Goda, enkla & nyttiga frallor. Kan det vara något? Klart det kan! Finns väl knappast något godare än en helt nybakade frallor med smör på?!
Oj vad länge sedan jag bakade. Fick en rejäl bak-craving och vet ni hur just detta bak startade? Jo jag hade kalla kokta korngryn i kylen.
Istället för att ha det i en sallad eller till en bit lax som man kanske först tänker på ville jag sätta en deg och ha i dem. Så kan också en idé starta!!!
Goda, enkla & nyttiga frallor
Ingredienser
50 g jäst
5 dl vatten
3 msk neutral olja
2 dl kokta korngryn (eller något annat du önskar ha i)
2 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl
2 tsk salt
Frön till topping: vallmo, lin, sesam
Gör så här: Smula jästen i en bunke och rör ut med vatten och olja. Häll i de kokta korngrynen (eller likn), grahamsmjöl, vetemjöl och salt.
Låt degen arbetas i en hushållsassistent med degblandare i 10 minuter.
Täck bunken med plastfilm och en kökshandduk, låt vila och jäsa i 30 minuter.
Häll ut degen på ett mjölat arbetsbord och dela degen i 16 delar. Forma till frallor så som du vill ha dem (runda eller avlånga) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med en kökshandduk och låt vila i ytterligare 30 minuter.
Värm ugnen till 225°. Pensla de jästa frallorna med vatten och strö på önskad topping. Grädda mitt i ugnen i ca 12-14 minuter.
vad vore livet utan bröd. Fruktansvärt torrt skulle jag säga. Jag är verkligen en stor fantast av mackor och bröd i alla dess former.
Vegetarisk kålpudding är ett inlägg i samarbete med Gold&Green
Jag älskar god hederlig husmanskost och på de reklambyråer jag jobbat har kollegor skojat med mig om att jag ätit sådana där riktiga byggarbetarluncher. (Tisdagar är det raggmunk!) Må så vara men det är ju så galet gott och jag älskar det rustika i många av klassikerna vi har i vårt matarv.
Nu mer är jag lunchvegetarian så att välja de där rejäla byggarbetarluncherna på stan blir svårare för många av våra klassiska husmansrätter är kötträtter. Bäst är ju att göra själv och ta med i låda.
Tidigare har jag gjort en vegetarisk viltskav då renskavsgryta varit en stor favorit ända sedan jag var liten. En annan av mina favoriter bland husman är kålpudding så nu ville jag göra en vegetarisk kålpudding. Visade sig bli en helt galet god rätt och galet enkelt också med Pulled Oats.
Pulled Oats är snabbt förklarat är ett helt växtbaserat protein. Läs mer utförligt HÄR. Ett perfekt alternativ att ta till när man vill minska mängden animaliska proteinerna i sin kost men inte vill dra ner på smak eller kvalitet.
Pulled Oats steks i varm panna med olja och sedan kryddas eller lagas på samma sätt som vilket protein som helst. Finns i tre smaker; Nude, Tomat och Ginger. Nude passar perfekt till det mesta, tex husman som i detta fall.
Vegetarisk kålpudding med Pulled oats
Portioner: 4-5 portioner. Tidåtgång: 1,5 tim
Ingredienser
1 förp Pulled Oats, Nude
800 g vitkål
rapsolja till stekning
0,5 dl korngryn
100 g (4-5 st) champinjoner
1 dl matlagningsgrädde
5 dl vatten
1 msk japansk soya
1 msk sirap
1 msk pasta av grönsaksbuljong (alt 1,5 buljongtärning el 2,5 msk fond)
1 msk potatismjöl
6 korn kryddpeppar
ev salt och svartpeppar
Gör så här: Koka korngryn enligt beskrivning på förpackningen.
Skär vitkål i grova strimlor och lägg i en het stekpanna med rapsolja. Ta lite i taget och stek tills det mjuknat något och fått lite stekyta. Var vaksam så inte kålet bränns för det kan gå undan och brännas lätt. Lägg det färdigstekta åt sidan och ta nästa kålladdning.
Lägg all den färdigstekta kålen i en stekpanna/traktörpanna med lock och häll i grädde, vatten, sirap, soya, buljong/fond. Koka på medeltemperatur under lock tills hälften av vätskan kokats in och vitkålen mjuknat.
Stek Pulled Oats med rapsolja i stekpanna. Riv champinjonerna och mortla kryddpapparkorn. Häll champinjonrivet, de kokta korngrynen, potatismjöl och nymald kryddpeppar i stekpannan, rör om och fortsätt steka någon minut.
Ta upp ca 1/4 av den kokta vitkålen med tång och lägg på ett fat. Häll över den resterande kokta och krämiga vitkålen i stekpannan med färsen och blanda väl. Smaka av med salt och peppar om så önskas.
Sätt ugnen på 160°. Smöra en ugnsform med höga kanter och häll över kålblandningen. Toppa med den resterande kokta vitkålen. Grädda mitt i ugnen i 45 minuter.
Tips till att skära vitkålen: Dela i kvartar och skär bort mittenstammen. Skär sedan grova strimlor.
Stek lite av vitkålen i taget då vitkålshacket är stort i omfånget när det är rått. Jag la över den lätt stekta kålen i min traktörpanna med lock för att laga/koka den vidare där.
Och sedan steks Pulled Oats i den tomma stekpannan.
Riv champinjoner på den grova sidan av rivjärnet. Blir perfekt att vända ner med Pulled Oats och de kokta korngrynen för en fyllig, saftig vegofärs.
Åh, om jag bara kunde få in ett doftfilter här! Det doftar helt ljuvligt!!!
Och så klart smakar den minst lika gott. Alla ni som gillar kålpudding kommer även älska vegetarisk kålpudding.
Serveras med klassikerna kokt potatis och rårörda lingen. Brunsås också om man vill ha rätten extra krämig men jag tycker kålpuddingen är så gottigt såsig så jag kan även rekommendera utan.
Då inte allt kål kanske används till kålpuddingen är det perfekt att just göra en krispig kålsallad på den resterande vitkålen. Bra med något krispigt till den krämiga kålpuddingen.
Vill du se fler recept med Pulled Oats? Kanske nåt av dessa:
Då ska jag (äntligen) påbörja min rapportering av vår båtluff i Grekland, i ögruppen Cykladerna. Det var förra året jag och hela familjen tog våra ryggsäckar och hoppade från ö till ö under 15 dagar. Läs mer om den resan 2017 i kortfattad version HÄR och HÄR kan du få tips på planering och packning för en båtluff i Grekland. Och i år åker vi tillbaka och utökar till 18 dagar för förra året kändes det för kort med 15.
Ska i inlägg efter inlägg här gå igenom resan och ge tips för varje ö. Börjar med det som de flesta frågar mig om: hur det går till i Atens hamnstad Pireus.
För att gå på två viktiga saker från planeringsinlägget att ta med: boka färjor och boenden innan ni lämnar Sverige. När jag luffade förr om åren fanns inte internet i den utsträckning som det gör idag så då skedde allt på plats i hamnen – både köp av båtbiljetter och att hitta rumsuthyrare. Så kan det funka nu med men inte lika mycket plus att det är skönt att ha allt klart så man är garanterad bra boenden, speciellt med små barn. Läs mer om bokningarna i planeringsinlägget.
Pireus, Atens hamn
Det finns två hamnar nära Aten; Pireus och Rafina. Jag har aldrig använt hamnen i Rafina så jag kommer ge mina tips runt Pireus.
Från Atens flygplats går en buss som heter X96 precis utanför ankomsthallen och den går rätt regelbundet. Vid hållplatsen finns en liten kur där du köper biljett och bussturen tar dryga timman. En gång tog jag taxi och är rätt övertygad om att vi blev lurade på en massa pengar så nu är det alltid buss…
Vårt flyg till Aten landade rätt sent på eftermiddagen och med det är det inte många färjor att hinna med från Atens hamn, Pireus, så då är en första natt i Aten eller i Pireus att föredra. Och det är faktiskt att föredra för det är tidigt i arla morgonstund som de flesta färjorna går och då finns det chans att hitta en färja som går till just den ö du vill till.
Pireus andas och lever i samma takt som färjorna. Känns som alla kan tidtabellerna utan och innan. Vi sa att vi skulle till Paros nästföljande dag till servitören på vår restaurang vi var på och han visste exakt vilken avgångstid, hamnplats och rederi. Och detta gäller även för hotellen så många hotell erbjuder shuffelbuss till hamnen från hotellet vilket är fantastiskt. Så tidigt på morgonen är det inte lätt att göra rätt och hitta till rätt kajplats i denna enorma hamn samt att med små barn är det fantastiskt med busstur för korta, trötta ben.
Vi bodde på Hotel Phidias som ligger stenkast från småbåtshamnen i Pireus. Efter en snabb och smidig incheckning gick vi till den hamnen och strosade längs kajkanten i solnedgången. I år har vi bokat Achillion Hotel som ligger stenkast från den stora hamnen så vi klarar oss utan shuttlebuss
Här ligger det en massa restauranger och tavernor. Lite möra efter den långa och väldigt varma resan slog vi oss ner på nästan första bästa, det enda vi verkligen visste att vi ville ha var en fiskrestaurang. Nu skulle vi äta bläckfisk som vi längtat så efter, så länge.
Lyckades träffa rätt och njöt god middag i solnedgången. Nu började vi fatta att vi verkligen var i Grekland och på väg.
Tillbaka till rummet, via glasskiosk och lekplats, för väckarklockan skulle sättas på 05.30.
Ett trött gäng tidigt, tidigt på morgonen men taggade som få i väntan på hotellets buss.
Hamnen kan kännas skrämmande. Bussar, bilar, lastbilar, massa människor, trafikpoliser överallt som blåser i visselpipor åt allt å alla och så då ett gigantiskt hamnområde med otaliga enorma färjor. Men det är här som det är så bra med dels hotellbussen där personalen redan kollat med oss vilken färja vi skulle ta och slussade oss till rätt biljettkur.
Jag börjar med att hämta biljetterna i biljettkuren som skulle ta oss till ön Paros, sedan ställa oss i kö för att gå på färjan. Man går på i aktern av färjan bredvid alla bilar, bussar, lastbilar och motorcyklar. Det är ganska tumltartat, speciellt för de små som möter allt för första gången.
Men bli inte avskräckt för i detta kaos finns det ett enormt välfungerande system. Det är som att man följer en ström som bara far i rätt riktning.
Vi väljer att luffa med ryggsäck just för tillfällen som dessa, att ha koll på bagaget och ha händerna fria.
När man kliver ombord visar personalen var du ska lämna ditt bagage, ordnat på vilken ö du ska till.
Väl på färjan är det så lugnt och skönt. Folk sätter sig precis överallt och det uppstår grupperingar. Folk ligger och sitter på golven, flytta stolar och skapar plats för det är ju nu ett antal timmar vi alla har framför oss ut till öarna.
Färjorna är supermodernt med rulltrappor, fina serveringar och god mat. Flera caféer över hela färjan.
Det tidiga morgonljuset är skönt och ofarligt men senare blir strålarna starka. Solen tar enormt och för oss som kommer från ett solfattigt Sverige där vi inte hunnit få så mycket solbränd hud som kan skydda. Värt att tänka på väl på färjan.
Njuta av resan, den fantastiska horisonten, och semestern som precis börjat. Vi reser utan iPads och skärmar så här finns tid för läsa böcker och serietidningar, promenader på båten, rita och pyssla i böcker
Sen helt plötsligt är det dags att gå av och gå ner till bryggan.
Här är det återigen ett kontrollerat kaos. Den stora landgången fälls ner innan färjan ens lagt till och förankrats. Människor och bilar står bredvid varann.
Något barnen tyckte var lite läskigt var de höga sirener som tjöt medan landgången fälldes ner. Senare under vår semester var de så vana vid denna process så då var det inga konstigheter. Kanske bra att veta i förväg.
Sedan klev vi då av den stora färjan och vi satte fötterna på vår första ö på denna ö-luff. Och mina tårar rann ner för kinderna för i detta ögonblick uppfyllde jag nu den målbild jag hade vid min första förlossning; att nån gång få båtluffa med det barn jag hade i magen. Läs med om det HÄR.
Det första man möter när man kliver av färjan är rumsuthyrare som står bakom staketet. Har du bokat rum står din värd och antingen håller upp skylt med ditt namn eller hotellets logga. Har du inte bokat rum kan du hitta det här. Kolla på bilderna de har med sig i sina pärmar och framför allt kolla på kartan var deras hotell ligger. Vill du bo nära stranden eller mitt i staden – kontrollera detta med rumsuthyrare.
Vi å andra sidan skulle inte leta upp någon värd utan gick vidare till vår nästa färja. En liten, liten färja som skulle ta oss till Antiparos. Det skriver jag mer om i nästa inlägg. Resan går vidare.
Hej fredag och välkommen helg. Och inte vilken helg som helst utan en rejäl långhelg. Valborg på måndag och ledig 1.a maj på tisdag ger en klämdag vilket är ett fantastiskt fenomen. Nån som sa att det är bara i Sverige detta är brukligt, att man mer eller mindre får automatiskt ledigt om en dag kläms mellan helg och helgdag. Nån som vet om det stämmer?
Hur som helst ska ju då denna helg maxas till bredden, eller hur?! 4 dagar som kan fyllas med allt möjligt. I vår familj är det lite spännande då vårt hus igen hyrs ut till filminspelning så vi måste bo borta en natt. Återigen en staycation för oss men denna gång med hela familjen.
Men vad ska man då göra denna långhelg? Kanske något av detta kan inspirera?
1. Valborgsbrasa med pinnbröd
Ingen valborg utan brasa och om det finns en brasa är ju pinnbröd det perfekta att pyssla med i samma veva. HÄR får du 2 recept och läsa mer om pinnbröd.
2. Staycation
När vi ändå är inne på ämnet staycation och hemester är ju denna helg perfekt för det. Antingen hitta ett sista-minuten-hotell i din stad för att verkligen koppla bort vardagen men inte behöva lägga pengar på resan eller stanna hemma men INTE göra vardagssaker. Om det är semester så ska det vara ledigt så ligg inte och fixa rabatter, städa förråd eller sortera tvätt.
För att maxa känslan av staycation äter ni alla måltider ute även om ni stannar hemma i huset. Ät hotellfrukost fast ni inte bor på hotell – det är mitt bästa tips.
3. Långfrukosten
Om du nu inte äter frukost på hotell utan vill bulla upp med god frukost hemma ska du lyxa med något riktigt gott tycker jag. Och låta frukosten gå över så där obemärkt till lunch. Det är den bästa starten på en helg tycker jag.
Har du planerat din sommar än? Om ja; planera djupare! Jag är så att jag kan drömma om en resa eller upplevelse riktigt rejält så jag nästan känner dofter och smaker till t.ex. det resmål jag tänker på. I mina drömmar är allt perfekt, solsken varje dag, barnen är glada och sams och jag står rakryggad och stolt på stranden i min strandkropp. Liksom ger mig minnen redan, innan ens rätt månad för resan är kommen. Lite galet kan tyckas men det som är bra är att jag med detta kan planera min packning – ser hur jag sitter i en solstol med en bikini i brungröna färger. Då ska jag försöka hitta en sådan bikini. Förstår ni hur jag tänker? Jag visualiserar resan och då min packning och vad jag vill göra på resan så jag kan planera för det.
I år gör vi om förra sommarens succé och båtluffar i Grekland med barnen igen. Håller på som bäst och sätter ihop förra årets resa till blogginlägg med alla mina tips.
Har du inte ens tänkt tanken på sommarplaner? Börja dröm!
5. Ha koll på vätskebalansen
Förra helgen var det försommar och allt och alla flyttade ut. Det är alltid samma sak. Från ingenstans fylls gator och torg med folk och jag undrar alltid var alla varit de senaste 8 månaderna…
Oavsett om helgen nu bjuder på värme så vill jag vara beredd på nästa tillfälle och gärna då med något svalt i ett glas. Tex egengjord iste eller citronsaft. Och så klart en vacker karaff att servera ur. Jag suktar just nu efter en karaff i klarglas med yta. Som dessa:
På väg hem från skolan och förskolan går jag och barnen oftast i ett raskt tempo. eller jag gör det och tjatar på barnen att skynda på men nu på våren har något hänt. Alla är lite gladare, lite piggare och vi kan faktiskt njuta av promenaden. (Jag har inte körkort så de är så illa tvinga att gå!) Det vi just nu tittar mest på är myror, daggmaskar, fåglar och så då alla blommor. Nu i veckan har violen tagit för sig och växer längs med trottoaren. Passa på att plocka och gör ditt egna smaksatta socker med de vackra blålila violerna. Gott och vackert! Läs mer om hur du gör HÄR.
7. Se på dina skor – andra gör det
Och där blev det en garderobsförändring i ett nafs. Utan att gå in på för många detaljer så är det ett galet kaos i min garderob. Långkallingar från skidresan blandas med ljusa vårbyxan på golvet i garderoben. Ja, jag må ha städat i rummen men i lådor och skåp är det kaos (hoppas någon känner igen sig…? ha ha). Men det jag verkligen nu vill sätta igång med först innan jag tar den där värsta oredan är skorna. Vinterkängor bort och lättare skor fram. Behövs det uppdateras med något nytt par för vår och sommar? Eller allra helst: kan du fräscha upp dem du har? Och de som ska stoppas undan ska få lite omvårdnad innan de får gå i ide över sommaren.
Vill ni titta på vackerheter (ja, ett hittepå-ord men gillar’t) och bli inspirerad till tusen så ska du hälsa på hos dessa två tjejer: Elin och Mari. Så mycket vackert och kreativt. Två proffs, lite lika och lite olika men lika fina, både det de visar upp och som personer.
Foto: Studio Elwa
Elin Wallin, eller Studio Elwa, har ett helt makalöst vackert Instagram och en lika vacker blogg. Så generös med inspiration från sitt hem och hennes barnrum är som en dröm
Foto: Mari Strenghielm
Mari Strenghielm bor i ett drömhus i skärgården och varje vinkel och vrå är så genomtänkt och fint. Finns på både blogg och Instagram.
Kan. Inte. Sluta. Lyssna! Jag bara älskar känslan i den här låten. Tar mig till både sommaren och solnedgångar och den nedsläckta snygga baren med vackra cocktails. Sen så är videon här jätteknasig så den kan du strunta i. LYSSNA och NJUT!
Den stora fina buketten från i fredags började falna lite. Ja, alltså inte hela buketter utan mest några tulpaner och eukalyptus. Då den just var så stor delade jag på den och det blev två nya.
Stor, maffig och frisk men som med alla snittblommor är de kortlivade. Ofta är det ju någon blomma som lyckas leva lite längre och de kan få fortsätta i andra buketter. Som en surdeg som bara fortsätter och fortsätter typ, ha ha!
Var bara tvungen att fotografera diskhon, inte så ofta man känner för det annars… Som konfetti.
Färgkombinationen rosa/lila med orange/korall är jag just nu rätt besatt av. Så mycket energi i det.
Nu är det fredag igen (jösses vad tiden går fort) och jag ska strax in till Snickeriet. Skrivarjobb och beslut om företagandet ska tas. Det är deklarationstider och det sätter igång en massa tankar. Stora tankar som jag som rätt nybliven företagare inte behövt jobba med. Det är rejält utmanade ibland men väldigt lärorikt.
Tack snälla för alla grattishälsningar! Wow, vad mitt Instagram plingade av de mest underbara hälsningar. Ni är underbara.
Ytterligare en födelsedag har lagts till och jag är så glad för det. När jag var 20-nånting så var alla över 40 passé, ointressanta och på väg utför. Så fel jag hade – det är ju nu, efter 40, jag verkligen lever livet och skapar något. Himlastormande egentligen. Men, det kanske är ett annat inlägg för nu tänkte jag visa lite hur denna rätt egentligen ointressanta födelsedag blev så fin.
Vaknade av att en liten 4-åring vänder, vrider, lägger fötter i mitt ansikte medan han själv sover som en stock. Jag sover räv, för det ska man göra på sin födelsedag.
Maken tassar ner, stora syskonen kommer in och försöker väcka lillebror. ”Kom, vi ska göra frukost åt mamma” väser de. När de tre går ut ur rummet säger äldste sonen ”Förlåt att vi väckte dig” för han genomskådade min rävsovning, ha ha!
Efter skrammel och klang i köket hörs det sång, steg i trappan och en glad familj kommer med min favoritfrukost på en bricka.
Grekisk yoghurt, frukt å bär, nötter och rinnande honung. Barnen ansvarade för uppläggning. Jag har närt en matstylist vid min barm…
Efter lämning fixade jag för den fotografering jag skulle fylla arbetsdagen med. Ett kul och gott samarbete. Och köpte mig en riktig födelsedagsbukett.
Sedan förlöpte en fotodag i allt för snabb takt hemma i köket. Det blev både gott och snygga bilder om jag får säga det själv. Ska bli kul att visa upp för er.
Hämtade barnen från skola och förskola för att förbereda för kvällen.
Matsalen fullkomligt badade i solljus. Måste fixa gardiner att kunna hänga upp sådana här dagar för det blir faktiskt för ljust.
Jag är så förtjust i Royal Copenhagens musselmalet, som ni vet, och köper allt jag finner på loppisar som kommer i min väg. Som denna assiett hittade jag nu i påskas i Skåne för 40 kr. Det är ett kap!
Jag hade lyxen att få bestämma meny. Hade tre önskningar: sparris, löjrom och sill.
Maken var mästerkock och dukade upp pizza bianco med löjrom, stekt sparris med prosciutto och sedan en härlig sillmiddag med 6 sorters sill och gubbröra. Ostar och knäcke så klart.
Min typ av lyxmiddag. Alltid rätt med sill!
Sedan var det presentöppning och barnen bjöd på så mycket gåtor, musik- och dansshower så det till slut snurrade i huvudet. Mycket tacksam över den här dagen med mina nära och kära. Jag är född 21:21 så just då lyckades vi fira lite extra.
Och det här med att åldras säger jag som Giorgo Moroder:
På med dansskorna, höj volymen och släpp loss oavsett kroppslig ålder. Nu kör vi!
När man ber om tips på buffetmat här på bloggen får man svar! Tack snälla ni så här ett år senare, host host.
I morgon fyller jag år (hurra) och med det kommer alltid frågan: hur vill du bli firad? vad vill du äta? I år var jag snabb på att svara till skillnad från förra året. Då var jag gravt matdeprimerad. Och när jag säger matdeprimerad menar jag inte att jag inte ville äta eller var hungrig utan att jag inte var sugen på någonting. Fil med flingor dög till alla måltider.
Förra året ställde jag frågan till er läsare vad ni skulle rekommendera för mat till en födelsedag. Var öppen för alla smaker men det enda jag faktiskt hade nån önskan om var mat som passar buffet och gärna svenska smaker, vad det nu är…
Fick en massa bra tips och de tänker jag samla ihop här.
Tips på buffetmat till firande från er läsare
• Smörgåstårta
• Västerbottenpaj
• Vårbuffé: skinka som är griljerad med örter och vitlök, Janssons frestelse, köttbullar, prinskorv, gubbröra, knäckebröd, stark ost.
• Sparris och hyvlad parmesan
• Ärtsoppa och varm punsch, pannkakor med grädde och sylt
• Pitepalt med sidfläsk i mitten, smör, lingonsylt.
• Grillade olika korvar serverat med potatispuré, rökt sidfläsk och surkål
• Buffé med tillbehör till grillade hamburgare
• Löjrom på rårakor med syltad rödlök och smetana
• Smörbakad torsk med rödbetor, kapris, kanske hackat ägg, dill och smörslungad färskpotatis
• Snittar med skagenröra, gubbröra och löjrom med smetana
• Matjessill med brynt smör, dill serverat med färskpotatis
• Ostkaka med grädde och rårörda hallon
• Knäckig rabarberpaj (och jag måste säga att HÄR har jag det bästa receptet)
• Dricka vitt vin, bubbel och en liten jäkel till sillen!
Och vad blev det då för middag förra året?? Jo det blev en salig blandning av mycket skulle jag säga. Maken visade sin kärlek genom att duka upp en buffet av mina favoriter. Inte så att allt passade varann egentligen men ändå passade så att säga. Gott + gott = extra gott kan man säga.
Vattnas så i munnen! Och vad ska vi då äta i morgon på födelsedagen? Det får vi se snart…
Lunchtimma och din medhavda matlåda plockas fram. Igår var maten supergod, krispig och fräsch med nu är den inte lika lockande. Ni känner igen det va?
Här i senaste avsnittet av Larsson och Lyth listar jag och Anna María 5 tips för att din matlåda till lunch ska bli så smart, god och fräsch som möjligt.
Och du prenumerera väl på vår kanal? Hoppas det för det skulle göra oss så otroligt glada. Och dessutom så missar du inga avsnitt för det vill du verkligen inte göra – Så många filmer som nu ligger på planeringsbordet. Ska bli så kul att få dela med oss av till er. Prenumererar kan du göra HÄR. Helt gratis får du massa härlig inspiration av oss.
Så nu blir det gott uppvärmt ris med krispiga sallader varje dag, eller hur?!
Helgen blev en minisemester med en staycation i Stockholm. För ibland är att komma bort från vardagen bara några tunnelbanestationer bort.
Jag och maken lämnade barnen hos farfar, tror nästan de såg fram emot helgen än mer, att få FF för ett tag. Sedan var det tunnelbana till city där hela Stockholms innevånare verkade ha bestämt sig att vara. Första lördagen med riktig värme och uteserveringarna var fullproppade.
Vi checkade in på Berns Hotell och klev in i det häftigaste hotellrummet jag varit i: klockrummet. Ett rum i etage med en liten sovhytt bakom den berömda Berns-klockan.
Så klart var det lockande att ta sig ut till stans uteserveringar men när man har ett sådant fint rum är det bara att titta i minibaren, höja volymen och gör sig redo för middagen. Och så ovant att inte ha tre små troll med sig. Bara två vuxna.
Så redo som man kan bli.
Ner till Berns salonger men vi skulle inte dit utan till Bistron som ligger i Berzelii park.
Där uppe, bakom klockan, ligger vårt hem för 10 timmar.
Jag har alltid gillat denna böjda bistro. Miljön, maten, stämningen och inredningen är allt sådant jag gillar och inspireras av. Dagen efter vårt bröllop åt vi också middag här, då med vår lille 10 månaders. Lugnare måltid för oss nu kan jag säga.
Och detta älskar jag. Porslinet är från 40-talet, tror jag, och hade legat i Berns förråd och användes inte. När bistron byggdes plockades det fram igen och passar så väl in här.
Och det får mig att tänka på detta med unika porslin: görs det överhuvudtaget nu för tiden? Maken har ärvt porslin med målade initialer på valet är så fint och lever vidare i historien. Men vem gör sådant idag?
Efter en måltid som täckte in hela kostcirkeln, alla smaksinnen och fyllde alla hörn i magen gick vi ut i den lite kyligare kvällen.
Tog en liten vända på stan med besök på härliga vinbarer, bäst att passa på. Men som den rätt slitna småbarnsmorsan jag ändå är blev det inte direkt klackarna i taket. När en ostörd nattsömn känns härligare än glamour och flärd på fina gatan är det bara att inse fakta.
Maken upptäckte att det var ”skinny mirrors” på rummet då de runda fönstren, bakom mig här, var lite ovala i spegeln. Tyckte väl att jag var lite piggare här 😉
Nu skulle vi ner till frukostbufféen. Jag som är frukostmänniska hade sett fram emot detta enormt.
Älskar bufféer. Njuter så av att få välja på så mycket gott och ta sig tid att äta med en tidning.
Stora blommande körsbärskvistar påminde om Kungsträdgården ett stenkast bort så efter utcheckningen gick vi dit.
Så fantastiskt med denna allé av rosa blommor. Nu var det inte så många som var utslagna men gav en hint om vad som kommer ske inom några dagar. Då det blir som ett rosa tak här. Nån som kommer gå dit? Då ses vi!
Att ta en minisemester utan att lägga en krona på transport, utöver SL-kortet, måste bli en vana. Så härligt att komma bort, fast hemma.
Jag skrev för snart exakt ett år sedan att jag önskade stamma upp min Dr Westerlund. Jösses vad min lilla doktor har växt ser jag nu när jag kollar på det gamla inlägget. Det var i somras som den växte något helt kopiöst. Perfekt läge för att då verkligen testa att stamma upp den.
Stänglarna har bara växt och växt. Utan att egentligen ha någon kunskap testar jag nu att blotta stammarna, som är väldans tunna egentligen.
Knipsar helt sonika av de understa bladen vid stamfästet.
Min lille assistent är ju för sjuttsingen lika lång som själva växten. Växtverk och växtvärk kanske?
Nu står den i fönstret och lapar av årets första varma strålar. Vågar inte riktigt knipsa något på höjden. Får se hur den växer nu i sommar med tanke på den explosion förra året.