Att jobba hemifrån ger inga som helst glamourösa utsvävningar vad det gäller mathållningen. Går helt på skalmanklockan och äter lunch när jag är hungrig. Oftast då när jag är galet hungrig så det måste gå fort.
Vad är väldens bästa fast food egentligen? Ägg ju! Knäck ägg i en panna och en minut senare har du lagat något gott.
Jag vispar som oftast ihop några ägg med kryddor och en skvätt mjölk för att sedan steka i het panna med smör. Sedan tar jag typ det som finns i kylen – paprika, svamp, ost, rökt lax, spenat, lök… Och dt andra bästa med omelett måste väl vara att det alltid blir gott. Svårt att misslyckas kan jag tycka.
Denna gång blev det en svampomelett med purjo. Ihop med en krispig sallad blir det snabbt fixat och en helt perfekt lunch.
Tipset är att vissa grönsaker mår bäst av att stekas lite innan ägget häls i då grönsakerna kan behöva längre stektid än ägget.
Granen står stolt kvar men batterierna i den sladdlösa julgransbelysningen är döda på när två stycken som tappert lyser på. Jag hade nog tänkt tacka granen för gott samarbete redan efter trettonhelgen men maken har svårt att skiljas från den. Han är alltså mer traditionstrogen än jag och det blir alltså en klassisk julgransplundring Tjugondagknut!
Något jag däremot har svårt att skilja mig från är min grangirlang med ljusslinga i köket som löper över fönstren. Den är mig så kär och ger så underbar stämning till köket. Den har skymtats lite då och då i Insta Stories och får då frågor var den är köpt. Det är inte en granslinga med inbyggt ljus utan en girlang med konstgjord granliknande grenar och under den ligger en ljusslinga med transparenta sladdar så de gömmer sig fint där.
Tror nog att slingan får sitt lite till.
Amaryllisen frodas och får stå tills den inte har några blommor kvar. Då den är vit så är den ju inte så där superjulig heller.
Något helt annat: En gammal servetthållare har nu fått jobbet som kaffefilterhållare istället. Sånt piggar upp.
En årskrönika är bra att göra för att summera och stänga det gångna året. Livet rullar på i en galen takt och att faktisk ge sig själv en stund för att reflektera vad som skett och kanske även vad som inte skett de senaste 12 månaderna.
Igår såg jag Rapports årskrönika och då världen är rätt bökig och stökig var jag beredd på att det skulle vara mycket tyngd, sorg och svårigheter jag skulle bli påmind om. Hade sett serien ”Dagen då blommorna blommar” precis innan och ni som sett den vet att det inte är en direkt upplyftande historia så att dessutom få 2018-års världsliga kriser ovanpå det gör att jag just nu inte känner att 2018 var så fint. Men visst fanns det ljusglimtar?
Ska se vad mitt lilla år innehöll. Får se, för jag kan ha glömt… Då kör vi:
Januari
Började tydligen året på bästa sätt med en rejäl rensning. En ganska klassisk start kan tyckas. Har ett liknande drev just nu här hemma. Bort med det gamla, in med det nya.
Formex-mässan startar alltid det riktiga jobbåret och det blev en heldag där för mig men sedan blev det sjukstuga för hela slanten. Men jag fick bra hjälp av er läsare när ni gav mig hur många bra tv-serietips som helst.
Jag och sonen gottade oss i köket och gjorde citronfromage och det var inte sista gången. Gott och kul att göra ihop.
Jag hade äran att föreläsa på Allt i hemmets utbildningskurs ”så blir du inredningstylist”. Jag är inte stylist men jag har bytt yrke och det fick jag berätta om under två timmar. Vad givande det var och jag är så glad för den fina responsen jag fick. Att jag och min historia kan inspirera gör mig jätteglad.
Tyvärr avslutades årets första månad på ett enormt tråkigt sätt. Jag föll riktigt illa och skadade mig men det var bara en droppe i havet mot vad som skulle hända dygnet senare. Här höll jag på att få känna på vad verklig sorg innebär. Mitt hjärta höll på att brista i tusen bitar men med nöd och näppe kom vi ur det. Av respekt för alla inblandade går jag inte närmre in på det men jag uppskattar livet mer nu.
Februari
Med endast en hand och kanske mitt mest spännande samarbete med IKEA framför mig var det en utmanade månad. Började med att på riktigt sammanställa mitt arbetsrum. Började med en ordentlig förvaring.
Så skönt att få skapa mig ett eget utrymme speciellt då jag har så mycket material omkring mig.
Roliga nyheter var i alla fall att jag var nominerad till Årets Inredningsbloggare på Elle Galan. Där hade jag skapat en stass av IKEA-kassar. Sånt piggar upp.
Och nej, jag vann inte. Får se hur det går i år där jag återigen har den stora äran att få vara nominerad men har inga större förhoppningar då det är röstningstävling och jag är ju en micro i jämförelse med mina fina kollegor. Spännande att se sen i alla fall.
Jag å familjen drog till Kungsberget och sedan drog jag och Anna María till Malmö för att träffa Panduro för att starta upp ett samarbete. Vi var som två barn i en godisaffär. Eller som två pysslande bloggare hos en pysselproducent…
Porslinsblomman växer så det knakar och klättrar runt fönstret. och den har växt ännu mer nu…
Mars
En ny månad och ljusare tider. Mars kan jag säga innehöll två saker för mig; påskpyssel och roliga samarbeten. En riktigt fullsmockad månad där det var jobb nästan dygnet runt. Och har väl sällan fått vara så kreativ under en och samma månad.
Mitt samarbete med IKEA där uppdraget var att visa och inspirera till att göra om IKEA-mönler för att ge dem nytt och längre liv. Jag, Monica, Maria samt Karin var med i projektet och fick gå loss med hammare, penslar och allt där emellan för att skapa.
Efter en sådan intensiv månad var det skönt att landa hemma och ladda batterierna.
Minns ni den långa vintern? Det var som om den aldrig skulle ta slut och här hemma var det ett enda ”var är min andra vante?”-läge. Som vi längtade efter våren.
Det var IKEAs utvecklare från alla världens hörn. Så kul att få berätta om funkishuset och vårt hem.
Sedan klev sommaren in och alla blev helt vilda. Världen var upp å ner för nu blommade hägg och syren samtidigt. Vi hade riktiga sommardagar och njöt av huset.
Och grillen gick varm. Grillade grönsaker är bland det godaste som finns.
Det skedde något makalöst; jag fick ett rejält schvung på mitt Instagramkonto. Jag började året med 5 500 följare och här i juni testade jag att göra en share for share, dvs du delar mig, jag delar dig. Hade väl aldrig trott att det skulle bli sådan utveckling. Jag lyckades dubbla min följarskara på mindre än ett halvår och nådde de magiska 10K i början av juni. Så glad över detta.
Jag och Anna María pysslade utomhus där vi gjorde massa fint med maskrosor. Och så gjorde vi världens roligaste film med massa kalaspyssel med Panduro.
Tillsammans med 3 kära vänner åkte jag på en roadtrip i Södermanland med massa god mat, solnedgångar, loppisjakt och skratt. Så skönt för själen.
En sommarbuffé av det perfekta slaget.
Juli
Vi kan väl alla enas om att denna sommar var något utöver det vanliga. Nästan så man blev trött på att bada.
Premonaden från huset och stranden och hem igen blev daglig promenad.
Vad äter man om sommaren? Sill!
Sedan for vi på båtluff i Grekland. Det inser jag att jag inte har bloggat om och inte heller om vår tripp till Skåne och Gotland. Dvs jag tog en rejäl semester. Måste uppdatera om detta så klart. Speciellt om båtluffen för där rapporterade jag rätt friskt på Instagram Stories och många ville göra en luff själva. Har några inlägg på bloggen om att luffa i Grekland. Kolla HÄR.
Bilder från mobilen som jag ännu inte överfört till blogginlägg. Återkommer.
Augusti
Sommaren fortsatte trots att vardagen satte in. Det blev till att jobba dagtid och njuta av sommaren på sen eftermiddag och kväll.
Terminen startade med Formex och så var jag igång igen. Och nu som aktiebolag. Det hade jag väl aldrig trott för 7 år sedan när jag startade min lilla blogg…
Höstens bästa utställning som nog alla formintresserade varit på var Morrisutställningen. Jag o Maria startade våra kulturfredagar. Ser fram emot fler även 2019.
Åkte på workshop i Julita gård i slutet av september och fyllde på inspirationsbanken. Det var inte fy skam det.
Oktober
Och vips så var vi inne i höstmånaden. Från varmaste sommaren till höst och det gick rasande fort. Från somrigt ljus blev det halloweenuppdrag och höstjobb.
Men om man får äta god pumpasoppa som sonen lagat själv så går jag gärna mot höst.
Men i övrigt blev det inte så mycket mer halloweenpyssel detta år förutom detta handfasta pyssel. Det fick å andra sidan en himla bra respons och blev ett av mitt mest uppskattade inlägg på Instagram.
Och vi lärde oss göra egen pasta med Kenwood. ”Jag kan göra pasta” stoltserade sonen med på förskolan dagen efter.
November
Sedan kom då november och julmyset kunde väl börja på riktigt. Men jag drog på mig mitt livs värsta förkylning. Ursäkta beskrivningen men mitt huvud var fyllt med marsansås i 5 hela veckor. Det var faktiskt vidrig. För mig är det så att jag inte klassar mig som sjuk om jag inte har feber och måste ligga i sängen. Körde på som vanligt vilket ju inte var så smart. Kan bara konstatera att om jag varit anställd på en arbetsplats hade jag tvingats till doktorn tidigare för att sitta å snörvla på det sättet i en kontorsmiljö går ju inte men hemma går det ju. Nä, aldrig mer dra med sådan förkylning igen.
Jag ifrågasatte monsterans skönhet på instagram och det blev helt oväntat en viral raket. Aldrig någonsin haft så många som sett min bild.
Sedan flyttade alla mina växter upp i sovrummet för att göra plats för julens blommor och pynt.
En paketkalender av papperspåsar blev mycket uppskattad av er. Ja, ni gillar det enkla som samtidigt blir snyggt. Precis som jag också vill ha det , ha ha!
Vi började julmysa på riktigt och åkte på julmarknad. Förra året var mitt december inte det bästa med jobb på både dag o kväll och ibland även på helgerna så i år hade jag lovat mig att verkligen få in julmys med familjen. Det lyckades och kan verkligen känna att vi fick till allt. Och för att lyckas rekommenderas att börja tidigt.
Första ljuset tändes och nu var allt på banan. En del jobb att klara av men ett helt annat tempo än förra året.
Jag julpysslade till höger och vänster, slog in paket, tipsade om dukningar, var med i den kreativa julkalender och den hållbara kalendern och bakade en massa gott. Om jag skulle lista allt här så blir det nog för långt, ha ha.
Sedan kom julen och då vi haft en krasslig familj med oklart om alla skulle kunna komma var det med glädje alla hade hälsan och orken.
Vår julafton blev fylld av värme och skratt. Och galet god mat.
Mellandagar hemma och Skåne i blixtfart för att sedan landa hemma och fira nyår med vår lilla familj. Tyvärr var jag bortrest där innan nyår så jag missade tyvärr att vara med i Nyhetsmorgon som jag fick frågan från om att göra inspirerande nyårsdukningar i rutan. Men men, det kanske blir något nytt snart igen…
Jaha, det var ett år det. Jösses vad jag ändå hunnit med inser jag nu.
Och nu siktar vi på 2019. Något jag tar med från det gånga året är:
• ta hand om hälsan. Inget betyder något om du inte är frisk. Både i kropp och knopp.
• Var mycket, ofta och närvarande med dem du har dig när och kär. Du vet aldrig hur länge du har dem just nära och kära.
• Att planera när det är möjligt för att stressa gör ingen lycklig.
• Barnen växer nu med raketfart och snart är du inte småbarnsmamma längre. Njut av denna tid!
• Lita på din egna styrka och det du har att erbjuda. Att tvivla gräver bara djupa gropar som tar energi.
• Välj dem som ger energi, välj bort dem som tar.
• Skratta och samla på skrattrynkor.
Nu står en evighetsbukett och flera andra torkade blommor på öppna spisen i vardagsrummet.
Har helt och hållit fallit för de torkade blommorna och har samlat på mig ett gäng. Nu efter jul tänkte jag skapa något med dem. Blev ett stilleben med olika blommor i glaskupor.
Resten fick bli till en bukett. Vallmo, havre, några strån jag plockade i somras, torkade videkissar från i påskas samt några kvistar med röda bolliga blommor jag inte vet namnet på. Lite rufsigt, tufsigt och alldeles härligt.
Och det bästa med att glasa in blommorna så här är att de ju inte blir dammig vilket annars är ett litet aber med evighetsbuketter.
Jullovet fortsätter här hemma. Att vara 5 yviga personer under ett å samma tak gör det minst sagt rörigt. Men jag har lov och dt var vara stormigt här. Kanske Alfrida som även kört runt här så det ligger lego, knäckpapper och strumpor överallt?
Julen får stå kvar men inte allt. Granen, julstjärnan i fönstret och krubban får stå kvar över Trettonhelgen så klart men mycket av det där julaftonspyntet står nu i källaren redo att läggas i lådor. Och iår ska jag också ge mig på en rensning. Ni vet – de där pyntet som ligger kvar i lådorna år efter år men inte åker fram, nu ska de nog få hamna hos Myrorna eller Stadsmissionen och få hitta nya hem.
Att vara mittimellan i mellandagarna
Jag är inte den som slänger ut julen på annandagen. Julen pågår länge här men så klart siktar jag gärna mot nya och ljusare tider. Speciellt när ljuset faktiskt igår bjöd på fantastiskt solsken. Lite skoj att då se solen lysa starkt på en vårig tulpanbukett med julgranen i bakgrunden. Verkligen mellandagar – mellan den mysiga julen och våren. Jag är redo.
Idag ska vi på museum och jag ser fram emot mycket inspiration. Det kan behövas för terminen som kommer.
När det är jullov och vi önskar göra saker ihop är små dagstripper superkul. Runt om Stockholm finns så mycket att se och jag som är uppvuxen med föräldrar utan körkort, och bil så klart, har inte sett så mycket egentligen. Att ta en tripp till Sigtuna har jag velat göra länge. Sveriges äldsta stad och ”Sveriges vagga” får ju mig att gå igång som hade historia, utöver bild, som favoritämne i skolan.
Har hört en hel del om staden men inte sett så mycket egentligen. Kul att få göra ett besök och vara helt ny för allt.
In i bilen med gänget och 40 minuter senare var vi i Sigtuna och jag hade inte tagit många kliv innan jag kände en stark förälskelse.
Kan man annat än få kolsyra i kroppen av välbehag när man går på en sådan här stadsgata???
Sigtuna stadshus. När jag ser detta torg med detta hus skulle jag inte bli förvånad om någon kom fram till mig och sa att alla i Sigtuna är bra på roliga historier, är baddare på allsång och är proffs på att baka fikabröd. Det kändes som att det bara fanns godhet här.
Nu snackar vi utsmyckning.
Jag vet inte hur många gånger min pappa läste om Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin när jag var barn. Uppemot tusen, säkert. Jag är inte riktigt upp i det omfånget med mina barn men de är klassiker här hemma.
Elsa Beskows mostrar och morbror som bodde tillsammans i Trosa sägs vara förebilderna till figurerna men här i Sigtuna är det verkligen lätt att applicera figurerna. Jag skulle så gärna vilja lava och vara Tant Brun o få baka hela dagarna. Dottern vill hellre vara Tant Gredelin men så är också lila hennes favoritfärg.
Oavsett vilken stad det är så finns helt ljuvliga kaféet Tant Brun här.
Falurött hus med ett vågigt tak. Jag vill in NU!
Huset är från 1600-talet och här ser ni maken ståendes inne i huset. Ganska lågt i tak, ha ha.
Blev både goda julmackor och julfika. Och chokladtårta med vispgrädde. Och att få kaffe i kopparkanna är ju bland det mysigaste man kan tänka sig.
Finns det pennor och servetter har man alltid skoj. Sonen skapade pop-art medan dottern…
körde ”hänga gubbe”. Undrar hur många gubbar som hängts på sistone? Rätt många faktiskt.
Helt proppfulla av allt gott promenerade vi vidare i den söta staden.
Så förtjust i hur effektfull och enkel julskyltningen var; granar lutade mot fasaderna.
Hörde att julmarknaderna i december hade lockat rekordmånga besökare i år, hela 65 000 pers. Wow, det måste ha varit festligt värre.
Det här med godisaffärer!!! Blir man inte som ett barn varje gång?
Hade vi haft mer tid hade jag gärna gått på den lilla biografen.
var ju bara tvungen att kliva in i butiken Knocks. Inte ofta man ser en butik med en eldstad mitt i rummet. Med en sprakande, värmande brasa är stämningen total. Köpte världens vackraste ljus. 70 cm långt, handgjort av Sveriges enda hovleverantör. Ska ta bild på hur fint det är här hemma.
Färgglädje! Det är något speciellt med hus i olika färger, visst blir man glad av en rosa vägg?
Ja, så här glad blev i alla fall jag!
Vi bestämde att vi skulle ta vår promenad vidare ner mot vattnet och den lilla hamnen.
Passerade den söta och roliga bokkiosken. Den var tyvärr stängd för säsongen vilket gjorde att jag genast kände att jag vill tillbaka i vår och sommar.
Entrén till Sigtuna Museum var ju helt underbar.
Vill också göra flaggspel med målade vimplar. Så fint och festligt!
När jag såg stadshotellet önskade jag verkligen att vi hade haft mer tid och kunnat bo över. Har ingen aning om hur det ser ut där inne men bara med fasaden som referens så gillar jag det. Hoppas på blommiga bolster och randiga tapeter…
Promenad mot hamnen i den vackraste solnedgången.
Det går inte att se sig mätt på sådana här himlar.
Barnen älskade det lika mycket som vi vuxna. Sonen ville fiska så klart.
Så vackert, så stilla. Skulle kunna ha stannat en evighet. Men kylan började krypa in undr kläderna och middagen väntade där hemma. Dags att vända tillbaka till bilen.
På väg genom stan och med hus som detta kände jag det; jag blev kär i Sigtuna. Hur fint och sött kan det vara? Och så generöst med små prång och ögongodis överallt!
Och som sagt – en massa historia. Tur våra barn är luttrade och inte protesterar alls när vi ska trava genom ruiner. Det kanske ärvt förtjusningen för historia? Socialt eller genetiskt arv?
Precis innan vi satte oss i bilen tog vi en andaktsfull paus inne i den mäktiga kyrkan. Byggd på 1400-talet. Så mycket historia och historier som skett här.
Fint att få tända ljus här och tänka på de som behöva stöd. En fin start på året.
Årets nyårsdukning blev lite annorlunda, precis som vårt nyårsfirande. I vanliga fall brukar jag vilja köpa färska blommor och skapa något vackert arrangemang med eller kanske något nytt i dukningsväg om det är ett speciellt tillfälle. Jag valde att göra tvärtom; inte ha några blommor alls och leta i mina förråd för att skapa något festligt och härligt till dukningen.
Jag nämnde förut att jag var sugen på en nyårsdukning i gammelrosa och minsann – en gardin i gammelrosa sammet, liten silverglänsande stuvbit samt en bit paljetttyg jag haft som rekvisitatyger på en fotografering fick bli dukar och bordsdekoration. Men att äta på sammet tror jag inte är så barnvänligt så jag la på en gammal ärvd vit linneduk. Tog fram alla mässings- och silverljusstakar jag har och adderade även dem.
Så det blev en rosa-, vit-, silver,- mässingsdukning med ”man tager vad man haver”.
Jag är nu övertygad; paljetter gör livet roligare! Den silvriga stuvbiten fick bölja sig över hela bordet och sedan lade jag den lite kortare paljettbiten ovanpå, inuti så att säga.
Lade sammetsduken på bordet och sedan linneduken. Den har en storlek som inte alls passar för bordet egentligen så jag lade den på sniskan så långsidan fick duk och ändarna då dukens hörnen. Funkade mycket bra.
Alltid kul att gå all in och ta i så jag verkligen använde alla ljusstakar. Då ingen mat skulle stå på bordet utan serveras på faten kan man ju fylla bordet med dekorationer.
Och alltid festligt att servera på nya sätt så det blev förrätt på mina snäckskal. Några har jag fått från min mamma hon använde när jag var barn samt några från loppis.
Barnen älskar att äta på snäckskalen. Allt smakar bättre på dem. Samma knep använde min mamma…
På väggen hängde jag upp en ljusslinga. Inget som syns på bordet men gör mycket för rummet och stämningen.
Och sedan är det ju först när det är mörkt och de levande ljusen tänds som dukningen kommer till sin rätt.
Och som jag berättade igår, bordsplaceringen gjorde dottern av party poppers med tejp som hon skrev namnen på. Är det fest då är det!
Och se, det blev ju så mysigt och überfestligt fast jag ”bara” använde det jag redan hade hemma. Lite stuvbitar, en gardin, ärvd duk i fel format, vardagsporslinet och en hel skog av ljusstakar kan man komma långt med. Eller hur??!!
Gott nytt år! Hoppas du fick en fin nyårsafton igår och att nu det nya året startat på bästa sätt.
Här hemma går vi fortfarande runt i pyjamas för det är helt enligt vår nyårsdags-tradition sedan 10 år faktiskt. Inte göra ett jota, bara äta god brunch, slappa framför tv.n och framförallt inte byta om. Imorgon däremot – då blir det nya friska tag med utflykt. En dag får man lov att vara riktigt slö och det är idag!
Men först tänkte jag få ner vår nyårsafton som var. Den är nämligen en helt ny typ av nyårsafton. Inte haft en sådan på säkert 23-24 år skulle jag tro. Det blev nämligen ett nyår hemma med endast den lilla familjen och ingen stor fest som varit det brukliga i alla år.
När december kom och julfirandet var i planering så börjar man ju efter ett tag även tänka på veckan efter jul, på nyår. Både jag och maken kände oss rätt möra efter en seg och väldigt sjuklig höst så att först ha 18 pers på jul och sedan fest igen var inte alls vad vi ville. En kväll där vi med barnen lagar gott, njuter av riktigt lyxig mat, umgås i lugn och ro för att sedan fira in det nya året med bara oss fem låg överst på önskelistan. Så fick det bli.
Men för det behöver man ju inte talla på dekorationerna och traditionerna, eller hur?! Jag gick loss och gjorde en dukning som blev ”man tager vad man haver”. Jag återkommer med ingående beskrivning av dukningen i nästa inlägg.
Ett nyårsfirande hemma med oss
För att det skulle bli en kväll som inte var som andra kvällar klädde vi upp oss lite och barnen fick verkligen vara med och laga maten.
Inget det de har något emot. Lillkillen drar alltid fram pallen så fort han kan för att vara med. Han kan bli skitsur om han inte får knäcka ägg, skiva gurka eller vad det nu han vill göra. Men det är väl så man lär sig; att just vara med.
Barnen älskar laxsushi så vi gjorde en tartar på lax, tonfisk med en soyamarinad. Lite mer kryddad för de vuxna dock.
Men är det kalas så ska det vara snittar först. Helst då löjrom på kex med smetana och finhackad rödlök. Är väl ändå den bästa partymaten??? Sedan hade vi en anklever i kylen så den med päron och cornichon på bröd också.
Mumsfillibaba för alla!
Jag hade en idé som dottern fick göra ut; sätta tejp på snörena till partypoppers med namn på som bordsplacering. Festligt och enkelt.
Allt blir roligare när det serveras på annorlunda sätt. Som då i stora musselskal. Dessa har jag dels fått min mammas gamla och hittat på loppisar. Tips till sommarens loppisvändor!
Lax- och tonfisktartar med asiatisk marinad samt en halv hummerstjärt. Så mycket nyårsmat som både vuxna och barn gillar.
Dags för akt två. Huvudrätten skulle tillagas. Då fick jag den smarta idéen att ta fram tutor jag har i mitt kalasförråd. Ångrade mig snabbt. Det har tutats hej vilt sedan dess här…
Vildand, hasselbackspotatis, kantarellsås och haricots verts. Upplagt av barnen.
Sedan startade vi det som blev kvällens grej, helt klart. Massa tomtebloss!!! Glömt bort hur kul man kan ha med tomtebloss. Speciellt om man har en kamera som kan ta bilder på när man ritar med dem. Ska bespara bloggen alla femtielva bilder jag tog…
Inga kalas utan tomtebloss. Och jag har många för vi hade det på vårt bröllop, nio år sedan, och då köpte jag o min mamma upp hela stans förråd tror jag, ha ha!
Vilken efterrätt är festlig och älskas av alla? Ja, det finns så klart hur många som helst på den frågan men en av dem är i alla fall crème brulée. Och gissa om kidsen tycket det var kul att få bränna sin mat. Lite läskigt men så koncentrerade de var!
Slurp och så var det slut.
Ett vanligt nyår är det ju så att efterrätten får man ta efter tolvslaget för med massa gäster blir det en mer utdragen kväll. Att äta med barn går alltid fortare. Jaha, här satt vi nu, mätta och glada och klockan var ju bara halv tio. Inte det vanliga nyårsfirandet direkt.
Jag kom på ett vi skulle ha en musiktävling. Satte på listan ”Årets låtar 2018” på Spotify och så skulle vi då skriva ner titel och artist. Oh My God vad dålig jag var!!! Alltså!!! Antingen lyssnar jag inte musikradio längre, eller så har jag tappat det helt. Eller kan det vara så att jag inte har samma musikstil som den vanlige Spotifylyssnaren? Kan ju bara konstatera att musikåret 2018 inte satt några djupare spår i mig…
När klockan närmade sig midnatt fyllde vi en korg med glas och champis för vuxna och barn för att ge oss ut i backen och kolla på fyrverkerierna. Barnen var otåliga och kunde inte vänta till tolvslaget så de ville bränna av fyrverkerierna på en gång. Vi vuxna var väl inte helt pigga på att vänta heller så de brändes av och vi vände hem igen för att sedan stå i dotterns rum som har bäst utsikt och där möta det nya året med picknickkorgen på golvet. Annorlunda må jag säga men ack så mysigt.
Nyårsdagen
Lite piggare än andra nyårsdagar vaknade vi efter lång sovmorgon. Och som jag berättade i början så är då traditionen att inte göra ett smack idag. Förutom att bulla upp en gudomlig brunch. Sagt och gjort, jag och dottern som var först uppe satte igång. Här skulle det kickas ägg till både pannkakor och äggröra. Mina 21 bästa brunchtips kan du se HÄR.
Och så har dagen förlöpt. Filmer har avlöst varann och jag har fått bestämma film för ikväll; Ditt Dancing. Tror banne mig inte året kunde börja på bättre sätt.
Vad är en typisk nyårsdukning? Att det är lite extra festligt och flådigt skulle jag säga men sedan vilka färger är inte helt självklart utan väldigt öppet. Det är ju väldigt härligt att få välja själv, ha ha!
När jag ser till mig själv och mitt bloggarkiv så ser jag att jag går åt två håll:
• Blått och silvrigt – det helt motsatt från jul som är väldigt rött.
• Rött och guldigt – speciellt om jag har röda julblommor kvar.
Blå & silvrig nyårsdukning
Det var ju inte alls länge sedan vi dukade upp ett härligt bord för julfirandet och det går ju som oftast i röda och varma toner så att då välja motsatsen med blått och isigt kan tyckas logiskt. För att det inte ska bli en favorit i repris med bara en vecka emellan så att säga.
Här är precis en sådan från förr i mitt arkiv.
Ett dundertips om du har kvar julstjärnor i en passande färg kan du lägga dem på bordet utan vas med vatten om du håller änden på stjälken i en låga från en tändare. Då bränns änden så att alla porer i stjälken försluts. Annars är små vaser, glasflaskor bra att använda för julstjärnor som snittblommor. Det hade jag i min juldukning i år.
Blått, silver och vitt tillsammans med gröna grenar av eukalyptus. Inte svårare än så.
Här är en jobbdukning jag gjort och den visar att du kan blanda hejvilt så länge du håller en linje i färger.
Här är nyårsdukningen från 2014 som också gick i silver och lite blått.
Förrätten serverades på stora snäckskal. Det är ju en sådan häftig grej då det absolut blir festligt utan att behöva så mycket mer.
Det ska jag använda även i år. 4 års mellanrum är väl okej…?
Röd & guldig nyårsdukning
Sedan har vi då en helt annan dukning som går i varma toner så som rött och guld. Det är ju kanske egentligen de färger som andas mest glamour och flåd, eller?? Sedan är det himlens bra att ta vara på de där röda julblommorna du kanske har redan hemma som överlevt julen.
Röda amaryllis tillsammans med mässing på alla de sätt och sedan krispigt vita dukar, servetter och porslin blir det mycket mer nyår än jul.
Här är en jobbdukning jag gjorde och för att få till en lite festligare touch adderade jag även på temat spelkort.
Mässing, låt det aldrig bli omodernt för jag bara älskar mässing både i helt nya saker och vintage. Allt funkar.
Årets nyårsdukning…?
Ja, vad kör jag på i år då? Alltså jag har haft en tanke på gammelrosa. Är det galet??? Är det något som kan passa 2019? Jag ska testa mig fram, annars blir det just blått & silver eller rött & guld.
Att göra ett champagnetorn kanske är det festligaste du kan göra till nyår. Det är liksom lite dekadent och glamouröst med det där höga tornet av champagneglas.
Ett champagnetorn är ju helt klart ett väldigt osmidigt sätt att servera champagne då det blir överfyllda glas och väldigt rinnigt men ack så härligt. Då nyårsafton faktiskt bara är en gång per år kanske det just kan få vara så där härligt dekadent för en kväll?
Göra ett champagnetorn
Till att börja med måste du ha kupade champagneglas för att kunna göra ett stadigt torn. kupade champagneglas tycker jag är så härliga att hålla i och ger en sådan där Hollywoddkänsla men egentligen helt värdelösa för bubbliga drycker då bubblorna snabbt försvinner. Där är de höga, smala champagneglasen så klart bättre men de är ju livsfarliga att försöka stapla.
Ett champagnetorn kan göras hur stort som helst men ett minimum är 10 glas för at få någon höjd på det.
Ställ 6 stycken glas som i en triangel i botten. 3 glas ställs ovanpå i triangel de med och balanserar stadigt över flera glas. Toppa med det sista, tionde glaset högst upp.
Tanken är att du ska hälla din skumpa eller Champis i det översta glaset så det rinner över och de undre glasen fylls på. Om du önskar göra detta så är det bra att ha en bricka underst för att samla upp spillet på.