kanderade syrener

Blommornas färg svagas under natten och får en sådan härlig frostig känsla över sig.

Kanderade blommor kan användas till mycket där du önskar dekorera mat med blommor. I detta fall ville jag som sagt piffa till vanliga kakor. för att de ska fastna så gjorde jag en frosting.

Kanderade syrener

Frosting: Häll florsocker i en burk och droppa i kallt vatten. Rör ihop med gaffel. Blir frostingen rinnig häller du i mer florsocker och är den för tjock tar du en droppe vatten i taget tills rätt konsistens uppnås.

Ringla över kakan och placera den sockrade syrenblomman. Låt stelna.

Kanderade syrener

Som du vet älskar jag genvägar och även om sockrade syrenblommor är rätt meckigt så är det ändå en genväg att piffa till köpekakor. För du minns väl min gevär till en vackrare köpetårta? Kolla annars HÄR.

Det stora midsommarinlägget – allt du behöver för midsommar

Allt du behöver till midsommarafton! Ja ungefär så tänkte jag till mig själv när vi satt och planerade vår midsommar och insåg hur mycket jag har samlat i mitt arkiv men utspritt på alla år. Finns en rejäl dos av det man behöver till midsommar så varför inte då sätta ihop det stora riktigt långa midsommarinlägget med rubbet!!!?

2019 var första gången jag hade folkdräkt. Den min mormor sytt och broderat allt på själv 1951. 

Midsommar kan firas litet och det kan firas stort, det kan vara på landet, skärgården, på bakgården eller hemma på balkongen. Hur det än blir så kommer midsommaraftonen och med bara en sillbit och lite jordgubbar kan man komma långt. Nedan följer en lista och du gör som du brukar; du väljer det som passar dig och det kanske bara är en enstaka detalj eller massor. Jag blir glad om jag bara kan inspirera det minsta.

 

Midsommarmat

Alla våra högtider är kopplade till maten, så är det, och i vårt land har vi den fina egenheten att ha samma meny på 3 av våra största högtider – sillen! Inte mig emot då jag älskar sill. Här listar jag några riktiga favoriter:

Lertallrikssill/lerpottasill/varm matjes 
• Gurksill med pepparrot, dill & vodka
Vitlöks- & kaprissill
Krämig citronsill
• Currysill 
• Brantevikssill 
• Modern sillsallad med äpple, selleri & kapris

Andra rätter som passar alldeles ypperligt till midsommar är:
Silltårta – med beskrivning på somrig dekoration
Anjovisrulle
Gubbröra
Nubberöra

Och så tänker jag lista de där sakerna man inte får missa:
Focaccia med blomsterkrans
• Lax, gravad och/eller kallrökt
Ägghalvor
Ostpaj
• Knäckebröd med lagrad ost
• Krispig sallad – min bästa HÄR
• Olika sorters finhackad lök.
• Färskpotatis! Det är inget jag tar lätt på ska du veta. Har ett helt inlägg med massa tips på hur du bäst kokar den. Det gör du HÄR.
• Barnanpassad mat då inte alla gillar sill. (Vår äldste var det enda barnet på förskolan som åt sill ihop med pedagogerna varje midsommar, jul och påsk) Kolla in mina vänner fantastiska midsommarstång från förra året:

Du kan ju förstå vilket succé! Aldrig har väl köttbullar och falukorv varit bättre?

sill till midsommar

Det där lilla piffiga! Rädiserosor gör du enkelt vilka ger så vackert sillbord. Läs mer HÄR.

Som du märker fokuserar jag på lunchen för den är mycket mer ”viktig” och traditionsbunden. På kvällen dras grillen fram och där går allas smaklökar åt olika håll. Jag är barnsligt förtjust i att grilla över kol. Älskar det! Något jag vill påminna om och uppmuntra till är den fyllda och grillade gurkan. Blir som en sallad och sås i ett. Läs HÄR.

 

Midsommarmusik – spellistan du kommer älska

Vad behövs tillmidsommar som du inte kan se, smaka på, känna? Jo det du kan höra! HÄR har du den bästa listan för midsommar.

 

Midsommardryck

Det gäller att hålla koll på vätskebalansen på sommaren och midsommaraftonen är lång så för att klara sig genom natten bör det fyllas på.

Den nya favoriten är denna somriga jordgubbsdrink, MidsommarDagens, med vitt vin. Läs receptet HÄR. Andra passande sommardrinkar är
Gin & Fläder samt Cointreau Fizz.

Att ha en balja fylld med dryck i kallt vatten som alla kan ta av är ett bra tips. Även med flaskor vanligt hederligt dricksvatten kan stickas ner.

Jag älskar snaps. Det är så gott med de där skarpa smakerna och perfekt till den feta, salta maten som man äter till midsommar men det får inte bli för mycket av det goda. Jag dricker alltid alkoholfri öl när det ska vara snaps. Det är ett riktigt vinnande koncept.

Mina favoritsnapsar är Brøndums från Danmark, OP och Skåne tillsammans med Mariestads alkoholfria öl. Och båda ska vara iskalla!

 

Midsommartårtor

Vilken midsommartårta vill du ha? En klassisk jordgubbstårta, maränger, somrigt syrligt med citron eller kanske rabarber? Jag har nåt för alla, lycka till att välja bara, ha ha!

Marängtårta/Pinocchiotårta/Brittatårta/Herrgårdstårta 
Jordgubbstårta med lemon curd
Snabba tårtan med kladdkakefyllning 
• Sommartårta med jordgubbs- & rabarberkompott
• Små marängbottnar till pavlova-bakelser 
• Smördegsbakelse med sommarbär & vaniljkräm 
• Knäckig rabarberpaj med toscatäcke

 

Midsommardukning

Jag tror vi är många som tänker långbord när vi tänker midsommardukning. Det bästa med midsommar är att den inte har några krav. Det kan vara udda stolar, bord i olika höjd, olika dukar och blandat porslin. Nästan så det är bättre då för att det ger omedelbart den där känslan av sommarlov och ledigt på landet även om det är på en innergård mitt i stan.

Har du ingen duk lång nog? Ta gamla lakan och skarva.

midsommardukning

Enklaste placeringskortet som är rasande passande för midsommar. Tandpetsflagga med namnet nedstucket i en färskpotatis.

dukning student

Även om vi har en nationaldag nu här i Sverige så tror jag många med mig ändå känner att det är midsommar som är den på riktigt stora firar-dagen. Den HÄR vikta girlangen är vacker att ha som löpare eller hänga upp som dekorationer.

Blommor är dock en av de mest viktiga ingredienserna. Stor bukett på smörgåsbordet och sedan flera mindre på matborden tycker jag är en bra kombination. Har du inte egna rabatter så plocka hundkex, rödklöver, blåklocka smörblomma och timotej ute i naturen om du har turen med dig att hitta eller köp blåklint, prästkrage och någon röd/rosa blomma som nejlika tex för att få till den där ultimata tre-kombinationen.

En liten midsommarstång av färska kryddor att ha på bordet  är också fint. Läs och se mer HÄR.

 

Midsommarmusik

Ingen midsommar utan sång runt bordet. Det är snapsvisor och riktiga klassiker som ska sjungas. Åh vad det är härligt och även den mest motsträvige börjar småsjunga efter ett tag, jag lovar. Men för att alla just ska kunna hänga med behövs ju ett sånghäfte. Klicka HÄR och ladda ned helt gratis. En sommarpresent från mig till dig.

Nu kan man ju inte bara sjunga själv utan det ska gärna vara röster från Taube, Cornelis, Lill Lindfors, Monica Z mfl för att det verkligen ska sättas stämning. HÄR har du min Spotifylista med en riktig svensk midsommar. Och ja… det är lite Ledin och Gyllene Tider också…

 

Midsommarkrans

Att binda sig en midsommarkrans är ett klassiskt bestyr på förmiddagen på midsommarafton. Kanske du plockar blommor själv eller köper i butiken, allt går bra. Och att binda sig en krans behöver inte vara krångligt. Jag visar 3 olika sätta att binda en midsommarkrans på HÄR. Och du vet vad jag brukar säga – tänk på pojkbandseffekten: att varje blomma inte måste bindas perfekt utan det är helheten som är det man är ute efter. Som ett pojkband, ha ha!

 

Midsommarlekar

Jag har inte dokumenterat eller samlat ihop så många här på bloggen men tar de vi haft genom åren så kanske du får inspiration. Detta är en punkt jag får uppdatera. Eller du kanske kan ge mig tips så fyller jag på här!

• Ägg på sked, springa och runda markering och tillbaka till sitt lag för byte av lagmedlem. Om ägg tappas börjar man om.
• Tre-ben, två lagmedlemmar ska runda pinne med ett ben var hopvirat.
• Äta upp jordgubbsremmar fortast med endast munnen.
• Äta upp mumsmums fortast med endast munnen.
• Penna fastknuten runt midjan som en svans, springa fram till flaska och träffa mitten.
• Spräcka ballong mellan två personer endast använda kroppens tyngd.
• Bygga så högt torn man kan av X antal pappmuggar på en minut.
• Snuttleken! Musik spelas och den som fortast sätter låt och artist får poäng. (Perfekt sommarmusik HÄR)

Den absolut roligaste sommarleken: strutfotboll. Helst minst tre lag för att få titta på när de andra spelar är så kul så man både gråter och kissar på sig.
Går till så här: Som vanlig fotboll fast med en mycket mindre plan och alla i lagen får en pappstrut med en ca 10 cm öppning över ansiktet. Synfältet blir alltså bara en liten cirkel. Så sjukt kul/svårt att spela – obeskrivligt roligt att titta på.

 

Midsommarminnen

Jag känner mig så tacksam över att jag kan ge mina barn fina minnen av midsomrarna vi har. Lätt att innan stressa och pressa men det ska aldrig bli det som får bli det bestående minnet efteråt – att föräldrarna stressade genom dagen för att hinna med allt. Utan istället verkligen njuta av varje bit och för att det på bästa sätt kan ske är att dela upp med dem man firar med. Knytkalas eller som vi gör – att vi är flera familjer där vi har lunch i en trädgård, drink hos en annan och middagen hos en tredje. Alla delaktiga, alla kan njuta och vara i nuet. Och att inte heller jaga det perfekta. Det perfekta sitter i att göra något unikt av dagen, inte mängden. Bara en liten påminnelse.

Från midsommarafton 2016. Med en djupt sovande klimp i famnen, krans i håret trots midnatt och med en himmel som aldrig blev mörkare än så. Inget i världen kan vara lyxigare än så.

Och sen det man inte kan råda över: vädret! Man kan bara hoppas på att vädret är åt det soliga hållet. Annars blir det väl klassikern klänning och gummistövel, ha ha!

Kanske vi kan skippa den annars så klassiska kjol-gummistöveln i år alltså??? Midsommaren 2015 var den blötaste jag någonsin varit med om. Men det gick bra det med och som sagt – har fina varma minnen från glada skratt ihop med vänner. Det som betyder allt.

Loppistips! Brickan – ständigt denna bricka

När jag för femtielfte gången packat ner min stora bricka i kökslådan, underst i en trave av massa stora fat och andra brickor bestämde jag mig. Nu får brickan stå framme, orkar inte packa ner den i lådan flera gånger per dag.

Det som då slog mig var att detta ju är ett rejält sommartecken – att vi flyttat ut och allt från frukost och fika till middag för flera nu sker i trädgården och med det bärs det saker fram och tillbaka hela tiden.

En rackarns god sommarfrukost på en bricka.

Loppistips – brickan

Om du ska på loppisar i sommar vill jag verkligen tipsa om att fynda stora fina brickor. De behövs alltid och kan agera både som bord, blomfat utöver sitt vanliga brickjobb. Jag har ett gäng brickor men de här stora, det önskar jag ytterligare en. Det verkar ju uppenbarligen behövas.

Gillar du inte designen, mönster eller färg på den du hittar kan du enkelt måla om den. Gjort ett inlägg med just det HÄR.

Jag älskar denna bricka som jag fått med mig från föräldrahemmet. Den jobbar nu heltid och får stå lutad mot väggen i köket istället för i lådan. Annars är det mest vid födelsedagar den används, se exempel HÄR. Brickan är från 60-talet tror jag och jag trodde den var röd med skavmärken och bleknat på nåt sätt till orange. Det visade sig att så var det inte riktigt utan mamma målade om den till röd då hon inte gillade originalfärgen.

Det är just den där patinan jag älskar med brickan, och storleken så klart för den rymmer så mycket. Hoppas på många härliga stunder i trädgården i sommar.

Gör duktyngder av gamla karafftoppar av glas – loppistips

Använder du duktyngder? Jag gör det inte av den enkla anledning att jag inte har hittat några som jag tycker är snygga. Men så bra då att man kan göra egna, eller hur?! Några supervackra i härligt glas eller kristall.

Superenkla att göra om du letar på loppis där det ofta ligger överblivna karafftoppar i de där lådorna med lite allmänt bortglömt krafs.

Ihop med snöre eller band och kraftiga pappersklämmor så har du gjort egna duktyngder på ett kick.

Fint med olika modeller också. Och som du ser så äger jag endast tre i skrivande stund så denna sommar ska jag helt klart leta efter överblivna, övergivna karafftoppar.

Och när jag ändå är i farten: överblivna lock från kaffekannor är också bra loppistips. De använder jag nämligen som lock på glasburkar för förvaring av torrvaror. Se det inlägget HÄR. Så med andra ord: leta efter de där överblivna och övergivna bitarna – de kan bli något helt annat.

Nu ligger sommarduken fint i den härliga sommarvinden. Och en annan sak som är fint; det blir vackra optiska konstverk i kristalltopparna.

Piadina – goda italienska varma mackor

Har du testat piadina? Det hade inte jag ens hört talas om men så fick jag möjlighet att testa och det visade sig vara helt i min smak. Jag är verkligen förtjust i mat som lagas eller serveras i bröd vilket jag vet att jag inte är ensam om.

Det är så kul att få komma i kontakt med något som för mig är helt nytt medan det är i andra delar av världen något riktigt traditionellt och självklart.

Goda italienska varma mackor

Ja man kan nog enklast beskriva det som varma mackor men samtidigt inte. Och det är inte heller en ihopvikt pizza. Det är inte heller en italiensk version av quesadilla för brödet har en egen karaktär.

Piadina

Brödet som finns att köpa i butiken (i kyldisken vid den färska pastan visade det sig) steks med olivolja för att sedan toppas precis med vad man vill. Gärna med ost så det liksom göttar ihop sig så där härligt.

Piadina

Det fina här är att alla kan få göra sin egna då tillagningen går snabbt och de ska gärna ätas så fort de lagats. Samla hela familjen vid spisen och börja steka din egna piadina!

Piadina

Vem blir inte suktad av alla dessa härliga råvaror? Det är verkligen här man suktas rejält. Tur de går snabbt att tillaga.

Piadina med champinjonkräm, portobello & bresaola

Vi testade en massa olika varianter. Barnen var rörande överens om att mozzarella, skivad tomat och två olika sorters skinka samtidigt var bäst – vanlig kokt skinka och parmaskinka. Jag fick dock en helt annan favorit. Och jag skojar inte – den var helt amazing!

Ingredienser
piadinabröd
champinjonkräm
portobellosvamp
bresaola
färsk lök eller silverlök
mozarella
parmesan

Gör så här: hetta upp en stekpanna rejält och ringla i olivolja. Skiva portobellosvamp och lök, dela mozzarella i bitar och riv parmesan. Ha allt redo vid spisen.

Bred på champinjonkräm på ett piadinabröd och lägg i stekpannan. Stek på medeltemperatur 1 minut och lägg sedan på svamp, lök, bresaola och ostar. Stek till svampen mjuknat och osten smält.

Vänd över ena hälften över den andra så det blir en halvmåne. Pressa ihop något med stekspaden så den plattas till lite. Servera genast gärna ihop med tomatsallad och grönsallad.

Bresaola är verkligen en favorit märker jag då min bästa picknickamacka som jag har recept på HÄR är ju också en med bresaola.

Piadina

Jag tyckte kidsen skulle äta med kniv och gaffel men det tyckte inte de. Att äta mat i bröd liksom lockar fram det där med att äta med händerna så klart. Och visst gick det bra – typiskt mig att vara så där vuxen.

Observera lillebrors skrubbsårsknän! Det är verkligen sommar det. Och sedan den där sittstilen – hans nya grej att ha knäna upp. Ser så obekvämt ut men han älskar det.

Det blev verkligen uppskattat av barnen så detta ska vi göra fler gånger. perfekt lunchmat skulle jag säga.

Sommarfrukost som fullkomligt osar sommarlov

God morgon! Frukost i det gröna – det är ju något man verkligen vill göra hela sommaren. Nu när många jobbar hemifrån kan jag gissa att det är många som unnar sig en somrig start på arbetsdagen. Jag försöker göra det dagar det är lite generösare med tid.

Men helgerna – det är då jag verkligen frossar i frukost. Både i vad jag äter och i tid. En sommarfrukost ska få ta lång tid.

Och det är så härligt att kliva ut i trädgården med min frukost på den måste jag erkänna. Det är som det jag talade om HÄRomdagen – att göra Vanliga Villan till Sommarparadiset. Det blir ju mer sommar när frukosten får flyttas ut på en bricka.

Du som följt mig vet att jag är så svag för den grekiska frukosten med yoghurt, frukt, bär, nötter och honung. Blir full pott varje gång.

Vill du ha tips på härliga frukostar att njuta av i sommaren? Kolla då in mitt frukostarkiv. Det börjar fyllas på rejält nu! Hoppas på ännu mer i sommar. Några tips jag inte får missa? Var sugen på den där frukostomeletten med kardemumma någon läsare så snällt tipsade om.

Och ser man på, min väggtallrik fick jobba på riktigt som fat.

Midsommardrink med jordgubbar! MidsommarDagens så klart

Drink till midsommar – vad har man då? Lite så gick tankarna som gjorde att jag och maken testade oss fram till en riktig midsommardrink.

Så klart ska det vara jordgubbar, något lätt som svalt vitt vin och sedan friskhet från mynta och citrus. Vi tycker vi fick till det riktigt riktigt bra faktiskt. Som en belini men med jordgubbar fast mer sommar. Ja, du får testa och smaka och själv känna all midsommar det är i ett glas.

Midsommardrink med jordgubbar!

Ingredienser, 1 glas
3 msk passerade jordgubbar
2 cl triple sec
10 cl torrt, oekat vitt vin
Schweppes Mojito

Gör så här: Passera jordgubbar i trådsil eller mixa i en bunke. Häll i jordgubbspuré, triple sec och vitt vin i en shaker med isbitar och skaka samman. Häll upp och sila bort isen i ett högt champagneglas. Fyll på med kall Schweppes Mojito. Servera.

Gjorde söta små jordgubbar med myntakvistar för att sätta på kanten av glaset.

Skär av toppen, det gröna, på jordgubben och stick ner den översta biten på en myntakvist. Skär en skåra undertill och trä på glaset.

Vi kallade denna lite skojigt för MidsommarDagens då den vanliga vittvin/frukstoda ju heter Dagens. Och sedan på midsommardagen kan det finnas lite rester så som jordgubbar så vi tänkte att denna drink kan Vaara en restfest också.

Vill du tips på fler goda sommardrinkar?

Gin, fläder & lime tonic
Piggevin – Vitt vin med Piggelin
• Cointreau Fizz
Strawberry Daiquiri
Mimosa
Vodcadero – vodka med Trocadero
Vodcadero med isglass 

Och så vackert att servera dessa färgglada drinkar.