Krans av havrekärve, snyggt till fåglarna

Mata de små fåglarna med vacker krans av en havrekärve. Blir både vackert i trädet och passande för de små pippisarna i kylan.

Det är en fast kyla som greppat tag om oss och vår grannar som bor i naturen får kämpa för att både hålla värmen och hitta mat. Jag har precis gjort en fågelmatare med äpplen som blivit kvar från julen och hängt upp. Den kärve jag köpte i december kom aldrig upp insåg jag när jag hittade den i matkällaren efter nyår. Den måste absolut upp. Men jag kunde låta bli att pyssla lite…

En krans kan man alltid få tid till att göra. Speciellt när det är enkelt.

Det blev ett perfekt mysgöra i mellandagarna.

Krans av havrekärve, fin fågelmatare

Vad som behövs:
Kärve
Halmkrans
Bindtråd
Avbitare/sax

Gör så här: Gör små buketter av havre, ja som minikärvar, och bind ihop med bindtråd. Klipp av stjälkarna.

Lägg tre stycken på kransen och bind fast dem med bendtråd. Vira samman tråden och stick ner änden i halmkransen så inga vassa trådar sticker ut.

Fortsätt lägga på minikärvar tills du fått den fyllda krans du önskar. Jag valde att bara fylla en sida.

Häng upp där du önskar. Till ditt hem inne eller till fåglarna ute.

Jag tog efter denna bild tre små kärvar i taget, glömde ta bild på det…

Väldigt vacker inomhus men denna krans var menad för fåglarna.

Välkomna alla fåglar, restaurangen är öppen!

Rabatt till Formex & vinn min bok

Detta är ett inlägg med reklam

Nu är vi igång. Vi riktar vi nosen framåt och den termin vi har framför oss. Ja jag tänker fortfarande i terminer, blir liksom enklare så. Och lite mysigare.

Jag har många roliga jobb att sätta tänderna i nu och en av de första uppdragen är att hålla i workshops alla dagar under Formex samt dra en föreläsning om kreativitet öppningsdagen. Detta kommer bli så kul och jag ser så fram emot detta.

Vill du komma? Jag har nämligen fått en kod att dela med mig av så du får 20% på inträdet. Använd koden formextalks20 när du beställer biljetter HÄR.

I samband med Formex kommer min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri att finnas i pop up-butiken och det är en ära att få vara bland de utvalda. Det vill jag fira med att få tävla ut ett ex av boken.

För att det ska vara en tävling behövs två delar: kunskap och utslagningsmoment. Skriv dina svar kommentarsfältet och ange din mejladress i raden för det så kontaktar jag vinnaren.

UPPDATERING: vinnare utsedd och meddelad. Bibbi bjöd på ett rim och det är alltid uppskattat. Tack!

1) Under vilka datum pågår Formex?
2) Snart är det alla hjärtans dag – hur skulle du fira det?

Jag hoppas vi ses på Formex.

Jag vann Årets Måltidslitteratur 2023

Att jag vann Årets Måltidslitteratur i kategorin Årets utensilier med min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri har inte riktigt sjunkit in än. Jag skrev lite om det HÄR men insåg då som sagt att jag inte gjort ett eget inlägg om prisutdelningen här. Jag gjorde en film som syns på Instagram HÄR men så klart ska ju bloggen få ett inlägg med.

Snön hade lagt sig som ett tyst täcke över hela staden och jag var bjuden till Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin på Drottninggatan. Priset delas ut av Måltidsakademien så den kungliga tonen med alla akademier gjorde mig nervös.

En sal fylld av massa kockar, formgivare, författare och förläggare var laddade. Hela 31 (1) priser skulle delas ut. Det är över 400 kokböcker som ges ut i Sverige vilket ger att vi är det land som har flest kokböcker per capita i världen. Vi älskar tydligen att både laga och bläddra om mat.

Ordförande för Måltidsakademien är the one and only Carl Jan Granquist. Vilken stjärna han är.

Sedan var prisutdelningen igång och de olika kategorierna avklarades. Det var Årets vegetariska kokbok, Årets råvara, Årets dryck, Årets hälsobok osv.

Och häpp, Årets Utensilier blev Vardagsvackert & festfyrverkeri!

Och om man inte är hel bevandrad med vad utensilier är så är det det som är runt maten. Dvs dukning, pynt, stämningen, bordet. Det jag älskar ju. Så jag känner mig så hedrad över detta då jag verkligen brinner för hur maten serveras, inte bara vad som serveras.

Tror aldrig jag haft ett bredare leende.

Alla vinnare fick bli intervjuade av Carsten Thurfjell. En känd röst framförallt i P1 och jag som alltid lyssnar hans och Jonas Bohlins uppesittarkväll 23/12 fick sådan julstämning i vårt samtal.

En motivering jag blir alldeles gråtit av. Tack Måltidsakademien!!!

”Författarinnan tar med oss året runt och pyntar därefter: Vackra chokladhjärtan till Valentin, målade ägg till påsk, gult och blått på bordet till nationaldagen höstlöv till skördetiden och självklart en uppsjö julpyssel. Allt varvat med årstidens anpassade recept.”

Mycket glad Helena! Tack till alla som köpt boken och er som hänger här hos mig. Betyder allt!

Hur fira trettonhelgen egentligen?

Jag önskar dig en fin trettondagsafton. Ska du fira på något speciellt sätt?

Enligt den kristna traditionen tog det alltså tretton dagar för de tre vise männen Kasper, Melker och Baltsar (ej att förväxlas med de tre rövarna från Kamomilla stad) att hitta till det nyfödda Jesusbarnet. De kom med gåvor som varje nyfödd bebis önskar sig – guld, rökelse och myrra. Denna givmildhet har gjort att det i vissa kristna länder är på trettondagen, den 6 januari,julklapparna ges och inte på julafton.

För mig är trettondagen förknippad med släktfest. Det var på denna dag hemmet fylldes av massa släkt, på julafton var det ”bara” vi syskon och föräldrar. Med åren har dessa släktträffar flyttats till före jul eller på julafton. 

Trettonhelgen har blivit lite tom och inga tydliga traditioner, maträtter eller förväntningar ramar in denna högtid i det stora. När vi alla är lite matta efter jul och nyår så har trettondagen svårt att ta för sig. Vad säger du – kanske är det dags att återta denna högtid? Utan tydliga traditioner är den din att forma. Taco-tretton? Trettonbal? Mysiga tretton?

Dubbelbakad potatis – perfekt restmat efter jul

Dubbelbakad potatis är ju världens bästa rätt att göra med julmat du har över i kylen. En bakpotatis är perfekt att fylla med det mesta och om du dubbelbakar den – ja då blir det dubbelt så gott!

Har man lyckats väl med sin julmatsplanering är kylskåpet tomt när julhelgen är över, men det brukar faktiskt vara det motsatta. Många bävar för att äta julmat långt efter att tomten has left the building, så att säga. Men med en enkel matematisk formel kan julresterna kännas som nya, tänk bara ”protein + kolhydrat”.

Ta julskinka och ost med makaroner och gör en pastagratäng. Eller köttbullar och korv med potatis till en pyttipanna. Klassikern omelett och toast funkar alltid, för att inte tala om hur buljong med nästan vad som helst från julbordet blir en god värmande soppa. Och min personliga favorit som jag inte vill vara utan – frukostmackorna med julgott!

Dubbelbakad potatis – perfekt restmat efter jul

Ingredienser:
4 bakpotatisar
1/2 purjolök
1 dl skinka/korv/revbensspjäll/lax (eller vad du har över)
1 dl crème fraiche
5 dl riven ost, t ex juledamer
smör till stekning
salt och svartpeppar

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisarna och nagga dem några gånger med en gaffel.

Lägg potatisarna på ett ugnsgaller mitt i ugnen och baka dem tills de är mjuka, i cirka 1 timme. Låt svalna något. Ställ nu in ugnen på grill, 225 grader.

Skiva purjolök och stek i smör tillsammans med det protein du har. Blanda lökfräset med crème fraiche och hälften av osten i en bunke och smaka av med salt och peppar.

Skär ett stort kryss i de bakade potatisarna. Tryck till dem så att de öppnas upp och gröp ur potatisarna helt. Lägg inkråmet i bunken med övriga ingredienser och blanda väl.

Placera potatisskalen i en ugnsfast form och lägg tillbaka all fyllning i skalen. Strö över resten av osten. Gratinera i mitten av ugnen i 8–10 minuter.

Dagarna mellan dagarna

Jag tror inte att jag njutit av dagar mellan dagarna så mycket som i år. Mellandagar har ofta varit laddade med: resa, rea, rensa.

Jag gör absolut inget av detta. Jag står helt still och njuter av hemmets värme när nu kylan är total utanför fönstret, snön viner och fönstren knakar av vinden.

Jag scrollar i instagramflödet och jag känner mig otroligt ensam i att inte längta bort. Varken i tid eller rum. Dessa dagar av ingenting är ju de bästa på hela året för det känns som vi alla är i ett kollektivt ledigt lov. Tillsammans vet vi alla att det är söndag i två veckor (om man har möjlighet att vara ledig så klart).

Jag har jobbat varje dag egentligen då jag har massa att rivstarta året med och innan nyår var jag på Nyhetsmorgon så jag ljuger när jag säger att jag varit helt ledig men att vara hemma tillsammans, dygnet förskjutits med filmkvällar som övergått till filmnätter och alla övernattande gäster lämnat hemmet med en tomhet ger KÄNSLAN av att det är ledigheternas ledighet.

Vi äter skinkmacka till frukost, silltallrik till lunch och pyttipanna till middag för att däremellan äta upp allt julgodis. Det är nu vi har denna unika tid. Kylen ska ätas upp så inga besök i butiken, julklappar att inviga och alldeles snart, bara runt 20 dags-knuten, är vardagen tillbaka så varför rusa dit?

Sedan så vet jag inte om jag är den enda i Sverige som inte längtar till värmen under den svenska vintern. Det är verkligen så att jag försökt förstå varför jag inte ens smygtittar på resor till stränder och barfotaliv när jag sitter med fyra lager på kroppen i mitt kök? Jag längtar till sommarens resor, inte de jag skulle kunna göra nu – varför då? Kan svaret vara så enkelt att jag älskar den december jag har? Januari får då åka med på samma kärlek 😅 Ja, jag förstår det verkligen inte men kan bara konstatera att jag är en här-och-nu-person och kanske jag behövs som röst då vi ofta matas med en snabbspola-till-nästa-hållplats-livsstil.

Ok, nu har jag terapeut-at mig själv samtidigt som jag låtit mina fingrar löpa över tangenterna: jag älskar vardagen. Speciellt när jag fått en duktig dos av fest, vilket jag ju precis haft.

Nu blev det ett långt inlägg men det är många tankar som snurrar. Kanske det blir så när man just är ledig och tillåts ha ”tråkigt”.

Ett bildregn från dagarna som varit kommer här.

Hoppas du också får njuta av lediga dagar framöver. Trettondagen bjuder lite snöpligt då den röda dagen är på en lördag i år men ändå möjlighet till mellandagar.

Snöig promenad i ett vykort

Vår mellandagar är lugna, tidsförskjutna och nästan orimligt mysiga. När nu alla gäster lämnat huset och inga stora middagar eller träffar tar upp våra dagar är det stilla timmar.

Jag är uppe vid 08-09 för att jag är morgonpigg och mår så bra av att få lugna mornar medan övriga familjemedlemmar sover nästan till 12. Så att göra något tillsammans blir då sent på dagen.

Jag drog med mig dottern ut och snön föll tungt. Gigantiska flingor lägger sig i ett tjockt lager. Hela världen är gosig.

Vår badplats i vinterskrud.

”Ta en bild nu och så tar vi en likadan i sommar.” Smart dotter jag har.

Sedan vände vi hem igen och nu var allt dagsljus borta. Tror aldrig storgatan i vår lilla by varit vackrare. Fint att ta med mig vidare dessa månader när vi inte vet hur mycket vinter vi har. Risken finns ju att det bara blir brunt av allt ihop…

Men nu njuter vi!

Sidan 27 visar hur ditt nya år blir

Jag såg en uppmaning, eller utmaning kanske, på instagram om hur du kan få en föraning om hur ditt 2024 kommer bli. Ja vem är jag att motstå?

Så här ska man göra:
Ta fram den bok du har närmast dig, slå upp sidan 27 och läs den tredje meningen. Där har du ditt 2024!

Ok, då testar vi. Som vi lekte av Ninni Schulman låg överst i högen av juklappshögen av de böcker jag fick. Sidan 27 bläddras fram och…

”Vi ses, kompis”, sa hon.

Ja men det där var väl bra??! Jag som faktiskt haft en önskan om att just träffa vänner mer i verkliga livet. Jag tar detta som ett tecken och låter ödet få leda mig. Ja jag är lite av den sorten som vill tro på sådant.

Vad fra du för 2024 om du slår upp sidan 27 i din bok?

Nyårsafton 2023/2024

God fortsättning! Underbart att nu ha klivit över årsskiftet och sikta framåt. Ja samtidigt som jag riktar blicken framåt njuter jag så av att vara i nuet i den julmysstämning vi har här hemma. Bara så det inte råder missförstånd om att jag skulle ha städat ut julen 😂

Igår hade vi vår Birgerdagen som vi har varje nyårsdag. Dvs vi gör som vår katt: ligger i soffan hela dagen, äter när vi är hungriga, byter inte om från myskläder och ser film på film på film tills det är dags att lägga sig. En dag per år slappar vi till 100%. Ironiskt nog tycker barnen att det är lite för slappt 😂😂😂

Men nyårsafton var det full fart varenda sekund. Vi firade som sagt med vänner och hade fördelat kvällen och middagen mellan oss. Alla friska, alla glada och allt blev så bra så.

Jag är ju lite av den där tråkiga typen som inte köper så mycket nytt utan denna klänning har väl varit med på 4-5 nyårsfester nu tror jag. Men varför ändra något som funkar liksom.

Jag la upp för barnen att göra namnlappar till alla 16. Så kul att se, och framförallt höra, hur de skapade. Det började rätt enkelt med namn och stjärnor men växte till stora skapelser.

Vi lagade mat i köket tillsammans undertiden barnen skapade.

Långbordet dukades fullt.

Snittar hör nyår till.

Bubbel likaså.

Ett underbart gäng. Lyckades fånga alla på bild men kanske inte alla samtidigt i sin bästa vinkel.

Förrätten var fantastisk. Jordärtskockssoppa med örtolja och ungsgrillat parmaflarn.

Och så var det det där med revanschen jag nämnde. Det blev nu precis så bra vi egentligen bara vågat drömma om. Perfektion!

Biff Wellington, potatispuré, madeirasås, rostad lök och friterad kapris.

Sedan fick vi ta del av en rolig sak: att smälta tenn för att se hur nästkommande år kommer bli.

Det smälta tennet hälls ner i iskallt vatten och där stelnar det omedelbart och bildar en form.

Vilken man sedan ska tolka. Hur blir nästa år? Som en flygande and…

Chokladmousse med lättvispad grädde, färska hallon och kanderade nötter.

Och sedan var det ju midnatt!

Gott nytt år! Kramkalas och skål!

Sedan gick vi in och höjde volymen, satte på tre discolampor och dansade in 2024. Fortsatte sedan med det nya favoritspelet Hitster och spelade till kl 03. Fattar inte hur tiden försvann. Vi sov över hos våra vänner och tackade för en fantastiskt fin start på året. Sådan lyx och lycka med allt.

Nu fortsätter vi med mellandagar och mys. Snön yr utanför fönstret och jag har lovat dottern en promenad. Ja, et blir väl årets andra dags kraftigaste ansträngning. Gott så.

Gott nytt år! Så firar vi av 2023

Jag vill passa på att önska dig ett riktigt gott nytt år och hoppas du får en fin kväll.

Gott nytt år! Så firar vi av 2023

Ikväll är det revanschernas afton! För 14 år sedan firade vi med kära vänner där vi alla samma år fått vårt första barn. Perfekt att fira ihop då vi skulle vara i samma sits så att säga. Men det skulle inte sparas på krutet bara för att vi var bäbisföräldrar. Smoking och höga klackar, äkta champagne och putsat silver, löjrom och Beef Wellington. Inte ska väl vi moderna småbarnsföräldrar vara så tråkiga att göra något sämre än ett riktigt firande???

Hur det hela gick? Ja det kan du nog gissa: helt åt skogen. Att amma i finklänning är inte att föredra, barn kräks alltid vilket lätt lägger en sordin på stämningen, barn som gråter väcker varann och matlagningen var nog lite väl avancerad då ingen kunde ge allt vid spisen.

Inte en enda gång satt alla 6 vuxna samtidigt vid det vackert dukade bordet. Tolvslaget spenderades vid fönstret med en ammande son vid bröstet, spanande efter nåt fyrverkeri på himlen.

Vi bara skrattade åt det hela då och har gjort i alla år. Vi är dock stolta över vår ambition och att fanan ändå skulle hissas högt.

Så vad gör vi i år? Jo vi är samma gäng, men nu med en hel drös barn till så från 9 till 16 pers, och tar exakt samma meny. Nu gör vi det hela rätt. Kommer bli så otroligt kul att tänka tillbaka 14 år och se vart vi kommit nu. Den lille parvel jag misslyckades att söva den kvällen är nu 192 cm lång och kan redan mer matte än vad jag någonsin lärt mig.

Återigen: GOTT NYTT ÅR! Jag ser fram emot att få hänga mer med dig här under 2024.