Ugnsbakade vindruvor – gott ljummet tillbehör

Har du testat ugnsbakade vindruvor? Varma rostade vindruvor i ugn är en ny favorit. Så gott tillbehör till ost men även till annat salt som chark och plock. Jag fick tipset om att ha i couscous och det låter ju perfekt. Som annars gärna har sultanrussin i sig.

Hur smakar ugnsbakade vindruvor? Ja det blir mer av vindruvorna skulle jag säga. Att sötman i dem förstärks samt att sältan ger dem en ny nivå kan man säga.

Ugnsbakade vindruvor

Ingredienser:
Klasar av blå vindruvor
olivolja
flingsalt

Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Skölj vindruvorna och låt rinna av ordentligt på kökshandduk.

Lägg bakplåtspapper på en en plåt och lägg ut klasarna av vindruvor. Sära lite på grenarna så klasarna ligger så plant som möjligt.

Ringla över olivolja och strössla över flingsalt. Om man gillar rosmarin kan färsk rosmarin läggas bland klasarna.

Baka nu vindruvorna mitt i ugnen i 20-30 minuter. Ta ut och låt svalna något då vindruvorna är brännheta inuti direkt från ugnen.

Lägg de hela klasarna bland ost på plockbricka eller knipsa grenar och placera på tex burrata på en förrättstallrik. Eller till ugnsbakad fetaost. Eller det grillade köttet. Eller till… vad som helst. Du fattar!

Mördeg i frysen – alltid redo för gofika

06Vad ska man alltid ha i frysen? Sånt har jag funderat på ett tag och har i huvudet en lista med smarta frysningar och nu fick jag användning av den listan. Första ”avsnittet” kommer här.

Jag hade ett möte hemma i fredags och förberett med köpeskorpor, pålägg mm men saknade något sött. Då kom jag på det, en sådan sak jag ju faktiskt har redo i frysen och kanske då toppar min fryslista; mördegen.

En sådan där deg som utan några som helst problem kan frysas in och bakas på en gång.

På bara 20 minuter hade jag nybakade varma kakor att servera på mötet. Häpp, ibland kan jag trolla! Ja okej då, det är kanske inte de snyggaste kakorna du sett men det är väl ändå smaken som är det viktiga??? En mördegskaka är alltid en mördegskaka. Men… om du vill göra kungligt snygga mördegskakor då kollar du in DESSA.

Frysa in mördeg – redo för att bakas ut

Ingredienser
250 g smör
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker

Gör så här: Blanda mjöl och socker i en stor bunke och sen dela det rumsvarma smöret i mindre bitar och lägg i. Smula i hop degen och arbeta tills det blir en fast deg. Dela mördegen på mitten och forma dem till två smala cylindrar. Rulla in dem i plastpåsar och förslut. Frys in.

Sätt ugnen på 180°. Ta ut mördegen och lägg på skärbräda. Skär i skivor,  lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper med bra med luft rum om.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

De kan se lite skeva ut direkt från frysen men då de innehåller en generös mängd smör så brukar värmen i ugnen räta ut dem till runda kakor.

Jo, men det blev väl bra? Hemmabakade nygräddade goda kakor på nolltid.

Blommande pannkakor med pressade violer

Att lägga blommor på amerikanska pannkakor som gräddas – ja det är verkligen en av de där sakerna som tar lite tid, gör ingen större skillnad men är så himla kul. Man går den extra milen som det heter.

Kommer du ihåg de där violerna jag visade att jag plockade på valborg? Jag la dem i press och dagen efter, alltså lediga första maj, gjorde jag (mamman jobbar på att få pluspoäng) amerikanska pannkakor till lunch. Och där slängde (nä, fint placerade med viss möda) jag på några av dessa medan de gräddades på undersidan.

Mitt recept på amerikanska pannkakor hittar du HÄR.

Fina som de är att ha dekorera maten med, tex på en sallad eller strössla över ett kak-/bullfat.

Men också fina att pressa. Då får de dessutom en längre livslängd.

Jag lägger dem med ”ansiktet” nedåt på hushållspapper och trycker till lite lätt så de fläker ut sig. Sedan på med ett till lager hushållspapper och på med massa tunga böcker.

Det räcker bara med någon timma egentligen för dem att platta till sig. Här är de ett dygn senare.

Sedan när pannkakan gräddas lägger jag på blommorna.

Och när undersidan är gräddad, bubblor kommer upp och ovansidan inte är helt rinning vänder jag på allt.

Nu var mina violer ganska små så då blev ju dekortionen ganska liten men fin ändå tycker jag. Maffigt om man har stora, obesprutade, penséer på. Kanske kan räcka med en till och med?

Nu var det kanske bara jag i huset som gick igång på det här med blommorna. Familjen slukade pannkakorna utan att lägga någon större notis om mitt extrajobb. Men de är ju vana att jag håller på ha ha.

Motljus med smutsiga fönster men vackra blommor – allt jämnar ut sig

Jag gick ner i vardagsrummet och blev bländad av kvällssolen. Äntligen har de ljusa kvällarna kommit och vår stora funkisfönster gör sitt rätt jobb. Nu flödar ljuset in. Äntligen.

I motljuset så ser man tydligt hur jag INTE putsat fönstren på länge. Oh så himla jobbigt. Men sen så ser jag istället de vackra vinröda bladen från palettbladet och guldet i forsythiagrrenen jag plockat in från trädgården. Då såg jag inte smutsen längre och stannade vid den tanken. Det gäller att välja glädje har man ju hört ha ha.

Jag önskar dig en fin och förhoppningsvis en solig kväll.

Eko – tänker du på klimatet eller kroppen?

När ekologiska matvaror tog plats i butikerna för ganska många år sedan nu så tog jag emot det som att det var produkter odlat och framtaget på ett sådant naturligt sätt det var möjligt. Betegräset till korna var inte besprutat, odlingar gödslat med naturliga produkter, ägg från gårdar där hönorna fått naturlig föda osv. Allt ger varor som då är framtagna på så naturliga sätt som möjligt.

Jag ska erkänna att jag främst tänkte på att det ska smaka bättre, vara en bättre produkt och att bättre för hela det ekologiska systemet. Kanske att mina tankar gick mer och mer åt att det var bra för miljön, för klimatet än att det skulle ge mig naturliga produkter att stoppa i munnen.

Jag köper ekomjölk, -ägg, -grönsaker, fsc-märkt fisk, frigående grisar mm så ofta jag har möjlighet. För att jag vill göra rätt. Vara den som gör bra val för framtiden, vara klimatsmart. Men att ekoprodukter som ger mig en garanti om att jag inte får i mig kemikalier var inte min primära tanke. Jag är lite chockad över hur min tanke förflyttats från naturligt för min och familjens kroppars välmående till klimatets utveckling. Jag har helt klart blandat ihop päron med äpplen.

Jag skäms lite, jag ser mig som en medveten och upplyst person men med så många budskap om hur man ska välja så har klimatet tagit över fokus från ”fri från onaturliga ämnen”. Jag har köpt eko i stor utsträckning men av ”fel” anledning. Eller kanske båda är anledningar?

Detta blev jag varse när jag var bjuden på en eko-frukost av Clara Lidström aka Underbara Clara och Arla EKO på fina Malmgården på Söder.

Bakom höga rödmålade plank i Vitabergsparken finns malgården. En liten hemlig oas. Men eventet skulle vara i växthuset.

Brediv detta lilla röda torp. Som sagt, hemlig oas mitt i city.

En riktigt njutare till solkatt.

Så fint i växthuset.

Arla och Clara tog emot.

Och bjöd på frukost.

Samt föreläsning, presentation av hur ekologisk odling och produktion är i Sverige. Och hur förvånansvärt många som oroar sig för vad som finns i maten samtidigt som ekoförsäljningen minskar. Kanske det är fler som jag som tänkt eko som klimatsmart mer än bra för kroppen? Eller det faktum att i ekonomiskt svåra tider får eko stå tillbaka?

Allt på jorden är som ett kretslopp. Och som om av en händelse så skulle vi få göra varsitt kretslopp. Jag har visat det tidigare här på bloggen och du kan läsa om hur man gör HÄR.

Mitt lilla kretslopp. Kanske jag ska flytta över detta till en högre burk så de små kaffeplantorna kan få växa och ta för sig bättre.

Happy Helena som fått sol, trevliga och inspirerande samtal, god frukost och pyssla.

Kalligrafi & författarmingel

En rolig dag förra veckan med workshop på morgonen och författarmingel på kvällen. Hela kostcirkeln var med kan man säga.

Jag började dagen med att resa till Paris, ja det kändes i alla fall så där på boulevarden i solen, även kallad Karlavägen.

Inne i butiken Bookbinders var det uppbullat med frukost och skolbänkar. Det var fina Rim som var vår fröken för dagen.

Jag är inte ovan vid att använda pennor och att skriva men någon vidare handstil har jag aldrig haft. Jag har, när det behövts skrivas snyggt som namnlappar och skyltar, snarare ritat bokstäver. Varje bokstav för sig, inte haft något flöde i pennan. Kan man lära en gammal hund sitta?

Okej, lektion ett: lär dig grundformerna. Så det är alltså inte att skriva utan göra som jag gjort – att tänka på bokstävernas grundformer mer än bokstaven i sig.

Inte lätt att lära sig på nytt måste jag säga så detta kommer ta många lektioner men nu har jag fått med mig bra material att plugga med.

Något Rim är beviset på att man kan. ett intresse och hobby under mammaledigheten har nu gjort att hon har en ny karriär som kalligraf och illustratör. Hon är verkligen fantastisk.

Sedan var det hem för att jobba undan en massa och ladda om för kvällen. För då var det mingel på Sveavägen och hos Bonnier.

När jag åkte hemifrån var det spöregn och Råå gränsen till minusgrader så min våriga outfit fick bytas till en vintrig sådan. Väl på plats var det vår igen. Aprilväder!

Tajmade in Clara i hissen som kom ut med ballonger. Clara som jag haft nästan daglig kontakt med under senaste halvåret i samband med bokens lansering.

Fullt av författare och förlagsfolk. Den fest jag var bjuden på i somras var en större sak med formgivare, fotografer, översättare mm. Dvs alla som Bonnier jobbat/jobbade med under 2022/23. Nu ”bara” för författarna. Du kanske förstår hur tacksam och ödmjuk jag är över att få vara en av dessa.

Lite större och pampigare än min bokreleasefest jag hade i samma lokal, ha ha.

Stort tack alla vänner på Bonnier för en supertrevlig och generös fest.

Smörtaxar! Välkomna till familjen

Jag slänger ur mig en spaning – smörtaxen är för 2023 vad coronahunden var för 2020. Dukning är hetare än hetast och de gamla hederliga detaljerna får åter sitt ljus och plats på finbordet.

Ja i alla fall hemma hos mig. Jag har helt klart blivit en kennelägare och samlar på mig alla smörtaxar jag finner på loppis, second hand och online. 6 stycken söta små vovvingar har jag blivit mamma till och jag ser fram emot många trevliga middagar tillsammans.

Vad har man smörtaxar, eller smörhundar, till? Som namnet avslöjar så är det för smörkniven i dukningen att luta mot så den inte kladdar på tygduken under. Men jag tycker även att de ska få jobba som hållare till matpinnar vid asiatiska måltider. Där har man ofta små stenar eller keramikbalkar att lägga pinnarna på. Så man kan säga att jag har en två i en nu?

Ser ut som om den tar uppgiften på fullaste allvar. Benen spända, fast blick och stadig allvarlig svans. Ett sant proffs!

Här är senaste lilla tillskottet i min smörkennel. Älskar hur paketen från säljare på Tradera skickar sina paket. Nästan hela framsidan var täckt av frimärken. Roligaste som dimpa ner i vår brevlåda på evigheter.

Fint hur oxideringen av silvret gett dem olika pälsfärg. Älskar de med långa öron, jag vill bara gosa med dem ha ha.

Smörtaxar finns i massa olika varianter och sedan de som inte alls har formen av hundar men ändå heter smörtax/smörhund. Får se om jag även släpper in sådana i min nya samling. Mmmm… tveksam än så länge.

Valborg med plantering, punka & praktfullt firande

Det var ju mycket lyxigt med en långhelg, fantastiskt med en valborg på en söndag. Detta tackar vi för. Samt att själva valborg bjöd på ett helt fantastiskt vårväder. Nja inte så varmt som det var för ett tag sedan men himlen var så vackert blå och solen stark.

Vi började lugnt hemma i trädgården både två- och fyrbenta. Maken bortrest så jag och kidsen la upp en skön helg och Valborgsfirande hemmavid.

Jag hade tidigare i veckan köpt en liten humleplanta för jag har en dröm om en humlestång. Nu vet du som följer mig att jag inte har gröna fingrar och vurmar så där jättemycket om trädgårdsarbete men humlestång ska vara ett superenkelt. Jag hoppas de som säger så har rätt. Vi får se…

Är det ett fågelbad eller en kattbar? Både parter skulle nog säga att de är ägare till det men en part kan leva farligt om dessa båda möts om man så säger.

Trädgården är fullkomligt strösslad av lila violer just nu. Jag plockar för att pressa. Får se vad de ska få användas till.

Cykeltur som blev promenad

Det kan bli trångt hemma när alla bara skrotar runt i samma rum. Det bästa för att bryta detta är att ta sig ut och bort. Nu var vädret fantastiskt och vi har inte gjort någon cykeltur än så då kom jag med kommandot: ta fram era cyklar! Barnen försökte komma med några ”nej, det är för långt” men jag var benhård. Vi ska ut! Fika vid Kanaanbadet var vårt mål.

4 hjälmar letades fram, 4 cyklar tråcklades upp och däcken kollades. Lite tunt med luft i vissa hjul så första stoppet på cykelturen fick bli macken och cykelpumpen. De pumpar vi hade hemma gjorde inte jobbet tillräckligt.

Yngste sonens cykel visade sig faktiskt inte bara vara dåligt pumpat utan ha punka och tur då att hans gamla cykel med god vilje kunde funka för denna gång. Okej, vi testar igen. Nej, vid första metern exploderar äldste sonens däck. Punka nr två. Åh men åh!

Vi tog en promenad till Gateau vid Ängbyplan istället. Och det blev så mysigt. Trodde jag skulle få dra dem dit och locka/muta med fika men de verkade vara lättade över den inställda cykelturen så promenaden blev lättsam och full av skratt.

Föreställ dig fraset i detta bett. Happy Helena.

Mitt emot ligger Judarnskogen med det ganska nya utegymmet som barnen ville testa. Så många gånger och långa stunder jag stått med barnen vid lekplatser när de var små. Gunga barn i evigheter, stå och skydda vid klätterställningar och göra oändliga sandbakelser i sandlådor. Det var som att vara tillbaka till det fast på ett nytt sätt. Alla tre ville testa alla grejer och tipsa varann om hur man skulle göra. De ville aldrig gå. Jag ska erkänna att jag blev lite överraskad av detta faktiskt. Och varm i hjärtat att se hur kul de hade ihop. Det är inte helt givet.

Sedan tog vi en långsam promenad hem. Prata om allt vi såg. Jag njöt av varje sekund ihop med dem. Tänk att en promenad bara runt kvarteret i princip kunde ge så fina minnen och samtal.

”Det är en gullviva”. En rolig bild som var en olyckshändelse, att kameran bara gick av.

Flaggdag för kungen.

Sedan var det hem och ladda om för firandet som skulle vara vid badet. Ett klassiskt firande som sett likadant ut i alla år. Jag firade mina barndoms valborgar (säger man så?) här och även min mamma som bor i sitt barndsomhem. Så det är fjärde generationen som firar samma valborg.

På min tid var det kokkorv och kokosboll till försäljning, nu är det fullt ställ och show. Och detta såg vi fram emot.

Underbart väder skulle ge en fin kväll.

Lågt kvällsljus ge långa skuggor av mig och sönerna. Dottern hade redan dragit väg med kompisar.

Glad i hatten för valborg.

Det är alltid femteklassarna från vår skola som står för alla försäljning. Och de gör ett dunderjobb med all planering och fix. Förra året stod jag här och jobbade då dottern gick i 5.an. Bävar/längtar till 2025 då yngste sonen ska gå i femman.

Valborgsmiddagen serverad.

Fiskdamm. Är inte det det bästa ändå?

Vinst varje gång.

Fine sonen och kära mamma. Hon är alltid så stilig.

Lotteri är också en given del nu mer. Tyvärr ingen vinst.

Här drog vi vinstlott kan man säga. Så mycket gott med hembakat.

Villaföreningen hade bokat en kör med de hade bokat av i sista stund vilket gjorde att vårt firande skulle stå utan kör. SKANDAL. Det går ju bara inte. vad gör man? Jo man fråga alla närvarande om de som kan sångerna, gillar att sjunga komma upp och bli en del av en helt spontant skapad kör. Jag är så imponerad av hur det blev, en kör som aldrig övat ihop lyckades skapa en härlig valborgsstämning. Tack!

Femmorna har dessutom ansvaret att tända brasan med fackeltåg som avslutas vid brasan när facklorna slängs in.

Vårt områdes grönska består av av tallar och i vintras vid det stora snöfallet var det många tallar som bröts. En hel del av dessa verkade ha hamnat i brasan för röken från brasan blev vit och kraftig. Blött virke helt enkelt. Effektfullt som sjutton.

Tidigare år har det varit fyrverkerier men det har det slutats med av olika anledningar som hundar och miljö. Då är en häftig eldshow ett mycket bra alternativ.

Utöver själva firandet så är det sociala kanske det finaste med denna Valborg. Grannar umgås och samtalar som i ett enda stort mingelparty. Jag är så glad över alla fina människor jag lärt känna och deras barn som blivit mina barns kära vänner.

Sen gick jag och barnen hem för ett Marvel-maraton på tv. De blev en helt underbar valborg.

10-års jubileum! Vi har bott i vårt hus i hela 10 år

Tänk att det är 10 år sedan vi satte nycklarna i låset första gången till vårt älskade funkishus. Då jag har bloggat snart i 13 år så har många av er varit med ända sedan dess och kanske minns DETTA. När vi klev in i ett tomt stort hus och mötte de som skulle bli våra bästa room-mates; katterna Birger och Bernhard som ingick i husköpet.

Jag och maken föll som furor för huset på visningen och när budgivningen gick till oss fanns det ingen hejd på glädjen. Sedan under dessa år har vi sakta, sakta skapat vårt hem av detta fina hus. Trender har kommit och gått, barn har växt upp från krypa, vilja vara där föräldrarna är till att skapa sina egna rum och världar samt att vi känt hur våra liv rör sig ihop med huset. Vi har inte ändrat så mycket på själva inredningen, vi formar oss och vårt liv ihop med huset. Inte renoverat utan snarare satt vår prägel.

Det har en del med att göra att huset ligger i Södra Ängby som är kulturminnesskyddas och vi får inte ändra något på fasader, förändra utseendet. Invändigt är vi ägare och får göra ändringar men då de flesta som flyttar in här vurmar för funkis så är det inte en sådan god idé att ändra för mycket. Då tappar huset sin själ och värde skulle jag våga säga.

Men som sagt – prägel, det har varit viktigt då det är ju just vi som ska bo här. Få svängrum för våra önskningar och intressen samt stil.

När det går tio år och små, små ändringar görs under så lång tid så ser man dem inte. Som när någon klipper av sig sitt långa hår eller rakar sitt skägg man först inser hur mycket nån har låtit hår/skägg växa. När jag tittar på husprospektet och bilden på vårt matrum så blir jag nästan chockad. Jag hade helt glömt bort hur det såg ut på visningen. Det är inte mycket som är kvar i stil utöver ramen som arkitekturen då så klart och att rummet just används som matsal.

Ett ljust och fräscht matrum med stora fönster och plats för många.

Ett ombonat och mysigt matrum med stora fönster och plats för många. (Runt vårt bord med alla iläggsskivor har vi suttit 21 pers som mest.)

Ja det är samma möblering i stort på de två bilderna men i helt olika stil och sedan har vi adderat på ett skåp och drinkvagn. Jag tänker inte fråga vad du tycker om förändringen för det hör inte hit, ha ha. Det är vi som bor här som ska leva med det och känna oss som hemma.

Vi målade om 2015, se HÄR och inte ändrat det sedan dess. Jag skulle inte säga att jag är den som kanske är rädd för förändring och vill hålla kvar i något för sakens skull utan det är för att jag trivs så himla bra med färgen. Önskar inte byta.

Något jag är, i efterhand, väldigt glad över var den brand som startade i parkettgolvet när vi hyrde ut till filminspelning. Läs mer HÄR. Det gjorde att golvet behövde repareras på ett ställe och sedan då att hela golvet skulle lackas om, så det skulle hänga ihop. Att golvet blev mörkare har gjort så mycket för rummet.

10 år! Så mycket som vi upplevt och känt i detta hus. Vi flyttade in här med två små barn och fick vårt tredje. Vi blev med katter och massa grannar som blivit nära kära vänner. Jag tampas varje år med en trädgård som jag inte känner mig hemma med men älskar för den bestämmer själv. Jag drömmer om framtiden i huset och ser fram ytterligare 10. Vad har hänt då? Bor vi fortfarande alla här? Eller är det ett stort tomt hus utan barn… Vi får hänga med och se helt enkelt.

Formar smör – känner mig trendig

Jag var för ett tag sedan på en träff med olika personer som på ett eller annat sätt jobbar med mat och/eller trender och där skulle vi spana om framtiden. Alla skulle bidra med en spaning och dragning varpå det sedan fick bli diskussioner.

Alla närvarande spanade mycket utifrån sin synvinkel så som en kokboksformgivare pratade om stilar och bokomslag, en analytiker tittade på hushållsinköp och en receptkreatör berättade om vad som syns i sociala medier.

Jag som är en blandning av allt och främst en kreativ person och gärna plockar upp det som är av skapande natur, lite roligt och kreativt spanade på smör. Att smör är en av de produkter som med inflationen blivit jättedyrt och med det gått från en basvara att slösa med till en vara att njuta av. Eller inte alls längre servera som flera topprestauranger faktiskt har gjort.

Trender med smör:
• Butterboards
kom stort i höstas – dvs man breder ut smör på en bräda och sedan toppar med tex torkad frukt och doppar bröd i.
• Det görs eget smör som aldrig förr. En gammal teknik som nu fått nytt ljus.
• Man serverar smör vackert och hamnar mitt på bordet istället för undanskymt. Jag har här tidigare visat smörkulor och smör i ostronskal tex.

Nu ville jag testa att forma smör i en form som egentligen är gjord för marsipan…

En form i form av en kräfta. Då vi skulle äta räkor på min födelsedag tyckte jag det passade alldeles utmärkt med att göra mitt smörtest i kräftformen jag köpt second hand. Som sagt för marsipan men tycker det blev alla tiders med smör också.

”Mamma, vad är DET DÄR?” frågade alla barnen i kör. Ja, jag kan ju inte dirket bli förvånad när det ju står ost nära, inte helt klart att det är smör då kanske. Me uppmärksamhet, det fick den lilla smörkräftan i alla fall. Och jag kände mig mycket nöjd med mitt experiment. Detta ska göras om till kräftskivan, helt klart!

Forma smör i form

Man är ju så van att smöra formar när man ska baka något i dem men hur gör man när det är smör som ska formas? Jag tog det säkra före det osäkra och valde matolja och ett pudrigt täcke av potatismjöl.

Jag proppade båda sidor av formen med smör, tryckte ut ordentligt så alla vrår skulle bli fyllda. Tryckte ihop och la i frysen över natten.

När jag plockade ut formen ur frysen fick jag använda kökshandduken för formen var ju kallare än kallast. Glömde det där med att metall blir överj*ligt kallt. Jag öppnade försiktigt och pop – en hård smörkräfta trillade ut. Perfekt resultat.

Så kul att servera och garanterat överraskande.