Tips från coachen: rädisor med flingsalt (& kanske smör)

Rädisor med flingsalt är ett lika säkert vårtecken som den första sädesärlan jag såg för någon dag sedan. När primörer dyker upp i grönsakshyllan vill jag bara köpa dessa och liksom ta ett bett av sommaren.

När jag var liten berättade min pappa för mig att något det bästa hans pappa, min farfar, älskade var rädisor med en rejäl klick rumsvarmt smör och sedan lite salt på. Nu ska det för historiens skull berättas av min farfar aldrig tillagade något mer än, väldigt otippat, hummersås i köket. Vad jag förstått så åt han mest konserver så detta är en kär berättelse.

Minns med värme hur jag och pappa satt i köket med rädisor, smör och saltkar och knaprade. Nu kan rädisor vara riktigt peppriga och då gör smöret verkligen sitt jobb om man vill dämpa det.

Som vuxen vill jag ha hettan och det känns inte heller lika lämpligt att klicka på matsked efter matsked av smör (hur tänkte pappa egentligen??) längre så salt duger gott.

Gillar att låta lite av balsten sitta kvar som handtag typ och sedan doppa lite lätt i saltet.

Nu har det blivit en vana att ha rädisor framme och barnen vet att ibland är de superstarka och andra gånger inte. ”Är de här starka?” frågar sonen för han gillar dem som är milda. Annars får de vara.

Jag har ju inte kommit till några grönsakstorg på sista tiden men nästa gång hoppas jag hitta de gröna, syrliga plommonen som går under namnet Erik där. Skrivit om dem HÄR. Nu har jag fått lära mig att erik ju är ordet för plommon på turkiska (tror jag, rätta mig om jag har fel). Äts på samma sätt som rädisorna minus smör och är så goda. De måste du testa om du inte gjort.

Saftig morotskaka i långpanna med blomdekorationer

Att baka morotskaka i långpanna är en riktig klassiker. Saftig, smakrik, maffig kaka med syrlig söt frosting är en helt perfekt kombination. Helt klart svår att motstå och mångas favorit.

Jag gör min morotskaka i långpanna med lite salt, hälften av morötterna finrivna för att få ut mycket morotssaft och hälften grovrivet för att få tuggmotstånd. I frostingen har jag lite lime för att till en fin syra.

När jag bakade denna fick det mig att tänka på svunna tider. Är inte morotskaka lite 90-tal ändå? När man slutade gå på kondis utan gick på café istället. Man åt inte muffins eller drack kaffe utan åt cupcakes och drack caffe latte, eller hur?!

morotskaka i långpanna

Saftig morotskaka i långpanna

Ingredienser
4 st ägg
4 dl socker
200 gram smält smör
4 dl mjöl
0,25 tsk salt
1 msk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk kardemummakärnor
450 g morötter

Frosting
200 g creme cheese
150 g rumsvarmt smör
5 dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
0,5 lime

Gör så här: Sätt ugnen på 175° och klä en långpanna med bakplåtspapper. (Min form var 30X40 cm så jag hade två papper med överlapp för att få upp papper på väggarna.)

Smält smöret i kastrull. Knäck ägg i en bunke, häll i socker och vispa med elvisp till ett rejält fluff. Vänd ner det smälta smöret.

Stöt kardemummakärnorna fint och blanda ner dem och alla andra torra varor i en bunke för att sedan blanda ner det i bunken med i den blöta smeten. Vispa ihop till en jämn smet.

Skala och riv morötterna. Riv hälften fint och den andra grovt. Vänd ner morötterna i smeten och blanda jämnt.

Häll över i formen och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Låt svalna helt.

Glasyr: vispa ihop creme cheese, rumsvarmt smör i bitar, florsocker och vaniljsocker med elvisp till enjämn smet. Avluta med att vispa ner saften från en halv lime.

Bred på morotskakan med slickepott. Garnera efter tycke, skivade morötter eller ätbart grönt, här är det citronmeliss, mynta och ätbara violer.

morotskaka i långpanna

Jag bakade kakan dagen innan jag skulle servera den vilket rekommenderas för den sätter sig riktigt bra. Saftigheten håller sig och kryddorna blir bättre tycker jag om den får liksom dra lite.

Då det är vår ville jag göra en vårinspirerad dekoration på och vad är mer vår än spirande växter och skira blommor?

Nu växer de små lila violerna i vår trädgård och de kan man göra gott av. Tex violsocker som jag visat tidigare. Skulle vilja att Instagram även har doftfilter för här är det fantastisk dofter.

morotskaka i långpanna

Bladen håller sig fina länge på kakan medan blommorna kan dra ihop sig efter nån timma så ska den inte serveras på en gång kan man med fördel vänta just med blommorna.

Och jag utmanar dig: du kommer inte klara dig med bara en bit. Så sjukt god alltså!

Vill du ha tips på fler goda saftiga bakverk?
Mjuk pepparkaka
Kardemummakaka med kaneläpplen
Falska wienerbröd
Kärleksmums
Apelsin- & ingefärskladdkaka
Citronkaka med vallmo

Så planterar jag om väggfast klätterväxt, växtgardin

Att plantera om växter som är fast i väggen är inte det enklaste. Att ge den stora och långa porslinsblomman i matrummet är något jag dragit mig för i det längsta. Dels för att det känts så omständigt och för att jag var rädd för att göra något som skulle få hela blomman att dö. Om jag bara låtsades som om det regnade behövde jag inte göra något. Men nu signalerade växten att det började bli lite trångt i krukan.

Okej då, bara att görat då rå!

Så planterar jag om väggfast klätterväxt, växtgardin

Tog barnens pyssel-vaxduk som skydd då en väggfast klätterväxt ju måste planteras om på plats. Insåg att det kommer bli mycket jord och laddade med duk, dammsugare och borste.

Då det var längesedan jag planterade om den slingrande porslinsblomman insåg jag att den skulle bli svår att lyfta ur krukan. Vanlig trädgårdsspade räckte inte. Fick ta till grillvertyg med långt skaft för att lossa runt kanterna hela vägen ner till botten.

Ställde den nya krukan jämnt och gjorde en snabb rockad med krukorna som bytte plats.

Jösses! Inte mycket jord uten nästan bara ett virrvarr av små rötter. Nu på med massa ny frisk och näringsrik jord.

Porslinsblomman växer flera meter varje sommar så nu har jag gett den bästa förutsättning för att klättra vidare i matrummet.

Ja vad säger man? Grönt är skönt eller hur??!

Färgfest med tomatsallad & halloumi frites

Min personliga följetong med lunch för en fortsätter. Denna gång blir det en färgfest med friska vitaminer och supersmarrig sälta till det.

Kanske en av de enklaste sorternas luncher, bara att skära, krydda och så lite steka. Men ack så gott och vackert!

Halloumi, eller om det nu får kallas det…? Var det inte en diskussion om namnet, att det skulle vara rättighetskrav på det? Ja, men sådan där lite gnisslig salt grillost i alla fall för att inte störa mig med någon, är helt fantastisk att göra frites av. Istället för pommes frites är det alltså halloumi frites. Perfekt till allt och den sältan osten ger är perfekt att just ha till sallad.

I lördags köpte jag helt fantastiska tomater i butiken. Får mig att drömma om sommar och besök i viken vi har nära till när vi är där. Det skulle bli mitt lördagsgodis och det räcker även till tisdagslunch!

Inget jag tänkte på innan med så spännande med de olika smakerna tomaterna gav. De olika sorterna skiljer sig inte bara i färg och form utan även helt i smak. Den stora röda var söt och mjuk och den gröna, förra förvånande, var supersyrlig. Det gjorde att salladen inte behövde någon vinäger i dressingen.

Så, lunch för en denna gång blev skivade tomater och lök med olivolja, salt och peppar och sedan en hög av halloumi frites. Som en medelhavsresa på en tallrik.

Vill du ha fer tips spå snabba enkla lunchsallader?
Caprese med tomat, mozzarella och basilika
• Äkta grekisk sallad
• Retro – räksallad
Brödsallad – bra restmat

Min bästa musik till powerwalk. Flyger fram!

Nu ska du få all energi jag kan ge dig. Du ska få min lista med musik till powerwalk. Jag lovar dig att du kommer flyga fram!

Att powerwalk skulle bli min sport trodde jag väl aldrig då dans alltid varit det som verkligen fått mig att ta i så jag svimmar för jag älskade det så. Gått på de flesta aerobics-sorter man kan tänka sig och sedan jag blev mamma för 11 år sedan (ja jag vet – en evighet) så har jag helt kommit av mig i träningen och när jag för nåt år sedan tänkte att jag behövde jobba på kondisen och hållningen så såg jag att den typ av träning jag älskade; att lära sig koreografi till energilyftande musik var ute.

Men! Jag vill ju bara dansa och få kondition och bättre form å hälsa på kuppen. Ska det vara så svårt att hitta?

Blev lite nedslagen och la ner allt. Fortsatte med det jag också älskar – att promenera men inte sett det som träning utan bara skönt att röra på ig och dämpa det dåliga samvetet med just att inte röra på mig. Ibland har jag varit rejält duktig och tagit nåt springsteg av bara farten men lagt av snabbare än Usain Bolt igen.

Vet inte om det är att jag sedan årsskiftet jobbar till 100% hemifrån eller om det är karantänlivet men sedan nån månad sedan är powerwalk verkligen en del av mitt liv. Eller nu ska vi inte överdriva – en del av min vardag i alla fall.

musik till powerwalk

Efter lämningen av barnen på skolan går jag mot vattnet för en rask promenad, eller som jag numer kallar det powerwalk då det inte bara är för att ”lufta mig” utan för att faktiskt träna. Det är inte bara luften, den fina naturen och vyerna som är syftet utan jag vill svettas, känna mig andfådd och låta benen bli skakiga.

Musik till powerwalk

För att detta ska ske, för att jag sa få den där känslan av dans som jag fortfarande allra helst vill göra, har jag en musikaliska som får mig att lyfta fast det är jobbigt. Jag spelade några låtar på Instagram Stories för ett tag sedan och det var många som ville ha listan. Så HÄR kommer den. Börjar rätt deppigt och taktfullt för att sluta med ett jäkla ös för att vara ärlig. Precis som ett pass ska vara.

musik till powerwalk

Sedan går det inte att sluta förundras över den vackra naturen, luften och vyer ändå men det är musiken som gör att jag är andfådd och toksvettig när jag kommer hem. Tränat hårt innan arbetsdagen ens börjat. Inget dåligt samvete på hela dagen för allt är avklarat tidigt.

Pinnbröd av smördeg. Som en skogscroissant

Att göra pinnbröd av smördeg blev en dundersuccé från vår Valborg i torsdags så det förtjänar helt klart ett helt eget blogginlägg med tydlig steg-för-steg. Det var första gången jag testade men garanterat inte sista. Eller för att citera min son: jag vill ha fler!

pinnbröd av smördeg

Jag hade haft idéen att göra pinnbröd av smördeg i ungefär ett år men inte kommit till skott men nu så. Finns det en brasa och det ska grillas på den så är det ju helt klart läge att testa. Hade hoppats på att det skulle bli som en croissant att fylla med sylt i stället för ett ”vanligt” pinnbröd som jag fyller med smör. Att pinnbröd av smördeg skulle mer bli som en efterrätt till korven innan.

Och tänk! Det var exakt så det blev. En nybakad, varm och frasig rundsmal croissant fylld med sylt.

Pinnbröd av smördeg

Ingredienser
Smördegsplattor
1 ägg för pensling
Långa & kraftiga pinnar
Grillglöd

Gör så här: Ta fram smördegsplattor så de tinar något. Rensa grova träpinnar så de är raka och skalade från bark.

Kavla ut smördegsplattorna och skär ett långt snitt längs med på mitten så det blir två långa remsor.

Lägg en ände av smördegsremsan över en pinnes topp så det blir som stängd ände och vira sedan smördegen, utan att dra för mycket i den, runt pinnen. Tryck fast sista biten på den redan virade degen så den ”klistras fast” och håller ihop. Är degen för torr kan lite vatten penslas på så den går att ”klistra”.

Innan pinnarna ska grillas/gräddas penslas de med uppvispat ägg runt om.

Grilla/grädda sedan jämnt över glödande kol. Tips är att försöka hålla pinnen parallelt med glöden för jämn gräddning.

När smördegen puffat upp och fått gyllene färg vrider du försiktigt av brödet av pinnen. Fyll pinnen med önskad sylt eller krossade bär med lång smal sked eller kniv. Servera!

pinnbröd av smördeg

Försök hitta pinnar som är så raka som möjligt och helst utan knotor så blir det enklare att vrida av sedan. Ju kraftigare pinne desto mer sylt kan det få plats inne i din ”croissant”.

Bra om ändhörnet sitter fast i den övriga degen så inte snurran lossnar vid gräddning/grill.

pinnbröd av smördeg

Jag gjorde pinnarna hemma i köket och satte en plastpåse runt ändarna med deg så de höll sig färska och fuktiga tills det var dags att grädda/grilla.

Jag visade detta på Stories på mitt Instagram och det var många som ville veta mer. Hoppas nu att detta kan få fler att testa.

pinnbröd av smördeg

Gjorde så att alla skulle få två var men det var på tok för lite. Detta var bara för gott och jag hade nog velat ha det dubbla.

Vill du ha mer brödiga och traditionellt pinnbröd har jag två recept HÄR.

Jag provade en med aprikossylt och en med jordgubbssylt och den med jordgubb vann. Kanske för att det var min hemmagjorda jordgubbssylt med goda kraftiga bärbitar, ha ha.

Nu vill jag göra brasa igen för detta kan bli en vana. Så galet gott!

Naken prinsessa! Min egna variant på prinsesstårta

Här kommer då min Naken prinsessa som jag kallar min prinsesstårta jag gjorde förra veckan. Jag hade en idé om att göra en annorlunda prinsesstårta och länge velat göra en riktig naked cake, dra en tårta som inte är helt täckt utan alla lager är synliga.

Och jag har inte gjort en prinsesstårta enligt alla konstens regler utan gjort min egna variant och så som jag vill ha den. Så inte någon nu blir förskräckt över att jag inte är by the book fast då den är naked så är den ju ändå redan egen när jag tänker på det.

När jag hade bakat botten och den svalnat satte jag kameran på stativ och tog bilder för varje steg. Det var verkligen roligt att på sätt bli fullt medvetna om hur den byggdes upp successivt. Hoppas det kan få dig att bli inspirerad att göra en själv.

Ska säga en sak som var en bonus med tårtan jag upptäckte efteråt: sylten jag använde var en jag kokat själv och i den var det ganska kraftiga bitar av jordgubbar. Det gjorde att det blev lite kraftigare tugg och saftigt. Lite frukttårta där också.

Naken prinsessa! Min egna variant på prinsesstårta

Ingredienser
Tårtbotten i tre lager
150 g marsanpulver
5 dl mjölk
2 dl jordgubbsylt
5 dl grädde
1 marsipanlock

Gör så här: Baka den HÄR höga, fluffiga och saftiga tårtbotten och låt svalna.

Dela tårtbotten i tre delar, lager/våningar och placera understa lagret på serveringsfat.

Vispa ihop 150 gmarsanpulver med 5 dl kall mjölk och låt stå någon minut så den tjocknar. Bred på 1/3 av vaniljkrämen och lägg på nytt lager tårtbotten.

Klicka på jordgubbssylt och bred ut jämnt över tårtbotten. Fortsätt sedan med resten av vaniljkrämen och bred ut med slickepott. Lägg på tårtlocket och skrapa försiktigt bort vaniljkräm och sylt som runnit ut.

Vispa grädden och klicka på i omgångar ovanpå tårtan. Tårtan ska bli riktigt hög och cylinderformad så formen byggs upp med grädden. Avsluta med att stryka lite grädde på utsidan med slickepott så kanterna ”limmas ihop”  men ändå låter lagren lyser igenom.

Rulla ut marsipanlocket, lägg på bottenplattan från tårtans bakform och skär ut ett runt marsipanlock. Lägg försiktigt på locket.

Toppa med blommor, äkta eller av tyg. Om de behöver stöd kan den överblivna marsipanen formas till stöd. Pudra florsocker över.

Så fantastiskt vackert detta med den pudriga rosa och den rätt så ärtiga gröna. Inte helt olik den kappa jag hade på mig…

Lovar, det var helt oplanerat!

Nästa gång jag gör denna igen ska det vara sommar och istället för jordgubbssylt vill jag mosa färska söta jordgubbar. Kommer göra denna tårta till en riktigt härlig sommartårta också. Då med nyplockade midsommarblomster på kanske?

Och apropå det – här kommer flera tårtor från mitt arkiv:

Citrontårta med lemon curd och citronkräm
• Marängtårta med jordgubbar, citrongrädde & kakströssel
• Sommartårta med jordgubbs- & rabarberkompott
Jordgubbstårta med lemon curd

Vår valborg 2020 – en minivariant med stor värme

Då var Valborg 2020 avklarad och den kommer gå till historien som den mest annorlunda. Inte det vanliga firandet men vi gjorde så gott vi kunde för att skapa en Valborg i det lilla. Tog mina egna tips jag skrev om igår faktiskt.

Lunch för en

Vanlig skoldag för barnen så det var jag och maken hemma. Det är något både intressant och läskigt hur det nya livet blivit det nya normala. Trots att vi båda är hemma och jobbar så har vi väldigt lite kontakt på dagarna. Fördelen med att ha ett hus i våningar så vi inte stör varann.

Då vi har olika schema äter vi lunch var för sig. Att skapa luncher för en börjar jag bli proffs på nu. Kanske en bokidé som ligger i tiden, ha ha.

Denna gång blev det sillunch igen. Är ju bara den bästa grejen ändå.

Okej, jag och maken är inte ensamma här hemma om dagarna. Två katter regerar så klart. Och här syns också ett fint vårtecken: Birkenstocks redo för att klivas ut med i trädgården.

 

Pinnig mat till Valborg

Vi bestämde oss för att starta brasa hemma hos min mamma och att vara ute i trädgården hos henne gör att vi kunde fira ihop men på avstånd som vanligt. Bästa stället också att ha en brasa då tomten har en perfekt yta för brasor. Pappa har eldat där varje vår och höst och då han han inte längre finns med oss var det fint att göra det som en vårhälsning till honom på sitt moln.

Men först packa för picknick i villaträdgården.

Jag har många gånger tidigare skrivit att pinnbröd är bland det bästa jag vet och hade det som plan nu med men då vi skulle ha korv med bröd vara det lite väl mycket bröd med å menyn. Då ändrade jag mig till smördegspinnar. Ja, jag har länge velat testa att göra pinnbröd med smördeg som efterrätt så att säga. Vilken succé. Det ska jag göra ett helt eget inlägg med för det var så sjukt gott!!!

 

Valborgsbrasa i miniatyr

Som den scout jag är så gick det ju alla tiders att starta brasan. Den ganska höga brasa vi fick till med bråte från trädgården försvann rätt snabbt.

Det hade regnat dagen innan så fukten gav brasan en väldans rök. Blev väldigt vackert med en liksom trolsk dimma i trädgården och skogen bredvid. Och rök som doftar så där ljuvligt och påminner om vår.

 

Grilla över brasa

När brasan lagt sig och det glödde fint var det dags för korv. Jag gjorde fina klykor, som långa Y, för smidigast korvgrillning för både stor och liten.

Då tappar man inte korven och är lätt att hantera även för små händer.

Ock rätt så snyggt, eller hur?

Egengrillad korv är alltid bäst. Och just det, storebror var på övernattningskalas hos kompis. Vad många gånger jag kände att det var nån som saknades. Så van vid alla tre på samma gång ju!

 

Trädgårdsmys

Mamma hämtade den bästa utomhusleken: såpbubblor. Alltid lika roligt och härligt.

Solen letade sig fram lite grann och röken gjorde trädgården som en sagoskog.

Dottern som går på dans har en koreografi till Vårens första dag av Laleh så den fick vi njuta av också!

När brasan så snabbt brann ner fick vi jaga mer eldbart.

 

Grillad efterrätt

Maken tog ton och sjöng Vintern rasat, jag spelade min spellista och mamma plockade fram sångbok. Hon var på väg att hämta sin gamla studentmössa men där drog vi gränsen, ha ha.

Och som sagt, de grillade pinnbröden med smördeg var HELT fantastiska. Det blev som varma, snurrade croissanter som jag fyllde med sylt. Wow, detta ska jag göra varje gång jag ser en brasa!

 

Sparris-supé

Brasan släcktes och vi packade in oss och allt i bilen och tog oss hem rätt kylslagna. Tog ett tag att bli helt varm ändå in i märgen faktiskt. Men ett glas iskallt vittvin och varm sparris löste det.

Varje säsong har sin guldklimp och delikatess och just nu vill jag äta sparris så det sprutar ur öronen. Saftig, kraftig, matig och galet god vit sparris.

För ett tag sedan åt vi sparris och då vispade maken ihop en hollandaisesås som han klickade ner storkrig rom i och det, mina vänner, var magiskt.

Nykokt vit sparris och två sorters hollandaiesås, vanlig och med romkorn och kall vit riesling. Blir inte bättre än så på en Valborg.

Sedan trillade vi ner i källaren och såg på Parasit som vunnit alla priser och prisats till skyarna av de vi hört som sett den. Och jag som somnar jämnt var vaken hela filmen och helt uppslukad av en mycket spännande film. Vilket manus måste jag säga!

Ja, det var en fin dag från morgon till kväll. Inte alls som vanligt men ovanligt trevlig ändå.

Hoppas du får en fin långhelg och får behålla hälsan. Ta hand om dig så hörs vi snart igen.

Tips för ett alternativt Valborgsfirande hemma

Glad Valborg! Jo, den kan väl få vara glad även om den inte alls är som den brukar. I år är Valborg, precis som påsken, inställd. Eller Valborg går ju inte att ställa in då det är något som sker oavsett världsläge men firandet som vi nog alla är vana vid är inställda. Men då får vi väl ställa om. Här kommer några tips från mig på hur du kan fira Valborg i det lilla. Hoppas det kan inspirera.

Valborgspyssel

Så klart går det att pyssla även till denna högtidsdag. Alla dagar kan ha sitt pyssel.

Minns du pysslet från skolan? Att först rita med vaxkritor och sedan med mörkare oljekrita för att sedan rispa fram? Annars kan du läsa mer HÄR.

Kanske den eldigaste brasan leverades förra året av dottern. Älskar detta konstverk.

 

Egen brasa

Om det är något som liksom ÄR Valborg så är det väl en brasa. Det kan vara svårt att uppbringa om du inte bor i hus, har tillgång till mark, tillåtelse att elda eller har tid. Kanske det ändå går att skapa någon form av eld?

För några år sedan eldade vi upp gamla löv och pinnar hos mina föräldrar just den 30.e april. Som du ser så var jag allt annat än fashion men jag går alltid all in i min scoutpersona när det ska eldas eller grillas.

 

Pinnbröd

Samtidigt som vi eldade så bakade/grillade vi pinnbröd.

Uppskattat av alla mellan 4 och 82. Recept på två olika degar finns HÄR.

Kan inte nog säga hur gott det är med rykande hett nybakat bröd, med viss rökt smak, och salt smör som smälter inne i. Mums!

 

Eldfat

Om det inte går att elda en brasa kanske ett eldfat kan få vara en stand in?

Kan bli mer eld än i en klotgrill med kol i alla fall.

Grilla lite marshmallow så det blir en riktigt härlig stund.

 

Marschaller

Så klart ingen värdig bras-substitut men även på en uteplats kan en en marschall få symbolisera att nu eldar vi upp det gamla, slänger all gammal skit in i elden (om än bildligt) och går mot den varmare våren och sommaren.

 

Streamad körsång

Vad ska finnas på Valborg utöver brasa? Jo en kör med glada entusiaster klädda i sina gamla, lite gulnade, studentmössor sjungandes alla de klassiska vårsångerna. I vår fantastiska digitala värld finns de så klart att lyssna på. Satt ihop en lista som jag i alla fall kommer sjunga med i. Klicka HÄR, höj volymen och rensa strupen! Vintern rasat ut bland våra fjällar

 

Kunglig födelsedag

När jag var liten åkte jag och pappa varje Valborg till slottet för att vinka till kungen. Skrivit om det HÄR. Försöker komma på något sätt att få in det i det lilla valborgsfirandet hemmavid men går bet. Kanske vissla kungssången eller nåt?

 

Nöje hemma: fiskdamm

När jag var liten var Valborg brasa, sång, kokt korv från buljonglåda och kokosbollar. Nu är det så mycket mer. Något barnen nämner är fiskdammen. Den är lätt att fixa hemma med ett lakan, en blompinne och skosnöre.

 

Sparris

Vad äter man på Valborg? Jag skulle säga att färska primörer alltid är det som känns som mest vår. Vet inte riktigt hur mycket som redan finns, hört om både apdyra jordgubbar och färskpotatis men det kan vara att ta i. Jag kommer satsa på sparris.

Gröns sparris är så gott med salta tillbehör så som kallrökt lax eller kallrökt skinka som prosciutto.

Vit sparris är himmelriket på en tallrik med hollandais.

 

Rabarber

Något annat som ÄNTLIGEN är i säsong (även om mina fortfarande är små knoppar i trädgården) är ju rabarber. Bara att frossa loss och gotta sig i denna fantastiska växt. Jag skulle rekommendera världens godaste och knäckigaste rabarberpaj eller den krämigt söta och goda rabarberkrämen.

 

Hemmafyrverkeri

Vårt valborgsfirnade på stranden med alla grannar avslutas alltid med ett hejdundrande fyrverkeri. Det kan vi också öra hemma med tomtebloss. Hundvänligt också.

 

Planera för långfrukost

Men så klart! Det är ju röd dag i morgon och med det ges det fantastiska möjligheter till extra härlig frukost. Kolla in min frukostkategori HÄR och jag tror nog du kan hitta något gott så som amerikanska pannkakor, fattiga riddare, blåbärsgröt och frukostfrallor.

 

Ja det var lite tips från mig. Vad tror du, kan det funka? Har du fler tips tar jag gärna emot dem. Så länge önskar jag dig en riktigt fin Valborg.

Omelett med chevre & färsk spenat

En lunchfavorit är omelett med chevre och färsk spenat. Så goda smaker som gifter sig fint tillsammans och går att göra på ett kick! Perfekt lunchmat.

Faktiskt var det på en av mina favoriter av lunchställen jag gick till när jag jobbade på byrå på Söder som jag alltid åt just denna.

Restaurang Babylon som jag bloggade om redan 2013. Oh my vad jag ändå utvecklats i bloggfotografering måste jag säga. Ja, då var det inne med knasiga filter och det skulle se ut som Polaroidbilder. Tur jag slutade med det!

Omelett med chevre & färsk spenat

Ingredienser
3 ägg
1 msk mjölk
3-4 skivor chevre, getost
stor näve färsk spenat
smörklick
salt & peppar

Gör så här: Knäck ägg i en skål, vispa ihop med mjölk, salt och peppar. Sätt en lite mindre stekpanna på plattan och låt bli riktigt varm med en smält klick smör.

Häll i äggsmeten i den heta pannan. Rör med stekspade försiktigt så det kommer ner smet till botten till pannan. Jag brukar fösa undan det som stelnat och tippar pannan så det rinner ner smet till en öppen yta. Jag vill inte ha en helt genomstekt omelett, får gärna vara kladdig. Skaka pannan så du ser att omeletten ändå lossnar från pannan.

Skiva chevre och lägg på ena halvan och sedan toppa med färsk spenat. Tippa pannan med omeletten lite så den tomma halvan kommer neråt och lyft försiktigt över den och täcker sidan med topping.

Låt gå några minuter till så ost och spenat smälter och värms. Häll sedan över på tallrik och njut!

När man får till den där perfekta omeletten blir man så lycklig. Som att man klarat av något omöjligt och man är ett sant proffs. Fast, kanske man är det…?

Inte bara gott utan vackert också.

Blivit många omeletter nu på sista tiden när jag är helt fast hemma. Jag jobbar ju hemifrån i vanliga fall också men försöker ha möten eller jobb i stan flera dagar i veckan så lite mer variation än detta är jag mer van vid.

Men det är ett bra break mitt i arbetsdagen att ändå laga sin lunch. Inte mycket för sådana där färdiga micro-lådor. Inget fel på dem, supergoda, men samma känns det lite onödigt då det finns allt att tillgå tillskillnad från på byrå och kontor.