Lucka nr 05 i julmyskalendern

Välkommen till lucka nummer 05 i min julmyskalender. Alla luckor finner du HÄR. Men nu öppnar vi och ser vad dagen ska ge.

Dagens juliga göra

Inventering av luciaattiraljer, glöm inte batterier.
Boka klipptid och planera julkläder till hela familjen.

Dagens julpyssel

Gör en enkel och vacker ljuslykta av en galge och eukalyptus.

Att sätta upp slingor med girlanger av barrgrenar i köket är ett måste för mig.

Har du en gammal träljusstake du inte längre är superfötjust i? Gör om den till en julljusstake och den blir som ny.

Överraska på jul med en julgransplundring. Dvs be alla äta upp pynten i granen med godisfyllda pappersstrutar.

pappersstrut

Dagens juliga smak av sött

Vet du inte om du ska pyssla eller göra julgodis? Varför välja – gör marsipanfigurer.

Decemberfrukost. Visst är det ett vackert ord? Och jag föreslår denna smakrika skål.

Dagens juliga skratt

Igenkänning någon?

.

Kvällens julfilm

Fredag och då tycker jag det är helt rimligt att poppa en kastrull med popcorn och njuta av denna klassiker. Kanske inte åldrats allt för väl men om man bortser från det en stund…?

Christmas pasta – recept direkt från Neapel

Kan du tänka dig att äta pasta i jul? Det är nog lite ovanligt här i norr men så klart är det en självklarhet i Italien. När jag var på matlagningsresa till Neapel förra hösten fick jag recept på en Christmas pasta av världens sötaste lilla Nonna vars restaurang vi besökte och fick gå kurs hos. Jag var så klart nyfiken på vad den italienska julen smakar och då var det denna rätt hon nämnde. Vid jul så ska man ta det lugnt och med det ta det som finns hemma i skafferiet så det är nötter, torkad frukt och de tomater som under vinter finns tillgängliga. Så varsågoda och fira en italiensk jul nu.

Christmas pasta – man tager vad man haver

Ingredienser:
0,5 kg spaghetti
40 g pinjenötter
80 g svarta oliver (urkärnade)
30 g kapris
40 g russin/aprikoser/fikon
6 klyftor vitlök
250 g Piennolo-tomater*
40 g hasselnötter
40 g valnötter
Salt
1 msk torkad oregano
2+4 msk olivolja
* en sorts vintertomat från södra Italien som traditionellt torkas och lagras genom att hängas upp i klasar. De har lite kraftigare skal så välj gärna små kraftiga tomater.

Gör så här: Kärna ur och dela tomaterna. Grovhacka hasselnötter och valnötter samt oliver. Finhacka vitlöksklyftorna.

Hetta upp 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelvärme.
Tillsätt vitlöken och stek i 2 minuter och rör ofta så att de inte bränns, lägg sedan i hasselnötter, valnötter och pinjenötter. Rosta dem i cirka 2–3 minuter tills de doftar nötigt. Men bränn inte.
Ta upp blandningen ur pannan och ställ åt sidan på fat eller liknande.

Häll nu i kapris, svarta oliver och torkad frukt i stekpannan tillsammans med 3-4 msk olivolja. Låt sjuda under omrörning i ytterligare en till två minuter så att smakerna blandas.
Vänd ner de hackade Piennolo-tomaterna och torkad oregano samt nöt- och fruktblandningen.
Låt såsen sjuda i cirka 5 minuter så att tomaterna mjuknar och blandas med de andra ingredienserna.

Koka upp saltat vatten i en stor kastrull. Lägg i spaghettin och koka tills den är al dente.
Spara 2–3 dl av pastavattnet innan du häller av resten.

Vänd ner den kokta spaghettin i såsen. Om blandningen känns torr, tillsätt lite av det sparade pastavattnet i taget tills du får önskad konsistens.

Servera pastan genast, gärna toppad med lite extra oregano eller en skvätt olivolja om du vill.

Originalet! Vilken underbar resa det var. Och till helgen ska jag till Italien för att uppleva julen i Italien på riktigt. Din favoritjulpodd Under granen har blivit inbjudna av Veyond och jag ska plocka med mig så mycket inspiration jag bara kan. Världens största upplysta gran har utlovats tex.

Med mina svenska smaklökar så är detta inte så juligt men ljuvligt – det är det. Och som sagt; ett himla bra sätt att tänka vid jul egentligen, att inte hålla på och fixa så mycket utan ta det som finns hemma redan i kök och skafferi.

Lucka nr 04 i julmyskalendern

Välkommen till lucka nummer 04 i min julmyskalender. Alla luckor finner du HÄR. Men nu öppnar vi och ser vad dagen ska ge.

Dagens juliga göra

Samla önskelistor och posta till tomten. Beställ julklappar online.
Köp/gör/beställ julkort och leta upp adresser.

Dagens julpyssel

Om du följt mig vet du att jag brinner för återbruk och denna krans av värmeljuskoppar är en favorit.

Och att piffa till din gamla julstjärna kan ibland räcka för att den ska kännas som ny.

Är du en som egentligen vill ha granen inne tidigt i december men inte vill julpynta fullt ut? Gör då en adventsgran med färska blommor.

Dagens juliga lyssna

Hur doftar julen? Det reder podden Doftmanualen ut.

Dagens juliga smak av sött

Värmande vinterdrink med cider sitter väl inte fel idag?

Rischoklad är väl egentligen inget julgodis men på nåt sätt är det ju det.

rischoklad

Dagens juliga smak av salt

Att göra små piroger är perfekt till både adventsfika och glöggmingel.

Och jag fortsätter med fler snittar här. Man vill ju ha en buffé eller hur?

Dagens juliga nostalgi

Jag är född 1974 och var alltså med i den sk MTV-eran där musikvideos var det hetaste, coolaste som fanns. Men innan parabolen kom in i grannskapet och bjöd på kanaler från utlandet var det fåtalet program som svenska public service bjöd på, som Bagen tex. Och en av de där musikvideorna som ger mig gåshud är så klart Last Christmas av Wham. Njut av nostalgi och en julklassiker som hur man än vrider och vänder på det älskar.

Dagens julberättelse

Tänk ATT DETTA kändes så ovant. Nu är det snarare det standard 😂

Kvällens julfilm

Jag höll på att skriva ”denna nya julfilm” men inser att den är 7 år! Men med tanke på att många av de klassiska julfilmerna är 20-30 år gamla så är den ju ny… Men kanske redan en klassiker? Den ska ses i alla fall.

Italienskt julbord som inspirerade

Jag var bjuden till Fågelbro på Värmdö och det vankades julbord. Men inte något vanligt traditionellt julbord utan ett italienskt sådant. Jag var lite osäker på hur det skulle vara för vad äter de i Italien vid jul..?

Men nu var det inte italiensk julmat (fortfarande okunnig om vad man äter vid jul i Italien) utan italienska maträtter som har ersatt traditionella svenska rätter på julbordet. Så det var julbord med en tvist kan man säga. Kul ju!

Jag hade lite huvudbry vad det gällde kläder för kvällen. En tjock julröd tröja…

… eller en svart åtsittande topp? Det blev inte något val egentligen då det var så varmt i rummen så den tjocka tröjan åkte aldrig på igen. Julrött hade ju varit passande men då hade jag matchat lite för bra med ansiktsfärgen 😂

Välkomstdrinken var italiensk den med. Eller inspirerad i alla fall. En tiramisucocktail. God men lite väl mäktig för mig, hade passat fint som lyxig dessert.

Med fina Hanna.

Dags att sätta sig och bordsplaceringen var så fin, så fin.

Hur gullig????

Sedan var det då dags att ge sig an julbordet. Här fick jag då svar på mina funderingar. Först kom svenska klassiska sillar men även gremolata-inspirerad lax samt en bläckfisksallad.

Vidare var alla traditionella korvar och kallskuret utbytt mot italienska dito.

Porchetta istället för julskinka osv. Kul med varianter som ger en ny take på julbordet. Något att testa hemma. Jag har haft en glögg med italienska delikatesser så nästan som det här.

självklart var det efterrätter som tiramisu mm men julgodiset – där var det the usual suspects.

Så kul med julbord som tänker nytt. Jag blev så inspirerad.

Lucka nr 03 i julmyskalendern

Välkommen till lucka nummer 03 i min julmyskalender. Alla luckor finner du HÄR. Nu öppnar vi och ser vad dagen ska ge.

Dagens julberättelse

Nu är vi igång med skumtomtarna i den antika julkalendern. Viktigare tradition går knappast att finna. Läs mer HÄR.

Dagens juliga göra

Saffransbullebak – frys in i småpåsar så att du kan tina några få åt gången.
Vilka firar jul tillsammans i år? Börja samtala om ert julfirande, planera och sätt julmenyn, fråga barn och vuxna hur de vill ha det och vad de vill ha på julbordet. HÄR kan du se olika julbord vi haft hemma.

Dagens julpyssel

Att torka apelsiner är verkligen ett härligt pyssel. Och glöm inte att de är goda i drinken också om du får nån skiva över

torka apelsiner

Har du som jag en trädgård med tallar och svär varje gång det har blåst? Jag försöker vända på det och tänka att jag då får gratis pysselmaterial till en kottgirlang. Och girlanger är mitt bästa knep på att få julstämning hemma.

Hoppas du gillar ägg för då har du en underbar ljusslingegirlang in the making!

Dagens juliga smak av sött

När två kakor går ihop och skapar det åttonde underverket:  pepparkakscheescake

Dagens juliga smak av salt

Något som blivit en favorit genom åren är dessa små matiga julsnittar med ädelost. Lika goda som vackra. Som en minivarian av ovan ju.

Dagens juliga doft

Ingen jul utan alla dofter. Det är så många saker som måste med i julen för att sätta stämningen. Och ett potpurri är min senaste favorit.

Dagens juliga lyssna

Det finns en jullåt jag verkligen älskar som inte är jättekänd; Still, still, still. Den är så vacker och har gjorts i många versioner ser jag när jag letar på Youtube men jag vill helst höra den av en manskör då en tung basröst på slutet gör hela grejen. När jag hittade denna söta hemmafilmade video på en söt gubbkör (förlåt men lite så är det) var det perfekt. Det är som att vara där (obs rullatorn i gången). Så det blir både titta och lyssna…

Kvällens julfilm

Eller här blir det julfilmsmaraton om du pallar för visst vill man se båda? Det här är nog bland de mest julikoniska julfilmerna: Home alone 1 och 2. Trean kan du på en gång hoppa över…

En bonus till detta: ladda upp med peperonipizza, micropopcorn, frusen mac’n’cheese och ett enormt lass glass med sås och toppings och ät när Kevin äter just detta.

Följ med bakom granen på Noridska museet

Julpodden Under granen har tagit sig bakom kulisserna på Nordiska museet där nu årets gran pryder entréhallen. Som Emelie Bååth, publikproducent på museet, säger: Stockholms ståtligaste gran, vilken i år har dekorerats av Gustav Broström. Vi fick sno en stund av honom medan han var i slutskedet av sitt granjobb. Välkomna in på en inspirerande lyssning.

Så fint att se Gustavs kreationer och skapelser. Hur gamla bakformar förvandlats till vackra stjärnor och grannlåt.

Gustav in action!

Lucka nr 02 i julmyskalendern

Välkommen till lucka nummer 02 i min julmyskalender. Alla luckor finner du HÄR. Men nu öppnar vi och ser vad dagen ska ge.

Dagens juliga göra

Bestäm julmenyn, fråga barn och vuxna vad de vill ha på julbordet.
Se över förrådet av batterier, timer och glödlampor.

Dagens julpyssel

Att binda krans till ytterdörren är det nog många som vill göra nu. Att visa att här firas det jul, välkommen in.

Och ett pyssel som både är är dekorativt och gott… En polkastång av papprullar.

Dagens juliga smak av sött

Saffransbullar mandelfyllning som är så där perfekt saftiga och goda, med extra socker på och sedan rasande snygga. Om jag får säga det själv…

saffransbullar med mandelmassa

Minns du dem från förr? Tycker mig se att kanderade apelsiner doppade i choklad har fått ett uppsving. och inte konstigt – det är ju så gott.

Dagens juliga dryck

Jag slänger in mitt recept  på egengjord glögg tidigt här i kalendern för den ska liksom stå och osa bredvid dig hela vägen fram till  julafton

Dagens juliga smak av salt

Ska du ha glöggmingel eller adventsmys och önskar ha snittar och tilltugg? Jag har satt samman alla mina bästa recept och några dryckesbonusar, tror du kommer gilla.

Och du kan enkelt piffa till serveringen.

Dagens juliga lyssna

Jag har varit gäst i ett flertalet poddar och i 11-kaffe med Fru Vintage spelade vi in inför jul så det kan väl passa att lyssna på nu. Och göra dig en tomtelatte!

Dagens juliga titta

Älskar bara Wallace and Gromit.

Kvällens julfilm

Polarexpressen är en av de givna julfilmerna och är nästan lite som Kalle Anka på julafton för oss. Ett måste.

Vi ses igen i morgon.

Adventsfint i köket. Häng med på förvandlingen

Jag sitter just nu I min fåtölj i arbetsrummet i myskläder och är krasslig. Efter en väldigt intensiv period både privat och med jobb kanske batterierna tog slut? Och sedan viss del att maken var sjuk förra veckan och de bacillerna nu nådde mig. Och lillebror och dotter då vi alla tre är hemma. Extra skönt då att jag faktiskt fick ordning på pyntet i köket innan helgen. Så nu kan vi bara skrota runt i pyjamas och njuta. Men häng med nu på förvandlingen av köket.

Kanske att ta i med ”förvandling” men lite så känns det när rummet får kläs och pyntas.

Det första jag gör är att lägga grangirlanger ovanför fönstren. Det har jag gjort nu i 13 år, ända sedan vi flyttade in. Där i början var det en sorglig syn med nån sorts grön korv bara, ha ha. Sedan girlang med ljusslinga under. Nu i år har jag investerat i grangirlang med tillhörande batteridriven slinga. So far är jag nöjd.

Det enda är att med batterislinga är ju att man måste slå på och av manuellt. Lite smidigare med elsladd måste jag säga.

Jag har inga äkta julgardiner men de här jag köpte i London och sytt till är vintriga och passande så jag fyller dem med jul så att säga.

Barnens största fråga under november var: när sätter du upp skumtomtekalendern? Den är så viktig. Den kan du läsa om HÄR:

På skänken blev det fyllt med saker vi använder: Krus med värmeljus, vas med stearinljus, stormlykta, änglaspel fast med cirkusmotiv faktist, torkade apelsiner (du kan se hur man gör HÄR), kruka med hyacinter samt kokböcker för julen. Sedan är korgställningen för frukt och grönt samt knäckestången väldigt juliga redan tycker jag.

Kaffe och tehyllan fick sig en makeover den med. Teburkarna som går i svart och mörkgrönt byttes ut mot röda.

Och sedan lite pappstrutar (se HÄR) med granris och krus med liten gran. Ingen jätte frövandling men med de små medlen blir det lite mer jul.

Granslingor även vid det fönstret, ljusstakar och stor glaskruka med vintergrönt och paradisäpplen.

Ett fat med clementiner ska alltid finnas tillgängligt. Och levande ljus är som jag alltid sagt det enda jag inte skulle klara mig utan i denna tid.

Gaskaminen rullades in från altanen men gastuben var slut så det var ju nedrigt. Hade annars gärna sett den flamma och få värme från den.

Nu är det bara det väldigt gulröda som saknas. Sedan så skulle jag säga att köket är redo helt och fullt.

Har du också fått ordning som du önskar?

Julmyskalendern, lucka nr 01

Välkommen till min julmyskalender. Här kommer jag varje dag ge en liten dos av julstämning med lite av varje från arkivet och sådant som ger goa juliga känslor. Så välkommen in varje dag och låt julen komma.

Dagens juliga göra

Hej första december! Var redo för kvällarna som kommer: Köp och bunkra med stearin- och värmeljus. Fira att vi nu är igång med glögg, julmust, pepparkakor samt alla klassiska jullåtar.

Dagens julläsning

Har du semesterdagar att ta ut, semesterbudget att leka med och vill göra något juligt? Då tycker jag du ska ta dig till en julmarknad eller julstad och unna dig. Jag har skrivit ett inlägg om julmarknader i Europa och Stockholm som kan inspirera.

Dagens julpyssel

Bland det mest värdefulla jag äger och har är de julstrumpor jag gjort. Jag lägger med dem i första luckan för de kan ta sin lilla tid att göra.

Och så klart ska ett återbrukspyssel även få finnas i den första luckan. Pepparkakstetrorna är så roliga att göra och blir så fint.

Dagens juliga lyssning

Om du som jag älskar programmet Stil i P1 så finns det massor av härligt att leta i deras arkiv. Här kommer ett juligt avsnitt.

Dagens juldekoration

En favorit att dekorera med är den sju-armade ljusstaken gjord av sju vanliga ljusstakar.

Dagens juliga smak av salt

Det är inte bara smaklökarna som ska få sitt, även ögonen. Hur fina blev inte de här ostgranarna då?

Dagens juliga smak av sött

De här tre små munsbitarna har jag döpt till noventgodis då de liksom är jul men ändå inte. Och då vi är liksom på gränsen får jag in dem här.

Och det är lite samma sak med physalis med vit choklad. Och det är ett lite roligt pyssel att skapa också.

Dagens juliga titta

Idag är det första avsnittet av julkalendern på SVT. Och visst är det det något nostalgiskt med de där tv-kalendrarna. Tack Youtube som kan visa klipp från förr. Här är från det gamla programmet Söndagsöppet där de visade från 1960 till 1995. Ja, jag vill se hela vägen fram till idag ju! Kan inte någon med lite tid över fixa det…?

Kvällens julfilm

Det är så många underbara julfilmer som man bara mååååååste hinna se så jag kommer lista dem en och en så du kan njuta och ta dem i lugn och ro. Vi börjar med Grinchen som är älskad av både stora och små. Och dessutom finns i både animerad och spelad. Välj din favorit.

Platt paket. Så här slår du in presentkort mm

Att slå in lådor, boxar, böcker mm är tacksamt för det blir snygga paket för att de är 3D. Men hur blir det med presentkort, kuvert och liknande som är små och platta? Nja, det blir kanske inte så kul, inget som direkt tar för sig under granen. Men här kommer jag med ett tips på ett sätt så paketet blir något man tittar lite extra på. Som en stor platt smällkaramell.

Platt paket. Så här slår du in presentkort mm

Gör så här: Vik in ditt presentkort i presentpappret och se till att det är ca 1/3 av presentkortets längd på var sin sida om själva presentkortet.

Vik in, dra med nagel eller knivsrygg så det blir skarpa vik, och limma längs med hela presentpappret och fäst ihop. Blir som en långsmal vikt tunnel.

Klipp fyra V ovanför och under presentkortet och ta bort klippen.

Klipp ändarna så de påminner om en smällkaramell.

Knyt band i ”midjorna” på paketet så presenten låses in och paket är klart.