Jag tror inte jag är ensam om att slås av hur fantastiskt det är att bo i ett land med så tydliga årstider, temperaturskillnader och skiftningar. När man är mitt uppe i den varmaste sommaren och svetten rinner och man söker skugga likt en vampyr som skyr solen är det svårt att föreställa sig hur det att inom bara några månader ha lager på lager, frysa händer och fötter till isbitar och nästippen bli stel.
Jag tror jag tjatar hål i huvudet på barnen just nu: ”är det inte fantastiskt – bara nyss gick vi här i badkläder och flipflops och nu åker vi pulka på samma ställe!?”
Vinter vs Sommar – båda vinner
Ja men kolla bara här:
Här är trappan ner till vår badstrand. Det går knappt att gå där nu för snön har liksom trollat bort trappstegen så det är snarare en rutschkana. isen ligger tjock på Mälaren och skridskobanor har skottats fram av glada grannar.
Samma trappa en dag i sena augusti. Den årliga metarkvällen kvällen innan skolstarten. Varm kväll som inte kräver mer än shorts och t-shirt. Snart är vi där.
Här är från första dagen snön föll i år. Då trodde vi det inte skulle bli så mycket mer än så här, var rätt nöjda redan då. Nu ligger snön nästan knähög. Vägen mot stranden även detta.
Samma vägstumpen en annan metarkväll (det ser man på att lillkillen vuxit några decimeter från förra bilden.) Brunbrända sommarlovsben och solblekta kalufser.
Vår trädgård är nu gömt i ett tjockt täcke, slumrar fint i några månader för att sen…
… bli vår gröna yviga oas. Det är fantastiskt när man tänker på det, elle hur??!!
Så vad vill jag säga med detta? Jo, det är skittider nu! Nej jag menar inte att det är dåligt med snö och vinter, utan det är skit att vi inte kan ses, pandemin håller oss ifrån varann och stänger in oss. Men snart, mycket snart kommer det varma ljusa tider igen och vi kan då ses nästan som vanligt utomhus. Kanske att alla fått vaccin och kan leva som vanligt, det vet vi inte, men det vi garanterat vet är att det blir snart sommar. Det känns fint.
Söker du tips för Alla Hjärtans Dag pyssel? Då har du kommit rätt! Här har jag samlat allt pyssel jag har till Alla Hjärtans Dag.
Tips Alla Hjärtans Dag pyssel
Det har blivit en hel del genom åren och det är så kul att få ha veta att det jag inspirerat till har kommit till liv i olika hem över vårt land. Du kanske hittar något nytt nu eller bli påmind om något.
Börjar med det pyssel som blivit egna favoritpyssel och det som fått mest spridning världen över på olika bloggar och Pinterest. Se inlägget HÄR med beskrivning i steg-för-steg.
Och apropå hjärtgirlanger så är även denna underbar. Ett kul pyssel som även små pysslare kan gör helt på egen hand. Läs mer HÄR.
Smakrika hjärtan av röd paprika och färdig pizzadeg. Läs mer HÄR.
Ge bort en söt blomma! Av pappershjärtan och en godisklubba får du en fin blomma, se beskrivning HÄR.
Cheesecake älskar väl alla? Gör den extra kärleksfull med jordgubbshjärtan. Läs receptet HÄR.
Söta små kakor i dubbel bemärkelse. Se receptet HÄR.
Om det är något man vill till Valentines Day så är det väl att få träffa sitt hjärtas kär. Gärna över en bit god mat. Gör denna superenkla dukning. Kan du knepet? Se mer HÄR.
Pimpa upp din hjärtliga drink med små ätliga hjärtan. Se mer HÄR.
Ta fram papper och sax och börja klipp ett kärlekskort. Se mer HÄR.
avsett vad man tycker om pärlpyssel så blir det väldigt fint som hjärtan. Läs mer HÄR.
Har du inga bra vaser till en hjärtlig dukning? Då kan du skapa dem med garn. Läs mer HÄR.
Klipp till vackra tårtpapper. Eller ha flera som bordsdekoration över hela bordet. Läs mer HÄR.
Ett roligt drag-kort. Se mer och ladda ner gratis HÄR.
Och denna roliga rebus (eller vad man nu ska kalla det) kan d också ladda ner HÄR.
Jag hoppas det var något som fick dig inspirerad. Och du följer väl mig på Instagram (@helenalyth.se) för där lägger jag upp både det ena och det andra. Och där är det jag som oftast får kommentarer och frågor som jag svarar på. Ses även där hoppas jag!
Vem vill inte ha ett kärleksbrev??!! Speciellt när det är ett kärleksbrev av smördeg – vem kan motstå ett sådant?
Jag och lillkillen blev ensamma hemma igår på förmiddagen och vad är bästa sysslan när man inte har nått att gör? Baka så klart! Då Alla Hjärtans Dag är inom snar framtid så föll valet på att testa enkla smördegsbakelser med sylt formade som små kuvert. Något jag aldrig gjort så det var kul både för mig och sonen. Nu är ju smördeg världens bästa grej för vad man än gör så blir resultatet succé. vad kan gå fel med smördeg liksom.
Ja men du ser ju, här är vi sekunderna innan vi åt upp dem. Blev supergoda. Och med färska bär och glas blev de perfekta!
Jag kallar honom lillkillen för att han är vår yngste men snart så är han inte så liten längre. Jösses vad tiden flyr. Kolla HÄR bara, börjar ju gråta nu. Bäst att ta vara på alla stunder man kan för att göra saker ihop.
Tålamod som vatten på en gås. Så bra med smördeg då! ja du vet ju hur jag gillar genvägar eller hur?! Färsk smördeg, rulla ut, skär till, fyll och skjuts in i ugnen. Klart! När, jag ska ge en bättre beskrivning…
Kärleksbrev av smördeg
Ingredienser:
Smördegsplattor eller rulle
Sylt med så hög frukt-/bärhalt som möjligt
1 Ägg
Glass och bär till servering
Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Rulla ut färsk smördeg eller kavla ut den något tinade smördegen i plattor. Skär till kvadrater och lägg på plåt med bakplåtspapper. Lägg så att fyrkanten har spetsen mot dig och lägg sylt i mitten. (Rekommenderar sylt med hög bärhalt för annars rinner sylten ut ur kuvertet under gräddning) Vik in höger och vänster kant mot mitten och vik sedan den undre fliken upp och över. Om du vill stansar/ skär du ut ett hjärta i mördeg och lägger på mitten.
Slå samman ett ägg i skål med en gaffel och pensla på alla ytor utan sylt. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter, tills hela smördegskuvertet har fått gyllene färg och puffat upp.
Servera med extra bär och glass.
Hurra för smördeg! Så enkelt att jobba med och det blir alltid så himla bra.
Så klart går det lilla kuvertet att servera utan färska bär men det blir väldigt vackert och friskt gott ihop med sylten.
Kan vara det sötaste kärleksbrevet jag har fått, ha ha. När fick man riktigt kärleksbrev senast förresten? Förra seklet tror jag… Men när skickade jag ett själv kan jag ju också fundera på. Det måste det bli bättring på.
Äntligen börjar Melodifestivalen, eller Mello som ju alla kallar det. Jag kan säga att det är precis detta vi behöver nu när typ allt annat är grått, tråkigt och stängt – att få mysa hemma och njuta av en riktig show. Live! Ja, inte trycka på play senare, eller spola fram – det är något som sker nu och något vi kan förenas runt.
Jag vet inte om det är genetiskt eller ett socialt arv men våra tre barn är så pepp så man skulle kunna tro att det är julafton på lördag. ”Vad ska vi äta för middag? ska vi rösta var för sig eller tillsammans? vem tror du vinner?” Många frågor och funderingar.
En oväntat bra film – Fire Saga
Nu är det ju en bit kvar till Eurovision men det är ju lätt att man också tänker på nästa steg och den stora europeiska musikfesten. Och för att ladda upp för den vill jag tipsa om filmen Fire Saga.
Jag hade väl kanske inte riktigt höga tankar om filmen då den verkade lite, ja – knäpp, men jösses vad jag älskade den. Och det gjorde barnen också så vi såg faktiskt om den. Hur ofta sker det liksom?
Och inte bara såg om den, vi har lyssnat på soundtracket om och om igen och det är inte annat än att man blir lite stolt som svensk när det är fantastiska Molly Sandén som är sångrösten.
Kolla bara in detta klipp. Är det det minsta förtjust i Eurovion lär du älska detta. John Lundvik och Loreen visar vart sångskåpet ska stå!
Och mer svenskt är det för Mikael Persprandt är med och spelar arg gubbe så som bara Persbrandt kan göra. Och sen inte att förglömma: Will Ferells fru är svenska och de spenderar sina somrar i Gnesta.
Och när jag ändå är i farten. Det bästa som skett på en Eurovision-scen måste väl ändå vara Måns Zlemerlövs och Petra Medes framträdande. Jag kan se den hur många gånger som helst utan att tröttna.
Minisemlor är ju det allra bästa. När man liksom vill ta en semla i farten, inte är helt redo för en hetvägg (ja du vet; semla med varm mjölk) eller kanske redan ätit en semla och vill ha en till – då är en minisemla helt rätt.
Och du vet vad de säger: är de små får man ta två! Jag har hört att allt som rimmar är lagligt och rätt! Kan dock inte uppge källa på det…
Förra veckan var det semmelbak och jag bakade både stora och små så jag just kunde gardera mig, så att det alltid finns tillfälle för en semla.
Minisemlor
Ingredienser, 48 st semlor:
50 g jäst
5 dl mjölk
1,5 dl socker
0,75 tsk salt
1 msk kardemummakärnor
900 g vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
ägg till pensling
Gör så här: Börja med att ta ut smöret så det blir rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (gärna i hushållsmaskin) och värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av den varma mjölken över jästen och rör så jästen börjar lösas upp. Häll på resten av mjölken. Vispa/rör tills jästen är helt upplöst.
Stöt kardemumman ordentligt i en mortel och häll i den ihop med socker, salt och rör samman. Häll i lite mjöl, ungefär 1/3 av mängden, och blanda. Klicka i smöret och blanda. Fortsätt med mjölet tills de blivit en fin, glansig, smidig deg.
Täck över degbunken med plastfolie och kökshandduk. Låt jäsa i 1 timma.
Häll ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda ihop degen.
Dela degen i 48 delar och ta varje del och rulla mot bakbordet. Tryck samtidigt som du rullar så blir bullen helt rund. Lägg på på plåtar med bakplåtspapper. Jäs ytterligare 30 minuter under bakduk.
Sätt på ugnen på 220°. Vispa/blanda ihop ett ägg med gaffel och ha en tsk kallt vatten i ägget. (Det är för att behålla jäsningen på bullen när det penslas) Pensla med varsam hand över hela bullen. Det är det som avgör hur härligt vacker bullen blir tycker jag. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler. Ät på studs eller lägg i fryspåsar och frys på en gång för saftiga bullar och semlor när det ska bjudas.
Min yngste hade bestämt sig för att semlor inte alls var hans grej och ville inte ta av de minisemlor jag förberett och ställt fram. ”Nej jag vill verkligen inte ha den – det är ju grädde på. Du vet att jag inte gillar grädde!” sa han och glömmer att han gärna tar grädde på både det ena och andra men det är inget jag påpekar. ”Jag låter de stå här uti fall du ändrar dig” säger jag. Nån timma går och han dyker upp i köket. ”Okej då, jag kan väl ta en då!”. Jag säger igen ingenting om att han verkligen inte måste utan bara låter det ske. ”Mmm vad god! kan jag ta en till?” var det som sedan kom från honom. Mamman – Lillkillen 1-0!
Älskade mördegskaka! Så underbar kaka på alla sätt. Jättegod precis alltid och dessutom så rolig och tacksam att göra mer med.
När jag målade mönster och motiv på dem här om dagen så passade jag även på att göra mönster med socker. Ja, som en variant på brysselkex vilket är hel mördeg rullad i rosa socker och sedan skurna till kakor.
Så att istället för att rulla degen i rosa socker så gör jag alltså mönster av det färgade sockret på dem med hjälp av köksredskap.
Blir riktigt effektfullt. Kanske du hittar fler saker att göra mönster med i ditt kök?
Gör så här: Blanda mjöl och socker i en stor bunke och sen dela det rumsvarma smöret i mindre bitar och lägg i. Smula i hop degen och arbeta tills det blir en fast deg. Rulla degen till en lång jämn korv och rulla in i plastfolie, låt vila i kylen i 30 minuter.
Häll socker i en bunke och droppa i hushållsfärg, lite i taget och bland väl mellan varven. Har i mer färg om färgen behöver bli starkare.
Sätt ugnen på 180°. Ta ut mördegen och lägg på skärbräda. Skär i skivor, ca 5 mm tjocka, och lägg på plåt med bakplåtspapper med bra med luft rum om. Lägg på något plant, tex en stekspade, med håligheter. Strö över det färgade sockret och lyft försiktigt undan köksredskapet.
Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Kakorna ska få lite färg i kanterna men är klara när de fortfarande är ljusa samt att de är riktigt mjuka när de kommer ut ur ugnen.
Jag bli ju nu sugen på att leta gamla köksredskap på loppis för att hitta fina mönster.
I veckan blev jag rejält överraskad i köket. Från ingenstans fladdrade en fjäril upp på mig. En citronfjäril for runt som om det var högsommar och att den förvirrat sig in genom ett öppet fönster.
Jag förstod snabbt att den måste ha vaknat till liv från nån dvala i husets vrår men förstod ändå inte. Blev verkligen överraskad.
Den for runt i köket, satte sig under köksfläkten och var så vacker. Jag filmade och la upp på instagram. ”Du har fått besök av någon från andra sidan!” var det en som då sa. Det är något jag aldrig har hört. Skulle fjärilar vara hälsningar från avlidna släktingar, vänner eller nån annan som vill mig något?
Vid en snabb Googling så stod det klart, detta är det tydligen många som tror på.
Jag är en sådan person som gärna VILL tro på sånt för att det skulle kännas så fint att veta att de innan mig, de man har sitt liv att tacka för och man inte längre har hos sig – att de på något sätt ser mig. Jag tror ju på ödet (för många saker som skett pga tillfälligheter i rad för att inte tro på det) så varför inte detta? Samtidigt – hur då? Kan man, vågar man tro på sånt här? Gör du det???
Dagen efter var den kvar och satt och kikade ut genom fönstret.
Ja, nu svamlar jag men den lilla fjärilen döpte vi till Berit och hon bor nu i en stor burk med frukt och sockervatten för det har äldste sonen lärt sig att man ska. Och ja, burken står i hans rum. Han har adopterat Berit. Vi hoppas hon trivs och att vi kan släppa ut henne när det inte är -17 ute.
Ja men då var det ju vår bröllopsdag i lördags. Inte mycket vettigt fotograferat från kvällen kanske för att göra ett snyggt blogginlägg men med några bilder jag tog till mitt Instagram har jag lagt över även här. Att minnas för minnesvärd blev vår dag minsann. Minnesvärd på det där sättet att det blev en väldigt ovanlig kväll men väldigt trevlig och överraskande.
Vi funderade på hur man gör nu för tiden med att gå ut. Restaurangerna blir överlyckliga om det kommer gäster samtidigt som man som gäst måste göra mycket rätt. Och snabbt ska det gå för kl 20.00 är det Askungens droska som kommer och portarna stängs. Bil till stan, in på restaurang Wedholms fisk som fått godkänt på sin coronahantering och sedan bil hem. Det är nästan som när man bodde hemma hos föräldrarna och skulle vara hemma vissa klockslag. Nu är det dock inte föräldrarna som sätter regler utan FHM. Jag lyssnar och lär, både då och nu!
Hur som helst; smink och högklackat blev det i alla fall. Här står jag i tvättstugan innan avfärd och barnvakten var på ingång.
Vi landade mjukt hos Wedholms fisk och blev fint mottagna av chefen – Nisse Molinder. Vid ett vackert bord blev vi kungligt omhändertagna. Jösses vad härligt det är att gå på restaurang. Glömt bort hur lyxigt, härligt och gott det är. Och välkomstdrinken var handsprit i handen.
Alla de bestick (verktyg) en fiskrestaurang har att uppbringa. Verkar lovande!
Jag älskar den här avskalade men ändå ombonade stilen. Som franskt-svenskt på något vis. Jag har redan anammat låg-mässingsljusstake-i-stormglas här hemma. Så sjukt snyggt i all sin enkelhet.
Och så kom då det som är det bästa jag vet: skaldjurstallrik! Efter en sommar på västkusten har jag verkligen blivit helt galen i skaldjur. Och dessa var inte vilka som helst utan de här ostronen tex är hanterade som om det var guld. Dykare plockar en viss sorts vilda ostron på västkusten, lägger dem i burar i strömt friskt vatten och så får de växa där och med det få den allra godaste och renaste smaken. Hanterade för hand under lång tid. Sånt jag inte visste fanns.
Jag och maken ger inte varandra presenter utan ett riktigt härligt restaurangbesök brukar vara gåvan vi ger oss själva. Den bästa gåvan om jag får säga.
Nästan som om hela restaurangen var chambre separee för mig och maken.
Det som slog mig genom hela måltiden var hur avskalad maten var och det är en stolthet och trygghet i råvarorna. När rödingen är av bästa kvalitet behöver den inte gömmas bakom krångliga tillbehör, vattenkrasse, crossover eller piff. Här är det äkta och ärlig mat. Värd att vara ”naken” så att säga.
Som här är det äppelkaka med hasselnötter samt flamberade äpplen med macadamianglass.
Jag hade dagen till ära min morgongåva från maken på mig. Jag har inte mycket smycken, jag har ju inte ens hål i öronen, och detta halsband är egentligen allt jag behöver för det betyder mest.
Jag fick halskedja med tre stenar dagen efter bröllopet; en sten för mig, en för maken och den tredje för vår lille son. Efter bara 9 månader (!) kom det en till sten för dottern. Och ytterligare tre år senare en tredje sten för lillkillen. Som sagt, det finaste jag har!
Sedan var det dags att säga hej då och god natt. Fast god natt sa vi inte för klockan var ju bara 20.00. Men så är det.
Innan vi tog bilen hem gick vi förbi Konstnärshuset där vi hade vår bröllopsfest efter vigseln på Berns, som ligger runt kvarteret. Då det var nästan lika mycket snö som den dagen för 11 år sedan var det många fina minnen som enkelt kom till liv.
Väldigt glada och lyckliga for vi hem i bil genom stan. En tom stad. Hem till tre busiga troll som bara börjat sin kväll. Väl hemma blev det raggsockemys. Omväxling förnöjer.
Nu vet ju inte jag riktigt var du bor men här i Mälartrakten så är det nu som den mest magiska vintervärlden signerad Kung Bore. Solen lyser starkt på pudrig iskall snö som yr runt fötterna när man pulsar sig fram. Jag hade väl aldrig vågat tro att vi skulle få så här många riktiga vinterdagar. Vi alla njuter och de grannar vi möter i skogen, på promenadstråken eller skolvägen lyser med hela ansiktet. Detta är så välgörande för kropp och knopp.
I går vaknade jag med denna vy genom köket mot trädgården. Hjärtat tog ett litet välmående extraskutt.
Och hjärtat fortsatte att le när vi som vanligt fick besök av familjen rådjur. Dena unga bock med sina gosiga horn är väl helt fantastiskt söt??!
Sedan tvingade jag med mig äldste sonen på en frisk promenad. 10 000 steg per dag är vårt mål och han är helt klart bättre på det än jag men på helgerna krävs det lite push. Han var inte helt pigg på en kall promenad men efter bara nån meter var han helt uppslukad av naturen och jag tror han bubblade av ord, frågor, funderingar och meningar i 1,5 timmar sen. Att ge sig ut är världens bästa humörhöjare!
Vi gick ”badvägen” ner mot stranden med solen rätt i ögonen. Så galet hur årstiderna skiftar och det blir ju tydligt när man ser samma vy i olika årstider. Kolla bara HÄR så ser du samma trappa fast i en helt annan skrud.
Isen låg vackert vid vår badbrygga. Många åkte skridskor och det sög lite i magen på mig. Jag älskar ju så mycket att åka skridskor. Hoppas isen ligger starkt till helgen också.
Iskall snö som är så pudrig och fluffig! Vi åkte pulka på lördagen men det var ju hopplöst. Snön var för kall så även snabba snowracers gick så långsamt långsamt ner för backen.
Längs med vår strandpromand finns olika bryggor och vid en ligger en flytande bastu. Doften av vedeldad brasa kändes lång väg. Gissar att det blev friska isvaksbad för dem där inne sen.
Vi promenerade vidare och det blev ju bara vackrare och vackrare. Gick liksom inte att sluta fånga allt i kameran men, ingen bild ger verkligheten och naturen rättvisa. Mycket vackrare i verkliga livet.
Svårt att föreställa sig att vi bara är 20 minuter från Sergelstorg här.
Sett en vackrare sol? Helt magiskt hur det blir sådana här effekter när luften är fylld av iskristaller.
Med lätta 10 000 steg och rosiga kinder kom vi hem igen. Både jag och sonen skulle ”bara vila benen och läsa lite” men vi somnade båda två på olika håll i hemmet. Frisk luft och många intryck tar verkligen på krafterna samtidigt som det också ger.
Jag fick en fråga om jag kunde ge mina bästa tips för måltider utomhus så här på vintern. Ja men så klart jag kan och det är ju toppen inför sportlovet som snart kommer.
Vi har både gått till fasta grillplatser som finns i skog och mark ordnat av kommunen samt haft egna träffar i vår skog med egna grillar. Oavsett vilket man väljer eller har möjlighet till kan det vara bra med tips då man ändå måste bära med sig rubbet. Kort eller långt – spelar ingen roll för allt behövs ju ändå där.
Tips för & bra att ha med vid grillning ute
• Material till grill – ved, kol, tändstickor, brandstartare
• Verktyg så som tång och stekspade, gärna så långa som möjligt
• Skapa en meny med sådant som inte kräver tallrik men ös på med servetter eller hushållspapper
• Ta med dryck i flaskor och burkar så man slipper glas och muggar
• Sittunderlag, liggunderlag, fällar, filtar med vattenmotståndig baksida
• Stor flaska med vatten för att släcka eld
• Påse för skräp, släng vid närmsta sopställe
• Servetter, pappmuggar mm av papper kan ”slängas” i elden när måltiden är över, vid avfärd
Glödpinne. När man har en eld igång och har barn med som kanske önskar lite aktivering så är en glödpinne en perfekt grej. Kräver sin fulla uppmärksamhet men jösses vad barnen älskar det! Man låter alltså en pinne ligga en stund i glöden för att sen blåsa på den och se pinnen lysa. Men det sker så klart endast med vuxen närvarande!
Mat över glöd
Korv med bröd – alla vinteruflykters bästa mat. Älskat av alla och med variation på korvar och tillbehör så kan det vara den enklaste hot dog till färsk korv med surkål, tre sorters senap och rostad lök.
Ett hett tips för korvgrillning: hitta smala pinnar i skogen som är som ett Y, tälj spetsarna och spetsa korven på de två piggarna. Gör världens skillnad speciellt för små barn som vill vara med.
Pinnbröd är en sann utflyktsklassiker och funkar både på varma dagar som kalla. Se recept HÄR.
Hamburgare på galler – vissa allmänna grillplatser har galler vilket då passar fint till hamburgare annars kan en sådan där fiskgrill passa. Ett galler som håller ihop det som ska grillas från två håll.
Grönsaker i folieform – lägg körsbärstomater, smålökar mm med olivolja, kryddor och vitlök i en folie form (eller folie om form inte finns) direkt vid elden. Det är riktigt gott att ha som tillbehör om man har tunnbröd att fylla.
Mat på stekhäll har blivit vår senaste förtjusning. Det bästa med det är att allt som du skulle kunna tänka dig steka i en stekpanna kan du laga på stekhäll. Våra vänner tex rev rå potatis och stekgrillade rårakor. Så himla coolt. Det som kanske är ett problem är att själva stekhällen väger en hel del men med en rymlig ryggsäck så går det att få med. Glöm inte en flaska flytande smör/margarin bara. Annars är det bara att köra på allt du älskar. Vi har stekt renskav, wok, marinerad biff, grönskar, stekt bröd mm.
Den vi har kan användas både över eld med korta ben och sättas på en gasolställning.
Efterrätt även på vinterutflykter
Att grilla marshmallows är ju givet. Ett tips är att redan innan avfärd ha spettat upp de vita fluffbollarna på spetten så det bara är att sätta igång. Speciellt bra när det är kallt ute.
S’mores är en sådan där sak som barnen lärt mig. Marshmallows grillas på spett över eld och sedan förs det över på ett Mariekex. En skiva Nobless läggs ovanpå den varm marshmallowsen och sedan ytterligare ett Mariekex. Jag tycker det blir godast om Noblessen verkligen får smälta.
Pinnbröd av smördeg med sylt/marmelad. Detta var något jag ville testa senaste Valborg och det kan jag säga var inte sista gången. Läs mer HÄR.
Pannkakor. Ja jo, det är väl en klassisk utflyktpicknick att ha med pannkakor men nu menar jag att du ska ta med smeten och steka dina pannkakor på plats. Om du har en stekhäll är det ju perfekt att ta med en gammal ketchupflaska med pannkakssmet i och sedan trycka ut för att steka på den varma stekytan.
Kladdkaka visade sig vara helt perfekt att baka/laga på stekhäll senast vi hade utflykt. Vänner till oss hade med sig en kladdkakssmet i en bunke och klickade ut som små kakor på stekhällen och de blev perfekt bakade.
Dryckestips för vinterutflykt
Det första och största tipset för utflykter där man ska laga på plats och äta är att ha drycken klar i flaskor så som mineralvatten, alkoholfri öl och läsk. Du slipper ha både dryck och glas.
Sedan så här vintertid så har du ju kylskåpet med dig. Ställ drycken på marken, i en snödriva om det finns och baren är öppen!
Termosar med kaffe och varmchoklad är ju en självklarhet eller hur?!! Känns ju som kardinalfel om det inte tas med.
Är du ett sant utflyktsproffs tar du med dig en eldtålig kanna och brygger kokkaffe rätt i elden. Tipset är att låta kaffet koka upp (över) tre gånger och låta kaffet (sumpen) sjunka ordentligt innan servering.
Hoppas detta kunde inspirera och ge roliga och framförallt goda vinterutflykter framöver. Tycker du att jag missat något? Skriv då en kommentar så kan vi inspirera varann.