Med kristyränglar i minnet och klassiskt porto på paket ihop så blev det kristyrpaket.
Dagens juliga insikt
Julen har förändrats – nu är det förfest hela december. Läs mer HÄR.
Dagens juliga titta
Igår ville jag se något Agatha Christie-aktigt och sökte mig runt. Hittade en italiensk film och, hoppsan, den utspelade sig på julafton. BINGO! Har du Netflix har du något härligt att se fram emot. Scenografin, kläderna, frisyrerna och endast kvinnor i rollistan (förutom en manlig taxichaufför och polis…) – allt rakt igenom mums!
Enkla recept på julgodis du gör hemma – sånt har jag massor av. Alla klassiker och smakar du du minns och vill ha med i din jul. För precis lika viktig som julbordet är så är julgottabordet det med. För hur skulle julen se ut utan julkolan? Så titta och låt munnen suktas, välj vilka som ska finnas med i den jul.
24 tips på julgodis du enkelt gör hemma
Så scrolla ner, titta och låt munnen suktas, välj sedan vilka som ska finnas med i den jul. Det blir en GOD jul.
1 Julkola, världen godaste chokladkola. Och historien om receptet är ett av de finaste minnen jag har.
Hoppas du hittade något du blev sugen på. Blir så glad om så och du får gärna skicka en kommentar med vad du tycker så jag kan göra bra och bättre jobb.
Gillar du som jag historia och lära dig om gamla traditioner. Då har du det här:
Dagens juliga nostalgi
Om du är i min ålder (-74) så var det ett gäng jular du fick njuta av denna film. Vi är många som säger ”var är fjant?” och med ens vet man vilka som är jämngamla och förstår referensen. Njut nu av denna goding.
.
Kvällens julfilm
Vårt grannland har levererat en alldeles underbar julfilm. Njut nu om du inte sett den.
19.00 Öppnar dörren till källarförrådet och håller andan för eventuella spindlar och möss som kan trilla ner i ansiktet.
19.30 Öppnar ännu en flyttlåda utan att hitta de röda kläderna.
20.00 Jag är sista kunden på Hemköp innan stängning och köper alla batterier som finns i kassan. Har glömt om det var AA eller AAA-batterier jag behövde.
20.30 lägger fram tomtekläder i tre rum med tillhörande små batteridrivna lyktor. Och ja, de fungerar nu.
21.00 Läser godnattsagor och somnar mitt i meningarna hela tiden. Klarvakna barn vill ha bättre sagoläsare.
23.00 Vaknar av att armen somnat i en säng som inte är min
00.00 Klarvaken.
00.30 Ställer väckarklockan.
06:45 väckarklockan ringer och allt blod i huvudet försvinner. Inser att jag ställde klockan 1 timma fel.
06:46 Flyger upp skrikande. Drar upp samtliga i familjen och befaller dem att ta på sig kläderna omedelbart. Röda luvor, mysbyxor och raggsockor tas på i rekordfart.
06.50 ”Ni får äta skolans lussebullar till frukost. Nej, ni måste inte borsta tänderna”
07.00 står på gatan med två små tomtar som fortfarande halvsover. Rusar ner för gatan.
07:12 Sladdar in skolkorridoren och förbannar mig själv för att jag aldrig lär mig vilket klassrum som tillhör vilket barn. Ser skolpersonal med glitter i håret som tar över mina tomtar.
07:15 Får tillbaka blodet i huvudet och andningen när jag tar plats på balkongen i ljushallen
07:30 In trippar skolans yngsta elever klädda som tomtar till tonerna av Midnatt råder. Tårar på mina kinder trillar hårt. Jag har svårt att veta om det är av stolthet över mina trovärdigt skådespelande barn eller över mig själv att jag klarade den brandövningsutryckning vi nyss varit med om.
07.40 Luciatåget skrider genom rummet och det suger till i magen på mig. Det är 30 år sedan jag själv gick i det där tåget, exakt här. Svävar bort i minnen och blir påmind om var jag är när jag känner min dåliga andedräkt. Hann ju inte borsta tänderna. Andas med besvär genom näsan.
08:15 tar den andra koppen kaffe i det halvmörka klassrummet och tittar på lussebullshögen. Var det verkligen bara en bulle per person?
08.25 Byter barn och klassrum och tar ytterligare en kopp och lussebulle.
08.30 berättar om morgonens start för alla föräldrar jag möter mest för att förklara det osminkade ansiktet och den rätt överraskande outfiten.
10.00 Hemmakontoret. Får inget gjort. Helt slut.
12.00 Tar en halv vörtlimpa med edamerost och lussebulle till lunch. Glad över att inte vara glutenintollerant.
13.00 Jobbar minimalt. Kommer på att jag borde borsta tänderna.
15.00 Hämtar två tomtar i skolan och går en kort väg som tar lång tid till förskolan.
15.30 Sitter på en orimligt liten stol i ett litet rum med säkerligen alldeles för många människor för att vara godkänt av brandskyddsmyndigheten.
16.00 Ser ett luciatåg med 14 lucior, 1 stjärngosse, 5 pepparkakor och 8 tomtar. Endast hälften vill sjunga.
16.30 Dricker kaffe och äter lussebullar. Här har barnen bakat och det verkar vara fritt fram att ta så många man vill.
17.30 Står hemma i köket och försöker komma på en rimlig middag. Makaroner är pasta. Pasta kommer från Italien. Lucia kommer också från Italien. Rimlig middag.
18.30 Tittar på reprisen från morgonens tv-sända luciatåg. Det jag hade tänkt att barnen skulle så fint få vakna till. Inser att det inte är samma sak att se det på kvällen.
19.00 Tar en lussebulle. Ett år kvar till nästa gång.
Att dekorera med kottar ger en härlig känsla och om du har en trädgård så är det dessutom ett gratis pynt. Vira snöre runt flera på rad och du kan skapa fina girlanger till exempel. För att ta det till en extra vintrig nivå så kan kottarna frostas. Ja inte genom att läggas i frysen utan att frosta dem på samma sätt som man gjort med frukt så som päron och vindruvor förr i tiden. Som jag visat tidigare HÄR.
Vintrefrostiga och kristallgnistrande kottar att dekorera med i dukningen eller vid juliga stilleben. Här fick de omringa en ljusstake på ett fat, båda i tenn.
Vad om behövs: 1 äggvita 1/4 florsocker ¾ strösocker Torra kottar
Gör så här: knäck ett ägg och separera gula från äggvita. Blanda florsocker med strösocker i en skål. Se till att alla klumpar från florsockret har lösts upp.
Pensla kottarna med äggvita på ovansidan och på topparna av fjällen.
Strössla, smula sockerblandningen över kottarna och lägg att torka på ett galler. Sedan redo att använda i dukning eller i juliga dekorationer.
Välkommen till lucka nummer 12 i min julmyskalender. Alla luckor finner du HÄR. Men nu öppnar vi och ser vad denna dag innan Lucia ska ge.
Dagens juliga göra
Inventering av julgranspynt. Styr upp hemmet så det blir juligt. Kanske ställa in tavlan med sommarblommor i garderoben, byta kuddfodral och exotiska krukväxter får ge plats för julens växter och blommor. Unna dig bad, manikyr och ansiktsmask.
Dagens julpyssel
Att vika granar är ett perfekt julpyssel för du kan använda vilket papper som helst. Typ försäkringskassans avier…
Och om du sedan snösprejar en glaskupa får du en fin liten vintervärld.
Det är lätt att pynta vardagsrum och kök men kanske inte lika lätt i sovrummet till exempel. Men en riktigt julig bäddning gör så gott för känslan i hemmet. Så byt lakan, julmys dygnet runt.
Dagens juliga smak av sött
Tolvhåla kaka – brödet som ser avancerat ut men inte alls är det.
Vad är det för dag i dag? Den tolfte december. Eller the twELFth of December! Så med andra ord är det ELF som blir kvällens julfilm.
.
Dagens juliga lyssna samt julberättelse
När jag var liten fanns det en handfull kasettband i köket som gick på repeat och Lindeman av Hasse & Tage var en av dem. Övriga var musikalen Cats, några band av Abba samt en massa av ”Titta Lyssna Läs” om ni minns? I brist på annat där på 80-talet tog man det som bjöds av underhållning så jag kan nog varje Lindeman utantill och denne: Säsongsarbetare Lucifer Lindeman är en av dem. Och apropå det – visst säljs det inte lucianålar längre?
n av de stakraste trenderna för julen 2025 är grangirlangen. Jag vågar inte ens gissa hur många meter jag har hängt upp här hemma. Måste plåta och visa så du förstår. Och här var det nu ytterdörren som också fick sig en dekoration. Man ska inte missa att det firas jul här inne.
Dagens julpoddavsnitt är helt tillägnat julgranen och julgransgirlanger. Vilken gran ska man välja? Äkta eller konstgjord och då sedan vilken variant? Hur håller man granen fräsch länge? Vad är det för trender 2025? Ja allt detta och lite till får du i avsnittet. Välkommen in.
Välkommen att lyssna. Kommentera gärna vad du tycker om vår podd.
Här är materialet jag jobbade med. Väldigt juligt måste jag säga.
Så julpyntade jag ytterdörren
Jag började med att spika två kraftiga spika i övre hörnorna och lade sedan girlangen jämnt runt. 5 meter girlang med ljusslinga i.
Och som du ser ovan så ser girlangen lite ledsen ut…
… Den behöver sig en rejäl piffning, den måste fluffas till ordentligt så alla grenar kommer ut och till liv.
Girlangen är fin i sig själv men jag önskade göra den mer juliga och hela entrén mer välkomnande. Och då är ju röda julstjärnor perfekt. Knipsade av blomman från stjälken. Vidare samma sak med järneksgrenar.
Band fast blommorna med bindtråd.
Ingen juldörr utan krans. Och med den gigantiska rosetten i mässing så sattes pricken över i skulle jag säga. Och girlang längs räcket ramar in fint.
Fint när mörkret faller och slingan är batteridriven med timer så den tänds automatiskt.
Nu vill vi ha snö på farstutrappan för den totala dekorationen. Kommer de bli av mån tro?
I podden berättar Stefan om sin trendiga penciltree – penngran. Perfekt när man har liten yta eller vill ha flera granar.
I London såg jag en förpackning med chokladknappar som var täckta med frukt och nötter och på förpackningen stod det Florentinas con naranjas. Det var något med de där chokladbitarna som fick mig att vilja göra en egen variant, mer som en kaka och då fylla med ingredienser som kan ge julsmak. För det kan jag säga: du kan själv välja ingredienser efter dina preferenser som att byta ut torkad frukt mot russin eller tranbär, pistage mot hasselnöt till exempel.
Helenas Florentinas – frukt- & nötkakor med choklad
Gör så här: Sätt ugnen på 170 grader. Placera ut 15 bakformar på en plåt.
Dela pistagenötter och lägg samman med alla torra ingredienser i en skål.
Koka upp grädde, socker och flytande honung i en kastrull. Låt koka i ca 5 minuter tills det blivit gyllene, som knäck.
Ta bort kastrullen från värmen och vänd ner de torra ingredienserna.
Fördela jämnt i bakformarna och tryck till. Ställ i ugnen och grädda i 15 minuter, tills kakorna är gyllene och knäckigt.
Ta ut och låt svalna och stelna på galler.
Ta bort bakformen, sitter pappret hårt kan det tas bort genom att du penslar vatten och väntar nån minut. Då går det lätt att ta bort bakformen.
Smält choklad i vattenbad och pensla på baksidan av kakorna. När chokladen har tjocknat och stelnat lite kan du dra med en gaffel för att skapa mönster. Låt stelna helt och servera.