Att göra en ballonbåge är inte svårt. Att pynta och dekorera till nyår kanske känns lite övermäktigt när man ju fortfarande har hemmet fullt av jul. Det blir lätt att fokus landar på matbordet där stor del av nyårsfirandet kommer att ske.
Men vad sägs om att låta gästerna få sig ett rejält festligt välkomnande med en gigantisk ballongbåge?
Har du gjort en ballongbåge förut? Det finns färdiga kit med ballonger i olika storlekar och speciella band att stick ner ballongänden genom men man kan också gör den helt själv med fiskelina. Se hur här:
Det är inget snack om att det är fest och nyårsfirande när dina gäster kliver in och får se en sådan här dekoration.
Att det blir rester efter jul är både en tuff kamp och ett alldeles, alldeles underbart jobb. När vi haft kalkonmiddagar på julafton märkte vi att det inte blev några rester för maten typ slickades rena från faten. Det klassiska svenska julbordet är, ska erkännas, svårt att bedöma mängden på. Men då jag ju bara älskar det klassiska julbordet är det för mig inga problem eller svårigheter att äta julmat i flera dagar.
Men, nu var det ju egentligen inte julmaten jag skule prata om utan de andra resterna. Julgodiset och julblommorna. Jag gör alltid förryckte julgodis. Inte hört någon klaga än så länge så just nu är det lördag varje dag i veckan så vi äter allt vi kan av godisbordet från julafton.
Det är ett tufft jobb men nån måste göra det. Jag tar en för laget kan man säga…
Min rocky road. Kan inte med ord säga hur god denna är!!! Receptet är än så länge bara i min julbok. Får lägga ut den här också. Till nästa år blir det nog för ingen vill väl ha den nu???
Sedan har vi julens alla vackra julblommor. De och granen är så klart med hela vägen fram till tjugondagknut och jag flyttar runt dem så de får lysa med all sin prakt.
Något jag misslyckades med hyacinterna i år. Inget snack om saken. Jag köpte hyacinter tidigt för fotograferingar jag hade och sedan när de blommat ut och jag skulle köpa nya var alla fina, du vet de där lite kraftigare, var slut. Bara små knoppar kvar som på inga vägar skulle vara utslagna till jul. Åh vad nedrigt. Att jag inte tajmade in dem bättre.
Köpte snitthyancinter 3 dagar innan jul men de han knappt slå ut. Inte utslagna fullt än faktiskt. Men för sjutton – julen fortsätter ju länge än så de får jag njuta av längre tänker då halvfulla glaset-Helena.
Varmrätt till nyår? Om du önskar inspiration för nyårsmeny så är en riktigt festlig varmrätt plankstek med duchessepotatis. Vem blir inte på festligt humör när en planka med den vackraste och godaste potatisen ställs framför en?
Den klassiska planksteken är med just potatis spritsad runt kanten som ugnsgratineras och sedan läggs en bit god kött på, en stekt halv varm tomat, stekt baconinlindad krispig haricot vertes och bearnaisesås i en liten dippskål. Där har du den!
Låt mig nu ta dig genom denna klassiska rätt i steg för steg. Vi ska börja med det viktigaste för den sätter skönheten på rätten:
Duchessepotatis
Ingredienser: 1 kg mjölig potatis, skalad 50 g smör 0,5 dl rapsolja 4 äggulor flingsalt
Gör så här: Koka potatisen i saltat vatten och pressa ner den i en bunke. Vänd i smör, rapsolja, äggulor och gör till en jämn smet. Smaka av med flingsalt.
Värm ugnen på övergrill till 250 grader. Lägg ner potatissmeten i en sprits och spritsa runt kanterna på plankan. Låt den förberedda plankan sedan stå och vänta medan allt annat tillagas; kött, sås, tomat, haricots vertes eller annat du vill ha på plankan. (mina tips längre ner)
Ställ plankan med duchessepotatisen i ugnen och grädda ca 8 minuter, tills potatisen fått fin gyllene färg. Ta ut den heta plankan och lägg på alla de övriga ingredienserna och servera genast.
Är du inte helt van vid att spritsa? Var inte orolig för här är det helheten som imponerar. Varje liten sväng behövs inte vara perfekt.
Om man känner sig nöjd och stolt när man tagit sig hela vägen runt? Svar ja.
Det är äggen i duchessepotatisen som ger fin färg på de skarpa vackra kanterna. Med vanligt mos blir inte potatisen så här klassiskt spritsat efter gräddningen.
Vilket kött ska man ha till plankstek? Jag mig veterligen så finns det ingen lag på detta. Inte ens att det måste vara kött för en bit grillad lax är ju minst lika lyxigt och gott. Men för att svara så ta det kött/protein du älskar och vill just ha när det är fest. Som en riktigt härlig bit oxfilé eller entrecote.
Den halverade tomaten ska steka på hög värme för att bli mjuk och varm. salta den skurna ytan innan den steks för god smak. Om du som jag älskar bearnaisesås så vill jag rekommendera att även krydda med dragon som är bearnaises-kryddan.
Vira in några färska eller lätt kokade haricots vert i en baconskiva och stek den lilla kärven runt om.
Choronsås! Ge din bearnaissås ett lyft med att blanda i brynt tomtpuré. Stek 3 msk tomtpuré så den blir rätt grynig och blanda sedan ner i bearnaisen – jag hade genvägat med färdig burk på 230 gram.
Julaftonen (så många bilder jag måste få upp och datorn krånglar men jag ska få upp dem!) förflöt med mycket glädje, mat och hemmaaktiviteter. Som sig bör och varit varje år när jag tittar tillbaka. En av de härligaste sakerna med en blogg är just att jag kan titta tillbaka och minnas.
Något jag också ser är att vi alltid tagit en promenad på juldagen. Inga konstigheter med det egentligen då hela julaftonen, bortsett från den varma buljongen vi dricker innan middagen ute i trädgården, sker inomhus. Att då dagen efter få sig en bit frisk luft, röra på sig och känna naturen är så välgörande. Här är 2020 på Djurgården och 2019 på Drottningholm. I år stannade vi hemma.
Och när det ligger ett litet vitt täcke dessutom på marken blir man ju så glad, så glad.
Inte helt utan kraftig protester från våra barn/tweenies kom vi ut. Bara efter några meter på vår promenad var barnen som skuttande kalvar. Det är bra att lägga i bakhuvudet och ha som målbild när man tjatar på dem varma kläder i en stökig hall…
Nerför backen, mot Mälaren och där som ett slag i magen mötas av denna vackra vy. Min meditation sker just här. Så tacksam över att ha detta ås nära hemmet.
Mosig och glad!
Med 13 minusgrader är det inte lätt att göra snöbollar men den lille var envis. Och lyckades!
Delvis frusen sjö med uppskottade skridskobanor. Detta hoppas vi får ligga kvar och nyttja under lovet nu.
Efter vår vända vände vi hemåt på ”utsiktsvägen” och välmående-kontot var påfyllt igen. Väl hemma blev det julmatsrester av bästa sort. Oj vad mycket gott vi hade i år. Ja ja, jag måste få upp bilderna och julaftonen nu!
Hej kära vän som tittar in här i julmyset. Jag vill skicka mina varmaste julhälsningar med en önskan om en god fortsättning på julen.
Som om min dator är precis som jag är hårddisken fylld. Jag har haft mitt livs roligaste och mest intensiva period med julboken Julprassel & decembermys och haft mitt mål inställt på att ta ledigt i jul. Ska bli slappa dagar med familjen.
Samtidigt är jag, ska erkännas, rätt mör i huvudet. Det har varit mycket intryck, deadlines, leveranser och förfrågningar så jag har inte hunnit med att ta pauser och återhämtning. Samtidigt som på det privata planet varit skolavslutningar, klassförsäljningar, aktivitetsavslutningar och -uppvisningar, vänträffar mm. Mitt hjärnkontor ska nu få vila.
Är det inte då väldigt intressant att min dator säger exakt samma sak. Jag försöker få upp bilder i Photoshop för att formatera om och lägga upp på här på bloggen men jag får upp ”åtgärden kan inte genomföras för det virtuella minnet är fullt”. Dvs min dators hårddisk pallar inte mer. Jag måste rensa. Mitt fysiska jag och mitt digitala jag ska ta jullov.
Jag gjorde mig en vacker julstärnekrans/diadem till julafton som jag på instagram kunde visa en beskrivningsfilm med då jag filmade med mobilen. Hade tänkt lägga ut en steg-för-steg här men icke, och inte nu heller med bilder från julafton. ”Fattar du inte – det virtuella minnet är fullt” skulle datorn kunna skrika åt mig.
Med denna enda framkämpade bild med rensning av typ 1000 bilder säger jag GOD JUL! Resten får jag lägga upp när både den digitala och den fysiska hårddisken är rensad och mottaglig för nytt. Instagram funkar då mobilen, än så länge verkar pigg och fräsch i minnet.
Nä man kliver in hemma hos mig ska man inte gå miste om vilken högtid som nu råder! Så vill jag det ska kännas. Det ska vara mycket pynt och stämning redan i hallen så de som kommer hit ska komma i stämning på en gång. Och hallen kan också ge sken av att hela hemmet är pyntat och i ordning Lite lur är väl på sin plats. Mer om det längre ner.
Och vad ger snabbt julstämning? Jo girlanger! Långa långa pappgirlanger som jag gjorde till min releasefest fick nu hängas upp i hallen.
Stjärnlampan köpte jag i Berlin för många år sedan. Den är så vacker och ger ett sådant varmt gult sken.
Det är verkligen ett sådant där pyssel alla kan göra då alla har papper hemma och enkelheten är perfekt för även den mest motsträvige pysslaren. Svårt att veta när man ska stoppa bara – så kul att göra riktigt långa girlanger.
Prova så ska du se. Dit hem blir på en gång rejält pyntat.
Och de rönnbärsgirlanger jag gjorde i höstas kom också upp är i hallen. Fint med det röda mot det gröna.
Denna platta smällkaramell gjorde jag för flera år sedan men den håller sig fint och får hänga med så länge den pallar.
Ja, det var en liten tur i min hall. I övriga hemmet är det ett smärre kaos men det är ju precis så det ska vara. Julen är en stökig tid, så är det. Midsommar kan ske utomhus så där kan hemmet få vara i fred men nu, nu ska allt ske inomhus och i exakt ALLA rum.
Vår diskmaskin dog i våras – precis när jag skulle göra allt material till min bok. Ingen bra tajming. Ny fick köpas och installatörer kom. Bara det att nu verkar den där diskmaskinen ha installerats fel och läckt vatten i över ett halvår så vi har en vattenskada i köket. Då det är ett försäkringsärende så får vi inte använda maskinen. Pga av en bugg i systemet hos försäkringsbolaget har allt stått still och vi är snart inne på vår tredje månad utan diskmaskin. Laga mat och baka för jul till 18 pers utan diskmaskin – inte min högsta dröm!
Jag har aldrig hört någon säga ”Det var en sådan härlig jul för det var så städat och rent överallt” eller hur??! Med dimrade lampor och 18 pers i huset kommer ingen märka varken dammråttorna eller om det var dammsuget och skurat överallt. Låt julen ske, städningen, disken och ordningen får vänta.
Du kanske också har sett att man kan köpa specifika tåg på rund räls att ha runt granen? Jag tänkte ju då – sån kan jag göra själv! ”Oj mamma, det där tåget var längesen vi lekte med” sa sonen. Den som spar hon har!
Leksaker som varit högt älskade börjar kännas barnsliga och hamnar i lådor i garderoberna. Barnasinnet ska sent lämna denna kropp Underbart – nu har jag fått mig en Polarexpress jag med! När barnen slutat leka med sitt tåg tar mamman över.
det liksom högg till i mig när jag hörde tågets tuffande. Ett ljud jag höre dagligen förr men det är många år sedan. Jösses vad tiden går fort insåg jag.
Men nu fick det alltså komma till liv igen. Barnen blev riktigt förtjusta. Inte så de ville leka men jag tror deras minnen kom till liv igen. Bar det är värt mycket.
Så om du har barn som leker eller lekt med tåg Och har räls kvar hemma – gör ett tåg runt granen och strunta i att köpa de där nya.
Samma röda julduk sedan 2012 åker fram likväl min pappas mormors röda träljusstakar från 1850-talet som överlevt många farliga brandövningar. När det är julafton är det alltid samma röda dukning hos mig. Det fullkomligt osar av julafton med dessa två komponenter. Sedan kan övriga detaljer som glas, blommor och servetter ändras år från år. Det är något, precis som med Kalle Anka och julstrumporna, att hålla fast vid och skapa vår tradition. Duken var dyr men en investering att leva med länge.
Som barn hade vi också en och samma duk år från år och mamma satte fram just dessa ljusstakar. Så vackert och alldeles underbart juligt. Men sen kunde det vara så att vi inte satt vid bordet faktiskt. Där satte sig mamma, pappa och morfar medan jag och mina tre bröder fick sitta var vi ville. Jag gjorde något som min pappa kallade “myshörnan”. Jag la en kökshandduk på golvet i ett hörne av köket och la mig på golvet och åt köttbullar, prinskorv och skinka. En bror satt vid den funkisutdragna skärbrädan, en annan vid själva julbordet. Så kan man också göra den bästa av jular.
Vi var sju personer mina första jular och då kunde man just sitta lite överallt. Nu i vuxen ålder med egen familj är vi betydligt fler och en mer ordnad sittning är på sin plats om man får säga så.
Det som är nytt för i år är mitt nya egendesignade porslin. Ja du vet väl att jag designat en hel julservis??? Du kan se den HÄR.
Och till den har jag mina jultallrikar jag samlar på som silltallrikar. Du kan läsa om min samling HÄR. Eller – de där tallrikarna har jag även till godisbordet och ostarna efter middagen. De är så många nu, tallrikarna alltså, så jag har dem till allt där behövs en liten assiett.
Men, för vår blir det lite annorlunda med de blå tallrikarna – jag har samlat så att nästan alla i släkten har sitt egna år. Det är ju årstallrikar så varje tallrik har sitt årtal och då får familjen helt enkelt leta upp sitt år. Det är faktiskt bara två i min släkt som är födda på samma år. Kul va??!
Dessa bilder tog jag tidigare i höstas när jag hade reportagefotografering här för Leva & Bo och hela hemmet var pyntat och uppdukat. Det enda som kommer skilja till fredagen uppdukande är att det kommer vara röda anemoner i små vaser på bordet samt att vi blir 18 pers. Långbordet ska upp alltså!
Bråda dagar innan jul – då kanske några snabba tips på paketinslagningar kan vara en god idé?!
I går mose var jag i Nyhetsmorgon och gav några tips. Jag slår in årets julklapp på snyggast sätt, ger det absolut enklaste och snabbaste inslagningstipset och ger en gammal klassiker en modern touch. Samt några tips på dukningar med loppisporslin och/eller av det du har hemma.