Lucka nr 15 i julmyskalendern

Välkommen till lucka nummer 15 i min julmyskalender. Alla luckor finner du HÄR. Men nu öppnar vi och ser vad dagen ska ge.

Dagens juliga göra

Handla på Systembolaget och ingredienser till julmat som kan förvaras och frysas in.

Dagens julpyssel

Smällkaramell  hör helt klart julen till. I granen, på bordet eller fyll och ge bort. Här är flera varianter på samma smäll.

Trumma av toarulle är ett lite mer nedtonat julgranspynt.

Kolla i skafferiet. Ditt nästa julpyssel hittar du där. Som en makaroniängel

Dagens juliga smak av sött

Skumtomtefudge, juleskumfudge eller tomtefudge?

Skumtomtefudge

Dagens juliga smak av salt

Bilden må vara somrig men denna anjovisrulle  passar likväl till jul.

Dagens paketinslagning

Med kristyränglar i minnet och klassiskt porto på paket ihop så blev det kristyrpaket.

Dagens juliga insikt

Julen har förändrats – nu är det förfest hela december. Läs mer HÄR.

Dagens juliga titta

Igår ville jag se något Agatha Christie-aktigt och sökte mig runt. Hittade en italiensk film och, hoppsan, den utspelade sig på julafton. BINGO! Har du Netflix har du något härligt att se fram emot. Scenografin, kläderna, frisyrerna och endast kvinnor i rollistan (förutom en manlig taxichaufför och polis…) – allt rakt igenom mums!

Dagens julberättelse

När man inte har sitt drömjulhus så får man skapa ett, i miniatyr som dockskåp.

25 tips på julgodis du enkelt gör hemma, alla klassiker samlade

Enkla recept på julgodis du gör hemma – sånt har jag massor av. Alla klassiker och smakar du du minns och vill ha med i din jul. För precis lika viktig som julbordet är så är julgottabordet det med. För hur skulle julen se ut utan julkolan? Så titta och låt munnen suktas, välj vilka som ska finnas med i den jul.

24 tips på julgodis du enkelt gör hemma

Så scrolla ner, titta och låt munnen suktas, välj sedan vilka som ska finnas med i den jul. Det blir en GOD jul.

1 Julkola, världen godaste chokladkola. Och historien om receptet är ett av de finaste minnen jag har.

2 Min egna Rocky road, kanske den smarrigaste?

3 Knäckstrutar – för det är roligare än vanlig knäck

4 Wienernougat med extra mycket mandel

5 Trillingnöt för den vill man inte var utan

6 Skumtomtefudge är ju två julgodisar i en

7 Mjuk, mörk chokladfudge, ett måste varje jul

rischoklad

8 Rischoklad, bara för att det är så gott

9 Mozartkulor med hel hasselnöt

10 Marmelad saftig marmeladkonfekt

11 Rosa brända mandlar som förr i tiden

12 Kanderad apelsin doppad i choklad

13 Ischoklad är bara ett måste

14 Polagriskola som två julgodisar i en

15 Kristyr kyssar – som en omvänd mintkyss

16 Karamelliserade popcorn för det är banne mig godast

17 Mintkyssar för det fräschar upp

18 Knäckrenar för det blir ju så mycket roligare

19 Honungsrostade mandlar som ett sött snacks

20 Chokladdoppade aprikoser för frukt är också godis

21 Marsipan- och chokladdadlar perfekt till glögg

22 Physalis i vit choklad är en kombination som överraskar

Söta bonusar

Kanske inte julgodis men gott i jul. Sånt som kan passa under julens lediga dagar.

23 Varm chokladgömma i chokladtomte

24 Hot cacao bar så du är redo för julmys alla dagar

25 Pepparkakshus fast kanske mer ett godishus?

Hoppas du hittade något du blev sugen på. Blir så glad om så och du får gärna skicka en kommentar med vad du tycker så jag kan göra bra och bättre jobb.

Lucka nr 14 i julmyskalendern

Välkommen till lucka nummer 14 i min julmyskalender. Alla luckor finner du HÄR. Men nu öppnar vi och ser vad denna dag kan ge.

Dagens juliga göra

Övernattande gäster i jul? Vem sover var? Förbered gästrum och sängkläder.

Dagens julpyssel

Klart du ska göra julhjul.

Testa hur lång girlang av presentpapper du kan göra.

Som en egen liten minijulvärld med minigran i glas.

Dagens juliga smak av sött

Mums med mjuk chokladfugde!

Dagens juliga smak av salt

Den kokta griljerade skinkan är given på julbordet. HÄR är recept för att koka rimmad skinka.

Och skinkan kan du även använda här. Kanske de enda 3 julmackorna du behöver i december?

En ny favoriträtt för julbordet brysselkål i senapssås.

Dagens juliga historielektion

Gillar du som jag historia och lära dig om gamla traditioner. Då har du det här:

Dagens juliga nostalgi

Om du är i min ålder (-74) så var det ett gäng jular du fick njuta av denna film. Vi är många som säger ”var är fjant?” och med ens vet man vilka som är jämngamla och förstår referensen. Njut nu av denna goding.

.

Kvällens julfilm

Vårt grannland har levererat en alldeles underbar julfilm. Njut nu om du inte sett den.

Lucka nr 13 i julmyskalendern

Välkommen Lucia och till lucka nummer 13 i min julmyskalender. Alla luckor finner du HÄR. Men nu öppnar vi och ser vad Lucia ska ge.

Dagens juliga göra

Lucia! Koka risgrynsgröt, tina lussebullar och lyssna på luciasånger hela dagen.

Dagens julpyssel

Om du inte kommer till ett riktigt Luciatåg får du skapa ett av garn.

Eller varför inte ett tåg av äggkoppar av toarullar?

Det är elva nätter till jul – dags att göra ditt egna porslin.

Ett stjärnfall på en stjärnklar natt, det vill man ha på Lucianatten. Eller i alla fall pysslade stjärnor.

Dagens juliga smak av sött

Ja eller då den tredje varianten – luciatåg av bullar.

Dagens juliga smak av salt

Lucia var från Italien – då serverar vi en saffransrisotto ikväll tycker jag.

Dagens juliga titta

Han sätter huvudet på spiken den gode Glans.

Dagens julberättelse

Som med många traditioner är de fyllda av nostalgi men jag tor nog bara sommaravslutningar kan konurrerar med Lucia då det osar nostalgi.

Kvällens julfilm

Jag såg denna nu i veckan. En film som inte hamnat på julfilmslistorna jag mött men borde verkligen vara med där. Älskade den.

Luciafirandet 2017 jagar mig fortfarande

19.00 Öppnar dörren till källarförrådet och håller andan för eventuella spindlar och möss som kan trilla ner i ansiktet.

19.30 Öppnar ännu en flyttlåda utan att hitta de röda kläderna.

20.00 Jag är sista kunden på Hemköp innan stängning och köper alla batterier som finns i kassan. Har glömt om det var AA eller AAA-batterier jag behövde.

20.30 lägger fram tomtekläder i tre rum med tillhörande små batteridrivna lyktor. Och ja, de fungerar nu.

21.00 Läser godnattsagor och somnar mitt i meningarna hela tiden. Klarvakna barn vill ha bättre sagoläsare.

23.00 Vaknar av att armen somnat i en säng som inte är min

00.00 Klarvaken. 

00.30 Ställer väckarklockan.

06:45 väckarklockan ringer och allt blod i huvudet försvinner. Inser att jag ställde klockan 1 timma fel. 

06:46 Flyger upp skrikande. Drar upp samtliga i familjen och befaller dem att ta på sig kläderna omedelbart. Röda luvor, mysbyxor och raggsockor tas på i rekordfart.

06.50 ”Ni får äta skolans lussebullar till frukost. Nej, ni måste inte borsta tänderna”

07.00 står på gatan med två små tomtar som fortfarande halvsover. Rusar ner för gatan.

07:12 Sladdar in skolkorridoren och förbannar mig själv för att jag aldrig lär mig vilket klassrum som tillhör vilket barn. Ser skolpersonal med glitter i håret som tar över mina tomtar.

07:15 Får tillbaka blodet i huvudet och andningen när jag tar plats på balkongen i ljushallen

07:30 In trippar skolans yngsta elever klädda som tomtar till tonerna av Midnatt råder. Tårar på mina kinder trillar hårt. Jag har svårt att veta om det är av stolthet över mina trovärdigt skådespelande barn eller över mig själv att jag klarade den brandövningsutryckning vi nyss varit med om.

07.40 Luciatåget skrider genom rummet och det suger till i magen på mig. Det är 30 år sedan jag själv gick i det där tåget, exakt här. Svävar bort i minnen och blir påmind om var jag är när jag känner min dåliga andedräkt. Hann ju inte borsta tänderna. Andas med besvär genom näsan.

08:15 tar den andra koppen kaffe i det halvmörka klassrummet och tittar på lussebullshögen. Var det verkligen bara en bulle per person?

08.25 Byter barn och klassrum och tar ytterligare en kopp och lussebulle. 

08.30 berättar om morgonens start för alla föräldrar jag möter mest för att förklara det osminkade ansiktet och den rätt överraskande outfiten.

10.00 Hemmakontoret. Får inget gjort. Helt slut.

12.00 Tar en halv vörtlimpa med edamerost och lussebulle till lunch. Glad över att inte vara glutenintollerant.

13.00 Jobbar minimalt. Kommer på att jag borde borsta tänderna.

15.00 Hämtar två tomtar i skolan och går en kort väg som tar lång tid till förskolan.

15.30 Sitter på en orimligt liten stol i ett litet rum med säkerligen alldeles för många människor för att vara godkänt av brandskyddsmyndigheten. 

16.00 Ser ett luciatåg med 14 lucior, 1 stjärngosse, 5 pepparkakor och 8 tomtar. Endast hälften vill sjunga.

16.30 Dricker kaffe och äter lussebullar. Här har barnen bakat och det verkar vara fritt fram att ta så många man vill. 

17.30 Står hemma i köket och försöker komma på en rimlig middag. Makaroner är pasta. Pasta kommer från Italien. Lucia kommer också från Italien. Rimlig middag.

18.30 Tittar på reprisen från morgonens tv-sända luciatåg. Det jag hade tänkt att barnen skulle så fint få vakna till. Inser att det inte är samma sak att se det på kvällen.

19.00 Tar en lussebulle. Ett år kvar till nästa gång.

Frosta kottar, för vackert vinterpyssel

Att dekorera med kottar ger en härlig känsla och om du har en trädgård så är det dessutom ett gratis pynt. Vira snöre runt flera på rad och du kan skapa fina girlanger till exempel. För att ta det till en extra vintrig nivå så kan kottarna frostas. Ja inte genom att läggas i frysen utan att frosta dem på samma sätt som man gjort med frukt så som päron och vindruvor förr i tiden. Som jag visat tidigare HÄR.

Vintrefrostiga och kristallgnistrande kottar att dekorera med i dukningen eller vid juliga stilleben. Här fick de omringa en ljusstake på ett fat, båda i tenn. 

Vad om behövs: 
1 äggvita 
1/4 florsocker 
¾ strösocker 
Torra kottar 

Gör så här: knäck ett ägg och separera gula från äggvita. Blanda florsocker med strösocker i en skål. Se till att alla klumpar från florsockret har lösts upp. 

Pensla kottarna med äggvita på ovansidan och på topparna av fjällen. 

Strössla, smula sockerblandningen över kottarna och lägg att torka på ett galler. Sedan redo att använda i dukning eller i juliga dekorationer.  

Med väldigt lite blir det stor effekt.

Lucka nr 12 i julmyskalendern

Välkommen till lucka nummer 12 i min julmyskalender. Alla luckor finner du HÄR. Men nu öppnar vi och ser vad denna dag innan Lucia ska ge.

Dagens juliga göra

Inventering av julgranspynt.
Styr upp hemmet så det blir juligt. Kanske ställa in tavlan med sommarblommor i garderoben, byta kuddfodral och exotiska krukväxter får ge plats för julens växter och blommor.
Unna dig bad, manikyr och ansiktsmask.

Dagens julpyssel

Att vika granar är ett perfekt julpyssel för du kan använda vilket papper som helst. Typ försäkringskassans avier…

Och om du sedan snösprejar en glaskupa får du en fin liten vintervärld.

Klassiska garntomtar i nya uniformer.

Dagens juldekoration

Det är lätt att pynta vardagsrum och kök men kanske inte lika lätt i sovrummet till exempel. Men en riktigt julig bäddning gör så gott för känslan i hemmet. Så byt lakan, julmys dygnet runt.

Dagens juliga smak av sött

Tolvhåla kaka – brödet som ser avancerat ut men inte alls är det.

Min rocky road tar dig hela vägen till juleufori

I morgon är det Lucia så passa då på att göra de saftigaste sockriga saffransbullarna idag.

Sockriga saffransbullar

Vet du inte vilken kaka du ska bjuda på till jul? Nä men gör då alla tre. HÄR har du recepten på tre snittkakor.

Dagens juliga smak av salt

Som sagt firar vi ett italienskt helgon imorgon så vad sägs om glögg med en härlig antipasti 

Ja eller så struntar du i det och går på det svenskaste vi här:  julsillar – här är mina 6 favoriter.

Kvällens julfilm

Vad är det för dag i dag? Den tolfte december. Eller the twELFth of December! Så med andra ord är det ELF som blir kvällens julfilm.

.

Dagens juliga lyssna samt julberättelse

När jag var liten fanns det en handfull kasettband i köket som gick på repeat och Lindeman av Hasse & Tage var en av dem. Övriga var musikalen Cats, några band av Abba samt en massa av ”Titta Lyssna Läs” om ni minns? I brist på annat där på 80-talet tog man det som bjöds av underhållning så jag kan nog varje Lindeman utantill och denne: Säsongsarbetare Lucifer Lindeman är en av dem. Och apropå det – visst säljs det inte lucianålar längre?

Välkommen in. Ytterdörren är julpyntad

n av de stakraste trenderna för julen 2025 är grangirlangen. Jag vågar inte ens gissa hur många meter jag har hängt upp här hemma. Måste plåta och visa så du förstår. Och här var det nu ytterdörren som också fick sig en dekoration. Man ska inte missa att det firas jul här inne.

Dagens julpoddavsnitt är helt tillägnat julgranen och julgransgirlanger. Vilken gran ska man välja? Äkta eller konstgjord och då sedan vilken variant? Hur håller man granen fräsch länge? Vad är det för trender 2025? Ja allt detta och lite till får du i avsnittet. Välkommen in.

Välkommen att lyssna. Kommentera gärna vad du tycker om vår podd.

Här är materialet jag jobbade med. Väldigt juligt måste jag säga.

Så julpyntade jag ytterdörren

Jag började med att spika två kraftiga spika i övre hörnorna och lade sedan girlangen jämnt runt. 5 meter girlang med ljusslinga i.

Och som du ser ovan så ser girlangen lite ledsen ut…

… Den behöver sig en rejäl piffning, den måste fluffas till ordentligt så alla grenar kommer ut och till liv.

Girlangen är fin i sig själv men jag önskade göra den mer juliga och hela entrén mer välkomnande. Och då är ju röda julstjärnor perfekt. Knipsade av blomman från stjälken. Vidare samma sak med järneksgrenar.

Band fast blommorna med bindtråd.

Ingen juldörr utan krans. Och med den gigantiska rosetten i mässing så sattes pricken över i skulle jag säga. Och girlang längs räcket ramar in fint.

Fint när mörkret faller och slingan är batteridriven med timer så den tänds automatiskt.

Nu vill vi ha snö på farstutrappan för den totala dekorationen. Kommer de bli av mån tro?

I podden berättar Stefan om sin trendiga penciltree – penngran. Perfekt när man har liten yta eller vill ha flera granar.

Lucka nr 11 i julmyskalendern

Välkommen till lucka nummer 11 i min julmyskalender. Alla luckor finner du HÄR. Men nu öppnar vi och ser vad dagen ska ge.

Dagens juliga göra

Laga julmat som köttbullar och annat som går att frysa in.
Inventering av julgranspynt. Och kanske sålla bort till donering?

Dagens julpyssel

Att torka hela limefrukter ger mycket fina juldekorationer. Som julkulor

Att göra smällkaramell kräppapper är en enkel variant på den gamla klassikern.

Dagens juliga smak av sött

Förstår inte hur jag väntat med denna tills nu. Så klart är det karamelliserade popcorn du gör idag.

karamelliserade popcorn

Sugen på taco men vill inte missa julens smaker? Gör då en pepparkakstaco!

Pepparkakstaco

Dagens juliga smak av salt

Att fylla endiver är en mycket god idé av flera anledningar.

Dagens tips

Det kommer gäster och duken är skrynklig som ett katrinplommon. Då löser du det genom att ”stryka” på detta sätt.

Dagens juliga nostalgi

Julkalendrarna förr var inte alltid så tillrättalagda… Minns ni denna?

.

Kvällens julfilm

Den har kommit att bli en av familjens favoriter. Den är fin men lite sorglig också. Helt klart ett supertips om du inte sett den.

Helenas Florentinas – frukt- & nötkakor med choklad

I London såg jag en förpackning med chokladknappar som var täckta med frukt och nötter och på förpackningen stod det Florentinas con naranjas. Det var något med de där chokladbitarna som fick mig att vilja göra en egen variant, mer som en kaka och då fylla med ingredienser som kan ge julsmak. För det kan jag säga: du kan själv välja ingredienser efter dina preferenser som att byta ut torkad frukt mot russin eller tranbär, pistage mot hasselnöt till exempel.  

Helenas Florentinas – frukt- & nötkakor med choklad

Ingredienser: 
1 dl vispgrädde  
1 dl socker 
0,5 dl flytande honung 
2 dl mandelflarn 
1 dl havregryn 
1 dl pistagenötter 
80 g kanderade apelsinskal 
150 g mörk choklad 

Gör så här: Sätt ugnen på 170 grader. Placera ut 15 bakformar på en plåt. 

Dela pistagenötter och lägg samman med alla torra ingredienser i en skål. 

Koka upp grädde, socker och flytande honung i en kastrull. Låt koka i ca 5 minuter tills det blivit gyllene, som knäck.  

Ta bort kastrullen från värmen och vänd ner de torra ingredienserna. 

Fördela jämnt i bakformarna och tryck till. Ställ i ugnen och grädda i 15 minuter, tills kakorna är gyllene och knäckigt. 

Ta ut och låt svalna och stelna på galler.  

Ta bort bakformen, sitter pappret hårt kan det tas bort genom att du penslar vatten och väntar nån minut. Då går det lätt att ta bort bakformen. 

Smält choklad i vattenbad och pensla på baksidan av kakorna. När chokladen har tjocknat och stelnat lite kan du dra med en gaffel för att skapa mönster. Låt stelna helt och servera. 

Fler juliga bakverk kommer här:
Mandelmusslor
Ädelostgrottor
Juldoftande pumpapaj
3 snittkakor
Saffransbullar med mandelmassefyllning
Cheesecake med pepparkaka
Madeleinekakor med saffran, choklad & pistage
Pepparkakstaco med fyllning
Mjuk pepparkaka med frosting