Startar Gotlandsveckan på Stelor

Äntligen på ön! Så härligt att få en sista semestervecka här på Gotland. Landade rätt in hos våra kära vänner i Västergarn. En blåsig överfart tog inte slut på våra krafter utan tvärt om var det fullt ös.

Efter en mycket god middag hos dem tog vi oss, precis som förra gången, till Stelor ner för vägen.

Alltid en boll med tycker lillkillen.

In i ladan där det spelades blue grass för full styrka.

Bäst var låtarna med sång på gotländska. Visst, blue grass är en amerikansk musikstil men det blev verkligen trovärdiga texter och med mer känsla när de sjöngs på gotländska. Mer sånt!

Kanske att det inte var en konsert kidsen jublade över men…

… glass jublas det alltid för!

Lilla Meja, väntar tålmodigt.

Lokal gin med lokal tonic. Tror jag i alla fall att det var. Väldigt gott var det hur som helst.

Helena ute på galej!

Några låtar till sen var det hem igen. Då var var alla två- och fyrbenta besökare nöjda.

Levande ljus – sånt jag kan längta efter till hösten, kom jag på mig själv att tänka. Nä nä, inte sånt än. Först mer sommar. Men allra närmst: sova!

Nu drar vi till Gotland för sista semesterveckan

Sommaren är inte slut bara för att semestern är slut. Det är något jag kämpar med att övertala mig. Lätt att börja tänka höst bara för att höstterminen startar. Jag blir bättre och bättre för varje år.

Men, för mig är det inte riktigt så utan semestern fortsätter på en av de somrigaste öarna: Gotland. Ska bli härligt med att få träffa vänner och familj, uppleva både den sydligaste delen och den norra.

Jag träffade min karl 1999 och det är närapå  varje år sedan dess vi besökt ön på sommaren och med det har jag också några saker jag alltid längtar efter. I år extra mycket då det blev en paus förra året för pandemin.

Gotländska måsten varje sommar

Här är de saker jag längtar mest efter:

Långa frukostar utomhus med svalor och humlesurr som enda ljud. Kanske att en häst galopperar förbi på grusvägen bredvid huset men annars så rasande tyst på mornarna.

Det magiska ljuset. Kalkstenar, kalkstränder, kalkvägar och stora himlar.

Färger. Eller få färger. Blir alltid så inspirerad av de starka punktfärgerna på husen.

Vatten i alla riktningar. Okej, Gotland är inte som Koster där man vandrar runt på en eftermiddag utan en väldigt stor ö men ändå att man vaknar och känner vindens riktning och det ger om man tar västliga eller östliga stränder.

Beachlife! Ensam på en kalkstensstrand, vid ett kalkbrott likt en pool eller med ett folkhav på långa sandstränder. Allt funkar!

Tid tillsammans. Här är det som sagt lugnt och allt tar sin tid. Mycket att upptäcka hos varann och i naturen.

”Middag bakom ladan” är nog banne mig den finaste uteserveringen. Så lyxigt att få besöka svärisarna här.

Var 15.e minut ändrar den skepnad.

Handla lojakt, äta lokalt. Saffranspannkaka minst en gång. Recept HÄR.

Att få lufta sig. Som sist på Stelor till exempel. Känns lite overkligt att saker och ting nästan är tillbaka till förr. Med planering och bokningar så kan vi nog få till lite restaurangbesök.

Ja detta är bara några saker jag längtar efter. Det är så mycket mer. Vi får se vad det blir. Först ut ska vi träffa kära vänner och bo i deras härliga hus. Bara det; att kunna ses hemma hos vänner. Det är ju magiskt!

Vi firar världens finaste 85-åriga mamma

Mamma fyller 85 och det ska vi fira! I vår trädgård samlade vi merparten av vår familj, 14 av 18. Jag och mina tre bröder skapade en trevlig och ostressad dag. Viktigt att få tid med mamma, jag har skrivit mer HÄR.

När vi började planera för detta kalas, som skulle bli vår present till mamma, insåg vi att förberedelsetiden var det svårast. Alla skulle komma från olika håll, vara på resande fot mer eller mindre så här var planering A och O.

Fokus på att umgås, ha tid för varann och kunna ha långa samtal. Mindre tid på att laga mat och fixa alltså. Det gav att vi köpte smörgåstårta och prinsesstårta från butiken. Ingen blev fast vid grill eller spis.

Lyxig och matig. Och med flaggor blir det extra kalasigt. Inser att det är bara vid födelsedagar och midsommar mina träflaggor kommer fram.

Drycken föreslog jag att alla syskon skulle ta med sig en välfkyld flaska Rotari. Och sedan hade vi den lokalinköpta kullamusten också.

Efterlängtat kusinhäng.

Så klart flaggspelen var med. Bara att hänga upp precis överallt och vips har jag gjort ett kalas.

Snyggaste, piggaste och mest spännande 85-åringen i bygden!

En riktig cool katt!

Jag hade dukat vid bordet men solen hamnade precis där och var för stark så det blev en picknick i skuggan på berget istället.

Kanske att det blev ännu mysigare faktiskt. Som sagt – det skulle vara ett avslappnat och en kul dag och att sitta lite överallt är ju kuligast!

Efter den matiga smörgåstårtan var ingen direkt sugen eller hungrig på prinsesstårta så en promenad till stranden skulle få fart på oss tänkte jag.

Det blev inte bara promenad – det blev bad. Brorsorna, brorsöner, brorsdotter, svägerska och jag slängde oss i. De som inte hade haft vett att ta med sig badkläder badade i kallingar. Går ju bra det med.

Nedsvalkade och med mer energi promenerade vi hem igen.

På tork som på ett landställe typ.

”Grattis kära mamma” följt av sång och hurra.

Sen ville alla ha tårta. Två tårtor slukades på nolltid.

Och nu ville vi sitta vid bordet.

Kära mamma! Så glad över att jag fick fira dig på allra bästa sätt. Det blev en dag vi alltid kommer att minnas med stora leenden. GRATTIS!!!

Nu drar vår sommarresa vidare österut – mot Gotland. En sista vecka att njuta av lata dagar. Återkommer alltså från ön.

Göra egen citronyoghurt – som man minns den

Minns du citronyoghurten som fanns förr? När jag var liten fanns smaksatt yoghurt endast i  små plastbyttor och smakerna var jordgubb, skogsbär och citron. Lyckan när mamma packat ner en sådan vid utflykter till exempel. Min favorit var citron och när sedan yoghurt blev mer vanligt och populärt hamnade de så småningom på stora tetror. Av någon outgrundlig anledning föll citron bort.

Utomlands finns citronyoghurt oftare än vad jag sett här hemma från andra varumärken så på tex greklandsresor har jag suktat och letat. Dock inte med samma smak och konsistens som jag minns det.

Men nu tänkte jag försöka göra egen citronyoghurt. Borde väl gå?, tänkte jag. Och tänk – det gjorde det!

Jag gjorde det första gången i Skåne till jordgubbar och den efterrätten jag visade. En pangkombo med bär men hemma här gjorde jag det till frukost. Mums så gott!

Göra egen citronyoghurt

Ingredienser:
1 liter grekisk naturell yoghurt, fetthalt 10%
160 g lemoncurd (halv burk)
ev citronzest

Gör så här: Ta 2 dl av yoghurten i en bunke ihop med 160 g lemoncurd och vispa ihop med elvisp. Lemoncurden ska blandas väl med yoghurten. Klicka sedan i resten av yoghurten och blanda väl. Önskas mer sting av citron kan du riva citronzest över. Antingen i hela blandningen eller vid servering.

Ja detta har klart blivit sommarens favorit. Mild, söt och krämig. Gott till frukost men även som efterrätt med bär som sagt. Ska helt klart ta med mig denna in i sensommaren också.

Konro, japansk bordsgrill, jobbar i trädgården

Vi är hemma en sväng för att fira mamma imorgon och en av mina bröder bor hos oss. Med honom och hans familj gjorde vi en härlig sommarmiddag som blev en blandning mellan Japan och Grekland.

Maken fick av kollegor i 50-årspresent en Konrogrill. (hans kalas HÄR) Alltså Konro – en japansk bordsgrill. En perfekt present till honom. Och som jag också njuter av.

En låda av sten att ha på bordet och med en speciell sorts kol som inte ryker så mycket. kolet är sjukt tungt och med hög densitet. Väldigt speciellt.

Grillarna finns i alla möjliga storlekar – har sett en som typ är för EN korv, ha ha.

Ok, japansk grill men varför grekisk middag då? Jo, jag som suktar så efter Grekland hade köpt grekiskt öl och svägerska gjorde en magisk sallad på fetaost, vattenmelon och jordgubbar. Så gott med det söta, friska och salta ihop.

Brorsan och svägerskan gjorde dessutom goda ”biffar” av rödkål. Stekta hela tjocka skivor av kål.

Och jag som bara älskar måltider där det händer saker så som taco, fondue, sukiyaki mm älskar detta sätt att laga och äta. Att grilla tillsammans PÅ bordet.

Om nu sommarkvällen inte är så varm så kan man ju värma sig runt grillen också.

Vilka färger min tallrik bjöd på!

I köket låg några nektariner och blev inte yngre samt att grillen efter middagen var fortfarande perfekt – det blev grillade nektariner med olika sorters julgodis till efterrätt. Jo du läste rätt; julgodis. Efter julboksfotograferingarna så är frysen fylld av knäck, kola, fudge mm. Mums med julgodis mitt i sommaren faktiskt.

Nu är det ladda om för 85-årskalas!

Mellanlandar hemma med kattmys, solnedgång & ost

Hej då Skåne och hej hej Stockholm! Vi brukar vanligtvis vara ute på sommarresa på västkusten och Skåne för att sedan fara över hela landet och ta färjan till Gotland. Så har vi haft det några år men i år tar vi en mellanlandning hemma mitt i vår turné.

Min kära mamma fyller nämligen 85 jordsnurr och det ska hela släkten fira med pompa och ståt hemma hos oss.

Lite märkligt ändå att plötsligt se massa hus och myller från att ha levt på ö utan bilar och sedan i Skåne med milsvida fält runt mig.

Ett mycket efterlängtat möte från båda parter. Vår fine goe Birger visade tydligt att han längtat efter oss.

Den lille nosgosen.

I vårt hus hade min mellanstorebror med fru och barn redan tagit plats. Kändes härligt att komma hem till ett inte så igenstängt hem faktiskt. Full kyl och öppna armar. Så borde man alltid få komma hem.

Vi hade ätit på vägen men suttit still i 6 timmar så en kvällspromenad ner till vår strand var bra.

Återigen konstig känsla; från hav med horisont till Mälarens sakta vågskvalp.

Hemma igen dukade vi upp en härlig ost- och charkbricka.

Vi blir bara hemma några dagar så egentligen ingen idé att packa upp men tvätta lakan, badlakan och badkläder är nog en bra idé.

Imorgon blir det att se över trädgården – hur mycket har rådjuren ätit upp och värmen tagit?

Firat på Garage Bar i Höganäs sista kvällen

En kväll på stan! Det fick maken av sin bror med tjej i födelsedagspresent i våras och ikväll skulle det ske. Vi hade bokat bord på Garage Bar, ett av de där ställena som ligger bakom Magasin 36 jag skrev om tidigare. Jag var kanske extra spänd för jag inte varit där tidigare till skillnad från de andra.

Precis som Holy Smoke, se besöket HÄR, är det något av en biker-stil över stället. Amerikanskt i både meny och inredning.

Jag blev väldigt inspirerad av glasväggarna av vad jag tror är gamla växthusväggar. Och det här med kulörta kulor – alltid en god idé.

Som en amerikansk diner eller kanske snarare en vägkrog.

Med de höga trädstammarna och höga trädkronor kändes det nästan som palmer runt oss.

Phu vilken tur att vi lämnat barnen hemma med farmor, ha ha.

Vi blev placerade vid vårt bord utomhus och beställde snabbt nachos and drinks.

Vi gjorde det enkelt för oss och tog erbjudandet om en burgare med tillhörande öl.

Coolt med egenbrandad öl.

var lika gott som det ser ut. Eller ännu godare faktiskt.

Mätta som få flyttade vi oss till fåtöljerna i vinbaren.

Och där blev vi kvar.

Så trevligt och gott. Härligt och läckert. Och grymt bra musik i högtalarna. Vi lyckades tyvärr tajma in dagen utan spelning för det hade det varit kvällen innan och skulle vara efter. Men kanske lika bra. Vi fick ro att prata utan avbrott av varken gitarrsolon eller barn.

Detta var vår sista kväll på vår västkust- och skåneresa. Känns som evigheter sedan vi var på Koster. Nu ska vi hem en vända för att träffa min familj. Min älskade mamma fyller nämligen 85!

Kullamust, saluhallen & Magasin 36

När vi var på väg till Skåne hade barnen ett krav – vi måste till Kullamust. Förr året när vi var i Skåne kom vi tyvärr dit den dagen de hade stängt så i år skulle vi absolut dit. För deras must är den godaste och för barnen har det blivit en riktig sommarsmak.

Att fylla en låda med 12 flaskor av olika sorters must är lite som att plocka smågodis.

Sedan finns det ett kafé för den som vill fika.

Vi åkte vidare för vi skulle spana in Höganäs nyaste nya. Fast gamla.

Magasin 36 och Höganäs saluhall var ett riktigt lyft för hela bygden när det öppnade. Ryktet om den ombyggda lokalen hade spridit sig långt över landet och alla skulle dit. Se mitt första inlägg från 2013 HÄR. Nu under pandemin har det dock varit skralt med folk så till den milda grad att den gick i konkurs. Det gjordes omstart och hallen byggdes om och öppnade igen nyligen.

Ut åkte många av de diversebutiker och in med lite mer kvalitet kanske man skulle våga sig på att säga. Själva saluhallen har blivit mindre och mer stapelvaror än färskvaror. Charkdisken är dock kvar med lokalproducerade varor och på-plats-gjord korv.

Bakom Magasin 36 och saluhallen finns flertalet restauranger och ett härligt håll-i-gång för att uttrycka mig gammalmodigt.

Dit ska vi senare. Återkommer med rapport från det. Dags att ta på sig mascara och ge sig ut på stan alltså.

Holy Smoke – alltid en vinstlott

Vissa saker utvecklas och förändras, andra saker utvecklas och förbättras. Jag skulle vilja hävda att Holy Smoke BBQ är ett sådant där ställe som behållit sin själ och växt.

När maken var pappaledig och var med alla barnen i Skåne 2015 var de på det nyöppnade Holy Smoke och rapporterade hem om något enastående. Det lät nästan som maken blivit religös då hans berättelse var så sprudlande och engagerad. Jag var så lockad och nyfiken när jag klev in där första gången som du kan se HÄR.

Samma grund finns där men nu mer tillrättalagt, massa fler bord, stor butik, kokböcker och merchandise men som sagt – samma härliga generösa känsla.

Och känslan av bikerställe i amerikanska södern finns där.

Köttet röks alltså i sådan här stora rökbussar eller vad man kan kalla det. Så det är inte grill över öppen eld.

”Jo så här förstår du, så här lagas maten och…” 

Ordning i köket

Menyn har också utökats rejält. Åh jag blir hungrig igen nu.

Älskar den här råa inredningen.

Vet inte om det är pandemin eller vad men den alltid så generösa marsmallowsgrillningen för barn här vid elden var borta.

”Ta lite av allt möjligt men glöm inte majsen” sa jag till maken när jag letade bord och han ställde sig i kön.

Bäst utan protest.

Årets souvenir och lillkillens sommarpresent. Vi har sagt att barnen får välja en grej under vår resa vi köper åt dem. Lite olika strategi här; storebror som är lite mer eftertänksam sparar alltid på möjligheten så det har inte sällan slutat med att han inte valt något. Lillkillen däremot hugger snabbt.

Störst och minst.

Sjukt mätt och matlycklig samt full av inspiration. En majsrätt jag åt vill jag testa att göra själv.

Naturum längst ut & upp på Kullahalvön

När vädret inte bjuder upp till bad finns det massor annat att göra. Här i västra Skåne, vid Kullahalvön kryllar det av saker.

Vi tog oss till Naturum längst ut på Kullen. Och det är även upp då man kommer ut på en fantastik avsats med milsvid utsikt.

Nu behöver man ju egentligen inte gå till ett visst ställe, till ett specifikt hus för att ta del av naturen men det är ju väldigt härligt och intressant att få en massa matnyttig information. Speciellt information om den lokala naturen.

Förra året var vi på Naturum på Koster. Mycket intressant och uppskattat av barnen.

Inte stort men det gav många samtal om olika fåglar.

Sedan är ju som sagt den härliga omgivningen och utsikten den stora grejen. Mäktig är nog ordet jag letar efter.

För de utan höjdskräck kan en liten promenad upp i fyrtornet vara en idé.

För mig räckte det med att stanna på fast mark för att känna mig som en fågel.

I vattnet nedanför lever det tumlare och tidigare år har maken och barnen åkt på tumlarsafari i Naturums regi här.

Vägen man åker dit heter Italienska vägen och det måste ha att göra med att vägen slingrar sig längs med Kullen och ger en sådan där Medelhavsliknande utsikt. Man ser den bäst på vägen ner igen.

Vi var nu hungriga på lunch och varje år ska det vara minst ett besök på Holy Smoke. Så lägligt att det då låg mellan Kullen och hemmet då… Återkommer med det.