Tempeltårar, running sushi & Korea town

NU! Nu har jag uppkoppling igen och ska komma ikapp med uppdateringar från vår resa. Svårt att liksom vara i nuet samtidigt som jag vid dokumentera… Hur som helst: Alltid roligt när man är på resa när man väldigt snabbt börjar hitta sin kompass. Var man bor, var matbutiker finns, var bussen går ifrån, vilka ljud man hör. Att börja känna sig ”hemma” fast man bara är på besöks en kort stund. Och intressant hur snabbt det gick att känna detta ”hemma” i en så stor stad som Tokyo. Som att köpa sin frukost i närbutiken för första och på nåt sätt tycka att man gjort det hundratals gånger.

Vårt minimala kök med den frukost vi valde. Här kommer en sådan där upptäckt: löskokta ägg säljs antingen en och en eller om två i små kartonger. Och äggen är salta! Hur sjutton de lyckats med det fattar jag inte.

Trångt som sjutton, syns inte här men sönerna delade rummet som också är köket. Sängarna står mot diskbänken så man kunde stå en person vid diskbänken, backar du ett steg sätter du dig i sängen. Men vi valde ett litet boende för närheten till stan och priset. Här ska vi ju ändå inte vara. Vi ska äta och gå ut!

Vår närmaste park Yoyogi och tempel var Meiji och gårdagens väder satte stopp för parkbeök då men den här dagen var perfekt. Försommarvarmt, perfekt att gå i park och tempel.

Så vackert vart man än vänder blicken. Att skapa en japansk trädgård-ish hemma är en tanke som växer hos mig.

Innan man får kliva in i tempelområdet ska man tvätta händerna, skölja munnen och tvätta händerna igen. Och hålla låg volym.

Den fine äldre mannen som med långsamma men mycket medvetna svep med den enormt långa kvasten fick bort löven. Det är något med japaner, uniformer och stoltheten över sitt jobb oavsett hur stort eller litet. Överallt möter vi personal som i vår värld skulle klassas som lågstatus jobb men här tas de på fullaste allvar. Som en man i den finaste uniformen och kritvita handskar på tunnelbaneperrongen står och signalerar till föraren att det är klart att stänga dörrarna. Inget högstatusjobb men han utför allt med precision, stolthet och med upprepande ritual. Det imponerar på mig.

De här blixtformade pappersvimplarna ser jag på flera platser i Tokyo. Vet inget om dem, om de har någon religös symbol eller så men jag kan inte låta bli att tänka på Pikachu som har en sådan form på svans… Hänger det ihop?

Jag vet inte vad som skedde men när jag klev fram till templet så blev jag så berörd. Inga bilder fick tas inne i templet och tystnad rådde. En skylt sa att man så klappa i händerna två gånger, buga och klappa en gång till. När jag gjorde det började tårarna trilla tunga på mina kinder. Det var mäktigt, så många känslor som bubblade upp.

Under trädet hade vi alla möjlighet att skriva ner våra önskningar på papper eller träbricka. När jag läser vad andra önskat återkommer lycka, hälsa, kärlek, familj på dem. Det slår mig när någon verkligen önskar något så är det mer av detta än en större tv, en tredje bil eller nytt matbord. Det tåls att tänka på…

Som en fortunecookie fast i stort plockepinn. Ca 30 cm höga träcylindrar med ett litet hål där man kunde få ut en sticka stod på ett bord. På den stick man slumpmässigt fick ut stod en siffra. bakom cylindrarna fanns fack med massa siffror på. I det fack ens siffra var fick man ta en lapp och det var dagens ord och motto kan man kanske säga.

Jämte templet ligger som sagt en stor park och vädret bjöd på en tur där. Dammar, planteringar, blommor och naturliga källor som sägs ha krafter. Väldigt japanskt vackert och lite mystiskt.

Jag blev väldigt förtjust i denna mini-rododendron som är mer som ett buskträd. Aldrig sett innan.

Vackert vart man än tittar och går. Vi kom till Japan precis när körsbärsblomningen börjat avta, några finns kvar men då i en annan senare sort. Det som dock blommade kraftigt var då rododendron.

Sakeproducenter offrar stora tunnor sake till templet varje år för ett fat sake. Det blir en redig vägg det. Och en vacker sådan.

Med en vacker väg genom den gröna skogen sa vi nu hej då till det andliga och vidare ut i den kommers och myller som är parallellt i denna fantastiska stad.

Sushi på band! Det är bara ett måste i Tokyo och när man är i Japan så är sushi något helt annat än den vi får här hemma. Visst, vi har helt fantastisk fisk här men det är något med handlaget, varianterna och det viktigaste: riset. Jisses vilket ris.

Vi åt på mattorget högst upp i varuhuset Parco som är ett lite lyxigare varuhus med många kända varumärken.

Via en iPad som var kopplad till just vårt bord beställer vi det vi önskar och vips kommer det leverans till vårt bord med små fat av nyfixade sushi. Som magi.

Ja jösses vad bortskämd man blir av kvaliteten på maten här i Japan. Och om man jämför med priserna där hemma är det som natt och dag. Här är det bara bråkdelen av vad du köper på din lilla på-hörnet-sushi.

Top of the world. Ja man mår som en prinsessa här.

Ett områden maken ville se var Golden Gai som är ett område av trånga små och korta gränder fullproppade med barer. När vi var där var de stängda men vi kunde se hur det här kvällstid är värsta partygatorna. Inget för en barnfamilj ha ha.

Varje bar hade väl plats för max 8 gäster så jag gissar att man tar ett glas och sedan trillar vidare. En annan resa får vi prova det…

Vidare promenad så kom vi till de stora höga husen och nöjespalatsen som den stora biografen. Och ser du vem som tittar fram där uppe…

”You are just in time, at 6 o’clock Godzilla will roar, shoot fire and light up!” sa en man när jag fotograferade. Vi kom fram typ kvart I så vi stannade och väntade på full effekt. Okej, kanske inte att det var fullt spektakel med eldkastare eller så men ja, det kom rök ur munnen ihop med strålkastare inne i munnen. Men kul att dela stunden med alla där på torget.

Som många stora städer har även Tokyo områden som är lite mer lokala som ett eget Korea Town. Det ville vi int missa och maken letade upp en restaurang. Ett tips är att göra det på sidan Tabelog som gör det enkelt och smidigt för besökare.

Om det är lätt att boka är det svårare att hitta. Som så ofta ligger restauranger inte i gatuplan som vi är varan vid utan kan vara flera trappor upp eller i en källare och dela lokal och hus med andra restauranger. Vi snurrade runt Hanna Haza i säkert 10 minuter utan att hitta fast vi var exakt där vi skulle.

Men väl på plats satt vi länge och väl och njöt helt fantastisk mat. Koreansk råbiff är bland det godaste som finns tex.

I en försommarvarm natt gick vi hem. Vi bor nära Tokyos stadshus som känns igen på de två tornen som blir blå när mörkret faller. Bra fyr att ta sikte på i denna gigantiska stad.

Vintageshopping, spelhall & Kill Bill i Tokyo

Vaknade upp till en regnig dag. Verkar vara varannan-dag-väder men passande för oss denna dag då vi inte hade några parker eller så att strosa runt i. Eller så här; vi hade tänkt ta en tur i tempelpark men då vi har gott om tid så stuvade vi om i schemat. Lyxen med att resa i flera dagar. Så vi började i Shimokitazawa med stros och shopping. Och då vintageshopping för detta måste vara världens medelpunkt för vintage.

Japaner äger paraply. Inte bara det att du ser folk på gatorna med paraply utan innanför varje dörr till butiker och restauranger står det ett stort ställ för blöta paraplyer. Vissa stora butiker har speciella paraplytorkar till och med. Och som oftast har alla transparenta paraplyer. Väldigt mycket Bladerunner om du sett den….

Japp, nu skulle det thriftas!

Sönerna och maken shoppade massa vintagetröjor medan jag och dottern hade det lite svårare att hitta något. Tyckte det var lite sämre för damer då det var väldigt bohemiskt med spetsar och volanger.

Jag hade pluggat på innan och det många kommenterade om vintageshoppingen i Tokyo var att många butiker säljer amerikanska plagg. Dvs kläder har shippats fram och tillbaka på knasiga sätt och även det att det inte blir så unikt kanske. Men men, inte lätt att få allt.

Vidare till något helt annat. Nämligen till DiverCity som är en gigantisk galleria som man säger i Sverige eller mall som i USA.

Här hade vi tänkt gå loss i Round1 som är område med bara massa spel som basket, bowling, baseball, arkadspel mm men först äta. Och då finns det en gigantisk foodhall med massa restauranger att välja på och sätta sig var man vill.

Lite vinst varje gång kan man säga. Alla var nöjda med sina val.

Nu redo för att göra av med energin.

Oj, Round1 var något mer än vad jag trott. Första våningen är det bara att gå in på och spela på vad som helst. Stoppa in en 100¥ i maskinen och köra igång.

Rader efter rader av klomaskiner samt olika spel där man kan vinna pengar. Eller bara göra av med dem på roliga saker. Som på de japanska trummorna. De var roligast tycker jag.

Jag tror inte du kan förstå ljudnivån som var där inne. Varje maskin pep, sjöng, spelade melodier och det var ju hundratals sådana, samt hög musik från stället i högtalarna ihop med personal som ropade saker i mikrofoner och sedan alla barn som sprang runt. Det var ett inferno utan dess like.

En paus behövdes och det görs som bekant bäst med glass. Men det ska ju vara så bra detta Round1, ska vi kolla övervåningen? Aha, där var de grejerna vi sökte.

Här fanns inga spel utan aktiviteter och sport. Och man betalade för så länge man ville vara där och då ingick alla sporter och aktiviteter.

Vi testade nästan allt. Vilken kul grej alltså. Detta vill jag se hemma i Sverige.

När vi klev ut var det kväll. En vacker sådan.

Vi tog sikte på området Roppongi och vidare till…

Restaurangen Gonpachi, som här är på andra sidan övergångsstället, under bron. Ett världskänt ställe tack vare en film.

Den kända slagsmålsscenen från Kill Bill har spelats in här och de gör en stor sak av det. Kankse lite i det turistigaste slaget men kul.

Innan man kommer in i restaurangen så går man längs en fönstervägg in mot nudelkocken som står och lagar kvällens nudlar. Sånt gillar man ju.

En himla kommers med massa folk och personal. Och det skriks från personalen olika fraser hela tiden varpå övriga i personalen svarar. Vad de säger vet jag inte men en lugn minut är det inte. Vi hade precis missat den stora trumförställningen tydligen och det var ju synd. Såg maffigt ut. De sker varje kväll kl 20 och vi hade bord 20.30.

Här behövde vi inte ta av oss skorna vid dörren men vid vårt bord.

Fullt tryck på personalen som var snabb på att ta våra beställningar och det kan jag säga redan nu: maten kommer när den är klar och inte i någon speciell ordning. Här var de snabba på allt och tempot högt.

Att ta en gruppbild – att det ska vara så svårt!

Ena sekunden är det rock ’n’ roll för att sedan vara spansk musik till nutida pop och tillbaka till någon 60-talare. Väldigt spretig spellista som inte passade lokalen, maten eller stämningen tycker jag. Och överlag så var maten i samma linje. Detta är ett snyggt ställe, omtalat och känt men maten var inte bra. Ledsen att säga men då nivån är så hög på allt, från minsta lilla hålet i väggen till stora ställen måste detta ge mer än en snygg känd lokal.

Så här, jag blev mer sugen på att kolla in Lost in translation än att se Kill Bill igen föra att känna igen lokalen.

Ja det var väl en dag som innehöll lite av allt. Några hade med sig shopping till vårt lilla hem, vi andra hoppades på någon lycka annan gång. Bara att ladda om för ny dag.

Första dagen i Tokyo. Minnen för livet

Att Tokyo är en storstad är inte en överdrift. 40 miljoner människor och det är liv över allt. Men på något fantastiskt sätt så känns det litet, vänligt och enkelt. Japanerna har ett enastående sätt att skapa lugn i detta kaos. Inga höga ljud, möjligtvis en motorcykel då och då som drar på men i övrigt som en småstad i Sverige.

Vår första dag kunde inte bjudit på vackrare väder. Regnet från gårdagen var helt borta och vi mötte en ny stad på flera sätt.

Bekväma skor, vattenflaskor och våra Seica-kort fulladdade. Det är det kort man använder i lokaltrafiken och kan betala med i vissa butiker. Allt vi behövde nästan alltså.

Vi valde buss för att ta oss mot stadskärnan, man ser ju så mycket mer med buss även om t-banan går fortare.

Som att vi såg en marknad tex. Den ville vi undersöka och tryckte på stoppknappen och hoppade av fast vi skulle åka lite till. ”Det är helt otroligt vad japanerna älskar sina hundar, de har dem i vagnar och sätter på kläder” sa vi. Den marknad vi såg var en hundmarknad…

Alltså inte en marknad där man köper hundar utan allt till hunden. Och det var verkligen allt.

Jag började nästan skämmas över hur jag stirrade och tittade men det var svårt att inte fascineras av alla kreationer de små liven hade på sig. Och vagnarna som var smyckade som dockvagnar.

Vi fick senare en förklaring till detta fenomen: man bor så litet i Tokyo, eller ja i hela Japan, så man kan bara ha små hundar samt att barnafödandet gått ner radikalt så hundar är familjens pälskling. Något jag tänker gäller för många länder faktiskt. Mycket älskade små gosingar.

Och sedan kom vi då fram till Shibuya som är världens mest trafikerade gatukorsning. Den där med övergångsställe i alla riktningar samt snett över. Men det som jag främst fastnade för var gokart-bilarna. Och de som körde dem var alla klädda i one-piece, gärna som olika Pokemons.

Det är en jättepopulär attraktion att åka med på en gokart-tur mitt i stan. Bilarna låter jättemycket och sticker ut rejält. Men kul är det ju! Inget jag skulle våga dock… Som sagt: världens mest trafikerade korsning!

Så här ser det ut när det är rött…

… och vid grönt går exakt alla. Åt alla håll samtidigt. Men återigen; så ordnat och stilla. Ingen rusar, ingen trängs utan alla går fram tills det blir rött och då rullar bilarna igen. Men en sak som stucker ut: lastbilarna med reklam. Stora lastbilar som med hela lastutrymmets utsida har reklam på sig och högtalare som spelar musik och har en speaker. De låter massa.

Första stoppet på barnens önskelista var Don Quijote. 7 våningar med allt du kan tänka dig till galet låga priser. Hur ska jag förklara? Som nån sa; tänkt dig Normal som vi har hemma men maxi det gånger 100. Vet inte om hundra räcker faktiskt. Där inne var det allt annat än tyst. Musikginglar som går i ett, om och om igen så du blir galen. En som är som en pop-låt och en som låter som dansband, beror på vilken avdelning du är på. Allt säljs till vrakpriser så alla kunder går runt med kundkorgar fyllda till bredden och allt säljs i storpack.

Och det är så otroligt mycket. Jag blir alldeles matt. Och förtjust.

Torkade småkrabbor som chips? Eller KitKat i exakt vilken smak som helst. KitKat är extremt stort här och finns i oandliga varianter. Som den rosa körsbärsblom.

”Åh de har ten yen här!!!” utbrast barnen. En kaka som görs på plats som då fylls med ost. Tycker dock det var missvisande att den heter 10 yen när den kostade 500 yen…

Lycklig kille!

Vi delade upp oss och jag och dottern blev kvar på ”Donki” och skulle sedan leta upp killarna. Vi gick helt fel men helt rätt visade det sig senare. För bakom allt detta storslagna maxade hittade vi små gränder med hål-i-väggen-restauranger. Sådant vi älskar.

Men, vi valde skyskrapan bredvid Shibuya som heter Shibuya Scramble. Överst där finns det foodhalls med massa restauranger. Allt möjligt att välja på. Vi hade inte bokat och det var kö på de flesta ställen men inte så lång till sukiyakistället. Jag älskar sukiyaki så jag var nog gladast över att få plats där.

Första måltiden, första upplevelsen av att äta ute och hur man beställer. QR-kod gör att man beställer i mobilen och om det inte finns någon bra förklaring till vad det är får man gå på bilderna. Det kan jag säga – hemma är det inte ett tecken på kvalitet när en restaurang har bilder på menyn men det är det här. Det är alltid bilder skulle jag säga. Så vi beställer det som vi tycker verkar gott och det vi tror oss känna igen.

Jag och äldste sonen delade på en billig sukiyaki. Det var jättegott. Fantastiskt gott. Kanske lite väl mycket fett på köttet bara, så jag ville veta vad det var för kött. ”Ah, belly” svarade servitören och gjorde cirkelrörelser runt magen. Då mindes maken att han läste vid entrén att de lagar med inälvsmat på den här restaurangen. Se där – vi hade precis ätit komage!

Utan någon koppling till ovan text så vill jag visa hur fantastiska toaletterna är. Alltid riktigt varma säten och med alla möjliga effekter man kan unna sig. Och det gäller exakt överallt. Även den minsta lilla toalett har sådan här display och funktioner.

Shibuya, utsikten från restaurangvåningarna vi var på.

Nu hade vi timmar att strosa och uppleva staden. På kvällen skulle vi möta vänner som bor här och de hade bokat bord.

Sånt som slår mig: det är en så mångfacetterad värld. Högteknologisk med all ny teknik och moderna uttryck samtidigt väldigt analog och gammeldags. Japan är högpresterande med krav på studenter som nästan är orimliga samtidigt som världen är jättebarnslig. Allt är så gulligt, serietecknat är verligen inte bara för barn. En man i 60-årsåldern står på t-banan och på riktigt kolla på tecknad film i mobilen. Japaner är hälsosamma och ser så friska ut men det är så mycket sött, godis och verkligen alltid ris eller nudlar. Vad är hemligheten?

Det är så rent. Det finns absolut INGA soptunnor utan du får bära med dig allt ditt skräp vilket det blir lätt mycket av för japaner älskar att plasta in allt. Om du köper något i matbutik är det så mycket plastförpackningar så du blir både tokig och livrädd för plastkonsumtionen. Men på de platser men får typ klottra och sätta upp stickers gör man det i massor. Som att man har plaster där man får gå loss. Som den rökruta som finns i Shibuya – en glasad container, utan tak, mitt på trottoaren står massa folk och röker och utanför ringlar kön för de som vill komma in. Folk i glasbur som röker. För det är förbjudet att röka och gå samtidigt. Och även att äta och gå samtidigt är typ förbjudet. Stå still och ät utanför stället där du köpt din mat och sedan tar du med dig plasten.

Och sedan alla dessa ställen med klo-maskiner. Älskar och förundras. Det är fullsmockat med folk som vill pröva luckan att vinna ett gosedjur, ett nudelpaket eller en mangafigur.

Vi hade stämt träff med våra vänner vid Hachiko-statyn. Har du sett filmen med Richard Gere? En hollywoodfilm om den sanna japanska berättelsen om en hund vid namn Hachiko som väntade på sin husse varje dag vid tågstationen när han kom hem från jobbet. Och när husse dog fortsatte Hachiko att vänta där varje, dag samma tid. Åh jag börjar gråta bara jag skriver detta…

Hur som helst, vår vänner tog oss till en restaurang vi aldrig hade hittat, Shibuya Shirubee . Och det kan jag ge som tips överlag; det ligger ofta restauranger i källare, på bakgårdar, fyra trappor upp, bakom en annan restaurang osv. Och här var en sådan – bakom ett köpcenter, längst bort på en bro bredvid t-banan fanns en liten liten dörr.

Vi långa skandinaver fick böja oss på mitten för att komma in. Vilket ju gör det hela än så underbart.

Och som så ofta ta av oss skorna. Inget vi är ovana vid men då främst hemma ju.

Dörren må ha varit liten och hemlig men stället var stort. Och fullt.

Tur man har med sig vänner som kan guida oss rätt i denna meny men nu har google translate blivit min nya bästa vän kan jag säga. Fota, tryck på översätt och hela bilden översätts. Fantastiskt. Men ibland blir översättningen lite rolig.

Kan vara den godaste sashimin i världen??!!

En fisk tillagd vid bordet. Doften mina vänner!!!

Eller gissa om den här tallriken fick smaklökarna att jubla?

Vilken upplevelse vi fick vara med på. TACK!!!

För att verkligen sätta punkt för vår första dag i Tokyo bjöds vi tre sorters efterrätt. Creme brulé, päronglass men det var inte päron… samt en helt otrolig kokosbrulé med någon sorts bränd sirap.

Vi hade klarat oss fint med vår jetlag men här hade jag inte mycket kvar att ge. Dags att packa ihop sig och sova ikapp. Vilken första dag!

Hälsningar från Tokyo

Det är helt otroligt, det är nästan overkligt. Vi firar påsklovet på andra sidan jorden, i Japan. En resa som vi drömt om länge men min man har drömt om sedan evigheter. När han fyllde 50 så ville han fira det med en resa just till Japan men det kom en pandemi, Japan var stängt längre än många andra delar av världen för att sedan brassa på med ett OS vilket gjorde att vi helst undvek att resa då. Sedan var det jag som fyllde jämt och då åkte vi på min drömresa: båtluff i Grekland. Men nu så, nu är vi här.

Jag ligger lite efter i uppdateringarna här för dels så är det ju helt fel tid så att säga då vi ligger 7 timmar före så dag och natt har liksom bytt plats men även för att vara i nuet. Bloggandet får komma efter. Så nu har vi varit här en stund men jag tror inte du som vill läsa kommer tänk på att det är med någon dags fördröjning.

Vi lämnade ett rätt grått och blåsigt Stockholm och huset fick husera min bror med familj vilket ju var win-win. En lång resa att göra men med mjuka kläder, bra spellistor, nackkudde och tålamod skulle det gå bra.

Vi flög med Air China för att det var bra pris samt kortaste restiden. De får som enda flygbolag flyga över Ryssland nämligen… Så en mellanlandning i ett otroligt disigt Peking som vi förstod var smog.

Efter en kaffe på Starbucks och en frukost/lunch/middag på KFC visste vi liksom inte var vi var. Flygplatser är verkligen no-mans-land.

Med någon timma att spendera i den gigantiska flygplatsen tog jag och maken varsin 20-minuters massage som fanns i en liten monter. Den satt fint. Andra somnade. Vad klockan var? Kanske 3 på natten, kanske 15 på eftermiddagen. Ingen visste.

Vidare upp i luften och ut över havet, till solnedgångens land, Japan. Vi blev faktiskt en hel timma för tidiga så planet fick cirkulera runt Tokyo. Många vackra vyer för ögat – inte så många för kameran.

Äntligen framme. Nu skulle äventyret med att ta sig ut genom tullen med all registrering, ansiktsscanning, kontroll efter kontroll göras. Ett kontrollerat kaos. Maken hade pluggat på så vi hade gjort en registrering innan online vilket gav en QR-kod som då var lite fast lane.

Jag skulle bara packa om lite i min väska innan vi skulle gå ut genom bagagerummet. Himla tur för jag hade fel väska. När jag öppnar faller ett par badbyxor och smutstvätt ut. Rätt överraskande ändå. Aldrig upplevt att någon haft likadan väska som jag tidigare. Måste markera upp min bättre!

Med rätt väskor så letade vi oss vidare. Mot tunnelbanan som är ett gigantiskt nät. Det bor alltså 40 miljoner människor i Tokyo så det är ett system som ska klara många och vara funktionellt. Tack för alla appar som guidar en rätt!

Även om det är många i stan så var det rätt luftigt här i början. Men ljuden! Det syns inte här så klart men det är små melodier, röster som pratar exakt hela tiden från högtalarna och för att addera extra mycket så ligger det fågelsång i andra högtalare. Allt på samma gång.

”Men jösses vilka låga säten!” sa min 199 cm långe karl.

Byte efter byte av tunnelbana. Nya melodier, nya fåglar, ännu fler röster som berättar om linjerna och avgångarna. Tror jag.

Och nu blev det trångt. Våra stora väskor kändes extra stora här. Och jag såg med ens en japansk trend. Alla bär ryggsäcken på magen. Av både smidighet för egen del men även av hänsyn för övriga passagerare. Vissa ryggsäckar hade liksom fack så jag jag förstod att de egentligen var menade att ha på magen. Och en annan sak; vad alla var välklädda! Kostymer, skoluniformer, hela rena och skorna!!! Så rena. Alla som bar vita skor hade liksom helt kritvita skor. Helt nya på alla. Blev helt fascinerad.

När vi klev ut från stationen med den sista tunnelbanan var det kväll. Innan hade vi ingen koll på tiden alls. För oss var det lunchtid men här var det passerad middagstid. Regnet som så fint strilade ner gav en verklig jag-är-i-en-annan-värld-upplevelse. Som att vara i en film.

Och den känslan bara förstärktes för varje gata vi vek in på. Höga hus, neonskyltar över allt, dofter och ljud som jag aldrig tidigare mött. Och alla reflektioner i den blöta asfalten, alla paraplyer – det var verkligen magisk start på vårt möte med Tokyo!

Med väldigt söt guide med bilder hur vi skulle gå från vår Airb’n’b-värd tråcklade vi oss fram. Det var helt otroligt hur snabbt det gick från världens metropol med alla sinnesintryck man kan tänka sig till en helt tyst gata bara stenkastet bort. Jag har varit i London, Paris, Rom och New York och för samtliga dessa har det varit sirener och höga ljud över hela staden. Här var det tyst. Inga bilar tutade, ingen skrek, allt så stilla och lugnt. Vi gick under en bro där det var hemlösa som byggt små kojor. Utanför dem stod skor och ägodelar fint uppradade. Ingen verkade orolig att saker skulle stjälas. Lite av en kulturkrock. Främst blir jag avundsjuk på ett samhälle som har sådan respekt. Det blev jag helt klart varse mer och mer för varje nytt möte.

En sak som stack ut rejält var att det är sådana här drycksautomater över allt. Hur mycket dricka måste man ha, på stubben? Och precis här ovanor låg huset där vi skulle få bo de första nätterna. Ett litet airbnb. Men hur litet är en liten lägenhet i Tokyo?

Det visade sig vara jätteliten. Men nu ska man inte glömma att vi är väldigt långa allihop så vi tar ju lite extra plats ha ha.

Väskorna lämnade och ut genom dörren på en gång för att leta upp middag. Barnen har tokkollat på nätet efter Japan-tips och något som de snappat upp och berättat är att en kedja som säljer massa härlig mat till bra priser; Familymart. Och de finns överallt så vi behövde inte gå långt. Men nu var det då svårt att veta vad man skulle välja. och en intressant sak är att här i Japan är 7-11 något helt annat än det där hemma. Det är mer som en matbutik med mer mat som den här Familymart. Samt att man kan köpa burkar med frukt och sätta in i maskin vid ingången som blandar frukten. När kommer den till Sverige???? Sånt hade jag inte vetat om inte barnen hade letat upp allt.

Inte den mest säljande bilden på ett boende kanske men oj så mysigt. Så litet, vi kunde inte ens öppna två resväskor samtidigt. Man kan säga att vi hyr en husvagn på fjärde våningen med en toalett som spelar musik. För det har jag glömt: toaletterna här är helt underbara. Varma sitsar, bidé och skölj samt automatisk spolning. OCH – små ljudmattor för ”privacy” i form av musik, fågelsång eller allmänt brus. När kommer de till Sverige?

Jajamen det här måste vara internets fulaste matbild men jag bara måste bara visa att till och med denna konstiga fula rätten var helt amazing. Så otroligt gott. Så med andra ord; den första måltiden, köpt på en snabbmatsbutik var bland de godaste nudlarna jag ätit så är ribban rejält höjd. Det bådar gott måste jag säga.

Så, där har vi ni vårt första möte med Asien, Japan och Tokyo. Rejält jetlaggade men superpeppade. Nu börjar vårt äventyr.

Hur går det med körkortet Helena?

Körkortsboken™ är ett reklaminlägg för STR

Det har varit en väldigt känsla fråga det där. I början, där för 20 år sedan, var det ingen som frågade och om någon tyckte jag skulle ta körkort så hade jag bra svar: jag bor i stan, jobbar i stan och behöver inget körkort. Sedan blev det känsligt och till slut pinsamt. Men nu, när det är nästan 30 år ”försent” – hur är det då?

Jo jag har släppt att det är pinsamt utan nästan med stolthet berättar att jag minsann håller på att ta körkort. Och för varje gång jag säger att jag tar det nu, lite senare i livet än många andra, så får jag höra två saker:

  1. Jag tog det också lite senare. Men de kan då säga att de var allt mellan 29 och 43 år vilket ju är betydligt yngre än jag men jag uppskattar deras pepp.
  2. Vad du är bra, jag blir inspirerad att börja jag med. Och detta är nog bland det finaste jag kan få höra. Att jag bara genom att fösta mig på något får andra att också tänka tanken och sätta igång. Så tack till alla som säger så.

Men hur ger det då? Det och en massa annat fick jag vara med och prata om i STRs Körkortspodden som nu finns ute att lyssna på. Klicka på avsnittet nedan så hör du.

Den här bilden tog jag efter en övningskörning med min man och jag vet inte om det syns men jag var helt överlycklig. Det var första gången vi var ute och körde där jag inte hade hjärtklappning och höll andan när vi var ute. Jag har alla gånger haft sådan oro och nervositet, inte litet på mig själv kan man säga så här var det en helt annan upplevelse och den ville jag minnas och påminna mig om. Att det faktiskt går framåt. Inte snabbt men i alla fall framåt.

”Du säger inte ’akta kanten’ längre” sa jag till min körskolelärare för ett tag sedan. ”Nej för det har du börjat få koll på. Jag märker att du känner av hur bred bilen är nu” svarade han. Det var också en sådan där sak jag tar med mig. Tror det är viktigt, i alla fall för mig, att se stegen, uppmärksamma dem.

Det jag har svårt för är att disciplinera mig och plugga teorin. Att sätta mig i bilen och övningsköra är så praktiskt och fysiskt så det måste jag boka med körskoleläraren och min make så de bokas in. Att boka in pluggtid skjuter jag upp tyvärr. Det är lätt att det kommer saker emellan men det är bara att boka in det med. Och speciellt enkelt är det ju med appen Körkortsboken™ då jag har med mig den hela tiden i mobilen. Jag har inget att skylla på mer än min egen disciplinering. Och att jag nu skriver det här gör också att jag har er på mig, jag kan inte komma undan när jag har er som mina bästa peppars och ryggdunkare.

Nu har jag fått fart och energi. Kanske det är för att våren är här, dagarna längre så jag kan och vill övningsköra med min man på vardagskvällar så vi inte bara tränar på helgerna, så nu kommer jag öka takten. Två gånger per vecka med körskollärare och minst två gånger per vecka med min man. Och sedan då få en plan på teoriplugget.

Vad tror du? Kommer jag komma hamn med detta mån tro?

Gratis påskpynt till påskriset

Ett påskpynt för påskriset av sådant du garanterat har hemma, alldeles gratis. Och rätt så snyggt också vågar jag mig på att säga med tanke på hur materialet såg ut från början ha ha. För nu har jag skapat ägg av gamla toarullar, papprullar. För jag gav mig själv utmaningen – hur kan en toarulle bli ett vackert påskpynt? vad säger du – får jag godkänt?

Med smala ringar av papprullen skapade jag ett ägg och det kan ju målas i alla möjliga färger så det passar just ditt påskris.

Jag får lägga detta pyssel till min samling. Om du vill ha fler pysselförslag till påskriset, kolla då HÄR så får du 15 till.

Gratis påskpynt i påskriset, av papprullar

Gör så här: Klipp upp en toarulle längs med hela längden. Lägg åt sidan och ta rulle nummer två. Mät upp 1 cm, markera med blyerts hela rullen. Det blir på de flesta rullar 9 hela cm-delar och en halv.

Öppna upp den uppklippta rullen och ”klä in” den med strecken på. De yttre rullen övre kant läggs vid första strecket och nu drar du med pennan runt hela rullen så det blir en rand runt hela. Dra ner den yttre papprullen till nästa streck och upprepa.

Du har nu en rulle med 9 st 1 cm delar. Skär med skalpell eller tunn vass kniv så delarna nu blir till lösa ringar. Måla dessa i önskad färg och låt torka.

Värm limpistol och klick på lite gran utanpå en pappring. Tryck ihop lite och för in genom en annan ring. Det blir ett kors men vrid de två ringarna till ett kryss. Klicka på lim på en tredje ring och för in i de två tidigare och nu är det som en liten boll.

När allt lim stelnar trycke du försiktigt på ringarna så bollen blir oval, som ett ägg.

Klipp till en bit tråd eller snöre och knyt ihop det. Redo att hängas upp.

Är det nu påskborden tar plats?

Att vi äter julbord ute på restaurang i december är vi nog alla rätt vana vid, det är många (tex jag) som har det som tradition att träffa familj, vänner, kollegor, bandylag mm vid smörgåsbordet av julrätter. Men varför finns inte det i samma utsträckning vid påsk? Eller så här – varför finns inte det internationellt kända smörgåsbordet att äta andra gånger än bara under 6 veckor i slutet av året? Påskbord och midsommarbord – är det bara jag som tycker det vore en underbar idé? Speciellt om man är på resa i annan stad och vill mötas upp för påskfirande. Borde finnas, tror och hoppas jag, någon krögare med samma kärlek till det gående bordet och svensk husman som börjar med detta.

Jag och Stefan pratade om detta i vår påskedition av podden och kanske fler med oss kommer vilja ha detta i större utsträckning? Och när jag fick möjligheten att testa Ulla Winbladhs wärdshus påskmeny börjar jag ana att vi ser en ljus framtid med påskbord. Om än i meny än så länge. Jag skulle inte bli förvånad om det inom några år just är fullt av dem.

Den här bardisken är som ett konstverk. Så vacker i alla sina detaljer och det ljusblå till trät – mumma för mina ögon.

Jag är verkligen svag för de här ställena som fått stå i alla tider utan att renoveras sönder. De är inte många och jag vill verkligen besöka dem alla. Får bli min mission att inspirera till genuina restaurangbesök ha ha

Påskmenyn som serveras endast under påsken:
Förrätt: sill- och laxtallrik
Huvudrätt: Rödvinsbrässerad lammlägg med bönragu, gremolata samt potatispuré med parmesan
Dessert: Påsktårta med marsipan persika, hallon och vit chokladmousse

Lite överraskad av det italienska inslaget i huvudrätten men det är så klart bara jag…

Vi blev varmt mottagna av lunchens värd Joakim Brage-Gumpert som guidade oss genom alla viner som passade till maten.

Glad som en påskkärring var jag!

Sill-laxtallrik låter lite futtigt men det var rejält tilltaget med tre sorters lax, stekt inlagd strömming och fyra sorters sillar samt gubbröra. Till detta kokt potatis, västerbottensost och flera sorters bröd. Allt jag önskar!

Så otroligt gott med lamm. Och väldigt bra att variera som här med då lite italienska smaker. Bönragun var fantastisk.

Och apropå det här med lamm. Något jag fick lära mig vid presentationen av årets rätt av årets kock var att lammproduktionen i Sverige har gått ner radikalt. Vilket är synd av flera anledningar; ett fantastiskt gott protein och med en djurhållning som är blad de bästa då lamm och får inte kan födas upp annat än på öppna fält så de har alltid levt goda liv. Känner fler som bara äter kött i form av lamm och vilt av just den anledningen. Årets kock Michael Andersson sa att varför lammproduktionen gått ner är för att efterfrågan dalat. Många tänker att det smakar kofta och är svårt att laga men han tycker att det är en gammal myt som ska dö ut. Krydda på för det klarar lammköttet. En liten pratets som ändå passade in här i inlägget.

Så klart det serveras påsktårta på en påskmeny!

Fint sällskap under denna smakprovning av trevliga kollegor. Samt…

Gosigaste lilla Molly som låg vid mig hela lunchen. Hon fick knappt nog av att bli klappad och kliad bakom öronen. Inte mig emot.

Ja det var en god och glad smak på påsken det. Jag blir inspirerad till kommande egna måltider och hoppas fler restauranger, värdshus och krogar tar efter och skapar påskmat. Allra helst påskbord, eller hur??!!

Påskgult i trädgården

Glad påsk. Ursäkta att jag inte är så aktiv här men jag firar påsklov med familjen och då är jag rätt bortkopplad och lite dagvill. Skickar här en hälsning med påskgult från trädgården.

Jag är inte den bästa trädgårdsmästaren men jag verkligen älskar vår lilla trädgård. Jag har varken gröna fingrar eller tålamod men om man nu vill ha en grön och härlig trädgård, ja då får man ju lägga manken till eller hur?!

Jag har skaffat fler odlingslådor i den lilla storleken, de som är halva sizen. Det passar vår tomt bra. Där ska jag försöka odla fram både ätbart och blomster. Lådorna ser ju allt annat än roliga ut nu så tills de börjar spira och frodas så har jag olika kärl där penseer, ginst och narcisser mm får lysa starkt istället.

Och visst ser världen lite havregrötsfärgad ut precis innan allt slår ut? Snälla naturen; skynda på nu!

Jag har en plan och tanke med trädgården och jag ska se om jag kan sätta det i verket. Att ha drömmar och planer är en sak men att få dem att bli verkliga – det är en annan.

Ja det får väl bli en följetång då kan man säga.

Födesledag, körsbärsblommor & budapestjakt

Det är roligt hur vissa dagar fylls till bredden. När dagen är slut och man summerar hur mycket man hunnit med så känns det nästan omöjligt att det var en och samma dag men hann allt. Andra dagar får jag inget ur händerna och är glad om jag typ vikt en tvätt och ringt ett endaste jobbsamtal. Men den här dagen var då det förstnämnda.

Tidigt tidigt vaknade jag och tassade ner i köket. Det var en 16-åring som skulle firas. Den traditionella och obligatoriska frukostmackstårtan dukades upp och sedan var det skönsång av föräldrar och syskon. Snabbt därefter var det skola och jobb.

Jag var bjuden på pressfrukost för IKEAs nya Stockholmsserie. En kollektion möbler och detaljer som är av, ja vad ska man kalla det, lite mer vuxen, medveten design. Och oj vad jag gillade det. Soffan i kamelfärgad sammet och den raka lampan i mjukt gult tyg var mycket Lyth-kompatibla tycker jag.

Vidare i stan för att lämna min kvartalsredovisning till min redovisngskonsult. Att jag tagit hjälp med siffror och viktiga papper är det bästa jag gjort. Alltid lika skönt att gå ut genom detta trapphus och känna att jag klarat ännu ett kvartal.

När jag ändå var i stan så tittade jag förbi Molino PR som hade visningsdag. Möttes först av en massa undgås så det var ju en bonus. Knöt nya kontakter och jobbrelationer.

Sonen hade önskat hamburgare och budapeststubbe till sin födelsedagsmiddag. Allt till hamburgarna hade jag fixat innan så det återstod bara den där stubben. Den fick jag leta efter ett bra tag. Inget napp i Östermalmshallen.

Passerade Kungsträdgården och letade bland körsbärsträden men nej, inga bakelser där heller. Bara en selfie i grodperspektiv…

Vete-katten hade så klart budapeststubbe men inte én hel utan portioner. Och med hallon istälelt för clementiner. Det får gå det med.

Väl hemma igen var det bara att börja med middagen.

Vår son är den mest matälskande kille man kan tänka sig. När han fyllde tolv ville han ha portvinsmarinerade kycklinghjärtan till sin middag och när vi var i Lyon åt han med glädje blodkorv och lammtestiklar. Nu var han så snäll och önskade hamburgare då vi skulle iväg på resa dagen efter. Jag återkommer med den.

Och pappret på paketen kan ge en hint om vart resan skulla gå…

En dag som jag tacksamt lägger i minnet. Och som sagt, nu bär det av.

Påskpodd, sista avsnittet: äggjakt, påskpresent & nya traditioner

å har vi kommit till det fjärde och sista avsnittet i Julpodden Under granen goes påsk. Här ska vi kolla närmare på några givna påskföreteelser. Äggjakt är en självklar tradition, men hur har den förändrats genom åren? Vi blickar tillbaka på långfredagens allvar och funderar på om vi har några moderna motsvarigheter. Dessutom djupdyker vi i påskgåvor, påskekrim, påskmusik och de bästa påskfilmerna – är påsken egentligen en ny sorts jul?

Jag hoppas du har tyckt om våra avsnitt och du får gärna komma med förslag, idéer, tankar, kommentarer och allt det där så vi vet vad vi kan göra bättre. Tills dess önskar jag och Stefan dig en riktigt GLAD PÅSK!

Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...