Chokladbollar med hasselnötter & hasselnötslikör

Jag har en hel del recept på varianter på chokladbollar här på bloggen vid det här laget. Du kan till exempel se:

Fyllda chokladbollar med hela jordgubbar
Chokladbollar med jordnötssmör
En variant: Dajmsugare

Jag ville göra en variant på den med nougat jag visat tidigare, en lite vuxnare chokladboll kan man säga. Med grova bitar av hasselnötter och den godaste likören jag vet; Frangelico. Den kan vara svår att hitta men om du finner den: ta den. Men du kan nog annars ta vilken likör du vill som du tror passar hasselnötter.

Och för att bollarna just ska bli lite vuxnare rullar jag dem i O’boy. Nä, okej – O’boy är väl bland det mest icke-vuxna man kan tänka sig men det gör att chokladbollarna faktiskt ser ut som små tryfflar, eller hur?

Chokladbollar med hasselnötter & hasselnötslikör

Ingredienser, 20 st
100 g smör
2,5 msk kakao
5 msk strösocker
4,5 dl havregryn
1 dl hela hasselnötter
2 msk frangelico, hasselnötslikör
O’boy

Gör så här: Hacka hasselnötterna grovt, nästan bara halvera eller kvarta. Blanda alla ingredienser i en stor bunke till en stor degboll. Dela upp i 20 stycken klimpar och rulla fint till chokladbollar. Häll ut 1-2 dl O’boy i en djup vid tallrik och rulla sedan bollarna i chokladpulvret. Lägg på fat, ställ i kylen i 30 minuter och servera.

Visst ser de lite så där tryffelaktiga ut? Blev väldigt vackra tycker jag.

Fina att servera, supergoda att äta. Och när de är så där små – då får man ta flera stycken. Det tycker jag är en fin regel.

Gott med de stora bitarna hasselnöt.

Ja med detta säger jag trevlig torsdags kväll till dig!

Bjud på en lyxig afternoon tea med bubbel

Lyxig afternoon tea är ett annonssamarbete med Arvid Nordquist Vinhandel

Att bjuda in till en lyxig afternoon tea är perfekt nu när hösten tar sitt grepp om oss. Ett mycket mysigt och trevligt sätt att umgås med några vänner. I Storbritannien, the motherland of afternoon tea, lyxar man till det med bubbel ovanpå snittarna, sconesen och teet. Det är så ett riktigt afternoon tea ska vara tycker jag.

Här ska jag ge mina bästa tips för en riktigt lyxig afternoon tea.

lyxig afternoon tea

Lyxig afternoon tea med bubbel

Det finns en liten regel när det kommer till afternoon tea och det är att den ska ske i tre steg. För att visa detta har jag gjort det tydligt här på ett våningsfat:

lyxig afternoon tea

Regeln att hålla i är att man ska börja salt och avsluta sött för att där emellan ha scones. En sann tre-stegs-raket.

  1. I botten finns det salta och lite matiga snittar. För att få till den där riktiga engelska upplevelsen kan man med fördel göra trekantsmackor. Två klassiker är cucumbersandwich och lax med färskost. De kan du läsa mer om HÄR. På min lyxiga våningstallrik har jag även gjort snittar med små rosor av prosciutto som du kan se steg-för-steg på HÄR.
  2. Scones! Ingen afternoon tea utan scones. Jag bakar dem med lite grahamsmjöl men det är en smaksak. Recept finner du HÄR.
  3. Toppa med sött. Småkakor, småmuffins, minibakelser eller vad som helst som känns rätt, är rätt. Här har jag minimuffins med gräddig topping smaksatt med hallonsylt. Baka egna muffins eller ta genvägen med färdigbakade – allt ser bra ut med topping.

lyxig afternoon tea

Pajer i portionsformar är perfekt för afternoon tea. Då det är höst och säsong för svamp så har jag här gjort kantarellpaj med bacon, brieost och hasselnötter. Recept ser du HÄR. Går att baka en stor också så klart och ge pajbitar.

Den här kanatrellpajen med bacon är mustig och salt så den passar alldeles utmärkt till KWV Cuvée Rosé som är ett fruktigt och något sötare mousserande vin. Passar bra som motpol till de salta och som kompis till det söta. KWV Cuvée Rosé är ett vin med låg alkoholhalt vilket verkligen passar på en eftermiddagstillställning.

Att dessutom flaskan är supersnygg och gör sig så bra på ett bord som detta är ju verkligen en bonus.

lyxig afternoon tea

Till scones vill man ju ha sylt och det är härligt att ha flera sorter tex hallon och aprikos. Sedan kan man diskutera om det ska vara smör eller färskost på sconesen också men jag gör det enkelt, jag har båda!

Och smöret det rullar jag med smörkule-spatlar. Blir ju så mycket snyggare och det vill man ju helt klart åt när det ska vara en lyxig afternoon tea.

lyxig afternoon tea

Med tanke på flaskans design – visst blev det passande med prosciutto-rosorna? De kommer garanterat göra succé på din tebjudning.

Vad dricker man för te på en tebjudning?

Om du är i tex London och får en meny får du en hel drös olika teer att välja på. Oftast, ska erkännas, så väljer jag något svart och ”vanligt” som Earl Grey för att det inte ska ta över allt det goda vi ska äta. Men så här på hösten där det är lite mustigt som jag önskar vill jag servera ett rökigt lapsang-te. Det går dessutom mycket bra ihop med det söta mousserande vinet.

Trekantsmackor är verkligen synonymt med engelsk tebjudning. När jag fått dem vid besök i London har jag saknat sältan i dem men med vårt vanliga bordssmör får man fram det fint i gurkmackan.

lyxig afternoon tea

Scones är bland det första jag lärde mig baka på helt egen hand som barn. Det är liksom alltid rätt läge för scones kan jag tycka. Här på min tebjudning är de en given del.

Den bästa blandningen av sött och salt samt bubbligt.

Det slår aldrig fel – fast man ätit en massa och dessutom fått efterrätt är man alltid sugen på något mer sött. En liten skål chokladpraliner är precis det man vill ha. Och så vackert också eller hur?!

Då ett bord av det här slaget snabbt fylls med porslin, koppar, glas och serveringsfat så finns det knappt plats för dekorationer så som bordsbuketter. Jag väljer då att gå på en säger en riktigt rejäl bukett. Den får stå i änden av bordet där den inte är i vägen men syns som allra mest! Som en drottning.

Hoppas du blev inspirerad till att bjuda in till en mysig höstbjudning och lyxig afternoon tea.

Gör en vacker ros av prosciutto

Kan man göra en ros av prosciutto? Man har ju fått höra under hela uppväxten att man absolut inte ska leka med maten. Men jag säger tvärt om! Det är ju då det händer saker, kreativiteten växer och matglädjen blir på topp.

När jag byggde upp en riktig afternoon tea, som du kan se HÄR, ville jag göra något både vackert, gott och passande för tillfället som skulle skapa effekt. Ja, vad kan bättre än en ros av prosciutto vara?

Små rosor med kronblad på en liten rund smörgås. En liten munsbit minsann.

Gör en vacker ros av prosciutto

Gör så här: Lägg en skiva prosciutto vågrätt med det vita mot dig och vik på mitten, på längden så viket kommer uppåt. Rulla nu från ena sidan till den andra så skinkan formas till en ros. För att få till den riktiga stilen så kan det yttersta varvet vinklas, lutas lite utåt så det blir till lite vidare ”kronblad”.

Lägg rosorna på små brödsnittar som bretts med färskost eller något annat efter smak. Så perfekt att ha till snittar på en afternoon tea. Läs mer HÄR.

Gott till afternoon tea – trekantsmackor med lax & gurka

När du ska göra en riktig afternoon tea vill du ha de bästa tillbehören. Hur du planerar och gör bäst en afternoon tea kan du läsa HÄR. Men det jag kan säga är att få tillbehör till en tebjudning är så klassiska som trekantsmackorna.

Då afternoon tea härstammar från Storbritannien så får i alla fall jag en riktig smakresa med sådana här mjuka, saftiga mackor. Om man inte gillar dessa två klassiker med gurka samt lax och färskost kan man ju fylla dem med vad man än önskar. Bara de skärs till trekanter får de godkänt tycker jag.

Hur du gör sådana där söta rosor av prosciutto kan du se HÄR.

Gott till afternoon tea – trekantsmackor med lax & gurka

Inga konstigheter här alls men det som på riktigt är viktigt är att det ska vara supersaftigt bröd. Så nybakat rostbröd det bara går skulle jag säga.

Trekantsmacka med lax: Bred på färskost och här kan man välja smaksatt färskost tex pepparrot för extra sting. Lägg ett lager med kallröktlax på en skiva och färsk babyspenat på den andra. Lägg samman och tryck till ordentligt, mackan ska liksom sitta ihop. Skär bort kanterna.

Cucumbersandwich: Gurkan bör skivas eller hyvlas så tunn det går. Den ska nästan vara osynlig i mackan, bara ge ett litet krisp när man tar en tugga. Bred på rikligt med smör/margarin. Då gurkan inte ger någon smaksättning alls kan man addera flingsalt eller örtsalt om man så önskar. Lägg samman, tryck ihop och skär bort kanterna.

Något väldigt lugnt och tryggt med sådana här små mackor.

Blir perfekta att ställa upp, som pyramider nästan. Blir så vackert och stiligt. Perfekt på vår tebjudning.

Vacker kanellängd i form för saftigare kanelbulle

Nu har jag bakat en kanellängd i form och helt klart redo för kanelbullens dag på söndag! Det blev två formar och kanellängder och den ena försvann ner i familjens magar redan igår, förstår inte hur det gick till men den andra är i frysen och väntar på gofikan på söndag.

kanellängd i form

Passade på att plåta steg-för-steg hur man gör de här snygga flätorna. Så enkelt att göra en riktigt snygg kanellängd i form

Vacker kanellängd i form för saftigare kanelbulle

Ingredienser
25 g jäst för söta degar
250 g kallt vatten
250 g kall mjölk
100 g strösocker
6 g salt
(ev 5 g kardemummakärnor)
1 kg vetemjöl
200 g smör, rumstempererat

Fyllning: 150 g rumsvarmt smör, 1 dl strösocker, 3 msk kanel
Garnering: 1-2 ägg, vatten

Gör så här: Då det är ingredienser som ska vägas, så börja med att mäta upp alla ingredienser och lägg i olika skålar.
Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en hushållsmaskin. Häll i vatten och mjölk och kör hushållsmaskinen så jästen löses upp. Fortsätt med salt, socker och eventuellt de malda kardemummakärnorna om du önskar det. Fortsätt med mjöl och smöret i omgångar. Arbeta degen i minst 10 minuter. För hand eller på låg nivå i hushållsmaskinen. Degen ska vara fuktig. Täck bunken med plastfolie och en kökshandduk och låt jäsa i 1 timma.

Vispa ihop fyllningen; smör, socker och kanel med elvisp.

Ta ut degen på ett lätt mjölat bord, dela i två delar och kavla ut en till en stor rektangel. Ska bli rätt tunn men hålla ihop, ca 4 mm tjock. Bred ut hälften av fyllningen, glöm inte kanterna.

Rulla ihop till en lång rulle, försök rulla så tät rulle som möjligt. För att få en snygg fläta som den ovan – se steg för steg nedan. Skär längs med rullen med vass kniv men lämna översta delen ihop. ta ”höger ben” över det vänstra och fortsätt vrida tills hela blivit till en vriden fläta. Lägg bakplåtspapper i två bakformar och för försiktigt över flätorna i dem.

Ställ in formarna i den kalla ugnen tillsammans med en skål med hett vatten. Låt jäsa ytterligare en timma.

Ta ut formarna och värm ugnen till 225°C. Vispa till ägg och lite vatten och pensla kanellängderna noga. Ställ in formarna på galler i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 180°C. Grädda i ca 35-45 minuter. Ett tips är att använda ugnstermometer och när innertemperaturen är 90°C är kanellängderna klara. Om längderna börjar bli för mörka kan du lägga på folie så de inte bränns.

Ta ut och låt svalna på galler. Servera på en gång eller frys in för att behålla bästa saftigheten.

Att vispa smör, socker och kanel gör det så mycket enklare att få till bra med fyllning.

Så gör du snygg kanellängd, kanelfläta

kanellängd i form

Ett riktigt enkelt sätt men det ser ju så rasande avancerat ut, eller hur?!

Jag har flera olika sorters varianter spå kanelbullar. Alla roliga att göra.
Små minikransar
Kanlebullewraps
Två olika sätta att snurra kanelbullar

kanellängd i form

Vackra redan innan gräddning men…

kanellängd i form

… blir ju så fantastiskt vackert när det gräddatas. Som magi!

Att baka i form gör vetebrödet så saftigt. Precis som man vill ha det. Nu ligger mjölken på kylning så allt är redo för kanelbullens dag!

Koka kronärtskocka & med den godaste dressingen

Att koka kronärtskocka är något alla borde göra när de behöver komma ner i varv för detta är motsatsen till fast food. En ljuvligt puttrade kastrull som sprider en underbar doft i köket för att sedan ätas också det i långsamt tempo. Detta är njutning tycker jag.

Precis som jag tycker om att äta skaldjur och använda händerna när man ska äta, så är det med kronärtskocka också.

Tidigare har jag tipsat om hur gott det är, och vackert att servera i, med hollandaise. Se det HÄR, men nu kommer ett kanske ännu bättre tips.

Koka kronärtskocka

Mina bästa tips för att koka kronärtskocka på bästa sätt kommer längre ner i inlägget.

Koka kronärtskocka & med den godaste dressingen

Jag var på torget hos oss för att köpa fukt och grönt och just kronärtskockor. Jag började prata med den helt underbart snälle torghandelskillen. Vi båda sa att vi bara älskade kronärtskockor ”varje blad med smör som smälter och sen hjärtat på rostat bröd, mums” sa jag var på han totalvägrade. ”Men nej, du äter den ju helt fel!” svarade han. ”Okej, då får du berätta hur jag ska äta” sa jag glatt som bara älskar att upptäcka nya smaker. Han gav mig receptet  på den godaste dressingen som tillbehör nedan och jag kan bara hålla med honom – jag har haft fel.

Dressing till kronärtskocka

Ingredienser (halvera om du vill)
2 citroner
2-3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
2 msk flingsalt
(sellerisalt)

Gör så här: Pressa citron och finhacka vitlöken. Här var det viktigt enligt torgkillen att det inte var pressad vitlök och jag är inte den som säger emot. Blanda med olivolja och salt. Han sa också att det inte ska vara så mycket olja i förhållande till citronsaften så det är mer en citrondressing än oljedressing.

Ta bladen och doppa den ”köttiga” sidan i dressingen och ät. Så gott. Sedan när alla blad är uppätna och borta blottas kronärtsockshjärtat. Häll dressingen på och ät som det är. Personligen tyckte jag att lite sellerisalt på förhöjde det hela men det är en smaksak.

Koka kronärtskocka

Skär bort stjälken nära blomman och gnid in kvarvarande stjälkstump med citron. Det är för att göra kronärtskockan mindre brun vid kokningen. För att få en mindre kronärtskocka i kastrullen kan man klippa ned bladen. Bara ta bort topparna på dem.

Lägg kronärtskockorna i en stor kastrull, tillräckligt stor så att skockorna täcks när det fylls på med vatten. Salta, 2 tsk/l vatten och droppa i 1 msk vitvinsvinäger. Kronärtskockor har en förmåga att vilja flyta så jag lägger ett tungt lock, snäppet mindre än kastrullen, så håller dig sig under ytan vilket hjälper till för en snabb och jämn kokning.

Låt koka i ca 45 minuter. Tiden beror på hur stora de är. Bästa sättet att se om de är klara är att dra bort blad från botten. Lossar det enkelt är det klart.

Ta upp med hålslev och låt rinna av innan servering.

Koka kronärtskocka Koka kronärtskocka   

Jag nämnde att det är lite som skaldjur att äta så här och här kommer en liknelse till. Jag älskar ostron men skulle inte göra det om det inte vore för citronen. Det salta havsvattnet med citronen är så gudagod. Lite samma sak händer här. Den friska dressingen mot det milda kronärtskocksköttet blir fantastiskt. Och med ett sting av vitlök.

Koka kronärtskocka Koka kronärtskocka

Efter de saftiga bladen går man på hjärtat. I vanliga fall hade jag tagit en stor klick smör på och tryckt till på en bit bröd. Med denna citrondressing blir det en helt annan upplevelse.

Så häftigt hur man fortfarande kan lära sig något nytt. Upptäcka något nytt. Det gör mig nyfiken på framtiden, vad kan komma mer liksom.

Och så här mysigt hade jag å maken det på vår kronärtskocksmiddag. Man kan ju faktiskt dejta hemma också!

Mina 3 bästa tips för skaparlust hos barn

”Dina barn pysslar väl hela tiden va?” är en fråga, eller kanske snarare ett påstående, jag ofta får höra. Nu är ju precis allting här i livet relativt så i förhållande till vissa är det nog mycket pysselstuga här hemma och jämfört med andra så är det det inte. Men jag vet vikten av att ha möjligheten för barnen att skapa. Det är något jag gärna svarar på den där frågan ovan.

Mina 3 bästa tips för skaparlust hos barn

1) Det finns inget värre än när någon berättar hur jag borde göra eller påvisar alla fel jag gör. Tänk dig att du står och lagar mat, känner glädjen i att få smaka, testa och växa med din matlagning och så kommer det en person som på en gång säger ”jaha, men så där var det nog inte tänkt att vara” eller ”nja, jag skulle nog ha använt den här eller den här istället – pröva det så ska du se att det blir bra”. All din glädje försvinner och att servera det där som uppenbarligen klassas som något mindre bra i grytan känns inte så skoj.

Samma sak gäller det barn och skapande. Låt allting bara ske! Nej, det kommer inte vara en perfekt tupp som målas eller modelleras fram men stoltheten i barnen är som en tupp, om du förstår vad jag menar. Och så klart är det ju en perfekt tupp – ditt barn har ju skapat den!

Ett annat exempel är Lego. När jag var barn fanns inte dessa färdiga lådor där en bil skulle byggas exakt som i den där nu medföljande broschyren. Utan vi barn byggde efter eget huvud. Och de bilarna kanske t.o.m. var finare?

2) Jag har sagt det förut men det är ändå värt att nämna igen: jag avskyr meningen ”mamma jag har inget att göra!”. Den är så osann det bara går. Det finns ALLTID något att göra men att gå till mig som om jag ska på silverbricka servera en massa upptåg, äventyr eller lekar går ju inte. Då lär de sig aldrig skapa sina egna lekar eller upptåg.

Men för att underlätta för oss alla; barnen behöver inte säga de där hemska orden och jag behöver inte komma med alla svar jag har (rita, lera, kurragömma, baka, hoppa studsmatta, läsa en bok, rita en serietidning, sortera garderoben, gå till en vän…) ska det finnas skaparmaterial nära. Det kan räcka med papper, färgpennor, sax och lim för att skapa fantastiska saker. Det roliga är att när de väl fattat pennan mot pappret börjar det flöda av idéer.

Våra barns favoritmaterial är lera, helt klart. Så klart att det är! Så härligt att få kleta lite och verkligen jobba med händerna. Jag har en egen Play Doh med recept HÄR vi gör om leran vi köpt torkat eller på något knasigt sätt försvunnit. Pärlor går i vågor i intresse hos barnen. Äldste sonen hade en period där han gjorde figurer på löpande band och jag samlade alla i en papperskasse. Det kräver dock sin koncentration och sedan ett strykjärn. Men pennor, målarfärg och olika sorters papper är helt klart smidigast att alltid ha i köket.

3) Och det tar mig till punkt 3 som är en tråkig punkt men ack så viktig. Det är väldigt få som har möjlighet att ha ett eget rum för eget skapande. Ett rum som får vara kaos och saker får stå framme mitt i vardagslivet. Vi är nog fler som har köksbordet som en pysselstation men för att de ovannämnda punkterna ska kunna ske behöver allt vara enkelt. Enkelt att plocka fram och kanske ännu enklare att plocka bort (så konstigt, det är oftast jag som plockar bort…). Går det att ha en kökslåda eller kökshylla med enkom pysselmaterial är det det bästa.

Jag har en vaxduk som hängt med i 10 år nu som barnen med vana alltid börjar med att lägga ut innan de sätter igång med vad det nu är de ska göra. Kanske inte om de ska rita bara men om det är målarfärg eller lera i alla fall. Då gör det inte en skvatt att det kletas och kladdas. inte heller smulas med lera för det är bara att vika ihop duken och föra till sopen och liksom hälla av. Den där duken bär idag på så många minnen. Den är nästan som ett konstverk i sig själv när jag tänker på det.

Sedan har jag bestickkorgar som pennställ. Supersmidiga att ta fram och använda. Och så gulligt när nåt barn får en släng av ordningsamt och sorterar efter sort i facken.

Men om du vill vara med och pyssla kanske och ändå vill ha lite tips, eller hjälpa barnen på traven så har jag satt samman alla mina bästa pyssel för barn HÄR. Så mycket saker att göra och de flesta kräver väldigt lite material från butiken så det är bara att sätta igång!

Julen hos Åhléns 2020. Som en vinterberättelse

Idag damp julen hos Åhlens 2020 ner i min mejllådan och så klart vill jag visa er, mina kära julvänner, en massa julinspiration.

I meddelandet om årets jul hos Åhléns säger de sig blicka nyfiket framåt men sneglar också kärleksfullt bakåt mot våra barndoms jular och mot de nordiska sagornas jular. Detta måste jag säga att bilden ovan verkligen förmedlar. Denna gran är verkligen som en gran vi känner igen från våra egna jular, eller hur?!

Den bild som fick mitt hjärta att klappa lite extra var denna ovan. Den där slingan ser helt ljuvlig och julig ut!

Och detta med att maximera. Det gillas!!! Ha inte bara en stjärna, ha 17! Det såg jag hos Åhléns förra året på deras fina pressvisning.

Något de pratar vidare om är att vi kan mötas utomhus. Detta är något som helt klart kommer vara en grej i dessa pandemitider. Jag gjorde ett samarbete med Blossa för snart tre år sedan och då var det just glöggmingel utomhus. Det blir nog årets grej kan jag tro.

Vill också pusha för att bjuda på soppa utomhus. Det har vi gjort nu flera jular i rad. Det är vår förrätt vi serverar, jaa som en modern dopp i grytan, innan den riktiga julmiddagen. Så bra sak har det visat sig. Alla vaknar till i den friska vinterluften och uppskattar sedan värmen där inne ännu mer.

Denna bild är så ljuvlig men visst är det inte fullt med julpynt i den. Ändå är den så härligt stämningsfull. Det gillar jag. Att man kan sätta stämning utan en mängd nya pynt som bara får användas några dagar.

Om det var någon som undrar hur det är med den skandinaviska julen så är den fångad här i en bild. Blir det mer Carl och Karin Larsson än detta???

Så vackert med endast några få grenar barrkvistar. Små domherrar och pyntet är klart.

Takkrona utomhus? Ja tack!

Den där ljusslingan – den är ju perfekt överallt. Jag har hittat min favorit.

Nu kommer de olika pressmaterialen för alla varumärken och det sätter verkligen igång hjärnan och längtet. Jo, det är långt kvar men visst kan vi få drömma lite. Här är mina inlägg med material från Rusta, IKEA och Søstrarna Grene.

Min dukningsstil just nu: svartvitt porslin med brunt glas

Du vet hur man av någon outgrundlig anledning är sjukt sugen på lnågot speciellt. Lakrits, skaldjur, raggmunk, kronärtskocka eller något annat och man är bara tvungen att äta det. Så kan även jag få vad det gäller dukning och porslin. Ja, det är nog inte helt friskt men är man nörd inom något så är man.

Så var det nyss när jag fick en längtan efter att få duka med porslin som har svarta mönster. Och så där gammalt engelskt som jag har i mina favorittekoppar. Det var då bara att ge sig ut i välgörenhetsbutiker och antikhandlare för att söka det väldigt specifika jag letade efter. Det blev ett långt letande med många steg i stegräknaren.

Nu ska det tilläggas att jag inte har för vana att falla för alla mina nycker och köpa mig galen utan detta var för ett fotojobb och ett dukningsuppdrag jag letade rekvisita. Ibland går dock mina världar ihop så efter att fotograferingen var klar så fick jag använda de vackra faten på höstmiddagen häromsistens.

Kommer du ihåg att jag pratade om svartvitt porslin när jag visade IKEAs jul? Där fanns det ju med vitt porslin med svarta mönster så jag skrattade lite. Typiskt, här trodde jag att jag var ensam om något men icke!

Jag frågade i en antikhandel om varför det är så ont om svarta mönster. ”För att det var begravningsporslin” blev svaret. Inte direkt upplyftande men så skulle man väl inte tänka idag va?

Som det mesta här i livet behöver allt en motvikt, en motpol och jag kände att brunt glas var det perfekta i detta fall. Något varmt färgat till det svartvita och transparent till porslinet.

Så här blev det praktiken, på middagen. Hur det blev i fotograferingen kommer jag visa snart.

Vi har vitt porslin med liten tunn svart kant som vardags- och festtallrikar så dessa stora fat som serveringsfat passar mycket bra ihop.

Alla fat är köpta på Myrorna och Stockholms Stadsmission. De bruna glasskålarna på Myororna. Flaskorna är från min farfar som var läkare och hans gamla medicinflaskor. Ljuslyktorna är mina sedan evigheter.

Jag skulle inte säga att det är min typ av motion egentligen men jösses vad jag år runt i stan, från butik till butik för att leta de saker jag vill ha till mina fotojobb. Det är ju de där smultronställena av välgörenhetsbutiker jag besöker och de ligger rejält utspritt över hela stan. Kom väl upp i 12-15 000 steg per dag då. Så ja, det är ju en typ av motion. Sa ju det – jag är lite galen!

Höstmys i badrummet med levande ljus i massor

Höstmys i badrummet är ett inlägg i samarbete med Lagerhaus

Om jag bara få välja en sak som sätter stämning och ja, även om jag tvingas baraha ett julpynt så är det garanterat levande ljus. Så fort tändstickan blåses ut och den där doften kommer så blir man på en gång lugn och mysig. Ja, nu kanske jag ”Ernstar” mig men visst har jag rätt.

Jag har ljus redo i alla rum men i badrummet har de inte funnits tidigare. Barnen har inte varit ljuskompatibla men nu så. Nu kan den här mamman få ta sig ett bubbelbad med den mysigaste belysningen och stämningshöjaren.

Jag har i samarbete med Lagerhaus fått en rabattkod att ge till dig. Uppge koden HELENA15  i kassan i webbshoppen så får du 15% rabatt på hela sortimentet hos Lagerhaus. Klicka HÄR för att komma till butiken.

Jag har här i badrummet Svanenmärkta blockljus i 100% stearin i olika storlek. Det är 20 cm, 15 cm och 10 cm samt extra långa ljus till ljusstakar.

Lagerhaus levererar direkt till dörren vilket ju är bra när ljus är både tunga och de där långa ljusen rätt ömtåliga. Säker leverans hem.

Så om du vill mig något så hittar du mig här. Men kanske att jag inte kommer svara på tilltal…