Nu börjar min bok bli klar – snart smäller det! Jag får panik

Du kanske känner igen dig i det här – du har något spännande framför dig som legat långt i framtiden. Du känner ”jag har gott om tid, jag hinner allt innan det är dags” men sen helt plötsligt så är det dags. Det lugn och den sköna känslan du haft byts ut mot panik och oro. ”Hinner jag??? Har jag gjort allt jag ska och kommer jag göra detta bra?”

Det är där jag är nu. Min bok Vardagsvackert & festfyrverkeri börjar nu bli klar och de sista bitarna ska sättas. Allt ska gås igenom, inget får missas. Hjälp, är allt verkligen med??? Det är för sjutton nästa vecka den ska gå till tryck!!!

Och sedan kommer oron – kommer det bli så bra som jag tänkt? Kommer de som tittar i den känna att den är bra nog? Jag kan vakna mitt i natten helt kallsvettig och bli så osäker. Sedan tittar jag igenom sidorna och bara älskar allt jag ser. Och sedan tillbaka igen till oron. Alla som gjort en bok känner nog samma men jisses alltså vilka kraftiga känslor det just nu far genom min kropp. Är man en känslomänniska så är man, bara att gilla läget.

Jag ihop med formgivare Annika och redaktör Susanna pratas vid hela tiden, skickar texter, bilder och pdf.er. Vänder och vrider på allt så att allt ligger som det ska. Så himla kul att göra det här ihop och se hur mina bilder jag tagit här hemma får landa på sidorna i boken. Det är en himlastormande känsla.

På väg till genomgång hos formgivare. Det är så kul att lägga pusslet på 240 sidor. Ska det uppslaget komma före det, ska den bilden vara större, kan den texten kortas osv. Blir man någonsin färdig?

Mina gamla jobb-hoods. Kommer du ihåg det jag skrev om denna plats? Läs HÄR. Känns fortfarande pirrigt i magen när jag tänker på det.

Och sedan var det möten här i den legendariska Bonnier-byggnaden på Sveavägen. Det pirrar till i magen varje gång jag plingar på dörren. Får jag vara här? Får jag verkligen ge ut en bok ihop med Bonnier? Jag är så tacksam över att de vill jobba med mig.

Först 2 timmar med marknadsavdelningen för att prata om jobbet efter att boken gått till tryck. När liksom akt två tar fart och boken ska hamna i handeln. Efter det blev det 3 timmars möte med redaktör för att gå igenom olika bitar igen. 240 sidor, över 500 bilder och jag vet inte hur många ord ska bli rätt. Spännande varje dag nu, ha ha.

Åh, nu blev jag så där orolig igen. Usch, detta är för spännande. Det är som om jag är på väg upp för första kullen på en berg och dalbana. Det ska bli härligt att svischa ner med kommer banan hålla…? Du fattar va?

Ut med julen & in med en ny termin

Åkte hem i ett helt otroligt dimmigt landskap. Det var dimma i flera timmar och det gör något med en, som om man liksom drar ner på tempot.

Nu har denna resa vi tagit varit en enda lång tempo-nedragande-upplevelse. barnen är så stora så de sover faktiskt länge på morgonen och vi har varit mycket i nuet och i naturen. Så otroligt välgörande. Samt att vi träffat både familj och vänner så dagarna har fyllts av samtal och skratt. Denna första vecka på året har varit som värsta lotterivinsten för mitt välmående.

Sedan hemma igen. Jag tror det tog mig ca 17 minuter efter att vi klev in genom dörren efter bilresan från Värmland tills jag började plocka ner julen. När man varit borta en hel vecka och firat både nyår och haft vinterlov så var det som om jag fick en allergisk reaktion av julpyntet här hemma. Som du vet så älskar jag julen men när den är över är den över – då ska den packas ihop.

Allt pynt på bordet borta, pappstjärnorna i fönstren, alla ljusslingor, alla ljusstakar och röda kuddar likaså. Kvar står endast granen.

Mitt älskade granpynt. Samma år efter år, varenda en har ett minne med sig, en resa eller person. Men nu ska de packas ner fint för att i december få titta fram igen.

Slås som vanligt av hur vacker granen egentligen är med bara ljus i. Men det ger ju inte den där personliga, vår unika, julgran.

Granen åkte ut och lådorna bars ner i källaren. Nej, jag har inte ställt in allt i förrådet än – tar det lite pö om pö tydligen.

Det är en sådan otrolig skön känsla med att få städa och rensa ut. Det sätter sig inte bara i rummet utan även i kroppen. Jag känner mig lättare. Rummen blir större när saker tas bort. Ger plats för nya tider. Jag känner att jag får svängrum.

Jag är på intet sätt unik, eller det är inte heller unikt för i år utan detta sker varje januari för väldigt många av oss. Ut med det gamla och in med det nya. Men samtidigt – nej! Jag vill inte ha en enda pryl till. Inget nytt ska in. Snarare så att jag ska rensa ännu mer, inte bara julpynt utan verkligen rensa och sälja.

Barnen har växt så det knakar så det är rullskridskor, vinterkläder och möbler som inte passar dem så jag kommer lägga ut en massa till försäljning. Och sedan så känner jag att jag har fyllt på mig, samlat i alla skåp och lådor som värsta hamstern så det känns fel. Jag mår inte bra av att äga för mycket. Det är en rensning nu som jag tänker ska ge luft i systemet så att säga och förhoppningsvis en liten peng i fickan. Men mestadels så åker jag nog med kassar till Myrorna.

Är du också i rensartagen?

Snöstorm, skidor, Selma & soppa-på-en-spik

Vilken häftig sista dag vi fick i Värmland. Och kan man säga att vi liksom lyckades få in hela kostcirkeln på en och samma dag? Fysisk aktivitet med skidåkning, kultur med en maratonläsning av Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga och sedan middag på rester som blev alla tiders och avlutas med ett nytt spel som fick alla tummar upp.

Så maxat men vi tar det från början.

Dagen innan hade lillkillen kört bräda hela dagen för första gången och jag var då hans assistent kan man kalla det. Jag åkte inget och hyrde då ingen utrustning. Jag tänkte att han skulle nöja sig med en dags åkning men han ville åka mer och då ”vanliga skidor”. Det gav ju då mig möjlighet att få åka i alla fall.

Synd att vädret inte var det samma som dagen innan… Det syns inte på bilderna men det blåste helt galet mycket. Och fast temperaturen var bara minus två grader kändes det helt galet kallt.

Men som bekant så finns det inga dåliga väder bara dåliga kläder. Dubbla långakalsonger och jag vet inte hur många lager på överkroppen.

Vi köpte liftkort för två timmar och det var alldeles lagom.

In i stugvärmen omedelbums.

En brasa som värmer både kläder och kroppar. Men det var bara ett snabbt stopp hemma för nu skulle vi till en mycket kul grej.

I Berättarladan, så var det nämligen en maratonläsning av Selma Lagerlöfs Gösta Berling. Något som också direktvisades på SVT!

Pampig och vintrig entre till Berättarladan.

Under hela 20 timmar satt det nio olika skådespelare och läste kapitel för kapitel denna mastodontbok. Jonas Karlsson, Ingela Olsson, Rebecka Hemse, Hanna Kulle mfl turades om under detta dygn och allt sändes live på SVT Play. Och vi som då fanns i närheten fick gratis komma och titta och lyssna i publiken.

Så himla kul grej och faktiskt att våra barn tyckte också det var spännande. I varje byte av kapitel var det byte av skådespelare och man som publik fick då gå in eller ut. Kameror överallt och publik inne och ute.

Denna kväll var det min och makens matkväll och vi hade förberett en måltid men då vi hade så mycket rester så var det ju hål i huvudet att skapa ny helt ny middag. Det blev quesadillas till förrätt (tortilla och annat från tacokvällen) och sedan en pastagratäng till huvudrätt (med allt möjligt från våra dagar här). Blev hur bra som helst.

Men efterrätten till barnen blev enligt plan i alla fall. Då vi hade så fin brasa ville ag nyttja det och ge barnen en uppgift och upplevelse. Brasbakade bananer med choklad serverat med glass.

Till vuxna blev det den småländska ostkaka som var kvar från tidigare. Annars hade jag planerat att vuxna skulle göra varma kaneläpplen i samma brasa.

Blev hur gott och mysigt som helst.

Sedan spelade vi ett nytt spel för mig: 0 till 100. Dvs en fråga ställs till samtliga deltagare tex hur många SM-guld ett lag vunnit, eller hur många centimeter en viss fågel är osv – allt mellan 0-100. Den som är närmst vinner omgången. Så kul.

Det blev vår sista dag och kväll. Så maxad som sagt. Det känns som om vi under vår resa till först Skåne och sedan Värmland varit i flera veckor. Mäktigt hur man kan utnyttja sitt jullov.

Skönt att komma hem då, när batterier och minneslådan är välfyllda. Nu redo för ny termin!

Gör egen islykta i form

Passa på och gör egen islykta i form när temperaturen utanför fönstret är kallt. Nu verkar vintern komma och gå rätt så raskt men när väl kylan slår till har du världens chans att göra vackra islyktor.

Gör egen islykta i form

Innan vi åkte på vår resa till Skåne och Värmland nu så gjorde jag islyktor till en bjudning. Ett mycket vackert och enkelt sätt att göra en välkomnande entre. Gör egen islykta i form är min snabba enkla uppmaning med andra ord.

Gör egen islykta i form

Fyll en form med vatten och ställ utomhus. Om du vill ha en så klar islykta som möjligt så är destillerat vatten det bästa. Då skapas det inte några isbubblor. Sägs det! Jag har testat några gånger men ska villigt erkänna att jag tycker att det där med att koka vatten inte ger effekten värt det hela. Men, skam den som ger sig.

Jag ställde min form ute på trappen över natten men det ska tilläggas att detta går så klart lika bra att göra i en frys.

De sötaste små spåren från nån av våra katter.

Jag kan liksom inte se mig mätt på små tassar och tassavtryck. Bland det sötaste som finns.

Gör egen islykta i form

Morgonen efter var vattnet helt fruset och när jag tog in formen i rumstemperatur så släppte min isskulptur från formen.

gör egen islykta i form

Jag hade min gamla bakform som jag bakat min mjuka pepparkaka med men jag är väldigt sugen på DENNA (adlink) som är liiiite tjusigare.

Gör egen islykta i form

Finast blir islyktan om det är ett levande ljus i den men om det är en blåsig kväll så är ett batteridrivet ljus att föredra.

Jag passar på att tips om de frusna pionerna jag visat HÄR förut. När du ändå är inte på det frusna temat menar jag.

Så vackert, så enkelt och så gratis får jag väl säga?

Sunne Ski & barnens matkväll

Jullovets lediga dagar fortsätter i Värmland och vi toppar det hela med en skiddag i Sunne och på skidanläggningen Sunne Ski. Vi hade kläder med oss men allt övrigt i utrustning hyrdes vid liften.

Men jag fick ta en lite annorlunda dag i backen då vår minsting ville testa snowboard för första gången och med det behövde någon med sig. Så jag fick mig en rejäl backträning där jag sprang längs med liften och nerför jämte vår modige pojk.

Övriga i sällskapet försvann iväg i de backar som var öppna. Så underbart att vi kommit till den ålder på barn och kunskap av skidåkning att de klarar sig så bra själva.

efter några timmar var jag helt slut, han var arg som ett bi för att det inte gick som han tänkt och batterierna var slut. Dags för en korv helt enkelt.

Jag hade knappt tagit sista tuggan av min korv med orimliga stora mängder senap innan han stod på brädan igen och ropade på mig. Här har vi en kille som inte ger upp.

När dagen var slut, solen gått ner bakom grantopparna kunde han åka liften själv, knäppa bindningarna själv och stå på brädan hela långa backen själv. Det tog en dag och han var nu helt fast. Jag är så otroligt imponerad och stolt över denne kämpe.

Vi alla var värda en skön varm stuga när vi kom hem igen.

En Irish Coffee framför brasan efter en varm dusch kunde aldrig ha tajmats lägligare.

Och denna kväll var det barnen som var ansvariga för middagen. Och när de får bestämma menyn blir det taco. Och jösses vad duktiga de var. Så bra övning i teamwork också.

Sådan extrem lyx för oss föräldrar att ta emot denna middag.

Okej, det här med att plocka undan och ta disken – det kanske de inte riktigt fullföljde…

Sen följde en match i mitt favoritspel När då då? Och alla var med i lag.

Det såg länge ut att gå riktigt illa för mig och L. Vi låg sist efter flera varv av frågor men vi hämtade upp, gick om och vann. Det är mitt livs bästa upphämtning.

Sen var alla så trötta så att ingen visste vad de hette längre nästan så det var god natt på flera sätt.

Frukostmys, Sunne & stugmiddag

När vi gick och la oss var det 7 grader varmt i vår lilla stuga jag och maken fått. Barnen sov i huvudhuset ihop med alla andra barn och där var det full värme. Jag måste erkänna att det var väldigt mysigt att somna under massa bolster, ikläd flanellpyjamas och raggsockor, mössa på huvudet och tätt nära min varme karl. Under natten åkte mössa och lager av för att vakna till en varm och vänlig stuga.

Utanför fönstret var det fin vinter men med hot om storm. Det gällde att klä på sig varmt och ladda för en riktig kall dag.

Fint då att kliva in i storstugan och möta våra vänner. 14 pers i åldrarna 1 till 53 redo för Värmland.

Alla eldstäder möjliga sattes igång.

Långbordsfrukost.

Efter frukost var det dags att åka till Sunne, närmast liggande stad. Vi var ju i Värmland i somras men till Sunne kom vi inte då som vi hade önskat. Tur att man får fler chanser.

Hälften av gänget hade bokat Selma Spa och vi andra tog en dag på stan.

Jag blev kär i Sunne på en gång. Så fina hus över allt.

Just denna dag var detta fina café stängt. Typiskt.

Selma Lagerlöf – denna fantastiska kvinna vi blev väldigt bekanta med i somras.

Citykonditoriet var öppet och var precis det jag hoppades på. Jag kan verkligen sakna klassiska konditorier för hemma i Stockholm verkar de vara utrotningshotade.

Som jag älskar sådana här diskar med smörgås, kakor, bakverk och bakelser.

Köttbullsmacka med rödbetssallad är en favorit sedan alltid. Finns det måste jag köpa det. Och franska våfflor!!!! Åh det är ett sådant starkt barndomsminne. Jag gick på någon sorts av gymnastik/rytmik som barn och varje gång pappa var med fick jag fika efter och då var det franska våfflor. Denna var den största jag någonsin sett och jag ska erkänna att jag inte pallade hela. Tur jag hade vänner med mig som ville dela.

Vilken fin dag i Sunne vi fick men när vi klev ut var det snöstorm. Skönt att då ta sig hem till stugan och värmen. Värmland bjuder på en massa härligheter.

När vi har rest ihop med våra vänner så har vi ett mycket smidigt system – olika matlag ansvarar för olika kvällar och middagar. Denna kväll var jag och maken lediga och bara njöt av allt.

Rotfruktsgratäng med mycket grädde.

Helstekt entrecote är alldeles perfekt vinterkalla dagar.

Så gott och mysigt.

Och i helt underbart sällskap. Vilken underbar första kväll vi fick allihop.

Sedan var det läggdags och denna gång i en varm och skön stuga. Klockan sattes för att nästa dag skulle det bli skidåkning för hela slanten.

Från +8 i Skåne till -13 i Värmland

Att resa i Sverige är alltid så spännande då vårt land verkligen skiftar. Detta blev jag varse nu på vår resa från Skåne till Värmland via Bohuslän. På några få timmar reste vi från vårsol till vintervärld.

Bilens temperaturmätare sa +8 grader när vi lämnade huset och rullade genom ett grönt landskap.

Solen lös starkt och jag förbannade mig själv för att jag inte packat solglasögon. Starkt ljus rätt in i bilen och vad det kändes som – fågelkvitter utanför bilen.

Efter några timmar i bilen och vi hade bytt både landskap till Bohuslän och vintervärld med 6 minusgrader. Marken var vintervit och vägen hal.

Den vår vi nyss kände var borta.

Vi hade löst i väderapparna att det hade varit orangevarning med kraftigt snöfall. Det var det vi nu såg resultatet av.

Mycket snö och kyla med fuktig luft gav en helt överrumplande dimma. Svår att fånga på bild men den var magisk.

Tillslut kom vi fram till vännerna och stugan i Värmland och en iskall vintervy. Minus 13 grader bet hårt i kinden.

Vi kämpade igång huset med alla medel tänkbara. Den lilla stuga måste blivit helt chockad för kraften tog slut. Alla lampor lös, elementen var på och elvispen gick att använda men allt var liksom i lägre volym/tempo/kraft. Den värme vi fått upp började sippra ut från huset. Nu gäller det att få igång det hela igen. Får barnen blev det en lektion i NO med amper, watt och volt. Eller för mig ska jag ärligt säga.

Efter många försök och kluriga tankar kom allt igång igen. Men det var en stund där hur jag såg 14 personer ligga framför brasan tätt ihop för att hålla värmen ha ha. Det hade varit nåt det.

En spännande landning i Värmland och naturen. Nu väntar fina dagar innan vardagen drar igång hemma igen.

En dag i Höganäs, lokalodlat & pizza-på-rester

En jullovsdag i härliga Höganäs. Barnen hade fått ett biobesöks i julklapp av sin farbror på legendariska Saga-bion i Höganäs som nu i januari fyller hela 123 år minsann.

Det är verkligen som att kliva in i en tidsmaskin här. Så otroligt mysigt och helt ljuvligt. Saknar de klassiska singelbiograferna så mycket.

Med barnen lämnade i biosalongen och deras famnar fyllda av popcorn, snart och läsken lask hade de vuxna fri lek pop stan i två timmar.

Så mycket vackert och vackra hus i Höganäs och detta tak fick min uppmärksamhet.

Vi är i dessa trakter varje sommar och en tur till saluhallarna har alltid varit en given aktivitet. Men i somras kom vi aldrig dit. Och nu heter de inte saluhallarna längre utan salthallarna. Och det kommer från att dessa hallar har innehållit brännugnar för de saltglaserade klassiska höganäskrusen mm.

Och det som vi inte hann nu men ska absolut bokas för sommaren är att slå sig ner här i verkstaden.

Vidare i hallarna är det butiker med både gammalt och nytt samt…

Den nya restaurangen Barbar.

Ser så snyggt och härligt ut. Blir att boka bord i sommar då med.

Något annat vi alltid köper med oss är grönsaker från gårdshandlarna. Och barnen längtar alltid efter ”skånepotatis” så vi köpte med oss över 20 kg.

Tror vi nu ska stå oss till midsommar i alla fall. Lagom till färskpotatisen så att säga.

Den stora fina outleten måste alltid få ett besök det med. Något jag verkligen gillade var att inne på Iittalas outlet som är ägare till Fiskars, Höganäs, Rörstrand mm har en avdelning med vintage.

Dvs du säljer dina gamla ting av dessa varumärken här i deras butiker. Sådana initiativ älskar jag.

Väl hemma igen blev det restfest med pizzor gjorda på tortillabröd.

Enkelt gjort, supergott och himla smart sätt att verkligen kylskåpsrensa. För nästa dag skulle vi till Värmland. Där jag nu sitter och skriver detta. Så jag återkommer med vår vinterresa här ifrån.

 

Blåsig & lugn första start på året

Jag har en vän som har släkt från Filippinerna och berättat att de har en sed, eller skrock – vet inte hur man ska kalla det, som säger att första dagen på året ger en visning på hur resten av året blir. Så till exempel ska man inte spendera pengar den 1/1 för då kommer året bli fyllt av kostnader tex.

Om hur 2023 blir utifrån min första dag så blir det kallt, blåsigt, gott och väldigt slappt. Inte mig emot faktiskt…

Efter en lång frukost och med en fråga om om vi skulle ta en vanlig nyårsdag, läs om dem HÄR, eller faktiskt se lite dagsljus så kom vi till beslutet om att en promenad med lite frisk luft ändå var att rekommendera.

Parkerade i småbåtshamnen i Höganäs och så fort vi lämnade bilen höll vi på att blåsa bort. Den fina promenad vi skulle ta längs kusten blev kortad. Det gick bara inte. Vinden var så kraftig så vi höll på att lyfta från marken. Men det blev ett roligt minne och när vi väl var inne igen var alla fyllda av energi.

Då vi alltid har filmmaraton på nyårsdagen och några i gänget inte sett Sagan om ringen så skulle vi klämma alla tre. Middag blev krämig pasta med räkor och havskräftor som blev kvar från nyårsmiddagen.

Så otroligt skönt att bara få slappa ändå. Efter ett december på högvarv så är dessa lediga dagar som värsta kuren för mig. Sover längre än vad jag någonsin gjort. Tänker inte på alla de förråd som ska rensas, jobb som ska göras eller måsten huset ropar efter. Jag har tillåtit mig att vara ledig på riktigt. Precis det jag behövde. Och behöver.

Det blev bara två delar av Sagan om ringen. När klockan var närmare 02 och jag sovit bort de sista 40 minutrarna så får vi ta sista idag. Men nu ska vi iväg igen för lite skön promenad. Bästa grejen ändå på lediga dagar.

Ha det gott så hörs vi!

Gott Nytt År!

Gott nytt år! Då var det 2023 och jag ser så fram emot året som kommer. Inte mycket jag vet än om de 12 månader, de 52 veckor som väntar men en sak vet jag – att min nya bok kommer ut 10.e mars och jag längtar så mycket. Så med det sagt så vet jag redan nu att 2023 blir bra.

Och något som blev mer än bra var varåt nyårsfirande här i Skåne med delar av makens familj. Fokus på god mat och mys. Precis som det ska vara.

Menyn var satt sedan innan och uppdelad på oss alla. Jag och maken var ansvariga för försnacks och förrätt och allt kom från havet. Sonen som är en hejare i köket var också med och fixade.

Jag kanske mest diskade och strålade av glädje.

Löjrom med smetana och gräslök på dillchips, Puffat rispapper med salmalax, soyamajo, vårlök och äpple samt stekta marinerade räkor.

Nyårsskjorta och nya julklappsbyxorna som aldrig åker av.

Förrätten blev kryddade och gratinerade musslor.

Mellan för- och huvudrätt hade barnen förberett ett Kahoot – dvs digital frågesport. Det var jättekul och verkligen ett tips för alla fester, att låta barnen skapa frågor.

Huvudrätten blev så klart räkor. I massor. Man kan inte kalla det för varmrätt då det ju är en kall måltid, ha ha, Men alltså vad gott det är med räkor. Och de som finns här på västra skånekusten är helt fantastiska.

Vi hade gärna också haft Möllekräftor men kilopriset var sanslöst högt så det fick vi stryka. Men i Stockholm hittade maken råa havskräftsstjärtar vilket ju blev en bra kompromiss. Ugnsgratinerade i massa smör och vitlök.

Diskbänksrealism inför tolvslaget.

Chokladfondant till efterrätt och charader långt in på natten. Jag tackade för mig kl 02 men övriga kollade på film till 04. Så med det sagt var det en skön sovmorgon här idag. Och hela dagen har varit lugn med promenad och varm choklad. Mycket bra start på året.