Veckomeny till stugan, för 10 pers

Att planera en veckomeny till stuga för 10 personer är väldigt kul och lite av en utmaning då det inte bara är middagar som gillas av både stora och små men även rätter som ska kunna lagas till många. Jag fick frågan om att skriva ner den veckomeny, matlista som blev i stugan. Så kul om det kanske kan inspirera någon annan men det blir även en minneslista till mig. För vi lär ju åka till fler resor med matlagning kan jag tro.

Vi var två familjer som delade stuga och på ansvaret för matlagningen. Det system vi har haft är att ha tre rätter var och den sjunde är det barnen som basar över.

Första middagen är så klart den man vill ha smidigast och enklast. Jag hade en rejäl laddning köttfärsås i frysen, på detta recept, så den fick tina i bilen på vägen upp och blev en snabb middag med spaghetti som kokades på plats. Serverades med riven ost och grönsallad med vinägrett. Andra gånger har vi gjort en lasagne hemma och haft med hela ugnsformen, redo att ställa i ugn vid ankomst.

En bonus med att ha frusen köttfärsås är att den kan agera kylklampar till övriga färsk mat i packningen under resan.

Middag nummer två lagade vår vänner och det var en gräddig gryta med fläskfilé, bacon och soltorkade tomater. Serverades med ris.

Den tredje middagen var en röd lins- och kikärtssoppa serverad med creme fraiche samt nybakat bröd. Vi valde att ha en vegetarisk rätt med för att balanser alla de animaliska rätterna och dessutom soppa. För att just bredda menyn så det skulle bli variation. Två av våra tre barn är pigga på allt i matväg medan vår lillkille är ytterst skeptisk till grönsaker och vegetariska alternativ. Men denna röda linssoppa går ner som om det var glass och godis. Älskas även av en skeptiker. För vuxna kan den toppas med chiliolja.

Sedan kom barnens middag och det blev, ingen högoddsare direkt, tacomiddag. Allt till den middagen köpte jag i den lokala matbutiken ihop med utvalda barn. Det är inte bara det att de ska välja maträtt, de ska även laga den och här är det mest steka kött och skära grönsaker så de klarar de galant. Med stolthet sa de varsågoda!

Om middagen innan var snabbfixad var det långkok den femte dagen. Våra vänner lagade högrev som fick gå i ugnen hela skiddagen och tillagas på bästa sätt.

Näst sista middagen är numer en tradition. Det är tredje gången vi hyr stugan ihop och det är tredje gången vi serverar citron- och dragonkyckling. Gör man något en tredje gång är det officiellt en tradition. Citron- och dragonkyckling är barnens absoluta favoriträtt som verkligen är god och smakrik. Serveras med ris och grönsallad.

Den sista måltiden hade varit tänkt att köpa fisk lokalt. Lokalt fångad röding stod på önskelistan ihop med sås och kokt potatis men då vi hade duktigt med rester dels från middagarna men även luncher så kändes det helt fel att köpa mer mat av massa anledningar så det blev en hänt i vecka, en restfest. Vi värmde på all mat, gjorde fräscha sallader och byggde upp en buffé, som ett smörgåsbord av alla tidigare middag. Kanske det faktiskt blev den godaste middagen??? Högrevsgrytan hade i alla fall absolut blir än mer mustig av att få stå nån dag.

Sedan all frukost och snacks… Ja det var en massa av den varan och vi använde en excel-lista som vi skapade första gången vi åkte till Vemdalen ihop. Då var det pandemi och man skulle undvika att handla i butik så det var in i minsta detalj på den listan. Och den påminner mycket om den HÄR listan vi gjorde för vår sommarresa, också under pandemin. Den stora grejen och tipset är att baka kalljästa frallor så blir frukosten både extra god och mysig.

Men det man kan konstatera att det alltid behövs mer snacks än vad man tror. Både vi och våra vänner älskar den afterski vi skapat i stugan. reala och snacks. Mycket snacks. O

Luncher hade vi köpt gulaschsoppa på burka för att antingen åka hem och äta eller ha med varm i termos samt för flera korv- och hamburgargrillar. Och sedan inplanerades några luncher på restauranger i backen. Så med det alltså planerades det så det skulle bli 7 luncher och vädret fick avgöra om det var grill eller restaurang.

Ja det var väl det. Om det finns några frågor tar jag gärna emot och svarar. Säkert något jag missat som det finns funderingar på.

Enkla frallor, källarfranska. Alltid rätt

När man vill baka är enkla frallor och källarfranska alltid rätt kort att dra. Enkla och snabba att baka och passar till både den lugna långfrukosten och som kuvertbröd till den fina middagen. Perfekt att baka och lägga frysen för att ha redo för alla möjliga tillfällen. Som ett oväntat mellisgäng på 7 tonåringar tex…

Enkla frallor, källarfranska

Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
11+1 dl vetemjöl, ca 720 g
2 tsk salt
3 msk rapsolja

Gör så här: Smula jästen i en degbunke och värm mjölk till fingervarmt. Häll över hälften på jästen och rör runt tills den löses upp. Fortsätt med resterande mjölk och några dl mjöl. Låt gå samman i hushållsmaskin.

Häll i salt, olja och resterande mjöl i omgångar men spara 1 dl till utbaket. Låt gå i maskinen i ca 5 minuter, tills det skapats ordentligt med glutentrådar. Degen är rätt klibbig.

Låt jäsa under plastfolie och kökshandduk i 45 minuter.

Häll ut på mjölat bakbord och bara vänd ihop. Skär i två delar och vidare i 8 + 8 lika stora delar. Lägg över på två plåtar. Pudra lätt med mjöl från bakbordet och låt jäsa ytterligare 30 minuter under kökshandduk. Värm ugnen till 225°.

Grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 12 minuter. Lägg över på bakgaller och efter nån minut får de svalna under kökshandduk. Frys in när de svalnat helt.

Det var till lins- och kikärtssoppan jag bakade frallorna. En mycket bra kombo.

Nybakat bröd med smör! Jag vet inte om det finns något i världen som toppar det egentligen. så där varma så att smöret liksom smälter och rinner ner för fingrarna. Det är lyx det!

Lins- & kikärtssoppa på en kvart

En lins- och kikärtssoppa har åkt upp på min favoritlista. Dels så är den så god och barnen älskar den så de får i sig baljväxter och grönsaker utan att ens veta om det nästan men sedan är den supersnabb att göra och dessutom en så prisvärd rätt. Ja inte mycket som sätter emot att laga denna va? jo, en sak till – om det mot förmodan skulle bli något över är det perfekt som pastasås eller att vända ner i en köttfärssås. Inget svinn här inte.

Lins- & kikärtssoppa

Ingredienser:
2 gula lökar
2 msk rapsolja
1-2 vitlöksklyftor
0,5 msk sambal oelek
1 tsk kanel
1 msk tomatpuré
800 g krossade tomater
1 tetra blötlagda kikärtor
1 tetra blötlagda linser, röda eller gröna
0,5 liter vatten
2 buljongtärningar

Gör så här: Hacka löken och stek i olja i traktörpanna. Pressa i vitlök, klicka i sambal oelek och tomatpuré samt häll i kanel. Rör runt och stek tills löken blivit mjuk.

Häll i krossade tomater, kikärtor, linser, vatten och smula ner buljongtärningar. Låt puttra på medeltemperatur i 5-10 minuter. Servera med crème fraîche och bröd (recept på dessa frallor kommer inom kort…)

Eller är det en gryta? Vad är definitionen av soppa egentligen. Att det ska ätas med sked? Men det gäller ju grytor också. Ja aj, kanske får skriva Lins- & kikärtsgryta på en kvart också så jag inte missar någon i sin sökning på god enkel och snabb soppa, eller gryta…

Vill du ha tips på fler soppor?
Borsjtj – rödbetssoppa
Krämig tomatsoppa
• Pumpasoppa
Enkel fisk- & skaldjurssoppa
Fransk Bouillabaisse
• Krämig potatissoppa med tre sorters lök
• Jordärtskockssoppa

Bli granne med mig, funkisdröm till salu

Det är inte ofta det är villor till salu här i Södra Ängby men nu är det det och dessutom på vår gata. Så är du sugen på en funkisdröm och kan stå ut med att jag kommer och knackar på för att be om en kopp socker så är det denna villa du ska kolla in.

Många trevliga middagar har vi fått njuta här hos våra vänner. Jag kan med andra ord säga att det sitter bra energi i väggarna. Njut av bilderna här nu, fler HÄR, och så kanske vi ses på gatan?

Preppar för påsk med ris & lökar

Det är väldans vad fort allt gå nu, tycker du inte? Jag ser på min bloggstatisik att det söks massor på påskpyssel och påskrecept så då förstår jag att det är det som det önskas inspiration till. Vill du också ha påsk, kolla min kategori HÄR. Men jag vet inte vad det är – jag kan inte riktigt själv gå in i påskpyssel riktigt än. Vill känna lite vanlig vår först eller vad jag ska kalla det. Men, om jag vill ha något fint till påsk måste jag ju börja redan nu!

För om det ska bli några vackra utslagna ris och starkt lysande påskliljor så är det läge att ta in dem och låta dem slå ut i lagom takt. Jag vet inte hur många gånger jag stått med kala grenar i riset och knoppade påskliljor när påsken är ett faktum. Jag har lärt mig den hårda vägen kan man säga alltså.

Så här ser det ut nu. Och jag passade på att ta bilder under tiden så här kommer en liten steg-för-steg på mitt påskpreppande:

Började med att knipsa grenar av körsbär och forsythia i trädgården. Två sorter som först ger blommor och sedan gröna blad. Fina i båda stadier.

Man vet att det är egenknipsade grenar när det är yvigt som en majbrasa. De ris och grenar man köper i butik är alltid så snyggt raka eller täta. Men gillar det vilt så, då passar det ju.

Jag skär långa och djupa snitt så grenarna verkligen ska suga åt sig vatten. Och vattnet är ljummet så grenarna tror de har hamnat på solsemester och släpper lös helt.

Yvigt var ordet.

Visst ser körsbärsgrenarna med sina blomsterknoppar ut som kycklingben?

Ingen påsk utan påskliljor, det vet ju varenda kotte! Och jag som gav mig själv en stor Valdemarsuddekruka för några år sedan vill fylla den till bredden. Men då de lökkrukor man köper inte riktigt ger bra plats får jag knixa lite.

Tre stycke får s klart plats men för att få den där maxade behövs det då en fjärde.

Med både kraftig och varsam hand särar jag på lökarna och försöker behålla så många rötter på lökarna jag kan.

Jag snurrar ihop rottrådarna runt löken och trycker ner i hålrummen.

Fyller på med den jord som föll bort i separationen.

Och häpp, en maffig påskgrupp samt kvistar och grenar är redo att slå ut och sprida påsk i hemmet.

Amelia Vår med mig

Jag blev så glad när Amelia-redaktionen hörde av sig och frågade om jag kunde var med som inspiratör till vårbilagan. Men så klart jag kan. Inte hade jag väl trott att jag skulle hamna på omslaget! Cover girl liksom.

Jo men du ser väl mig???? Ha ha, liten liten bild nere i vänstra hörnet men dock cover girl 😂

Så kul att få möjlighet att berätta om kreativitet och hur jag älskar att inspirera. Älskar alla årstider, säsonger och högtider – alla har något att ge. Och nu är det våren som står för dörren.

Mitt tips på snyggt genvägstårta tyckte de så mycket om så den ville de gärna ha med i tidningen. Du kan se den HÄR på bloggen.

Hur länge har du läst min blogg? Jag började ju på riktigt med att blogga för just tidningen Amelia. Då kallades vi toppbloggare och Instagram eller andra plattformar var det ingen som visste vad det var. Bloggen var da shit!

Det känns väldigt fint att få vara med i just Amelia då det gått hela orimliga 14 år sedan jag var en av deras profiler. Vad hände med tiden???? Och nu fick jag ett nostalgiskt sting. Vad kul det var på den tiden när det bara var blogg som gällde. Ja jag låter gammal nu men det var lugnare på den tiden och kanske lite mysigare. Man kände alla som hade blogg och det var mer av en gemenskap. eller är det bara jag som blivit 14 år äldre…

Nu svamlar jag men det blev lite himlastormande att tänka på. Hursomhelst: Köp Amelia Vår för den är fullproppad av härlig vårinspiration.

Afternoon tea på Hotel Diplomat & hela England

Igår var jag bjuden till Hotel Diplomat för att få ta del av vad England tänker hålla på med under 2025. Så klart tog jag på mig mitt mest brittiska plagg: trenchcoaten.

Eller så här var det; det var Storbritanniens turistråd som presenterade en ny satsning som jag tror många kommer tycka är riktigt kul. Det kommer arrangeras resor till och öppnas upp platser där kända filmer har spelats in. Vem vill inte besöka Downton Abbey, åka till landsbygden och kliva runt i Midsummer, minus morden då eller besöka kända scener från Harry Potter.

Till detta bjöds vi inbjudna på en riktigt härlig afternoon tea i ett fantastiskt rum jag tidigare aldrig besökt. Ja det var lite som att resa till London på något sätt. Kanske heltäckningsmattan hjälpte till med känslan…

Vi fick se en film som var tigit rolig. en känd regissör jag glömt namnet på hade fått det digra uppdraget att klippa ihop en hel drös kända brittiska filmer. Ja men se själva:

Kan verkligen tänka mig att göra både en och tre resor i filmens värld. Men även tåg i England är något jag drömt om länge.

Så länge kan jag njuta av sånt här på hemmaplan.

Men när jag satt där så kom jag på en sak apropå turism, resor och England: Hade det inte varit kul att göra en gruppresa till London vid jul? Jag fick så många frågor på den JulLondonResa jag gjorde, se HÄR, och några sa just att de ville göra en sådan gruppresa. Kanske jag ska göra verklighet av det? Hade det varit intressant? Jag hade i alla fall älskat att få visa mina julpärlor i den Brittiska huvudstaden. Ja, det tåls att tänkas på.

Five Guys med en kille

I helgen var jag och yngste sonen på stan för en MYCKET efterlängtad tur med frisör och uppdatering av garderoben. Han som är yngst har fått ärva kläder hela sitt liv från både storebror och storasyster. Nu har han mycket tydligt hittat sin stil, de kläder han mår bra i och det är inte alls som sina syskons stilar. Eller från syrran har han mest ärvt alla sportplagg på senare år då de båda spelat/spelar bakset. Nu skulle han för första gången få egna kläder på riktigt. Men jag hade en överraskning också…

Nämligen att äta på nyöppnade Five Guys vid Sergels torg. Något han har pratat om länge, det har varit en rejäl hype bland kids att den amerikanska kedjan öppnat i stan. ”Men det är ju jättedyrt!” sa den gullige sonen. ”Det är du värd!” tyckte jag. Men oj vad varm jag blev av att höra ändå att han snappat upp och förstått att den har internationella hamburgerkedjan har rätt orimliga priser för att vara just en hambergerrestaurang i Sverige.

Vad jag har förstått så kör Five Guys som princip att ha allt likadant i alla länder oavsett hur tradition/prisbild/teknik är där de öppnar. Som att burgare här i Sverige inte kostar jättemycket och hanteringen i de öppna köken verkligen är smidig med rullande band. Så jobbar inte denna kedja.

Jag köpte en liten burgare och vatten till mig, en meny med stor burgare, en normal pommes och en medium läsk till sonen. 475 spänn!!! Hoppsan…

Och sedan då hanteringen. Först av allt så är det endast två kassor vilket så klart ger kö och sedan sker beställningen manuellt med kassörskan då varje burgare ska vara unik. Lång tid för alla kunder vid beställning med andra ord. Och sedan så mycket folk som jobbade i köket och ändå var det duktig kö för de har liksom inte skapat ett smart sätt kan jag tycka när jag, och alla andra, stod precis bredvid och kunde se allt.

Jag är inte jätteförtjust i att få maten serverad i en påse. Pommesen ligger överst så det blev som att gräva fram sin burgare. Jag vet inte hur andra äter men enda sättet jag kunde förstå var att riva upp påsen och skapa någon sorts tallrik/bricka för oss att ha pommesen på. Dock jublar jag över att man får ta majonnäs på samma sätt som man kan ta ketchup på alla andra kedjor.

Men. Ja burgarna var supergoda. Inget snack om saken. Också väldigt glad över att jag bara beställde en pommes då det var ett helt berg. Vi kunde inte ens äta upp hela fast vi delade. Sedan tycker jag det var mer som klyftpotatis än friterad pommes. Alltså det var gott men inte ”riktiga” pommes. De var inte krispiga, men jag gillar ju klyftpotatis så inget fel.

Men potatisen verkar var en mycket viktig del av Five Guys för det står skyltat vid kassan med handskriven whiteboard; ”Today’s potatoes are from…” samt att stora potatissäcker var en del av inredningen.

Jag visste inte detta men det är gratis med jordnötter med skal för gästerna att ta. Jag har bara ätit på Five Guys en gång tidigare och det var 2009 New York och då fanns det inte jordnötter i restaurangen.

Nu tog inte vi det men det är lite av en specialitet med milkshakes här. Jag har aldrig fattat grejen med att dricka mejeridryck till burgare men vet att många andra gör det. Här är det seriösa milkshakes och jag kan tänka mig att de står ut från många andra burgarställen. Annars är drycken lite av en grej också. Man får ta sin egen dryck och antalet varianter av Sprite var enorma. Tjejerna framför mig i kön blandade hej vilt hallon, mango och allt vad det var i sin Sprite. Jag valde cola, straight up…

Summa summarum i min recension: Gott men inte bättre än många andra kedjor i stan, generöst men inte tillräckligt för att motivera priset. Kommer jag gå tillbaka? Kanske för att testa milkshakes men det ska mycket till för att motivera priset ändå. Vi får se.

Kalligrafikurs på Postmuseum

Som jag skrev så hade jag bara en timma på Antikmässan för jag hade ett härligt event att gå på på Postmuseum som anordnades av min vän Rim. Hon är en sann konstnär som skariver de mest vackra kort, texter, bilder och även ristar. Nu startar hon upp samarbete med Postmuseum med kurser för alla att ta del av. Vi var några som fick ett smakprov, det gav mersmak kan jag säga!

Det är många som har tron om att jag har en vacker handstil då jag jobbar så mycket med mina händer, skapar vackra ting till hemmet och bordet men faktum är att just min handstil är bedrövlig. Det är med avund jag tittar på Rims fantastiska handstil och känt att detta ska jag verkligen bemästra. Då kommer hon med både ett avslöjande och tips: hon har också en bedrövlig handstil när hon tex skriver matlistor och annat i sin vardag för hon snarare ritar sina ord när hon gör sina jobb. Bokstäverna är alltså inte skrivna – de är ritade. Det öppnade ögonen på mig när jag träffade Rim första gången. Sedan dess så ritar jag mina ord istället för att skriva dem.

Det och mycket mer går hon igenom på sina kurser och i sin arbetsbok hon skapat ihop med Bookbinders Design.

Det var en så trevlig kväll och vilket mysigt sätt att umgås. Jag älskar själv att hålla i workshops då det är så lättsamt runt bordet när alla sätt händerna i arbete. Det går alltid så lätt att prata med varann när blicken går till sina händer, att ”slippa” möta blickar gör att det blir ett smidigare samtalsflöde.

Vi fick även testa att skriva på Pick A Poppys vackra meny- och placeringskort. Och sedan serverades Pärlans goda kolapraliner på deras målade porslin. Mycket fokus på det handgjorda vilket jag är den första att jubla över.

Vill du gå på inspirerande kurs, vill du skriva vackert – ja men då ska du ta Rims kurser, se HÄR.

Mello-Mums med Måns

Det är mellofinal ikväll, tjohoo! Det ska firas och så klart bullar vi upp framför tv.n och laddar för en helkväll. Massa gott ska fixas och jag kommer här med tipsen, ihop med Måns!

Jag fick ju besök av Melloproffset och Eurovisonvinnaren Måns Zelmerlöw i mitt kök sommaren -22 och vi gjorde en massa härliga snittar. De var tänkta till sommaren men hej, de kan ju funka när som, eller hur? Om du klickar HÄR så kommer du till alla recepten.

Men så klart har jag ju mer som kan passa en härlig tv-kväll som denna. Om du klickar HÄR så får du hur många goda tips på gottigheter att mumsa på framför tv.n ikväll.

Hoppas du nu får en härlig och mumsig kväll. Låt bästa låt vinna.